- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Őskoczka
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
DNReNTi
őstag
válasz
cadtamas #11037 üzenetére
A manager szint sajnos csak ritkan all programozokbol, relevans programozokbol meg aztan foleg nagyon ritkan, de ez szerintem pont fuggetlen attol, hogy a programozoktol kernek e diplomat vagy nem. A managerek a legtobb esetben valamilyen gazdasagi teruletrol jonnek, es ugye hozzak magukkal a tipikus gazdasagi parhuzamokat: "ha 1 no 9 honap alatt szul gyereket, akkor 9 no megszuli 1 honap alatt". Szerintem mindenkinek ismeros, mikor az uj projektnek a jovo heten prodba kell mennie, de a legoptimistabb becsles is 3 honap ra.
-
bandi0000
nagyúr
-
fordfairlane
veterán
válasz
cadtamas #11013 üzenetére
Ha ennyire paranoiásak, akkor csináljanak egy belső vezetékes hálózatot, ami nem csatlakozik a külvilág felé, azon osszák meg az adatokat. Kellene egy központi gép, amin az adatok vannak, és ezt időnként archiválni kell. Ez a pendriveos fájlkörebutaztatás meg egyáltalán nem megbízható, mint a példa is mutatja.
Egyébként ha ennyire pocsékak a körülmények, akkor a cég működését, adatkezelési módszerét kellene inkább átgondolni, nem pedig azon gondolni, hogy milyen új pendrive-val kellene megoldani ezt a konkrét esetet.
-
martonx
veterán
válasz
cadtamas #11013 üzenetére
Jelzem ez egy programozói topik, szóval én nem vagyok rendszergazda, noha programozóként óhatatlanul is van rálátása az embernek, hogy hogyan működnek a biztonságos hálózatok, pláne mikor bankoknak dolgozunk.
Szerintem semmi értelme veled beszélgetni, látványosan fogalmad sincs a VPN-ről, backupról, hogy melyik mire szolgál, mikor mit érdemes használni. Ez itt nem egy trolletető, hanem egy programozás topik.
Részemről kivégeztük a témát. Peace
-
martonx
veterán
válasz
cadtamas #10993 üzenetére
Jó tudom, én csak egy rosszindulatú paraszt vagyok nulla hozzáértéssel, de hátha tudok még újat mondani itt egyeseknek. Szóval képzeld van ilyen, az átlag routerek, OS-ek is ismerik, és VPN-nek hívják. Jó tudom az mindig gyanús, ha valamiben a bankok és a titkosszolgálatok is megbíznak, meg persze sok légy se tévedhet, de mi van ha ez esetben ez mégis biztonságos megoldás
Legalábbis biztonságosabb, mint ha elveszik/ellopják/elromlik egy pendrive
-
axioma
veterán
válasz
cadtamas #10945 üzenetére
Mivel nyero allas (ha mindig egybol eszreveszed) csak az utolso jel lerakasaval alakulhat ki, tulajdonkeppen csak annak a 4 athalado egyenese menten (de egyenesenkent mindket iranyban!) addig haladni, amig az adott frissen letett jel van, es osszeadni, hogy ott van-e eleg (3,5,akarmennyi).
Gepi ellenfel ilyenekre ugy szokott lenni, hogy pontszamot ad az allasokra valamilyen modon, es a szamara legmagasabbat valasztja (megj. azt szamolja ki "minden" ures helynel, hogy ha oda letenne a sajat jelet, az neki mennyire tunik ertekes allasnak). Persze a fuggveny az mar az amobanal sem trivialis... de arra azert guglizni eleg (tudni nem tudom, hogy milyen, csak hogy van). De peldaul a lanyaimnak alsos korukban az eloben jatszott sakkot is egy halal egyszeru (babuk ertekenek osszege) segedfuggvennyel tamogattak meg (belemenjen-e egy utesvaltasba). -
martonx
veterán
válasz
cadtamas #10586 üzenetére
Nos a junior programozótól elvárás, hogy tudjon programozni vagy sem és elég ha majd belejön cége válogatja.
A fizetése bruttó 300-500 ezer közé várható vagy sem (sok múlik a cégen, és a földrajzi elhelyezkedésen, külföldön ennek a duplája / fele is lehet).
A felvételin vagy lesznek konkrét fejlesztési kérdések vagy sem. Lehet hogy kapsz beugratós kérdéseket, de lehet hogy nem.
Lehet, hogy többed magaddal fogsz rögtön egy nagy projekten dolgozni, de lehet hogy csak téged tesznek egy egész projektre.
Jó esélyed van arra, hogy eleinte csomó újdonsággal találkozz, de lehet hogy ezeket már ismerni fogod.Hmm azt hiszem kb. ezekre számíthatsz nagy vonalakban programozó juniorként. Remélem jól összefoglaltam. Tényleg ezt akár ki is lehetne tenni a topik összefoglalójába, hogy legközelebb már megkérdezni se kelljen, hogy mire számíthat egy junior
-
opr
nagyúr
válasz
cadtamas #10580 üzenetére
Hat, eleg valtozo, abban igaza van a kollegaknak.
Mindenesetre az asztal mindket oldalan ultem, bar hala egnek annyira nem sokszor, szoval tudok adni egy kis kivonatot, aztan majd eldontod, hogy neked ez mennyire volt hasznos vagy nem.Szoval, junior interju menete altalaban valahogy ugy nezett ki, hogy:
- kivagymivagy, es miert nincs/piros a sapkad, illetve hany perc alatt tudod lemosni a fonok kocsijat? (utobbi kerdest is feltettem sokszor poenbol, csak hogy lassam a reakciot. Persze utana kozos rohoges volt, mikor leesett a kedves masik felnek)
- milyen projekteken dolgoztal akar elozo munkak, akar egyetem alatt?
- mi volt az utolso olyan dolog, amit teljesen egyedul, nullarol irtal?
- volt-e/van-e olyan, amit csak ugy magadnak irtal hobbibol, es ha igen, mi az?
- honnan jott ez az egesz programozosdi, miert lettel programozo, hol/hogy tanultad, stbEzekbe termeszetesen belekerdezunk, megkerjuk, vazlatosan irjon le par dolgot hogy oldott meg, stb.
Ezutan feladatok (C++ interju lesz mind, par arra vonatkozik, a tobbi nyelvfuggetlen):
Vannak a nagyon alap feladatok, amolyan beugro jelleggel, ezekre par pelda:
- szaz random szam atlagat irjuk ki
- fibonacci n-edik eleme
- palindrom (adott szam/string palindrom-e)
- mondd meg mit csinal az alabbi fuggveny, aztan ha tudod/szerinted erdemes, optimalizald (Itt altalaban vagy primes moka van, vagy pedig konteneres, hogy vector/list/map/stb a jobb)Kicsit komolyabb feladatok/feladattipusok:
- Melysegi/Dijkstra/A*/akarmilyen bejarasa valaminek
- Adott kodreszben mondd meg, hogy van-e hiba, ha igen, mi az
- Forditasi/futasi ideju tipusok, castolas, oroklodes, template-ekkel kapcsolatos feladatEzen felul pedig mindig van kotetlen jellegu beszelgetes a nyelvrol magarol, hatalomszavakra rakerdezuk (const, referencia, pointer, public, private, stb), ilyesmi.
Alapvetoen tapasztalataim szerint minden interjura igaz, szintfuggetlenul, hogy azokat az embereket keressuk, akik:
- jol gondolkodnak
- kepesek kommunikalni analog modon is
- erdekli oket a szakma, nem csak hallottak a gizitol, hogy itt aztan szarra keresed magad, ugyhogy jottek
- van valami otletuk, jovokepuk, el akarnak erni valamit a tudasukkal hosszutavon (egy ceg se fog megsertodni, ha nem hazudod be, hogy naluk akarsz a szekben almodban meghalni 85 evesen, tudjak jol, hogy jobb esetben egy ember par evig van ott, rosszabb esetben egy evig, vagy meg addig sem)
- alapvetoen mernek kerdezni, es akarnak tanulniNagyon sokszor van olyan, hogy a szakmailag abban a pillanatban gyengebb jeloltet veszik fel, mert jobban gondolkodik es kommunikal, illetve mer kerdezni. Persze ez nem mindenhol van igy, es foleg palyakezdo-junior szintre igaz. Azt is hozzatennem, hogy mindenhol egy kicsit mas a dolog, de ha a fentebb leirtak mennek, azert joesellyel fogsz munkat talalni a valasztott nyelven. Aztan max ha kollegak mashogy gondoljak, majd kijavitanak.
Igy hirtelen ennyi jutott eszembe, remelem ad nemi ralatast a dologra/segit/ez az, amit keresel.
szerk:
DNReNTi #10588:
"peldaul egy string karaktereinek megforditasa sorrendben visszafele, beepitett szovegfuggveny hasznalata nelkul. Ez peldaul szerintem egy kimondottan jo teszt."
Ez nekem is tetszik, nagyon jo, plane hogy meg lehet oldani vagy sokfelekeppen, ami azonnal ad tampontot rola, hogy hogy gondolkodik/milyen szinten van az ember! Ha nem gond, ha ugy adodik, hasznalni fogom a jovoben valamikor! -
DNReNTi
őstag
válasz
cadtamas #10586 üzenetére
Volt olyan munkahelyem ahol az interview soran lapon, tollal kellett programozni. Ennek nem a sz.p.tas volt a celja, es nem is az volt a lenyeg h a leirt kod tokeletes legyen es azonnal hiba nelkul forduljon, hanem ebbol jol le lehet szurni, hogy valaki mennyire biztos abban amit csinal, hogyan gondolkodik elore, hiszen a javitgatasnak, nyilazasnak nyoma van. Nyilvan ez csak egy 30-40 perces kis kodreszlet, aminek semmi ertelme, peldaul egy string karaktereinek megforditasa sorrendben visszafele, beepitett szovegfuggveny hasznalata nelkul. Ez peldaul szerintem egy kimondottan jo teszt.
-
martonx
veterán
válasz
Szvsz ez tipikusan az a hülye kérdés, amire csak hülye választ lehet adni. Múltkor is nagyon erőltette itt valaki, de hagyjuk már.
Mégis ha egy fékgyártó beágyazott rendszert készítő céghez megy el programozó juniornak valaki akkor az között és egy php-vel cms-ben sorozatban webshopokat gyártó cég juniorja között hogy lehet párhuzamot vonni?
Vagy ugyanígy mondhatnám, hogy egy 10 fős cég egyetlen juniorja, és egy 1000 fős cég 700 juniorja között hogy lehet párhuzamot vonni. Ég és föld az elvárásbeli / hozzáállásbeli különbség.
Aztán cégenként eltér az is, hogy ki számít juniornak? Nálunk juniornak is csak akkor jöhet valaki, ha magabiztos több éves szakirányú programozói gyakorlata van. Máshol meg már az is junior, aki a nevét helyesen le tudja írni a felvételin.
-
DNReNTi
őstag
válasz
Csak egy pelda: Nalunk akarmilyen pozira jon a jelolt, a gyakorlati feladatban biztos, hogy lesz olyan feladatresz, amiben valamilyen rekurziv megoldast kell alkalmazni. Termeszetesen ezt nem mondjuk meg, eloszor ra kell jojjon, hogy arra van szukseg, utana meg nem art ha meg is tudja csinalni.
En amugy minden interview alkalmaval elmondom, hogy nem az a cel, hogy a feladatok kesz legyenek, vagy tokeletesen mukodjenek, az a lenyeg, hogy lassam belole, hogy a tagnak van lovese arrol, amit csinal. Eppen emiatt adunk annyi feladatot, amit megcsinalni sem lehet annyi ido alatt. Ennek ketto elonye is van. Egy: latjuk azt hogy hogyan priorizal a jelentkezo, es nem rogyik be a rahelyezett nyomastol. Ketto: ha veletlen van olyan resze a feladatnak amirol lovese sincs, akkor tud csinalni mast.
-
whYz
őstag
válasz
cadtamas #10536 üzenetére
"-Kérdezni, kommunikálni mindenhol alap."
Alapnak kellene lennie, de manapsag ezzel van a legnagyobb gond.
Itt a cegeknek a legnagyobb problemaja, nem az, hogy valaki tud-e programozni, hanem hogy az okostelefonon felnott fiatalok nem tudnak kommunikalni es csapatban dolgozni. Persze a magyar munkaltatokkal nem igazan van tapasztalatom, de ketlem, hogy sokkal masabb lenne a helyzet.
-
axioma
veterán
válasz
cadtamas #10308 üzenetére
Odaat lattam hogy a specifikus problemad megoldodottt, de a pycharm-ban ha debug-olsz, akkor van valtozok ablak, kulon watch is, es minden valtozo erteke a kodban EGY helyen (ami az adott futasnal eloszor ertekadas... ez egy kicsit nehezites, jo lenne ha a kepernyon levo peldanyokbol valasztana, de azert ne legyunk telhetetlenek
Nalam legalabbis igy nez ki:
[Bitte, ne nezd a benne levo kodot, mert az egy rohamban takolt versenyfeladat felkeszen...] -
-
dabadab
titán
válasz
cadtamas #10232 üzenetére
Kezdő nyelvnek a Python tökre megfelel, ráadásul ha Unity scriptelésre használod, akkor valószínűle a sebességével se lesz gond, szóval a valós életben is használható.
A C# szerintem semmiképpen sem kezdőknek szól, pláne nem autodidakta kezdőknek, azt hagyd, mert csak teljesen összezavar.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Léghűtés topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen légkondit a lakásba?
- REpont és hulladékgazdálkodás
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- OLED TV topic
- Ford topik
- Steam Deck
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- BONTATLAN Új Iphone 16e 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető Deák térn
- ÚJ bontatlan S9 45mm Silver Stainless steel Cellular milanese fémszíj 199.900 azonnal átvehető Deák
- ÚJ kipróbálásra felbontott MacBook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billentyűzet Azon
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest