- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
plömplöm
őstag
-
GEIL
addikt
válasz
fateless #197 üzenetére
Amúgy a képen mindkettő autó az enyém, csak poénból tettem ki.......szándékosan álltam rá ennyire az asszony által használt autómra, mert ha otthon vagyok akkor úgyis a nagyobbal mozdulunk együtt....így viszont nem zavarunk senkit és így próbálom elérni hogy plusz 40-50 cm-em legyen beszállni, mert feltételezem hogy mellém parkolók már a vonalak közé állnak szabályosan, így nekem van több terem beszállni és ajtót nyitni, ami megnyugtat........10 ből 8X bejön......a parkoló más részében is igyekszünk így parkolni....senki mást nem zavarunk azzal hogy a 2 autónk szorosabban áll.
-
Az a hátrány az ilyen fotóknál, hogy nem tudod, ki parkolt előbb.
Amikor látok adott fotókat, hogy a paraszt így meg úgy elfoglal két helyet, eszembe jut, hogy érkeztem már parkolóhoz úgy, hogy mindkét oldalon helyhez képest elcsúszva parkoltak. Mikor beálltam, én is a vonalat közöltem meg. Aztán mire visszatértem, mindkét autó elment, és láttam a szúrós tekinteteket, amiket felém küldtek, hogy "nézd, a paraszt nem bír rendesen parkolni". -
-
zone
őstag
Az én kocsimra pár éve akkor nyitották az ajtót, amikor épp beparkoltam.
-
rdt89
addikt
Látod te is megbecsülöd, azaz nem borítod le a bontóba, hanem vissza állítod a gyári állapotba, mert szereted és ez itt a lényeg. Édesapám 21 évesen adta el a 406-os Peugeot-ját /a kocsi volt annyi idős/, ebből 18 évet nálunk élt meg az aa autó, és az eladás pillanatában (350 ezer forintért) is olyan állapotban volt mint egy szalon autó. Így dicséretes, hogy a 33 éves gépet visszahozod az életbe, sok sikert hozzá és pont ezért nem fogom eladni a 26 éves 306-omat, hiába van újabb-fiatalabb autó mellette.
-
DraXoN
addikt
ez se ennyire egyszerű, anno itt a keleti blokkban sokkal drágábbnak és szinte "státuszszimbólumbak" számított ha valakinek volt autója... mert sokba került és sok-sok évet kelhetett várni rá (időnként egy-egy típusra).
Budapesten viszont jobban érdekli a fiatalabb generációt, hogy legyen a legújabb telefonja, mint hogy egyáltalán autót akarjon venni.. persze ez se feltétlen baj.. van így is bőven autó a belvárosban. ez az általános "érdektelenség" más nagyvárosokra is jellemző az autók iránt..
Mostanában terjednek ezek az autómegosztós szolgáltatások is, pont a napokban növelték megint az egyiknek a szolgáltatási területét tovább.
Az esetemben ez annyit okozott, hogy tavaly a saját autómmal 2000km-t távot se tettem meg.
Noha eladni nem fogom, mert kedvelem a 33éves pasztelsárga yugoszláv "remeket" (még úgy is, hogy szemmel látszik a pocsék gyártási minőség).
De lassan keresnem kell neki valami telepet ahol szépen szétszedem, és hétvégenként kijavítom a rozsdás részeit (1 küszöböt kell cserélni csak, illetve a csomagtérajtót és sofőr ajtókat cserélnem kell, mert azok menthetetlenül rozsdásak), majd egy friss fényezést követően (viszont a fényezésen látszanak az évek) összerakva keljen új életet... -
rdt89
addikt
Nagyon szépen köszönöm ezt a sok hozzászólást és eszmecserét, akár pozitív akár negatív hangvételű volt. Sikerült belátást nyerni nagyjából eme részébe a dolgoknak.
Apám és a tőle idősebbek még tisztelték azt az eszközt amire nap mint nap az életüket bízták, a legapróbb horpadás bosszantotta őket, ha kis karc volt rajta már tüntették el róla, én ezt tisztelem a régebbi generációba. A mai generáció nagy része használati eszközként csapja vágja a másikéra se figyelve. Nem is nagyon lesz már olyan 20-30 év múlva, hogy pajtából vagy öreg bácsitól 30-40 ezer km-es csili-vili autót vehetünk vagy jó állapotút, mert csak használati eszköz. Persze tisztelet itt is a kivételnek.
-
orion1025
őstag
válasz
CounterBoci #182 üzenetére
Szerintem jó ez az eszmecsere, sok dolgot meg lehet tudni az emberek hozzáállásáról.
-
Tikakukac
titán
válasz
Pedig egy random Apple-Samu hír ezerszer szórakoztatóbb, pont neked kéne tudnod a legjobban
-
Bird
addikt
válasz
Egy teljes mozira való popcorn adag elfogyott itt ezalatt a pár nap alatt.
-
Bird
addikt
Ártatlan szándékkal kérdem: nem unjátok még? Napok óta ugyanabban a repeat until keypressed ciklusban toljátok....
-
törölt tag
válasz
Tikakukac #176 üzenetére
Mindig a nézőpont a kérdés...
Latod itt az a pont ahol NEKEM pont mindegy mi történik az autóval mert mar nem ér semmit, és pont ezert nem veszek újat....Vagyis nekem nincs mit elkerülnöm... De hat nem tudom elmagyarázni a lelki egészség is, mindenkinek mást jelent, nekem azt hogy víz alatt van és nem érdekel, milyen az autóm kívülről, ami érdekel legyen megbízható.
Az hogy biztonságos arról meg teszek hogy az legyen, nem arra varok hogy majd másokra hagyatkozom... Persze az is kell, hogy az ember min tud változtatni, mit tud befolyásolni...Ezert fogadok 1FT-ben hogy az elkövetkező 20 évben nem lesz olyan balesetem ahol hátrányba hozna az, hogy nem új hiper-szuper autóm van, sőt, nem lesz balesetem. Gondolkodj el ezen, érdemes
-
törölt tag
válasz
Tikakukac #134 üzenetére
Kicsi teknőc pont nem érdekelt a külcsínbe, mindig a legrusnyább, ütött-kopott autókat vettem meg mert olcsó
A Hiace-emet ha megláttad volna lukkal az oldalán, belül az elszabadult betonkeverők mindent elpusztították, haver meglátta és sírógörcsöt kapott
A Mitsu Magna itt ott horpadt, eleje törött, de benne volt a gaz meg 200E kilométer, maris vettem mert szinten senki másnak nem kell. Toyota corolla, matt itt ott, horpadt törött itt ott, van benn 190E km folyt belőle az olaj.
Olajfolyás kb $50 volt megcsinálni, szerviz es megy.Ja hogy az elmúlt 8 évben 2 ember gondolta, hogy majd neki van elsőbbsége/fékútja nem nekem hat mit lehet csinálni. az egyik Mitsu jobb elejébe mentek bele, gyakorlatilag kifordult a srác és nekem, aztán a bátya oltott hogy az én hibám volt...A lámpánál meg hátulról megvizsgáltak a vonóhorgom milyenségét
Ezeken kívül gyakorlatilag MINDENT el tudtam kerülni, mert amikor vezetek arra figyelek mi történik körülöttem, így elég jól meg tudom saccolni ki mit fog csinálni.
A többi meg lényegtelen mar régen nem számitok a törvényre. Minek?
Több a nyűg mint a haszon, persze verhetem a mellem En is mert nekem ehhez jogom van, csak nem latom értelmét..... -
törölt tag
válasz
Kalandor #172 üzenetére
Meg mindig nem érted, NEM azt mondom, nem ért kár, hanem, hogy milyen módon történik ennek a meghatározása, sőt a következmények is.
"vagy hogy egy tárgy nekem mit jelent vagy hogy egy tárgyért én milyen felelősséggel tartozom (autóbérlés)."
Ennyire önkényes az ember, bezzeg ha gyorshajtásról beszelünk és arról miért ilyen magasak a büntetési tételek, akkor egyből másként áll a szád. Pont ha veled szembe alkalmazzak akkor már nem tetszik, mert ugye figyelmetlen voltál meggurult az autó és nesze neked 30K, pedig nem akartad.
Hallgasd meg Leonard Cohen - Future c. számát, a lényeg amit merni lehet azt merni kell szabályozni(eddig tart a referencia) és a mérhetőség okán úgy büntetni ami csak kifér a csövön, de arra mar nem gondoltál, Neked 2-3 éves jövedelem egy autó addig a másiknak lehet 20-30, míg nekem 2-3 hónap.
Ez lenne az aranyosság méltányosság elve, és igen meg kell büntetni aki vetkezett, DE NEHOGY TE MOND MEG hogy az egész jövőjét el kell zálogosítani(priusz és a többi amikor tényleg nem szándékosság volt).
Csak ez az öregapó Talio elves fejedbe nem fér be, legalábbis nem mutatod jelétIgen az is kell hogy a másik fel is felismerje neki is érdeke, hogy elismerje amit csinált(tanulhat belőle, vagy éppen elveszik a jogsiját mert alkalmatlan, így nem jelentene veszélyt senkire), de ez meg mar olyan messze áll a humán viselkedés formától, hogy az fáj
Remélem nincs harag
-
djherby
tag
Húúú, milyen szép kis hozzászólás halmaz keletkezett. Ez nagyon jó téma! 2004-től volt egy Thalia-m újonnan. Ekkor voltam 31 éves. Akkoriban úgy jártam a bevásárló központokba, hogy minél közelebb a bejáratokhoz. Tavaly megváltam tőle. Utóbbi években már nem győztem számolni a horpadásokat. Most már más autóm van, 45 vagyok, és minél messzebb állok a bejárattól, és olyan helyet keresek ahol kevesen vannak. És többször foglalok el két helyet. Nekem ne basszák össze az idióták. Én mindig vigyáztam, vigyázok másokéra. Már párszor megkérdezték, miért így álltam. Mikor elmondom szépen, hogyha normálisan állok, akkor meg össze lesz baszva más által. Na akkor nagy csönd támad. Sajnos mindenkinek a magáéra kell vigyáznia úgy ahogy tud.
-
válasz
#90088192 #169 üzenetére
Fordítva ülsz a döglött lovon.
Jóhogynem a betörő mondja neked majd meg, hogy "segítek neked, engedd el! Ez a sok tárgy csak megrontja az életedet!"
Egy károkozó nekem ne életvezetési tanácsokat osztogasson, hogy hogyan fogadjam könnyen a károkozását, vagy hogy mennyi kár ér máshol, hanem térítse meg a kárt.
Neked ahhoz semmi közöd, hogy más milyen kárt okoz vagy hogy egy tárgy nekem mit jelent vagy hogy egy tárgyért én milyen felelősséggel tartozom (autóbérlés).Jogodban áll a tárgyat sértetlenül hagyni vagy kifizetni a kárt amit okozol. A többi mellébeszélés.
De már kellemetlenül érzem magam, hogy ezeket le kellett írnom, szarul érzem magam, mint valami hajlítatlan öregember, akiknek a rajzfilmekben az almafájára száll a kismadár és a csicsergése a legnagyobb baja. Tudom, hogy nincs igazad, igazatok, de a kulturális hozadéktól, a kutya kikötésétől, a kötelező sarkításoktól, a minimumok emlegetésétől, az ideákig való visszavezetéstől rosszul érzem magam.
-
flymi
addikt
-
DraXoN
addikt
válasz
MrSealRD #168 üzenetére
elnézést ha még is másik szót használtam volna... fogalmam sincs ... fene se emlékszik mindenre pontosan.. napközben igen sok mindennel foglalkozok (többek közt dolgozok is) ... valószínűleg akkor az ottani szövegrészhez az illett jobban...
ha te tudsz tenni valamit a környékeden előforduló "problémás" alakokkal, és kiszámíthatóvá tudod tenni a viselkedésüket, felelősségre is tudod vonni őket valamennyi alkalommal, akkor igen jó helyzetben vagy.. de többnyire a helyzet nem ez. Ideologizálni őket meg semmiképp nem akartam, elnézést ha ez jönne le, de a "harc" ellenük szerintem reménytelen, és ... csak egyszerűen ne az ő jelenlétük őrölje már fel az ember idegeit.. arra akartam utalni, hogy emiatt "eressze el" az ember ha már megtörtént és semmi esély bárkit is megtalálni...
meg hogy ebből kifolyólag nagy városban számítani kell rájuk és arra, hogy az autó sérül... és ez egy sajnos "bele kell törődni" helyzet.. amíg az áruházban vannak emberek akik nem szólnak... csak mint valami fogyatékos zombi "megy neked" és "ölne meg a szemével"... azok lehet "nagyobb kasznival" is hasonlóképp viselkednek...
-
törölt tag
válasz
Kalandor #144 üzenetére
Leírom az okát annak miért hoztam fel, A lényeg, az egészségedet(mentális állapotot beleértve) NEM vetíted ki pénzre, pedig az egyik legfontosabb dolog amivel rendelkezel, érdekes módon(ha jól értettem BP környékén élsz) nem háborogsz, hogy a koszos levegőt kell szívnod, pedig aztán ha valamiért azért lehetne kártérítést követelni, DE eszedbe sem jut, hiszen az egészségedért nem tettel semmi(Nem tudod munkaórára kivetíteni). Az hogy a nyamvadt dugóban/utakon kell küzdeni minden palimadárral, a hivatalokban és szinte mindenhol ugyan ez, meg sem rökönyödsz pedig ez igen komoly karokat tesz a mentális egészségedben, és NEM hőbörögsz hogy kártérítést akarsz.
Ezt hogyan magyarázod ki?
Erre írtam, le akarjatok verni a jövő evet is azon akit elkaptok, míg ami rajtatok múlik azon csak a sunnyogás megy
A társadalmi szerződés szerint Az egészségedet ért károsodás is forinthasitató, csak hogy tudd
-
MrSealRD
veterán
Nem tudom, hogy ez a félre magyarázás szándékos, vagy csak nem érted(értitek) a problémát.
Először is a "kopik" szót használtad többször is... Gondolatolvasás még nem opció, így arra kell hagyatkoznom, amit írsz.Másodszor, itt nem arról van szó, hogy nem történhet meg valami... Még csak nem is a bubi fóliáról... Arról, hogy a társadalom egy része a minimálisan elvárható odafigyelést sem hajlandó megtenni ezért kárt okoz más tulajdonában. Ez pedig egyértelműen forintosítható anyagi kár. És ha már megtörtént a baj, akkor még a felelősséget sem hajlandó érte vállalni. Mindezt még megideologizálva.
A bevásárló kocsi nem az enyém. Pont nem érdekel, ha egy ilyen gyenge elméjű nekimegy... Azok nincsenek fényezve. Nincs rajtuk műanyag elem ami repedhet... Lényegében nem gyűjtik a látható sérüléseket.
-
DraXoN
addikt
válasz
MrSealRD #166 üzenetére
nem kopásról beszéltem, hanem amortizációról..
és mint mondtam nekem is nyitottak már rá ajtót az autómra... nem tudok vele mit tenni, ez ilyen "terület", védtelen fémbódé az utcán, zsúfolt helyen, akkor is keletkezik baleset véletlenül ha mindenki figyel.. esetleg táska csatja meghúzza.. egy patent a farmernadrágon... stb...
persze becsomagolhatja az ember az autóját bubi fóliába, hogy sose sérüljön... de ha "szabad a felület" sérülni fog, a "tahók" csak gyorsítják a folyamatot...
és ki javítja? ha aggódik kössön casco-t, majd az ... lehetetlen minden embert megfogni és azzal se fer, hogy "megfogtam egyet, ő fizeti az egész elem fényezését hehehehe"....
el kell fogadni.. a jármű az utcán amortizálódik... akár szándékosan, akár nem, akár tahó által történve is, de karcok és horpadások, mind kisebbek, nagyobbak keletkezni fognak...
Ez ellen semmit se lehet tenni, lehet, hogy aki elköveti észre se veszi mit tett (most nem tudom, hogy, de lehet ilyen csillag állás.. de a kőfelverődés erre jó példa)...hogy ne nyissuk rá egyik autó ajtaját a másikra meg egy kis odafigyelés ... de ez már nem feltétlen magunkon múlik ...
jártam már áruházban.. állok a bevásárló kocsival.. majd jön oldalról egy másik, benne gyerekkel, és hirtelen az enyémet lökdösi arrébb a kocsija orrával, és közben "nyög" a csávó és tüzes szemekkel néz ... se egy "elnézést arrébb menne" vagy valami ... csak "feltűnt" arrébb lökdösődött, hogy legyen helye (picit arrébb gond nélkül elfért volna, de ő pont az én és egy másik kocsi között akart elmenni)... a gyereke közben ott ült a kocsi "gyerektartójában" ... de ezen emberek már csak ilyenek...lényegében:
nem tudsz más emberekkel számolni ... olyan mint ha nyáron kapnál egy jégesőt...
ha az ember meg ezen dolgokat túl komolyan veszi, hát akkor a saját mérge öli meg... attól függetlenül jövőre tervezek (céges keretre) venni egy új autót (vadonatújat szalonból) ... de láttam én már rokon autóját az évek alatt ahogy szedik össze "harci sérüléseiket"... többek között volt olyan, hogy rendőrök üldöztek valakit, és az adott embert pont ott tudták "sarokba szorítani" aki erre rámenekült az autója tetejére, és onnan szedték le... biztosító nem fizetett, perre mehetett volna az adott rendőrök által "üldözött" személlyel, de mondták neki, pénzt belőle ne reméljen ... közben a nap is kiszívta az évek alatt (piros) ... valaki meghúzta a lökhárítóját parkoláskor.. van hogy úgy ráállnak egy oldalon, hogy csak a másik oldalról tud beszállni... az ajtajának jobb-bal oldalán kisebb-nagyobb rányitási horpadások... -
MrSealRD
veterán
Szeretném ha kifejtenéd azt a logikát ami szerint a kopás = valaki ráb@ssza az ajtót a kocsira.
Szerintem a kopás természetszerű elhasználódás. Mint pl a motorkopás, vagy a fékek. Az, hogy valaki normálatlanul viselkedik mintha egyedül lenne a sárgolyón, az nem kopás. Fentebb már kifejtettem, bár nagyon átpörgött felette a fórum. 1 kis karc után még 200 kis karc jön. Utána meg úgy néz ki a kocsit mintha ráült volna egy elefánt... A 200. után azért már csak megcsináltatja az ember. Azt ki fizeti ki? Ha meg nem csináltatja meg de eladja, akkor értékcsökkentő hatása van. Azt ki téríti meg? A 200 balfék aki nem tud kinyitni egy ajtót? -
DigitXT
félisten
válasz
orion1025 #155 üzenetére
Én úgy tudtam, hogy 5 km/h alatti koccanásokat kutya kötelessége sérülés nélkül
átvészelni, és éppen azért az a neve, ami. Legutóbb véletlenül rátámasztottam egy
vonóhorogra (nem tudtam, hogy ott van, baromi szűk volt a hely), de hát istenem...
Nem látszott rajta semmi.Vonóhorgos értelemszerűen nem sérült. Mögöttem se
sok hely maradt, az tény, viszont annak maradt helye hátrébb tolatni, hogy kiálljon.
Egyszer piros lámpánál állva nekem gurult az előttem álló furgon... Hiába dudáltam
nem vette észre, és csatt: rendszám meggörbült, de a lökhárítónak semmi baja.
Mondjuk tudtam volna értékelni, ha pl. elnézést kér.De leszarta/otthagyott.
ON: oda szoktam figyelni, hogy baromi óvatosan nyissam ki az ajtót. Nem akarok
senkinek sem kárt okozni, és ezt elvárnám másoktól is: nem mindig sikerül sajna.
De ha már ilyen beparkolós majdnem, és nem ajtónyitás, akkor egyszer pl. le volt
esve a rendszámom. Gondolom valaki úgy állt közel, hogy előtte pattant kétszer...Persze épp az a baj a színrefújt lökőssel, hogy azon csúnyán meglátszik minden:
a sima műanyagon is nyomot hagyhat egy húzás, de egy összeérés az kb. kizárt. -
Gerasz
aktív tag
válasz
Tikakukac #161 üzenetére
Elfogadom. Azért megnézném a vendégeid arcát, amikor ki akarod velük fizettetni az eltört borospoharat. Vagy a kolléga példájában a bőrcipőn a lépésnyomot.
Ez a szépsége a fórumnak, hogy ennyire különböző emberek is tudnak eszmét cserélni. Remélem nem találkozunk egy parkolói koccanás során (sem). Üdv
-
kenwood
veterán
Szerintem picit egyszerubb lenne a kep,ha nehany funkcionalis analfabeta kiszallna a vitabol.
Tobb embernel is feljon az az erv,hogy te magad,galambok, az idojaras, nem azonosithato elemek/szemelyek is okozhatnak kart a kocsidban.
Ez igaz,de nem ez a tema.Kerdes az,hogy mas autojaban kart okozol :
- a, megvarod a tulajt,meghagyod a szamod
- b, lelepsz szo nelkulEz egy olyan dolog,amirol nem lehet vitazni.
A "b" melle semmilyen racionalis erv nem hozhato fel azon kivul,hogy aki ilyet csinal,az egy gerinctelen fereg -
Tikakukac
titán
De azért eléggé szeretnél párhuzamot húzni köztük
Pedig nem. Sajnos nem.
Az én álláspontom is egyszerű: amíg a cuccaimat én fizetem, addig nincs nyúlka-piszka. Ha meg van, akkor szépen eredeti állapot helyreállítása van, nem mosolyka, kv, cida és bármi egyéb. Ezy as fck
DraXoN: Pedig elkerülhető. Azt a kicsi környezetet, amit elérsz így-úgy, azt megpróbálod nevelni az együttélésre. És ahogy a facebookon is összeér a végén mindenki mindenkivel, úgy az egyszeri honpolgárok sem indulnak meg majd a tucatnyi ellopott és kibelezett autóik után Bagra elégtételt venni.
-
DraXoN
addikt
válasz
Tikakukac #157 üzenetére
"Különbséget kéne már tenni aközött, hogy valaki seggfej és aközött, hogy valamit használsz. Az egyik természetes velejárója a dolgoknak, a másik nem."
Egy a baj.. a seggfejek a társadalmunk tagjai, velejárói, lépten-nyomon össze lehet velük futni.
Így az általik keletkezett "amortizáció" is egy elkerülhetetlen folyamat ...Boldog lennék ha nem lenne ilyen, de van, és ha a fejekben nem lesz gyökeres változás ez marad is...
Ezért tekintem ezen sérüléseket is az "amortizáció" részének.. ez a human faktor... sokukat el kéne tiltani az élettől is, de ezt nem mi tudjuk meghatározni... -
joysefke
veterán
Én a XIII egyik parkolóutcájában -ami mindig tele volt- szinte mindig csak fa alá tudtam beállni. Fától függően vagy mindig gyantás volt a kocsi vagy a fákon lakó varjú és szarkacsaládok szarták össze _masszívan_ a kocsit. Végülis feljelenthettem volna őket...
Meg azt a balféket is aki a 14-es vilin nem tudott kapaszkodni és rálépett az új még gyári szagú bőrcipőmre a redvás talpával. De akár össze is verhettem volna ha nem fizet íziben...
Esetleg a mellém beparkoló autóján kellett volna bosszút állnom, mert a gazdája visszahajtotta a tükrömet, és az én autómhoz nem érhet hozzá senki mert az tabu.
A hülye biciklisfutárokra -akik az autósorok között cikáznak és néha hozzáérnek a visszapillantóhoz- is rá kell húzni a kormányt, had tanuljanak, mert csak ebből értenek
-
Tikakukac
titán
válasz
joysefke #153 üzenetére
Mókás ahogyan itt folyamatosan prédikálod az erőszakot meg az önbíráskodást egy-egy ajtónyitásos karc (!!!) esetében, ezen felül arról álmodozol, hogy hátha engem is egyszer összecsuk egy ilyen boxos akinek én majd nyilván meghúzom az autóját (kettőnk közül én biztosan B10-ben vagyok), miközben én egyike vagyok azoknak, akik itt a topikban egyetlen-egyszer sem hozták fel az erőszakot mint értelmes megoldást ajtórányitásos sérelmek rendezésére.
Miért, de miért mosod össze az egyes hsz.-eket, párhuzamokat és az állításaimat adott helyzetekre? Ó, miért? És miért adsz a számba olyat, amit nem mondtam? Pardon, írtam? Ne tedd.
Én azt propagálom, hogy ne legyen minden kis ügy aránytalanul felfújva se akkor amikor nekem okoznak egy kis karcot/horzsolást és akkor sem ha estleg én nyitnám valakire az ajtót vagy horzsolnám kicsit meg a kocsiját. Nem hiszem, hogy ajtórányitásokból ügyet kell faragni meg rendőrt hívni meg hivatalokba járkálni.
Szerencsére ezt nem te döntöd el. Az arányokat sem, szintén szerencsére
Nem akarsz rendőrt? Nem akarsz hivatalt? Használd a kezed! Elképesztő funkciókra képes!
Aztán még te gondolod, hogy kettőnk közül én leszek majd előbb összeverve a "viselkedésem" miatt. No comment
Igen, ezt gondolom. Csupán hozzáállás miatt is az esélyeim igencsak kisebbek ilyen afférokra, ahol én vagyok az okozó fél.
A kommentjeid alapján, Te a vidéki közlekedés és parkolás alapján alkotott elképzeléseidből nem tudsz kilépni. És valószínűleg nem tudod elképzelni, hogy BP-en a tágabb belvárosban hogyan működik az utcai parkolás meg a parkolóhely keresés. Megnyugtatlak, ha ide jönnél fiatal vidéki sofőrként, "jó nagy arccal és szilárd elképzelésekkel". Hamar rájönnél, hogy
Kuncog-kuncog-kuncog. 6 éve Budapesten élek, belváros közepe, Dohány utca és társaik. Talált, mellé
1. Lesz@rom, továbbra sem tudom ez hogyan jön ide, de szerintem te sem.
2. Vegyél kisebb autót vagy add le a jogsid vagy vegyél garázst kintebb és járj be busszal onnan.
3. Ez sem érdekel.
4. Ez szintén.
5. Sorminta.
6. Uncsi
7. Fogyózás, kisebb pocak, esetleg keret nélküli ablakos autó
Sok sikert a mihez?
Persze tudom, Te ott vidéken ahol a parkolók csak néha vannak tele és a családi házad előtt az utcán két parkoló autó között általában mindig van 10m hely biztosan jól megtanultál parkolni, kisujjból fog menni.
Én is azt hittem amikor felhoztam ide egy vidéki városkából a kocsimat és akkoriban csak pár évvel voltam fiatalabb nálad...A fentebbi pont miatt ez így már ki is esett.
Gondolom nem örülnél, ha az lenne a gyakorlat, hogy a legkisebb hibára ott teremne valaki aki
A, "azt hinné a pók fogott egy legyet"
B, csak simán össze akarna verni
C, feltétlenül ügyeket akarna a nyakadba akasztani egy ajtónyitásért vagy mini-karcért. Évi mondjuk 3-4 alkalommal, mert hibázni ilyen körülmények között az _fogsz_.Ha úgy állsz neki, ahogy írod, akkor biztosan. De nem. Pesten sem és vidéken sem szokásom ilyenekbe keveredni. Legnagyobb afférom eddig az elektromos kapu volt, ami valaki kireteszelt és tolatás közben rávágta a kocsira. Ja meg a tükör egyik garázsba beállásnál simogatta az ajtót. 3cm van a két tükörnél és így kell ferdén beállni
Ezen gyakoroltam a jogsira is, lehet néznél nagyokat hogyan állok be.
Megnyugtatlak én már _kijártam_ ezt a szamárlétrát, ráadásul GPS nélkül. Szóval sokkal valószínűbb, hogy itt te okoznál nekem karcolást mint fordítva. És én mégsem akarnálak: lehúzni, átbaszni, megverni azért mert odafigyelés és körültekintés mellett mégis sikerült egy kis bakit okoznod és lett egy hajszálkarc a kocsimon ami számomra egyébként nem oszt és nem szoroz, nem érzem magam ezért kevesebbnek. Remélem majd felnősz annyira, hogy fordított szituációban -és a fordított szitu a sokkal kevésbé valószínű- majd Te is ilyen megértő leszel.
Az még valószínűbb, hogy ennyi elméleti okosítás után fel fog robbanni az internet.
Gerasz: Úgy cserélsz lököst mint fékbetétet? Az nem sámli. Bites üzemmódban gondolkozva gondolom akkor van a lökhárítós parkolás és a feleségül veszem az autót. Kettő között nyet.
DraXoN: Nem akarok 20 éves szalonautót. Eladni sem szeretném. Szeretném megtartani adott állapotában. Ha majd baltával körbe akarom verni meg fogom tenni. Én. Nem más. Én.
ha nem egy másik autós, akkor egy kavics fog karcot vagy festék lepattanást csinálni haladás közben..
Van ilyen semmi gond. Ez az üzem ezzel jár. Volt szélvédő cserélve pár hónaposan, semmi probléma nem volt belőle.
a téli használat miatt aggódtok, hogy elrohad tőle a kocsi? bár tudom az nem látszik annyira.. egyből...
Többször van mosva alulról, mint felülről. Alvázvédelem és üregvédelem pipa, néha aknából megnézem mi merre az annyi és csókolom.
Különbséget kéne már tenni aközött, hogy valaki seggfej és aközött, hogy valamit használsz. Az egyik természetes velejárója a dolgoknak, a másik nem.
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #153 üzenetére
és budapest még tűrhető ... más nyugati városok még ennél is durvábbak...
de mivel az autók száma nem csökken, így itt is ez várható, javulni nem valószínű, hogy fog a parkolási/sérülés arány .. és a hajszálkarc és rányitás lesz a legkisebb sérülés ami miatt aggódni kellene...nekem pl. volt olyan, hogy egy frissen fényezett elem (hátsó ajtót) leszarta a madár úgy 2 hétre rá ... még az nap le lett szedve, de nem tudom mit evett az a tollfészek (valószínű galamb), de megmarta azon a ponton a fényezést ahová "esett" ... tudom 1-2 hónapig a frissebb fényezés sérülékenyebb, de fa se volt a környéken.. röptében célzott...
akkor most a galambtól követeljem a pénzem? ... ehh.. megszívtam vele.. ez van... azóta persze már mindegy.. mert szarul lakatolták ki az ajtó alját így kb. ugyan úgy néz ki mint előtte (és miért lakatoltattam, mert kb. az összes hasonló gyártmányú autó alja ilyen .. még is csak 33éves autó)...elképzelni is rossz mi lesz azokkal az emberekkel akik minden karcon lovagolnak ... heti 2-3 alkalommal járnak majd valami terápiára az idegeik megnyugtatása miatt...
-
Gerasz
aktív tag
Én is gerinctelenségnek tartom a bármilyen károkozás utáni elszelelést. Azt meg pitiánerségnek, ha valaki egy karcot akar behajtani a vétkesen. A visszapillantót meghúzókat KO-zó, és vascsővel fenyegetőző kommentelőket meg közveszélyes idiótáknak, akiket a társadalomtól elzárva kellene tartani egy mélygarázsban, ott kedvükre emberkedhetnének egymáson.
A gépkocsi üzemszerű működéséhez hozzátartoznak a parkolási sérülések. Lehet rajta keseregni, de csak annyira, mint a benzináron vagy a fékbetétek kopásán. Ha ezt teszed, az azt jelenti, hogy olyan kocsit vettél, amit valójában nem engedhettél meg magadnak. Esetleg roppant egészségtelen módon állsz egy közlekedési eszközhöz, ahhoz a német fazonhoz hasonlóan, aki el akarta venni a Golfját feleségül. Állítólag már a házaséletet is megoldották. A vascsöves kommentelőknek javasolnám a használati tárgyaikhoz való viszonyuk rendezését! Lehetőleg ez ne azt jelentse, hogy a mosógépen is lyukat kerestek!
-
joysefke
veterán
válasz
Tikakukac #147 üzenetére
Mint utólag kiderült európa bajnok bokszoló volt a srác. 10 évnyi "gyere ide szétütlek" mentalitását 10 másodperc alatt a betonba döngölték.
Kívánok egy ilyen jó dupla összenyitást a megfelelő emberrel és utána lehet idézőjelbe tenni a károkat a megfelelő elsősegély ellátó helyen a "károkról".
Mókás ahogyan itt folyamatosan prédikálod az erőszakot meg az önbíráskodást egy-egy ajtónyitásos karc (!!!) esetében, ezen felül arról álmodozol, hogy hátha engem is egyszer összecsuk egy ilyen boxos akinek én majd nyilván meghúzom az autóját (kettőnk közül én biztosan B10-ben vagyok), miközben én egyike vagyok azoknak, akik itt a topikban egyetlen-egyszer sem hozták fel az erőszakot mint értelmes megoldást ajtórányitásos sérelmek rendezésére.
Akkor sem amikor én vagyok a szenvedő fél, és rám nyitják az ajtót. Én azt propagálom, hogy ne legyen minden kis ügy aránytalanul felfújva se akkor amikor nekem okoznak egy kis karcot/horzsolást és akkor sem ha estleg én nyitnám valakire az ajtót vagy horzsolnám kicsit meg a kocsiját. Nem hiszem, hogy ajtórányitásokból ügyet kell faragni meg rendőrt hívni meg hivatalokba járkálni.
Aztán még te gondolod, hogy kettőnk közül én leszek majd előbb összeverve a "viselkedésem" miatt. No comment
A kommentjeid alapján, Te a vidéki közlekedés és parkolás alapján alkotott elképzeléseidből nem tudsz kilépni. És valószínűleg nem tudod elképzelni, hogy BP-en a tágabb belvárosban hogyan működik az utcai parkolás meg a parkolóhely keresés. Megnyugtatlak, ha ide jönnél fiatal vidéki sofőrként, "jó nagy arccal és szilárd elképzelésekkel". Hamar rájönnél, hogy
1, Képtelen vagy 5-6-7-8 órakor a lakóhelyeden olyan parkolóhelyet keríteni amibe be tudsz parkolni.
2, Igazából nem is tudsz parkolni...
A kocsid mondjuk 4,3 méter, és van 5,5 méter hely hosszában két autó között és nem tudod berakni a kocsit _időre_. Persze igazából fel sem tudod mérni elsőre a foghíjjak és az autód hosszát...3, Stressz alatt azt sem tudod felmérni, hogy melyik az a hely, ahová érdemes megpróbálnod a parkolást.
4, Ami parkolóhelyet véletlenül találsz az mind problémás: vagy kevés a hely, vagy büntetés-veszély van.
5, Próbálsz parkolni, de mögötted már türelmetlenek, hármad dudálnak, stresszelsz ezért balfaszkodsz. Végül feladod a parkolást, pedig nyugis körülmények között oda éppen tényleg be tudtad volna rakni a gépet. De nyugis parkolási körülmények hétköznap nem fordulnak elő.
6, tolnak hátulról, bizonytalan vagy és 20 perc bolyongásba kerül mire három utcával arrébb találsz egy helyet ahová hosszában be tudsz állni (mert elsőre csak úgy megy) ahol nem fognak megbüntetni, de van egy bibi:
7, bal és jobb oldalt 60cm helyet kell a két szomszéd között elosztani, hogy te is ki tudj szálni, meg az a jóember akinek a bal oldalára beállsz is be tudjon állni.
Sok sikert!
Persze tudom, Te ott vidéken ahol a parkolók csak néha vannak tele és a családi házad előtt az utcán két parkoló autó között általában mindig van 10m hely biztosan jól megtanultál parkolni, kisujjból fog menni.
Én is azt hittem amikor felhoztam ide egy vidéki városkából a kocsimat és akkoriban csak pár évvel voltam fiatalabb nálad...Gondolom nem örülnél, ha az lenne a gyakorlat, hogy a legkisebb hibára ott teremne valaki aki
A, "azt hinné a pók fogott egy legyet"
B, csak simán össze akarna verni
C, feltétlenül ügyeket akarna a nyakadba akasztani egy ajtónyitásért vagy mini-karcért. Évi mondjuk 3-4 alkalommal, mert hibázni ilyen körülmények között az _fogsz_.Megnyugtatlak én már _kijártam_ ezt a szamárlétrát, ráadásul GPS nélkül. Szóval sokkal valószínűbb, hogy itt te okoznál nekem karcolást mint fordítva. És én mégsem akarnálak: lehúzni, átbaszni, megverni azért mert odafigyelés és körültekintés mellett mégis sikerült egy kis bakit okoznod és lett egy hajszálkarc a kocsimon ami számomra egyébként nem oszt és nem szoroz, nem érzem magam ezért kevesebbnek. Remélem majd felnősz annyira, hogy fordított szituációban -és a fordított szitu a sokkal kevésbé valószínű- majd Te is ilyen megértő leszel.
J.
-
orion1025
őstag
Még mindig nem értek veled sem egyet. Ha én vásárolok valamit, akkor azt én szeretném szétbaszni, nem pedig másnak veszem. Arról sem én tehetek, hogy az emberek túlnyomó része igénytelen a való világban, csak a külvilág felé adják a csudálatosat. Én még mindig párom autóját tudom felhozni példának, egy 25 éves kramanc, de egy féltve őrzött kincs, amibe egy vagyont pumpáltam. Ő a hetedik tulajdonosa, az előző gazdái nem bántak vele kesztyűs kézzel ami a renováláskor derült ki, szóval ez is mindent elárul a társadalmunkról. Én nem azért pátyolgatom (azt ami nem is az enyém), mert abból irdatlan pénzeket akarok kipakolni egy esetleges eladáskor, hanem azért, mert nem vagyok igénytelen, hogy egy szakadt szarba ültessem a Zasszonyt! De ez nálam hatványozottan igaz az egész életemre, utálom az igénytelen embereket/dolgokat, és szeretem mindenem patika állapotban látni minden nap.
-
válasz
joysefke #146 üzenetére
Mint ahogyan én is benyeltem már számtalanszor.
Végülis, ha engem is vertek gyerekkoromban, akkor majd én is verem a gyereket.Még mindig nem érted.
Értem, csak nem fogadom el.Számodra én vagyok társadalomképtelen, számomra pedig a te hozzáállásod az.
Lehet, de úgy érzem, hogy a társadalmi szerződéssel nem a tiéd kompatibilis.Megpróbálom befejezni ezt a vitát itt
-
DraXoN
addikt
Azt hiszem az egész probléma abból ered, hogy mindenki 10 és 20 éves "új szalonautókat" akar vásárolni és a mostani autóját akarja majd akkor olyan állapotban eladni ...
komolyan ... minden kopik idővel, használati tárgyak.. ha nem egy másik autós, akkor egy kavics fog karcot vagy festék lepattanást csinálni haladás közben.. "szétb*sza" a szélvédőt és egyéb jóságok ... a téli használat miatt aggódtok, hogy elrohad tőle a kocsi? bár tudom az nem látszik annyira.. egyből...
Igazából én azt nem tartom normálisnak, hogy lesz egy kis karc és egyből rohan valaki javítani 150k-ért... Amilyen a közlekedési morál, pár hónap múlva újra lesz ha utcán parkol -- nekem volt autóm ami egyik napról a másikra kicsit "arrébb került" (az autó hátulja úgy 20-30cm-el, egyenesen álltam meg vele, onnantól "ferdén állt" a helyén)... belehajtott valaki a vonóhorogba (a vonóhorog doboza görbült csak el), és lett valami "piros" a vonóhorog végén (festék)... hümmögtem és konstatáltam, ilyen is van ...
csak tárgyak ... "kopnak"... és végső soron mi is "elkopunk" ahogy haladunk az időben... ne ilyeneken őröljük magukat .. amikor az autómat lopták el, se volt jó ... szar volt .. (noha nem volt nagy értékű példány) ... de 1-2 hét alatt túltettem magam rajta...
-
elmepocok
tag
Az első oldalt tudtam elolvasni és már kinyílt a bicska a zsebemben, szóval inkább nem megyek tovább.
Használati tárgy? Ezt krvára senkinek nem tisztje eldönteni, hogy az én autóm számomra csak egy használati tárgy, vagy sem. Húzogasd a sajátoddal bármelyik villanyoszlopot, nem érdekel, de azért, mert balfasz vagy és nem tudsz vezetni, nekem ne okozz 'semmilyen' kárt.
Mint ahogy a te gyereked is másnak csak egy vinnyogó, idegesítő görcs, akkor sem baszod hozzá a bevásárlókocsit és hagyod ott a földön fekve.Nagyon ki tudok akadni az ilyen senkiházi, más értékét nem tisztelő hozzáálláson. Az asszony az elején egyszer nyitotta úgy az ajtót, hogy hozzáért a mellette állóhoz, úgy elmagyaráztam neki, hogy ilyet nem csinálunk, hogy azóta úgy nyitja, mint a tojástartó fedelét. Szerintem ez lenne a normális mindenkitől.
-
Tikakukac
titán
válasz
joysefke #146 üzenetére
Azok a király instant karma videók ezekből születnek
Egyik barátom is ilyen nagyon okosan meg tudta mindig magyarázni miért ütötte ki ezt, meg azt meg amazt. Egyszer tél volt, 165 centis, kabát alapján is nyüzüge srácot sikerült valahogy balhéba keverni. Mint utólag kiderült európa bajnok bokszoló volt a srác. 10 évnyi "gyere ide szétütlek" mentalitását 10 másodperc alatt a betonba döngölték.
Kívánok egy ilyen jó dupla összenyitást a megfelelő emberrel és utána lehet idézőjelbe tenni a károkat a megfelelő elsősegély ellátó helyen a "károkról".
-
joysefke
veterán
válasz
Kalandor #145 üzenetére
Elküldenéd az anyjába azt, aki kárt szenvedett, mert a te értékrended szerint nem szenvedett igazi kárt kárt, azt a kicsit meg nyelje be.
Mint ahogyan én is benyeltem már számtalanszor. Sokkal-sokkal többször mint ahányszor én okoztam ajtónyitásos vagy egyéb hajszál-karcot. Ajtónyitásost lehet hogy még nem is csináltam (nincs még gyerekem és nem rugózik az ajtóm).
Elküldenéd az anyjába azt, aki kárt szenvedett, mert a te értékrended szerint nem szenvedett igazi kárt kárt, azt a kicsit meg nyelje be.
Még mindig nem érted. Elnézést kérek, türelmes vagyok stb. De ha eszkalálódik a szitu és a "kárt" szenvedett fél veri a vasat, hogy márpedig biztosító (hint: Kgfb biztosító jó eséllyel nem fizet álló motorú már leparkolt autók közötti ajtónyitogatásra mert azok már nem tartozkodnak veszélyes üzemben. Persze ez gumiszabály) vagy fizessek neki KP-t egy újrafényezésre akkor illedelmesen "elküldöm az anyjába". Értsd: illedelmesen felveszem a nem fizetek álláspontot.
A "kár" súlyosságától és szituációtól függően hajolhatok egy helyszíni készpénzes rendezés irányába feltéve, hogy az a "kár" általam vélt mértékével arányos. Azoknál a károknál amelyekről itt eddig szó volt és amelyekről én beszélek (ajtónyitás, enyhe horzsolás) az semmiképpen sem egy teljes elem újrafényezése és ezt a helyzetnek megfelelő módon tudatnám is a gk gazdájával.
Egyszer nyisd rá az ajtót M. Richárd gyöngyházfényes kabrió mergájára, aztán majd ha már egyszer tudsz újra beszélni, újra megbeszéljük, hogy a társadalomképtelen emberek egyéni értékrendje vagy a modern, demokratikus társadalmi szerződések szerint éljünk egy országban.
Számodra én vagyok társadalomképtelen, számomra pedig a te hozzáállásod az. M Richárddal pedig majd akkor foglalkozom amikor találkozom vele.
BKV-n amikor ráléptek az új bőrcipőmre mit kellett volna tennem, rendőrt hívni? Ügyvédet fogadni? Ugyan már...
-
válasz
joysefke #140 üzenetére
nem, én nem szándékozom az autójának a kiglancolását finanszírozni egy ilyen esemény után.
Hogy mennyibe kerül helyrehozni a kárt, az nem a te dolgod, neked megtéríteni a kárt a dolgod vagy nem kárt okozni.Na akkor türelmesen elküldeném az anyjába.
Elküldenéd az anyjába azt, aki kárt szenvedett, mert a te értékrended szerint nem szenvedett igazi kárt kárt, azt a kicsit meg nyelje be.Egyszer nyisd rá az ajtót M. Richárd gyöngyházfényes kabrió mergájára, aztán majd ha már egyszer tudsz újra beszélni, újra megbeszéljük, hogy a társadalomképtelen emberek egyéni értékrendje vagy a modern, demokratikus társadalmi szerződések szerint éljünk egy országban.
Szerintem az utóbbi szerint, aminél a károkozó fizet, a kárt szenvedett meg nem veri le hirtelen felindulásból sem a másikat. -
-
Hintalow
senior tag
Na ilyenkor örülök, hogy nincs autóm
De kb nekem is csak egy használati tárgy, kb mint otthon a mikró. Ha szükségem lesz rá, akkor sem vennék valami 300-400-nál drágább vackot, amiért nem kár. 1 havi fizunál többet az én meglátásom szerint nem érdemes ilyenre költeni. (szerintem kikölökként én is csaptam rá hátsó ajtót a nagyon tehetségesen 40 centire ránkparkolóra, a családi alekónak az ajtaja nem volt elég finom szerkezet az ilyen műfeletekhez -
Tikakukac
titán
válasz
joysefke #140 üzenetére
Ha képes vagy a csak az általad okozott "piszricsári kis ajtónyitás-karc" javítását elvégezni, akkor nincs gond. Képes vagy rá? Ha nem, akkor sajnos rossz hírek vannak: fordítva ülsz pucéron egy lovon, ami a kukierdőbe vágtázik.
Amúgy mi az ami nem "piszricsári kis ajtónyitás-karc", vannak ilyen mélységek, szélességek, rétegvastagságok mikronban, amiket úgy azt mondod belefér? Ha esetleg úgy van akkor rászánok egy napot, hogy milyen erővel kell meggurítani egy bevásárlókosarat egy parkolóban egy szélcsendes időben, hogy mosolyogva mondhassam el ezerszer egymás után: jah, bocs, véletlen volt
-
joysefke
veterán
válasz
Kalandor #138 üzenetére
Az anyjába elküldést joysefke írta le
Én azt írtam le, ha valami piszricsári kis ajtónyitás-karcnál verné a másik fél a tamtamot és azt hinné talált egy fejőstehenet, akinek most ki lehet számlázni egy komplett elem újrafényezését.
Na akkor türelmesen elküldeném az anyjába. Ez nem azt jelenti, hogy tahó módon beszélnék vele, de egyértelművé tenném az álláspontomat, hogy nem, én nem szándékozom az autójának a kiglancolását finanszírozni egy ilyen esemény után.
Na én erről beszéltem, bár lehet, hogy nem mindenkihez jutott el...
-
Tikakukac
titán
válasz
joysefke #136 üzenetére
Aztán ezeket a megváltozott életcélokat követi a prioritások változása. Szóval valószínűleg nem megalkudott, hanem más céljai és prioritásai vannak...
Nekem is változtak a prioritásaim és a céljaim. Hogy a bánatosba jön ez ahhoz, hogy kért okozol mások tulajdonában?
UnA: Ennek igazán örülök. Gondolom vadidegenek szokták és ha széttrancsírozzák rajta a kereszthornyokat, majd nekiállnak feljebb, akkor mosolyogva rendeled a következőt. Ugye igen?
Mert most épp erről van szó, erről beszélgetünk.
Nem tudom mióta űzitek így az ipart, közös lónak, mindig túrós a háta. Amit nem adunk kölcsön első 2 tétele: szerszám és pénz
-
-
-
joysefke
veterán
A keresett szó: megalkuvás. A példád pedig ott vérzik el, hogy a te csavarhúzódat te koptatod el és te csinálsz rajta bármilyen külsérelmi nyomot. Esetünkben viszont más szeretne a te cuccoddal ilyesmit művelni.
Nem, nem megalkuvás, hanem az embernek előbb utóbb tucatnyi célja lesz ami fontosabb annál, hogy tökéletesen karcmentes legyen az autója és lehetőleg minden kis rányitás elkövetőjén megtorolja a vélt sérelmet és ilyeneken napokig rágja magát.
Aztán ezeket a megváltozott életcélokat követi a prioritások változása. Szóval valószínűleg nem megalkudott, hanem más céljai és prioritásai vannak...
Másrészt pedig a közlekedés az multiplayer szórakozás, addig amíg nem tudsz a zárt garázsodtól privát autópályát építeni a munkahelyedig meg a rokonokig meg a nyaralóövezetig, addig nem reális az, hogy hogy ne történjenek kisebb incidensek még odafigyelés mellett is.
Én pld. manapság jobban félek az M3-ason és főutakon száguldozó, kívülről előző, az előttem lévő féktávba bevágódó őrültektől és fáradt román/ukrán kamionosoktól mint a figyelmetlen szülőktől akiknek a gyereke kivágja az ajtót vagy Katikától akinek friss jogsija van és ennek megfelelő a parkolási tudománya is.
-
-
Tikakukac
titán
válasz
#90088192 #123 üzenetére
Szerintem sehogy
És a kicsi teknőc mikor elmegy autót vásárolni vajon a karcos és horpadt autóhoz megy-e oda hamarabb vagy ahhoz, amit csili-vili
Ugyanígy érdemes megnézni mit jelent árban egy fényezett elem. Egyfelől fényezés ára, másfelől piaci ár oldalról. Ez a duplabukta, frissen sütve. Mert nem mindenki szeretne 1 autóval letolni egy életet. Jó, max 2-vel 32 évesen lett elaltatva a zsiguli.
A dolgok súlya az, hogy itthon felelőssége nincs senkinek semmiért. Mióta az eszemet tudom ez megy. A törvények és a szervek úgy tűnik nem bírnak a helyzettel, ilyenkor jön az amiért tegnap lelőtték a Gödöllős autólopós cikk alatt is a hsz,-eket: a nép veszi a kezébe az irányítást. Ami nem jó, csupán nem hagytak nekik más lehetőséget. Én sem akarok karót meg pajszert a kocsiban, hidd el. De egyszerűen ha csak úgy lehet embereket megtanítani, hogy nem lopkodunk és nem törünk össze dolgokat, ha fizikailag alkalmatlanná tesszük őket, ám legyen.
-
flymi
addikt
Konfliktuskezelés és hozzáállás kérdése az egész.
Mivel én is megnéztem és tényleg nem történt semmi szerintem pont leszartam volna, nem szabad belemenni ilyen szópárbajokba. De mivel értelmes ember volt, elnézést kért, véletlen volt amit láttam is így értelmesen, emberek módjára el lehetett intézni. Az ugatás csak védekező mechanizmus.Ha beleröhögött volna az arcomba és hőbörög, h minek szálltam ki stb és történt volna az adott elemmel valami, az nem normális emberi viselkedés. Mivel amúgy birka türelmem van szépen megkértem volna, h halkítson és váltson emberi hangnemre. Ha mégsem és csak idegesebb lesz, akkor kell valami meghökkentőt húzni. El kell kezdeni vonyítani, meghívni egy kv-ra, akármi. Csak döbbenjen le.
Ha ez sem segít és annyira gáz, akkor valószínűleg engem is fel tudna húzni, főleg ha agresszív is lesz. Ilyenkor azért nekem is el tud borulni az agyam, de higgadtnak kell maradni. Én csak gondolati szinten vagyok tömeggyilkos.Ha minden embernek bemostam volna aki felhúz, többszörös életfogytiggal ülnék már valahol.
8th: Engem otthon arra tanítottak, hogy a máséra 100x annyira vigyázni kell mint a magaméra -> Na igen, ez az. Sokat számít, ki mit hoz otthonról, az iskolából, a szűkebb és tágabb környezetéből.
-
törölt tag
válasz
Kalandor #129 üzenetére
Aranyosan Ez az amit Mindenki elfelejt, mert a társadalmi szerződés is szubjektív úgy mint a kár fogalma. Megegyezés kérdése mint minden axioma. Persze hogy meg kell téríteni, de sok esetben el kellene fogadni legalább egy őszinte bocsánatkérést meg egy pohár ital mellet beszélgetést, lehet sokkal többet tenne Érted, mint egy újrafényezett ajtó ami volt 100K plusz
Ja hogy nem tudtok elvonatkoztatni a pénztől, ez mar nem az én asztalom
-
Akkor beperel. És akkor mi van? Összedől a világ? Legrosszabb de tényleg a legrosszabb esetben köteleznék rá az illetőt, hogy fordítsa el a kamerát, hogy az ne lásson ki a kerítésen kívülre esetleg kapna mellé egy jelentéktelen összegű pénzbüntetést és ennyi. Már ha kapna, egyáltalán. Ez szerintem még mindig jobb mint ha a félmilliós robogót kéne leírni veszteségként.
Ezt nem neked hanem úgy általánosságban. Elég nagy állat vagyok 186cm és 120kg de még ha kínkeservesen kell is kikászálódnom a kocsiból akkor sem verem neki más autójának az ajtómat csak, hogy könnyebb legyen kituszakolni magam az ajtórésen. Ha gyereket engedek ki hátulról nem hagyom, hogy magától kipattogjon hanem fogom neki az ajtót, hogy ne verje oda. Még a kabát cipzárom végén a fityegőt is lefogom tenyérrel amikor félig élére fordulva behúzott béllel átlibbenek két parkoló autó között nehogy összekaristoljam vele. Ezek annyira alap dolgok. Elég szomorú, hogy más nem így gondolkodik. Engem otthon arra tanítottak, hogy a máséra 100x annyira vigyázni kell mint a magaméra és ehhez is tartom magam. Akkor sem sunnyognék el fülem farkam behúzva ha figyelmetlenségből meghúznék egy autót még ha egy százötvenezret érő húsz éves suzukiról van szó akkor sem. Pláne nem lenne nagy a pofám úgy ha én magam vagyok a probléma okozója. Az a minimum, hogy otthagynék egy cetlit de sokkal valószínűbb, hogy inkább megvárnám az illetőt az autó mellett. De hát nem vagyunk egyformák. Hála az égnek.
-
GEIL
addikt
válasz
#90088192 #128 üzenetére
Azért nézzünk mélyen magunkba...idehaza piszkosul nem áll arányban az egyes büntetési tételek megitélése....
Amiért Stohl Buci kapott 6 hónapot ( ittas vezetés, káb.szer fogyasztás, baleseti helyszín elhagyása...stb), azért mi kaptunk volna 5X annyit.....
Egy állatkínzás/kutya megölésért van aki többet kap letöltendőt mint egy gyilkosságért.
Egy valóban véletlen halált okozó testi sértésért meg annyi letöltendőt kapnék mint egy pl fegyveres rablásért ?
Egy dolog számít idehaza, Ki az ügyvéded és ki vagy TE......egyenlőség mocskosul nincsen....korrupt mindenki....
A saját és magántulajdont pedig jogom van megvédeni.....saját lakásán belül valaki meglát egy bűnözőt akkor már mérlegelés és arányosság nélkül "megvédheted" magad....nála kés van és pajszer, de te lelövöd és vallomásban a saját és családod életét, valamint a saját tulajdonodat védted...ennyi...nem fognak elítélni.
Talán kicsit tágan értelmezem a törvényt, de ha a koccanás az autómon a ház előtt történik és még neki áll feljebb, netán konfliktus is kialakul, akkor úgy kapná az fülest vagy a pörgőrúgást hogy "kerítésemen belülre" essen...onnantól meg max. a jóindulatomban bízhat. -
válasz
#90088192 #128 üzenetére
Itt nem az a lényeg, hogy minek tartja az ember, hanem a probléma a büntetés nem áll aranyba az elkövetett "Bűnnel" azt hiszem ez is benne van a társadalmi szerződésben, aranyosság/méltányosság elve
De fogd már fel hogy ti itt páran azt hajtogatjátok, hogy a karc meg a horpadás nem kár, szó nélkül elmentek, mert az autó használati eszköz és ha valaki szól érte még az anyjába is elkülditek.
A kis kár is kár, azt is meg kell téríteni. -
flymi
addikt
válasz
#90088192 #123 üzenetére
Nyilván nem kapnék sírógörcsöt egy horpadás miatt, amit éppen ki is lehet húzatni ha nincs törés, de az embernek van gerince. Legalábbis hittanból mindig ötös voltam és ezt hiszem, de a biológia ezek szerint mást mutat.
ha kell 100-as tempónál úgy váltok savót hogy a 2 autó köze 1-1 métert elhagyva beférek... -> nagyon ügyes vagy. Pont az ilyen manőverekből lesz az ősök emlegetése és rosszabb esetben tömegkarambol. Ezt kár volt.
-
törölt tag
Azok alapján amit itt leírtak akkor MO.-komplett népessége gondnokság alá való....
Ha érdekel az elmúlt 8 évben semminemi kontaktot nem létesítettem az én és valaki más járműve között, és utánfutóval betolatok ahova az utánfutó befér, ha kell, ha kell 100-as tempónál úgy váltok savót hogy a 2 autó köze 1-1 métert elhagyva beférek....stb
De ha neked ez jó, elvezd
-
A saját fejedben tarthatsz piszlicsárénak egy karcot, vagy spirituálisan helytelennek egy használati tárgy horpadása miatti rinyálást, ez a saját szellemi szabadságod. Ennek az érvényessége a saját tulajdonod határáig tart.
Azon túl viszont, más tulajdonának kérdésében a társadalmi szerződés a mérvadó: aki kárt okoz, azt köteles megtéríteni.
Tehát ha behorpasztasz egy autót, akkor kifizeted a kárt a másik autójában, ez kötelességed, a saját autódon keletkezett horpaszt pedig szellemi szabadságod kiröhögni.
De a társadalmi szerződésen nincs mit megvitatni, deal with it.
-
törölt tag
Latod, Te megteszed, gondolkodtál rajta, és pont ide jutottal, a kérdés, ha valaki tényleg véletlenül okoz kárt Neked, hogyan reagálnál?
Valóban Kar ért egy karcolással ?
Nem vitatom fizikai/törvényi szempontból igen, a kérdés hogyan befolyásolja a használati érteket? Szerintem sehogy, az hogy hogy néz ki kívülről, engem érint a legkevésbé hiszen ha jól megy bent ülökPersze ha ronggyá törik, kár mert befolyásolja a használati érteket, és ennek következményei vannak rád nézve.... Nem akarom megmondani kinek mi a kár csak a dolgok súlyára akarok rávilágítani
-
flymi
addikt
válasz
#90088192 #119 üzenetére
Nem becsülöm túl, most is épp telibe van szarva a kva galambok miatt.
Így van, mindent megteszek, h más autójában és a sajátomban se tegyek kárt, de ebbe nem fér bele az, h ez fordítva nem ugyanígy működik. Azért meg nem veszek roncsot mert ilyen a közlekedési morál, mert úgyis megtörik. Miért éljek rettegésben emiatt?
Ha kárt okozok más tulajdonában akkor elismerem és nem sunnyogok el, de cserébe én is elvárnám ugyanezt. Ennyike.Egyszer volt, h emberünk parkolóban nem figyelt a bevásárlókocsira és az félig rakottan egy huplin megindult, neki a kocsim sarkának.
Én már a kocsiban ültem. Elhúzta nézegette, kiszálltam megnéztem semmi nem volt. Mondtam h mindenki menjen a maga útjára, jónapot és kész. Megköszönte és elment. Szóval igazán nem lehet mondani, h túltolnám a 3 évig güriztem érte témát.
De ha mondjuk látnám, h mondjuk balfaszul rámtolat és a kocsija színe átkerül az enyémre, behorpad, akármi, akkor arra már azért nem legyintenék. Ismerje el a hibáját és térítse meg a tulajdonomban esett kárt. -
törölt tag
Azt hiszem megfogtad a lényeget
sajnos az emberek azt látják a tárgyakban mennyit tettek érte, pedig egy tárgy megítélése nem ezen kellene, hogy múljon, ha szükséges nem kellene hogy éveket kelljen elvesztegetni az életből azért, hogy legyen.
Es ez az oka a frusztrációnak mert a jövőbe ugyan ez a kép vetül ki, az emberek elvesztegetik az életüket arra, hogy önfenntartással foglalkozzanak.Es ha nem is tudatos, de düh formájában kitör mindenhol sajnos.
Amit írtál arról igen is fontos hogy tiszteljük egymást(áttételesen a vagyontárgyakat is), de pont ennek a tiszteletnek lenne a jele, hogy ha valaki hibázik, es azzal okoz minimális kart azt ne húzzuk karóba.
Mert pont ez történik, ahogy az USA-ban is, annyira magas a büntetési tétel, hogy a legkisebb hiba eseten is érdektelenné válik az elkövető abban hogy, megbánja(jóvátegye) jobb neki hogy csinálja amíg tudja aztán úgyis vége mindennek.
Ugyan ez a egy karcolásért akar egy Féléves-Éves jövedelem is ugorhat...Ennek fényében azért újragondolnám, ki is a hibás. Csak hogy tudjuk mi uralkodik a másik fejeben amikor így kezd el viselkedni.
Senkinek nem jó de érdekes módon senki nem tesz ellene semmitNem nem az autó tulajdonosa a hibás, es nem is az aki NEM SZÁNDÉKOSAN kárt okoz, hanem az egész koncepció sajnos
-
törölt tag
Saját állításomat támasztod alá
Azért vetted az autót mert kell => nem életcél, hanem szükséglet=> Mit tudsz tenni ellene, hogy ne történjen vele semmi?
Semmit, mindenki hibázik, ha kiviszed az utakra, valami történni fog, lehet pont a TE hibád. Lehet másé.Ezen rágódni, Te megcsinálod amit kell hogy biztonságos legyen, megveszed azt amit kényelmesnek tartasz, az hogy az ember milyen anyagi helyzetben van, az más dolog, de Tudod nem sértés, annyit fogsz kapni amennyire magad értékeled, ha mások nem értékelnek, akkor rossz helyen vagy, ha ezen nem változtatsz akkor pont oda kerülsz ahol vagy
Ennyi. Vagyis, hogy azért becsülöd túl az autót mert 3 ev kellett ahhoz hogy megvegyed, ahogy nekem is sokszor mondtak, a TE készülékedben van a hiba.
Értem hogy minél többet akarsz a pénzedért, sokáig akarod használni, de meg kell érteni azt is, hogy mivel a népsűrűség egyre no bizonyos területeken, így az esély arra hogy valami történjen drasztikusan no.
Vagyis ha akarod ha nem a matek ellened van, ezert kell vagy elfogadni, és felkészülni arra hogy megkarcoljak, megütik behorpad, vagy lehet felett sírni de semmi nem fog történni, MERT az a rusnya homo sapiens sapiens mar csak így lett programozva, önző sunyi pénzhajhászó.
Es az ország mindegy, barátomnak eladtam az autómat, használta boldogan míg egy nap az Autópályán 100-as tempónál!!!! leszorították úgy hogy csak a szerencsén múlott hogy megúszta épen. Autó totál, neki kb $2500-ban volt amikor vette, mit csinált, vett egy másikat, nem sírt egy percig sem.
Persze aki leszorította egy boszme 4 kerekes valamivel volt meg sem alt semmi, a mai napig nem kapták el, pedig a csúcsforgalom közepén történt. SENKI nem állt meg.Es fizikai kontakt volt a két jármű között.
Érted miért írom, nem akarlak bántani, nekem nem faj mindenki azt vesz amit akar, amit lehetősége megenged, a baj az hogy ezzel mar senki nem kalkulál, mert csak addig gondoljak a dolgokat, hogy új milyen jó, és senki más nem lesz az utakon, és így 100 évig lesz egy karcmentes autód... Sajnos ebből az álomból fel kell ébredni és megnézni mi van az utakon, vagyis lenyelni a békát SZVSZ mert az, hogy mindenki anyázik pontosan ugyan az a helyzet mint az utakon, érdekes módon ez megint nem tűnt fel senkinek
Remélem nem veszed sértésnek, nem annak szánom.
-
Tikakukac
titán
A keresett szó: megalkuvás. A példád pedig ott vérzik el, hogy a te csavarhúzódat te koptatod el és te csinálsz rajta bármilyen külsérelmi nyomot. Esetünkben viszont más szeretne a te cuccoddal ilyesmit művelni.
Majd én eldöntöm a saját tárgyaimon mi a probléma és mi nem. Te eldöntötted a csavarhúzódon, hogy mi az. Én is eldöntöm a szerszámmal ugyanezt. Ahogyan én sem járok át hozzád szervizes cuccokért, úgy te se döntsd el hogyan szeretem az autón a fényezést.És sajnálatosan el kell mondanom ismét: rengeteg tárgyam, többek között az autó sem lesz eladva egészen addig, amíg azt vagy kiflibe nem rakják, vagy rá nem esik egy meteor.
Példámmal arra próbáltam rávilágítani, hogy nagyon veszélyes mikrokarcokról beszélgetni akkor, amikor az egyik embernek ez napfényben oldalról benézve jelent pár becsillanást, valakinek pedig krátereket.
Ha nem ment át, most átment remélem
-
kenwood
veterán
nagyon rossz a hasonlat.
kevered az amortizaciot,es a "balesetet"a te hasonlatod olyan,mintha egy kanape 10-20 ev alatt szepen elhasznalodna, ez pedig egy olyan eset,mintha jonne egy villlanyszerelo,es munka kozben valami merget boritana a hibatlan kanapedre,ami miatt tobbtizezert at kell huzatni.
ezt kovetoen pedig szo nelkul lepene.Az uzletember helyett pedig talan az igenyes a jo kifejezes.
-
válasz
Kalandor #101 üzenetére
Sejtettem, hogy nehezen fog átmenni a mondanivaló, megpróbálom egy hasonlattal.
Van nekem egy profi és szeretett csavarhúzóm, már régóta segít sokféle helyzetben nekem. De a hosszú évek alatt azért lettek rajta nem csak mikrokarcok, de egyéb külsérelmi nyomok is. Ettől függetlenül teszi a dolgát, nem panaszkodik – ahogy én sem. Emellett persze vigyázok rá, mert hasznos.
Vagyis, ha az emberek hasonlóan állnak egy autóhoz, akkor az apró problémák nem problémák többé. De ez csak akkor tud működni, ha ez a szemlélet általában véve azonos (vagy legalábbis hasonló) a többség szerint is. Látom, hogy ez nem igaz, ezért nem így viszonyulok a többiekhez.
@Tikakukac: "Bezzeg mikor ... átvette az új tulaj" – ha az eladásra hajtasz, akkor te inkább üzletember vagy és nem felhasználó
-
Bird
addikt
ha nagyon felhuz az illeto,akkor fogsz egy kulcsot,es par elemet megdolgozol vele,erezze o is a torodest
Ez pontosan ugyanolyan önbíráskodás ami ellen feljebb érveltél...
Arról nem is beszélve ha meghúzod az autóját belemész egy másik "fenyegetésbe", aminek még nagyobb eséllyel lesz kórház, vagy őrs a vége.
-
kenwood
veterán
szerintem nem erdemes belemenni a fenyegetesbe,mert ha beleall a masik,akkor konnyen lehet birosag,vagy korhaz a story vege.
ha nagyon felhuz az illeto,akkor fogsz egy kulcsot,es par elemet megdolgozol vele,erezze o is a torodest. -
GEIL
addikt
-
Diabolis
aktív tag
És ebben a három mondatban össze is foglaltad a lényeget.
Nem te szabod meg, hogy más hogyan viszonyuljon a saját tulajdonához, mert az nem a te tulajdonod.
Nem te szabod meg, hogy mekkora általad okozott kárt tekintesz kárnak. Ami látható, az már kár.
Nem kell megértened vagy elfogadnod ezeket a szabályokat, csak be kell tartanod, ha felelősségteljes felnőtt ember akarsz lenni.20 éves autóm van. Nem két havi fizetésem lenne egy másik. De ha milliomos lennék, ez a kocsi akkor is a garázs közepén állna lezsírozva, mert ÖRÖKSÉG!!! De ha nem az lenne akkor is imádnám.
Volt amikor a paraszt a szemem előtt húzta végig a kocsimat amikor állt ki a parkolóból, én pedig pont mentem lefelé, dolgozni indulván. Elélléptem, megkérdeztem, hogy szeretné rendezni a helyzetet. Válasz: Köcsög rendőr, mit hatalmaskodsz?!?!?!
Gyorsan tájékoztattam, hogy ad1: nem rendőr vagyok, de ad2: ha az lennék sem erre hivatkoznék, ad3: vagy visszavesz az arcból vagy kiveszem a szarjából.
Visszaállt, 10 perc múlva megnyugodott, elnézést kért, és megegyeztünk egy összegben amiből nem fényeztettem le a komplett elemet, de mind a ketten reálisnak tartottuk.Tanulság: Húzd meg a kocsimat, előfordul, ha már nem tudod mekkora a szar amiben ülsz. De ha már rajtakaplak, legalább akkor legyél normális, húzd be füled farkad, és ismerd el amit csináltál. Főleg ha 30 kilós 18 éves suttyó vagy....
-
GEIL
addikt
Így van...."szerencsére" nem így lett.
(amugy ott nem volt se járókelő, se kamera.....ha meg rendőrség is be lett volna vonva a dologba akkor nálam enyhítő körülmény a makulátlan és büntetlen előélet, még gyorshajtás vagy tilosban parkolásom se volt soha.....vallomásomban ijedtségemben és önvédelemben történt volna az ütés, mert fegyvernek látszó tárgyat véltem látni az emberkénél......ez így 1:1 ( még ha a 2 nőnemű is tanúskodik....akkor is patthelyzet ).
-
-
Diabolis
aktív tag
Én tudok parkolni. Asszony is tud parkolni. Aki kocsiba ül tanuljon meg parkolni. Ha az én 20 éves astrámat valaki végighúzná, még nem szállna ki a kocsiból, mert azonnal rongyolnék lefelé. Ez az autó nekem nem csak használati tárgy, épp ezért másoktól is elvárom, hogy vigyázzon rá.
-
kenwood
veterán
-
GEIL
addikt
Sajnos 9 éve velem is megtörtént hasonló eset, hogy a párommal még benne ültünk az autóban amit a kedves "úriember" is látott, illetve azt is látta hogy az ő autója és az enyém között nincs annyi hely hogy kényelmesen eltolja a bevásárlókocsit (esztergomi tesco parkoló "hátsó rész", szürkület....stb).....de láttam a mozgásán hogy márpedig ő át akarja tolni....mondtam páromnak ha nekünk tolja akkor 7szentség hogy kiszállok....
rövid leirás a történethez: 2002-es grafitszürke metál Seat cordoba....előtte 1 héttel hoztam el 1 éves állás után a szerelőtől ( vétlen voltam egy komoly balesetben, de húzódott az ügy mert a vétkes fél perelt...stb stb), frissen fényezve, friss lakk..polír...stb stb..... 0 km-es korától megvan és nagy becsben tartom....a mai napig meg van és ugyan úgy hibátlan csak már a párom jár vele...stb
....szóval a középkorú emberkénk először a visszapillantó tükrömnek (szinre fújt..) koccant neki a bevásárló kocsival, majd sréhen szerette volna korrigálni, de nekisúrlódott az ajtónak ahol ültem...mérgemben egyből kiszálltam volna, de akkor a 2 autó között ott volt a bevásárlókocsi, így nem tudtam kiszállni egyből....párom már fogta a kabátomat hogy nehogy kiszállj mert baj lesz...ablakot lehúzva utánaszóltam hogy "Uram, ezt mégis hogy gondolta ? "
Annyi volt a válasz hogy "Ne pattogj mert hozzá sem értem !" (Párommal láttuk és hallottuk a tükörkoppanást és a súrlódást az ajtón is). Tudta hogy sáros, de még neki állt feljebb....egy kb 20 éves csajjal volt, aki mögötte ment lesütött szemmel (mint később kiderült a párja volt). A válaszára kippattantam az autóból, közben a párom meg kiabált hogy ne csinálj hülyeséget...stb. Sajnos a redőny már akkor lement amikor odaléptem az emberkéhez, akinek kaján mosolya akkor fagyott rá az arcára amikor a feje már az aszfalton koppant...egy irdatlan erejű "jobb csapotot" kapott állra, olyan testből keményen belefordulósat....Párom akkor szállt ki az autóból amikor már az emberke a "levegőben volt".....a 20 éves kiscsaj meg csak sikitott hogy "jézusom-jézusom"
Na utána már tudott bocsánatot kérni a csávó és belátta hogy hibázott....rá 3 percre mi már eljöttünk, addigra már tudott ülni egyedül
Szégyenlem az önbíráskodást és "garázdaságot", DE van szitu amikor nem tudod elkerülni.....ha látom rajta az őszinte bocsánatkérést és megbánást hogy egy f@sz volt, akkor morgolódva ugyan de oké, megesik. De ha lekezelő, bunkó és még mosolyog is...és tagadja...na ez betett nekem nagyon.
Más tulajdonához még csak ujjal se érek...nemhogy nekitoljak valamit vagy rányissam az ajtót más autókra...még soha nem fordult elő és nem is fog....szélben erősebben fogom az ajtómat, úgyhogy én hibámból ilyen gond nem lesz és nem is lehet. Fiam is tudja hogy én nyitok neki ajtót...stb.......2 autóm van B10-ben....és így is marad.Tudom, ha pl más kaliberű emberrel akadok össze akkor talán vissza is kapom a fülest, meg majd egyszer emberemre akadok (párom mondja mindig)....stb...de nem így lett és eddigi 38 évem alatt egyszer sem volt hogy alulmaradtam volna....pedig maximálisan törvénytisztelő és békés ember vagyok, aki kerüli a balhékat...dolgozok, fizetem a számlákat, neveljük a 10 éves fiunkat és igenis szeretem az autóimat olyan állapotban találni ahogy a parkolóban lerakom őket, még akkor is ha nem mai darabok.
(ui: Igazából az sem elégtétel ha valaki kifizetné a káromat....az nem csak az autómnak kár, hanem nekem is...mert tudom hogy sérült, javitott, újrafújt lesz már az autó...nem lesz hibátlan és sérülésmentes....és nem akarom a kasztnizás vagy uj fényezés miatt pl 5 napig nélkülözni sem....meg utánajárni, meg elvinni, elhozni sem akarom...ez macera és bosszant)
-
Tikakukac
titán
válasz
joysefke #105 üzenetére
Hát ez még mindig nem jön sehogy ide
El vagy tévelyedve. A rongálás az, amikor szándékosan kárt okozol. Én arról beszélek, amikor rányitják valakire az ajtót vagy esetleg kicsit meghúzzák az autót. Mindkettőt akaratlanul, kicsit hibázva, de akaratlanul. Ez nagyon nem rongálás.
Az van, eltévedés. Már megint érvelési hiba gyűjteményt nyitunk. Dekával nem beszélek én sem másról. Hogy direkt vered a másik autóba az ajtódat meg a lökhárítódat vagy véletlenül, hol érdekel? Jogfin topikban kiélheted magad, ezt rongálásnak hívják az egyszeri parasztok. Az én cuccomat megrongálod. Akarva vagy akaratlanul, megrongálod. Szerintem elsőre is érthető volt mit írtam. De ha nem tetszik a szinonima-szótárban találsz még szavakat, bármelyiket használhatod.
bitpork: És amikor ez sincs akkor marad a nagy semmi.
-
joysefke
veterán
válasz
Tikakukac #93 üzenetére
Úgy jön ide, hogy arrafelé minden talpalatnyi földre ahol lehet parkolni jut egy autó, meg még este 5-6-7-8 körül több is, de azok keringenek a háztömb körül meg a szűkebb környéken és várják, hogy felszabaduljon egy hely. Aztán amikor parkolni lehet, akkor a rendszer az, hogy kb elég jó, ja a mellette levő autóba az anyós oldalon be tud szállni annak gazdája. Na meg ugye a 60 éves Marikának és a friss joggsis Tecának is van joggsija és néha megpróbálnak 20cm oldaltávolsággal parkolni.
Azért írtam, hogy arrafelé, mert már szellősebb környéken lakom és van teremgarázshelyem, de ettől függetlenül 2005-2017 között laktam az VI-XIII kerületekben úgy hogy 0-24 utcán parkoltam. Vidéki szemmel aligha tudja elképzelni valaki, hogy ezeken a helyeken milyen parkolási nyomor van.
Pedig szerintem is joysefke mentalitása a helyes, sőt követendő
Az. Basszus, tényleg csak nekem vannak aggályaim más tulajdonának megrongálásával szemben?
El vagy tévelyedve. A rongálás az, amikor szándékosan kárt okozol. Én arról beszélek, amikor rányitják valakire az ajtót vagy esetleg kicsit meghúzzák az autót. Mindkettőt akaratlanul, kicsit hibázva, de akaratlanul. Ez nagyon nem rongálás.
-
-
Tikakukac
titán
Ezt sorozatban csinálják nálatok és bevételeidhez mérten éves nagyságrendű károk érnek?
Ne is akard, mondom, nem kívánom, hogy abba a helyzetbe kerülj, ahol már megértenéd.
Nem tudom mennyi neked a 22k ajró. Én tudok olyat, aki forintban is kevesebbért dobott hurkot a diófára.
-
-
Tehát lekoccolhatjátok az autómat ("az csak használati eszköz!"), joysefke el is küldhet az anyámba, ha ezzel gondom van, és az egész problémázásról egyébként én tehetek, mert van baj az értékszemléletemmel.
Nekem semmi bajom az autó mint használat eszköz elvvel, csak otthon, a négy fal közt csináljátok, ne más autójával. A sajátot üthetitek-vághatjátok, de máséval mint a hímes tojással, mert az nem a tiétek. És ami nem a tiétek, azzal nem ti rendelkeztek.
-
Tikakukac
titán
Pedig szerintem is joysefke mentalitása a helyes, sőt követendő
Az. Basszus, tényleg csak nekem vannak aggályaim más tulajdonának megrongálásával szemben?
mert az autó egy használati eszköz
Correct.
ha pedig nálad nem az, hanem az univerzum fénylő csillaga, akkor nagy bajok vannak az értékszemlélettel.
Semmi baj nincs az értékszemléletemmel. Azzal van baj, amikor más dönti el helyettem, hogy milyen állapotban is szeretném tudni az utolsó forintig a saját kezem által megkeresett, keményen adózott és összegyűjtött pénzemből a tárgyaimat. Ezt majd én eldöntöm, rendben van?
És mielőtt megint túlzások jönnének, szó sem volt komoly károkozásról, az egyik autó egy kicsit hozzáért a másikhoz.
Definiáld: komoly károkozás, kicsit hozzáérés a másikhoz.
És ez persze az egész amiatt van, mert a magyarok relatíve sokat költenek autóra, többet mint érdemelné, emiatt képesek túlaggódni a "mikrokarcokat". (mikrokarc? ez meg mi már?)
Nem. Ez amiatt van, mert egyesek megtanulták megbecsülni azt, amit elértek és valamiért a beleszarok típusú embereket ez irritálja. Egy vödörből lemosom az egész autót mentalitás és leöblítem kólás üvegből szint. Voltam úgy laptopot venni, hogy "mikrokarcos" volt. Az volt. Hiányzott a gépből egy rendesebb darab. Neki ezt jelentette. Bezzeg mikor a teljes body-shieldes tokban hordott valóban mikrokarcmentes telót átvette az új tulaj leült és hajtogatta: b@zdmeg, ez olyan mint új, de hát semmi használati nyom nincs rajta! Mondom nincs, hát basszus, ezt jelenti ez a kifejezés. Jó sztori, sokat elmondd a helyzetről.
Egy mediterrán nagyvárosban (értsd Párizstól Athénig) hasonlóan működik a parkolás, néha hozzáér egy autó a másikhoz, mégsem lesz belőle nagy ügy.
Néznek is ki a kocsik meg motorok úgy, mint amit elvert a tornádó. Már csak egy kérdés van, őszintén jön belőlem: és ki a fszt érdekel, hogy mit művel a francia meg a görög? Az osztrák meg német így csinálja? Vagy az már nem illik a sémádba?
bitpork: Sohasem fogod tudni megérteni ezen embereket, amíg nem élted át a helyzetüket. Soha. Ami nem baj sőt, legjobb, de meg merem kockáztatni lehet, hogy te még ezt sem léped meg, mint életösztön, hanem bedobod a mostanában megint népszerű megoldókulcsot: kötél vagy irány a Tisza.
Mikor a 6 szögben látszódó tolvajunkat feldobtam a dzsatubéra, hogy keressük, 1 azaz 1 ember amperkedett, hogy hát úgy néz ki 3000 évre börtönbe fogok kerülni emiatt és lebombázzák a házunkat is, mert ez xyz és jogsértés és hajaja (mindenki más inkább csak pörgött, hogy hát ez kamu, ilyet nem lehet megcsinálni, óóóó pedig hogyne lehetne). Én pedig mosollyal visszaírtam neki, hogy amennyiben ha úgy állunk, mindent vállalok és igen, feltöltéskor is tudtam, hogy ez így nem okés. Mert a faroknak is van vége és nálam itt ez most az.
-
Ahhh... remélem lesz videó róla amikor egy rendőrt győzköCC ezzel az érvvel
Meg azt is remélem hogy lesz egyszer olyan fejlett a társadalmunk mint pl a sógorék hogy minden ilyet minden normális ember azonnal feljelent mert törvénytelen és ez éppen elég indok.
MOD
idézem: "van egy felvetel,amin kart okoznak egy autoban.
ezt feltoltod kommentar nelkul.
nincs vagas, nem hianyzik az eleje,nincs semmi takarasban.
max az arcra,rendszamra zoomolsz ra." ez nagy általánosságban nyilvános megosztást jelent olvasatomban. Nagyon mellé lőttem? -
kenwood
veterán
hogy lenne mar ez a termeszetes ?
tudod,a fenyzes nem csak esztetikai kerdes. vedi is az autot,ezert vagy kifizeted a szervizben a kart mas helyett,vagy szep lassan kirohad alolad a tobb millios autod.
remelem, hogy csak trollkodik, aki szerint normalis dolog sunyiban elhajtani ilyenkor.
#96 gondolom,semmi esely, hogy a bullshit helyett sajat ervet hozz. lepjunk mar tul a torvenyes kerdesen.
Californiaban torvenyes szivni,itthon nem. Valahol torvenyes az asszonyt verni,itthon szerencsere nem.
Valahol 01g mar 2012ben bortonbe kerult volna,nalunk nem.
Engem az erdekel, hogy NEKED mi a bajod azzal,amit en leirtam ?
errol a felvetelrol mi a velemenyed ?
[link] -
válasz
Tikakukac #86 üzenetére
Jó hát én feszültséglevezetésnek káromkodni szoktam , vagy mozgok kicsit
(#87) kenwood: Jogellenes nyilvánosságra hozni, mivel te név szerint nem vagy a törvényben felsorol mint erre jogosult. A bűnösséget sem te mondod ki, hanem arra jogszerűen felkent szervezet - és addig ártatlan még ha véres is a keze!
(#88) 8th: és mit tettetek volna ha már amúgy is mind1 a károkozónak és beperel? Mert neki adtak volna igazat még ha a károsult tudta volna is bizonyítani a felmerült kára kapcsán a jogosságot? Max nem akkora tétel lett volna a bünti. A kérdés költői!A házon és magánterületen mindenki azt figyel amit akar, és ad olyan felvételt a hatóságoknak amilyet nem szégyell.
2All: értem és megértem az indulatokat de sem az önbíráskodás sem az önkény nem az az eszköz amit alkalmazni pláne népszerűsíteni kell. A hivatkozott gazda az elektromos kerítéssel meg a bort mérgező is szimpla gyilkos a szememben. Én is tettem volna a dolog ellen, de nem életellenesen.
-
Ahol korábban voltunk albérletben, ott is sokszor alig lehetett kiállni azoktól, akik mindenhova beálltak, csak ne kelljen gyalogolni kicsit többet.
Nekem nem szokott gond lenni, volt, hogy 2-300m-el odébb álltam meg, ugyan morogtam, de ez van, ha nincs hely, nincs hely.
De amikor én szabályosan parkolok, és a szabálytalanul parkolótól nem tudok kiállni, az elég idegesítő. -
válasz
Tikakukac #80 üzenetére
Pedig szerintem is joysefke mentalitása a helyes, sőt követendő: mert az autó egy használati eszköz – ha pedig nálad nem az, hanem az univerzum fénylő csillaga, akkor nagy bajok vannak az értékszemlélettel. És mielőtt megint túlzások jönnének, szó sem volt komoly károkozásról, az egyik autó egy kicsit hozzáért a másikhoz.
És ez persze az egész amiatt van, mert a magyarok relatíve sokat költenek autóra, többet mint érdemelné, emiatt képesek túlaggódni a "mikrokarcokat". (mikrokarc? ez meg mi már?)
Egy mediterrán nagyvárosban (értsd Párizstól Athénig) hasonlóan működik a parkolás, néha hozzáér egy autó a másikhoz, mégsem lesz belőle nagy ügy.
-
-
Én pedig apró karcolásokról. Innentől kezdve nem látom, hogyan releváns a posztod rám nézve, és az illető akiről szó volt hogyan a "kollégám"!?
Kifejezetten írtam, hogy hogyan jöttök össze, úgy, hogy a károkozók döntötték el, van-e kár: szerintük nincs annak semmi baja. Kibic szemével lehet hogy nincs, a tulajdonos szemével meg lehet. A kis feketén se látszott sok hiba elsőre, de ezt a tulajdonos is erősítse már meg, ne a károkozó.Ha a kritériumaidat összehozzuk a tapasztalataimmal akkor ezek szerint az autósok 95%-a féreg.
Ha az autómon levő elsunnyogott sérülésekre nézek, akkor többen vagytok mint kellene.Had tippeljek Te a korábban beíró és személyeskedő hozzászólókkal együtt az első kategóriába tartozol ugye?
Csak a saját nevemben nyilatkozom: igen.Kíváncsi lennék, hogy az itt a fórumon a meleg szobából, monitor mögül arcoskodók meg moralizálók közül amikor páran kimennek a hideg esős valóságba és rányitják egy másik kocsira az ajtót vagy picit meghúzzák, hányan hagynának ott egy cetlit (ismétlem egy piszricsálé ajtónyitás-karc vagy felületi horzsolás miatt)?
2014 nyarán elsodortam egy tükröt. Nem tört le, nem esett le, guggolva látható, hogy kitört egy kis műanyag és könnyen csukódott, a külsérelmi nyom az autó mellett állva nulla. Ritkán használt autó, egy hónap múlva hívott csak a sofőr, de mondta hogy észre se vette a dolgot. Kifejezetten mondta hogy a legolcsóbb megoldást keresi a cserére, hogy ne kerüljön nekem sokba. -
kenwood
veterán
Nagyon meglepodtem,amikor eloszor lattam ilyet.
mar 1 oraja beszeltunk haverral a haza elott (palota vasarcsarnok) amikor feltunt,hogy keresztben all 2-3 kocsi is a parkolo autok mogott.
Mondta,hogy ja,ez ilyen.
Nekem az volt az elso kerdesem, hogy mi van,ha nem helyire allsz ra?
"volt olyan is,dudalt fel oran at,aztan valaki leszolt, neki az ablakbol, hogy ne nyomd a dudat,baszod,nincs behuzva a kezifek"Havernak van lakasa a pozsonyi uton.
neki berelnie kellett garazst (vagy garazsot?), mert a szent istvan park kornyeken parkolot talalni kozelebb van a lehetetlenhez,mint a nehezhez.
Valsag utani evekben vette a lakast annyiert,amennyiert most a xxv. kerulet szelen se kapsz.
kb. annyit emelkedett az elmult 5-6 evben az ara,amennyit en egesz eletemben fogok megkeresni -
flymi
addikt
És ha nekitolja egyiket a másiknak? Meg egyébként is meglódítani nem olyan nehéz, de megállítani?!
Nekem ez új volt. Vagy itt jön képbe a lök(d)hárító?
Meg egyébként se taperolja össze senki a pest környékéről származó, körben javított verdámat.
Itt vidéken jobb dolga lesz/van, ez 100%. -
joysefke
veterán
Volt-e már?
https://tenyek.hu/musoraink/tenyek/252895_egymas-autoit-tologatjak-a-lakok.html
Én korábban a 13. ker Angyalföldön laktam az egyik olyan környéken, ahol utoljára szüntették meg az ingyenes parkolást. Este néha 10 percig kellett körözni míg lett valahol parkolóhely. Néha nem lett. Elég sokszor kellett az anyósoldalon be-/kiszállnom annyira nem volt hely.
-
A helyzet az h jogszabály tiltja a közterület felvételét bármilyen okból kivéve pár esetet.
Cimborám lányának a robogóját a házuk elől csapták meg fényes nappal. A gimis ballagására kapta és jó ha volt benne 100km. Csak azért lett meg mert a ház oldalán lévő kamera felvételén ami pont a kocsibejárót figyeli tisztán kivehető volt az utánfutó rendszáma amire kabaréba illő módon feldobták az elkövetők a mocit. Még aznap meglettek az elkövetők, a robogóval együtt. Így jár aki bérelt utánfutóval megy lopni... Darwin díj. Több kisebb nagyobb értékű robogót és egy tucat drága márkás biciklit is találtak náluk házkutatás során. Az a helyzet, hogy sokan csak annak köszönhették, hogy visszakapták azt ami az övék mert volt egy renitens aki sz*rt rá magasról, hogy az utcát filmezni tilos mert jujj a személyiségi jogok és miegymás. Kamera is azért volt a házon mert korábban szintén fényes nappal míg dolgozni voltak besurrantak és feltörték a garázsukat. Vittek mindent amit elbírtak. Síléc, szerszámgép stb.
-
kenwood
veterán
van egy felvetel,amin kart okoznak egy autoban.
ezt feltoltod kommentar nelkul.
nincs vagas, nem hianyzik az eleje,nincs semmi takarasban.
max az arcra,rendszamra zoomolsz ra.hogy jon ide az artatlansag veleleme ?
Azt tudom,hogy meg az is torvenytelen,ha mobillal rogzited,amint valaki kirabol az utcan,es feltoltod a videot a netre az esetrol
de nem ez volt a kerdes, hanem,hogy neked mi a gondod azzal ?
-
Tikakukac
titán
Ha célnak vesszük azt, hogy kiadd magadból a feszkót, akkor lehet ez is egy fajta cél. De más haszna nincs.
A nyilvánosságra hozott videó a kedvencem. Egyszer elképzeltem, hogy ez egy műszaki agyban hogyan nézne ki. Esetemben a Verdák jutott eszembe, hogy nagy szemekkel pislognának a kocsik és beszélgetnének az utakon. Vicces ez a jog, na
-
JoeYi
őstag
én olyanból is láttam sokat, hogy hátul ül a gyerek, de ő már "nagylány" szóval nem várja meg, hogy apu odaérjen segíteni. Magától kivágja az ajtót koppig és megpróbál kikecmeregni a kocsiból.
Városba nem érdemes új kocsit venni. Jómagam még senkinek nem okoztam kárt, de az enyém már legalább 3 oldalról kapott ütést-zúzódást. Évi egyszer előrehajtódott visszapilla vár reggel. A régi szarban az a jó, hogy nem üt meg a guta ha meglátod, hogy az ezüst metál színen ott vírít egy rányitott ajtó pirosa. Benyálazod az ujjad és letörlöd
Egy újat meg jelentheted be biztire, mert rohadt sokba kerül, mégiscsak vissza akarsz kaoni vmennyit
-
-
-
joysefke
veterán
Nem kell előkotorni, mert semelyik kategóriába nem esel bele amit itt kritériumként felsoroltam:
-Nem osztottad két pofával az észt
-Nem nyilatkoztattad ki az egyetemes erkölcsi igazságot
-Nem vagy huszonéves
-És nem is személyeskedtélezekkel elég rendesen diszkvalifikáltad magad...
-
Tikakukac
titán
A tankönyvi okosságok a valóságban kicsit másképp működnek. Mindig van egy határ. Mindig. Mindenkinek.
joysefke:
Abban viszont biztos vagyok, hogy a sok hangos huszonéves hőzöngő és erkölcscsősz döntő többsége nagyon hamar angolosan távozna...
Dehogy vagy te biztos
Csak a saját kicsi világodat akarod rátolni másokra, semmi több. A huszonévezés meg általában azon idősebbek sajátja, akik azt hiszik a korral automatikusan jár a tisztelet és a tudás. Sajnos nem, nagyon nem.
-Nem vagy huszonéves
Bummmmm, megint. Sajnálom ha bántanak a 2* évesek. Ha 3* lesz, akkor már minden faja, csillagozzam be a hsz.-t?
-
Ha akarod előkotrom a szomszéd által prezentált számlát amit én fizettem mert ő rám állt így nem fértem ki és egy műanyagpatent meg festés van rajta 50k huf értékben egy kb 2db 200ft-s nagyságú karcért. Amikor megtalálta a cetlimet konkrétan lehülyézett mert észre sem vette volna.
MOD
jah és 4x felett
-
joysefke
veterán
A "nincs annak semmi baja" kollégáddal már találkoztam (törölt poszt, de újratettem a kedvedért).
Megtisztelő, de a posztban egy reccsenésről írsz, ami a belvárosi hangos utca másik oldalán is hallható volt. Én pedig apró karcolásokról. Innentől kezdve nem látom, hogyan releváns a posztod rám nézve, és az illető akiről szó volt hogyan a "kollégám"!?
Ha a kritériumaidat összehozzuk a tapasztalataimmal akkor ezek szerint az autósok 95%-a féreg. Vagy esetleg Te jársz túlságosan a föld felett...
1. Felvállalja a felelősségét és hagy cetlit az elérhetőségeivel - ekkor felnőtt ember.
2. Nem vállalja fel felelősségét, de bántja a lelkiismeret és hagy egy elnézést kérő cetlit - ekkor gyerek.
3. Nem vállalja fel felelősségét és eltűnik - ekkor féreg.
4. Nem vállalja fel felelősségét, de ha rajtakapják, még vissza is támad - ekkor aljas féreg.Had tippeljek Te a korábban beíró és személyeskedő hozzászólókkal együtt az első kategóriába tartozol ugye?
Kíváncsi lennék, hogy az itt a fórumon a meleg szobából, monitor mögül arcoskodók meg moralizálók közül amikor páran kimennek a hideg esős valóságba és rányitják egy másik kocsira az ajtót vagy picit meghúzzák, hányan hagynának ott egy cetlit (ismétlem egy piszricsálé ajtónyitás-karc vagy felületi horzsolás miatt)?
Tudva hogy nekik -hasamra ütök- az 50E-be fog kerülni a B/M fokozat esése miatt illetve ők ugyanúgy bekapnak pár havonta (évente többször) ugyanolyan apró karcokat amelyek után _SENKI_ nem hagy ott semmit. Nekem 13,5 év alatt 1x volt olyan, hogy valaki adott elérhetőséget, 1x. az autót ellenben sokszor meghúzták. Már rég nem számolom. Eddig velem szemben egyetlen embert leszámítva mindenki a könnyebbik alternatívát választotta.
Te lehet hogy hagynál elérhetőséget, de az is lehet hogy nem.
Nem tudom és nem kell a fórumon becsületszavadat adnod, hogy te nem hajtanál el...
Abban viszont biztos vagyok, hogy a sok hangos huszonéves hőzöngő és erkölcscsősz döntő többsége nagyon hamar angolosan távozna...
-
A helyzet az h jogszabály tiltja a közterület felvételét bármilyen okból kivéve pár esetet. A demokratikus jogrendszer alapja hogy mindenkit egyenlő jogok illetnek meg - vagyis amíg bíróság nem mondja ki valakiről h bűnös (vagy a jogszabályban meghatározott szervezet) addig megilleti az ártatlanság vélelme és egyéb jogok is.
A rendőrség mint erőszakszerv törvény által mérlegelési jogkörrel rendelkezik és ha megítélése szerint a vélt elkövető veszélyes a társadalomra vagy olyan súlyú bűnt követel, esetleg a bűnismétlés veszélye is fennforog akkor törvényesen hozza nyilvánosságra. A GDPR még szigorított is ezen.(#74) Tikakukac: márpedig vannak dolgok amire predesztinál a születés. Ahogyan a mondás is tartja, hogy a intelligens viselkedés legmagasabb szintje a természetesség - amikor nem megerőltetés és nem odafigyelés kérdése hogy egy ember ember marad. Amikor nekem jöttek és a Teddynek az orrát megnyomták egy meg nem adott jobbos kereszteződésben tudtam úr maradni. Utólag voltak kétségeim, de most is azt érzem hogy megérte. 6 számjegyű volt és nem 1-sel kezdődött de akkor is nyugodtan nézek a tükörbe ha ez nekem fájt. A napi itthoni problémák miatt pedig aktívan járok tüntetni - erőszakmentesen de határozottan.
-
"Ha egy apró piszricsáré karcolásról vagy egy kicsit nagyobb karcolásról van szó, ami lejön polírozással, akkor igen. Elküldeném az anyjába. Fizetni csak végső esetben fizetnék, töltenék ki betétlapot."
No para. Ha velem csinálnád ezt nekem nem kéne fizetned. Csak a fogorvosodnak.
-
Tehát ez számára se volt kár, holott a kocsijában kár keletkezett.
És ez a történet hogy jön ide? Esetedben ott volt a károkozó (nem menekültél el) illetve a károsult és megbeszélték a dolgot. A károsult eldöntötte, hogy ez neki kár vagy sem, érdekli vagy sem.joysefke nem adja meg ezt az esélyt, ő maga, károkozóként eldönti, hogy szerinte mi a kár, a károsult csak az eredménnyel szembesül és nyelje be a finom kis karcot-horpadást, mert az ilyesmi joysefke szerint a pesti autózással jár.
Amúgy is jobb, ha a károkozó elment már, mert ha ott lenne, még az anyjába is elküldené
-
Tikakukac
titán
Hehehe, Úriember. Jah.
30 felé közeledve kezdem azt érezni, hogy az általános suli óta elő nem vett kezemet, ismét használnám. Végtelenül türelmes gyerek vagyok, sodromból kihozni szinte lehetetlen, végtelenbe nyúlóan bírom a hülyéket elviselni, ez munkakör is. Van viszont egy szint, amikor elkezd feszíteni a zsák. Érzed, hogy kezd sok lenni. Kezd eleged lenni abból, hogy a rendőrség munkája és hozzáállása a dolgokhoz instant nyitja a bicskát a zsebedben. Kezd konstans elég lenni abból, hogy te normálisan, aggyal és gondolatokkal rendelkező emberként szeretnél létezni, amibe napi szinten belerugdosnak, neked pedig semmilyen ellenszered nincs, begubózol és inkább nem mész bizonyos helyekre, esetünkben nem mersz autót parkolóban hagyni.
És ezt az élet minden szintjére rávetethetjük. Egyszerűen tehetetlen vagy, kiszolgáltatott. És ez borzasztó módon mérgezi az ember hangulatát és hétköznapjait.Tudod, hogy vannak helyek vidéken, ahol megásott gödrök várják, hogy a következő betörőt egyből el is földeljék? Kertszomszédunknak elég volt, törték rá az ajtót az édesanyjára is, neki utána lett elege. Bizony, a fagyállós-boros sztori az ennek az egésznek volt a csúcsdísze. A rendőrség azt javasolta, hogy ha úgy van, nyugodtan törjük ropira a betörőt és majd utána dobjuk csak a telefont. Itt tartunk baszkikám, ez a megoldása a dolgoknak. Fényes nappal 200-250k értékben lop valaki többször és több helyről? Semmi gond, majd ráverjük az eladóra aki épp nem zárazta a gépet, de, hogy a delikvenst esetleg bevigyük, ha már a civilek kinyomozták még a telszámát, címét és minden egyéb adatát is? Lóf@szt. És igen, ugyanott vazzegh ismét rá lehet próbálkozni hónapok után is. Mert ennyit biztosít neked a rendszer, hogy megvédjen téged, azt, aki elvben próbálná ezt a pöcegödröt valahogy kivakarni a szutyokból.
Az Úriember nem megszületik, hanem maximum azzá válik. Ha pedig elveszed a mozgásterét, nos, akkor ez lesz. Akkor azoknak is, akik egyébként soha életükben nem ütnének embert, eljátszadoznak a gondolattal. A többi pedig már történelem
-
kenwood
veterán
Ha a rendorseg tolt fel egy videot egy lopasrol.rablasrol, gyorshajtasrol,az miben kulonbozik attol,ha te teszed ezt?
Csak kamerarol lenne szo,nem egy tolvajkergetok projectrol,ahol segitunk a helyzet kialakulasaban,majd be is avatkozunk.
Sima felvetel, ahol valaki masnak kart okoz,majd lelep sunyiban.
-
Na igen, családos parkoló és Tesco...
Két kisgyerekkel mentünk a boltba, családos parkolók tele. Esett az eső, találtam egy közeli helyet, de szűk volt. Előbb kiszálltak a gyerekek és feleségem, majd beálltam.
Mikor végeztünk, kiálltam a parkolóból, közelebb gurultam a bejárathoz, megállva a parkoló autók mögött. Feleségem odatolta a bevásárló kocsit, elkezdtünk bepakolni. Raktam be épp az egyik gyereket az ülésbe, közben megjött az ott, családos parkolóban álló "uriember", természetesen azonnal bevágódva és dudálva. Látta, hogy a gyerekeket pakolom be, míg feleségem a csomagtartót tölti, mégsem szólított meg az autóhoz menet, csak dudált. Nagyobbik gyerek kérdezte egyből: mi a baj? Nyugtatgattam szegényt. Miután végeztünk, odamentem hozzá, és megkérdeztem, mit tehetek érte. Neandervölgyieket megszégyenítő egyszerűséggel megpróbálta jelbeszéddel és némi emberi szóval átadni abbéli sértődöttségét, hogy ő bizony szeretne távozni. Szerencséjére a gyerekek már beszálltak az autóba, így nem hallották a káromkodásait, így nem a kilenc évnyi katonai múltam (nem kicsiny termetemmel kombinálva), hanem a lelkipásztori énem kerekedett felül, mikor megszólaltam, és csak annyit mondtam neki, hogy amennyiben legközelebb nem a családi parkolóba áll be, bizonyára lesz lehetőségünk normálisan parkolni, amibel nem kell feltartanunk másokat, és remélem, ő is partner lesz ebben. A megdöbbenése bólintásra sarkallta és azonnal elhallgatott.Megmondom őszintén, ezek után eltöprengtem azon, hogy milyen lenne a családi parkolóknál figyelni, és az így megállók mögé beállni kisgyerekkel az autóban. De sem nekem nincs erre időm, sem a gyereket nem akarom kitenni ilyesminek, csak ezen esetekkor ökölbe szorulnak a gondolataim, és elég cifra fantáziavilágban találom magam, mint önjelölt igazságosztó. Aztán persze levedlem zöld bőrömet és visszaváltozok Bruce Bannerré...
-
Én csak annyit jegyeznék meg a KV előtt, hogy:
-Kérdezném hogy aki szerint a karc-horzsolás és horpadás belefér az autó üzemeltetésébe ha az másén van, miért nem fér bele a saját üzemeltetésébe amivel okozták a kár megtérítése?
-Mondanám azoknak akik szerint az okozott karc-horzsolás és horpadás elegendő ok a törvénysértésre (kamera-tecső miegymás) és verekedésre, hogy Úriembernek születni kell.És akkor most
-
orion1025
őstag
válasz
#90088192 #20 üzenetére
Nem mindenki vélekedik így, én speciel a nem saját autóm tupírozom, pedig 25 éves a jószág, az Asszonyka vettem püfölni, de sajnos teljes felújítás lett belőle... A múlt hétvégém is azzal ment el teljes egészében, fényezés, ülésfűtés szerelés, kárpitozás, de valamiért én képtelen vagyok leszarni azt az autót is, hiába nem ér "semmit". Én minden tulajdonomban lévő eszközt/tárgyat/kutyát/házat/akármit szeretek tip-top állapotban látni minden nap.
-
Tikakukac
titán
Ízlelgesd a különbségeket aközött amit írtál és aközött amit én írtam. 1 teljes lépcsőt kihagytál
hcl: Valaki ezekre a szarokra 20 évet spórolt. És soha a büdös életben többet nem is lesz lehetősége venni másikat. Hagyjuk meg hát a polgárnak legalább azt a keveset amit össze bírt izzadni szerencsétlen életében, hogy nem b@szzuk szét.
-
válasz
#90088192 #20 üzenetére
Nekem releváns, meg tisztelem más tárgyait, ha komolyabban megnyomják az enyémet, se tetszene, de én nem engedhetek meg egy olyan autót, aminek komoly értékvesztése van egy karctól. És persze ügyelek rá, hogy ne karcoljam meg senkiét. Persze ez néha azzal jár, hogy kicsit messzebb parkolok - oszt'?
Igazából annyiban igazad van, hogy túlságosan nagy értéket tulajdonítunk ezeknek az alapvetően gyorsan avuló cuccoknak, irgalmatlan energiák vannak beleölve, pedig egy pillanat alatt szarrá lehet törni, stb. Vannak fontosabb dolgok is, amivel az emberiség törődhetne, mint helyváltoztató eszközök.
-
somogyib
őstag
"Nem vállalja fel felelősségét, de bántja a lelkiismeret és hagy egy elnézést kérő cetlit - ekkor gyerek."
Nem értem mit értesz gyereken, egy felnőtt is sokszor nem vállalja a felelősséget és elsunnyog.
"Ami látható, az már kár."
Minden szituáció kimenetele csak a kár és a hozzáállás mértéke.
Legutóbb beletolattam egy öregember kocsijába parkolás közben. Annyi kár keletkezett, hogy kicsit megkarcolódott a lökhárítója, és kicsit el is mozdult. Az elmozdulást visszapattintottam, a horzsolást meg nézegettük, mire azt mondta, hogy annyira nem érdekes haladjunk tovább.
Én voltam a hibás, és ha valami komolyabb ügy lett volna belőle nem is tagadtam volna, de az öreg letojta.Tehát ez számára se volt kár, holott a kocsijában kár keletkezett.
(#61) Tikakukac: másoknak meg az a természetes viselkedés, hogy kiszállok, hátramegyek és könnygázzal telefújom a pofáját a nekem nem tetsző egyénnek. Minden más megoldás bíróság kérdése.
-
thesound
addikt
Azért jó olvasni, hogy a többségnek van igénye az egymásra figyelésre, a társadalomban élésre és eszerint is cselekszenek.
-
a kár kimerül egy kis karcolásban a másik autón, akkor én is továbbhajtok lelkiismeretfurdalás nélkül. Ha szenvedő fél nekiállna pattogni, türelmesen elküldeném az anyjába
A más autóján kárt okozó előtt 4 út áll:
1. Felvállalja a felelősségét és hagy cetlit az elérhetőségeivel - ekkor felnőtt ember.
2. Nem vállalja fel felelősségét, de bántja a lelkiismeret és hagy egy elnézést kérő cetlit - ekkor gyerek.
3. Nem vállalja fel felelősségét és eltűnik - ekkor féreg.
4. Nem vállalja fel felelősségét, de ha rajtakapják, még vissza is támad - ekkor aljas féreg.Nem te szabod meg, hogy más hogyan viszonyuljon a saját tulajdonához, mert az nem a te tulajdonod.
Nem te szabod meg, hogy mekkora általad okozott kárt tekintesz kárnak. Ami látható, az már kár.
Nem kell megértened vagy elfogadnod ezeket a szabályokat, csak be kell tartanod, ha felelősségteljes felnőtt ember akarsz lenni.A "nincs annak semmi baja" kollégáddal már találkoztam (törölt poszt, de újratettem a kedvedért).
-
somogyib
őstag
Én úgy vagyok vele, hogy inkább beengedem az ilyen agyszegénykét, sokkal én sem leszek hátrébb.
(#54) flymi : legutóbb engem is egy mernyós szorított le egy olyan szituban, hogy kicsit beszartam. Fék, kormánymozdulat, duda, és majdnem átmentem a szembejövő sávba, mert a csórikám szart a tükörbe nézni.
Nem hiányoznak az ilyenek, de én ezt letudom azzal, hogy "remélem többet nem találkozunk".
-
plömplöm
őstag
veriszorri, de az elfogyó sáv nem egy forgalmi sáv, amíg majd el nem fogy? csak a feléig az? szfehérvárnál azért kell a középső sávban menni, mert majd az osztyapenkónál az lesz a jó sáv a petőfi hídhoz? az elfogyó sáv azért van, hogy amíg el nem fogy, addig használja a mindenki. az, hogy marikanéni pánikban van attól, hogy majd nem engedik be a végén és már a közepén kéreckedik befele, sanyibácsi pedig öntudatos jópolgárként bármikor bárkinek megáll és beengedi, ez a nem jó állapot. a baj nem ez, hanem amikor a bömbivel az elfogyás után vágtázik tovább kolompár dzsézöntetem egyre gyorsulva a végtelenbe és tovább.
flymi: "indexel, de már tolja is be az orrát. Ilyenkor mit csinálsz?", megelőzöm az esetet és úgy araszolok a sorral, hogy ne legyen hová betolnia az orrát. az elfogyó végén pedig aki ott van és jönne át, azt beengedem.
-
flymi
addikt
Ez az, mindig a két ajtós szekrények.
Senkire nem kell kezet emelni, elég az elrettentő erő. Videókat nem tudok linkelni, de láttam pár érdekeset.
Paprikaspray pedig tényleg csodákra képes (szintén böllenkedős videó) bár nekem mondjuk pont nincs, de egyszer lehet veszek. Első a biztonság.És nem csak az autóban. Sajnos rengeteg az agresszív és veszélyes eb. Ki akarná látni, ahogy széttépik a gyerekét? Senki.
nem mesz neki,hanem meg azelott ralepsz a gazra,hogy betolna az orrat. Nem fog oldalrol neked jonni. -> Hát nem tom. Én ha sorban haladok is, nem szeretek a másik seggébe menni (kivéve talán lámpánál). Így mindig van egy kis "rés" ahová egy agresszív gázadással már be is tolta az orrát. Én meg inkább nem állok le az ilyennel versenyezni a helyért. Ha ennyire siet hát siessen, de előbb utóbb egy fa köré csavarodva fogja végezni. Én nem kívánok senkinek semmi rosszat, de ami időt megspórolt a mutatvánnyal, azt töltse kórházban. Részemről ennyiben kimerült a dolog.
-
kenwood
veterán
-
flymi
addikt
Amelyik kutya ugat, az nem harap.
Velem is volt már, hogy egy mercis picsa magasról tett az elsőbbség adás kötelező táblára és úgy vágott be elém centikre, h menten rosszul is lettem. Rávillogtam, nyomtam egy szólót a dudával, de mint szarnak a pofon... Ilyenkor azért elborul az ember agya, káromkodik párat aztán kész. Jobb, mintha az ember lenyeli a mérget, mert az egészsége megy rá.
A böllenkedő, pofátlan autóból kiszállós/leszorítós kihaénnem emberek miatt viszont azért jobb, ha van önvédelmi eszköz a kocsiban (kerékkulcs, paprikaspray, akármi...) , de sose kelljen használni. Elvégre senki nem akar egy ilyen miatt az aszfaltra kerülni szerintem és megdögleni koponyatörésben, mert hisz a szavak erejében. Meg aztán az ilyeneknek semmi se szent és aki családos az mindent megtenne azért, h a szeretteinek ne essen baja. SZERINTEM.kenwood: indexel, de már tolja is be az orrát. Ilyenkor mit csinálsz? Nekimész?
-
kenwood
veterán
En azokat is gyulolom, akik a tolakodo parasztokat beengedik.
Kint tabla,hogy mindjart megszunik a sav,mindenki sorol be a megmaradoba,totyognak csigalepesben. Egyszercsak valaki elmegy mellettuk padlogazzal,indexel,es mar 15 kocsival elottuk van.
Pokol tuzen egjen el,aki ezeket beengedi. -
Tikakukac
titán
Akkor állandóra be lehet tenni a pajszert a verdába és ha valaki hülye volt 1-1 körmös mehet is. Kezét csókolom. Aztán mikor már automata kocsit sem tud vezetni, mert nem marad ép ujja, talán leesik neki. Ha akkor sem, akkor megfelelő intézménybe kéretik elhelyezkedni, mert társadalomba nem helyezhető embertársunk.
-
DraXoN
addikt
válasz
Tikakukac #45 üzenetére
az én autóm ajtaja nem ilyen (akadós).. de volt már olyanhoz szerencsém (fogalmam sincs az adott modell gyárilag olyan-e vagy sem)...
nem mondtam, hogy normális, de tenni egyedül annyit tudsz max, hogy önmagadra figyelsz .. én figyelek... de mivel a többiek máshogy viselkednek és sokszor a "másikéba beleszarok" elvet követik (bezzeg én más dolgára jobban figyelek mint a sajátomra.. mindig is így tettem, és "csodabogárnak" néztek emiatt már a középiskolában is)...
De az általános emberi "morál" nem olyan, hogy tudd a másik is úgy fog viselkedni, vagy hozzáállni a dolgokhoz ahogy azt te tennéd.
Pár ha azt nézzük mi a "normális" akkor csak az elvet elemezve: "amit a többség tesz"... de emiatt a normális néha "nem normális" (nevezzük inkább "ésszerűnek")...vagyis ha én vigyázok más dolgára, és más is így tenne az én dolgommal, akkor lényegében tényleg csak a baleseté és a figyelmetlenség maradna mint "kockázati tényező", de sokan nem figyelnek, nem érdekli őket... vagy csak annyira, hogy a sajátja..
normális esetben autót se lopnának.. még is megteszik (saját autómat is lopták már el, de más rokonomét is)... vagy csak rommá törték és "otthagyták" (aki összetörte, nem vette észre, hogy leesett a rendszáma, így meglett ki volt)..
az emberek sokszor mások nem érdeklik ... és persze lehet ez csak valójában a hangos kisebbség, de elő-elő kerülnek ezen problémás alakok... és "otthagyják" a nyomukat... de egy ajtó belenyitásra az évek alatt én is már lassan kb. csak legyintek (vannak más sérülések az autón).. egyébként én lehetőség szerint nyitom rá másokra, és élvédő is van az autó ajtaján... és arra is figyelek a másik autós be-ki tudjon lehetőség szerint szállni (ne álljak túl közel).
-
vince
őstag
Három kis/közepes
gyerek apukájaként abszolút átérzem a családos parkoló indokolatlan elfoglalása miatti fájdalmadat. Tecsóban volt egyszer, hogy kiszálltam és megkértem az orrom előtt a családos parkolóba behajtó idősebb házaspárt, hogy legyenek kedvesen máshova állni, szeretném három gyerekkel a végülis számunkra fenntartott helyre beállni. Flegmán odavetette, hogy majd ha végzett, eláll onnan. Megköszöntem a kedvességét és kerestem távolabb sima parkolót, találtam is.
Ja, kedves autóstársak, ha egy láthatóan családi használatban lévő (gyerekülésekkel teli) autó pont a vonalon áll és úgy foglal el két parkolóhelyet, az nem feltétlenül azért van, mert tahó a sofőr, elképzelhető, hogy csak így tud biztonságos oldaltávolságot tartani a szomszédoktól és megelőzni azt, hogy a gyerekek rányissák az ajtót más kocsijára. A Sharan ajtaja hatalmas (tolóajtósra nem volt pénz
), mindenkinek jobb így
-
somogyib
őstag
Nekem nincs kocsim (néha jól jönne de nem érdekel annyira - a szüleimnek se volt). De a cégeset elég sokat vezetem és van tapasztalatom, hogy sok ilyen jellegű sérülés van, amikor a parkolóban beülnél és látod, hogy meghúzták.
Ellenben a kocsi tulajoktól mindig csak a károgást hallom: drága az üzemeltetés, milyen sokat kértek a szervizben, meddig volt a szervizben, a bunkó mit csinált a forgalomban, megint meghúzták, stb. Szerintem ha kocsid van fel kell készülni ezekre, bunkókkal meg más szitukban is találkozik az ember.
A "szemük fényét" kifejezés azért sokat elárul. Te nem egy eszközként kezeled a járművet...
-
flymi
addikt
Egyszer Pécsen Árkádban parkolva csak úgy tudtam kihajtogatni magam a kocsiból, h az ajtót finoman rá kellett engednem a mellettem parkoló csillivilli Alfának. Másik oldalt sem maradt hely, a tükrök majdnem összeértek. Ennyi hely volt, kész. De nem lett semmi baja, még egy hajszál karc sem. Tudom, megnéztem, de nem voltam tőle ragadtatva, h így kellett kipréselnem magam. Odafigyelés kérdése az egész. De mivel nálam a biztonság az elsődleges szempont, már rendeltem ilyen rányitás védő gumi akármit. Igen, ettől jobban fogok aludni. Pár százast megér nekem az, h véletlenül se okozzak kárt más tulajdonában.
Ha parkolnom kell, igyekszem olyan helyet keresni, ahol legalább 3 autónyi hely van és beállok középre, vagy a parkoló végébe. Sokan nem szeretnek ennyit gyalogolni a kocsiig, nekem belefér. Kapkodásból, sietségből, tülekedésből mindig csak baj van.
Mindig vigyáztam a cuccaimra így a kocsival sincs ez másképp, de ezzel szerintem nincs semmi gond.
Egyébként igaz, h lehetnének szélesebbek a parkolóhelyek de ez sajnos nagyon sok esetben nem lenne megvalósítható. Viszont tény, h elkerülhetőek lennének a rányitásos/oldalbaszántós szituk nagy része. -
Tikakukac
titán
Ja, hogy ha elér egy kritikus tömeget az influenza, akkor az normális. Ha elég hülye van az úton, az normális.
A véletlen balesetek meg, khm, igen. Mindenki IFA-val jár meg UAZ-zal, hogy 1 ponton akad, de az olyan, hogy letépi a felnőtt kezét. Meg Catrina hurrikán. Pontosan ketten tudjuk jelen esetben, hogy nagy vonatfüttyöt.
Ha gondod van a kocsival, csináld meg vagy csináltasd meg. Ne az én tulajdonom tesztelj vagy oldd meg a gondodat. Ha kell, szedd ki, vidd gépműhelybe, síkoltasd vagy állíttass az ajtón. Én megtettem már többször is
-
DraXoN
addikt
válasz
Tikakukac #43 üzenetére
mert az emberek nem figyelnek egymásra... ezért "normális" ...
illetve, vannak véletlen balesetek (mint a szél, vagy túl erős ajtóhatároló)egyébként én is figyelek mások autójára (is, az enyémen kívül)... de volt már, hogy elmentem, és mikor mentem vissza majdnem, hogy a csomagtartón át kellett beszállnom...
meg azért vannak ajtók amit kicsit "nehéz" pont kér határolási pont között megtartani mert vagy "ide" vagy "oda" húzna, de az "oda" már a másik autó ajtólemezén túl van...De felőlem törvényben lehetne szabályozni, hogy mostantól minden autónak csak olyan ajtaja lehet mint ami pl. a peugeot 1007-ben is van ... akkor sokkal kisebb lenne a rányitás esélye... meg szerintem a mai napig van egy wow faktora annak az ajtónak
-
Tikakukac
titán
teljesen normális ha néha egyik lökhárító a másiknak megy kicsit ... az egyik ajtó a másikhoz "hozzáér"..
Mi a f@szér' lenne normális? Ez így hova van rögzítve? Vagy ez általános dolog és én nem tudtam erről? Nyitom az ajtót, látom, hogy közeledik a másik autóhoz, megfogom és megállítom. Pont. Miért kéne hozzáérni? Tolatok be, forog be a kocsi eleje, nagyon-nagyon necces, behúzom a kézit, kiszállok, megnézem, ha nem jó igazítok.
Tényleg csak nekem olyan természetes az, hogy más tulajdonát nem basztatjuk semmilyen szinten?
Egyszer valaki felvetette, hogy akkor csomagold körbe a kocsidat bubis fóliával. Az igazi óvoda biturbó.
-
kenwood
veterán
egyebkent az ilyen esetekre tok jo lenne kiszorni parszaz kamerat a varosban,es feltolteni a videokat a netre.a rendszamra,es a sunyi patkany elkovetore razoomolva.
illetve at a reszt,amikor korbenez,hogy el tud-e sunnyogni,szepen lassitva nyomni. tudja csak meg a csaladja,baratai,milyen gerinces emberrel van dolguk. -
DraXoN
addikt
Látom nagyon küzdötök joysefke ellen.
De szerintem kb. igaza van azon a szinten ahol mondani próbálja. De mindenki más már "nagyobb" káreseteket is belemond...az én mostani autóm is amióta nálam van sok sérülést kapott ... többsége csak úgy "megjelent" rajta egyik napról a másikra (utcán parkolás) ... nem tudok mit csinálni vele.. Idegeskedek-e miatta? nem.. menj el egy olasz vagy észak francia városba ... kb. az új autók is körbe vannak parkolási sérülésekkel.. ehhez képest az itteni állapotok "normálisak".
Mondjuk a kedvencem a fényezett lökhárító .. annyi értelme van, hogy a kis koccanás hatására is több tízezer legyen a javítás, ha javítani akarja az ember.. kész hímes tojás lesz tőle az autó...
A lényeg:
teljesen normális ha néha egyik lökhárító a másiknak megy kicsit ... az egyik ajtó a másikhoz "hozzáér".. a fémen/műanyagon a fényezés meg extra érzékeny így könnyen sérül... Nem szép utána? Lehet, hogy nem, de egyből javítani se feltétlen életszerű... vagyis, az utcán tárolós körülmények esetén pár hónap után lesz másik ilyen "sérülés" is rajta...
aki meg nagyon aggódik más autójáért lehet kapni ilyeneket: [link]
Tessék szépen felrakni mindenkinek aki a sajátjáért aggódik, az aggódjon más autójáért is...
és akkor legyen sárvédő gumi is.. úgy 2-3 hete kaptam kavicsfelverődést az előttem menő autótól (vagy a szembejövő sávból jött? nem tudom pontosan) ... szép kis nyomot hagyott a szélvédőn ...de .. használati tárgy ... ahogy "kopik" elszomorít, de ez már csak ilyen... egy-egy ilyen sérülést (magam részéről) nem tekintek anyagi kárnak, világvégének... csak velejáró következménynek, hogy birtoklok valamit ami a környezeti hatásokkal szemben védtelen... a fényezés elsődleges célja is nem az, hogy "mutasson".. persze szép ha mutatós, hanem, hogy védje a karosszériát a rozsdásodás ellen.
-
joysefke
veterán
A hsz-eidből én azt szűrtem le, hogy ez szerinted is így van, csak változott a véleményed, de nem azért mert rájöttél, hogy ez mégsem károkozás, hanem mert belefáradtál a többi ember leszaromságába és te is olyanná váltál, bocs.
Valamikor úgy gondoltam, de most már máshogy gondolom. És nem, én a dolgoknak a lényegi részét nem szarom le. Deffenzíven közelekedek, nem sodrok másokat veszélybe, vigyázok parkolásnál és vigyázok ajtónyitásnál. Ez sokkal több, mint amit az autósok 80%-a megtesz. Sokkal.
Ha ezek ellenére mégis rányitnám valakire az ajtót és lenne egy hajszálkarc, vagy 2-3cm-en meghorzsolnám a fényezést, akkor a dolog súlyára való tekintettel elhajtanék a francba.
Mégpedig azért, mert pontosan tudom, hogy nem akarom magamnak a procedúrát ami egy ilyen semmiségnél van illetve tudom hogy fordított helyzetben én is pontosan ugyanerre számíthatok. 13,5év alatt egyetlen arc volt aki hagyott egy cetlit. Megegyeztünk egy jutányos (alacsony) összegben és kész mindenki ment útjára.
Figyelj, én arról próbálok veled vitázni, hogy a „Részemről irreálisnak tartom” egy hülyeség. Nem az a lényeg, hogy te mit gondolsz (Pontosabban gondolhatod azt, hogy ez nem kár, de attól még az lesz). Az már a te döntésed, hogy karcolás esetén te konkrétan mit csinálsz, de attól még az károkozás. Ennyi.
Na látod ebben éppen igazad van
A tényeknek nincsen szüksége a hitünkre. Velem a tapasztalatok -tények- tanították meg, hogyan működik a rendszer. Te pedig itt okoskodsz arról, hogy mit hogyan kellene csinálni. Sok sikert a magasztos elvek gyakorlatba való átültetéséhez. -
Nekem két kisgyermekes szülőként a meglátásom az, hogy a parkoló helyek szűken vannak felfestve, egyszerűen túl keskenyek. Természetesen a családosoknak felfestett részen, ahol széles hely van soha nincs szabad hely, hisz mindenki családdal jön... Ha 12 éves Pistike ül hátul őt már illeti az. Ha mákom van és találok helyet mégis, akkor viszont tuti, hogy a mellettem álló nem középre áll be, hanem az autómhoz közel, hogy tutira ne tudjam kinyitni azt a tetves ajtót.
Akinek van gyereke biztosan tudja, hogy a gyerekülésbe egy gyereket akkor lehet csak berakni normálisan, ha az ajtót teljes terjedelmében kinyitom. Erre a parkoló helyek nagy része alkalmatlan és szinte mindig neki kell támasztanom a mellettem álló autó ajtajának (persze figyelve, hogy ne basszam szét).Konklúzió: Lehetőleg ne parkolj olyan autó mellé, ahol van gyerekülés, mert nincs más választása az illetőnek, az ajtót neked fogja támasztani. De a combo kill a 3 ajtós autó, amiben gyerek ülés is van!
Ha pedig családi helyre parkolsz, gyerek nélkül b***d meg!
-
Tikakukac
titán
Neked kis karcocska, nekem meg egy teli elem fényezése, hogy ismét olyan legyen, mint a karcocska előtt
Hülyének is megéri, nem?
És akkor én barom hülye idióta, rakok fel kavicsvédőket meg clear-bra-t élekre és ajtónyitókra, hogy még véletlenül se karcoljam szét a gépet
Ezt szeretem. Én beleteszem az időt, a pénzt, a lelkesedést és vigyázok a cuccaimra. Hogy ezt tisztelni kéne? Ugyan, hagyjuk már. Kultúra. Az ami nincs.
-
MrSealRD
veterán
Az a baj, hogy amikor van egy autó amire te rányomsz egy kis karcot, meg egy kis festéket a tiedből akkor megvonod a vállad mert az semmi. Aztán ugyanerre az autóra még 200 hozzád hasonló is hozzáteszi a sajátját... A végén megy így (YT alert) néz majd ki szerencsétlen használati tárgy.
Persze a karcok, meg sérülések egyenként lehet, hogy nem akkorák, de sok kicsi sokra megy... Amikor meg ott van, hogy eladásra megy akkor a tulajdonosnak értékvesztést kell elkönyvelni, mert a vásárláskor valahogy az ilyen kis piszlicsáré karcok felértékelődnek. Most akkor ez hogy van? Kettős mérce?
Nyissak egy perselyt, hogy a full elem fényezésének ez most az 1500Ft-os része? Aztán minden hülye dobjon bele pénzt? Arról nem is beszélve, hogy a fényezéssel ugyan ki lehet javítani, de eladáskor meg megint jönnek a szódásszifon fejűek a rétegvastagság mérővel, és akkor megint megy monopoly...
Tökmindegy, hogy te mit gondolsz a saját tulajdonodról... Ha te ganéval waxolsz nem érdekel. De más tulajdonát tisztelt annyira, hogy nem teszel benne kárt, vagy vállalod a felelősséget érte...legalább részben.
-
66zio
aktív tag
Figyelj, én arról próbálok veled vitázni, hogy a „Részemről irreálisnak tartom” egy hülyeség. Nem az a lényeg, hogy te mit gondolsz (Pontosabban gondolhatod azt, hogy ez nem kár, de attól még az lesz). Az már a te döntésed, hogy karcolás esetén te konkrétan mit csinálsz, de attól még az károkozás. Ennyi.
A hsz-eidből én azt szűrtem le, hogy ez szerinted is így van, csak változott a véleményed, de nem azért mert rájöttél, hogy ez mégsem károkozás, hanem mert belefáradtál a többi ember leszaromságába és te is olyanná váltál, bocs.
-
Chaser
legenda
Semmi duh, megfelelo eljaras arra a viselkedesre amit mondtal, no, az ilyenek igy tanuljak meg a tisztesseget, ha mar a kedves apukanak es anyukanak nem sikerult a neveles
Egyebkent nem vezetek, epp az ilyenek miatt ( : valakit elobb-utobb ugyis kifileznek, mindemellett autom mar volt es szoktam azzal utazni, es 100% h senki autojat nem barmoltam szet ajtonyitassal, akkor se ha ugy kellett kiszallnom h 2d-be kellett konvertalodnom -
joysefke
veterán
A túlzás az más, Te még mindig csúsztatsz.
Segítek, hogy megértsd a különbséget:
én végig kizárólag arról beszéltem, hogy a napi közlekedésben gondos, körültekintő vezetés mellett is előfordulnak apró sérülések, horzsolások, konkrétan ajtónyitásról és parkoláskor horzsolásról volt szó).Részemről irreálisnak tartom azt, hogy ezekből az évente több alkalommal (ÉRTSD: én 13,5 év alatt 2 max 3 ilyen apró horzsolást okoztam, de én évi 2-3-at tuti bekaptam amíg az utcán parkoltam) előforduló apró károkból amelyek érdemben nem befolyásolják sem az autó műszaki állapotát, de igazából még a kinézetét sem. Mert nekem ne mondja senki, hogy egy 2-3cm-es kis horzsolás esztétikai tényező. Ha valaki full végighúz egy elemet az nekem már nyilván más kategória.
Szóval én nem érzem reálisnak azt, hogy az emberek évente többször ebből ügyet csináljanak (vagy engem akarjon rákényszeríteni valaki, hogy az üggyel évente többször foglalkoznom kelljen) ilyesmiből. Úgy hogy az ügynek a költsége tehát az elem számlával igazolt fényezése vagy éppen Bónusz fokozat csökkenése no meg a kárszakértőhöz járkálás meg igazolások beszerzése az eléri mondjuk az 50E forintot. Aztán 3-4 hónap múlva jön a következő mutatós karc.
Ezt én nonszensznek tartom. Lehet velem egyetérteni vagy sem, de ne kérd azt tőlem, hogy úgy gondolkodjak, mint ahogy 15 évvel ezelőtt tettem amikor anyukámtól kaptam kocsit és zsebpénzből tankoltam...
Attól még, hogy mész a tömeggel és leszarod, hogy kárt okozol másnak, attól még nem lesz elfogadható. Vagy ha így gondolod tessék lópikulát is enni, hisz 100 millió légy nem tévedhet.
Nem nagyon okozok kárt másnak.
-
Tikakukac
titán
Azt megnézném, amikor ilyen esetben igazságügyi autószakértőt kérsz, hogy számolja ki neked mennyi részed lesz a festésben
Egyszerű a dolog: nem teremtesz alapot arra, hogy kelljen betétlapot tölteni. Ha meg mégis, akkor töltesz. Igazságtalan? Óh baszkikám, az egész világ az
-
joysefke
veterán
"Ha egy apró piszricsáré karcolásról vagy egy kicsit nagyobb karcolásról van szó, ami lejön polírozással, akkor igen. Elküldeném az anyjába. Fizetni csak végső esetben fizetnék, töltenék ki betétlapot."
De akkor gondolom ott helyben fel is políroznád, hogy ami okozva lett hiba eltűnjön. Igen is a mikro karcolás is a másik tulajdonának rongálása és ne annak álljon feljebb és okoskodjon aki okozta a hibát hanem kérjen elnézést ha volt bőr az arcán telibe verni akkor legyen bátorsága bocsánatot is kérni és a hibáiért vállalni a felelősséget és ne kihúzni a nagy szájával alóla magát.
Nézd, mint már 10x leírtam, én óvatosan közlekedek, nem verem rá az ajtót senkire. Ezen felül nem bánok a másik autójával csak azért figyelmetlenebbül vagy máshogy mert az öreg és vagy értéktelenebb vagy akár csak ütött-kopott autó. Sokkal egyszerűbb figyelmesen parkolni, mint utána magyarázkodni meg ügyet intézni.
Ha véletlenül megtörténik a baj és egy picit meghúznám a másik fél kocsiját nyilván nem én leszek az aki elkezd arcoskodni. Bocsánatot kérek stb.
Abból viszont nem engedek, hogy csórikámnak nem leszek a balekja. Azért mert csináltam egy mini-karcolást nem fogom betétlap kitöltéssel kezdeni vagy teljes elem fényezését fizetni. Akkor sem ha szép az autója. Ezek olyan dolgok amelyek évente több alkalommal fordulnak elő azzal aki itt BP-en az utcán parkol. És a legritkább esetben lesz a kis károknak meg az elkövetője.
Azt hogy mennyire tele vannak itt Pesten a parkolók és mennyi ilyen incidens van, vidékről elég nehéz elképzelni.
Szóval ha valaki nekem esne, hogy itt van a piszricsálé karc "húdemostaztán ez meg az", és bolhából próbálna elefántot kreálni, nos akkor kénytelen lennék elküldeni az anyjába.
-
flymi
addikt
válasz
#90088192 #20 üzenetére
Aki meg azt akarja elmagyarázni, hogy mert éveket dolgozott egy autóért, hat tegye, csak azt nem értem minek -> Erre könnyen válaszolhatok neked a saját példámmal. 3 évig spórolgattunk a kocsira, h mire asszony terhes lesz és meg is jön a baba, biztonságos autóban tegyük meg a kilométeret. Légzsákok, abs, ami csak kellhet. A nyeszlett r19 rönyótól éppen ezért határozottan eltiltottam az asszonyt, h beüljön utasként (nincs jogsija), az a kocsi nem egy életbiztosítás. 3 év alatt két keresetből, de kis fizuból így vettük a millás (nem ér annyit egyébként) 2005-ös focus kombit. Ennyi.
Engem azért bosszantana ha összetörnék és nem is tudnék hirtelen másikat venni.
Ha egyedülálló lennék kutya-macska nélkül, akkor esetleg én is úgy állnék hozzá, mint te. De mivel nekem nincs 9 életem, mint egy cicának ezért fő a biztonság. Egy-két légzsáknál alább már nem adnám. 2019-et írunk azért most már.
Mindig elborzaszt, h pölö (ruszki karambolos videókat nézve) 50-es tempónál szembe sávba átcsúszó Lada és mondjuk ott szemből is 50km/h-val érkező modernebb kocsi karamboljánál a fapad autósnak mennyi esélye van bennmaradni a gépben holtan. Elmondom: sok. Ez egy százzal a betonfalnak tipikus esete. Kösz, én ebből nem kérek.Remélem lejött mit akarok ezzel mondani. Kis pénz, normál autó, sok évig gyűjtögetés. Ez van.
Az autó egy tárgy, nem életcél, vagy befektetés, használva van kopik törik -> Ez így van. De ha már használom, akkor legyen jó, szolgáljon, juttasson el a-ból b-be uram bocsá hosszú utakon kényelmesen, ergó azért igenis törődést igényel. Nem kell minden hétvégén polírozni, az a ló másik oldala, de ha már megvettem (számomra) drága pénzért, akkor vigyázok rá.
A befektetés rész pedig épp lehet igaz is, egy régi ritka ferrari értéke minden évben egyre csak nő. Van akinek az a defektje, h ezeket a vasakat gyűjti és ápolgatja, istenem. Tegye ha megteheti, neked mit fáj? -
66zio
aktív tag
Nem csúsztatok, túlozok.
Azért TÚÚÚLoztam (tudod ez egy eszköz, hogy jobban érzékeltess dolgokat valakivel), hogy megértsd, hogy nem te döntöd el kinek mi a kár.De akkor kisebb példa. Mondjuk szélvédőd jobb alsó sarkába kerül egy 4cm-es karcolás. Kár-e vagy sem?
Valaki szétbasz egy üveget a földön, de ettől még nem lyukad ki a kereked, amikor állsz ki a parkolóból amiatt mert TE ráhajtasz kilyukad. Ő hibája vagy a tied? Kár-e vagy sem?Attól még, hogy mész a tömeggel és leszarod, hogy kárt okozol másnak, attól még nem lesz elfogadható. Vagy ha így gondolod tessék lópikulát is enni, hisz 100 millió légy nem tévedhet.
Attól még, ha kirabolsz egy embert és elszaladsz és nem buksz le attól még igen is rossz fát tettél a tűzre.
Ha megkarcolsz egy autót és elmész attól még kárt okozol.Az meg, hogy véletlen-e valami nem számít. Hozok még egy túlzó példát mert úgy érzem nagyon szereted ezeket. Véletlenül megölsz egy embert, attól még, hogy véletlen, vállalnod kell. Úgy hívják, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés.
-
joysefke
veterán
Csúúúsztatsz
Egész eddig ajtórányitásokról meg kis karcokról volt szó, te meg idejössz egy komoly kárt okozó eseménnyel ami ráadásul szándékos rongálás is.
Áruld el nekem erkölcsileg tévedhetetlen Fórumtársam:
Te hogyan kezelnéd ezeknek a parkolói karcolásoknak a problematikáját? Azokét amelyekből Budapesten szinte mindenki kap évi 2-3-at akinek utcán parkol a kocsija és forgalmas bevásárlóközpontba jár vásárolni? -
rdt89
addikt
Nekem sose volt egyik autóm se csak használati eszköz ezért is zavarnak ezek a dolgok.
(#4) Fotonhámozó:
Igen ez tény én is inkább úgy szoktam parkolni, hogy messze a kocsisortól, de mire visszaérek hiába üres 6 holdnyi terület szorosan mellém állva parkolnak le az autósok...(#5) Sanya:
Dettó nálam is mindig ez van, akármennyire is üres helyre parkolsz, mire visszaérsz már ott vannak melletted közrefogva(#9) hcl:
teljesen egyetértek veled, de most azért kompromisszumot kötni mert sok a tahó nem akarok(#11) joysefke:
Ha egy olcsó szar autója van az embernek se indok rá, hogy rommá legyen horpaszgatva, rábaszva az ajtó, és ha látom, hogy rányitja az ajtót akkor igen is szóvá teszem, még ha csak hajszálkarcot tesz a kocsira, mert ez olyan, hogy nyomkodja a telefonját és kiverem a kezéből majd ha pattog megmondom neki, hogy ezért vergődsz? csak egy karc, ez nem jó hozzáállás, én mindig rámarkolok az ajtóra és nagyon óvatosan nyitom ki és az összes utasom is megkérem mindig, hogy erre figyeljenek, mert ahogy én se szeretem ha rámcsapják én is kiemelten figyelek erre.(#12) nullpoint:
A kézzel megfogásos technika nálam is használatban lévő dolog(#16) joysefke:
"Ha egy apró piszricsáré karcolásról vagy egy kicsit nagyobb karcolásról van szó, ami lejön polírozással, akkor igen. Elküldeném az anyjába. Fizetni csak végső esetben fizetnék, töltenék ki betétlapot."De akkor gondolom ott helyben fel is políroznád, hogy ami okozva lett hiba eltűnjön. Igen is a mikro karcolás is a másik tulajdonának rongálása és ne annak álljon feljebb és okoskodjon aki okozta a hibát hanem kérjen elnézést ha volt bőr az arcán telibe verni akkor legyen bátorsága bocsánatot is kérni és a hibáiért vállalni a felelősséget és ne kihúzni a nagy szájával alóla magát.
"Még valami:
Azokkal akik nem tudják fenntartani az autójukat, és ebbe beletartozik az is, hogy néha bizony egy sűrűbb parkolóban meghúzzák, rányitják az ajtót, de mégis mindig szépen csillogó polírozott autóban akarnak feszíteni, na azokkal nem tudok együttérezni. Vegyen olyan autót amit fent is tud tartani. Ha műtárgyat szeretne, akkor azt vegye meg hétvégi autónak."
Nekem van egy 26 éves alap 306-os Peugeot-om nem sokat ér még is zavar azon is az ilyen hiba, nem azért mert műtárgy hanem mert ha megveszem és használom én 5-6 év múlva is szeretem nézegetni, hogy olyan állapotban van mint mikor megcsináltattam.Nem kell értéke legyen, hogy megbecsülj valamit és zavarjon ha sérülést szenved. Ha megbecsülsz egy autót 25 éves korába is lehet olyan szép és jó állapotú mint mikor kijött a szalonból, csak nem ilyen felfogással kell gondozni
(#20) Agyturbina:
Ugye most nem azt akarod bemagyarázni, hogy ha már nem kellett érte sokat fizetni nem zavar, hogy szarrá verik? 190 ezerért vettem 7 éve a 306-om de vigyáztam rá és a mai napig eltörném annak a kezét aki ráhajítja az ajtót mert egy ócska szar. Attól, hogy valami 2 havi fizetésbe került még meg lehet becsülni, nem feltétlen az értéket nézik az autótulajdonosok és autóbolondok hanem amit az a kocsi képvisel...Egy autónak lelke van amit pátyolgati kell és ha így teszel tök mindegy hány éves és mennyit ér kivisz a világból és sose hagy cserben, egy kis megbecsülést kaphat az a 4 keréken járó nap mint nap életedet rábízó fémcsomagolás. Én a 26 évesre is ráköltöm a pénzt, hogy ne húzzam a szám mikor ránézek, hogy horpadással és festéklehúzódással teli, ez elmond mindent egy autó gazdájáról, hogy mennyire vigyáz a dolgaira. Nem szebb ránézni úgy a kocsidra, hogy nem más autó festéke tartja össze?
-
joysefke
veterán
Direktíváid:
1. Dögöljön meg a szomszéd tehene is, ha a Tiéd már döglött.
2. Neked mindenki szembe jön az autópályán, de kit érdekel?! Hisz megtehetem!
3. Belőlem egy van, de ti sokan vagytok.Posztoddal nem egy szimpatikus magyar ember benyomását kelted bennem... Próbáltam finoman fogalmazni.
Valamikor és is ilyen naív meg heves voltam mint némely "megmondom a frankót hogyan kéne működjön a világ" arc itt a topikban. Aztán megnevelt az élet
Ki tudja mennyi parkolói incidens elszenvedőjeként, ahol ugye egy kivételével sem betétlap sem cetli nem várt, már nem tudom túlságosan komolyan venni ezt a témát.
És számomra annak az ára, hogy én nem veszem komolyan a dolgot és nem idegeskedek minden apró karcon amit más okoz nekem, az hogy én sem fogok minden apró karcon idegeskedni amit majd talán én okozok másnak, ha a körültekintő közlekedés ellenére (amely B10-be juttatott) véletlenül meghúzom a kocsiját vagy rányitom az ajtót a parkolóban. És részemről ezek nagyon ritka incidensek szemben azzal amennyit ezekből én kaptam már be.
Az én hozzáállásom a dologhoz az, hogy az autó egy használati tárgy aminek van egy elfogadható és egyidejűleg elkerülhetetlen amortizációja. Én már nem fogok visszamenni ahhoz a világnézethez, hogy az autó egy műtárgy amit mutogatni kell és ha van rajta egy apró karc, azt azonnal ki kell javítani.
-
Tikakukac
titán
Van ez így, 1 hetes szalonautóba vonóhorgot anyuci beleküldte a nagy terepjáróval majd távozott. Szerencsére látták, így felelősségre lett vonva később. Idézem: aztán nem kurva mindegy a szarotoknak?
A többit nem is részletezem. Végül meg lett csináltatva, teljes ajtócsere.
Ki nem találjátok: rá pár napra kulccsal az az oldal végig lett borotválva
Ezekből a hasonló sztorikból ezer meg ezer van. Mikor megy az okoskodás miért itt tart az ország, vazzegh, hát ilyen emberekkel vagyunk kitömve, mit vársz?
-
Bird
addikt
Direktíváid:
1. Dögöljön meg a szomszéd tehene is, ha a Tiéd már döglött.
2. Neked mindenki szembe jön az autópályán, de kit érdekel?! Hisz megtehetem!
3. Belőlem egy van, de ti sokan vagytok.Posztoddal nem egy szimpatikus magyar ember benyomását kelted bennem... Próbáltam finoman fogalmazni.
-
törölt tag
Detto
Az autó egy tárgy, nem életcél, vagy befektetés, használva van kopik törik....ÉS?
Akinek nincs más pátyolgatni valója, hat na, ne az én problémám legyen mar
Különben meg asszonykám járt úgy, hogy a szel szó szerint kitépte az ajtót a kezéből és rávágta a mellette levő autóra. Szépen megvárta míg megjön a tulaj, elmondta mi történt megadta a számát és azóta sem hallottunk semmit róla
Ha mindenki így viszonyulna a használati tárgyakhoz lehet nem lenne ennyi ideges ember.
De lehet tévedek mert sokszor nemzeti sportnak tűnik
Különben meg szerintetek miért vettem egy 2006-ban gyártott autót? Pont ezert nincs értéke nincs min aggódni, kb 2 havi keresetem volt. Ha összetörik összetörik, veszek egy másikat.Aki meg azt akarja elmagyarázni, hogy mert éveket dolgozott egy autóért, hat tegye, csak azt nem értem minek
Miért érzem azt, hogy ez nem releváns sehogy sem?
-
-
-
joysefke
veterán
Tehát, ha csak egy karcolásnyira is meghúzod más autóját és netalántán tetten is ér a tulaj, még TE küldöd el az anyjába? Ez ám a hozzáállás. Remélem fordított esetben TE is szépen visszaülsz a karcos kocsidba és konstaatálod, hogy el lettél küldve ugyan oda.
Nos ha elolvastad a hsz-emet, akkor benne van, hogy körültekintően közlekedek, parkolok és nem nagyon húzom meg más autóját, ennek megfelelően olyan még nem történt, hogy meghúztam volna egy autót és pont tetten is értek volna. 13,5 évnyi bp-i közlekedésem alatt 2 max 3 eset volt, hogy enyhén meghúztam egy autót illetve ajtónyitásos karcolást (tudtommal) még soha nem okoztam (tudod, manapság már nem nézem annyira
). Szerintem ez elég jó arány.
még TE küldöd el az anyjába?
Ha egy apró piszricsáré karcolásról vagy egy kicsit nagyobb karcolásról van szó, ami lejön polírozással, akkor igen. Elküldeném az anyjába. Fizetni csak végső esetben fizetnék, töltenék ki betétlapot.
Remélem fordított esetben TE is szépen visszaülsz a karcos kocsidba és konstaatálod, hogy el lettél küldve ugyan oda.
Nem, én csak akkor kezdek el pattogni, ha valami kár is keletkezett. Egy kis karc az nálam nem a kár kategória. Már régóta nem az.
Nekem is meghúzták legalább tucatszor az autómat, rányitották az ajtót sőt bele is tolattak az oldalába úgy hogy horpadás lett. Ezek között tehát olyan dolgok is voltak amelyek KÁR-t is okoztak.
13,5 év alatt mindössze egyetlen egy ember hagyott nekem cetlit. Vele megegyeztem valami reális KP-ban aztán jó napot. Én nem nagyon okozok kárt és piszricsáré dolgokból ügyet sem akarok csinálni akkor sem amikor én vagyok a farok rossz végén.
Kis mini-karcolásoknál (bevásárlókocsi) nem is érzem reálisnak azt hogy bármelyik fél követeljen a másikon bármit is.
Azokkal akik nem tudják fenntartani az autójukat, és ebbe beletartozik az is, hogy néha bizony egy sűrűbb parkolóban meghúzzák, rányitják az ajtót, de mégis mindig szépen csillogó polírozott autóban akarnak feszíteni, na azokkal nem tudok együttérezni. Vegyen olyan autót amit fent is tud tartani. Ha műtárgyat szeretne, akkor azt vegye meg hétvégi autónak.
De mondom, neked nem tőlem kell félned a parkolóban, mert én nem szoktam meghúzni autókat, ajtót figyelmetlenül kivágni.
-
balajti
tag
˝a kár kimerül egy kis karcolásban a másik autón, akkor én is továbbhajtok lelkiismeretfurdalás nélkül. Ha szenvedő fél nekiállna pattogni, türelmesen elküldeném az anyjába˝
Tehát, ha csak egy karcolásnyira is meghúzod más autóját és netalántán tetten is ér a tulaj, még TE küldöd el az anyjába? Ez ám a hozzáállás. Remélem fordított esetben TE is szépen visszaülsz a karcos kocsidba és konstaatálod, hogy el lettél küldve ugyan oda.
-
nullpoint
őstag
Nekem is baxták mer bele az ajtót a jobb hátsómba. De úgy hogy behorpadt. Eltörném a kezét annak aki bármilyen kárt okoz a másik autójában és tovább áll.
Teljesen mindegy milyen kis karc, egy elem fényezése 30ezer alsó hangon, az elem le-felszerelése 20ezer baráti áron is.
Persze más tészta egy polírozással helyrehozható karcocska, de egy ajtó beleverés sosem ilyen kicsi.
Amikor csak tehetem igyeszem két, minél felsőbbkategóriás kocsi közé beparkolni, azok általában vigyáznak a jószágukra.
Emellett meg, tudom hogy mekkora az ajtóm nyílási távolsága, ha szúk helyre kell beparkolni, akkor résnyire megnyitom az ajtót, a kicsi kacsómmal kinyúlok az ajtó külső peremére, és úgy nyitom tovább. (lapát tenyerem van
)
Így ha hozzáér valami a másik kocsihoz az a kezem lesz.
-
joysefke
veterán
Az autó egy használati eszköz. Az ember nagyvárosi használatra olyan autót vegyen, amit nem sajnál, vagy ha igen, és emiatt szépen akarja tartani akkor tudja fizetni a rendszeres bádogozást, újrafényezést meg polírozást.
Amikor Pesten kezdtem vezetni, én is féltettem a kocsimat és minden ilyen szituáción felhúztam magam. Azóta rengeteg bevásárló kocsit nekitoltak, beletolattak és ajtót rányitottak. Egy incidensen ami csak egy kis karcolást okoz már csak legyintek. Annyit tudsz tenni, hogy felismered a problémás helyzeteket, parkolóhelyeket és kerülöd őket.
Ennek megfelelően bár azért próbálok vigyázni hogy ne nyissam az ajtót másra, ne tolassak bele senkibe stb, de ha mégis megesne -ami nem nagyon esik meg, mert nem véletlenül vagyok B10-ben- és a kár kimerül egy kis karcolásban a másik autón, akkor én is továbbhajtok lelkiismeretfurdalás nélkül. Ha szenvedő fél nekiállna pattogni, türelmesen elküldeném az anyjába
Ilyen szituációm még nem volt.
A kis karcolásoknál komolyabb kár már más tészta, ha ott van az elkövető azt én sem nyelném le szó nélkül illetve én sem hagynám ott a tett helyszínét mint eb a szarát.
J.
-
Többek között ezért nem veszek csillivilli autót. Igényesség,meg minde, az szép dolig, de úgyis tele minden város tahóval. Idő kérdése, mikor húzzák meg...
Az Astrán lett egy piros csík,vsgy 10 centi. Nem kaptam infarktust.
De azért az ilyennek a kurva anyját.Ugyanakkor a tahó parkolásra sem indok,hogy rányitják. Az meg más idejét pazarolja, ha nincs miattuk hely.
-
Ghoosty
őstag
Sajnos a másik autójára való rányitást nagyban segíti az a szerkezet, ami bizonyos pontoknál nyitva tartja az ajtót és ahogy nyitod, ugrik egyet, hogy beálljon abba a pontba.
Én használati tárgyként tekintek az autóra, így annyira nem zavarnak a kisebb horpadások ez miatt, viszont amikor nem tud a másik normálisan vezetni és ahogy kiáll vagy beáll a kocsi mellé és végighúzza az orrával, az már kiakaszt. Sajnos volt részem benne: valami piros autó elintézte a kocsim, de nem kicsit. "Természetesen" betétlap/elérhetőség nélkül gyorsan eltűnve a helyszínről, így azt sem tudom ki lehetett. -
flymi
addikt
Ne is emlegesd a galambokat, múltkor úgy telibefosták egy nap alatt, h a színét se láttam.
Mosóban egy százassal rápróbáltam, nem vitte le a forró mosogatólé. Volt a kocsiban nedves törlőkendő, azzal kellett letörölgetnem előbb, utána tudtam lecsapatni.
Itt vidéken szerencsére azért nem olyan vészes a helyzet rányitással kapcsolatban. -
válasz
Fotonhámozó #4 üzenetére
A társasház előtt közterületen parkolás ilyen. A tubi szr volt ami nálunk 2 percenként gondot okozott. Lemostam, parkol és azonnal telibe nyomta egy nyomi galamb.
-
Sanya
nagyúr
De amikor a paraszt beáll a drága kocsijával 2 parkolóhelyre a bevásárlóközpontban, lehet annak az az oka, hogy ezt elkerüljék.
Én ha beállok egy ilyen parkolóba, akkor megpróbálok a bejárattól a legtávolabb megállni, de ha visszaérek a parkolóba, már áll az új kocsim mellett két '94-es suzuki swift úgy, hogy szinte minden máshol üres a parkoló.
-
Fotonhámozó
senior tag
A kocsimon 5 évvel ezelőtt 20-ig számoltam a rányitásnyomokat, inkább nem folytattam. Azóta szereztem még pár újabbat. Van köztük alig feltűnőtől horpadásos rányitásig mindenfajta sérülés. Annyira a béka ülepe van a másik vagyontárgyára való figyelés, mint amilyen a közlekedési morál. Legcélszerűbb lenne tankkal közlekedni.
-
Mi5u
tag
Te hiába félted és óvod, sokaknak csak használati eszköz és lesz@rják ha rád nyitják az ajtót.
Mikor megvettem a mostani autóm, már a második héten beletoltak egy bevásárlókocsit...kicsit sem voltam ideges. Azóta eltelt 3 év, és 5-6 hasonló sérülés után már csak legyintek az egészre. -
Mert a történet nem egy résztvevős.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Autótulajdonosok biztos tudják milyen kellemes érzés mikor ott hagyják "szemük fényét" az utcai parkolóban és...
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Fotó állvány eladó
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- 150db - 24600Ft/szett - DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest