- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
KLR
csendes tag
válasz
spkkill #8297 üzenetére
Szia.
Az a probléma, hogy az CPU visszafele kompatibilis, eljátsza hogy az eredeti CPU (1.6 fw) és futtatja az eredeti V13 projektet.
Ha a "mester" migrálta volna a projektet V15-be, kicserélte volna a CPU-t, újrafordítja és ezt tölti fel, most nem lenne gond.
Igen, az "Upload as a new station" normál esetben hozza a teljes projektet (hw+sw), de most a V13 nem engedi mert nem támogatott a CPU, a V15 meg azért reklamál, mert a programblokkok V13-ok.
Próbáltam a "Backup from..." opciót is, de ez sem támogatott az eredeti CPU fw miatt.
A programhoz is úgy jutottam, hogy V13-ban betettem CPU-t és Compare Online/offline segítségével engedte hogy letöltsem a blokkokat. Hw komparálás viszont csak offline/offline esetén van.
-
-
Szirty
őstag
válasz
Tomika86 #8292 üzenetére
Nem tudlak követni. Először a háttérszínnel volt a baj. Nem említettél nyugtázó gombbal kapcsolatos problémát és ilyen gombot a kérdéshez mellékelt képeiden sem látok.
"nem tudtam a Line típussal megoldani, hogy a sor végén lévő nyugtázó gomb feljebb legyen "
A Line stílusú alarm view-ben nem lehet ack button.
Használj külön gombot a nyugtázáshoz aminek beállítod a "Keyboard operation of screen objects / Alarm view acknowledge alarm" funkciót.
Azt már oda teszed ahova akarod (ahol nincs takarásban). -
KLR
csendes tag
Sziasztok.
Lenne egy aktiv problémám, rágódom rajta egy pár napja. Minden segítség, ötlet nagyon jól jönne.
Pár hónapja meghalt a CPU (6ES7511-1AK00-0AB0) és a "volt" kolléga kicseréltele az aktuális CPU-ra (6ES7511-1AK02-0AB0). Akkor még megvolt az eredeti TIA V13-SP1 -ben írt projekt is. Mivel visszafele megvan a kompatibilitás, minden gond nélkül beüzemelte.
A projekt sajnos elveszett, biztonsági mentést akarok készíteni, de sehogy sem jön össze. Átolvastam a Siemens doksikat/fórumokat, de nem segített semmi. A TIA V13 nem engedélyezi a letöltést (Upload device as new a station) mert a CPU nem támogatott (fw 2.8), a TIA V15 meg azért nem engedi, mert a programblokkok korábbi verziósak.
Használt software-ek: TIA Portal V13 - SP2 - Upd 4 / V15 - SP1
Amiket próbáltam mindkét verzióval:
- Siemens oldaláról Compatibility Projekt V13-SP1,
- új projekt "Unspecified CPU 1500" - online CPU beolvasása
Vér és verejték árán megvan maga a program (Compare funkció), de nincs meg a hw config. A CPU-ra fel van fűzve 3 db ET200SP, a jópár DI/DO mellett mindegyiken van még 7-8 analóg modul is. -
Tomika86
senior tag
Köszi ez megoldódott.
Most az alarm view szövegszínével küzdök.
Csináltam egy teszt projectet, ahol úgy működik ahogy kell, háttér piros ahogy be van állítva az alarm classben, fekete szövegszínnel.Amit csinálok projectben, ugyanazokkal a beállításokkal inverz a háttér és a szöveg(fekete háttér, piros szöveg)
Nem értem miért, minden beállítás ugyanaz
-
Szirty
őstag
válasz
Tomika86 #8283 üzenetére
Kicsit körülményesen, de megoldható.
A csúnyább megoldás az, ha ráteszel egy gomb méretű és háttér színű téglalapot aminek a láthatóságát a másik bittel vezérled. A téglalappal így eltakarod a gombot.
A gond ezzel az lehet, hogy ha billentyűzetet csatlakoztatnak a panelhez és az eltakart gombra helyezik a fókuszt, akkor aktiválni lehet Enterrel.
Ez ellen lehet védekezni azzal, hogy a téglalapot megjelenítő bit egyben letiltja a gombot (Animation/Enable object)Esetleg az is megoldás lehet neked hogy nem tünteted el a gommbot, csak letiltod (hatástalan lesz) ezzel az Animation/Enable object lehetőséggel. Esetleg Apperance megfelelő használatával ki is szürkítheted hogy látszódjon hogy tiltva van.
A másik lehetőség hogy írsz rá egy scriptet.
Létrehozol egy boolean belső változót (internal tag), a gomb láthatóságát beállítod erre.
A scriptet function-ra állítod, adsz neki két paramétert, a scriptben megírod a logikai összefüggést az eredményt a belső változóba teszed.
A két Tag-nek amivel a gombot akarod eltüntetni pedig a change value eventjéhez hozzárendeled a scriptet.
Ne felejtsd el ennek a két tag-nek az adatgyűjtését folytonosra állítani (Acquistion mode = Cyclic continuous)! -
Tomika86
senior tag
-
Szirty
őstag
válasz
Tomika86 #8281 üzenetére
Szia!
"DB értéke ha 0 akkor nem történik semmi, ha NEM 0 akkor meghívódik az FC, de csak akkor ha M13.0 FALSE"
Igen. Ez van a kódban.
A CALL FC62 csak akkor fut, ha DB15.DBW15 nem nulla ÉS M13.0=FALSE.
Minden más esetben ugrik és elkerüli a az FC62 hívását.
Nem tudom mi a szerepe az M13.0 bitnek és a DB15.DBW15 értékének, én csak azt látom amit ide beírtál.
Mellesleg a DB15.DBW15 tartalmát nullázza ha az nem nulla.
O helyett A is lehetne. Mivel az /FC status bit értéke itt 1, nem hajt végre sem ÉS sem VAGY műveletet. -
Tomika86
senior tag
Beírtam step7be külön.
DB értéke ha 0 akkor nem történik semmi, ha NEM 0 akkor meghívódik az FC, de csak akkor ha M13.0 FALSEEgy TP277 HMI esetén ezzel van megoldva a számlálók törlése, FC blokkban van a 0 érték betöltése az összes számlálóba.
Ezt azt jelenti, hogy amikor a RESET gombot megnyomom a HMI-n akkor a DB-be 0-nál nagyobb szám kerül(gondolom 1). Az M13.0 az máshol van alkalmazva, ami kizárja a törlés lehetőségét.Miért kellett így megoldani vajon? Nem lett volna elég egy felfutóéllel meghívni az FC-t ami nulláz?
-
Tomika86
senior tag
Szia
Lehet rosszul lépegetek, de nem tudom még mindig a Call FChez hogy jutunk.
1. Ha a DB értéke 0 akkor ugrik a végére
2. Ha a DB értéke nem 0,akkor 0 érték betöltése a DB-be
3. Az összehasonlítás eredménye van VAGY kapcsolatban az M13.0-val, bármelyik IGAZ akkor ugrik a végére.
4. Ha nem 0 a DB, vagy 0 az M13.0 akkor jön a CALL?Vagy rosszul gondolom
Köszönöm
-
Szirty
őstag
válasz
Tomika86 #8278 üzenetére
Szia!
Az összehasonlítás szerint ugrik M001-re ha DB15.DBW15 tartalma nulla. Ha nem nulla akkor nem ugrik, megy tovább.
"M13. 0 miért O, miértnem A? "
Miért nem A? Ezt a kérdést nem értem.
"Elötte hol íródik az RLO?"
Itt: O M13.0
Mivel az O előtti utasítás, ami a status word /FC (first contact) bitjét 1-be rakja az a ==I összehasonlítás, az O M13.0 nem hajt végre OR műveletet semmivel, egyszerűen az RLO-ba helyezi az M13.0 értékét. -
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Step7-ben itt mi a feltétel ami az FC62 blokkot meghívja? Ha 0 a Dbb15. Dbw15 akkor kiugrik, ha 1 az m13. 0 akkor is kiugrik.
M13. 0 miért O, miértnem A? Elötte hol íródik az RLO?L DB15.DBW15
L 0
==I
JC M001
L L#0
T DB15.DBW15
O M13.0
JC M001
CALL FC62
M001: NOP 0Köszönöm!
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Szeretnék szakemberrel beszélgetni, akik használnak Vijeo Designer programot. Köszönöm a jelentkezést. Üdv.: Joe
-
BG*
csendes tag
válasz
FPeter1991 #8270 üzenetére
Én ezeket ítam be pl:
620104 - Számítógépes programozás m.n.s.
331201 - M.n.s. egyéb általános gép, berendezés javítása
331912 - M.n.s. egyéb ipari eszköz javítása
620201 - Egyéb számítástechnikai szakértés, tanácsadás
749001- M.n.s. egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység
749035 - Műszaki tanácsadás
Ezekbe sokminden belefér.
Konkrétan PLC programozást nem találtam. -
lappy
őstag
válasz
FPeter1991 #8270 üzenetére
Első körben
http://www.teaorszamok.hu/6201/ -
FPeter1991
újonc
Tisztelt Hölgyek/Urak!
PLC programozáshoz köthető TEÁOR számban tud valaki segíteni? Kicsit tanácstalan vagyok, mert konkrétan programozáshoz kapcsolódót nem találtam, viszont sok olyan tevékenységi kör fel van sorolva, amibe akár a PLC programozás is belefér. Illetve, ami még fura volt számomra, hogy pl. mérnöki tevékenységek listájánál a legtöbb alkategória nem engedély köteles.
A válaszokat előre is köszönöm.
-
spkkill
tag
Ha nincs szükséged a bemenetre tegyél rá egy üres temp változót esetleg mindig0 vagy 1 jelet. Ha tényleg nem használja az FC-belül töröld ki nyugodtan a nem használt bemeneteket. Ha pirosítja a blokk hívást akkor jobb klikk és “update block call” után aktualizálni fogja a hívást.
-
Tomika86
senior tag
válasz
spkkill #8266 üzenetére
Ja azt elfelejtettem odaírni, hogy van bemeneti paramétere FC101 és FC102-nek is, ezért raktam olyan képet. Tehát ezt tudom, hogy ez a gond
Csak azt nem tudom mi van rákötve ahol meg van hívva? Ha kitörlöm és újra hívom akkor pirosan írja STL-ben, és nem tudom mit írjak.Vagy próbáljam meg létrában berakni?
-
spkkill
tag
válasz
Tomika86 #8262 üzenetére
Természetesen kívül kell megadnod. Meghívhatod az FB-n belül is közvetlenül az időzítőt a száma alapján. Ha csak 1-szer használod az FB-t semmi gond ezzel. Viszont ha többször használod fel akkor a következőeghívott FB-ben felülíródik.
Láttam már ilyen baki miatt gyártósort megállni. -
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Step7-ben FB-ben hogy lehet Timer-t deklarálni (S_ODT és S_OFFDT is kellene)?
Kellene 4 időzítőt használnom FB-n belül és jelenleg globális időzítővel tudtam megoldani. TIA portalban FB-n belül tudok Timert is deklarálni már, Step7ben hogy van ez?Köszönöm!
-
spkkill
tag
Sziasztok!
Ha van egy pár szabad percetek szívesen venném, ha kitöltenétek az alábbi anonim kérdőívemet.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Siemens S7-el kellene megoldani az alábbi feladatot:
Lenne kb 30-40 plc, a rájuk kötött I/O modulokkal saját feladatot látnak el, valamint szükség lenne egy központi PLC-re, ami kommunikál a többi PLC-vel, de ide "futnának be" (TCP/IP hálózaton) más rendszerekről "igények". A központi PLC-nek lenne a feladata eldönteni, hogy melyik "kis" PLC tudja elvégezni a feladatot és azt utasítania kell. Eddig még többé-kevésbé tudni vélem, hogy hogyan kellene megoldani a feladatokat. DE: Ennek a központi PLC-nek redundánsnak kellene lennie. Fizikailag sem lehetnek egymás mellett. Viszont "meleg tartalékként" kellene működniük.
Van erre kidolgozott megoldás?Köszönöm előre is mindenki segítségét!
-
n0rbert0
senior tag
válasz
molntomi #8250 üzenetére
Közben szerkesztettem a korábbi hozzászólásomat.
Azért szürke mert ki kell választani, hogy hova akarod létrehozni az új kapcsolatot.
Kattints rá valamelyik "CPU 315-2 PN/DP" feliratra és utána próbálkozz ezzel a menüponttal. De működik a jobb egér kill és utána "Insert new connection...." vagy CTRL+N....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Láncfűrész topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- sziku69: Szólánc.
- 500 millió eurós bírságot kapott az Apple az App Store okán
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nyaralás topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Felújított laptopok / PC-k Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost! 04.24
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest