- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gerner1
- ASUS Transformer Book T101HA
- hdanesz: 50. Debrecen Nagydíj - nemzetközi salakmotorverseny - életemben másodjára
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
harry3
őstag
Sikerült. Az smpppd-t kellett 5-ös szintre állítani a Yast2-ben. A Network managerrel nem is kell foglalkozni.
-
P.O.C.
tag
bocsi, most volt időm géppel foglalkozni.
Szóval a helyzet az, hogy nem bírtam ellenállni a csábításnak és felraktam a 11.0-át. Nem vagyok híve a folyamatos újításnak, de gondoltam hátha itt más lesz. na de mindegy. a lényeg:
valamivel tényleg más lett, nagy nehezen sikerült vidkarit beállítani, már majdnem feladtam. Van catalyst, működik is meg minden. az ismert kérdésekre (glxinfók) a válasz ua. mint 10.3-ban. Ami jó, hogy pl. a compiz működik. Néha belassul de megy. Ami nem jó, hogy más meg nem működik, pl van valami 3d földgömb cucc, arra kapásból azt írja ki, hogy opengl not supported... lehet hogy a compiz más elven múködik? vagy ez hülyeség?de legalább van valami változás. Csak szépen apránként
-
harry3
őstag
válasz
ChRiS_RS #1396 üzenetére
A Network managerben pedig csomó számot vagy mit kell beírni...Mindig megjelenik az ablak bombával KDE4 crash vagy micsoda és fehér kép...
Nem tudom miért kellett a netet bonyolítani, eddig sem volt olyan egyszerű. Most elegem lett az openSUSE-ból. Csak azt akarja az Ubuntu, hogy őt használjam. -
Települ, települ (
) egyelőre csak VMware alatt
Van a SuSE-nak magyar IRC csatija? -
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1391 üzenetére
Rendbehozni magát nem fogja, az a te dolgod. Azt csinálja, amit mondasz neki, ha hülyeséget hát azt.
De először a / és a /home legyen rendben, hogy elinduljon már rendesen.
A többit már kényelmesebben grafikus felületen.
Amúgy ne aggódj, nagy hibát nem csinálhatsz amíg nem kezdesz el formázgatni, particionálni.Óóóó
Nagyszerű. -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Pisztillus #1387 üzenetére
Köszönöm, valahogy éreztem.
(ezért már le is szedtem a LiveCD-t, de a DVD kicsit lassabban jön
)
-
válasz
VaniliásRönk #1370 üzenetére
Szia!
A DVD-t csak telepíteni lehet, Live-ként nem működik. Live csak CD-n van.
-
BaliJack
aktív tag
Kösz az útmutatást
.
(lenne még partíció, csak azokat nem írom le)
Egy eléggé nagy probléma az fstab szerkesztésével: a nano nem ismert parancs
.
Próbáltam gc-vel, de hibát írt ki:Error: /etc/fstab:1: syntax error near line 1
context: >>> / <<< dev/sdb3 / ext3 acl,user_xattr 1 1
Warning: /etc/fstab:3: ambiguous "-3g" splits into two names "-3" and "g"
Warning: /etc/fstab:4: ambiguous "-3g" splits into two names "-3" and "g"
Warning: /etc/fstab:5: ambiguous "-3g" splits into two names "-3" and "g"
Warning: /etc/fstab:6: ambiguous "-3g" splits into two names "-3" and "g"
Warning: /etc/fstab:7: ambiguous "-3g" splits into two names "-3" and "g"
Warning: /etc/fstab:8: ambiguous "-3g" splits into two names "-3" and "g"
Warning: /etc/fstab:9: ambiguous "-3g" splits into two names "-3" and "g"A gedit-hez meg grafikus felület kellene...
Milyen editor van még? -
-
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1382 üzenetére
Látok a gömbben, mit látok... látok egy merevlemezt 7 daliás partícióval...
Általában az, amelyikre azt mondod neki, hogy legyen az.
Összvissz annyi történt, hogy szépen tánevezte a merevlemezedet sdb-ről sda-ra.
Gondolom nem változott a partíciók száma, így gyanítom a keresett /home a /dev/sda4
"/dev/sda4 Linux"
Öcsééém, mint a 3. birodalom...Kirstályéjszaka, eh..
Ha ránézel az fstabra
less /etc/fstab
Láthatod - és ide a rozsdás bökőt, hogy így lesz - hogy a gyökér / partíciót is a régire írja. /dev/sdb3. Viszont annál nem lesz gondja, mert a Grub az ami megkeresi a kernelt, megmutatja neki a gyökér partíciót. Eztán már mindegy mi van az fstabban, mert az csak később jön. A Linux már működőképes. Csak a
/home-ot nem találja.Most amit tenned kell, hogy átírod az új eszköznévre. Vagyis:
/dev/sda4 /home ext3 acl,user_xattr 1 2
Ehhez még mindig 1-es futási szinten használhatod a nano programot.
Ez egy konzolos txt editor.nano /etc/fstab
Módosítod ami kell, majd ctrl+o mentés és ctrl+x kilépés.
Ezután már meg kell találnia a /home-ot.
Fel is csatolhatod rögvest:mount /home -v
Ha visszabeszélés nélkül megcsinálja, már kész is és lehet indítani a grafikus felületet.
init 5
Vagy újra a rendszert
init 6
Érdemes végignézned ezt a metódust, átgondolni mi is történik, mit csinálsz, mert nagyon sokat tanulhatsz belőle. Így teljesen világos lesz a dolog.
Még egy kis kötelező olvasmány fstabról.
Hajrá!! Jöhet a következő progléma. -
harry3
őstag
Sziasztok. Nem tudom beállítani a netet openSUSE 11-en, de 10.3-on sikerül. A Network managerben miket kell beállítani( gateway: ide mit kell írni?)? A KInternet pedig ezt írja nem fut az smpppd vagy nem tagja a dialout csoportnak és ott a porthoz mit kell írni? ADSL-em van. Valaki leírná?
Köszi. -
BaliJack
aktív tag
Hát, van egypár
.
Naszóval.
Sikerült a listázás, megtaláltam a 3 linux partíciót: 1 swap, és kettő a normál. Viszont ebből nem tudom, hogy melyik lehetett a /home... Általában a második?
Így néz ki:
/dev/sda1 Linux swap / Solaris
/dev/sda2 W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda3 Linux
/dev/sda4 Linux
/dev/sda5 HPFS/NTFS
/dev/sda6 HPFS/NTFS
/dev/sda7 HPFS/NTFSUtána ez a fájl mehet az fstabba.
Ez alatt pontosan mit értesz?
Parancssorban nem vagyok otthon... -
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1380 üzenetére
Atyavilág! Hány partíciód van neked?
Na csináld akkor 2 lépésben.
fdisk -l > fdisk.txt
less fdisk.txtless soronként lép. ctrl+z,y kilép. Azt a partíciót kellene megkeresni, ami akkora mint a régi /home.
Valszeg nem /sdb4. Utána ez a fájl mehet az fstabba."acl,user_xattr" ezek az opciók valyon mit jelenthetnek?
Micsinálnak mostanában süsüék?
-
-
ChRiS_RS
aktív tag
A Firefox 3-hoz valakinek sikerült a JAVA-t telepíteni? Ha igen, hogy kell?
-
BaliJack
aktív tag
Az a -v kapcsoló mit takar?
Szerk.: megtaláltamTulajdonképpen a telepítő nem tudta azonosítani a fájlrendszert, és kérte, hogy ha tudom, akkor kézzel írjam be. De nem fogadta el az ext3-at, és amikor üresen hagytam, akkor sem találta jónak (írta, hogy ha üresen hagyom, akkor automatikusan azonosítja).
-
BaliJack
aktív tag
Kösz az ötleteket, utólag én is erre jutottam
.
Az nem jutott eszembe, amikor írtam a hsz-t, hogy amikor kiléptem a 10.3-asból, akkor nem normálisan indult újra, hanem a parancssorba ment, és onnan rebootoltam... De sajnos, arra sem emlékszem, hogy ott mi volt a gondja
. Hiába, reggeli előtt kávé nélkül nem szabad telepíteni...
.
(csak halkan jegyzem meg, hogy álmomban sem gondoltam volna, hogy vmi baja lenne, és kézzel kell "segítenem" a telepítőnek)Majd otthon megnézem, hogy pontosan mit ír ki.
-
BaliJack
aktív tag
Na, első probléma
.
Reggel éhgyomorra elkezdtem a telepítést (szerk.: openSUSE 11.0), és a frissítést választottam.
Amikor eljutott a partíciók kereséséhez, megtalálta a 10.3-as rendszerpartícióját, de a /home partícióját nem tudta csatlakoztatni, mert azt írta, hogy ismeretlen a fájlrendszer. A listában, ahol felsorolta az összes partíciót, ott Linux native (ext3) fájlrendszernek azonosította...Ennek ellenére (továbbot nyomtam, mert azt gondoltam, hogy nem rendszerpartíció) feltelepült, nem jelzett hibát.
Amikor elsőre elindult, akkor a /dev/sdb4-es partíciót nem tudta mount-olni (ez a /home), és parancssorban maradt, ahol egybúl a root jelszavát kérdezte. Adott egy lehetőséget a javításra, de azzal sem sikerült tovább lépni.Gondoltam, hogy ha van helyreállítás, akkor próbáljuk ki azt is.
Lefutott, csatolta a /dev/sdb4-es partíciót is, helyreállított bizonyos dolgokat (most mr pontosan nem tudom, sajna); első javítási kísérletnél a GRUB-ot is rendbe akarta tetetni, de azt kihagytam. Restart után megint ugyanaz: /dev/sdb4 nem tudja mount-olni.
Második javítási kísérletnél a GRUB-ot rendbe rakattam, de az eredmény ugyanaz maradt.
Kérdéseim:
1. Mit kellene beírni fájlrendszernek a telepítés során, hogy tovább tudjon lépni?
2. A /home alatti fájlok elvesztek-e már?
3. Ha még nem, akkor megmenthetőek-e valahogy?Előre is kösz
.
-
VaniliásRönk
nagyúr
A DVD működik Live-ként is, vagy csak telepíteni lehet?
Szerk.: 11-esről van szó.
-
BaliJack
aktív tag
10.3-as alól update-elni nem lehet?
-
ChRiS_RS
aktív tag
Na hajrá emberek!
-
BaliJack
aktív tag
Igen, de ebben a hozzászólásodban frissül az idő
.
-
copin
őstag
Bűnlassú most az oldal.
-
BaliJack
aktív tag
Már csak egyet kell aludni
.
-
zoltanz
nagyúr
Készülődnek komolyan. Találtam igaz Vmware -hez már letölthető 06/09/2008 kiadású képfájl.
openSUSE 11.0 Release Candidate 1 (RC1) KDE
-
copin
őstag
wvdial.conf fájlt hogy lehetne szerkeszteni? A root csoportot kijelöltem, de még így se megy semmi.
-
Vladi
nagyúr
-
P.O.C.
tag
annyi összejött, hogy találtam supertuxos (másik játék, azt már indítottam) rejtett könyvtárat, benne config filet. átírtam fullscreent false-ra, az ok, úgy elindul, de ez elindult amúgy is. Átírtam video-t sdl-ről opengl-re. Na akkor tölt (pattog a pingvin
) , aztán egyszer csak abbahagyja és nem történik semmi. Ugyanez volt pl. a compizzal mikor letöltöttem valamelyik nap, az is töltött aztán nem csinált semmit. Ezek szerint nem működik a dolog. Pedig azt hittem hogy nagyjából de(googleearth megy, azt gondoltam az használ opengl-t....)
-
copin
őstag
10 nap és jön a 11-es.
-
copin
őstag
Üdv!
Hogy lehet az xp boot menüjében a linuxot a win "alá" (az induljon automatikusan) helyezni a listában?
Ki lehet valahogy iktatni a suse boot menüjét (mert ez is kell ahoz)?
-
P.O.C.
tag
Sziasztok!
Hát nekem is az ati-val lenne gondom. Tudom, tudom, más is írt már a témában, és el is olvastam, de ez az én képességeimet meghaladja. csak a megoldásról maradtam le
Azt szeretném kérni, hogy valaki írja le ha van türelme, hogy pontosan hogyan lehet 3d-t is működtetni. a driver fent van, működik is elvileg, de opengl-es alkalmazások indításakor befagy minden, csak reset segít. Tényleg elég sokat próbálkoztam/olvastam/szívtam már, de ez nekem nem jön össze. fglrxinfo-nál is megfelelő értékeket ír ki.Nagyon hálás lennék, ha valaki leírná azt az egy lépést amit még meg kellene tennem...
Köszönöm
-
luciferc
őstag
Üdv,
windows xp-n futó virtualboxra telepítettem opensuse 10.3-at, és amikor a guest additions akarom telepíteni "which: no dkms in (path felsorolás)" üzenetet kapok. Ugyan látszólag a telepítés ezek után lefut jól, de mégsem működik. Hogy tudnám ezt a no dkms üzenetet eltüntetni, hogyan tegyem fel a dkms-t, yast nem ismeri. Ubuntuval semmi gond nem volt, tehát nem virtualbox hiba.
-
csendes
addikt
Most már kár a 10.3-as openSuSe-vel vesződni. 24 nap és jön a 11.0, a bétát már lehet próbálni.
A 11.0 egyrészt sokkal jobb lesz, másrészt teljesen új hibái is lesznek.
-
ChRiS_RS
aktív tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e már SATA-s DVD olvasóval SuSE-t telepíteni, vagy továbbra sem megoldott a probléma?
Köszi, és üdv.
ChRiS_RS -
törölt tag
Sziasztok.SuseLinux 10.3 tenném fel de mikor kész és belépnék olyan mintha négyszer lenne meg minden ikon keresztbe hosszába csíkos a kép....
A monitor beállításra gondolok hagytam úgy ahogy felajánlotta...de volt ott valami olyasmi,hogy 4:3...valami...és a harmadik 16:9 képarány ...
Próbáltam 1024x768-ra is ua.
Valakinek valami ötlet mi nem jó a képarány vagy a felbontás?UI
buntun ezzel a felbontással/1600x1200/ megy meg 1024x768-on is...meg szinte mindegyiken.
-
fredx
csendes tag
Sziasztok, most telepítettem fel a SUSE 10.3-at. Tetszik,gyors, de az internet beállítással bajlósom, korábban Mandriva volt fent, azzal egyből ment minden. WDSL netem van és LS WRT54GL routerem, tehát rajta keresztül szeretnék csatlakozni...
Valaki tud tippet adni? -
meoindil
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Forrásból feltelepítettem a Pidgin 2.4.1-et. Le is fordult, viszont csak akkor indul el, ha rootként indítom, (amit nem akarnék állandóan). Ha userként próbálom, akkor ezt a hibaüzenetet kapom:
xxxxxx@xxxx-desktop:~> pidgin
libnm_glib_nm_state_cb: dbus returned an error.
(org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown) The name org.freedesktop.NetworkManager was not provided by any .service files
pidgin: symbol lookup error: pidgin: undefined symbol: purple_account_get_current_error
Szerintetek mit kellene megnéznem? Mivel rootként működik, arra gondoltam valami jogosultsági gond lehet, de (számomra) ez a hibaüzenet nem árul el erről túl sokat.
Előre is köszönöm a segítséget!Üdv
meoindil -
BaliJack
aktív tag
No, ez a sor sokat segített:
Option "Composite" "false"Most a 3d-s gyorsítás is műxik, és a direct rendering is Yes-t mutat
.
Köszönöm nektek
.
Vladi: megértem
.
-
BaliJack
aktív tag
-
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1308 üzenetére
Ááá leszoktam már róla. A fedóra fejleszétis fordulatszámát úgysem bírják.
Meg nem is kell a csili. Túl macerás és egy idő után zavaró. Leveszi a teljesítmányt stb. Kb arra jó, hogy az újoncokat csalogassa, majd megmutassa nekik hogy mennek itt a dolgok a linuxban.
xorg.confot meg nyugodtan szerkesztheted. Nem tilos, sőt kell néha túrkálni benne. -
BaliJack
aktív tag
Nkboy: köszi. Asszem vesa volt, talán van még olyan xorg.conf-om, megnézem.
Vladi: huh, ez jó velős volt, de segített
.
Az xgl volt egy kicsit ismeretlen számomra, de ez a bekezdés a helyére tette.
Kösz.
Naszóval.
Egy X1950GT-m van, AGP-s. Adatoknál látható
Legutóbb, amikor megtaláltam a korábban belinkelt oldalakat, az alapján tettem fel az fglrx-es ati-drivereket. Az eredménye annyi volt, hogy minden ment (leszámítva a 3d-s gyorsítást) egészen tegnapig.
Előtte próbáltam a radeonhd-drivert, ha jól emléxem, ott volt 3d-s gyorsítás is (SaX felismerte).
Volt olyan is, hogy az xorg.conf-ot kézzel elkezdtem írni (tudom, hogy tilos), de a bugyrom volt azzal tele, hogy bizonyos felbontásokat fel sem ajánlott...
Legutóbb már nem foglalkoztam vele, csak menjen.
A lényeg: csak akkor ment rendesen a kártya 2d-ben is (ezalatt értsd azt, hogy az asztal megőrizte a beállított felbontást és frissítési frekvenciát), amikor az fglrx-es rpm-csomagot "legyártottam" a letöltött run-kiterjesztésű fájlból.
A radeonhd-s drivernél minden betöltésnél állítani keleltt a felbontást és a frekvenciát is.No, ezek után ha hazamegyek, akkor megnézek mindent, és jelentkezek, ha sikerült.
Szerk.: látom, hogy Fedora-val is voltak gondok. Már nem jönnek elő, vagy a compizt nem használod?
-
Vladi
nagyúr
Naja. Sajna a envidia egyre szarabb drivert ad ki. Az ati meg egyre jobb. Ki érti? Lassan inkább ati. Vagy én már nem tudom.
Velünk is eljátszotta régebben. -
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1302 üzenetére
Nos a probléma az ati driver. Az atisok sokat kínlódnak azzal, hogy lekövessék az xorg fejlesztését. Néha ez nem sikerül.
Az alapértelmezett drivert érti. Ez vagy vesa, vagy radeon. (Milyen a kártyó?)
Íme:
Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce 7600 GT"
EndSection
Érdelemszerűen írd.Nameg ez is kell:
Section "Extensions"
Option "Composite" "Disable"
EndSectionVagy valami kísértetiesen hasonló.
De! Lehetőleg inkább aiglx-et használj! Ha az fglrx támogatja akkor inkább.
Magyarázat, mert a sok x összezavar.
Az x vagy xorg a grafikus szerver. Igen, itt szerver-kliens megoldás van. Tehát ha bejelentkezel az X szerverre akkor lesz szép grafikus felületed. Az aiglx egy 3d-s alkalmazás lényegében, amit a Fedóra fejlesztett ki. Ez az Xorg felett fut. Tehát mindkettő. Ez sokáig nem volt kompatibilis az fglrxszel. Ami az ait által készített gyári videó driver. Így hívják. Az xgl is egy 3d-s alkalmazás. Ez viszont helyettesíti az Xorgot. Tehát helyette van. Viszont egy bughalmaz. Ezért javasolt az aiglx és fglrx kombó. Vagy aiglx és radeon kombó. Ja: radeon és radeonHD driver az Xorg által készített nyílt forrású driver. Ez is támogat bizonyos kártyákat és 3d-t is tud, de nem minden kártyával.Huhh... ez velős. Nembaj. Megy a link gyűjteményembe.
-
Nkboy
senior tag
válasz
BaliJack #1300 üzenetére
A hiba a compiz miatt van. Nekem nvidia kártyám van, anno én is kipróbáltam a compizt. Ugyanez volt a hiba. Szvsz a suse nem szereti a compizt. Úgy állítottam vissza, hogy a xorg.conf-ban visszaírtam az alapértelemezett meghajtót, igy tudtam használni a grafikus felületet. Yast-ban pedig letöröltem a compizt. Nvidia drivert visszatettem.
Terminálban, ha jó emlékszem ezzel a parancsal lehet letiltani rootként: gnome-xgl-switch --disable-xgl E parancs után el fog indulni a normálisan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Google Pixel topik
- Gépész 3D tervezőrendszerek
- Megerősíti a platformfüggetlen sugárkövetéses tesztjét a 3DMark
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Honor X7 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7470 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 32GB 1000GB FHD 17 1 év garancia
- Samsung Galaxy A55 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest