Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
fsb1000
nagyúr
válasz
TwentyFour
üzenetére
Nem vagyok naprakész a NAS árakban, de másfél éve egy 4 fiókos RAID5-ös jelentősen olcsóbb volt mint egy Dell 4x Sas/SATA2 Raid5 kártya.
Az is megfontolandó hogy 8 HDD után miként pakolsz HDD-ket egy asztali toronyba.
Össze fognak érni, vagy egyáltalán nem lesz hely 10-12 HDD-nek. -
fsb1000
nagyúr
válasz
radi8tor
üzenetére
perszehogy butaság...... (olvass vissza az SSD topikba mit mond az akinek 2-3 SSd van egyberakva... a saját tapasztalatom is megerősíti)
-----
Az meg nyilván a te tapasztalatod, hogy micro-kisvállati vagy otthoni fájlszerverbe SLC-ket raknak RAID-be....ezt viszont nem tudom megerősíteni. -
fsb1000
nagyúr
válasz
TwentyFour
üzenetére
Raid5-re nem tudom a jó és megfizethető választ, de lehet ennyi pénzből Raid5-ös külső tárolókat vennék és optikai kábelt, ha van értelme.
----
De... lehet kicsit OFF: már több helyen láttam, hogy asztali gépekben nem volt megfelelő a HDD-k és SSD-k hűtése . Szerintem érdemes 10-20K-t erre is költeni, mert növeli az adatbiztonságot és az élettartalmat.
(a szendvicsbe rakott SSD-t is érdemes hűteni, mert annak az 1-3W-nak is távoznia kell valahova) -
fsb1000
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Ezt én sem tudom, mert egyéni tapasztalatokból nem lehet általánosságokat levonni.
A fórumbejegyzések meg... már 10 éve nem szokás egy HDD halállal teleírni a fórumokat. SSD a sláger.
Az értékes adatokat legalább RAID1-en kell tartani és máris jobb az adatbiztonság szintje. -
fsb1000
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Intel X25M G2 80Gb, Samsung SLC 32GB, Buffalo32GB, KIngston V+ 32GB
Ezeket próbáltam/használtam Raid0-ban... SATA2-es SSD-k
A SATA3-asok legújabbjai már olyan gyorsak vagy gyorsabbak, mint ezek Raid0-banMég az is elmondható, hogy a belső RAID miatt a tároló méret növekedésével általában nő a sebesség is. Ezért elképzelhető hogy a 32/64GB-os SSD-ket lenne értelme RAID0-ba kötni.
Nade az ár.... a 128-asok nem kerülnek 2x annyiba és talán lassabbak sem mint azonos tipusból épített 2x64GB RAID0 -
fsb1000
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Csak a 4K méretű blokkok írásánál van ez az anomália, illetve ahogy haladunk a nagyobb blokkméret felé a sebességhányad növekszik
Nyilván van valamilyen szük keresztmetszet az adatátvitelben, amiről nem tudjuk, hogy az (alaplapi) vezérlő vagy az adott SSD produkálja vagy valami más.A neten biztos van autentikus műszaki magyarázat, de nem jártam utána.
Elég volt annyi, hogy nem csak a Sandforce vezérlős SSD-knél figyelhető meg ez a jelenség. -
fsb1000
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Nem lassúak tömörített adattal sem, csak a gyári értékek kb. 50-60% produkálják szekvenciálís írásban.
Ez előző generációs SSD-k mondhatók "lassúnak", mert azoknál a RAID0 mind a szekvenciális mind a 4K-s R/W müveleteket látványosan gyorsította, azaz majdnem duplázódtak az adatátviteli sebességek. -
fsb1000
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Csak a szekvenciális R/W növekszik meg. A 4K-s és a többszálas 4K írás nem, vagy csak minimálisan. Z86 lap és 2x Agility3/120GB-al tesztelve.
Valós adatátvitelnél (pl. tömörített adatok) már csak 600-800K volt az eredmény. -
fsb1000
nagyúr
válasz
HUfantom
üzenetére
Még csak linux/ubuntu szoftveres raid1-et csináltam.
Túlélt több áramszünetet, sőt volt olyan eset hogy a szünetmentes ki volt purcanva (nem volt ellenőrizve) és olyankor is helyre állt egy kis automatikus szinkronizálás után.Win7 alatt hogy negy ez? nagyon érzékeny? És Raid0 100% összeomolna egy áramkimaradástól? (ha nincs védve)
-
fsb1000
nagyúr
Üdv!
Ubuntu 12 serverrel létrehoztam egy szoftveres RAID1 tömböt.
Ubuntu 12 Desktoppal CD-ről bootolva hogy tudom elérni?
USB-re másolnám a tartalmát.Ha ez inkább linuxos kérdés, akkor légyszi a megfelelő topikba írányítsatok el.
Köszi! -
fsb1000
nagyúr
Üdv!
Van egy RAID5 tömböm 32K strip mérettel.Windows alatt kiteszteltem hogy 32K vagy 64K clusterből a 64Kb-ossal tudom gyorsabban a rajta lévő adatbázist írni/olvasni. (kicsi a különbség, de szignifikáns)
Most egy linux került rá, particionáléáskor nem tudtam a cluster méretét állítani.
Kiderítettem, hogy 4K a blokk size.Szerintetek mi várható ilyen párossal? Soha ki nem próbáltam volna a 32/4K stripCluster méretet....
-
fsb1000
nagyúr
Tanácsot szeretnék kérni stripe és cluster métret beállításához.
RAID0 tömböt hoznék létre kizárólag rendszer indító particiónak. (XP SP3)
Tudom, hogy nem túl biztonságos és boot idő sem fog 50% gyorsabb lenni, de szeretném kipróbálni és az optimalizáláshoz kéne a segítség, ha a leggyorsabb bootra törekszem.Feltételezem, hogy WINXP boot alatt az olvasott file-ok 50% 4K alatti, a többi 50% pedig 16K feletti. (ha valakinek van pontos infója akkor javítson ki)
Partició méretnek elég 20GB, de kényelmesebb lenne 60-100 GB
A háttértárolókon 16MB cache van.FAT32 vagy NTFS legyen a partició? Vagy NTFS kipacsolt adminisztrációval
(tán az a pár % is számít)
A cluster és strip méreteinek aránya milyen legyen?
Érdemes lemenni Cluster méretben 4K alá?
Mi a helyzet ha azonos vagy csak 2x akkora a strip mint a cluster?
És mi történik ha a strip kisebb (pl. fele) a clusternek?Köszi!
HDD-vel és SSD-vel is próbálkoznék.
Új hozzászólás Aktív témák
- Cyberpunk 2077
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Töltőtoll kedvelők/használók topicja
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen TV-t vegyek?
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Jeff Bezoshoz igazolt az űripar rocksztárja
- További aktív témák...
- Apple Mac Studio M2 Ultra 24 magos CPU, 60 magos GPU, 64GB RAM, 1024GB SSD
- 2db Samsung Galaxy A6 32GB (Kijelző törött)
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3958
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest