- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- hdanesz: 50. Debrecen Nagydíj - nemzetközi salakmotorverseny - életemben másodjára
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
TP-Link WR1043ND - N450 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pr3s
aktív tag
válasz
vargalex #40989 üzenetére
Köszi, ezeket tudtam is, csak kérdeztem, nyilván nekünk ez a jobb ami most van, mert ezzel nem kell annyit bajlódni, és van aki már LUCI- lapokat is csinált, szóval elég könnyen szerkeszthetőnek is tűnik, és hálásan köszönjük folyamatos munkádat! Ötletbörzét csináljunk, mit kellene javítani a következő verzió elkészültében ?
-
mjuti
tag
válasz
Intruder2k5 #40981 üzenetére
Oh, igen, köszönöm, azt már néztem, ott nem találtam...
Ha viszont én pakoltam fel, a dropbear-re, portokra/tűzfalra vonatkozó kérdések nagyon aktuálisak, ezekben tudnál segíteni?köszi, mjuti
-
vargalex
Topikgazda
Szia!
A LuCI sem terheli jobban a routert, mint bármelyik másik GUI (nyilván a JavaScript-el teletömött megoldások inkább a klienst terhelik, ahol valószínűleg nagyobb erőforrás áll rendelkezésre).
A MiniDLNA státusz sem erőforrás zabáló, pont olyan kérést küld a minidlna-nak, mint bármelyik másik DLNA kliens.A gyári firmware-ban ushare van, annak nincs adatbázisa, így a lekérdezés egyszerűbb. Az én buildemben is használható az a MiniDLNA helyet, csak ugye sok TV nem igazán szereti.
Nyilván az 1043ND nem túl erős vas, így kompromisszumokat kell kötni. Ugyanis a terhelés megugrása a LuCI-ban inkább akkor jellemző, ha minden egyszerre fut (transmission, minidlna, samba, ftp,stb.) esetleg egy kis real time grafikonnal megbolondítva. Ekkor ugye minden igazából lemez műveletre fog várni.
A gyári firmware-ban pedig nincs transmission (sok minden máson kívül), márpedig annak a legnagyobb az erőforrásigénye. Szóval korrekt összehasonlítás csak akkor végezhető, ha minimum a Transmissiont leállítod. Még pontosan, ha a minidlna helyett is az uShare-t futtatod. És persze esetlegesen a gyári firmware-ban nem található szolgáltatásokat is leállítod.
-
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az új fw.-vel próbálkozott-e már valaki FTP-zni, kívülről?
Mostanában próbálgatom beállítani, de valamiért nem akarja az igazságot.
Amiket eddig megcsináltam:
-beregeltem NoIp-re és beálítóttam a DDNS-t a ruteren
-csináltam egy virtual szervert (FTP) int.port:21, ext port:21 IP: az ami a routeré a belső hálón (192.168.1.1)
-elindítottam az USB settings-en belül az FTP-t (internet access enabled)
... belülről látja, működik.Kívülről semmi.
Ötlet? Az a helyzet, hogy nem vagyok egy hálózati zseni azért is örültem meg az új fw-nek, gondoltam így "egyszerűbb" lesz. -
Pr3s
aktív tag
Mester!
A tapasztalatok azt mondják, hogy a Luci eléggé beterheli a rendszert, korábban is jelezték, hogy a MiniDLNA lap meglesése LUCI-ban beterheli jobban a vasat. Nincs erre valami megoldás?
Azt nem tudom, hogy a gyári firmware-ben milyen grafikus UI van, de mivel az is linux alapú firmware, és a Te gyermeked is az, nem lehet valamit ezzel csinálni? -
Celtis
veterán
Urak,
Csak nekem eszi meg a /usr/sbin/uhttpd process a RAM-ot egy idő után 1.1.7-es FW-en?
Elég idegesítő, hogy egy idő után instabillá válik a router, és újra kell indítani, illetve nem is tudok belépni távolról.
Csak belépek-kilépek a Luciba és 2-3%-ot ugrik a RAM használat. -
suste
veterán
válasz
csabsz13 #40982 üzenetére
na ez a csatolási pontok úgy ahogy van rossz
az egész vinyó a "/"-be van mountolva, az mnt-nek beállított sda3 meg nincsen felcsatolva
én kipróbálnám azt, hogy kikapcsolod a routert, lehúzod a vinyót, és vinyó nélkül elindítod csak a routert
majd vársz hogy teljesen magához térjen a router, és utána dugod csak rá a HDD-t
ha nem tér észhez a rendszer (sda1=swap, sda3=mnt), akkor kézzel kell felcsatolnod őket
a swap-ot egyszerűen csak beállítod (pipa be, sda1, mentés és alkalmazás)
az sda3-at szerkeszted (mnt, ext4, mentés és alkalmazás)
az extroot helyrerakása macerásabb dolog, valamikor régebben alex leírta hogy mit kell tenni hozzá (pár parancssor asszem)
extroot-ot egyébként használod? mert ha nem, akkor már elég az is, ha helyreáll az mnt-s csatolás meg a swap, és akkor látni fogod a dolgaidat, és a TM is menni fog rendesen -
csabsz13
aktív tag
Sziasztok!
Visszaolvastam a témában de nem találtam hasonló problémát, így kérdeznék:
1-2 hónapja csatoltam egy új 1 TB vincsit a routerhez, előtte volt rajta egy kisebb (azt nem mountoltam, csak kiszedtem és betettem a helyére az újat, amit a vargalexes programmal 3 particióra formáztam ext4 filerendszerben).
transmission-t használtam rajta, minden pöpec volt.
tegnap elment az internet, újraindítottam először a tréhómos modemet, aztán a routert is - de semmi.
kiderült, hogy a kislányom kicibálta a kábelt a falból, ezért nem volt net.
lényeg, hogy visszadugtuk, minden OK volt - kivéve, hogy már nem volt ott az OPENWRT-ben a /mnt mappában az, ami eddig ott volt + a csatolásnál sem láttam a vincsit.
ezt végül megoldottam (többszöri ki-be húzogatás, újraindítás stb.), van is újra egy meghajtó, amit lát, de tök üres. ezen kívül furcsa, hogy az 1 TB-ből csak annyit ír használhatónak, amennyi az egyébként eddig rajta levő anyagokon kívül van - tehát fizikailag ott van a cucc a "régi" /mnt könyvtár transmission/done és egy másik könyvtárban, amit én hoztam létre - mégsem látom.
a másik furcsaság, hogy a transmission kikapcsoltra váltott és mikor újra beállítottam, már nem hozta be az aktív torrenteket (persze gondolom azért, mert nem a "régi" transmission" könyvtár tartozik hozzá, hanem az új, ami megjelent, miután újra engedélyeztem a transmission-t).szóval arra kérnék tanácsot, hogy az adatokat arról a részének a vincsiről, amit most nem látok, hogyan tudnám kimenteni? (ez is elég lenne, mert akkor utána újraformáznám a vincsit) persze ha vissza lehetne hozni az eredeti csatolásként a teljes tartalmat az lenne a legjobb.
és itt egy kép a csatolási pont menüről, amin látszik, hogy elvileg használatban van egy része mégis tök üres az /mntköszi!
-
-
mjuti
tag
válasz
vargalex #40964 üzenetére
Sziasztok,
OpenWrt - vargalex build ver. 1.1.7-ben benne van alapból az openssh-sftp-server csomag?
Kellett sftp, és nem tudom, hogy a vsftpd-hez telepítettem-e vmit vagy ezt pakoltam fel...
Ha én tettem rá, akkor ez átveszi a dropbeart ill. használja annak a tűzfal beállításait vagy kell configolni, ha igen milyen beállítsokkal? Úgy mint a dropbeart?
Köszi, mjuti -
buca84
őstag
válasz
buca84 #40975 üzenetére
Ezek a beállításaim.
Láttok vmit, ami nem frankó és át kell állítani? -
-
suste
veterán
válasz
Intruder2k5 #40974 üzenetére
nagy szülés volt
valamiért nem akart összejönni belső konfigolással, hogy a GUEST interfész kapjon IP-t/netet, csak ezzel a külső átkötéssel
én még csavartam rajta egyet, és tettem a normál LAN-hoz is egy wifit, így 2 wifit szórt a 1043switch, egy védettet és egy nyitottat
szépen tette a dolgát ezekkel a beállításokkal.... -
buca84
őstag
Vettem egy 741ND-t repeaternek. OpenWrt-t tettem rá (attitude adjustment).
Vargalex videója alapján megcsináltam a beállításokat.Azonban eldobálja a wifit random, illetve nincs net kapcsolat, ahogy vargalex videójában a beállítások végén.
Mit szúrhatok el?
Már újraraktam kétszer a firmet is...
-
-
suste
veterán
én is szenvedtem ezzel
végül kicsit barkács módon de megoldottam:
-1043 teljes switch üzemmódban (5 LAN port)
-új Guest interfész STATIKUS beállítással, eltérő hálózat (192.168.2.1) , hozzácsatolva egy wifi + egy LAN port (luci/hálózat/kapcsolóknál konfigolva)
-egy normál LAN port és a Guest LAN portja közé egy lankábelÍgy csak netje van a GUEST wifinek, és nem lát rá a többi gépre/megosztásra, viszont sajnos csak 2 szabad LAN port marad
-
Begi
senior tag
válasz
Intruder2k5 #40971 üzenetére
Hmm, de ehhez az kéne, hogy 2 kábellel legyen összekötve a 2 router, vagy rosszul értem? ( Sajnos ez nem megoldható
)
-
Hát nem tudom... Gondolkodom, de biztosat nem tudok! Mivel switch módban nincs tűzfal, így ez felejtős! Valami olyat lehetne, hogy a guest WiFi interface-en engedélyezni kellene a DHCP-t, de valami más tartományba, nem az alapon! Ehhez viszont az első routerben is létre kéne hozni egy másik VLAN-t, és a guest WiFi-sek ezt használnák átjáróként! Szóval valami ilyesmi lenne a megoldás szerintem!
-
-
Begi
senior tag
válasz
Intruder2k5 #40967 üzenetére
Igen köszi
, közben már kipróbáltam és működik. Esetleg az első kérdésben tudsz segiteni?
Addig eljutottam, hogy létrehoztam egy guest interfész-t, majd ahhoz hozzáadtam egy wifi ap-t ez alapján. De ez sajnos olyan esetre iródott, ahol a router másik oldalán WAN van és nem LAN. Igy a firewall beállításokkal nem boldogulok.Chas01
Az egyik wifin kell minden LAN és net.
A másikon csak net. -
Illetve ha a 1043ND-n a LAN interfészen azt szeretném, hogy a router statikus ip-t kapjon az első routertől, akkor elég a protkolot átállítani DHCP-ről staticra?
Statikus IP címet be tudsz állítani a 1043-mas router LAN interfészén is, de be lehet állítani az első router DHCP szerverében is, hogy a 1043ND router MAC címéhez mindig ugyanazt az IP címet adja ki! A végeredmény ugyanaz mindkét esetben, vagyis az IP cím nem fog változni!
-
Begi
senior tag
Sziasztok!
A következő a szituáció. Adott egy router, ami intézi a netet. Ezen lóg egy gép, illetve a 1043ND router.
Sikerült beállítanom a 1043ND-t, hogy ne csináljon semmit, csak egy sima switchként szórja a netet és a wifit, igy a rajta lógó gépek és az első routeren lévő gép egy hálózatban vannak és látják egymást.
Arra lenne szükségem, hogy a 1043ND még egy wifi-t szolgáltasson, viszont az erre csatlakozó gépek csak az internetet tudják elérni, a LAN-on lévő gépeket ne.
Tudtok valami jó howto-t erre?Illetve ha a 1043ND-n a LAN interfészen azt szeretném, hogy a router statikus ip-t kapjon az első routertől, akkor elég a protkolot átállítani DHCP-ről staticra?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
vargalex
Topikgazda
válasz
Pacee87 #40962 üzenetére
Szia!
Itt megtalálod a legutolsó gyári firmware vágott verzióját.
A "hivatalos" álláspont az, hogy a bootloader nélküli gyári firmware egyszerűen feltehető LuCI alól, míg a bootloaderrel rendelkezőből előbb le kell vágni a loadert. A legutolsó gyári firmware tartalmaz bootloadert, ezért kellett vágni.
Szerk.: Intruder2k5 megelőzött.
-
-
Pacee87
aktív tag
Bocs a dupláért, de erre valaki valamit:
Sziasztok! Valaki tudna nekem linkelni egy olyan gyári FW verziót, amit OpenWRT (/Luci) alól telepíthetek?
Próbáltam utánaolvasni, de nagyon nem találni "hivatalos" álláspontot arról, hogy pl.: a legújabb gyári firmware-t simán betallózhatom LuCi-ban és kész, vagy továbbra is vágni kell a gyárit és ezután tallózhatom be, vagy továbbra is vágni kell és parancssorból lehet feltenni. Aki tud valamit kérem segítsen, mert nem szeretném téglásítani szegényt.
-
lpepe
tag
a mindigtv-auto.conf-ra ezt írja:
root@OpenWrt:/tmp# mumudvb -d -c /root/mindigtv-auto.conf
MuMuDVB Version 1.6.1b_20100101
--- Build information ---
Built without CAM support.
Built without transcoding support.
Built with ATSC support.
Built with support for DVB API Version 5 (DVB-S2).
Built with pthread support (used for periodic signal strength display, cam support, transcoding, and threaded read).
---------
Originally based on dvbstream 0.6 by (C) Dave Chapman 2001-2004
Released under the GPL.
Latest version available from http://mumudvb.braice.net/
Project from the cr@ns (http://www.crans.org)
by Brice DUBOST (mumudvb@braice.net)Full autoconfiguration, we activate SAP announces. if you want to desactivate them see the README.
Full autoconfiguration, we activate PAT rewritting. if you want to desactivate it see the README.
Full autoconfiguration, we activate SDT rewritting. if you want to desactivate it see the README.
Full autoconfiguration, we activate sorting of the EIT PID. if you want to desactivate it see the README.
The autoconfiguration auto update is enabled. If you want to disable it put "autoconf_pid_update=0" in your config file.
Streaming. Freq 0
Using DVB card "ITE 9135(9005) Generic_1"
Tuning DVB-T to 0 Hz, Bandwidth: 8000000
ERROR tuning channel : Invalid argument
Tunning issue, card 0closing cleanly. Error 7
root@OpenWrt:/tmp# -
lpepe
tag
DVB-T beüzemelésben kérnék segítséget, vargalex féle firmware-el nekem úgy tűnik nem talál csatornát...
a config file-okat innen szedtem le: http://ocsovszki-dorian.blogspot.hu/2011/10/tp-link-wr1043nd-openwrt-dvb-t-with.htmlroot@OpenWrt:/tmp# mumudvb -d -c /root/mindigtv-mux-c.conf
MuMuDVB Version 1.6.1b_20100101
--- Build information ---
Built without CAM support.
Built without transcoding support.
Built with ATSC support.
Built with support for DVB API Version 5 (DVB-S2).
Built with pthread support (used for periodic signal strength display, cam support, transcoding, and threaded read).
---------
Originally based on dvbstream 0.6 by (C) Dave Chapman 2001-2004
Released under the GPL.
Latest version available from http://mumudvb.braice.net/
Project from the cr@ns (http://www.crans.org)
by Brice DUBOST (mumudvb@braice.net)You should use the option "unicast" to activate unicast instead of ip_http
You have enabled the support for HTTP Unicast. This feature is quite youg, please report any bug/comment
Sap announces will be sent
NO Multicast, SAP announces are desactivated.
Streaming. Freq 802000000
Using DVB card "ITE 9135(9005) Generic_1"
Tuning DVB-T to 802000000 Hz, Bandwidth: 8000000
FE_STATUS:
FE_STATUS:
FE_HAS_SIGNAL : found something above the noise level
FE_STATUS:
FE_STATUS:
FE_STATUS:
FE_STATUS:
FE_STATUS:
FE_STATUS:
FE_STATUS:
FE_STATUS:
FE_STATUS:
FE_STATUS:
FE_STATUS:
Card not tuned after 60s - exiting -
hbooo
csendes tag
kerdes: alex legutolso 1.7 -est sysupgrade-del tettem fel openwrt alol.
Megy a cucc, de a luci idonkent a chrome bongeszobe csak a html -t latom (tehat a html oldal textkent lesz megmutatva, mintha valami fejlec hianyozna. ctrl - f5 -re jol lesz, de aztan 2 oldallal kesobb megint ez lesz.
5let?0
HTTP/1.1 200 OK
Connection: Keep-Alive
Transfer-Encoding: chunked
Keep-Alive: timeout=20
Vary: Accept
Content-Type: application/xhtml+xml
Cache-Control: no-cache
Expires: 0C7F
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> -
mjuti
tag
válasz
Intruder2k5 #40954 üzenetére
Sziasztok,
OpenWrt - vargalex build ver. 1.1.7-ben benne van alapból az openssh-sftp-server csomag?
Kellett sftp, és nem tudom, hogy a vsftpd-hez telepítettem-e vmit vagy ezt pakoltam fel...
Ha én tettem rá, akkor ez átveszi a dropbeart ill. használja annak a tűzfal beállításait vagy kell configolni, ha igen milyen beállítsokkal? Úgy mint a dropbeart?Köszi, mjuti
-
Mr.Skynet
senior tag
Végre van egy kis időm, szóval megint itt vagyok... (#40753) suste és (#40754) vargalex gondolatokat folytatva.
Hagyjuk az egészet amit eddig beszéltünk és kezdjünk tiszta lappal, amúgy sincs sok más választásom, mint az OpenWrt és a miniDLNA, szóval feldobtam vargalex munkájából a legújabb verziót.
Finoman szólva is hirtelen felindulásból ment az egész FW csere, szóval kissé figyelmetlen voltam.
Gyári FW-ről sysupgrade-el váltottam OpenWrt-re, factory helyett
Ezt a hibát hogyan kellene korrigálnom?
Jelenleg szépen megy a router, most nemtom mi legyen vele, esetleg hagynom kéne így? Azon kívül, hogy az usb megosztással máris problémám van (ezzel is felidézve a régi szép idők emlékeit) nem tapasztaltam még semmi negatívumot.
-
Pacee87
aktív tag
Sziasztok! Valaki tudna nekem linkelni egy olyan gyári FW verziót, amit OpenWRT (/Luci) alól telepíthetek?
-
-
Pr3s
aktív tag
válasz
HDR123 #40952 üzenetére
3 napon belül bármikor kötelesek akár a pénzt is visszaadni kérdés nélkül, mondjuk nem tudom hol van a bolt(és van-e nekik raktáron), de én a helyedben rápótolnék 2-3 ezret, és inkább a WDR3600-ast vásárolnám, erősebb vas, és ezzel elárultam mindent.
Megkíméled magad sok kompromisszumtól azzal a vassal, és szimultán tudja a 2,4GHz-et és az 5GHz-et. -
HDR123
tag
válasz
Intruder2k5 #40951 üzenetére
Köszönöm!
Ez a Serial How To nagyon jó, végigolvastam, érthető.
Hétfőn még egy garanciával bepróbálkozok, aztán ha nem lesz csere, akkor megcsinálom. -
-
HDR123
tag
válasz
Intruder2k5 #40949 üzenetére
Nem idegenkedek az RS232-es megoldástól, csak nem találtam bíztató leírást amiben benne van hogy pontosan mit hova kössek, milyen szoftvert használjak.
Még egy áramkört nem tudok építeni, nincs hozzá cuccom/időm/kedvem. -
-
HDR123
tag
Sziasztok!
Tegnap vettem egy TL-WR1043ND-t.
Felraktam az OpenWRT-t. Nem tudtam a Wan-t megcsinálni, de most nem ez a gond. Hanem annyire felidegesítettem rajta magam, hogy vissza akartam rakni a gyári fw-t. Leszedtem a TP-link oldaláról és felraktam a fw update-en keresztül openWRT-ben. Azóta boot loop van...
Mit javasoltok?
-Vigyem vissza gariba
-Soros portot heggesszek rá és próbálkozzok ott
-Vagy van még valami megoldás? -
XtremLor
őstag
Hi
Nem tudtok valami megoldast a problemamra?
vargalex fele fw (1.1.7) van fent wdr3600-on, minidlna bekapcsolva, viszont a feliratokat nem csatolja hozza valamiert a filmekhez avi/mkv mindegy mi srt/sub kiterjesztest is probaltam mar..... A medialejatszo es a tv is kepes pedig kezelni, asztali gepen mezzmo servert hasznalok, es azzal tokeletesen megy. -
-
hbooo
csendes tag
Meglevo openwrt verzio fennlete eseten eleg a sysupgradet feltolni? (az opkg.conf-ban rossz repo lett hozzaadva, es lefrissitett sok csomagot, es mar nem konzisztens a rendszer, ezert szeretnek visszaallni egy "jo" verziora. Kvazi resetelni a rendszert)
-
Chas01
tag
Zyxel nasok hulladékok. Hiába gigás a kari, hiába jumbo frame, hiába minden mókolás, akkor is alig a 100M fölött teljesít kicsivel. Anno cégnél nagymentést akartunk csinálni ilyen nasra. Kihoztuk a nast, és inkább bevittünk egy PC-t, mert gigabiten ezerszer gyorsabb volt a mentés.
-
szabolcs.sz
tag
Elakadtam az extroot-tal (vargalex 1.1.7)
Az történt, hogy külső merevlemez házat cseréltem ( wd, 2 portos usb hubbal és kártyaolvasóval) és azóta 10 esetből 9-ben nem csatolja fel a merevlemezen levő partíciót, így a beállításaim (wifi, dhcp, portforward) stb sem aktiválódnak. Korábban ez a külső ház extroot nélkül jól működött.
Kézzel esetleg fel tudom csatolni menet közben ? szeretném a beállításokat elmenteni, aztán megkeresni, hogy mi lehet a hiba.
Próbáltam egyszerre, vagy egymást megelőzően indítani a merevlemezt meg a 1043-at, próbáltam újraindítást luci-ról, de nem sikerül sehogy se az extroot. Találkozott már valaki hasonlóval ? -
krida
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy tök új TL-WR1043ND routert. Lehetséges, hogy nekem vannak nagy elvárásaim, de egy Zyxel NSA320 és egy Fujitsu AH532 (elvilekben mindkettőnek gigabites a lan kártyája) között illene legalább 100mb -el tölteni át és nem vánszorogni 20-30mb -al, nem?
Vagy valamit be kellene állítanom? Cat6 kábellel vannak összekötve (Equip 625416 CAT6 bézs 10m UTP patch kábel)... Van ötletetek? -
oldmannn
csendes tag
válasz
n0rBee #40936 üzenetére
Hát köszönöm az infót, elolvastam tothszabi oldalát és nem gondolom, hogy magamfajta windowsos tápos csirkének való feladat
(ezzel nem mást szeretnék minősíteni). Jelenleg az is kihívást okoz, hogy Ubuntu Live CD alatt felrakjam a gdisk-et amivel Ubuntu alatt particionálhatom a nagy winyót...
-
n0rBee
csendes tag
válasz
oldmannn #40934 üzenetére
Szia,
Ez alapján a link alapján el tudsz indulni:http://tothszabi.info/blog/open-wrt-firmware-forditas
Viszont annyit tennék hozzá ,hogy jómagam is belevágtam ,fordítottam is, de az általam fordított csomagok ugye nem egyeztek a Vargalex által használt forrásokkal(kernel verzió),így a kapott eredmény nem működött.
2 lehetőség van szerintem:
- Magadnak rakod össze az egész fw-t , a szükséges összetevőkkel, majd azt fordítof flasheled a routerre(ez lehet akár több nap problákozás is).
- Megkéred Vargalex mestert ,hogy a következő buildben legyen benne a 3TB-s hdd támogatása.Szerintem a második a járhatóbb számodra,én is inkább az új buildet várom (kaptam rá igéretet,hogy támogatni fogja már a DVB-t tunerem) minthogy magam reszeljem össze(hetek alatt).
Üdv.
n0rB33
-
oldmannn
csendes tag
Sziasztok,
már kb. egy éve használom a Vargalex-féle Build-et 1043ND-vel (v1.1.4, r33174, Kernel 3.3.8 ), nagy megelégésemre. Köszönet érte Vargalexnek és mindenkinek aki segíti az ő munkáját!
Most egy kérdéskörrel fordulok hozzátok, kérem szíves segítségeteket: Szeretném a jelenlegi 80GB winchestert egy 3TB-osra cserélni mert további terveim vannak a felszabaduló tárhellyel. Jelenleg kb. 8-900 MB-os partíciót lát a Vargalex-es TP-link, ez a jelenlegi tudásom szerint így van rendjén. 64 bites Windows7 alatt GPT módban inicializálva természetesen látom mind a 3 TB-ot, de ugye nem ez a célom. Szeretném, ha a tárhely (levonva a swap, overlay területet) egybefüggő maradhatna, ne kelljen pl. 1TB+2TB maradék területtel gazdálkodni. Amennyiben már volt erről szó, kérem szíveskedjetek a hozzászólás környékét jelöljétek meg. A 36074, 36076, 36078 hozzászólások érintik a témát de nem nyújtanak az én tudásszintemnek megfelelő választ. Ebben a fórumban a keresőszavaimmal nem akadtam más forrásra.
Mr. G, A legjobb barátom is segített de a mozaik még nem áll össze. Amit tudok:
- 2TB-ig jó az MBR partíciós tábla, e fölötti méretet csak a GPT kezeli.
- A fentiből következik, hogy az oprendszer (ez esetben az OPENWRT) ***KELL*** támogassa a nagy winyókat (hétköznapi nyelven GPT), különben nem fog működni.
- olyant is olvastam, hogy kernel fordítás kell ehhez, ilyent még nem csináltam, ezért egyelőre nem mélyedtem el benne. Kulcsszavak: CONFIG_EFI_PARTITION flag bekapcs, vagy CONFIG_LBDAF bekapcs, kernelt forgat (forrás: https://dev.openwrt.org/ticket/8672 és http://forum.hwsw.hu/topic/123659-openwrt/page__st__80)
- nem érdemes NTFS-sel próbálkozni. Vargalex is sok helyen kiemelte, hogy nem támogatja. Nem firtatom, elfogadomValahogy így körvonalazódik a megoldás a fejemben. Kérem szíveskedjetek kiigazítani, hogy jól látom-e, ha zsákutcát láttok az elképzelésben kérlek szóljatok
:
- Az OPENWRT-t rávenni, hogy támogassa a GPT-t (pontosan nem tudom még hogy kell).
- Valószínű live linux alatt kell kialakítanom a partíció struktúrát (ilyent sem csináltam linux alatt,de Mr G ígérte, hogy segít)
- live CD segítségével a régi winchesterről átmásolom a cuccokat az új winchesterre
- boot az új winyóval és ha jó a terv+megvalósítás akkor katarzis.
Kérdéseim:
- valami rémlik, hogy olvastam, hogy az OPENWRT-ben lévő fdisk-ről, hogy nem támogatja a GPT-t csak az MBR-t így vagyon?
-jó-e a fenti terv a feladat megvlalósítására? Ha nem akkor hol kellene javítani?
- milyen leírást javasoltaok kezdő kernel fordítók részére?
(eddgig szerintem már úgysem olvassátok el, úgyhogy aki eddig elolvasta, a legközelebbi személyes találkozásunkor vendégem egy sörre vagy amit szeret.)
- Van mág másik két winchesterem is 1TB-os ill. 2TB-os de azért szeretném az említett 3TB-osat használni, mert az a WD RED sorozat, elvileg kifejezetten NAS-okba találták ki, a kisebb winyók GREEN sorozatúak. Javasoljátok esetleg, hogy fontoljam meg a kisebbek beszerelését a TP-LINK-be?Windows a fő oprendszer amit használok, ezért lehet, hogy egy-két rész9
-
Pr3s
aktív tag
válasz
_Petya_ #40932 üzenetére
Szia, nagyon sokan használják OpenWRT-vel, mindegyik vason jól egy, igaz a wifi kicsit háklis, nem szereti némely chipsetet a vevő oldalon, olyankor eldobálja a kapcsolatot, a logban DMA-hibát kell keress, és rájössz mely eszközök azok amiket nem szeret, és a wifit még eldobhatja túl nagy terhelés esetén is, mondjuk torrent + filmnézés + netezés, már frankón leakasztják.
-
_Petya_
őstag
Sziasztok,
Használja valaki ezt a routert OpenWrt-vel? Én próbáltam, de a WiFi-vel gond volt, rendszeresen ledobta a klienseket. A gyári firmware-el tökéletesen működik.
Tehát, akinél jól megy, megtenné hogy megírja a router HW revízióját, és azt, hogy melyik OpenWRT verziót használja?
köszi,
Petya -
Mucsi14
tag
Sziasztok
Segítség kéne.Régóta használom az openwrt a routeren,működött rendesen.A tűzfalat állítottam át ,azóta nem tudok csatlakozni a routerhez.Próbáltam a visszaállítást a leírás szerint (fix ip qss stb) A sys led is gyorsan villog,de a telnet és az ssh is hibával kidob.Nem tudok egyikre se csatlakozni.
Régebben már csináltam így visszaállítást,de most tanácstalan vagyok.Ha tud valaki megoldást ne tartsa magában.
Elöre is köszi -
Magnat
veterán
válasz
Davebowman #40927 üzenetére
Ezexerint nem úgy kötötted össze
Így is műxik, de egyrészt a második router feleslegesen natolja a forgalmat, ami lassulást okoz, plusz a 1043-ra csatlakozott eszközök nem fogják látni azokat, akik a másikon vannak (fordítva igen).Ha a második routernek kiosztod a 192.168.1.2-t, kikapcsolod a dhcp-t és lan-lan porton kötöd össze a 1043-mal, akkor mindenki lát mindenkit, a második router nem natol feleslegesen, és minden f@sz@. További extra, ha full ugyanazt a wifit állítod be a két routeren csak más csatornára, így a kliensekben sem kell taknyoli az új wifi miatt, mindenki arra áll rá, ami az erősebb jelet adja.
-
Davebowman
senior tag
válasz
Magnat #40926 üzenetére
Ja a 1043-as 192.168.1.1 a másik 192.168.2.1-en van, akkor így nem akad össze? Hibátlanul megy mind két wifi a lakáson belül, a telefonom ide-oda kapcsolgat, ha átmegyek a másik szobába, mert ott erősebb a jel
......... okés a hátrány a 2 szoba között van, egy pillantra megszakad, de ez nem okoz gondot...kivéve ha a wc-n vagyok
Hoppá az pont a 2 router között van.
ezt a "a lan portjaiknál összekötni őket." hogy is van? Ehhez eddig nem nyúltam. -
Magnat
veterán
válasz
Davebowman #40925 üzenetére
Attól még, h a második wifijén csatlakozik, oszthat neki a 1043 ip címet, viszont két dhcp nem fér meg egy subnetben, szóval mindenképpen javasolt kikapcsolni. Ha így hagyod, véletlenszerűen fog változni, h ki osztja a címet, amiből csak bonyodalmak lesznek. Most a második router kvázi switch és AP szerepet tölt be, szóval minden ip szintű dolgot jobb egy helyen kezelni (a 1043-on).
-
Magnat
veterán
válasz
Davebowman #40923 üzenetére
Szia, ha egy alhálózatot akarsz (ez a javasolt), akkor a 1043-on semmit nem kell állítani, a másiknak kell egy tartományba illő lan ip cím, meg kikapcsolni rajta a dhcp-t, és a lan portjaiknál összekötni őket.
-
Davebowman
senior tag
Valaki tud segíteni? A 1043-asom szépen be van lőve, de kellene egy másik routert is mögé (utp-vel) kapcsolni. Van egy egyszerű beállítás erre? Egy a lényeg, hogy a TP-LINK 542G-s routerm kapjon netet a 1043-astól. Mit tegyek? Előre is kösz.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
_lipa_ #40918 üzenetére
Szia!
Igen, átállíthatod a policy-t DROP-ra, vagy REJECT-re. Mondjuk jelen config mellett mindegy, úgyis mindent forwardol a szerverre.
De én továbbra is azt mondom, hogy ezt nem tenném. Csak a szükséges portok menjenek a szerverre. Feleslegesen ne dolgozzon, ezt a router is bőven el tudja intézni. Meg aztán a szerver operációs rendszerén (mondjuk eddig nem volt szó arról, hogy mi az op. rendszer rajta) is egyszer csak felfedeznek valami biztonsági rést. -
_lipa_
csendes tag
válasz
vargalex #40917 üzenetére
Szia!
Szerveren (felfoghatjuk DMZ-nek is) van egy külön, erősebb tűzfal, szigorúbb szabályokkal, külön programokkal amik a töréseket kezelik. Nem szerettem volna a gyengus routert terhelni ilyenekkel...
Tehát azt mondod, hogy a zone lan-nál és a zone wan-nál az INPUT és a FORWARD policy-t állítsam DROP-ra? Funkcióbeli változás nem lesz, de felesleges réseket befoltozom vele.
-
ZPKing
tag
attitude adjustment 12.09-rc1 beállított firmware-t hogy lehet egy az egy lementeni. backup
úgy hogy a teljes firmware legyen mentve ne csak a konfigok.
Tehát ha beszarik akkor egy factoryval fel lehessen tenni a teljes firmware-t és ne kelljen semmit újra beállítani? -
vargalex
Topikgazda
válasz
_lipa_ #40905 üzenetére
Szia!
Biztonsági szempontból a lehető legrosszabb. Egyrészt WAN oldalról a default INPUT és FORWARD policy ACCEPT, azaz kívülről minden engedélyezett. Másrészt az összes portot egy bizonyos IP-re forwardoltad, azaz minden forgalom oda irányul. Persze akár az is lehetne, hogy direkt így akarod, bár a kérdésedből ítélve szerintem nem.
-
chros
őstag
válasz
vargalex #40904 üzenetére
Koszonom Alex!
Ujrainditottam a routert (a szolgaltatonal (plusnet) routereket csereltek, s allitolag vasarnap este ota jo minden naluk; en vasarnap reggel inditottam ujra legutobb), s most Luciban tenyleg ott van a DNS: DE tegnap meg nem volt!!!
most igy nez ki a resolv.conf.auto es a resolv.conf.ppp (azonos mind a ketto):
nameserver 212.159.6.10
nameserver 212.159.6.9de tegnap is megneztem, s akkor a resolv.conf.auto tartalmazott meg egy sort (a .ppp nem!):
nameserver 62.6.38.125Lehet, hogy ez volt a baj!!! Csak azt nem ertem hogyan
most jonak tunik! Koszi!!!
Mas:
Es mint latszik visszatertem kb 1 ev szunet utan ...(most lett nalam ujra a regi tplink router es a radugott regi hdd) Milyen a jelenlegi stabil verzio? (samba, transmission, minidlna)?
Alex, nagyon koszonjuk a kitarto munkadat! -
_lipa_
csendes tag
Sziasztok!
Rátudnátok pislantani a tűzfal konfigomra?
Minden működik, de nem tudom, hogy biztonsági szempontból is megfelelő-e...config defaults
option syn_flood 1
option input ACCEPT
option output ACCEPT
option forward ACCEPT
option disable_ipv6 1
config zone
option name lan
option network 'lan'
option input ACCEPT
option output ACCEPT
option forward REJECT
config zone
option name wan
option network 'wan'
option input ACCEPT
option output ACCEPT
option forward ACCEPT
option masq 1
option mtu_fix 1
config forwarding
option src lan
option dest wan
# Itt szerepel a default Allow-DHCP-Renew szabály
# Itt szerepel az Allow IPv4 ping szabály
config redirect
option name FORWARD
option src wan
option dest lan
option proto tcpudp
option dest_ip 172.16.1.5
option src_dport 1-65535 -
TeeJay
félisten
nekem 10MB/sec volt a max szintén 300megabites csatlakozáskor ami 80megabit legalább
itt viszont 100+ wifi hálózat van szóval már ennyi is királyság
nem erőltetem a 40MHz-et mert tényleg 20MHz-en is bőven kiszolgál egy 50/5megabites UPC csomagot az egész lakásban
akkor meg minek több
van benne bőven tartalék meg úgyis G-s minden laptop csak az enyém nem.örülnék ha lehetne kapni utólag wifi adaptereket régebbi gépekhez és akkor az összes G-s kártyát ki tudnám cserélni mindkét laptopban
sajnos ezt csak bontóból lehet, de majd utánanézek -
Menotti
aktív tag
Sziasztok
Openwrt alatt ezzel a parancsal(cron) bekapcsolt a home serverem:
15 16 * * */usr/bin/etherwake -D -i "br-lan" "68:xx:xx:xx:xx:13"
Feltettem a legújabb DD-wrt ,de ezt beírva nem kapcsolja be.
Valaki tudja a helyes formulát?A br-lan formulára gyanakodok...de ez semmit nem jelent.. -
chros
őstag
Sziasztok!
Hogy todom megnezni (pl. milyen paranccsal), hogy a router milyen DNS servereket hasznal? Luciban nem talaltam meg ... (Szarakodik a DNS szolgaltatas a szolgaltatonal.)
Vargalex v1.02.1Koszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen alaplapot vegyek?
- Leégett az első Radeon a hírhedt 12V-2x6 tápkonnektorral
- Xbox Series X|S
- BestBuy topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Hivatalosan is részesedést vásárolt az Intelben az USA kormánya
- További aktív témák...
- HP Probook 440 G11 (9Y7Q2ET) - ÚJ 14" üzleti notebook - Core U5 , 512SSD
- HP Probook 440 G11 (AA0Y5ES) - ÚJ 14" üzleti notebook - Core U5 , Win11 pro
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max Stílusos erő, Pro kamera rendszerrel! 128GB - 3 hónap gari!
- Lenovo ThinkPad T480, T580, P51s, P52s, T480s belső akkumulátor eladó
- MacBook Pro M2 Pro 16 // 16/512 96%-os akkumulátor
- Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8130U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Huawei P30 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest