- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bambano #11756 üzenetére
Egyáltalán bármit felrakni adminisztratív okok miatt macerás, szóval jobb lenne befordítani (jelenleg még amúgy is csak tesztelem a cuccot, ígéretes, ha tudok belőle alkotni valamit, akkor lesz használatba véve).
Hogy a fenébe' találok statikus dev libeket? Nem néztem akkor, de a libssh-nak csak egy dev csomagja van... Abban nincs sok minden...
-
elodman
aktív tag
válasz
bambano #11595 üzenetére
Ave bambano!
kitartás neked e gyakran szellemi prérin, főként ha csak hanyatló hazánkat szemléljük, hisz éleslátásod e témában telibe talált.
Akik még bennfenntesebb / érdemesebb hsz-eket susoghatnának, vélhetőleg már jócskán elegük van a monitorokból, s fórumokból - érhető.
...ha lehet kerülöm e szubj. témákat, s e bátor, stb. fotelharcosok klubját...
Szóval, mindön jókat.
-
dabadab
titán
válasz
bambano #11595 üzenetére
"tehát mondjuk az egyetemen tanult progmódszertanból a ciklusoknál kivesézett megállási feltételt sem fogja tudni felhasználni?"
Nem.
Azt egy értelmesebb általános iskolás is felfogja, hogy hogyan működik a feltétel a ciklusban, ahhoz nem kell egyetem.
Amihez kell egyetem, az a dolognak a számítástudományi része, ezt viszont a szoftverfejlesztők elsöprően nagy része egész életében nem fogja használni, nem hogy juniorként. -
dabadab
titán
válasz
bambano #11591 üzenetére
"a korrekt összehasonlítás az, ha egyetemet tisztességesen elvégzőt hasonlítod a más módon tisztességesen felkészülővel."
Erről mindig az a lány jut eszembe, aki nálunk évfolyamelső volt, aztán diplomázás után elment aerobikoktatónak és ezzel nagyon bölcs döntést hozott.
-
opr
nagyúr
válasz
bambano #11591 üzenetére
Azok programozasban meg kb egy szinten vannak, mint Te is tudod nagyon jol, csak szedulsz, ha nem kothetsz bele valamibe...
Plane junior szinten, az elejen, amikor az egyetemen tanult extrakbol konkretan meg evekig semmit nem fognak tudni felhasznalni, mire fel tudnak hasznalni, meg nem emlekeznek belole semmire. Az elonyuk, hogy ott, akkor, ~5 evvel egyetem utan ujratanulni a dolgot mar gyorsabb, konnyebb, mint nullarol megtanulni/megerteni. Ha egyaltalan szukseguk lesz ra valaha is, mert az is ritka.ui.: mielott megint belekotsz, azert lennenek aduaszok, mert ugyan programozas szempontjabol ugyan ott vannak, a diploma itt bizonyitja, hogy megvan a hosszutavu akaratuk, kitartasuk, es normalisan vegigviszik azt, amit vegig akarnak, mig az egyetemet nem befejezett embereknel ezt nem lehet tudni biztosra, ott 50-50.
Jah, es azt is hozzateszem, hogy ez csak a palyakezdesnel igaz, kesobb mar csak a szakmai rutin meg maga az ember szamit. -
kovisoft
őstag
-
pvt.peter
őstag
válasz
bambano #11276 üzenetére
Értem én, viszont nekem programozásba átültetve kellene megértenem ezt a témát.
Matekos oldalról világos, hogy pl. amikor projekcióval reprezentáljuk a ko/kontravarianciát akkor mi micsoda rendezés, illetve halmazok tekintetében.
Azt nem értem, hogy programozásba miért kellett belekeverni a kontravarianciát.
Ahogy említettem, a kovariancia világos és szükséges is, de a másik kis testvére nem igazán akar átjönni nekem -
PHenis
senior tag
válasz
bambano #11163 üzenetére
Szia,
mint kiderült, csak C#-ra van licence, illetve a vállalati felhasználásra is ingyenes környezetek közül válogathatok. Ennek fényében tudsz ajánlani valamit? C#-ban bonyolult eljutni egy telnetes ablakig amiben darálja a parancsokat? Vagy más, vállalati felhasználásra is ingyenes környezet esetleg?
Köszönöm
-
opr
nagyúr
válasz
bambano #11192 üzenetére
Olvasd tovabb, fog ez menni.
De hogy vissza se kelljen gorgetni, idemasolom a folytatast:
"Mivel az Id-k sorrendben vannak, ez a ciklus mindig onnan kezdi, ahol az elobb abbahagyta."Konkluzio: Legroszabb esetben mindket file-on pontosan egyszer megyunk vegig, ami akarhogy szamolom, O(n). Jah, es olvashato, gyors, 0-day junior is azonnal erti, mi tortenik, sot, meg meg is tudja irni, es ugy O(n), hogy memoria szempontbol pedig csak O(1). Tehat gyorsabb, olvashatobb, konnyebb megirni, kevesebb muvelet, kevesebb memoria.
Nem tudom, valahogy nem szegyellem magam nagyon, hogy ilyen fost irok a programozas topicba...szerk:
axioma: Szerintem az meg fontosabb is.De azert koszi az info-t!
-
opr
nagyúr
válasz
bambano #11188 üzenetére
Egyreszt, a kollega nagyon kezdo. Egy szot nem ertene abbol, amit most leirtal.
Masreszt, a megoldasom konkretan kevesebb muveletet vegez, mint a tied, es igen, O(n) az is.Szerinted miert kerdeztem meg fentebb vagy haromszor, hogy sorrendben vannak-e az adatok a file-okban?
Amin en gondolkodtam meg, az a join-os megoldas volt, de vegul azt is elvetettem, pont azert, mert osszesen van 500db ID-ja, es olyan megoldast kellett irni, ami nem meg ezer kerdest vet fel, hanem egy teljesen kezdo ember le tudja kodolni egy par ora alatt.
Szerintem olvasd el meg egyszer amit irtam, es ertelmezd. Szoval szerintem meg egy programozas topikban ugy nem kene irkalni, hogy valaki anelkul, hogy teljesen megertene a feladatot, kritizal egy egyszeru es ertheto megoldast, behelyettesiti egy rosszabbal, ami meg bonyolultabb is, es mindezt nagy hangon teszi.
Igy az utanad irokat vegigolvasva eleg ijeszto, hogy harombol harom embernek nem sikerult ertelmeznie egy ennyire egyszeru pelda ennyire trivialis megoldasat.
-
axioma
veterán
válasz
bambano #11145 üzenetére
Igen, az megvolt, csak kerdes hogy kiurult verem hiba-e, vagy kifejezeshiba-e az, ha 1 db ertek marad egy ketoperandusu muvelethez. Mert nem teljesen urult ki, bar hogy tudna jobban, az is igaz. Meg mas otletem nincs, hacsak a nullaval osztasra nem gondoltak, hogy mi lehet hibas kifejezes. Ezert irtam igy korbe, hogy ez me'g tisztazando, minek szamitson.
-
Ispy
nagyúr
válasz
bambano #11047 üzenetére
A programozásnak is vannak különböző szintjei, legalább is szerintem. Házat sem a házépítők csinálnak, vannak mérnökök, ácsok, kőművesek, villanyszerelők meg segédmunkások.
Szerintem ezek azok a tulajdonságok, amik nem tanulhatóak, azaz vagy ilyen vagy, vagy nem. De a te általad leírt dolog az, amit szerintem a leginkább lehet tanulni, szóval nálam nem ez az elsődleges szempont. Ettől még nagyon fontos, hogy ezt is elsajátítsa az ember.
És természetesen a dokumentálást mindenki utálja.
-
Ispy
nagyúr
válasz
bambano #11045 üzenetére
Igen, igazad van, amit írsz az nagyon fontos. Csak magában nem elég. Ismerek zseniális programozókat, akik ebben nagyon jók, csak éppen nem lehet velük együtt dolgozni, mert a macskámat sem bíznám rá, ha lenne. Határidő, kommunikáció, dokumentálás, ezekre nem marad idejük a zseniális kódok megírásában.
Főnököm szokta mondani, hogy neki nem zsenik, meg sztárok kellenek, hanem nadrágos mérnökök.
Persze sok függ az adott munkakörtől is, mit, mikor, miben, kinek, hol kell csinálni.
Arról nem is beszélve, hogy mi nálunk sokszor kell megjelenni ügyfeleknél is, leülni tárgyalni egy közép vagy felső vezetővel, na ott az átlag programozó sokszor elvérzik. Igaz ez már inkább senior munka, ezt nem megtanulja az ember, hanem beletanul (vagy nem).
Illetve még annyi, hogy programozóból is több fajta van, van aki egészen lemegy a dolgok mélyére (amit te is írsz) és van, akinek csak annyi a dolga, hogy a felszínen, a már meglévő alapokkal dolgozzon.
-
cadtamas
tag
válasz
bambano #10947 üzenetére
Rosszul fogalmaztam.
Minden nem 'n' jel két-két szomszédját minden irányban.
Bár ez egy idő után eléggé erőforrásigényessé válhat.
Elég lenne valóban a legutoljára lerakott jel sugárirányú szomszédjait megvizsgálni +4,-4 intervallumban és ha a kapott string tartlamazza a 'ooooo' vagy 'xxxxx' stringet, akkor nyerő.A guglitól hiába kérdezem, hogy ti hogyan fognátok bele egy ilyen feladatba.
-
-
opr
nagyúr
válasz
bambano #10601 üzenetére
Köszönöm, végre valaki...
Arról nem is beszélve, hogy kicsit gondoljatok már bele az asztal másik végén ülő ember helyzetébe.
Ha Te interjúztatsz, akkor az a feladatod, hogy 1-2 óra alatt megismerj egy embert szakmailag. Ez gyakorlatilag lehetetlen, de ha mégis elhasal és próbaidő alatt ki kell vágni, akkor Te vagy elővéve,hogy mégis, hogy a f@szba ment át ez az ürge az interjún, miért vetted fel?
Ezért az asztal másik oldalán ülő kérdezgetőmajomnak egy választása van, mégpedig az, hogy mindenbe belekérdez egy kicsit, megpróbálja megnézni mi megy, mi nem megy, ileltve hogy gondolkozol, és ez alapján le tudja írni, hogy:
Végh Béla
- Matekhoz nyomi, ezekhez meg ezekhez a csapatokhoz nem ajánlott
- Programozási nyelvi alapok stabilak, programot tervezni ügyibogyin tud
- Adatbázist vágja
- A multithreadingről azt hitte, hogy egy étterem
- stb stb stb, milyen cégbe mi kell...
Aztán esetleg tehetsz egy ajánlást, hogy milyen csapatok vezetpi nézzék meg maguknak az ürgét a következő körön, ha elég szerencsés vagy hozzá, hogy van olyan. Ha nincs olyan, akkor meg három út van:
a) kevés csapatos cég: odamész egy-két vezetőhöz ahova szerinted bepasszolna, elmondod az info-kat, eldöntik, hogy akarják-e a srácot
b) sok csapatos cég: küldesz egy mailt a releváns info-val, aztán vársz a válaszokra (Ez a legrosszabb mind közül)
c) egy csapatos cég: ez a legjobb, mert simán eldöntöd, hogy kell vagy nem kell és kész -
opr
nagyúr
válasz
bambano #10594 üzenetére
"- szaz random szam atlagat irjuk ki": printf("0.5\n");
Sztem ezt peldaul oszinten dijaztam volna interjun, mondjuk csak akkor, ha hozza van teve, hogy a 100 az ehhez igazabol boven kicsi szam meg."- fibonacci n-edik eleme": ide jöhetnek az elborult ötletek
Huuuu, ha lesz egy kis idom, elo fogom keresni, milyen megoldasok szulettek ra neha. Volt egy-ket eleg elborult. Az egyik srac bitwise magiat irt ra, ott helyben, papiron az interjun, par perc alatt.
Azt hittem, a szemem kiesik, nagyon penge volt.
Sajnos amint valami nem matematikai-algoritmikai feladat jott, nem is ertette, hogy mit akarunk tole, nalunk meg nem volt igeny kulon algoritmus-felelos emberkere. -
válasz
bambano #10558 üzenetére
Nem feltétlenül, csak kezdésnek gondoltam. Szívesen adok pénzt értelmes dolgokért, csak sokszor nem tudom előre mi értelmes és mi nem. Amolyan próbaverzióként belenézek, ha tetszik megveszem.
Szedtem le nCore-ról olyan Lynda képzést, ami semmi újat nem adott, megnézhettem volna lynda-n is hiszen van 10 nap trial, de így szerencsére értelmesebb dologra is el tudom használni.
De ha találok egy jó könyvet, ami nem 20 ezer forint akkor meg fogom venni.
De sok ingyenes kurzus is van neten, az, hogy nCore-ról szedek le valamit nem feltétlenül jelenti, hogy fizetős.
Megvan a Kernighan/Ritchie féle C könyv is, meg a Benkőné féle C++ könyv is
Ne ebből induljunk ki. Hajlandó vagyok pénzt adni a befektetett tudásért, bár egy több százezres tanfolyam most nem férne bele. -
bandi0000
nagyúr
válasz
bambano #10429 üzenetére
de azt máig nem tudtam megszokni, hogy amikor elkészül egy projekt, akkor sok mihaszna tolong, hogy ő csinálta, ő csinálta, én meg tudom, hogy én csináltam...
lehet ők is ezt gondolják
előző melóhelyemen mikor már beleláttam a dolgokba, akkor én is mindenre rákérdeztem, mert tudtam h hol fog elhasalni a dolog, szóval remélem ez lesz majd akkor is, ha egyszer programozó leszek
-
Ispy
nagyúr
válasz
bambano #10407 üzenetére
Ismerős helyzet, mi is sokáig dolgoztunk így, igaz nálunk nem a manager volt a hibás (mert az nincs), de szerencsére az utóbbi 3-4 évben már másképpen mennek a dolgok. Szerintem ezt nem is lehet sokáig így csinálni, mert vagy a programozók lépnek le, vagy a megbízók fogynak el.
Nálunk egyébként mindenki egy projekten dolgozik az elejétől a végéig, azaz megkapod hova kell menni, kimész, megbeszéled, megtervezed, dokumentálod, leprogramozód, teszteled, átadod.
Igaz ez sem járható út sokáig, mert így meg kb. nem lehet új embert felvenni, mert annyi mindenhez kell érteni, hogy jó eseteben is 1 év mire valakiről egyáltalán kiderül, hogy tudja ezt jól csinálni vagy sem.
Persze mi egy kis cég vagyunk, itt azért másképpen mennek a dolgok, mint egy multinál.
-
biker
nagyúr
válasz
bambano #10407 üzenetére
sírva fetrengős de sajnos igaz.
Mondjuk életem leghorrorisztikusabb élménye az volt, amikor az "én is informatikus vagyok, csak már nem ezt csinálom" ember kért valamit. Megcsináltam neki. Érdekes módon nem tetszett.
Sírva karmoltam magam.Beléptető rendszer. Kérés: a havi korlátlan bérletekkel naponta egyszer lehessen belépni.
Ok, megtörtént.
3 perccel a frissítés után üvöltve hív, hogy nem tudnak beléptetni. Mondom miért?
Hát jött az ember a havi kombinált bérletével (értsd ők ezt a nevet adták neki, havi kombinált) amivel szerintük be lehet lépni edzésre és csoportos órára is, nem tudják beléptetni.
Mondom neki, figyu, azt kérted, egyszer léphet be.
Üvölt, hogy igen, de nem a kombinálttal.
Milyennel?
Kombinált.
Az mitől kombinált?
Attól hogy az a neve.
jaaaa, értem.
És különben sem ment el, mert nem lépett ki az ajtón. Én úgy gondoltam, egyszer léphet be, de ő nem öltözött át, nem ment ki, csak másik órára is menne.
Itt kérdeztem meg, hogy ugye most szivatsz? Mert ez viccnek is rossz.
Nem, ő komolyan gondolta.
És kiderült, van olyan bérlet is, ami kombi+, tehát egy nap 3 belépésre jogosít, de ezt is elfelejtette közölni. -
-
fmx
aktív tag
válasz
bambano #10219 üzenetére
A feladat kiírásban az szerepel, hogy tudja kezelni a lengyel jelölést. Vagyis lengyel jelölésben kell megadni a függvényt.
Az nem kötelező, csak én arra gondoltam, hogy így letudom a fájlkezelés részét.De végülis azis oké ha lengyelt irok txtbe és azt olvassa be és nem kell konvertálnia. -
dabadab
titán
válasz
bambano #10173 üzenetére
"a dll olyan microsoftos formátumban van (pe), amit a mono ismer."
A PE formátum sokat nem mond, mert az összes windowsos .exe meg .dll abban van (lásd még: "ezt ismerem, Unix!"
)
Ráadásul az, hogy a mono ismeri, még csak azt jelenti, hogy magát a konténert ismeri, azt nem, hogy tudja is futtatni a tartalmát - ahhoz az is kell, hogy a DLL dotnetes legyen, ne natív kód, és csak olyan dotnetes kód legyen benni, amit a mono is ismer.
Van a mono migration analyzer, az meg tudja mondani, hogy a dll megfelel-e a fenti követelményeknek.
-
Szabesz
őstag
válasz
bambano #10004 üzenetére
Legyenek változók, hogy jobban lehessen látni a dolgokat:
$a = bcadd("0","10000");
$a2 = pow($a,2);Ekkor ez a feltétel:
(pow(mt_rand(0,$a),2)+pow(mt_rand(0,$a),2))<=$a2
Ami akkor lesz igaz, ha generálódik két olyan legfeljebb
$a
oldalhosszúságú négyzet, amik területének összege legfeljebb egy$a
oldalhosszúságú négyzet területe ($a2
).
Ha az mt_rand nem csak egész számokat adna vissza, akkor az ideális eseteket afrom 0 to $a integrate sqrt($a^2-x^2) dx
integrál adja meg, összes eset pedig az$a2
. Mivel a terület arányok nem változnának, lehet$a=1
az integrálhoz, mert így rögtön a terület aránya jön ki. Az eredmény pedig aπ/4
, ami ~0.785398, de te úgy is felszoroztad 4-gyel, vagyis aπ
az amit látni szeretnél a randomból, ha jól sejtem -
Szabesz
őstag
válasz
bambano #10001 üzenetére
Ugyan nem szoktam PHP-ban programozni, de érdekelt mit is csinál a kód.
Kicsit ki kellett hámozni, mert sok benne a zavaró rész.
Első körben ez egy végtelen ciklus, gondolom valamikor van egy
break;
ami kimaradt.
Veszünk valami limitet, mondjuk 50000 ciklus után kilépünk, és akkor írjuk ki a végeredményt.$total
számolja a ciklusokat,$count
néha növekszik. Pontosan akkor növekszik amikor a kérdéses feltétel igaz lesz.(pow(mt_rand(0,1),2)+pow(mt_rand(0,1),2))<=1
itt a pow teljesen fölösleges, hisz az mt_rand (0,1) paraméterrel pontosan a két szám egyikével térhet vissza: 0-val vagy 1-gyel, amiken a pow nem fog változtatni. Tehát ez akkor lesz igaz, ha két random szám - ami 0 vagy 1 lehet - összege <=1 lesz. Ez három esetben lehetséges: 0+0, 0+1, 1+0. A fennmaradó eset az 1+1 esetén már nem igaz. Ez 3/4=0,75.
A módosított feltétel esetén (<1) pedig a lehetséges 4 esetből csak egy lesz igaz: a 0+0. Ez pedig így 1/4=0,25.A végeredmény ezt számolja ki, csak valamiért a
$count/$total
értéket felszorzod 4-gyel. Ezért lesz ugye a két esetben nálad 4*0,25=1, illetve 4*0,75=3 körüli értékek. -
imibogyo
veterán
válasz
bambano #9983 üzenetére
Na igen pont azért kérdeztem itt, mert biztos voltam benne, hogy valakinek ez ujjgyakorlat. Viszont attól, hogy most ezt leírtad, hogy nem nagy durranás linuxon awk-ban, ettől még ÉN nem lettem volna előrébb, ez nem segítség egy amatőrnek a témában. De a másik megoldás már működött, így végülis lényegtelen.
-
martonx
veterán
válasz
bambano #9871 üzenetére
Egyetértek, ez a probléma tipikusan SQL mélységben kezelendő, már csak az elvárt dinamikus, könnyű paraméterezhetőség, könnyű változtathatóság miatt is. Lehet, hogy a legjobb valami NoSql-szerű laza struktúrájú tábla lenne, amiben a szabályok el lennének tárolva. Én talán pár micro-service-el oldanám meg az egész feladatot, ahol az egyik service lenne a rule engine (alatta NoSQL-el), lenne egy másik micro-service ami a webshop-ért felelne (hagyományos SQL-el + redis), és lenne egy harmadik ami az admin felületért felelne (saját adatbázis nélkül). Így a webshop könnyen load-balanceolható is lenne.
Aztán, hogy a DB layer felett milyen nyelven valósul meg a kódbázis, az szerintem már teljesen mindegy (én C#-ra szavaznék). -
akrobet
tag
válasz
bambano #9871 üzenetére
Bár látom a fantáziát abban amit mondasz "igazi" C# programozó vagyok, és a feladatban is bennevan:
"Where possible you should provide a working solution written in c# i.e. it should compile without needing to add dependencies manually."
Továbbá a kiindulási helyzet is az, hogy már adott a rendszer többi része, tehát valószínűleg késő lenne egy új programozási nyelvet "feltalálni" és az adatbáziskezelőt lecserélni.
"bele is fogsz fulladni és soha nem lesz kész" - szerintem bármilyen megoldást is választ az ember, soha nem lesz kész, mivel a feladatban is benne van, hogy a szabályok folyamatosan változnak.
Namármost, ha én olyan szinten lennék (de nem vagyok) hogy írjak egy új nyelvet, amiben ezeket a szabályokat kellene írni, attól még nem szűnne meg a szükség a maintenance-re és nem hiszem hogy egy felhasználóra lehetne hárítani a feladatot. Az elég rizikós vállalkozás lenne.
-
Zola007
veterán
-
válasz
bambano #9763 üzenetére
Nem nagyon találni rá infót, de a 2835-ben valóban 16 Byte van, jó eséllyel ebbe is annyi került. Az a baj, hogy annak doksija is homályos kissé, mert kétféle UART van, és eltérő paraméterekkel.
Igazából mindegy, mert ezeknél is nagyobb csomagokkal dolgozok, mégis elvesznek azok is.
Mindegy, megnézem, milyen sebességet tudok stabilan tartani adott távolságon a mikrokontrollerekkel, aztán arra számítok majd egy késleltetést. Az a pár msec azért nem számít. -
válasz
bambano #9759 üzenetére
Szerintem max 1 Byte hardveres puffere lehet, nem hinném, hogy itt nagyobb van. Az UART-ot a /dev/tty mappelésen keresztül érem el. Ha beleírok 20 Byte-ot, akkor annak szépen ki kell csorognia az hardveres pufferbe, onnan meg át a másik eszközbe. Tehát mire a Linux nekem azt mondja, hogy üres a puffer, legfeljebb 1 Byte maradhatott a soros porton. De nem így van, semmi nem megy ki. Erre nem jövök rá.
Nem mintha betojnék azon, hogy várjak 20 msec-ot, de nem éppen elegáns.[ Módosította: Karma ]
-
Speeedfire
félisten
-
biker
nagyúr
válasz
bambano #9719 üzenetére
Utána járok, bár az is sok
A helyzet, hogy a leendő ügyfél jelenlegi rendszere egy gépen futó alkalmazás, beléptetést követően automatikusan nyom egy belépő igazolást a star nyomtatóra a 3 nyomtató közül (persze van amikor elállítódik a defaultja, és akkor restartolnak)
Az én beléptetőmnél a belépést követően kap egy értesítést, sikeres volt, és nyomja meg a gombot a nyomtatáshoz, ez feldobja a nyomtatásra formázott nézetet (ezt még lehetne default nyomtatásra tenni) de utána a párbeszéd ablak jön, ahol enter vagy ok kell, ez min +1 de inkább +2 kattintás, és ez orbitális probléma nekik
de 3 printer is van, és ugye egy adott printer lenne a jó, de ha min a defaultra tudna azonnal nyomtatni, az lenne a zsír.
-
válasz
bambano #9587 üzenetére
Én az előző esetben is azt mondtam, hogy egyetemista erővel egy rekesz sörből kijön
Még mindig nem tartom szürreálisnak, hogy valaki, aki mondjuk most hallgatott meg egy előadást a Springről és lelkes, neki tudna szaladni annak. Mint a falnak.
huliganboy: ha a cuccnak HDMI bemenete van, az azt jelenti a gyakorlatban, hogy mondjuk mezei PC-re kötve a Windows asztalt rá lehet tükrözni, vagy azért ennél szofisztikáltabb egy ilyen eszköz?
-
válasz
bambano #9540 üzenetére
wget azért sem ideális, mert a beágyazott rendszerről kellene folyamatosan ellenőriznem, van-e új csomag. Sokkal egyszerűbb, ha a szerver foglalkozik ezzel, és áttolja, ha van.
Közben felmerült egy újabb igény, olvasni is kellene az eszközökről, szóval egyik megoldás sem ideális. Van valakinek más ötlete a megosztott könyvtáron kívül? -
válasz
bambano #9508 üzenetére
Nem ismerem a történetét, az sql-t vágtam le a végéről. Félrevezetett, hogy mindenhol így írják: PostgreSQL. Akkor postgres
Parancssoros klienssel nem tudok tervezni. Nem csak az a lényeg, hogy létrehozzak táblákat, mezőket, hanem hogy ne papíron tervezzem meg, ha már vannak fejlettebb lehetőségek. Nem kicsi rendszerről van szó. -
válasz
bambano #9506 üzenetére
A postgre volt az alapötlet, csak azzal semmi tapasztalatom, így aztán a fellelhető toolokról sincs semmi infóm. A feladat viszont égetően sürgős, nem fér bele a kísérletezés.
Amúgy eddig ilyen esetekben Firebird + IBExpert volt nálam a nyerő, de az utóbbi súlyosan fizetős lett.
-
k-adi
nagyúr
-
-
sunnysys
tag
válasz
bambano #9472 üzenetére
Köszi szépen!
(#9473) bucsupeti: Neked is köszi!
Akkor úgy tűnik, ezek maradtak végül:
Mérnökinformatikus (a programtervező informatikust elvetettem közben):• Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar - Levelező - mérnökinformatikus
• Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar - Levelező - mérnökinformatikus (Győr)
• Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar - Levelező - mérnökinformatikus
• Debreceni Egyetem Informatikai Kar - Levelező - mérnökinformatikusDebrecenen még gondolkodok. Egyrész elég messze van, másrészt ott, ha jól látom, cs-p-sz vannak órák. 2 napra tuti nem tudok elmenni a jelenlegi munkahelyemről. Most teljesen más területen dolgozok, itt nem megoldható, hogy elmenjek tanulni csütörtök-pénteken. Ezért nem fért bele az Óbudai Egyetem esti képzése sem, sajnos.
-
sztanozs
veterán
válasz
bambano #9454 üzenetére
sunnysys (#9453)
Eger busszal nem vészes (~1ó 45p) és elég gyakran jár, Veszprémről nem tudok nyilatkozni.
Miskolc tényleg gáz: vonat + helyi járat; és megaludni sem könnyű az egyetemvárosban.Amúgy a táv/levelező szinte mind P-SZ (vagy Cs-SZ esetlleg P-V), úgyhogy ottalvós.
-
sunnysys
tag
válasz
bambano #9452 üzenetére
Köszi! Jogos a kérdés, ez is számíthat. Budapesten élek, tehát a Pest, Győr, Kecskemét, Veszprém, Eger városok talán a legkönnyebben elérhetőek (főleg, mert vonat/busz játszik csak). Óbudai Egyetem lenne a legközelebb, természetesen.
Arról mi a vélemény?
(Amúgy, Szegedet szeretem, vonattal az sem vészes talán.) -
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #9413 üzenetére
1. természetesen nem kell szó szerint venni.
Viszont a "de miután mindenki a maga szerencséjének a pogácsa, úgy megy fejjel a falnak, ahogy neki jólesik", meg ilyesmi megjegyzések arra utalnak, hogy igazából mindenki rosszul tudja rajtad kívül, de hát így jártak, nem Te fogsz bajba kerülni.
Szerintem amúgy értetted elsőre is, amit írtam.
2. az a baj, hogy tőled sem láttam egyértelmű igazolást azzal kapcsolatban, hogy max. 5 fős cég miért is ne használhatná a Visual Studio Community-t olyan termék fejlesztésére, amit eladni kíván (azért általában ilyen méretű CÉGNÉL is nyilván inkább ez az alapértelmezett helyzet, hogy ez a cél, ha már cég (nem mintha ne lennének kivételek, de ez az általánosabb)). Viszont azt állítod, hogy nem lehet ilyen körülmények között (eladásra szánt szoftver esetén) használni a VS C.-t szoftverfejlesztésre, hiába nem hisznek neked. Na de több arra utaló magyarázatot/idézetet láttam, ami miatt inkább lehetne eladni is a fejlesztett cuccot 5 főig, és használni a VS Community-t, mint nem, viszont utóbbi sem egyértelmű.
3. Szóval igazából az EULA sem egyértelmű, csak a magánszemélyekkel kapcsolatban:
https://www.visualstudio.com/en-us/mt171547.aspx
"Individual license. If you are an individual working on your own applications to sell or for any other purpose, you may use the software to develop and test those applications."
versus
"Organization licenses. If you are an organization, your users may use the software as follows:
[...]
If none of the above apply, and you are also not an enterprise (defined below), then up to 5 of your individual users can use the software concurrently to develop and test your applications."Na most a use szóból még nem következik, hogy el is adod a cuccodat, és hát a jognak elvileg ennél precízebbnek kell lennie.
Amúgy csak partvonalról akartam követni az eseményeket, mert én is kíváncsi vagyok, hogy végül is akkor mi is az igazság, de rossz volt látni ezt a magabiztos, de nem kellően informatív titokzatoskodást. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #9411 üzenetére
Hát ha rágugliznál, akkor ott lenne az első találatban.
Egyébként most nem teljesen értem, hogy relatíve magabiztosan kvázihülyézel le másokat, akik úgy gondolják, hogy 5 főig nyugodtan használható a Visual Studio Community eladásra kerülő termék fejlesztésére is (mert a legtöbb idézet inkább erre utal, mint az ellenkezőjére, de valóban nem teljesen egyértelmű), de közben Te sem vagy magabiztos abban, amit állítasz.
-
törölt tag
válasz
bambano #9408 üzenetére
Hát nem gondoltam volna, hogy egy ilyen egyszerűnek tűnő kérdésről ennyire megoszlanak a vélemények. Nekem is az a véleményem, amit többen leírtak, viszont teljesen igazad van abban, hogy az a "sell" hiányzik a vállalati részben és így nem olyan egyértelmű a dolog.
Amúgy a 2015 és a 2013 EULA-je (ezt a bekezdést figyelembe véve) lényegében teljesen ugyanaz.
A 2015-ben van +1 sor az extension-ökről. -
martonx
veterán
válasz
bambano #9405 üzenetére
Itt is van egy magyarázat: [link]
Azaz akkor nem adhatod el a cuccot, ha nagy cégek kis 5-fős cégeknek outsourceolják a nagy projektjeiket. De a kis 5 fős cégek, bármilyen maguk által nulláról készült, nagy cégekkel kapcsolatba nem hozható saját cuccaikat eladhatják nyugodtan.
-
dabadab
titán
válasz
bambano #9401 üzenetére
Olvasd el újra. Egyébként ott van az oldalukon pár mondatban összefoglalva, hogy mit akarnak:
For organizations
An unlimited number of users within an organization can use Visual Studio Community for the following scenarios: in a classroom learning environment, for academic research, or for contributing to open source projects.
For all other usage scenarios:
In non-enterprise organizations, up to five users can use Visual Studio Community.Magyarul kis cégeknél (a MS definíciójában ez olyan cég, ahol legfeljebb 250 PC van és az éves bevétele nem haladja meg az egymillió USD-t) legfeljebb öten használhatják bármire - a kérdező szempontjából ez az érdekes.
Tanítási/kutatási célból meg open source projektekre meg bárki használhatja létszám és cégnagyság megkötése nélkül.Ennek pont utánajártam, mert a kiscéges ingyenes használat engem is érint.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #9390 üzenetére
"helyesebb lenne az a kérdés, hogy hol van leírva, hogy eladhatják a szoftvert"
Na de Te az előbb azt írtad, hogy "elég egyértelműen le van írva, hogy nem használhatják." Akkor a "hol" kérdésre ez nem jó válasz.(#9383) P@tron:
Ennél kisebb képet nem tudtál volna esetleg felrakni, hogy még ennyire se legyen látható, mit szeretnél?"Még az lenne a kérdésem,hogy valaki nem tudja ,hogyan kell consolra kiírni c++ban azt,hogy mennyi idő alatt fut le a program?"
Az elején lekéred, mennyi az idő, majd a végén is lekéred, mennyi az idő, utóbbiból kivonod az előbbit, aztán átváltod a megfelelő mértékegységbe a különbséget... -
törölt tag
válasz
bambano #9390 üzenetére
Igen, ez valóban nincs benne az INSTALLATION AND USE RIGHTS bekezdésben, de az sincs, hogy nem. Elég alaposan körülírja, mikor szabad és mikor nem a használata, erre nem tér ki.
Lehet, hogy a jogi topic tényleg jobb hely lesz a témának, köszönöm a tippet!(#9388) emvy: Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- ÚJ aktiválatalan Apple iPhone 16 Pro 128GB ! 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Samsung Galaxy Z Fold 4 256 GB, szürkészöld + S Pen tok
- TP-Link ER-7212PC Omada 3-in-1 Gigabit VPN Router
- TP-Link EAP Omada Wifi AP-k (225, 245, 615)
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest