Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-08-02 12:58:01

LOGOUT.hu

Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23301) Keef_Lee válasza s3toraph (#23298) üzenetére


Keef_Lee
senior tag

A noobs egy multi telepítő, ami azt is jelenti, hogy a kiválasztott telepítésekhez még sok mindent letölt telepítés közben. Tehát ne legyen zavaró számodra a mérete :)
Raspbian, osmc, stb van benne.

https://www.raspberrypi.org/help/videos/#noobs-setup

[ Szerkesztve ]

(#23302) cinemazealot válasza s3toraph (#23298) üzenetére


cinemazealot
addikt

No, hát nem tőlem fogod a legpontosabb leírást kapni a Pi lelkivilágáról, de leírom, hogy én ezt hogy csináltam.

1.
Pi-re (pontosabban a Pi-be dugható microSD kártyára) feltelepítettem a Raspbian-t, ami tulajdonképpen egyfajta Linux disztribúció, ez lesz a Pi operációs rendszere. Az ablakozó felülettel én most nem akartam bajlódni, ezért úgy emlékszem, hogy ezt lekapcsoltam, azaz el sem indítottam, mert az elég sok erőforrást emészt fel. Ráadásul ha szerverként üzemelem majd a Pi-t, akkor tökéletesen fölösleges, hogy egy senki által nem látott GUI további erőforrásokat emésszen fel az amúgy is kis teljesítményű gépen.

2.
Bekapcsolom a Pi-t úgy, hogy már az imént feltelepített Raspbian fut rajta. Ablakozó felület nincs, csak parancssor. Innentől nem árt begyűjteni egy kis Linux ismeretet, de nem kell rendszergazdai szintre gondolni. :) Belépek magán a Pi-n, és egy ismert domain megpingelésével ellenőrzöm, hogy van-e hálózati kapcsolatom, pl.:

ping bme.hu

Ha ez működik, akkor boldogság van, ha nem, akkor engedélyezem a hálózati kapcsolódást. A távolról menedzselhetőség kedvéért érdemes bekapcsolni az SSH-t is, hogy ha valamit állítani szeretnél a Pi-n, ne kelljen mindig odamenni hozzá, monitort, billentyűzetet akasztani rá, hanem bármilyen gépről be tudjál rá lépni.

3.
Ha bent vagyok a Pi-n és van hálózatom, feltelepítem a Java SDK-t. Ha üzleti célú felhasználást tervezel és nem akarsz az Oracle-nek fizetni, akkor érdemes lehet OpenJDK-t telepítened, de ennek is vannak üzleti felhasználással kapcsolatos feltételei, érdemes utána olvasni. Innentől kezdve bármilyen Java programot is írsz, azt helyben a Pi-n le is tudod fordítani és futtatni is tudod.

4.
Írj egy egyszerű Java programot HelloWorld.java néven. Lépj be abba a könyvtárba, ahova mentetted/másoltad, majd fordítsd le és futtasd:

javac *.java
java HelloWorld

Az így elindított programot bármikor meg tudod szakítani a CTRL+C billentyű kombinációval. Ha szerver alkalmazást írsz és azt szeretnéd, hogy a folyamat a parancssortól független szálban folytassa tevékenységét (így indítás után ki is léphess a Pi-ről anélkül, hogy a program futása megszakadjon), akkor így indítsd el:

java HelloWorld &

Ha külön folyamatban fut a program, akkor indítás után látni fogod, hogy a folyamatnak, mi lett az azonosítója, ez egy sorszám, amit az operációs rendszer rendel az adott folyamathoz. Ha ezt utólag szeretnéd mégis lelőni (mert pl. rájöttél, hogy elrontottad, vagy csak újra szeretnéd indítani), azt CTRL+C-vel már nem fogod tudni, csak egy újabb parancs kiadásával:

sudo kill -9 1234

ahol 1234 a program folyamatának azonosítója.

Röviden ennyi, szerintem nem ördöngösség. :) Többiek, ha valami hülyeséget írtam, bátran jelezzétek!

[ Szerkesztve ]

(#23303) s_e_n_k_i válasza s3toraph (#23288) üzenetére


s_e_n_k_i
tag

Nekem ez van használatban: "VNC® Viewer for Google Chrome™"
Nem sokszor használom (csak akkor, ha távolból akarom az otthoni routert állítgatni: belépek VNC-vel a Pi-re, majd ott egy böngészőt indítva konfigolom a routert, mivel azon a külső elérés és a terminal mód is ki van kapcsolva), de akkor teszi a dolgát.

Ja, és a pi az egy első generációs B, 256MB rammal, és azon is megy ;-).

(#23304) s_e_n_k_i válasza s_e_n_k_i (#23303) üzenetére


s_e_n_k_i
tag

És azzal gondolom mindenki tisztában van, hogy VNC esetén a jelszó titkosítatlanul megy át a gép és a Pi között, ami nem igazán egészséges.
Ezért érdemes mindenképpen SSH tunneling-et használni.Már nem emléxem, hogy hol volt az a leírás, amit én anno használtam, de itt van két példa, valami hasonlót csináltam én is (egy és kettő).

(#23305) Archttila válasza MaCS_70 (#23299) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog

Az előbb felhívtak, hogy ez így nekem ÁFÁ-val szállítással kutyafülével közel 22k lesz :) akkor inkább 3k olcsóbban megrendelem eBay-en ezt a KIT-et és imádkozom, hogy ne legyen semmi baja.

[ Szerkesztve ]

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#23306) s_e_n_k_i válasza Archttila (#23305) üzenetére


s_e_n_k_i
tag

Mivel ez Kínából jön, valószínüleg megfogják a VÁM-on, fizethetsz ÁFÁt, plussz vámkezelési díjat, azaz sokkal drágábban jössz majd ki. Persze itt kapsz egy csomó minden mást is, de például a táp kérdéses (az fdh-s tényleg jó minőségű), ez a ház eléggé törékeny (ha sikerül összerakni, akkor persze jó), a ventillátor teljesen felesleges. Azért sok sikert.

(#23307) stopperos válasza s_e_n_k_i (#23304) üzenetére


stopperos
senior tag

Szeintem ezt a leírást kerested.[link]

"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

(#23308) Archttila válasza s_e_n_k_i (#23306) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog

Értem. Esetleg valami javaslat, mert 22k már kicsit sok érte.
UK Amazon-ról is megvehetném már csak azért is mert a shipping-et megúsznám, mivel most jön haza az egyik ismerősöm.

15k [link]

[ Szerkesztve ]

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#23309) vadkörte


vadkörte
addikt

Használtan érdemes - megéri? - Pi-t venni? Nem ragaszkodok a Pi3-hoz, az igényeimet a Pi2 is bőségesen kielégítené. Sőt...

Üdv. V. Körte

(#23310) cinemazealot válasza vadkörte (#23309) üzenetére


cinemazealot
addikt

Szerintem igen. Én is Pi2-t fogok vadászni, mert nincs szükségem a Pi3 WiFi és Bluetooth képességére. Tudd meg, hogy van-e még a tulajnak garanciája rá, illetve ha nincs, és pl. egy héten belül kiderül, hogy valami baj van vele, elállhatsz-e a vásárlástól.

(#23311) soldi3r válasza Archttila (#23308) üzenetére


soldi3r
veterán

Ha teheted vard meg a black fridayt a honap vegen, nem garantalt, de az esely megvan. Neha vannak ebayes akciok is, en 50%-kal olcsobban kaptam, csak ezert vettem meg. Szoval ha nem surgos, akkor turelem, en nem vennek kinait annyiert.

[ Szerkesztve ]

E30 (oo=[][]=oo)

(#23312) ryke1 válasza Archttila (#23308) üzenetére


ryke1
tag

Nezd meg ezt, igaz EU szallitas +12EUR

"Az akadályok azok az ijesztő dolgok, amiket akkor látsz, ha szemedet leveszed a célról" - Curt Carlson

(#23313) dan1 válasza Archttila (#23308) üzenetére


dan1
tag

Esetleg pimoroni,thepihut?
Mindkettő angliai,szóval áfa nincs.Vannak kittek,és asszem 4 font a szállítás.Én pimoronirol rendeltem csak magát a pi3-at,mikor jött a brexit parádé+kupon és 10800ft volt összesen.

(#23314) MaCS_70 válasza Archttila (#23305) üzenetére


MaCS_70
félisten

Nem tudom, hogy Hozzád mennyiből jön ki a szállítás, de az alap PI3 Element 14 Starter Kit még mindig csak 18850 Ft bruttó.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#23315) MaCS_70 válasza vadkörte (#23309) üzenetére


MaCS_70
félisten

Keresés kérdése.

Én több tucatnyi találat után arra a végkövetkeztetésre jutottam, hogy nem érdemes használtat keresni. Egyszerűen nem volt olyan, ami akár csak a rövid gondolkodást is megérte volna, legjobb esetben is csak 1-2 ezrest spóroltam volna az új, PI3-hoz képest, de volt nem egy olyan "alig használt PI2" is, amiért ténylegesen elkérték az új PI3 árát. Nagyon valóságtól elrugaszkodottnak tűnik a magyar használtpiac, amit főleg az táplál, hogy sok hülye vevő tájékozódás nélkül vásárol, mivel használtan biztosan olcsóbb...

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#23316) CHIPman válasza MaCS_70 (#23315) üzenetére


CHIPman
nagyúr

Erről csak annyit, hogy aprón van több eladó is, aki nem feltétlenül írja oda, hogy új terméket árul, de jóval használt árak alatt adja a vadi új pi3-at, csak doboz nincs hozzá. Én is így vettem, és a hirdetés még most is fenn van, csak nincs upolva, mert így is viszik, mint a cukrot.

Eladó Thrustmaster TCA Sidestick Airbus Edition - hardverapro.hu/tag/chipman

(#23317) Keef_Lee válasza CHIPman (#23316) üzenetére


Keef_Lee
senior tag

Ilyet én sem találtam, amikor akartam :U

(#23318) MaCS_70 válasza CHIPman (#23316) üzenetére


MaCS_70
félisten

Vannak nagyon normális emberkéktől nagyon jó ajánlatok, amikre nyilván nagyon gyorsan le is csapnak, de szerintem rengeteg túlárazott hirdetés van. Nem csak a Hardveraprón, hanem úgy általában.
Ha valamit nem a bolt ad el, az már eleve jelentősen csökkentett árat kell, hogy jelentsen, mivel nem áll mögötte a garantált eredetiség és a kereskedelemi értékesítésre vonatkozó jogszabályi védelem. (Engem éppen most dobtak át egy alig használt PC-részegységgel, 2000 Ft-ot spóroltam volna vele, helyette 12000-et buktam.)

A RPI-nél tovább bonyolítja a helyzetet az angol vagy kínai gyártás, illetve a jóárasított, tényleg kedvező árú gyári csomagok.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#23319) gonorrea


gonorrea
senior tag

Üdv!

Barátomnak beszereztünk egy pi3at, mivel olvastam, hogy openelec már nem támogatott, így libreelec került rá, szerettem volna neki feltenni transmissiont is, de nem nagyon megy, az én pi 2-n még openelec korában kipróbáltam ment is, de oda libreelec alá nem tudom feltenni a Kodi-Addon unofficial-t!
Tud valaki segíteni nekem ebben?

(#21421) cigam hozzászólása szerinti unofficial openelec-et próbáltam zip-ként feltenni de nem sikerült, hibát ír ki! :F

A lövészárkokban nincsenek ateisták... Az elv olyan mint a fing, tartod amíg bírod! O+N2 5G 8/128 GB + Amazfit Stratos

(#23320) Archttila válasza MaCS_70 (#23314) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog

Mondom felhívott ma a csóka és cakkom-pakk majdnem 23k lett a vége.
De már intézkedtem, 21.-én haver hoz egy ilyen KIT-tet (UK Amazon - 14.700 HUF)

Köszi mindenkinek a segítséget! :R

[ Szerkesztve ]

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#23321) MaCS_70 válasza Archttila (#23320) üzenetére


MaCS_70
félisten

Miből jött össze a 4500 Ft többlet a listaárhoz képest?
Már csak azért is érdekes, mert mi is most rendelnénk még egyet. (Két hete is vettem egyet, azt pontosan a listaáron adták, mint ahogy nem is adhatják többért...)

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#23322) Archttila válasza MaCS_70 (#23321) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog

Nekem vámot is számoltak+vidékre szállítás nettó 1500 HUF

[ Szerkesztve ]

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#23323) MaCS_70 válasza Archttila (#23322) üzenetére


MaCS_70
félisten

Az szállítási díjat értem.
De vámot egy magyar bolti árra??????? Lehetetlen. Már csak azért is, mert erre a termékkörre nincs vám.

Valamit nagyon félreérthettél.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#23324) Kékkutya válasza gonorrea (#23319) üzenetére


Kékkutya
csendes tag

(#23325) Archttila válasza MaCS_70 (#23323) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog

:) még rá is kérdezett, hogy ezen feltételek mellet is kell a kit, vagy törölje? hidd el nem értettem félre semmit pont azért hívott fel, hogy ezekkel tisztában legyek... (ezt ő mondta) én is meglepődtem de nem volt türelmem végigmenni melyik ország EU tag stb stb leckén mert dolgoztam. Egyébként gondolhatod, hogy nemmondom vissza feleslegesen de mondtam neki, hogy ez már kis túlzással bő 10k-val hosszabb na :)
Farnell-ről egyébként rendszeresen rendelek alkatrészeket!

[ Szerkesztve ]

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#23326) gonorrea válasza Kékkutya (#23324) üzenetére


gonorrea
senior tag

:R holnap próba köszönöm

A lövészárkokban nincsenek ateisták... Az elv olyan mint a fing, tartod amíg bírod! O+N2 5G 8/128 GB + Amazfit Stratos

(#23327) Degeczi válasza MaCS_70 (#23323) üzenetére


Degeczi
nagyúr

OK, nyilván nem vám (az valóban ritka, és egyébként is kevés), hanem áfa: az angol 20% és a magyar világrekordet 27% különbsége lehet
(bizonyos forgalom fölött sajnos az EU-n belül is a célország áfáját kell alkalmazni)

(#23328) Archttila válasza Degeczi (#23327) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog

"(bizonyos forgalom fölött sajnos az EU-n belül is a célország áfáját kell alkalmazni)"

:W :W :W

ÁFA nem VÁM!! :W :W elnézést nagyon fáradt vagyok és összekevertem.

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#23329) MaCS_70 válasza Degeczi (#23327) üzenetére


MaCS_70
félisten

De kétszeres ÁFA nem lehet!
A 18500 Ft a bruttó ár! Benne van az ÁFA!
Én most is simán tudtam rendelni ennyiért -- meglátom, mennyiért adják ide, de erre legfeljebb a szállítás mehet rá.
El sem tudom képzelni, hogy mi lehet a kavarás azzal a plusz 2500 Forinttal.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#23330) MaCS_70 válasza Archttila (#23325) üzenetére


MaCS_70
félisten

Hogyan jön ki a 10e Ft többlet? Már 28e Ft-ot kérnek?! :Y

A BRUTTÓ listaár 18500 Ft. Először 23e Ft írtál.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#23331) Degeczi válasza MaCS_70 (#23329) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ja magyar eladónál persze (hacsak nem egy egyszerűe közvetítő külföldi rendeleéshez)
Csak ott szerepelt az Amazon.co.uk egy korábbi hozzászólásban, azért gondoltam az angol és a magyar áfa különbségére.

(#23332) MaCS_70 válasza Degeczi (#23331) üzenetére


MaCS_70
félisten

Értem.
De most konkrétan egy FDH-s, forintban megadott, magyar webshopos, bruttó 18500 forintos tételről beszélünk, amit 23000 forintért akarnak kiszállítani.

Ennek utána is akarok járni, mert van egy-két hasonló ügyem, de az FDH-ról nem gondoltam volna...

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#23333) Archttila válasza MaCS_70 (#23332) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog

Kíváncsian várom, hogy neked mit mondanak.

[ Szerkesztve ]

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#23334) azbest válasza MaCS_70 (#23332) üzenetére


azbest
félisten

Az fhd oldala a farnell oldaláról parsolja az adatokat. Néha hallani olyat, hogy egy-egy felkapott raspberry-s cuccot nem farnelles áron adnak, mint ahogy egyébként szokták. Amikor én vettem tőlük ezt-azt, akkor stimmelt az árazás.

A postázás 1905 forint bruttó vidékre gls-sel, ha nettó 30 alatti a rendelés. BPen meg valsz ingyes.

(#23320) sati
na igen, így hogy haverod elhozza nem kell szállítási díjat fizetni. Egyébként az árus nem is szállít ide, de esélyes, hogy még legalább 10 gbp szállítást rátettek volna, ha szállítana.

[ Szerkesztve ]

(#23335) schferenc77


schferenc77
aktív tag

Sziasztok!

Va negy Pi3-om, hozzá csatlakoztatva egy USB-s MCE remote vevő és távirányító. Szeretnék a remote-on lenyomott gombokhoz bizonyos GPIO parancsokat rendelni. Amit eddig találtam, az mind GPIO-ra forrasztott IR vevővel működő kód, de nekem USB-s HID eszközként látszik az MCE remote. A kodi-val gyönyörűen működik, küldi be a billentyű lenyomásokat. Kérdés: hogyan tudok az egyes gomb lenyomásokhoz GPIO parancsokat társítani?

(#23336) sztanozs válasza schferenc77 (#23335) üzenetére


sztanozs
veterán

Kodi alatt kell?

Keymap fájlban kell matatni:
<F12>XBMC.RunScript(/home/pi/script/valami.py)</F12>
vagy
<F12>System.Exec(/home/pi/script/valami.py)</F12>

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#23337) Celtis válasza schferenc77 (#23335) üzenetére


Celtis
veterán

Kodiból a "Raspberry Pi tools" addon segítségével. Ez tartalmazza az RPI.GPIO kiegészítőt, amivel egyszerűen lehet a GPIO-kat kezelni. Az RPI.GPIO használatára sok leírás van a neten.

Itt van tőlem egy példa script egy kimenet bekapcsolására:
#!/usr/bin/python

import sys
sys.path.append('/storage/.kodi/addons/virtual.rpi-tools/lib')
import RPi.GPIO as GPIO

GPIO.setmode(GPIO.BOARD)
BLPin = 7 # board pin 7
GPIO.setup(BLPin, GPIO.OUT)
GPIO.output(BLPin, GPIO.HIGH)

Ezt Kodiban a 'RunScript("/path/to/script.py")' paranccsal lehet meghívni. Ilyen parancsot kell a gombnyomáshoz rendelni.

(#23338) schferenc77 válasza sztanozs (#23336) üzenetére


schferenc77
aktív tag

Igazából messzebbről indul el a történet: Logitehc Harmony-val lesz vezérelve az RPi-n futó Kodi. A Harmony-ban ún. Activity-ket lehet létrehozni, ami egyfajta sorrend, hogy kapcsolja be az erősítőt, eressze le a vetítővásznat, kapcsolja be a projektort és vezérelje az RPi-n futó Kodi-t (mint Media Center-t). Ezek közé a lépések közé lehet egyedi billentyűzet leütést is programozni a Harmony-ban: pl. küldj a MEdia Centernek egy "W" billentyűleütést. Na, én ezt a billentyű leütést szeretném "elkapni", és egy scriptet lefuttatni (amit Celtis kolléga írt, az már majdnem jó, én egy relét szeretnék ki/bekapcsolni). A relé pedig egy redőnymotort vezérelne, amely a projektort mozgatja a vetítési helyre.

Jelenleg itt tartok:
Keymap editorban tetszőleges gombnak a "számát" el tudom kapni. Pl a Harmony távon a sárga gomb középen a "394567" névre hallgat (legalábbis a keymap editor ezt írja ki, amikor lenyomom egy tetszőleges menüre.
Ezek után a keymap fileban (gondolom a global szekcióban) erre kell rárakni a script futtatását: <394567>System.Exec(/home/pi/script/valami.py)</394567> Jól gondolom?
Végeredményképpen, ha lenyomom a Harmony távon a sárga gombot (amit a Kodi 394567 néven ismer), akkor lefut a valami.py script, ami a gpio-ra kötött relén keresztül ad egy vezérlő jelet a redőnymotornak.

Ez a redőnymotor bekötés és relés történet még nem teljesen világos. A redőnymotornak van felé és le kapcsolása, ehhez akkor kétcsatornás relét kellene vennem? Egyik csatorna a le, a másik a fel irány? A redőnymotor kapcsolása ez:

A és B a fel és leirány, D a föld, C a fázis. Itt akkor az A-t kellene a relé egyik csatornájába, a B-t pedig a másikba bekötni?

[ Szerkesztve ]

(#23339) Pulsar válasza schferenc77 (#23338) üzenetére


Pulsar
veterán

röviden a válasz igen :D

Az még a kérdés, hogy hogyna működik jelenleg? Ha megnyomod a le kapcsolót, akkor szépen leereszkedik, vagy csak addig megy lefelé, ameddig nyomod a gombot? Illetve ugyan ez fölfelé?
Ha folyamatosan kell nyomni, mi történik akkor ha nyomod a gombot lefelé, miközben elérte már az a végállás hallhatóan a motor még teker, vagy van benne végállás kapcsoló, és lekapcsol?

(#23340) schferenc77 válasza Pulsar (#23339) üzenetére


schferenc77
aktív tag

Alapbol, ga megnyomod a gombot, akkor elindul az also vegallas fele, es ott megall (van a motoron vegallaskapcsolo, amit be kell allitani). Ugyan felfele. Tehat ha le jelet kap lefele megy vegallasig, ha fel jelet, akkor meg felfelé. Ezert gondolom, hogy ket csatorna kell neki a relébol, egyik a lefele iranyra, masik a felfelé iranyra.

(#23341) Pulsar válasza schferenc77 (#23340) üzenetére


Pulsar
veterán

Igen, az mindenképpen kell, csak a vezérlés végett kérdeztem, mert ugy nem mindegy :)
Igazából igy van a legegyszerűbb dolgod, mert meghúztaod a relét pl 1mp-ig a megfelelő iranyba és kész is.
Illetve amit még nem mondtál (vagy átsiklottam) hogy mi a konkrét terv? Egy gombbal iranyitani le és fel? Tehát ha fent van megnyomod az "xy" gombot és lemegy, majd ismét "xy" gombbal felmegy?

(#23342) LLaci89


LLaci89
tag

Valakinek itt van tapasztalata RASPBERRY PI 3 MODEL B mint otthoni media player/server-rel kapcsolatban?

(#23343) petya220 válasza LLaci89 (#23342) üzenetére


petya220
senior tag

Működik ;]
Milyen tapasztalatra gondolsz?

"Neked is pörög az agyad a szarokon, amíg a mosoly a szádra kanyarodik."

(#23344) LLaci89 válasza petya220 (#23343) üzenetére


LLaci89
tag

Itt olyanokra gondoltam, hogy full-HD film jól megy-e, milyen operációs rendszer az ajánlott hozzá meg hasonlók.
Igen, nem volt túl konkrét a kérdésem :).

(#23345) Aryes válasza LLaci89 (#23344) üzenetére


Aryes
nagyúr

Nagyjából a topik 3/4-e csak erről szól. Látszik, hogy egy fikarcnyi fáradságot sem vettél arra, hogy beleolvass.

(#23346) vadkörte válasza LLaci89 (#23344) üzenetére


vadkörte
addikt

Kollégám 256MB-os Pi-je is viszi a fHD filmeket, így gondolom a Pi3-nak a ~10x teljesítménytöbbletével sem lesz vele problémája. Ő a Raspbian-ra húzott egy Kodi-t. Ennél azért gondolom vannak szofisztikáltabb megoldások.
Nála jelenleg 24/7-ben VPN kapcsolatot szervez a Pi.

Egyébként tényleg nagyon sok hasznos információ van a topikban, elég csak keresni. (igaz ehhez tudnod kell, mit kell keresned)

[ Szerkesztve ]

Üdv. V. Körte

(#23347) Aryes válasza vadkörte (#23346) üzenetére


Aryes
nagyúr

Például.
Nem lett volna nehéz kitalálni a megfelelő keresőszót.
Vagy visszaolvasni úgy 200hsz-t (kb 10 perc maximum).
Csak szándék kérdése.
Csak vannak write-only felhasználók, akinek egyszerűbb kérdezni, mint a legkisebb erőfeszítést tenni a megoldás irányába.

(#23348) Celtis válasza LLaci89 (#23344) üzenetére


Celtis
veterán

Jól megy, de ez nem kihívás a PI3-nak még a Pi1 vagy a PI zero is viszi gond nélkül. Libreelec vagy OSMC ízlés/hit kérdése.
Olvasni, olvasni, olvasni!

(#23349) LLaci89 válasza Celtis (#23348) üzenetére


LLaci89
tag

Egyenlőre ennyire lenne használva, de programozóként, azért majd próbálgatnám más dolgokra is :D.
És igen bocsi, nem igazán olvastam az elején nagyon vissza a topicban.

(#23350) LLaci89 válasza Celtis (#23348) üzenetére


LLaci89
tag

És full-HD youtube lejátszással, full-hd youtube streammel mi a helyzet? Rákerestem itt a fórumon, meg általánosságban is, de elég sok ellentétes dolgot találtam.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.