Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
itanczos
senior tag
Srácok! Segítséget kérnék!
Nekem eddig az arduino kimaradt. Most viszont arra gondoltam, hogy a Raspberry-t kiváltanám, amit csak a Hyperion fény működtetésére használok.
Inkább a PC alapú Synology NAS-on futtatnám a Hyperion daemon-t, USB-n keresztül az arduino-ra kötött RGB ledfüzért vezérelve.
Elvileg egy arduino uno elég lenne nekem erre a feladatra, illetve még egy relét kötnék rá, ami a ledfüzér tápjának 230v-os táplálását szakítaná meg, amikor ki van kapcsolva a hyperion fény.
AdaLightA kérdés az, hogy mit és honnan érdemes vásárolnom, hogy meg tudjam valósítani?
Bár informatikus vagyok, nem okoz nehézséget a forrasztás!Gearbest-en néztem hozzá valókat. Esetleg tudtok konkrét alkatrészeket ajánlani?
Az arduino uno beüzemeléséhez milyen hardver és szoftver komponensekre van szükség?
Előre is köszi!
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
Azt tudja valaki, hogy ha docker-ben futtatok egy Home Assistant-ot, vagy Domoticz-et, akkor miként tudok új dolgokat hozzá adni? Mondjuk a hivatalos domoticz docker image nem béta és nincs benne a Xiaomi támogatás.
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
fecus
őstag
válasz itanczos #551 üzenetére
Ez kissé sok egyszerre!
Az első bekezdéshez: Gondolom eddig is volt LED szalagod, tápod. Milyen kapcsoláshoz keresel alkatrészeket?
"A kérdés az, hogy mit és honnan érdemes vásárolnom, hogy meg tudjam valósítani?"
A mit az a fentiektől függ. A hol az Kína ha van időd és pákád. Ha nincs akkor pl. RETAz arduino uno beüzemeléséhez milyen hardver és szoftver komponensekre van szükség?
PC, USB/soros átalakító (A win nem mindegyik csipet kezeli!), Arduino IDE vagy Atmel studio (csak win).[ Szerkesztve ]
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
itanczos
senior tag
Igen, már megvan a LED szalag.
Eddig a Pi hajtotta meg SPI-n keresztül.Erre is meg kell írni a programot?
-
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
Ismerkedek a témával, elkezdtem Xiaomi smart home cuccokat beszerezni. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha van egy hagyományos klíma, amit a Xiaomi IR remota-tal kapcsolgatok ki be, akkor hogyan tudom ellenőrizni, hogy valóban be/kikapcsolt a klíma?
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
itanczos
senior tag
Ehhez esetleg egy xiaomi okos konnektorba dugd a klímát. Akkor látod a fogyasztást.
[ Szerkesztve ]
-
fecus
őstag
válasz itanczos #554 üzenetére
Esetleg privátban egyeztessünk. Nem értem a kérdést. Azt írtad a NAS-on fut majd Hyperion. Mi lenne az UNO feladata?
Akármit tesz is az UNO annak a programját neked kell megírni hacsak valaki már meg nem tette. Ezért kérdeztem, hogy milyen kapcsolást szeretnél megépíteni.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
itanczos
senior tag
Szia! Szerintem a téma ebben a topic-ban nem offtopic.
Mivel eddig a Pi vezérelte a WS2801-es ledszalagot (50db rgb led), ezt szeretném egyszerűbben megoldani egy Arduino UNO, vagy NANO-val.
Amibe feltöltöm a programot és az arduino usb-n keresztül kapcsolódik a synology NAS-hoz.
A synology NAS-on futtatom a Hyperion démont, ami a HTPC-től kapott képernyő tartalomból kiszámolja a ledek színét és fényerejét és eszerint vezérli őket a arduino-n keresztül.
Így érthető?
Persze én nem csak a házimozizáshoz szeretném ezt használni, hanem az okos otthon részeként, amikor épp nincs mozizás, hangulatvilágításként is használnám.No az arduino-s részben szeretnék segítséget kérni!
Hogy honnan tudnám hamar és olcsón beszerezni az arduino-t, mivel és hogyan tudom programozni (erre már kaptam itt tanácsot), van-e esetleg magyar nyelvű tananyag a témában (nem okoz nagy nehézséget az angol nyelvű írott sem, de egyszerűbb lenne a magyar)?Melyik arduino-t érdemes megvenni? Az eredetit, vagy jók az utángyártottak is (ha jól emlékszem nem mindegy, milyen usb vezérlő van rajta?!?)?
Néztem a GearBest-en olcsó UNO klónt, ezt érdemes lehet megvenni?
Vagy elég nekem a NANO is?[ Szerkesztve ]
-
fecus
őstag
válasz itanczos #558 üzenetére
Már értem!
Én még csak Arduino nano-t vettem a kínaiaktól, de eddig mind ment.
Valószínűleg a nano is elég neked, de egyszerűbb ha nem kell belenyúlni a progiba ezért a leírás szerinti board-ot vagy a klónját vedd!
Nem kell programoznod, ha a linkelt oldalon nincs hiba a letölthető programban.
Csak az Arduino IDE progi kell és a leírás szerint feltölteni a programot. Ezért a feltöltésért ne tanuld meg a programozást.
Tananyagot nem tudok. Én a Netről vadászom le ami kell. Pl. ez.A hangulatfényt is a Hyperion adná? Az kapcsolódna az okosotthon vezérléshez?
[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Pár alap szintű c program példát már láttam és fordítottam.
Illetve .net és clipper nyelvben programoztam. De már elég régen volt...A hestore.hu-ról már hallottatok? Onnan érdemes rendelni?
-
fecus
őstag
válasz itanczos #560 üzenetére
Igen. Persze drágább mint az ebay és gyorsabb.
Az előző hozzászólást kiegészítettem egy linkkel.
Az arduino IDE C++[ Szerkesztve ]
-
-
itanczos
senior tag
A sima nem tud csatlakozni a gateway-hoz.
Lehet, hogy HomeAssistant-al, vagy domoticz-al lehet közvetlenül használni.
Javaslat, hogy figyeld adott terméknél a lehetőségeket!
Pl most a zigbee verziónál, ha mobil app-on keresztül veszed meg, 1e-t spórolhatsz!Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
-
itanczos
senior tag
válasz balibatyo78 #567 üzenetére
Zigbee-sek a dugaljak.
Első körben a MiHome app-on keresztül próbálgatom a lehetőségeket.
Lesz még 2 adag cucc.
A következőben újabb izzók, mozgás érzékelők (fényt is mérnek), nyitás érzékelők és hőmérséklet-pára-légynyomás érzékelők, vezeték nélküli dupla kapcsoló, vezetékes dupla kapcsoló és egy Xiaomi-Honeywell tűzjelző jönnek.A 3. csomagban meg a Sonoff wifi relé, a programozó interfésze és a Xiaomi Universal Infra gateway.
A héten megjön az arduino is.
-
layerke
aktív tag
Tegnap megjelent a Domoticz legújabb stabil verziója, ami már tartalmazza (többek közt) a Xiaomi gateway implementációt is.
Valaki kérdezte nem olyan rég, hogy hogyan lehet megoldani, hogy bizonyos eszközök ne jelenjenek meg. Ez is megoldódott, a tervrajzoknál hozzá kell adni a hidden devices-hoz és már meg is van, az eszköz nem lesz látható csak az eszközlistában.
A következő kóddal frissíthettek a legújabb verzióra. Javasolt az adatbázis mentése külső adattárolóra minden rendszerfrissítés előtt. Frissítés után ürítsétek a böngésző cachet!
sudo curl -L install.domoticz.com | bash
Kellemes automatizálást!
[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Felraktam most a legújabb Domoticz-et.
Xiaomi GW-el.
Hát... Azért nem megy minden simán... A GW-t megtalálta, de csak a szenzorok felét, első látásra... Egy Domoticz restart után már sokkal több szenzor volt.
A Xiaomi hőmérséklet szenzorok alapból páratartalmat is mérnek.
Elsőre külön szenzorként jelent meg a hő és pára rész. Aztán egy restart után az egyik, kombi szenzorként megjelent újként, de már kombi módban. Megmaradt külön is az eszközök között.
Iletve a konnektor-nak nem látszik a fogyasztás értéke.
Mivel az érzékelők vezeték nélküliek, fontos az elemek töltöttségi értéke is. A Domoticz teljesen más értékeket mutat, mint a HomeAssistant (párhozamosan azzal is próbálkozom)! Sajnos a Mi Home app-ban nem találtam meg az elem állapotot.Viszont lehet hangokat felvenni a GW-be, amit különböző esetekre le lehet játszani!
Szóval, érdekes!
folyt.köv.
[ Szerkesztve ]
-
DougButabi
tag
Üdv,
Beüzemeltem a domoticz szerverem, már veszem egy közelben lévő időjárás állomás adatait.
Addig is amíg megérkeznek a xiaomi hőmérők, gondoltam beüzemelem valahogy az imperihome-ot, hogy azért nézzen is ki valahogy.
ez a leírás alapján próbálkoztam, szegényes linux ismeretem miatt nem igazán jött össze.Esetleg tudtok valami egyszerűbben kivitelezhető leírást, vagy valami más módszert, egy patent felületi megjelenítéshez?
Ti mit használtok erre a célra?
-
itanczos
senior tag
válasz DougButabi #571 üzenetére
Nekem tegnap érkezett meg a Xiaomi motyó.
Kezdőként, órákat szívtam a domoticz-cal!!!1 nap után a tapasztalat:
- Nem valami stabil a kapcsolat a Xiaomi gateway és domoticz-os szerver között. Sokszor látszik a log-ban, hogy nem tud kapcsolódni a gateway-hoz.
- Bizonyos Xiaomi okos eszköz nem közvetlenül a gateway-hoz kapcsolódik, vagyis külön kell felvenni a hardvernél.Tudom, hogy mindenki a látványos dolgokat szeretné látni, de addig nincs értelme az alap domoticz felületen kívül mással foglalkozni, amíg minden érzékelőd, lehetőséged nincs kihegyezve, beállítva!
Egyébként első ránézésre egy csomó dolgot nem találok a domoticz-ben, amit a HomeAsstistant-ban alap...
Hardver, plusz lehetőségek, stb...Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
Megérkeztek az arduino uno-k!
Arra gondoltam, hogy milyen jó lenne szobánként egy arduino-val megoldani az okos otthon dolgait!
Alap esetben szobánként kellene mérni a hőmérsékletet, páratartalmat, kapcsolgatni mondjuk a világítást és (nálam) a csillárventilátort. Persze lehetne még a redőnyt is, de az a következő lépés lenne...
A szobák (arduino-k) pedig wifi-n keresztül kommunikálnának a központtal.Nálam minden szobában csillár ventilátoros lámpa van (4.em.), abban talán van hely egy kis elektronikának.
Szóval, megoldható lenne ez egy uno-val vagy nano-val szobánként? Csinált már valaki ilyet?
Illetve szeretnék egy külső hő-pára-légnyomás-fényerő(-esetleg eső) szenzor csoportot is.
[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
válasz vargalex #574 üzenetére
Vargalex: Ha egy ilyen Wemos D1 mini-re teszek egy DHT22 shield-et, marad még szabad be és kimenet, ami mondjuk 2 relét és 2 nyomógombot fogadni tud?
-
vargalex
félisten
válasz itanczos #575 üzenetére
Konkrétan a shield-et nem ismerem, de a DHT22-höz 1 db GPIO szükséges. A 2db relének és a 2db nyomógombnak szintén. Azaz összesen 5. Ennek azért a duplája rendelkezésre áll.
Alex
-
fecus
őstag
válasz itanczos #573 üzenetére
Izlések és pofonok. Én arduinoval csináltam és 868MHz-en, nem WiFi-n. Ehhez azonban külső rádiós egység kell. Az UNO-n port az van dögivel. Igaz nekem az elemes üzem miatt is kellett a 868MHz mert utánaolvasva nem találtam kész megoldást, hogy egy évig elmenjen elemről az ESP8266. (Ettől még van megoldás, mert vannak gyári wifi-s érzékelők éves szintű elemélettartammal)
Ezen kívül ha nagy a lakás akkor 2,4GHz-en lehetnek gyengén ellátott területetek, a 868MHz jobban átjut a falakon. Nekem buta kis antennával 2 emeletet hidal át.
Az első cuccom - különösebb szoftver mókolás nélkül - 2 hónapja megy, és a 18650-es akku feszültsége 4,27-ről 4,1-re csökkent. Bízom benne meglesz az 1 év.
Persze ha van hely és belefér a táp a lámpa testébe akkor mehet a WiFi.Más: Én továbbra is a hangvezérlést keresem. Még szoftvert is váltanék ha biztos leírást tudnék találni, hogy az adott otthon automatizálási rendszeren megy valamelyik AI. A Domoticz-on nem leltem jónak tűnő megoldást, csak hogy a telefont használja. Nekem "szabad" bemondás kellene a garázsban bárhol. Én nem látom további értelemét a bővítésnek, ha nem tudom kéz használata nélkül rábírni a rendszert bizonyos dolgok elvégzésére.
Egy pár sort találtam, hogy a HomeAsstistant-ba integrálható a google assistant. Valakinek tapasztalat?"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
drogery
tag
En Amazon Alexa-t hasznalom domoticzhoz, teljesen jo.
Van tobb lehetoseg is pl:
https://www.controlicz.com/Nekem ez fut egy pin a domo mellett
https://github.com/bwssytems/ha-bridge es ez koti ossze a domoticz-ot Alexaval.De ezt el tudod erni Google Home-al is.
De opensourcban Jasperrel is. Itt viszont neked kell a hw-t megepiteni. -
fecus
őstag
Köszönöm. Rágcsálom az infókat.
-
tomy_cz
senior tag
Sziasztok!
Domoticz-ot feltettem PC-re, van egy Orvibo S20 wifis falikapcsolóm, amit sikerült is belőni és ki-be kapcsolgatni egy pár leírás alapján.
Van 2db Livolo Rf433 lámpakapcsolóm, illetve már korábban szereztem be rf transmittert és receivert, amit a rpi3-ról sikerült belőni és és Openelec alól scripttel ki-be kapcsolni. Az rpi-n jelenleg Openelec fut, de beszerenék mégegyet a Domoticz-nak, ha...
Domoticz-ot felrakom a PI-re, és arra rákötöm az RF adó-vevőt, akkor a Domoticz felületén fel fogja ismerni a kapcsolókat? Esetleg Fuji klíma távkapcsot?
Bocs ha hülyeség, csak nem látom még teljesen át ezt a Domoticz-ot...iPhone-ra tudtok valami ingyenes alternatívát a Domotix app helyett?
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=tomy_cz
-
itanczos
senior tag
Na, megjött a második adag Xiaomi okos cucc!
Az Aquara kapcsolók, ajtó nyitás, hőérzékelők, a fénymérős mozgás érzékelők, a tűzjelző és a Xiaomi-Philips izzók.
Azt nem értem miért van 2 féle kialakítása az érzékelőknek. Alap a xiaomi, illetve az aquara. Első ránézésre utóbbi kicsit szögletesebb...
A "vezetékes-wifi" kapcsoló sajnos nem EU szabvány, ezért nem fér bele az eu-s kerek kötő dobozba.
Erre még keresem a megoldást. Egyébként ez egy wifi-s relé és kapcsoló egyben. Csak ne lenne ennyire drága.Nagyon érdekel még a Sonoff féle kapcsoló! Próbálta már valaki?
Rendeltem egy Wemos Mini D1-et és hozzá egy DHT22 shield-et is, meg hozzá egy mini 230/5v tápot.
[ Szerkesztve ]
-
fecus
őstag
válasz itanczos #581 üzenetére
"Nagyon érdekel még a Sonoff féle kapcsoló! Próbálta már valaki?"
Igen. Firmware csere EASYESP-re és azt csinálsz vele amit akarsz.
-
itanczos
senior tag
Most az érintős fali változatra gondolsz?
Másik, hogy a sima sonoff wifi relé-n csak azt a plusz gpio lábat lehet használni?
Mert én szívem szerint egy dupla nyomógombot, egy hő-pára, egy füstérzékelőt és plusz 1 relét szerenék vele működtetni!Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
fecus
őstag
válasz itanczos #583 üzenetére
Most az érintős fali változatra gondolsz?
Igen.Másik, hogy a sima sonoff wifi relé-n csak azt a plusz gpio lábat lehet használni?
Nem.Mert én szívem szerint egy dupla nyomógombot, egy hő-pára, egy füstérzékelőt és plusz 1 relét szerenék vele működtetni!
Az talán kissé sok lesz neki.[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Ha meg lehetne oldani ezeket egy wifi-s kapcsolóval, akkor szobánként elég lenne 1 eszköz, ami nem is lenne olyan drága.
A touch-os kapcsoló-hoz kell a nulla vezeték is? Mert láttam olyan fotót, ahol volt a bekötésnél N, máshol meg csak L1-2-3.
-
fecus
őstag
válasz itanczos #585 üzenetére
Ha meg lehetne oldani ezeket egy wifi-s kapcsolóval, akkor szobánként elég lenne 1 eszköz, ami nem is lenne olyan drága.
Meg lehet. Kérdés befér-e a szabvány dobozba és van-e értelme? Mindenképpen kell egy extra áramkör. Minimum port extender, de kell egy relé. Nem teheted a hőmérőt a falba mert semmit sem fog érni (a kapcsolóm felülete finoman langyos normál kikapcsolt állapotban is). A füstérzékelőt sem.
No, és kell sok programozás.
A Te esetedben a mennyezeti lámpába v. mellé építenék mindent, kivéve a kapcsolót. De még azt is ha alternatív kézi működtetés nem szükséges.A touch-os kapcsoló-hoz kell a nulla vezeték is? Mert láttam olyan fotót, ahol volt a bekötésnél N, máshol meg csak L1-2-3.
A sonoff-nak kell."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
itanczos
senior tag
Igen, ha olvastad, pár napja már írtam, hogy én a mennyezeti lámpába/hoz tenném a cuccot az egyik verzió szerint.
Sajnos a jelenlegi (panel) vezetékelés nem tartalmaz N-t. Az aquara kapcsolókban van olyan, ami N-t igényel és van, amelyik nem. Utóbbi kevesebb áramot tud kapcsolni.
Vettem most egy ilyet, csak ez nem nem EU méret.Valaki már kérdezte, hogy miként bírják a xiaomi vezeték nélküli érzékelők akár 1 évig az cr2032 elemmel.
Hááát.. Trükkösen. Ha jól láttam, kb 1 óránként küld be értéket. Gondolom, ez az alap állapot, és csak akkor küld gyakrabban, ha nagyobb változás van.[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Van itt EU-s és nem kell neki N, de nem wifi-s, hanem 433MHz-es!
-
BSOD
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék valamikor a nem túl távoli jövőben egy pár okos-otthon megoldást.
Korábban főleg hőmérséklet/páratartalom monitorozás lett volna a fő csapásirány, esetleg fűtés/klíma vezérlés.
Most azonban úgy néz ki, hogy riasztórendszerre lenne szükségem minden más előtt.
Kézenfekvő lenne, hogy a hagyományos riasztó helyett valami "okos" megoldást szereljek inkább be, viszont szükségem lenne "hagyományos" funkciókra is. Elsősorban az élesítés, feloldás a kérdéses.
Amit szeretnék: tasztatúrás vagy inkább rf-id élesítés 1 a házba, 1 a garázsba. 8 helyiségbe PIR, garázskapu és kertkapu állapotfigyelés. 2db nyitásérzékelő. Esetleg a kapuk vezérlése. Max 1db beltéri ip kamera trigger, riasztásra.
Nem riadok vissza némi forrasztástól és parancssoros molyolástól/minimál programozástól, tudok műanyag burkolatokat készíteni... A PIR-eknek van elvileg cat-5 a falban. A vezeték-nélküli motyókhoz nem tudom, hogy viszonyuljak. Kicsit tartok a megbízhatóságtól és az elemezéstől.A xiaomi cuccok nagyon bejönnek, de fontos az ár.
Merre induljak?
Keresek SILICON GRAPHICS octane-hoz vpro grafikus rendszert.
-
itanczos
senior tag
Ha meghallgatod az én kezdőkénti véleményemet, akkor vagy olyan hagyományos riasztó központot veszel, ami már okos kompatibilis, vagy eleve mondjuk xiaomi cuccokból rakod össze.
De lényeges, hogy mi az elsődleges cél!A xiaomi cuccok inkább a kis méret és vezeték nélküliségre mennek!
Ha egy nagyobb családi házat kell megoldani velük, már nehezebb a dolog. Pl, a mozgás érzékelők nagyon picik, max 4m-t látnak, de a saját tapasztalatom szerint jól kalibráltak, egy kéz lengetésre még nem jeleznek.
Mindegyik elem pici! Viszont mondjuk egy nagyobb házon, ahol van mondjuk 15-20 ablak, ott már húzósabb mondjuk az összes nyílászáró figyelése, egy sima reed relés vezetékes érzékeléshez képest.
Cserébe, nem kell szét fúrni a házat. (Volt részem ilyenben...)
Nekem 1 gateway ellátja az 53nm-es panel lakást, de ennél nagyobb lakást, házat már többnek kell kiszolgálni.
Ha új házról van szó, akkor okosan, jól be lehet kábelezni mindent! Személy szerint én mindent központosan oldanék már meg. Vagyis 16-32-es relé modulokkal, minden fali kapcsoló csak gyengeáramú lenne, és minden fogyasztót központilag, vagy blokkonként kábeleznék. Persze az erősáramban ez többlet költséget jelent vezetékben, viszont akkor mindent okosan, központilag lehetne vezérelni. Minden helyiségben érzékelőket telepíteni az adott szoba központi egységéhez közel, ha nem akarsz vezeték nélküli elektro-szmogot.
Minden helyiségben legyen hőmérséklet (esetleg pára) mérés, füst vagy tűz érzékelő, a riasztás miatt mozgás érzékelő (PIR). Akár szobánként egy pici AVR-el ezek feldolgozhatók lennének.Viszont ezt utólag elég nehéz vezeték nélkül megoldani. Akár lehet szobánként egy gateway, ami pl éjszakai fény is lehet, akár a mozgásérzékelőt felhasználva (nekem most úgy működik).
[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Tényleg, találkozott valaki okos ajtózárral?
-
veterán
válasz itanczos #591 üzenetére
Olyat láttam, amihez app is volt, meg kis kamera, meg ilyenek. De igazábol DIY szerintem az sem egy nagy cucc megcsinálni. Vagy szep elektromagnes kell ra, vagy a berregős nyelv fogadó. Előbbi talán modernebb megoldás, es előre gondolva szépen kivitelezhető is.
Viszont még előbbi áram kimaradasra nyit, utobbi akkor is zárva marad.[ Szerkesztve ]
-
BSOD
senior tag
válasz itanczos #590 üzenetére
Nem nagy a házunk, de tagolt. ~90m2. Nem új, de be vannak PIR-eknek kábel húzva, emiatt nem kellene vésnem elvileg. Két 12m2 szoba, ~20-20m2 szoba, 6m2 fürdő, 3-3m2 padlásfeljáró és előszoba, ill. van + egy 40m2 garázs/pinyó.
Ablakra nem tennék nyitásérzékelőt, mert azt úgysem nyitnák, hanem törnék vagy eleve nyitott/buktatott állapotú. Nem látom értelmét 4 nyílászárónál többre tenni.
Van egy központi rész ("átjáró" áthidalója), ahonnan minden helyiségre (helyiség ajtajára) rálátni. Ez a pont mondjuk ideális lenne egy 360-as ip-kamerának. A kertben már van 1db ill. lesz még 2db kamerám.Keresek SILICON GRAPHICS octane-hoz vpro grafikus rendszert.
-
itanczos
senior tag
No, már majdnem teljes a Xiaomi paletta.
Megérkezett a Xiaomi mijia 1080P Smart IP Camera.
Na, ezt egyelőre nem tudom a Home Assistant alá beüzemelni, csak a MiHome app-ban működik.
Mint ahogyan a Xiaomi Philips Smart LED Ball Lamp is. Sajnos ezek az izzók nem látszanak a YeeLight app-ban, így nem tudom bekapcsolni a developer opciót, hogy hozzáférhetőek legyenek a lan-on keresztül is. Valszeg ez a gond a kamerával is.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
layerke
aktív tag
válasz itanczos #594 üzenetére
A xiaomi régebbi 720p-s kamerájának a streamjét a következő linkeken lehetett közvetlenül elérni:
Main stream:rtsp://cameraip:554/ch0_0.h264
Minor stream:rtsp://cameraip:554/ch0_1.h264
Audio stream:rtsp://cameraip:554/ch0_3.h264Próbáld ki, hátha a tiéden is megy ez a módi, mert akkor hozzáadhatod simán a Home Assistanthoz.
A xiaomi appot állítsd át kínaira, lehet, hogy az okozza a gondot. Az angolra állított appban nekem se jelent meg pl a gateway, míg a kínaiban gond nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Köszi, próbáltam az rtsp-s verziókat, de a VLC nem tudott csatlakozni hozzá.
-
itanczos
senior tag
Köszönöm, ez egész jól hangzik!
A gond csak az, hogy nekem az újabb kamerám van, nem ez a kocka.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
Éljen a linux!
Természetesen a kis kamerában is linux fut.
Gyorsan végig olvasva layerke ajánlását, van remény a megoldásra. Persze kifejezetten erre a típusra nem találtam hack-et, de amint megérkezik a wifi relém és az ahhoz rendelt USB-rs232 átalakító, szétszedem a kamerát és a JTAG vagy serial kivezetésen keresztül belenézek.
Az ötlet: [link]Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
Ma megérkezett a Xiaomi Universal IR Remote Controller.
Használja valaki mondjuk a klíma vezérlésre?Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
- Opel topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Profi privilégium maradhat a periszkópos iPhone kamera
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Az agyagtáblás számítógép, avagy ne röhögtess !
- BMW topik
- Fujifilm X
- Automata kávégépek
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Xiaomi 4 Lite Electric Scooter (elektromos roller) // Újszerű // Hivatalos garancia 2025.06-ig
- Corsair T1 Race Gamer szék
- Nuki Smart Lock 4. generáció (Matter támogatás)
- 2 kazános Jura Z5 automata kávéfőző beépített profi cappuccino fejjel
- Elado vegyes IoT eszkozok (sensor,socket,smart speaker) Legrand/Google/Shelly/IKEA/Tuya
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest