Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Ketogén étrend
- sziku69: Szólánc.
- [K2]: AnyDesk átverés
Aktív témák
-
Claudius
tag
Telepítettem a 7.04 ubuntut, azt szeretném megkérdezni, hogy az ablakkezelő egyes menűi magyar más részei angol nyelvűek ez így van eredetileg vagy lehet mindent magyarítani. Ha lehet akkor hogyan?
-
thaler2
senior tag
Hangom még mindig nincs ubuntu alatt...Realtek Alc883as Hd audio integrált hangkártyám van. Alsa felismeri rendesen, de mégsincs hang. Próbáltam a realtek linuxos driverével, de azzal sem jó, az install úgy ér véget, hogy nem tudja elindítani az alsaconfot. Próbáltam kézzel fordítani külön-külön a driver-lib-utils-t de nem úgysem, az alsaconf nem jön be sehogy sem, és hang sincs. Tipp?
üdv: thaler2 -
hcstuning
tag
Hali!
Csatlakoztattam Kubuntuhoz USB-n egy eszközt. Kiválasztottam, hogy nyissa meg ami rajta van, viszont azt jelöltem be állandóra, hogy ne csináljon ilyenkor semmit. Ezt szeretném megváltoztatni. Ha megint hozzácsatlakoztatom az eszközt, akkor nem csinál semmit. Hogy tudom megnyitni a hozzácsatlakoztatott dolgot?
Érzem, hogy hülye vagyok
hcs
[Szerkesztve] -
thaler2
senior tag
Kedves ubuntus barátaim visszatértem! Enyhe elmezavar során, amiből az következett, hogy szerény személyem agyába olyan kósza, és barom ötlet jutott, mely során belekóstoltam a debian rendkívül keserű, és úgymond undorító ízébe... Nem szeretném taglalni, milyen konfliktusok szövődtek a rendszer és magam kapcsolatából. Lényeg a lényeg, röviden, és egyszerűen összefoglalva: ubuntun minden megy, debianon semmi sem

Sianis: igy hogy nem irtam semmi felbontást a xorg.confba nekem is jó végre a felbontás mindig
üdv: thaler2
[Szerkesztve] -
GD
őstag
nah, összedobtam a 3D-t, megy a glxgears ahogy illik, viszont a monitor (lcd ,samsung 172x) csak 50hz-en megy az elvárt 75 helyett...
tudtok vmi modeline calculátort ami jó is? amit én próbáltam trükköt nem jött eddig be..
ennyit fűztem a monitor sectionhoz:
Modeline ''1280x1024@75'' 151.83 1280 1360 1544 1888 1024 1024 1027 1072
restart, de továbbra is csak 50Hz.. -
HXY
addikt
nyugtassatok meg: az Ubuntu 7.04 kezeli a wpa2-t.
csak a live cd-t néztem, nem raktam fel, de csak wep volt a választék... -
cdről bootolva.
végülis nagyon sokadikra elindult, de az egér nem működött.
kipróbáltam a notebookon is. ott szépen ment de a wifi kártyát nem tudta kezelni rendesen.
illetve ha ment is volna csak wep-es hálózatokhoz tudtam volna csatlakozni, mert más kapolat tipust nem engedett kiválasztani
vicc.
a 6.10-es frissitettem festy-re még pár hete, de csúnyán ráfaragtam ezzel a cselekedetemel. azt hittem, hogy ha egyből felrakom a festyt akkor nem lesz gáz.
de most úgy néz ki, hogy marad a winxp, minden gépemen
[Szerkesztve] -
-
ez mi??:
[149.426342] BUG: soft lockup detected on cpu#0!
igy indul a 7.04.
először csak barna háttér volt inaktivitással. még a mauz sem mozgott.
nyomtam egy resetet, és most meg ezt kapom.
a cd-t lecsekkoltattam, és az jónak bizonyult
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
ezeket az opciókat én is első körben ki szoktam írtani. jobban szeretem, ha látom, mi is történik, és most épp miért áll a gép.
GD: apt-get install nvidia-glx
dpkg-reconfigure xserver-xorg
itt beállítod az nvidia driver használatát, és elvileg ennyi. aztán x (re)start. nekem ennyi volt feisy alatt. -
GD
őstag
üdv!
mi a legbiztosabb út a fiesty alatt nvidia beüzemelésére? próbáltam ezt a grafikus kis zöld izét ami a nem szabványos driverek letöltését ajánlja fel, de leginkább csak jól szétbuherálta az xorg.conf-ot..
továbbá: vmi olyasmi is van itt hogy egyik nvidiás csomag üti a másikat? pl a common meg a settings a glx-et, mert mikor synaptic-ba bepipáltam az összes nyomorult nvidia cuccot, hálából felét leszedte ami már fent volt... azóta pl alkalmazás futtatás ikon alól glx-gears el sem indul... dapper alatt 3 parancsból felment és működött..sose volt ilyen bajom még...
help.. -
ngabor2
nagyúr
igen, így lesz. leállítani, újraindítani menet közben is lehet, mivel összesen annyit csinál, hogy elindítja őket. tehát ha nem a start-stop-daemon-nal csinálod, akkor pl. ps aux | grep proginév megkeresed a pid-jét a proginak, és kill -15-tel leállítod. ha nem áll le ettől, akkor marad a kill -9
utána simán újra el tudod indítani. a ''gyári'' progikhoz van írva szép indítószkript, nem tudom, hogy alapból szükséged van-e a saját programjaidhoz erre. érdemes megnézegetni.
leállítás: /sbin/halt után is ezt csinálja? talán erre való az acpi=off boot-opció, amit a /boot/grub/menu.lst-be kell beírni a kernel sorokhoz. -
Batman
őstag
Szóval csak elég ha symlinket rakok a megfellő futtatási szint mappájába és akkor az minden indításkor el fog indulni?
Menet közben le lehet esetleg állítani, és újraindítani őket majd.
Na még 1 nagy problémával küzdök:
Nem tudom kikpacsolni a gépet!
Ha ki akarok jelentkezni vagy ujraindítom, vagy le akarom állítani, a következő történik, kilép az ablakkezelőből, kikpacsolja a moinitort is, de a gépet nem állítja le.Csak fekete képernyő pörögnek a hdd-k és ennyi.Nem történik semmi kézzel kell kinyomnom, 5s-ig nyomom és kikapcsol.Kijelentkezésre is ezt csinálja, a billentyűzet nem reagál semmire.
Öteletek?
köszi -
Batman
őstag
válasz
Forest_roby
üzenetére
Inkább valami ilyesmire:
[link]
Remélem ezzel, egyszerűen managelni tudom majd, hogy melyik futtatási szinten induljanak el. -
Batman
őstag
Üdv!
Nem adtam fel, feltettem egy kubuntut, ez jóval kevesebszer fagyott le mint az ubuntu , már szinte mindent sikerült ugy beállítanom ahogy szerettem volna. Bár nem szerti ha ki akarok jelentkezni, eddig akárhányszor megpróbáltam minig belehalt.
Plusz a képernyő felbontásának állításában 10-ből 9szer megadja magát...
De majd szerzek egy nvidia kártyát és remélhetőleg az megoldja ezeket a problémákat.
De lenne egy kérdésem: mi a parancsa , mert sajna nem találtam, vagy hogyan tudok belenyulni a futtatási szintekbe , bele szeretnék rakni egy-két alkalmazást amik mindig induljanak el. Sajna még nem tudom ubuntu alatt ez, hogy szokás. -
zoltanz
nagyúr
Nálam pedig valami gond van a xvid, divx -es videok lejátszásával. A gyüjteményem nagy része ilyen formátumba van nem DVD sajnos, azért is lenne jó. Aztán lehet, hogy az új Linux KUbuntu 7.04 -es verziók valamelyike lesz megfeleő a számomra.
-
tzs84
tag
az időnkénti feketedés egy nvidia driver bug, valami videoram probléma
van a rendering path nevű beállítás, azt állítsd copyra, nekem ez megoldotta
probálhatod még a force aiglx meg force cow beállításokat is
mindezt a beryl managerben természetesen
és ha azt akarod hogy elinduljon mindig akkor a beryl-managert rakd a session startupba -
Eszleny
aktív tag
Edgy problema: Ha készenlétből felébresztem a gépet, akkor a notebookom beépített hangszorója nem működik (fülhallgatóval van hang). Nem találtam rá megoldást.Újraindítás után működik megint a hangszoró. Ha jól tudom akkor mással is előfordult ez itt a fórumon.
Ez a hiba fennáll Feisty esetén is vagy az új kernellel már javították? -
Protezis
őstag
Van itt olyan, akinek sikerult beuzemelnie normalisan a kovetkezok kozul valamelyiket egy Matrox G450 vga-n?
- aiglx
- xgl
- beryl
- compiz
glxgears ~300 fps-sel megy, szoval 3D-m van.
mga_hal modult nem tudom egy istennek se betolteni, elvileg 7.1.1-es X-xel mennie kellene a meglevonek -ABI akarmi parameterrel, de nem megy.
DRI problema elvileg megoldva (4.4.3-as unofficial drivert hasznalok).
Odaig jutottam, hogy felraktam a fent levoket, beryl-managerben compizra allitva a kep bugos lesz, fele eltunik, viszont latszik a compiz hatasa. A beryl nem indul el, mondvan a kartyam csak 512x512-es texturat tamogat, es 1280x960 kellene.
(Termeszetesen a driver forumat is atragtam, de nem segitett) -
thaler2
senior tag
De nagyon állat ez a Beryl
Viszont még mindig nem érzem tökéletesnek 
Leírom a problémákat. Nos, restart után elfelejti a grafikus beállítást, nekem kell mindig minden indításkor rárakni a megfelelő felbontásra a vga-t.
A másik, hogy a Beryl nem indul el magától. A harmadik, pedig, hogy mikor beryl bevan kapcsolva, akkor a synaptic egy nagy feketeség>>tehát a keret megvan egy fekete lappal. ennyi, miután kikapcsolom a berylt, egyből működik normálisan. Ezt az effektust csak a synapticnál vettem eddig észre.
üdv: thaler2 -
Claudius
tag
Következőt szeretném kérdezni: gépbe 2 hdd van egyiken win másikon jelenleg debian, a debianos hdd-n még van szabad 10 GB ide szeretnék ubuntu 7.04-et rakni.
Debian telepítésekor a grubot a wines hdd-re raktam, tökéletesen működik, indításkor tudok választani, hogy debian vagy win induljon.
Kérdésen a következő:
1.az ubuntu telepítésekor megkérdezi-e, hogy a grubot hová telepítse.
2. ha megkérdezi hová kell rakni ( felülírni a winesben lévő debianos grubot és ezek után automatikusan fogom látni indításkor mind a 3 operációs rendszert vagy mást kell tenni )
3. tehát a cél az lenne, hogy indításkor ugyanugy lássam a 3 operációs rendszert, mint most látom a 2-t.
Köszönöm -
Batman
őstag
Hali!
Tényleg lekesen és kiváncsian áltam neki, meg akartam ismerni mostanában az egyik legnépszerübb disztrot.
De sajnos nagy csalódás volt a számomra, ennek sok oka lehet, én legfőképp a gépemre gyanakszom, majd ha lesz egy másik konfigom azon újra kipróbálom.A másik oka lehet nagyon rá vagyok már álva egy másik fajta szemléletre, gondolkodásra.
Rengeteg hibába futottam bele , első telepítéskor, egyszerűen nem rakott fel mindent , kihagyott csomagokat, és állandóan lefagyott.
Második telepítés , elvileg az elöbbi csomagok felmentek most amik eddig nem, de a fagyások folyamatosak.Általában belogolni se tudok mert lefagy.
Ha sikerült bejutnom és próbáltam valamit beállítani, nem tudta elmenteni a beállításokat több alkalmazásnál is hibával elszált.
És még jópár más is felmerült, nem tudom ezek minek köszönhetők, lehet egy másik verzió menne rendesen , valszeg azt még kipróbálom addig nem adom fel.
Nem az ubuntut hibáztatom, de nem tudom most ezt hova tegyem.
üdv -
GD
őstag
mplayer-től besokaltam, ha forgatom, minden lib van neki ami csak elképzelhető, azok a filmek amikben mp3 a hang, zajosak... a synapticos fogalmam sincs hol tartja a skineket, a gyári gázos..de legalább jó a hang
totem-re próbálok átállni, lehet vmi szebb skint adni neki? -
thaler2
senior tag
Na szépen sikerült felrakni a vga meghajtót,de még mindig bekell állítani minden restart után a felbontást 1680x1050re...Esetleg a xorg.confban kell átirni valamit?
A másik, hogy a Beryl is megy, csupán eltűnik az ablakkeretem, tehát nincsen tálcagomb, nagyító, és ablakbezáró, mikor a beryl az ablakkezelő...Ha átrakom kde-re akkor egyből visszajön. És kipróbáltam mindhárommal (emerald, aquam. hel. de egyik sem működött). Mi lehet a probléma?
u.i.: a kockát hogyan tudom behozni?
üdv
haler2 -
thaler2
senior tag
..
[Szerkesztve] -
tzs84
tag
ha megy akkor menni fog minden effekt szerintem
legfeljebb lassú lesz
az én nyamvadt mx 4000emen kicsit lassú nagy ablakoknál (1400x1050-ben)
meg a ff-ban a görgetés is lassabb
szóval szép meg minden de én maradok inkább az xfce-nél
-
ha a berylt felrakoom akkor lehet mindenféle effektem??
vagy ez effektek lehetősége a vga-tól függ?
remélem lrtitek mit szeretnék kérdezni
-
tzs84
tag
mostmár 3 féle hivatalos nvidia driver van
legegyszerűbb automatix-al felrakni, az biztos hogy azt rakja fel ami a kártyádhoz kell.
én edgyre envyvel raktam drivert, feisty upgrade után elromlott, átírtam nv-re, próbálkoztam envy bétával, nem lett jó, aztán az automatix simán felrakta, és megy beryl is -
thaler2
senior tag
Néztem ezt az átírást vi-ban, mert ugye a grafikus felület nem indul el, és nvidián volt. Na azt az ubuntus nvidia meghajtót hogyan kell bekapcsolni? nvidia-glxes dolog ez? Mert próbáltam azt is, és először felrakom az nvidia-glxet utána az nvidia-settingset viszont ekkor letörli a glxet.
ÉS fordított sorrendben is...Na ez hogy lehet? -
Sianis
addikt
válasz
Cyberslider
üzenetére
Gnome?
Mert akkor terminálban: gconf-editor
Megnyíló ablakban: apps - > nautilus - > desktop - > trash_icon_visible mellé be a pipa.
Sianis -
Sianis
addikt
Hali!
Ubuntu-nak van saját szépen beállított Nvidia meghajtója, a csomagok közt. Szokjuk meg, hogy nem állunk neki addig más forrásból összeszedni mindenféle beállítatlan dolgot, amíg az fellelhető a csomagok között is. Amúgy szerkeszteni is kell utánna a /etc/X11/xorg.conf fájl, az Driver ''nv'' -t át kell írni Driver ''nvidia'' -ra
Sianis -
GD
őstag
üdv
ki szeretném kapcsolni a gnome panel főmenüben ezt a menü rollnizást, ami kb annyit takar mint az xp-ben amikor eldugdossa az összes programot és a leggyakrabban használtat mutatja, nah, ez is valami ilyesmi, lehet csak méret miatt, de idegesít, hol lehet leölni? -
thaler2
senior tag
üdv
Felram a 7.04es kubuntut. 6100es nvidia integrált vga-m van. Nvidia.comról töltöttem le a drivert, felraktam a build-essentialt, aztán átmentem karakteresbe, feltelepítettem a drivert, 2x visított valamiért, az egyik valami pkg-config, a másik x.org sdk/development. Ezekre irt valamit de felment rendesen a driver. Elindítottam a kde-t szépen megy minden( megjeygzem, hogy az 1680x1050es felbontást csak igy trudja ha felvan rakva az nv driver). Újraindítom a gépet, és nem indul el a kde, hanem hibát kiir, Fatal Error 104 valami ilyesmit....
Raktam új kubuntut megint, megint ezt irja ki telepítés utáni újeraindítás után.
Mi lehet a baj?Esetleg valami fájlt még kell szerkeszteni a telepítés után? -
ngabor2
nagyúr
válasz
Cyberslider
üzenetére
sose használtam ezt a szemétkosarat, de azért rákerestem. sehol nem találtam rá normális utalást. aztán jött az isteni szikra
megnyitottam a panelen, új ablakban, és néztem, mi a címe (konqueror-ban). ez a trash:/ volt. csináltam egy új internetcímet-t (jobb klikk az asztalon, új elem), aminek a neve kuka lett, a cím pedig a trash:/
kipróbáltam... működik
ja, kde alatt vagyok, nem írtad, hogy milyen ablakkezelő. -
Cyberslider
őstag
Egy gyors kérdés: hogy tudom kitenni a kukát az asztalra? (a panelrős sikeresen eltüntettem,bár jobb lenne az asztalon...)
-
SupaCow
aktív tag
Használ valaki Ubuntu-t Asus A6M szériás laptopon?
Kérdeznék tőle pm. ben. -
doc
nagyúr
válasz
dr_strange
üzenetére
ez jól néz ki, átnézem, köszi!
-
Batman
őstag
Tudom mi az a vpn , a cégnél mi is hazsnáljuk csak nem linuxos környezetben és pendrive-on tárolt titkos kulcsal azonosíthatja magát a felhasználó.
Mivel csak ezt tudtam megosztasokat akarsz latni ezért javasoltam ssh-t, de a most leírtak miatt teljsen érthető, hogy mit szertnél . -
doc
nagyúr
na kicsit részletesebben a helyzet a következő:
van nekünk egy céges hálónk,több serverrel (levelező, sql, stb.) mindegyiken vannak megosztások
ha itt a cégnél rákapcsolódok a hálózatra, és belépek a usernevemmel/jelszavammal, látom a megosztásokat, az outlook letölti a leveleimet, működik a wins feloldás, stb.
a vpn arra való, hogy ugyanez működjön az interneten keresztül is, vagyis a gépem úgy érezze, hogy itt ül a cégnél.
kicsit egyszerűbben megfogalmazva: azt akarom, hogy az interneten mondjuk Kuala Lumpurban lógó gépem kapjon egy IP-címet a cégem belső hálóján
de ha el kell magyaráznom hogy mi az a vpn, akkor tartok tőle hogy a beállításban sem fogok sok segítséget kapni (félreértés ne essék: nem raklamálni vagy bárkit b@szogatni akarok)
MOD: ssh és ftps nem játszik, perpill. ha nagyon muszáj, így tudok elérni gépeket a céges hálóban, de iszonyatosan macerás, ezt akarom elkerülni...
[Szerkesztve] -
visit
tag
Hali.
Egy asztali gépre tettem fel az edgy-t, s miután az envy-vel az nvidia driverét telepítettem, nem tudok 800x600-as felbontáson kívül mást választani. Miért?
Előtte VESA módban OK volt, csak lassú volt az ablakkezelés.
A config fájban pedig ott van a többi között a helyes felbontás is, ráadásul mindent, a kártyát, monitort felismerte helyesen.
üdv,
visit -
Batman
őstag
válasz
Forest_roby
üzenetére
Ha nem adok meg fstab-ban semmit akkor az ubuntu magátol ügyesen okosan felmountolja a mediába.Ekkor a user is tudja írni.De sajna én vagyok olyan ajjas ,hogy nem a médiába szeretném rakni.

És hihetetlen, de gyetlen egy sor így kifogott rajtam, de sajna nem sok ötletem van mi lehet a hiba.
mod:
csunya megoldas de kicsesztem vele, chmoddal mindenre adtam jogot a user-nek is és most tudom írni is
-
Batman
őstag
válasz
Forest_roby
üzenetére

Most erre mit mondjak, biztos!
fdisk -l
Disk /dev/hda: 41.1 GB, 41110142976 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4998 cylinders
Units = cilinderek of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Eszköz Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 2447 19655496 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 2448 4998 20490907+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda5 2448 2509 497983+ 82 Linux swap / Solaris
/dev/hda6 2510 4998 19992861 83 Linux
Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
/dev/sda1 1 30401 244196001 5 Kibővített
/dev/sda5 1 30401 244195969+ 83 Linux
Disk /dev/sdb: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
/dev/sdb1 1 30401 244196001 5 Kibővített
/dev/sdb5 1 30401 244195969+ 83 Linux
És én a /dev/sda5-öt akarom felmountolni az /mnt/disk1 mappa alá, ugy hogy userek is tudjak írni ne csak root.
Hiszel nekem?
-
Batman
őstag
válasz
Forest_roby
üzenetére
Már próbáltam, erre is azt mondja hozzáférés megtagadva.

-
Batman
őstag
válasz
Forest_roby
üzenetére
grrrr...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Neked hogy néz ki egy ext3-as particó felcsatolása az fstab-ban?
Aktív témák
- OTP Bank topic
- iPhone topik
- Az iPhone Air buktája elkaszálhatta vékonyítási lázat
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kutya topik
- Gyors, éles, olcsó: Acer Predator XB273K V5 teszt
- Okos Otthon / Smart Home
- Docker konténerizálás
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3668, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3852, 100% Akksi
- Eladó 2db Nokia steel hr hibrid okos óra dobozával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

utána simán újra el tudod indítani. a ''gyári'' progikhoz van írva szép indítószkript, nem tudom, hogy alapból szükséged van-e a saját programjaidhoz erre. érdemes megnézegetni.

haler2
ÉS fordított sorrendben is...Na ez hogy lehet?