Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Drone86

tag

Sziasztok!

Szeretném az itthoni adataimat nagyobb biztonságban tudni. Nemrég szereztem be egy HP Microserver Gen8-at, (előtte egy Gen7 szolgált nálam évekig, RAID nélkül), ezzel szeretnék vmit kezdeni.
    És amit tárolok/tárolnék rajta:
    60%ban filmek, sorozatok (PLEX szerver fut raja), amik nagy része pótolható de halálozott már el nem egy HDD-m (nem egyszerre, nem ugyanazon a gépen, HDSentinel mellett) minden előjel nélkül, nem egy nagy élmény ennyi tb-t visszapótolni
    20%ban az évek alatt felgyülemlett személyes fényképek, videók,
    és a maradék 20% helyre szeretném a nagy gépem rendszerének biztonsági mentését elhelyezni.
    Szóval egyelőre a RAID5, ami szimpatikus, és amit anyagilag még beáldoznék, kezdetben 3 aztán 4 db merevlemezzel.
    Sajnos a Microserver alapapi vezérlője csak RAID 0/1/10 -et támogat, így eljutottam a HP P222 (esetleg HP P420) raid kártyákhoz. És mivel eddig csak elméleti tudással rendelkeztem RAID terén, lenne egy pár kérdésem:
    1. Raid5 esetén, ha kezdetben 3 egyforma merevlemezem van, egy ugyanolyan típusú negyediket behelyezve, azzal tudom bővíteni a tárhelyet, úgy hogy a tömbben addig meglévő adatok megmaradnak?
    2. Ha esetleg a vezérlő elhalálozik, lehetséges másfajta (de esetleg ugyanattól a gyártótól származó) vezérlővel működésre bírni a tömböt, vagy pontosan ugyanolyanra van szükség?
    3. Mennyit számít a vezérlőn lévő dedikált memória? A legtöbb kártyán 512Mb-os modul van, de van hozzá 1Gb-os is. Sebességben nincsenek nagy igényeim, ha csak annyira gyors mint most, nekem elég. :)
    4. Itt a fórumon, pár napja olvastam először az „URE jelenségről”
    4.1 Mennyire valós/gyakori probléma ez?
    4.2 Ha esetleg belefutok, és a tömb nem épül újra, buktam minden adatot, vagy esetleg újraépítéskor lehet választani, hogy esetleg egy hibás fájl van csak, azt kihagyom, és továbblépek?
    4.3 lehet-e tesztelni a tömb lemezeit, hogy ne az újraépítéskor derüljön ki, hogy bár csak egy HDD halt meg, de egy másikon sem olvasható vmi.
    5. Van felső határa a merevlemez-méretnek, amit még a vezérlő kezel?
    6. Ha esetleg később bővítenék, lehet növelni a tömb méretét? Pl.: 4db 3Tb-os merevlemeznél, kiveszek egy lemezt, és egy 4Tb-ost teszek a helyére, a negyedik után növelhető a teljes méret?
    7. Jelenleg sima Windows 10 fut a gépen, ha a rendszert tartalmazó lemez nem a RAID tömb része, szükséges ehhez driver?

Bocsi, kicsit hosszúra sikeredett, csak sok a kérdőjel a fejemben. :F
    A válaszokat előre is köszönöm! :)

Új hozzászólás Aktív témák