Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nhorbee
aktív tag
Ha megváltozik pl. a személyi igazolvány számom vagy egyéb azonosítóm azt kinél és milyen módon tudom jelezni?
Előre is köszi a választ!
-
szivar1
csendes tag
Nem tudja valaki, hogy mennyire nehéz a környezetgazdaságtan, a digit. képfeldolg. ill a köt. választható fizikás tárgyak (Kvantuminformatika, Modern fizika, Az információtechnika fizikai alapjai)?
-
DoL
csendes tag
A Majó Zoltán-féle Menedzsment alapismeretek vizsga mennyire szívatós (lehetséges 5-öst írni)? Azt hallottam, hogy az órák nagyon élvezetesek, de a vizsgán szinte minden válasz jónak tűnik.

-
Nhorbee
aktív tag
válasz
LestatVenom
üzenetére
Persze el is kell odáig jutni

-
LestatVenom
csendes tag
-
Orionk
senior tag
--1-- Assembly-ből a félév közi NAGY ZH, az az előadás idejében lesz?
(Azt tudom, hogy tavaly nem az előadás idejében volt.)--2-- Illetve, szerintetek mennyire teljesíthető az Assembly, ha előadásra nem járok be, de megtanulom mindig az aktuális előadás anyagot.
köszi
-
MrTurner
csendes tag
PLC-k és SCADA rendszerek
erről tud valaki valamit? Volt már valakinek ilyen tárgya?
-
Blaise7
tag
Műszaki matek gyakot kinél érdemes felvenni?
Krizsán Lívia
Szabó Tamás
Szalai Attila -
DoL
csendes tag
-
MrTurner
csendes tag
alkfelj még nincs meghírdetve? Vagy csak én nem látom? Aki tudja, hol keressem az előadás és gyakorlat időpontokat kérem linkelje már be

-
Gergello
addikt
válasz
Adamka1999
üzenetére
Katasztrófa az a nő...
Veres Antalt ajánlom.
-
_Petya_
őstag
válasz
whiteman0524
üzenetére
Úgy látom, hogy az összes meghirdetett Analízis kurzusnak az órarendi kódja Műszaki matematika. Tehát, valószínűleg csak MűMa órák lesznek, legfeljebb az analízist felvevőknek nem kell minden órára bejárni/minden ZH-t megírni.
Tud erről valaki pontosabbat?
Petya
-
snow.man
tag
válasz
LestatVenom
üzenetére
Ja, hogy már ilyen is van? Tájékozatlan vagyok, úgy érzem. Kár, hogy infosheet bejegyzésre nincs ilyen...
-
LestatVenom
csendes tag
válasz
Obnoxious
üzenetére
Ha ezt nem tudnátok: (ha igen sry
)
A vizsgafigyelő már elavult ha azt vesszük figyelembe, h az etrben be lehet kapcsolni, h kapjál levelet ha beírnak/változtatnak egy kurzusod jegyén. Szerintem azért jobb ez mint a vizsgafigyelő progi mert ennek nem kell x percenként belépnie az etrbe, h figyelje a jegyed állását ami nem kicsit terheli az így is lassú etr-t. Ajánlom figyelmetekbe a Beállítások fül alatti üzenet lehetőségeket. -
DoL
csendes tag
Németh L. Zoltán tavalyi logika anyagai: http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth/logika2010/
-
snow.man
tag
válasz
pokerspan
üzenetére
pokerspan #10066: Igen, azóta azért biztos változott egy-két tárgy átjutási aránya. Prog2 nekem is gyanús...
Szögecs #10068: Gyöngyösi Zsoltit nagyon ajánlom
corinne #10075: Valszeg szabivan is olvassa a fórumot (ami persze egyáltalán nem gond, sőt...). Érdekes ez a statisztika. Én annak idején meg tudtam csinálni logikát 2. félévben, de szenvedtem is vele rendesen, nem "elsősnek való" az biztos...
Obnoxious #10076: az etrext-et ismertem, a vizsgafigyelőt nem ismerem szerintem
-
Obnoxious
csendes tag
Sziasztok!
Meglepett, hogy még van aki nem ismeri ezt az ismerőseim közül. Akkor lehet hogy még itt is valakinek új lesz.
Ez meg mi?
Ez egy nagyon apró Firefox kiegészítő a Szegedi Tudományegyetem Egységes Tanulmányi rendszeréhez.Néhány fontosabb funkció
Új bejegyzések kijelzése fórumnál és infosheetnél
Átlagszámító funkció
Teljesítés tervezése
Kurzusfelvétel segítése
stb...http://etrext.uw.hu/
Szerintem nagyon hasznos! A vizsgafigyelő programról már ugye mindenki hallott?
-
corinne
tag
válasz
Octachoron
üzenetére
szabivan oldalán lehet látni a tavalyi elsőévesek logika statját.
Úgyhogy aki elsősként szeretné felvenni a logikát, szerintem vessen rá egy pillantást. -
válasz
LestatVenom
üzenetére
Értem. Köszi szépen a választ. Mondjuk elég valószítlűnnek is tűnt a dolog... Viszont most meg azon lepődtem meg, hogy a műmat "csak" 7 kredit. Én eddig úgy tudtam hogy az kerek 10 kredit.

-
LestatVenom
csendes tag
válasz
whiteman0524
üzenetére
Én úgy tudom amíg vannak 2008 előttiek addig meghirdetik az analt és a sztochát is. Hiszen a mümat 7 kr a sztocha meg az anal 14 összesen. Nem hiszem, h mümatot kéne felvenned.
-
_DooM_
csendes tag
Németh L.-től tudnál küldeni egy jegyzetet és/vagy mintaZH-t esetleg? A honlapján csak bonya jegyzetet találtam, és jó lenne összevetni valahogy Szabivánnal (egyelőre csak a jegyzet/mintaZH a viszonyítási alap).
Azon vacilálok, hogy kinél vegyem fel, eddig ők ketten jöttek számításba. Ha van egy kis szerencsém, az ETR nem szól bele a kurzusfelvételbe, és időben fel tudom venni a kiszemelt órát. -
Szögecs
csendes tag
Analízis gyakvezérekről tud valaki mondani pár szót?
Bartha Mária
Krizsán Lívia
Veres Antal
Csizmadia László
Szalai Attila Péter
Gyöngyösi Zsolt
Knipl DiánaKöszi!

-
Sziasztok !
Harmadjára végre sikerült összehozni egy kettest Kalkulusból
2008-as vagyok, és halottam hogy az Analízist már nem hirdetik meg többet, és műszaki matekot kell majd felvegyek. Ez igaz, vagy lesz még utoljára Analízis + Sztoha páros ?A választ előre is köszönöm

-
Nhorbee
aktív tag
válasz
LestatVenom
üzenetére
Köszi szépen mindkettőtöknek!
A táblánál való feladatmegoldás nem lesz újdonság ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Szőri
csendes tag
válasz
Frenky89
üzenetére
I611 a régi rendszeresek (BSc előtti) rendszerfejlesztés 2-je. Ők már eléggé kevesen vannak (régi rendszeres egyéb kurzusokon is pár tíz fő) és hirdettek 8-9 gyakot. Biztos, hogy ezek lesznek nekünk is. (szerintem annyi a hiba, hogy I611-ként meghirdettek mindent, de nem kapcsolták össze az IB611-gyel ezért mi nem látjuk)
-
DoL
csendes tag
Szakdogával kapcsolatban 2 dolog:
1. Mindenképp egyeztessetek a tanárral, mielőtt felveszitek hozzá az órát, mert sokan csak utána keresik fel őket, és automatikus bukta a vége.
2. A szakdoga 1-2. kurzusokról hivatalos info: "A Diplomamunka, Szakdolgozat jellegű kurzusok meghirdetése a kurzusfelvételi időszak második felében történik meg.", szóval nem kell türelmetlenkedni, meg parázni, ha nem látjátok még. -
snow.man
tag
válasz
szivar1
üzenetére
szivar1: Jesszus, grafikából is ilyen szórás van mostanában? Nem semmi...
Orionk: Nem is tudtam, hogy megváltozik a számtudos tárgyak követelménye. Így végigolvasva nem tudom, hogy ezzel könnyebb lesz-e...
SAS87: Akkor szerintem mindenképp szoftverfejlesztés tanszékről keress valakit. Alexin nem szigorú, de a semmire ő sem ad 5-öst.
pethYeti: Ha végezni szeretnél egy év múlva, akkor nem árt. Ha sok tárgyad van még, akkor hagyhatod későbbre is.
-
pethYeti
addikt
Szakdogáról jut eszembe, 3 évfolyamos gazdinfósnak kötelező most felvenni?
-
SAS87
csendes tag
Üdv!
III. évfolyamos Mérnök informatikus vagyok. Tudnátok segíteni hogy kinél jó felvenni a szakdolgozatot? Tanárok és témák is érdekelnének. Mivel van pár tárgy amivel csúszok ezért rengeteg órám lesz idén és jó lenne nem túl szigorú témavezetőt találni. Programozás érdekel jobban (Java, C++, C#), Alexinre gondoltam, de mondták páran hogy szerintük túl szigorú lenne. Bár azt is hallottam hogy szakdoga I.-nél még nem veszik annyira szigorúan a dolgokat, inkább a szakdoga II. a hangsúlyos. Kösz a segítséget!!! -
Feri1990
tag
válasz
Nhorbee
üzenetére
Én nála voltam Analízisen
Gyakokon nem ő dolgozik, hanem a diákokat hívja ki és nekik kell ott megoldani a feladatot. Szóval célszerű óráról órára képben lenni (mondjuk zh miatt is alapból).A zhkon nem mondanám, hogy a legkönnyebb feladatokat kaptuk, de rendszeres készüléssel teljesíthető volt.
Pozitívum:
A vizsgára nem sokat kellett készülnöm utána és jó eredményt sikerült összehozni
-
Nhorbee
aktív tag
Sziasztok!
A kérdésem a következő lenne: Szabó Tamás Tanár Úr-nál milyenek a gyakok? Műszmatot vennék fel nála. Bár vannak más óratartók is de sajnos nagy része ütközik. -
-
Orionk
senior tag
Látom, hogy sokan írtok arról, hogy logikából kinél milyen jellegű ZH-k vannak.
Ne felejtsétek el, hogy a mostani félév kezdetétől teljesen megváltozik a számtudos tárgyak teljesítése. Már nem csak két darab ZH lesz. stb....
UGyhogy most köv. félévben logika és fonyát is másképpen kell teljesíteni. -
_DooM_
csendes tag
válasz
Orionk
üzenetére
DigiKép:
Németh Gábor. Jól pontoz, jól magyaráz, rendes arc. Mondjuk kicsit látszik rajta, hogy informatikus... :-DMulti:
Bodnár, nem kérdés. Talán egy picit gyorsan magyaráz, de ha kérdezel, akkor készséggel segít és - bár ez sokadlagos szempont - a humora is jó, nagyokat lehet röhögni nála (aki vevő egy kis kocka humorra). -
_DooM_
csendes tag
válasz
szivar1
üzenetére
Nekem mintha valaki azt mondta volna, hogy Németh L.-nél kicsit másfajta ZH-k vannak.
Szabivánnál és Hajgatónál sok (legalábbis több), de kevesebb pontot érő feladat van (definíciókkal, tételekkel és algoritmus végrehajtással), még Németh L.-nél pedig 1-2 nagyobb lélegzet vételű, algoritmusos.
De javítson ki valaki, ha tévednék!
Persze a logika és a könnyű az két ellentétes fogalom itt... :-DÉn alkfejl-ből Hegedűs Petit tudom ajánlani. Pontozásról nem tudok nyilatkozni, mert alkfejlre csak helyettesíteni jött, de RF-en nagyon lágyszívű volt, jól magyaráz, látszik, hogy benne van a dolgokban, érti miről beszél, segítőkész.
-
Orionk
senior tag
Nekem még az alábbi kurzusoknál maradt dilemma, hogy kit kellene választani.
Ez ügyben kérnék szépen véleményt.Digitális képfeldolgozás:
Itt fogalmam sincs, hogy mit tanulunk majd a tárgyon. Nem ismerem egyik gyakvezetőt sem. Semmit nem tudok.
- Nétemth József
- Varga László Gábor
- Hantos Norbert
- Molnár Csaba
- Németh GáborMultimédia:
Itt Egyenlőre Bodnár-on van a választás, mert Erdőhelyi bár jó, de egyre szigorúbb a teljesítésekben. Lúgos Gábor-ról semmit sem tudok. Bodnár-t meg ismerem, de nem tudom, hogy jól tartja ezt a gyakot? megérteni amit magyaráz?
- Lúgos Gábor
- Bodnár Péter
- Erdőhelyi BalázsALGA2:
Itt megint fogalmam sincs. Mindenki Paczolay nál akarja felvenni, de állítólag ő nem jól magyaráz. Mert nagyon érti, de nem tudja átadni. Ezek alapján inkább a Németh Tamás??
- Bánhalmi András
- Paczolay Dénes
- Németh Tamásköszi
-
szivar1
csendes tag
válasz
_DooM_
üzenetére
Szerinted kinél könnyű a logika zh?

Logikából: Én Iván Szabit ajánlom (nekem számtud. alapjait. tartott , jól magyarázott és tök jól pontozott a zh-n)
Opr.rendsz: Lúgos G.-t, ő volt a gyakvezem, jó arc, segítőkész, normálisan is pontoz
Alga II: Bánhalmiról azt hallottam h elég jó, kicsit lazán tartja az órákat ami zh-n visszaüthet (ha valaki nem tanul rendesen)
Engem alk.fej (Hegedűs P vs. Langó L. vs. Antal G vs. Muhi K. vs Bocsor Z.) vélemények érdekelnének....
-
Obnoxious
csendes tag
Sziasztok!
Szoftvertesztelés alapjai
Szoftvertesztelés gyakorlataEzekről tudnátok mesélni picit? Mennyire nehezek, stb..
Üdv!
-
_DooM_
csendes tag
válasz
corinne
üzenetére
Németh G. Korrektül pontoz, jól magyaráz.
Nekem is lenne egy hasonló kérdésem:
Formális nyelvek:
- Vágvölgyi Sándor Árpád Dr.
- Fülöp Zoltán Dr. (bár az ő gyakorlata ütközik egy előadásommal)
+ Mészáros ÁgnesLogika:
+ Németh L. Zoltán Dr.
- Hajgató Tamás Sándor
- Lévai Balázs László
- Iván Szabolcs Dr. (jó arc, jól magyaráz, jók a jegyzetei, de azért a ZH-i nem a legkönnyebbek...)Operációs rendszerek:
- Griechisch Erika
- Veress Krisztián
- Lúgos Gábor
+ Nagy Antal Dr.
+ Ormándi RóbertAlgoritmusok 2:
- Bánhalmi András
- Németh Tamás
+ Paczolay DénesA + jellel az egyelőre jónak tűnő időpontok oktatóit és/vagy az eddig szimpatikusnak tűnőket jelöltem.
A kérdés adott, ki kit ajánl? (Egy miért sem lenne rossz.)
Köszönöm a válaszokat!
szerk.: Látom némely kérdés már korábban is felvetődött, nem baj, jöjjenek csak a vélemények! :-)
-
szivar1
csendes tag
Durva:
Grafikából két vizsga van még hátra és eddig (a köv. két vizsga létszámát is hozzáadva) 315 vizsga volt (ill. lesz). Mivel 143 fő vette fel a kurzust ez átlagosan 2,2 vizsgát jelent fejenként
(úgy, hogy feltesszük: senki nem bukott meg gyakon -amire elég kevés esély van) Nem rossz... -
dosailord
tag
Nem tudja valaki, mi lesz az MBNX314 Analízis műszaki alkalmazásokkal (B) 7 kredites kurzussal? Sajnos nekem megmaradt ez, szóval még lesz ilyen kurzus meghirdetve? Tavaly óta műszaki matek van, de sajnos nekem ez a tárgy meglehetősen nehéz, így jövőre harmadjára nevezek be rá (vagy utódjára).
Jó lenne tudni hogy mikor lesz az előadás és a gyakorlat(ok), mert holnap akkor úgy venném fel a többit...
-
szivar1
csendes tag
-
pokerspan
csendes tag
válasz
nfgabor
üzenetére
Műszaki matekra -ahogy említettem- tavaly csak Szabó Tamás volt
.
Nem tudom idén változik-e.Assembly: Móra Gy. - az anyagot nem közölte le a legjobban, de nagyon jószívűen pontozott, könnyű zh-k, sok pontot tudsz vinni vizsgára, ami elég fontos
és persze nagyon segítőkész volt, e-mailben is segített
-Máté Eörs -ről nem hallottam a legjobbakat, nah meg Tömösköziről semHálózatok: Véleményem szerint teljesen mindegy, nem is tudnék nagyon választani egyiket se ismerem, a tantárgy elég könnyen teljesíthető
Oprendszer:: Lúgosról halottam jót, bár innen se ismerem nagoyn őket, használd a keresőt!

-
nfgabor
csendes tag
válasz
pokerspan
üzenetére
Itt a lista akik közül lehet választani:
oprendszerek: Nagy A., Griechisch E., Elek R., Ormándi R., Veress K., Lúgos G.
hálózatok: Somogyi V., Purece B., Szőri T.
assembly: Tömösközi M., Máté E., Erdőhegyi B., Móra Gy., Bartók T.
műszaki matekra nincs még meg se az előadás se a gyakorlatok :\Köszi

-
DoL
csendes tag
Hát ha úgy veszed, akkor nem muszáj, gondolom azért van a tantervben millió gazdasági tárgy. Nekem is gyanús, hogy ugyanazt még egyszer nem lehet felvenni, viszont azt el tudom képzelni, hogy bsc-n megcsináltad a Menedzsment I-et, msc-n meg a Menedzsment alapismereteket...

-
snow.man
tag
Egy újabb nagyon jó kérdés.

TVSZ-ben nem hiszem, hogy benne van, az túl általános (bár érdemes megnézni). A mesterszakok felvételi szabályzatában megintcsak nem láttam. Én úgy kérdeztem meg a szakfelelőst és a TO-sokat...Szerk.: Mindenesetre a szabály elég egyszerű szerencsére: mindent át lehet vinni, ami nem kellett a BSc-s diplomához.

-
nfgabor
csendes tag
Sziasztok

Ezekhez a gyakokhoz kiket ajánlotok?

Oprendszerek
Számítógép-hálózatok
Assembly prog
Műszaki matekKöszi :]
-
8904
csendes tag
válasz
snow.man
üzenetére
kösz a válaszokat.
még annyi, hogy kreditátvitellel mit lehet átvenni? én gazdinf bsc-s voltam, így a gazdos rész gondolom megoldható.
viszont mi a helyzet az SZV-kkel és a speckollokkal? a bsc-n megcsinált SZV-ket is át lehet íratni?
speckolloknál meg ugye fellép az a probléma, hogy nem mindent hirdetnek meg msc-n amit bsc-n, illetve fordítva is. de ETR elvileg ugyanúgy kezeli a speckollokat, mindegy hogy melyik szakos veszi fel.
szakmai gyak teljesítésére van valami meghatározás? vagy csak 2 félév aztán jólvan..ja még annyit, szerencsére nem kellett sose kreditátvitellel foglalkoznom az évek során, de most mi a helyzet? Modulo elég? vagy TO-zni is kell?
köszönöm aki segít.
-
Szőri
csendes tag
válasz
corinne
üzenetére
Én nem szóltam még, nem tudom valaki szólt-e már. (elméletileg az előadó és a gyakorlatvezetőknek kéne ilyenkor)
Időpontokról nem tudok semmit (egy gyak időpontját, de az gondolom nem nagyon segít
) Onnan tudom az egészet, hogy egyik ismerős is tart gyakot és mondta, ő már látja etr oktatói felületen az rf2-t. -
snow.man
tag
A szakirány kiválasztása gyakorlatilag csak formalitás (minden őszi és tavaszi félévben egyszer van). Attól függ a szakirányod, hogy milyen szakirányos tárgyakat veszel fel. Bármilyet felvehetsz.
Igen, egyedül köszi2-nek van előfeltétele, a többi kötelezőt (15 kreditnyit) fel tudod venni. Emellé természetesen érdemes még tárgyakat felvenni: szakirányost, speckollt, gazdaságit vagy szv-set, mindegyikből kell x kredit (tantervben megtalálod, miből mennyi).
Tehát már most nyugodtan felvehetsz szakirányos tárgyat is. Nem sok (a piacon is) hasznos szakirányos tárgy van és a választási lehetőség sem túl nagy. Igazából majdnem mindegy, melyiket veszed fel szerintem... -
Szőri
csendes tag
válasz
Frenky89
üzenetére
Ahogy tudom, se multi se digikép előadás nem kötelező, de mindkettőből van félév közben midterm az előadás idejében.
Rendszerfejlesztés 2-ről annyit tudok, hogy elméletileg a demonstrátorok-oktatók látják már az idejüket (mi mikor lesz). Vagyis valamit nincs jól beállítva és ezért nem listázza ki nekünk. -
8904
csendes tag
üdv
friss vagyok PTI msc-n (keresztféléves jelentkezés).
azt szeretném kérdezni, hogy mikor és hogy lehet szakirányt választani?
"etr/ügyint/jelentkezés szakosodásra" menü alatt nincs semmi még ... legalábbis az előző félévre írja csak, hogy akkor novemberben lehetett (szóval aki "rendesen" ősszel indult az is csak novemberben tudott választani?).
most ahogy nézem keresztféléves tárgyakból 15 kreditnyit tudok felvenni (mivel köszi2 a linprogalk-ra épül). és akkor szakirányos tárgyakat fel sem vehetek még? vagy nincs erre semmi korlát?
ha nem vehetek még fel, akkor ilyen SZV meg ilyen "töltelékkel" kellene kitöltenem a maradék kreditet?
másik kérdés, hogy az szoftverfejl szakirányos tárgyakból melyiket ajánljátok? melyik a hasznos?Előre is köszönöm.
-
snow.man
tag
Igen, GI MSc a gazdaságis tárgyak miatt nincs levelezőn. Csak PTI MSc-nek van levelezős formája. A munka miatt több, mint valószínű, hogy nem engednek meg külön tanrendet, hisz pont ezért van a levelező. De egy próbát mindig minden megér.

Szerk.: és már túl a 10 000. hsz-en...
-
MrTurner
csendes tag
aki volt hétfőn grafikából vizsgázni az leírná, hogy mely kiskérdések és tétel volt? Aki nem volt de tudja, az is leírhatja

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus ROG Scar 18 - RTX 5090 - 64GB Ram 2x2TB SSD
- Bomba ár! Dell Vostro 5620 - i5-1240P I 8GB I 256SSD I 16" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i5-6GEN I 8GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP Pavilion 15 - i5-4GEN I 8GB I 750GB I 15,6" HD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 (5TW13AA) (DisplayLink)
- Lenovo ThinkStation P300 Workstation,i5-4590,16GB DDR3,256GB SSD,2GB VGA,WIN11
- Dell Latitude 5410 - 14" FHD touch, Core i5 10310U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Sandisk Portable SSD 2TB!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

2008-as vagyok, és halottam hogy az Analízist már nem hirdetik meg többet, és műszaki matekot kell majd felvegyek. Ez igaz, vagy lesz még utoljára Analízis + Sztoha páros ?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Zh-k simán teljesíthetők ahogy a kolléga is mondta ha tanulsz óráról órára, amit amúgy is muszáj.