Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID

Hozzászólások

(#10700) Dißnäëß válasza #64791808 (#10699) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Backup és HA közöttit tudom, szokás mondogatni :)
Köszi a hsz-ed és örültem, okozhattam pár kellemes pillanatot :D :D

Nos, végül úgy voltam vele, sok-sok-sok agyalás után, hogy:
- 2x 4T (Seagate NAS + WD Purple): zfs mirror (~raid1)
- 4x 4T (Seagate NAS mind): zfs raidz1 (~raid5)

A mirror-on van minden, ami a túléléshez szükséges nekem, családi fotóktól kezdve minden vackon át .. tényleg .. minden, amit rettenetesen zokognék, ha buknék. Külső diszkeken backup (fotók többön is), van pár 1-terás 100/100-as laptop HDD-m, nem adogatom el őket apróért, szépen el vannak téve fóliában, félévente frissítem-átnézem őket.

A raid5-szerűn most van 12 tera helyem, amin minden olyat tartogatok, ami kényelmi dolog, vagy luxus dolog, nem pedig létszükséglet. Olyan dolgok, amik miatt nem fő a fejem, ha elbukom, max a mennyiség, amikor pótolnom kell, mert 12 terát pótolni nem 5 perc lenne. De egyelőre megalkudtam ezzel, kicsit hazárd, de amúgy jól teljesítenek a lemezek eddig.

Az első resilverem meg is történt, mert most 6 SATA portom van 7 HDD-re és tegnap úgy töltögettem linux iso-kat :) a 12 terára, hogy DEGRADED volt az array, 1 diszket le kellett húznom ugye.

Aztán ma reggel rájöttem, hogy ez a 12T, amit most a köv. hónapokban-években feltöltögetek fokozatosan, dehülyevagyok, ne ezt cseszegessem már most ONLINE-DEGRADED között, hanem szórakozzak az ugyan fontosabb, de backup-olt és egyáltalán nem változó tükörrel.

Úgyhogy ma reggel lehúztam szépen a tükör egyik lábát, SATA kábelét odaadtam a raid5 array-nek, reboot (nem hotswap-elek még) és már le is ment egy 3-órás resilvering, most újra hibamentes ONLINE az array.

Persze a mirror degraded, de annak a resilverje pár mp lesz, mikor visszakapja a másik lábát, mivel ott semmi nem történik (4 tera 3.8-ig csurig és mostanában nem fotózok).

Épp plussz egy SATA vezérlő beszerzésében vagyok :D

Szép az élet..

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.