Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kem
addikt
Ha valakit érdekel, tudok szerezni Intel SSD-t. A legjobb SSD ami a piacon van most, és 80b.
-
kem
addikt
válasz
Atom_Anti
üzenetére
Szia!
Olvasd el azt a 3 cikket, utána kicsit jobban képbe leszel és kérdezz ha még nem tiszta valami
Én szigétet a gépembe se tennék, nemhogy raid-be... -
kem
addikt
Teszteld le!
Everest read test suite.
Ír sebességet is és processzorhasználatot is. semmi más ne fusson mellette a gépeden. Itt érdeklődhetsz az Everest lehetőségeiről. -
kem
addikt
válasz
Moleskin
üzenetére
A 10 az nem tíz, hanem egynulla. csíkozzás van, nem felezés meg harmadolás... (ha a stripe méret 4Kb, akkor 4Kb-os egységekre darabolja a vezérlő a fájlokat.). első egység ide második oda harmadik ide negyedik oda ötödikide hatodikoda... az ide az egyik mirrort jelenti(2db vinyó tükörben), az oda meg a másik 2db vinyót. Ez a RAID 0+1, vagy 1+0 vagy 10 vagy 01... ahogy tetszik
RAID5 pedig 3 helyre pakol, a negyedik pedig a paritás, tehát itt ha egy lemez meghal, a maradék 3-on meglesz az adat... Olvasd el még1x azt a 3 cikket nem fogom leírni ugyanazt ami abban baromi jól meg van fogalmazva...
-
kem
addikt
válasz
Antibazsi
üzenetére
A sáv bal vége a lemez eleje. 0. szektortól kezdődik, a kör közepéről. Én Acronis Disk Director Suite-ot ajánlom mindenkinek, az a legjobb partíciókezelő amit ismertek. Egyébként a win telepítő is a lemez elejére teszi ha az egész vinyót formázod, vagy üres partíciónál létrehozol egy kisebbet mint a teljes lemezterület.
-
kem
addikt
válasz
chipsetpifta
üzenetére
Milyen új konfig az aminek az alaplapja nem támogatja a RAID-et?

-
kem
addikt
válasz
chipsetpifta
üzenetére
az 1066-os DDR2 6-7000Mb/sec körül olvas DC-ben, az tutira bírni fogja. Piszok gyors lesz a rendszer...
-
kem
addikt
válasz
Antibazsi
üzenetére
Ki kell próbálni,h neked megéri-e. RAID-ben mindegyik vinyót 750-esnek használná, de sokat dolgozna a vezérló(alaplapinál a CPU). Én a leggyorsabbat vinyót használnám rendszernek, a többit RAID Mirrorban. Kísérletezgetni kell, úgy találhatod meg a neked megfelelőt.
Pár hsz-el lejjebb van egy 3 részes cikk, azt érdemes elolvasnod.
-
kem
addikt
válasz
Moleskin
üzenetére
gyors válasz:
WD5000AAKS nemjó választás, nagyon lassú.
Egy 320-as WD egymagában is gyorsabb nála, mert egy tányéron 320Gbnyi adat helyezkedik el, az 500-asnál meg csak 250(2tányéros). Ugye a fordulatszám meg ugyanaz, a sűrűbb lemez gyorsabban ír/olvas...mekkora sebességnövekedés?! Tesztek alatt írás/olvasás 2 - 2,5x-ösére növexik... erre a kérdésre nem nagyon lehet mit mondani, ha lehet akkor vedd meg, nem fogsz benne csalódni, csak ne haljon meg egyik se.
-
kem
addikt
válasz
Charger69
üzenetére
Az tuti,h félremér. Nem lehet,h ilyen gyorsan olvas a kessből. A stripe méretet feljebb állíthatnád amikor összeállítod a tömböt, akkor nem zabál ennyi prociidőt. futott még valami a háttérben? ez elég magas %. Egyébként az írás olvasás reális, az elérési idő lehetne kicsit jobb mondjuk Ezek milyen vinyók? RAID0 ugye?

-
kem
addikt
válasz
Lazsnak
üzenetére
naszóval

1. Ha még1 Raptort akarsz akkor a P/N szám egyezzen meg, de akár egy 40-es Maxtort is köthetsz mellé, ez csak ilyen "ejj jobb az ha egyforma...", amugy kb azért szokták mondani, hogy az egyik ne fogja vissza a másikat.2.nem kell raid vezérlő, pláne mert azoknak 133 MB/s az áteresztőképességük.
3.hagyd a fenébe, az SSD gyorsabb a raptornál. Miért?! Mert az elérési ideje nem 6ms között van, hanem 0,01... Hoppá
Mint ha szupertöredezettségmentes lenne...nincs fejmozgás... Az SSD-nek nem a max írás/olvasás a lényege mint ahogy a Raptornak sem, hanem a nagyon alacsony elérési idő(seek).4. Miben gyorsabb?
-boot idő mp-ekre csökken.
-sok program/feladat közt ugrálás gyorsabb/pörgősebb a masina
-töltések(load) jóval gyorsabbakÉn legszivesebben 2db 30Gb-os OCZ Vertex-et(asszem így irják nincsidőm kiguglizni) használnék RAID0-ban rendszernek.
-
kem
addikt
válasz
mclaren777
üzenetére
Hali!
Mivel a vinyód nagyon ritkán olvas a sebességének a maximumával(a tányérok elején ha az adat töredezettségmentesen egybefüggő), akkor se lesz gond, ha egy PCI-os kártyára kötött vinyórol írsz a mellette lévő íróra. Normális "IT"-s amúgy se ír max sebességgel lemezt

A gyártó nem nagyon számít, inkább a chip ami rajta van, de ebben a kategóriában szinte mind egyformák. Talán ahol előjön a különbség az az, hogy nem mindegyikkel lehet XBOX 360-at Flashelni

Ha még vinyó választás előtt jársz, akor ajánlom a WD3200AAKS-t. A legjobb vétel 640Gb alatt, de győződj meg róla Te is itt. Ennek a max Lineális olvasása 110Mb/sec körül van(ennél gyorsabb nincs ebben a kategóriában), e mellé még befér a DVD író is kényelmesen akkor is ha maximummal írsz...
-
kem
addikt
válasz
Vasinger!
üzenetére
Elég egyszerű lenne, és igen lehet őket raid-ben futtatni. Az alaplapod Topicjában megmondják,h hogyan kell engedémnyezni arra a 2 portra a RAID-et, a RAID BIOS-ban meg értelemszerűen fűzd össze a 2 lemezt egy kötetbe. Előtte mentsd le az összes adatot róla, mert elvesznek!!!
-
kem
addikt
válasz
sastibi
üzenetére
Valószinüleg a 200-as vinyódra tette az MBR-t, ahonnan elkezdődik a windows indítás..
Tedd fel az Acronis Disk Director nevű programot, és a Copy MBR funkcióval másold át a tömb-re az MBR-t.Egyszerűbb megoldás is van, de azt a Windows XP topicban kérdezd meg:
Valahogyan létre lehet hozni rendszertöltőt vagy mi a francot. Gyakorlatilag MBR-t csinál a vinyóra, és bootolható lesz onnantol. -
kem
addikt
Igen, néha felbukkannak kétségbeesett ismerősök, hogy beszart a gépük, de nagyrészt mindig a vinyó a ludas vagy a táp
(most is vár egy alkatrészre, mert behalt a seagate 250-es vinyója)
Ezeket egyiket se én vettem
Igen, én WD párti vagyok. Igazából a többiek tapasztalatai alapján lehet legjobban informálódni, meg a felhasználók mérései alapján. Van pár topic, ahova folyamatosan jönnek be az infók, hogy kinek mivel mi a problémája, és hogy ez megszokott-e, és szép lassan összeáll a kép,h mitől mit lehet elvárni. Meg néha vannak tesztek, amikből kiderül 1-2 dolog, de igazán a használat során tudjuk meg,h valójában milyen is.
-
kem
addikt
Pfúj seagate. Remek érzéked van a hulladékgyűjtéshez(ne haragudj, nem sértegetlek)
Érdemes olvasgatni a vinyós topicokat. A Samuból rengeteg fos széria van, a Seagate desktop vinyókbol meg alig találni életképeset. Ez a 2 márka amit meg se mernék próbálni mirror nélkül használni(najó még a Maxtor is idetartozik). Bízom benne,h mindegyikből jó példányt fogtál ki, és nem lesz gondod!
Csak nálam pl. 2 halott 160-as samu is van a szekrényben 
-
kem
addikt
Sajnos 2db 400-as Samsunggal nem járnál jobban. Lassú és még hangos is. Viszont mindenképpen ajánlott mirrorban használni őket, az is borzalmas széria volt

Attól, hogy nagy vinyó, még nem biztos, hogy gyors. a 320-as amit ajánlottam, abban 1 db nagyon sűrű tányér van, ezekben meg 2-3 tányér ritkább adatsűrűséggel. -
kem
addikt
Szia!
Én Acronis Disk Director Suite programmal szoktam lemezeket másolni. 1:1-ben lemásolja a particiót. Viszont MBR-t mozgatni nem lehet olyan sima ügy RAID-ben, ugyhogy érdemes lenne egy 5. vinyóra lemásolni az egész cuccot, és onnan a kész 01-re visszatölteni az adatokat meg az MBR-t. Alaplapi vezérlőknél nem szokták a RAID5-öt ajánlani.
Egyébként a 160-as samuk elképesztően szarok. döglenek mint a legyek
Nem ajánlom ilyen használatra. Akkor inkább WD, vagy Hitachi! Én megszabadulnék tőlük. Amugy meg egy 320-as WD(WD3200AAKS!) simán hozná a 160-as Samu RAID0 szintjét, mert olyan 120Mb/sec körül olvas az elejéről, ami persze fokozatosan esik le, de akkor is nagyon jó. Érdemes lenne 2db ilyet venni mirrorba, ami kb 23.600Ft lenne összesen. Nem is beszélve arról, ha ebből vettél volna 4-et... -
kem
addikt
Attól függ, mire használod...
Nekem pl megér 21-22k-t egy 32Gb-os SSD, mert így a windows mp-ek alatt elindul, és a töltések is hamarabb bejönnek. Videó rendereléshez pedig van egy RAID0-ám, ami kb olyan gyors mint a 640-es AAKS-em. Szerintem költsed másra ha nem kell kifejezetten a RAID sebessége... Ettől nem lesz több FSP játékok alatt, és rack-re se tudsz gyorsan adatot menteni, mert az USB elég lassú, meg egy sima vinyó is a RAID0-hoz képest. Ha meg a biztonság fontos, akkor megéri a pénzét a RAID1.Samuk most jók, bár én utálom. Inkább megvárnám az új Hitachi szériát, vagy WD6400AAKS-t vennék. A kess meg mindegy, nem az a szűk keresztmetszet.
-
kem
addikt
válasz
ngabor2
üzenetére
most lehet, hogy hülyeséget kérdezek, da a RAID5-nek az elérési ideje is jobb nem? mert akkor érdemes meggondolni, hogy neked az elég-e, vagy a linear r/w is fontos. Milyen vinyókrol lenne szó amugy? Mert ha egyenként bírják a 90-110Mb/sec-os tempót(3200/6400AAKS), akkor nem kérdés

-
kem
addikt
válasz
ngabor2
üzenetére
Szia!
Csak 2 dolog amit érdemes figyelembe venni, ha tisztában vagy velük, akkor sorry

PCI-ben nem érdemes gondolkodni, mert 133 MB/s a maximális áteresztőképessége a 33.33 MHz miatt. Vannak 66MHz-es kártyák, de azok csak serverlapban működnek, mert a foglalatnak is támogatnia kell.
PCI-e 1x kell neked... most, hogy utánaolvastam, rájöttem,h 500 MB/s-ot enged át(azért kezdtem bele a hsz-be, mert ennek a felére emlékeztem). Én is elég sokáig kerestem ilyen kártyát, de arra jutottam, hogy csak 2db 2, vagy 3 portossal tudnám megoldani én is a RAID1+0 vagy RAID5-öt
Kérdés a többiekhez:
Ha van 2db 200-as vinyóm, amik RAID0-ban ugyanúgy teljesítenek mint a 640-esem, akkor ezt valahogy össze tudnám rakni RAID 0+1-be? 3db vinyót

[ Módosította: ngabor2 ]
-
kem
addikt
válasz
question man
üzenetére
Ha vinyót dugsz rá arrol bootol?
előtte állíts mindent alapra a kártyán( ne keressen raid-et)
Olyan kártya is van, ami vagy csak ODD-vel megy, vagy csak HDD-vel, attól függ, milyen BIOS van rajta. Nézz bele a kártya BIOS-ába, nincs-e valami árulkodó jel. -
kem
addikt
sziasztok!
Szeretném megszüntetni a RAID mirroromat, mert eladom az egyik vinyót belőle.
Elég a biosban visszaállítanom a 2 portot raid-ről normálra, és akkor az 1db vinyó tartalmát rendesen látja utána? -
kem
addikt
Szia!
-Ilyesmi kártyábol kellene neked legalább3 portos. PCI-expresst ajánlom, a következő pontban kiderül miért.
-PCI 133Mb/sec-t tud prohukálni, a PCI-express 1x pedig kb. 320 Mb/sec(2,5 Gbit/s).
SATA1 150Mb/sec, a SATA2 pedig 300Mb/sec. Egy átlagos vinyó 60-80Mb/sec-al ír/olvas.
Ha 3 lemezt RAID0ba teszel, akkor ennek sebessége elméletileg 3*60-80Mb/sec lesz, ami meghaladja a PCI, és a SATA áteresztőképességét is.Érdemes összehozni, mert begyorsul tőle a rendszer, viszont ha a 3 vinyó közül elpatkol az egyik, akkor búcsút mondhatsz az összes adatodnak.
-
kem
addikt
válasz
BemAnyó
üzenetére
Szia!
Ebbe az alaplapba ne vegyél RAID vezérlő kártyát, mert a PCI port 133MB/sec-es áteresztőképessége megfogná azt a plusz telljesítményt, ami miatt tömböt csinálsz.
Vagy szerverlap kell hozzá PCI-X foglalattal, vagy PCI express-es vezérlő, de 2-nél több vinyó esetében legalább x4-es. -
kem
addikt
tudna valaki ajánlani pci-express1xes sata kártyát?
a lényeg 2 port lenne, meg a hot rádugás. -
-
kem
addikt
Ejj ez a magyar mentalitás...
Rosszul fogalmaztam, kijavíthattad volna a hibámat, és akkor van valami hasznos információtartalma a hsz-ednek. A helyes fogalmazás:
"Egy RAID0 tömbben, ha akármelyik lemez megsérül, akkor az összes adat elvész"
Tehát nem érdemes ilyet összehozni, mert itt egyáltalán nincs redundancia.
-Kivéve persze ha az adatok biztonsága nem fontos.no comment, itt mindent meg lehet tudni bizonyos szintig:
bla
bla
bla -
kem
addikt
Szia!
4db vinyót nem lehet raid0-ba tenni, csak raid01, raid10, vagy raid5-be.
Olvasd el a 3részes raid cikket itt PH-n, onnan megtudod,h melyik micsoda, én ezt most nem tudom leírni neked mert elég hosszú lenne. Én a RAID5-öt ajánlom neked. Itt 3 vinyónyi adat fér el, és egy tartalék mindig. -
kem
addikt
Szia!
Ha van pénzed, inkább vegyél 2db WD 3200AAKS-t.
Egy olyan vinyó egymagában olyan gyors kb mint ha 2 maxtort tennél RAID0-ba.
Ezen kívül halk, és megbízható. A lényeg, hogy egytányéros legyen.
HA kevés pénzed van, akkor keress egy használt ugyanolyan vinyót mint amid van, bár én Maxtort max RAID1-ben használnék tapasztalataim miatt.
A légnyeg, hogy a P/N-je egyezzen meg a vinyóknak, de az se nagy gáz ha nem ugyanolyanok, csak akkor nem várt dolgok történhetnek. -
kem
addikt
Hellóbelló!
Végre összeraktam magamnak egy arhiváló Mirront, egy 200-as Hitachiból, és egy 250--e Seagate-ből. Elégg lassan ír - 35Mb/sec körül, viszont a WD-mre elég szépen másol - 92Mb/sec
Szép kis erednyémy olvasáskor.Szerintetek érdemes rátennem a lapozófájlt?
MErt ugye írás lassú, olvasás viszont gyors. -
kem
addikt
Néztétek már, hogy mennyire megzabálja a szoftveres raid a processzoridőt?
Szerintem nem érdemes raid-et használni, mert amennyivvel gyorsabb,
annyival kevesebb cucc "fér át" a processzoron egységnyi idő alatt.Akinek meg 0% terhelést ír ki a teszt, az azért van, mert 2 magos a procija

Az egyik magnak nézi a terhelését, de a másik dolgozik. -
kem
addikt
-
kem
addikt
Majdnem vettem egy PCI-os hardveres RAID kártyát 20k-ért, de 2 nyomós érv is szólt ellene.
1: bár tudja a 66MHz-et, egy sima asztali alaplap csak 33MHz-es PCI slotokkal rendelkezik, így 266MB/sec helyett maximum 133 lett volna az átvitel.
2: tesztek és leírások szerint ráhaggya a processzorra a számolást, pedig van neki processzora meg ecc ramja. Erre mondják, hogy fake hardveres raid.Ezért is lett volna ilyen olcsó. sajnálom pedig.
-
kem
addikt
buffered read érték szokott tesztekben szerepelni.
Egy Sata raid rendszernél nálam ennek gyorsasága 237Mb/sec.
Viszont lecserélném a vezérlőt PCI-os hardveres raid kártyára.
E miatt ez az érték is 133Mb/sec-re fog csökkenni,
ugye a pci foglalat miatt(az max133-al kommunikál).
A kérdésem a következő lenne:
Mikor van ilyen bufferelt olvasás? Milyen esetben/sűrün?
Amikor csak a hdd cache tartalmát olvassa ki? -
kem
addikt
Gondom van xp telepítéssel.
Szerintetek megoldható?
Új hozzászólás Aktív témák
- Spórolós topik
- Google Pixel topik
- Automata kávégépek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kuponkunyeráló
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gitáros topic
- Proxmox VE
- További aktív témák...
- Samsung 990 PRO 4TB (MZ-V9P4T0BW) PCIe 4.0 NVMe M.2 - Garancia: 2028.12.03 -ig
- AKCIÓ! 500GB HDD -K (WD) 16MB cache
- 1TB-os Western Digital 3,5-es HDD-k (állapot infók és árak a leírásban)
- WD Blacck SN8100 4 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.900-14.000 MBs - Eladó!
- 100/100 - 0Perc - WD BLACK SN850P 1TB - Playstation 5
- HP 13 Elitebook 830 G7 FHD IPS 600nit i5-10210U 4.2Ghz 16GB RAM 256GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia
- iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akksi, MS4011
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760M i7 14700K 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070 XT 16GB Lian Li Lancool 207 Digital 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Én szigétet a gépembe se tennék, nemhogy raid-be...

igazad van eléggé fáradt voltam amikor postoltam. ott van a vinyó eleje, ahol adott idő alatt több adatot ír/olvas. Ez pedig a középponttól lévő legtávolabbi rész.

Mint ha szupertöredezettségmentes lenne...nincs fejmozgás... Az SSD-nek nem a max írás/olvasás a lényege mint ahogy a Raptornak sem, hanem a nagyon alacsony elérési idő(seek).
Csak nálam pl. 2 halott 160-as samu is van a szekrényben
udsz nekem mutatni screenshotot ahol a prociterhelést is mutatja?