Új hozzászólás Aktív témák

• Skynet258

Topikgazda

válasz BullKoxa #939 üzenetére

Alapvetően a képmegjelenítésnek vannak szabályai. A HDR max fényerőn üt, mert úgy jön ki leginkább a különbség a sötét és világos részek között. A Gamma 2.2, az élesség alapbeállításon, a color vibrance-ot sem szokás állítani, és...
    ...és van a monitorokon ezeknél még többféle beállítás is, amik azért vannak ott, hogy mindenki úgy állítgassa ahogy szeretné és neki tetszik. ;)
    Az a baj, hogy az emberek mindig követni akarnak valamit. Kell egy irányelv, egy útmutatás, és sokan magukra erőltetnek valamit, ami nekik igazából nem is tetszik. Én meg erre azt mondom, hogyha grafikus vagy, vagy fotókat szerkesztesz, videókat vágsz, akkor fontos lehet, hogy az arany standard sRGB-t használd (nem véletlen, hogy ott nem tudsz állítani semmit, hisz az egy kvázi szabvány). Ha az említett csoportba tartozol, akkor ezzel úgyis tisztában vagy BTW.
    De ha csak játszol, tartalmat fogyasztasz... használd úgy ahogy neked tetszik. Ha sok a fény és kiég a szemed, akkor vedd lejjebb a fényerőt ahogy neked jó. Nálam lehet van egy kis háttérfény, és ugyanazon monitort magasabb fényerővel használom, mint más, akinél tök sötét van a szobában. Az egyikünk hülye? Nem, csak eltérőek a felhasználói szokásaink.
    Egyik monitort és tévét sem kell sehogy sem használni, csakis úgy, ahogy a nézőnek kényelmes. PS5, HGIG módot kéne használni, mert azt mondják az a jó - hát nekem az sötét, marad a jó öreg dynamic tone mapping. Gondolom valahol elveszítek valamit a képből, amit amúgy nagyítóval kéne keresnem, de nem bánom, mert legalább látom mi van a tévé kijelzőjén. :D
    A beégés dolgot sem kell túlmisztifikálni, egyrészt elég jól állnak már ezek a panelek a dologhoz, másrészt ott a gari, majd ha baja van akkor cserélik.
    Nekem egy több mint 3 éves LG CX OLED tévém van. Lehet van már 4 éves is, a lényeg, hogy a gari már lejárt. napokban töröltem le a kijelzőt, látom, hogy a széleken van pár halott pixel, mittomén, a teljes panelen 15 darab szétszórva, meg a kijelző szélén világosabb a kép olyan fél centis sávban. Gari ugye már nem volt, de írtam az LG-nek, hogy ez van, lehet tenni valamit, vagy a garin túl ez már bukta? Írták hív a szervizes, hívott, kérdezte mi a helyzet, majd mondta ok, rendeli a panelt. Bő egy hét múlva itthon szétkapta a tévét, új panelt berakta, és viszontlátás. Gari időn túl.
    Ok ez az LG és az ő legendás OLED tévés garijuk, de szerintem perpillanat a legtöbb gyártó úgy áll az OLED kijelzőkhoz, hogy fel akarják futtatni a technológiát (azért még mindig nincs minden háztartásban valamilyen OLED megjelenítő) és ezért nem is szívóznak az emberrel túlzottan.

Új hozzászólás Aktív témák