- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
wetomi
aktív tag
4.8-as volt már fent nálam, nagyjából egy szinten volt a két KDE frissesége, amikor váltottam, ezért lepődtem meg sebességkülönbségen és azóta se érzem, hogy lassult volna.
Persze azt hozzá kell tenni, hogy a fedora alapja is frissebb és live cd-ről volt telepítve, jóval kevesebb fölösleges cuccot rak fel, mint az opensuse dvd-ről.
De kíváncsi vagyok és visszahúz a szívem az opensuséhoz, ezért vissza fogom tenni. És az akonadit most már ki fogom szedni belőle. -
Ne csodált, hogy gyorsabb volt a fedora 4.8-as KDE-vel (az opensuse 12.1-ben 4.7-es van). Susehoz innen mindig fel kell rakni a legújabbat, a mostani a 4.9-es. Ez egymagos atom + 1GB ram kombón is elég gyors, természetesen az akonadi és az akonadi-runtime csomagok leszedése után (induláskor 170MB ramot eszik)
-
wetomi
aktív tag
válasz
body007 #2894 üzenetére
Majd 2 év után váltottam opensuse-ról fedorára (csak KDE) és a fedora f17 gyorsabbnak, könnyedebbnek tűnik és a KDE is sokkal jobban működik benne.
De a f17-ben frissebb kernel, csomagok vannak, bizonyára ez is számít valamit. Most, hogy végre kiderült, hogy a ramjaim voltak rosszak, nem szoftveres gondom volt, meg is próbálom ismét az opensuse-t. Kíváncsi vagyok a különbségre, milyen lesz visszaváltani.
Próbálkozz vele tovább, stabil, jó disztró. -
Sziasztok!
Tettem egy próbát opensuse-val (gnome). Eddig fedoráztam (15-től) de már valahogy nem vágyom annyira a nulla napos app-okra inkább a stabilabb rendszer vonz.
Lenne pár kérdésem, észrevételem.
1. Mintha jobban "enné" a gépet ez a süsü mint a f17. Akkuidő és venti pörgetésbe veszem észre
2. Lezárom a fedelet, szétkapcsol a wifi mikor alszik a gép. Na ezt nem szeretném. f17 nem kapcsol szét Hol mondom neki, h ne tegye?
3. extra repo-kat hol találok? mint fedorán a rpm-fusion. Mer frissebb dolgokra vágyom mint a rendszert szállítják pl.: gnome 3.4 kellene... -
_ocsisajt
őstag
Sziasztok!
Lenne egy nem szabvanyos kerdesem... (rakerestem, nem talaltam ilyet)
Elofizettem Vodaphone-os mobilnetre... kaptam hozza egy K3086-Z ZTE modemet... SIKERULT fejonnom vele a netre... 1 napot bohockodtam a tortenettel...ubuntuval nem jott ossze, nem sikerult... opensusevel meg sikerult (ezert valasztottam ezt a disztrot) olyan modon feljonnom, hogy a sakis3g kis csomagocskaval netezek rola, most is
Sajnos ra vagyok "kenyszerulve" hogy kulso pendriveos linuxot hasznaljak bizonyos okok miatt
lenyeg: nem tudtok egyszerubb megoldast arra, hogy "egy kattintassal" megoldjam a csatlakozast? allandoan ujra kell konfigolni a sakis gui ablakot, hiaba inditom a neten talalt bevalt parancssorral... (ikonnal, de parameterezve) igy inditom: sakis3g --googledns --nostorage USBINTERFACE="1" APN="internet.vodafone.net"
a sakis3g-vel hiaba tudok ikont letrehozni az asztalon, az ikont inditva meg sem szolal (gondolom jogosultsag)... meg kell nyitnom allandoan a terminalt...ott beillesztem a parancssorba... elindul a grafikus felulet... majd minden egyes alkalommal konfolhatom ujra... eleg faraszto
(jo oke, legalabb mukodik)
van valami egyszerubb otletetek?
szerk: pendrivera van telepitve az OS, tehat NEM live
-
Dohren
tag
ha behalt egy gép, amiben 4 lemezes szoftveres raid5 volt háttértárnak (op rendszer külön lemezen volt)
fogom a 4 lemezt egy másik suse-s gépbe és partíciókezelőben összerakom raid5nek megfelelő sorrendben és nem kérek formázást, megmarad a tartalom?
csinált már valaki ilyet?
-
ludla
őstag
Sziasztok! Suse 12.1 KDE alatt a telefon külső memóriaként felcsatolva, de nincs írás jogom hozzá, ezt hol lehet beállítani?
fstab ban nincs benne -
mark77
tag
válasz
Sweet Lou 6 #2048 üzenetére
Nagyon jó leírás, csak nem derül ki belőle, higy a bináris Nvidia illesztőprogramot hogy lehet feltelepíteni.
-
Melack
veterán
Üdv ismét! MBR kérdésben fordulnék hozzátok: szeretném az MBRt visszaállítani alapra, úgy, hogy utána a SUSE törlésre kerül - de a Windowsos partíciót nem akarom törölni. Van erre vmi megoldás, vagy formázni kellene az összes partíciót, és úgy feltenni ismét a dolgokat?
(FixMBR-t próbáltam már, de továbbra is a SUSE zöld bootloadere maradt meg). -
pmatthew
tag
Sziasztok.
Van két kész, telepített SUSE Linux Enterprise 11 SP1-es vmware image. A Host gép Windows 7. A hálózat NAT-ba kell hogy legyen, mivel a két image ugyan azon a Hoston fut, és ezeknek kommunikálniuk kell egymással,illetve a Host-gép nek is látnia kell őket. Ez eddig teljesen jól működik. Viszont az imagek (vagyis csak az egyik, a másiknál erre nincs szükség) nem tud kimenni az internetre, illetve a Host gép címét sem tudja pingelni. Valamilyen routolási problémára gyanakszom, de már mindennel próbálkoztam amit csak találtam, és nem megy. Egyszer sikerült valahogy megcsinálnom, akkor épp azt állítottam be, hogy a Yast helyett a NetworkManager kezelje a hálózatot. Ekkor működött, de aztán következő indításnál már IP-t se kapott az image.
Azért gondoltam, hogy ide írok, mert valószínűleg az imagel van gond. Mivel csináltam egy teljesen friss Ubuntut, szintén NAT-ra állítva, ugyan ezen a konfigon, és ott minden rendben működik.
Ha valaki nagyon vágja a hálózatokat, ill. a linuxot, akkor segítsen pls, akár privátban is.
Köszi
-
zoli62
addikt
Kmix nem indul el KDE alatt. Találkoztam neten hasonló hibával Mi a megoldás?
-
szép napot!
opensuse rendszeremben a yast-on engedélyeztem az ftp szolgáltatást (vsftpd).
be is tudok lépni, nincs anonimus, linux user beléphet és be is tud lépni felhasználónév és jelszó használatával.
a problémám az, hogy nem a home-ba lépbe, hanem a gyökérmappába, aminek nem nagyon örülök. a yastban az FTP-könyvtárak hitelesített felhasználóknak: /home, ami szerintem azt jelenti, hogy a saját home mappájába kéne jutnia, de lát mindent.
mit rontottam el? -
Sweet Lou 6
addikt
A Packman repositoryban benne van. Dugj a gépre kábeles netet, utána pedig csak hozzá kell adnod a Packman repositoryt (Yastból, asszem a közösségi repoknál lesz). Ezután rá kell keresni erre a csomagra: broadcom-wl, majd telepíteni, vagy itt egy egy kattintásos telepítő.
-
Echoo
senior tag
Üdv!
Mi a teendő, ha SuSE nem hajlandó firmware-t találni a bcm4312 belső kártyához? Így nincs netem, de van másik gépem, amivel le tudnék tölteni valamit. Na de mit? Itt úgy látom, nem csak lerántok egy drivert, pendrive, install azt csókolom. Mit kell tennem, letöltenem, installálnom? Egyelőre csak a nyamvadt netet szeretném begerjeszteni, aztán majd jövök a többi hülye kérdésemmel. Közöm nincs az egészhez, win95 óta csak a sötét oldallal foglalkoztam. Gondoltam, most belenyalintok ebbe is.
-
-
wetomi
aktív tag
Ez az amin én is meglepődtem és kifejezetten jól esett, hogy nem történt semmi gáz.
Az eredetileg fent lévő suse (kde) után felment az ubi (unity), majd fedora (kde) és végül vissza a suse. Ugyan azzal a /home partícióval.
Mivel csak menet közben esett le egy esetleges backup fontossága, ezért örülök neki, hogy nem volt gáz.
Tudom, hogy nem szükségszerű, hogy összekavarják egymást, de sose lehet tudni.A lényeg, hogy a lehetséges bios bug-ból adódó problémám miatt visszaváltottam 64-ről 32bites rendszerre, csak közbe jött pár plusz lépés kíváncsiságból (perverzióból), de nem lett semmi gond, sőt, egyelőre jobbnak is látszik a helyzet.
-
-
wetomi
aktív tag
Jó ideje volt már random kernel pánikom, amit nagy nehezen sikerült kiguglizni, hogy valami, a 64bites rendszereknél fellépű bios bug lehet a kiváltó oka. de időm és kedvem sem volt újrahúzni a rendszert 32bitre. Végül rávettem magam.
A rendelt promólemez 32 bites oldalára dobálta az olvasási hibákat a telepítés közepén, két próba után hagytam a fenébe, bepöccentem, előkapom az újraírható lemezemet, amin emlékeim szerint egy legutóbbi fedora van, úgyis ki akartam próbálni.
A fedora helyett 11.10-es ubuntu volt, arra is kíváncsi voltam, hát felment az. Meglepően jól használható volt a unity, de valahogy a gtk-s környezet nekem nem gyere be.
Két nap után akkor jöjjön fedora kde spin, az amúgy live módból indított telepítés nekem nem volt kényelmes. a suse sincs agyon egyszerűsítve, de valamiért nekem szimpatikusabb. A nyugtató zöld szín talán
Újraindítás után viszont nem tudtam belépni a profilomba csak a roottal, valami gáz volt a /home partíción a mappámmal, vagy a jogosultságokkal. Nem volt kedvem ezzel foglalkozni, most több időt nem kapott a fedora, majd legközelebbTettem még egy próbát a suse dvd 32bites oldalával, ami most tökéletesen működött. Gyors volt a frissítés is, úgy egészében gyorsabbnak érződik a rendszer, mint a 64bites, jobban reagál, pedig ugyan az a 4 éves 250-es vinyó van alatta.
És nem kavarodott meg semmi beállítás, se az ubi, se a fedora nem kavart meg semmit a /home-ban ennek örülök a legjobban, főleg úgy, hogy utólag jutott eszembe, hogy backuppal kellett volna kezdeni az egészetEgyelőre minden rendben van, most jön a megfigyelés.
-
Ma a melóban megállt az egyik gép.
Mint kiderült alaplapos lett.
Vételeztem egy alaplapot, sajnos nem azonos azzal ami a gépben volt.
Más proci, más ram, stb.
Kicseréltem mindent amit kell, átraktam ami használható volt a régiből.Gondoltam telepíthetem újra a SuSE-t, de kíváncsiságból elindítottam a rendszert.
Semmihez nem kellett nyúlnom, egyszerűen minden úgy elindult mintha nem lett volna hozzányúlva...
Kellemes csalódás a SuSE-val kapcsolatosan ( nem először ) -
grosz
csendes tag
Jah mégvalami.Közben szereztem hivatalaos Drivert a Videokarimhoz.Az AMD oldalán.Radeon HD 6450.
CSak a driver amit leszedtem 130 mega de nem .rpm hanem .run.
Azt hogy lehet feltenni? Mert ha rányomok kettőt akkor a geditet nyitja meg. -
grosz
csendes tag
-
grosz
csendes tag
Üdv.Új vagyok ebben az Open suse dologban.De egyenlőre nagyon tetszik a dolog.Mivel facebookon sem találtam magyar nyelvű oldalt ezért megcsináltam én.Magyar Open Suse Közösség néven.(https://www.facebook.com/opensusehu)Kérdésem a következő.A Kaffeine nevű médailejátszóhoz hogy lehet kodekeket feltenni.Mert nem játsza le a HD filmet sem semmit.Az amarokot sikerült megcsinálnom.az jó.Már csak a Kaffeine kellene a filmekhez.A totem nem annyira tetszik.
A második hogy egy cikkben olvastam erről a programról ami elvileg videkártyához van.ATI Catalystom van de az nem olyan király.Nos ez a program nem .rpm-re végződik.Hogy lehet telepíteni?Itt a linkje: http://www.sebastian-siebert.de/downloads/makerpm-amd-12.1.sh
A válaszokat köszönöm előre is.Üdv
-
ViZion
félisten
Nem-nem. Visszatöltéshez kell legalább akkora, amekkora volt előtte.
Mentéskor tömörít, nagyon hatékonyan (persze ez tömörített állományokra nem vonatkozik, tehát filmes-zenés partíciót nem evvel kell menteni, de nem is arra való). Nagyon durván leveszi a rendszer méretét, van nekem Win7 64 bit laptop lemezkép, vírusírtó, office csomag, ilyesmik rajta: 9,5 GB... kérdés van-e?
Amúgy nem nagy kár érte, win mellé Ubuntu, openSUSE, Fedora vagy Mint teljesen jó szvsz. Nehéz választani, most Zorin OS-t nyúzom... -
sir fg
aktív tag
Igaz. Csak feltételeztem, hogy a teljes merevlemez klónozása akkora tárhelyet igényel, amekkora a merevlemez kapacitása. Tökre nem logikus, de ezt vettem ki a Clonezilla leírásából. Ennél nagyobb HDD meg nincs a háztartásban.
Mindegy, biztos meg lehetett volna oldani, de egy darabig nem fogok Linuxot használni úgyse, ha mégis, akkor szerintem Ubuntut. (Ezt a kettőt próbáltam, nekem az jött be). A szerviz meg nem köthet bele abba, hogy milyen oprendszert használok. (Ahogy szerintem a recovery partíció meglétébe sem).
Dermedt pillanatot csak az okozott, amikor a partíciók törlése után a Win7 telepítő nem akarta létrehozni magának, ami kell... Kiderült, hogy van a BIOS-ban disk lock funkció, az nem engedte. Meg tudnak lepni ezek a mai korszerű dolgok.
-
sir fg
aktív tag
-
ViZion
félisten
HP-hez nem njár telepítő lemez, de nincs is rá szükség.
Windos 7-et telepítheted a HP recovery (ez tartalmazza az eredeti állapotot is) és a SUSE partíció utáni partícióra. Ezután vagy a win7 bootloaderéhez adod a suse indítóját (EasyBCD), vagy pl SuperGrub disk-el, vagy Live disztróval bootolva grubot telepítesz. kész.
Mielőtt nekikezdenél esetleg egy clonezilla-val mentsed a teljes merevlemezt. max 1-1,5 óra, de ez biztosasn a gyárira állítja vissza, ha valami balul sülne el.Jah, Windóz az finnyás: primary, és elöl legyen... de átrendezheted a partíciókat Live rendszerrel... csak sok idő.
-
sir fg
aktív tag
Nincs telepítő lemez. Windows7-et szeretnék, csak érdekel, hogy visszaállítható marad-e a rendszer. Én sem tudom, hogy telepíthető-e a Win7 Extended-re, mindenesetre nem szeretném.
Lehet, hogy a FAT partíció tartalmát (HPTools) lementem, a többi meg törölve lesz... Csak nem mertem, merem ezt meglépni egy 3 órás laptopnál.. -
Vladi
nagyúr
Azért gondold át, hogy mit szeretnél. Kaptál telepítő lemezt?
Egyébként a 6. az a home, legnagyobb. Ezt egy az egyben át tudod tenni az 1.-re. Ha van elég hely. Akkor még kellhet egy swapfile, de nem kötelező, ez az 5. egyébként indokolatlanul nagy.
Tehát: /home átmegy az sda1-re elég hely esetén, akkor 5-6 törölhető. Mivel a 4 az extended, így csinálhatsz még 4-et: sda5, sda6, sda7 és sda8. Ez persze lehet bármilyen filerendszer, ha 550 gigába beleférsz - miért ne férnél - akkor oda mehet a w7. Kérdés, hogy w7 bootol -e nem első és nem elsődleges partícióról?
de a suse entörspájz licencelését nem ismerem.
-
sir fg
aktív tag
Sziasztok!
Most vettem egy HP laptopot, Suse Linux Enterprise van rajta előre telepítve. Én viszont windows7-tel használnám. Nem estem neki, hogy legyaluljak mindent, mondván, hogy hátha vissza akarnám állítani az eredeti állapotot. Főleg, miután láttam, hogy ez a rendszer fizetős. Miben nyilvánul meg az, hogy nem ingyenes? Csak a support? Ezen kívül eltár másban az OpenSuse-től? Kb. ezen múlik, hogy megőrizzem-e az eredeti partíciókat, vagy gyaluljam teljesen a rendszert.
Egyelőre dual bootban sem gondolkodtam, de ha az lenne, se bánnám. Csak hát ugye Linuxra win7...Szóval elég lenne, ha a recovery lehetőség megmaradna.
Partíciók:
sda1: 20GB Linux native, Ext3
sda2: 3 GB Linux native, Ext2 recovery
sda3: 1,95 GB, FAT32, HP_TOOLS
sda4: Extended
sda5: 7,64 GB Linux swap
sda6: 543.57 GB, Ext3, /homeJól sejtem, hogy érdemes lenne meghagyni az első három partíciót? Ha így teszek, akkor elvileg vissza tudom majd állítani? Ha igen, hogyan?
Másik gondom, hogy hova, hogy telepítsem a Win7-et. Egy tényleges partíció marad (ami most Extended), viszont nekem kéne 3: Egy, amit a Win7 kreál, egy a Windowsnak és a programoknak, egy meg a dokumentumoknak, adatoknak...Vagy nem érdemes ennyit küzdeni azért, hogy megmaradjon az Enterprise? Tudom, hogy a Linuxra szavaztok. Többször próbálkoztam a Linuxszal, de sosem tudtam áttérni. Ez van.
Szerk: ha jól látom, az Enterprise csak a supportot és a frissítéseket jelenti, és meg kell x. időnként újítani?
-
fradi81
veterán
Van a yastban ez a kereső funkció ami a tárolókban keresi meg a programot ha jól értem, na ez nálam 404-es hibát dob, mintha nem lenne net, másnál működik?
-
mark77
tag
Porszem a gépezetben...
Feltelepítettem a laptopomra a az Open Suse -t. Minden beállításon túl vagyok, de sajnos a rendszer az otthoni wlan hálózatomat nem érzékeli, pedig a SSID-t a router küldi.
A laptop wlan kártyáját felismerte, és kezeli, de nem látja a hálózatokat.
Próbálkoztam a yastban is nem sok sikerrel...
Köszönöm.. -
fradi81
veterán
hello
nvidia drivert lehet telepíteni a yaston belül valahogy opensuséban? -
ViZion
félisten
...én is így vagyok, hogy sztem csak a KDE magyar, a gnome nem... legalábbis felemás nálam is.
Ubuntut megszoktam, de a global appmenu miatt váltanék, meg a gnome shell amúgy is tetszik, de Ubuntun olyan, mint a jó linzer: omlós...
Régebben volt opensuse fent, ehh, de nem olyan egyszerű átállni.
Jah, és ha azt elmondaná valaki, h Ubuntun egy gagyi a Nautilus, itt meg miért jó??? -
wetomi
aktív tag
Az l10n-hu részletre keress rá, ez benne van a nyelvi csomag nevében, akár libreoffice, akár kde. Ha kell, telepítsd, elvileg hozza magával az összes magyar fordítást, elvileg a nyelvi ellenőrző csomagot, a hunspell-t is (vagy micsoda a neve).
Ezek után, ha beállítod és újraindítod, akkor rendben kellene, hogy legyen.
Hogy Gnome esetén is ez van a csomag nevében, az nem ugrik be, de gondolom igen. -
wetomi
aktív tag
Live cd-ről telepítetted és nem állítottad be véletlenül már akkor a magyar nyelvet? Akkor lehet, hogy nem ment fel a teljes nyelvi csomag.
Frissítsd a rendszert, ez az első és nézd meg, hogy telepítve van-e a magyar nyelvi csomag.
Nem emlékszem a csomag pontos nevére, de ha a csomagkezelőben rákeresel a hun-ra akkor több, mint valószínű, hogy kiadja. -
RBJ
addikt
HIába állítom be a magyar nyelvet nem lesz az a suse m. a preferált nyelv listájában fel se hozza.
-
törölt tag
válasz
Anubis_9 #2842 üzenetére
van egy pár repó itt: [link]
a Packman Essential and Multimedia repót érdemes mindenképpen feltenni, ehhez a megfelelő helyen (12.1-es verzió alatt) látható sort kell bemásolni egy terminálba, ahol előbb a "sudo su" paranccsal admin jogokat szereztél.
egyébként pedig érdemes bekapcsolni az OSS és Non-OSS repókat is szerintem, ezt legkönnyebben a rendszerbeállítások / yast / software source (?) alatt teheted meg, hogy aktívvá teszed őket.
aztán tolsz egy frissítések keresését.a 12.1 már a 3.1-es kernellel jött, szóval elvileg kéne tudja kezelni a gépedet rendesen.
-
Anubis_9
addikt
válasz
#16820480 #2841 üzenetére
Köszi a sok ötletet. Amire most válaszolni tudok, az az, hogy 64 bites 12.1-es OpenSUSE-t használok. A többire csak akkor tudok válaszolni, ha otthon leszek.
smplayer-t kifogom próbálni. Amúgy UBUNTU alatt nem volt ilyen video gond. Ott a net volt rossz.
"vlc-hez felvetted a külső szoftvertárolót" ezt hogy kell csinálni? Bocs, de kezdő vagyok Linuxban. -
törölt tag
válasz
Anubis_9 #2840 üzenetére
ezt az IGP-t támogatja a kernelbe épíett driver, nekem is hasonló van a laptopomban (core-i5 520m), és azzal tökéletesen mennek (igaz kubuntu alatt) a videók és a flash is. melyik kernellel használod, melyik opensuse-t?
vlc-hez felvetted a külső szoftvertárolót? esetleg érdemes lenne abból frissíteni, ha még nem. illetve én kipróbálnám, hogy a vlc beállításaiban a video output-nál xv (általában alapértelmezett) helyett a gl vagy gl2-re mit csinál. illetve esetleg próbálj meg valami másik lejátszót is, hátha azzal jobban megy. én smplayer-t használok, az gyönyörűen visz mindent, csak azt hiszem ez nincs benne az opensuse alaptárolójában, fel kell hozzá venni valamelyik közösségi tárolót.flash mondjuk érdekes kérdés, de először nézzük meg a videót meg lehet-e szerelni valahogy.
-
Anubis_9
addikt
válasz
#16820480 #2839 üzenetére
Szia!
Szóval Intel Corei5 2500K a CPU-m neve. Ebben integrált VGA van (IGP). Olyan az alaplap, hogy fel van készítve ilyen CPU-k fogadására, vagyis van rajta HDMI kimenet (ezen van kötve a TV-re a gép). Nincs dedikált VGA kártyám éppen ezért.
VLC player-t töltöttem le, ezzel próbáltam az MKV-ket. De ha úgy emlékszem, AVI-nál is ugyan ez volt a helyzet, ahogy Youtube alatt is, akár 1080p, akár SD felbontás volt beállítva. Firefoxot használok, ami alapban rajta volt. Ennek a flashplayerét frissítettem a legújabbra (Adobe flashplayer).Köszi!
-
törölt tag
válasz
Anubis_9 #2837 üzenetére
kicsit lemaradtam az asztali hardverek terén, elsőre nem jön át a konfigodból, hogy milyen vga van benne, nem lehet, hogy esetleg fel kell tenni a zárt drivert hozzá?
egyébként milyen lejátszóval próbálod az mkv-kat? milyen videokimeneten át (lejátszóban video output beállítás)? illetve a flash cuccokat milyen böngészőben milyen flash pluginnel? -
Melack
veterán
Megnézzük itt is, hátha: Akkor itt is nekiindulok a körnek: openSUSE alatt szeretném lecserélni a Network Managert, mert nem az igazi. hcl fórumtárs javallotta a Wicdet, ami szerinte is jó lehet. Kérdés: van e ez 1.7es verzióban SUSEra, és ha igen, hol lehet fellelni? Repo vagy egyéb? Esetleg alternatív és használható network manager ötlete vkinek? Tényleg megköszönném a segítséget!
-
Anubis_9
addikt
Automatikusan felajánlotta a következőket:
/swap 2 GB
/ 20 GB
/home a maradék a 120GB-ból.sheratan: nem szoktam használni a hibernálás, így nem lesz akkor szükségem ekkora swap-re.
Eddig minden működik: a legfontosabb, hogy a 15 megás ADSL netem is megvan, ugyanis UBUNTU alatt max. 2-3 megás netet tudtam mérni, de az is folyton szakadozott. Itt ilyen probléma nincs.
Ami egyelőre fejtörtént okoz, az az, hogy szakadoznak az mkv-k VLC lejátszóval. Sőt: Youtube alatt sem folyamatosak a videók. Erre esetleg tipp vkitől?Köszi!
-
törölt tag
válasz
Anubis_9 #2834 üzenetére
annyit tennék hozzá, hogy ha akarod használni a hibernálás funkciót, akkor jobb lesz a 8 giga swap-nak, mert adott esetben akár az egészet kiírhatja a vinyóra, és azt oda teszi. root-nak nem kell olyan sok, igazából 10 gigán is elfér, nekem 15 van erre kijelölve. home meg a maradék.
-
törölt tag
válasz
Anubis_9 #2832 üzenetére
nem. kell egy root ( "/" ), és ajánlott egy swap. ezen felül létrehozhatsz /home-ot is, ha külön szeretnéd tárolni a személyes beállításaidat és adataidat, de nem létszükséglet. mondjuk érdemes szerintem, mert ha esetleg újratelepíted, vagy másik rendszert telepítessz fel, akkor a beállítások megmaradnak (utána csak formázás nélkül fel kell csatolni a telepítőben /home-nak a home-ot).
-
Anubis_9
addikt
Sziasztok!
OpenSUSE 12.1-et telepítenék ma a lent látható konfigomra. Csak ez az OP rendszer futna a gépemen, semmi más. Egy 120GB-os vinyóra menne fel.
Meg tudnátok írni nekem, milyen partícióból mekkorát hozzak létre? Ha jól tudom, három kell: egy swap, egy /boot és egy /home. Vagyis létrehozok egy /boot partíciót, majd egy swap-ot és a fennmaradó a /home. Jól tudom?Köszi!
-
törölt tag
válasz
Kingfisher1 #2829 üzenetére
ha nem bootképes, akkor elvileg csak annyit kell csinálni, hogy valamilyen partíciószerkesztőben átállítod a flag-jét "boot"-ra, windows ugyanis csak ilyen partícióról hajlandó betölteni.
-
Kingfisher1
tag
válasz
Kingfisher1 #2828 üzenetére
Fél siker! Testdisk-el megoldottam, most látom a partíciót és minden adatot rajta. Viszont nem boot képes. Super Grub Disk-ről működik a meglévő Ubuntu. Egyelőre azt használom, aztán majd bütykölök valamit .. Köszi.
-
törölt tag
válasz
Kingfisher1 #2826 üzenetére
Az uuid a csatolashoz kell, de ha unidentified lesz a particioszerkesztoben, akkor ott szerinem komolyabb gond van. Bar lesz majd nalam okosabb, aki megmondja.
-
törölt tag
válasz
Kingfisher1 #2824 üzenetére
Lrobald meg, de nem biztos, hogy menni fov. Egyszer en is jartam igy suse-val, bootloader telepiteskor tonkrevagta az ntfs particiomat...:-( szerencsere volt belole egy backup.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
Kingfisher1 #2822 üzenetére
Rendszer indulásnál mi van? Grubban látszik a win?
-
Kingfisher1
tag
Segítsetek!
Telepítettem az openSuse 11.3 -at, és nem indul a Win7. A lényeg (szerintem), hogy nincs külön MBR (a 100Mb-os part.), mert a win7 telepítésekor nem lett létrehozva. És ott valami elkúródott a rendszerbetöltő telepítésekor. Jelenleg azt írja a lemezkezelő, hogy ismeretlen partíció.
-
g0dl
addikt
OpenSuSE 12.1-en próbálom belőni a hw-es gyorsítású video lejátszást AMD kártyával (5750).
A VLC, és az xbmc is eldobja magát amint a vaapi / GPU használatot bekapcsolom. és elindítom a lejátszást.
Természetesen googliztam már egy csomót.
Merre érdemes indulni? Egyáltalán ez működésre bírható?
Legutóbb ott tartottam, hogy a vainfo doib egy hibát mert nem találja a /usr/lib64/dri -ben a fájlt ( strace ből látszik ez, az üzenet semmitmondó volt ) -
Melack
veterán
Igyekeztem leírásod alapján haladni, de folyton értelmezhetetlen parancsra futott a gép. Most az aktuális repos AMD Catalyst driver van fent, és most úgy tűnik, hogy működik. De mindenképpen megpróbálom az itt javasoltat megcsinálni - hátha azzal még jobb lesz
Ok, akkor legalább ez menni fog.
digiKAM alkalmazást le lehet törölni majd ismét leszedni? Mert az elején nem akarta beolvasni a Cuccos meghajtóról a képeket, most már meg nem akarja :/
Azt láttam, hogy a mappák befoglalása itt is megváltoztatható. Most a képek mappa a /home/Képek útvonalon van. Mi a módja, hogy ezt árírjam a D:/Dokumentumok/Képek mappára? (nfts fájlrendszeren van ez a rész)
-
Melack
veterán
válasz
BigManus #2804 üzenetére
Most azon vagyok, hogyha sikerül belakni és megismerni rendesen, plusz a házi szervert is látni fogja, akkor az egész gépet átrakom openSUSEra. A Win7 partíciót meghagyom, mert az kell emiatt a kezelő miatt, de ennyi.
Melyik az a fájlformátum, amit mind a két rendszer ír/olvas/kezel?
-
-
Melack
veterán
válasz
BigManus #2800 üzenetére
Akkor ezt a verziót meg fogom próbálni. Remélem így már menni fog.
A TV szülők miatt kellene,m mert ezen keresztül szoktam nekik segíteni, ha vmivel elakadnak - és jobban bejött, mint gondoltam volnaMár csak a Nokia PC Suitot kellene vhogy megszerválni Linuxra, és jó is lenne az egész
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Apple iPhone 12 Pro Max /128GB / Gyári független / 12Hó Garancia / 83% aku
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2052
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest