Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: MárkaLánc
- --HARDCORE--: Hogyan adjuk meg a Foxpost címünket hatékonyan?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- laca223: Miért győz a kollektív meggyőződés akkor is, ha saját magát teszi tönkre?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drone86
tag
Sziasztok!
Szeretném az itthoni adataimat nagyobb biztonságban tudni. Nemrég szereztem be egy HP Microserver Gen8-at, (előtte egy Gen7 szolgált nálam évekig, RAID nélkül), ezzel szeretnék vmit kezdeni.
És amit tárolok/tárolnék rajta:
60%ban filmek, sorozatok (PLEX szerver fut raja), amik nagy része pótolható de halálozott már el nem egy HDD-m (nem egyszerre, nem ugyanazon a gépen, HDSentinel mellett) minden előjel nélkül, nem egy nagy élmény ennyi tb-t visszapótolni
20%ban az évek alatt felgyülemlett személyes fényképek, videók,
és a maradék 20% helyre szeretném a nagy gépem rendszerének biztonsági mentését elhelyezni.
Szóval egyelőre a RAID5, ami szimpatikus, és amit anyagilag még beáldoznék, kezdetben 3 aztán 4 db merevlemezzel.
Sajnos a Microserver alapapi vezérlője csak RAID 0/1/10 -et támogat, így eljutottam a HP P222 (esetleg HP P420) raid kártyákhoz. És mivel eddig csak elméleti tudással rendelkeztem RAID terén, lenne egy pár kérdésem:
1. Raid5 esetén, ha kezdetben 3 egyforma merevlemezem van, egy ugyanolyan típusú negyediket behelyezve, azzal tudom bővíteni a tárhelyet, úgy hogy a tömbben addig meglévő adatok megmaradnak?
2. Ha esetleg a vezérlő elhalálozik, lehetséges másfajta (de esetleg ugyanattól a gyártótól származó) vezérlővel működésre bírni a tömböt, vagy pontosan ugyanolyanra van szükség?
3. Mennyit számít a vezérlőn lévő dedikált memória? A legtöbb kártyán 512Mb-os modul van, de van hozzá 1Gb-os is. Sebességben nincsenek nagy igényeim, ha csak annyira gyors mint most, nekem elég.
4. Itt a fórumon, pár napja olvastam először az „URE jelenségről”
4.1 Mennyire valós/gyakori probléma ez?
4.2 Ha esetleg belefutok, és a tömb nem épül újra, buktam minden adatot, vagy esetleg újraépítéskor lehet választani, hogy esetleg egy hibás fájl van csak, azt kihagyom, és továbblépek?
4.3 lehet-e tesztelni a tömb lemezeit, hogy ne az újraépítéskor derüljön ki, hogy bár csak egy HDD halt meg, de egy másikon sem olvasható vmi.
5. Van felső határa a merevlemez-méretnek, amit még a vezérlő kezel?
6. Ha esetleg később bővítenék, lehet növelni a tömb méretét? Pl.: 4db 3Tb-os merevlemeznél, kiveszek egy lemezt, és egy 4Tb-ost teszek a helyére, a negyedik után növelhető a teljes méret?
7. Jelenleg sima Windows 10 fut a gépen, ha a rendszert tartalmazó lemez nem a RAID tömb része, szükséges ehhez driver?Bocsi, kicsit hosszúra sikeredett, csak sok a kérdőjel a fejemben.

A válaszokat előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Új, Aktiválatlan, iPhone 15 (128 GB) (rendelhető)
- 156 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
- MacBook Pro 14 2021, M1 Pro 10 core, 32 GB RAM, 16 core GPU, 1 TB SSD 27% ÁFÁS (0303AR-4046)
- AKCIÓ! Lenovo Legion Go S 32GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3235
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest