Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
layerke
aktív tag
válasz
tknof1871 #4699 üzenetére
Lehet kész eszközöket különböző usb-s dongle (gateway) segítségével csatlakoztatni, nem muszáj forrasztgatni, ilyen a z-wave, zigbee (xiaomi) meg millió más, amit nem nagyon használunk, de vannak amúgy.
Programozgatni se muszáj, fel kell tudni telepíteni egy valamilyen linux disztribúciót vagy a hassbiant, de ezek nem bonyolultak. Programozni akkor kellhet, ha automatizálni akarsz valamilyen folyamatot, arra szoktak lenni beépített szkriptnyelvek, pl lua vagy python.
Tud mellette mást csinálni, de nem értem miért kellene, ez úgy hülyeség, ahogy van. Minek torrentezne egy épületautomatizáló szerver? Arról nem beszélve mekkora erőforrás igényű egy torrentezgetés.. Felesleges. Venni kell másik gépet arra.
A gateway-es kérdésedben mindben ott a válasz is. Azért kicsik, mert elég akkorának lennie, hiszen nincs benne hangszóró, saját táp, mikrofon, csilivili led, stb. -
tknof1871
őstag
Üdv! Néhány Raspberry-s kérdés.
Amikor valaki Raspberry PI-ra alapozza az okos otthon rendszerét az milyen kihívást jelent? Kell kézügyesség, kell áramkört forrasztani, NYÁK-ot csinálni, vagy inkább olyan mint programokat telepíteni rá?
Ha egy Raspberry PI-t használunk okos otthon működtetésére akkor mellette tud még mást csinálni? Pl. mellette futhat torrent kliens a Raspberry-n?
Egy Z-Wave USB Dongle vagy egy ZigBee USB Dongle egész picinek tűnik. És ezek az USB Dongle-k a HUB-ok/Gateway-ek? Nagyon picinek tűnnek egy gyári HUB-al/Gateway-el összehasonlítva. OK, az USB Dongle-ben nincs trafó; hangszóró; etc. de nagyon kicsik mondjuk egy Alexa mellett. -
kovacsi2899
újonc
válasz
layerke #4697 üzenetére
Sziasztok! Mind a két rendszer jó, csak másra. Zigbee olcsó, mozgás, hő, páratartalom, egyszerűbb 220V-os kapcsoló stb beltérben nem fontos a megbízhatóság. Zwave zár, kapucsengő, kültéri mozgásérzékelő, komolyabb dimmerek, kapu vezérlés. Zigbee-es eszközök kapcsolási pontossága függ a programtól és beállításoktól. A hardver alapképességeihez képest ha nem vártok többet jó szolgálatot tesz. Openhabbal kiválóan megy a Xiaomi Mija család, Milight led vezérlők stb.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
layerke #4694 üzenetére
Egy eszköz pontosságának nem hiszem, h sok köze lenne a hálózati protokolljához... sokkal inkább az árkategóriájához.
De átlagos otthoni célra a Xiaomi hőmérők pontossága is teljesen jó, inkább az a kérdés, a hatótáv elég-e. Nálam pl. semmi gond vele, mert központi helyen van a Gateway, és a belső falak is gipszkartonból vannak. -
freemanone
addikt
válasz
layerke #4694 üzenetére
Lehet hogy itt is az ára játtszik, de nem írnám le a zigbee-t így a Xiaomi miatt...... Philips HUE-t használok a nappaliban 8 extended color fényforrással (szalag, "tálka", lámpa, illetve az egész lakás teli van pakolva velük, csak más kombinációban) és ezek baromi gyorsan, megbízhatóan reagálnak.
Van "ambilight" szerű módja, amikoris egy eszköznek (PC/MAC jelenleg, Xbox, PS4 és egyebek is jönnek az ígéret szerint) a kijelzőjén, vagy hangeszközén megjelenő adatokból számol egy fény animációt, ami érzésre 0 késleltetéssel működik. Próbáltam korábban több megoldással is és mindig volt egy 100-200ms közötti késleltetés, a külömböző progikkal. A gyári app, amivel ebben a hónapban jöttek elő, eszméletlenül gyors és jó.
Ebből is gondolom azt, hogy nagyon sok múlik azon, hogy software oldalról, hogyan van kezelve a protocol. Van is erről egy érdekes kis összesítő ábra az EDK leírásban, hogy ők mit csinálnak vele.How Hue Entertainment works
A Hue Entertainment command is built through the following process:
1. The command packages together the target state of up to 10 light channels in a custom Zigbee message.
2. This message is sent as a unicast over the mesh network to an automatically chosen proxy node in the target entertainment room.
3. This proxy node sends out a non-repeating low level MAC layer broadcast which all nearby lights will hear.
4. The nearby lights unbundle the message and act on their states. -
layerke
aktív tag
válasz
tknof1871 #4693 üzenetére
A mesh hálózatok működéséről rengeteg helyen van információ, nem írnék le mindent róla itt is. A lényeg:
gateway a főnök, hozzá kapcsolódik például 5 valami (érzékelő vagy aktuátor vagy bármi). A gatewaynek nem kell csillagpontba lenni, a jel képes az egyes eszközök között is áramolni.
Itt az egyes a gateway:A kapcsolat állandósága az adott eszköz áramellátásán múlik. Ha állandó táppal rendelkezik, akkor állandó a kapcsolat, ha elemes, akkor adott időközönként küld adatot, de elemes eszközök nem képesek mesh-t alkotni, mert hetente dobálhatnád ki az elemeket.
A kontroller programtól függ, hogy mikor szól neked arról, hogy nincs meg egy eszköz, domoticznál ez egy óra. Ha eddig nincs jel valakitől, akkor azt halottnak jelzi.
Elemes eszközöknél szokott lenni visszajelzés az elem állapotáról.Zigbee/Z-wave kérdés
Zigbee pl a xiaomi és az nekem nem volt alkalmas szinte semmire, mert kicsi hatótávú, gyenge, nem pontosak az eszközeik, lehet hogy másnál jó, nekem nem vált be. Meg kell nézni a két protokoll közti különbségeket, sokkalta jobb a z-wave teljesítményben, stabilitásban.Jönni fog majd a válasz, mint mindig, hogy a z-wave az drága. Nekem erre az a válaszom, hogy az otthonautomatizálás egy prémium dolog, luxus kategória, meg kell fizetni. Vagy meg kell nézni igazán komoly rendszereket (pl KNX) és örülni, hogy milyen olcsó a z-wave.
-
tknof1871
őstag
válasz
layerke #4691 üzenetére
Zigbeet én nem használok, az én tapasztalataim nem jók vele, nekem z-wave eszközeim vannak, stabil hálózatot alkotnak és soha egyiknél se volt egy másodpercnyi kiesés sem.
A rossz tapasztalatnak mi az oka? A Zigbee alapvetően rossz vagy speciálisan csak azon a konkrét helyen vannak olyan szükségletek amik meghaladják a Zigbee képességét/képességeit. -
tknof1871
őstag
Üdv! Ezek a vezeték nélküli mesh hálózatok (Zigbee, Z-wave) hogyan működnek? A Gateway és a node-ok (szenzorok; redőnymozgató motorok; stb) között egy folyamatos és állandó kapcsolat van, vagy például 30 másodpercenként kapcsolódik a Gateway az egyik node-hoz egy pillanatra amikor lekérdezi mondjuk a hőmérőtől a hőmérsékletet aztán megszakad a kapcsolat és a Gateway a door sensorhoz kapcsolódik, hogy megtudja az állapotát (nyitva van-e vagy csukva)?
Pl. mi van akkor ha egy szenzor hirtelen kikapcsol egy rendellenesség miatt? Pl. kisgyerek kipiszkálja az elemet a hőmérőből vagy egy áramköri alkatrész hal meg. Mennyi ideig tart amíg a rendszer jelez, hogy egy szenzor eltűnt a rendszerből?Tehát ezek vezeték nélküli protokollok (Zigbee, Z-wave). A szenzorokban elemek vannak amik merülnek. A szenzorok küldenek állapotjelentést a bennük található elemről? Arról hogy már kritikusan alacsony az elemben az energia és cserélni kell.
-
layerke
aktív tag
Homeassistant témában más fog segíteni.
Zigbeet én nem használok, az én tapasztalataim nem jók vele, nekem z-wave eszközeim vannak, stabil hálózatot alkotnak és soha egyiknél se volt egy másodpercnyi kiesés sem.
Ahány protokoll, annyi gateway (nagyjából ez a helyzet).
Redőny: nem baj, ha van a falon kapcsoló, mert könnyebb úgy bánni vele még akkor is ha okosított a rendszer. Én roller shuttert használok, azok mindent megoldanak, amit kell egy redőnynél.
Azért nem javaslunk gyárilag rádiós redőnymotort, mert általában nincs visszajelzés a redőny állapotáról. Az nem normális vezérlés, ha nincs róla információd, hogy végrehajtódott-e egy parancs vagy nem. -
quby01
csendes tag
Sziasztok!
Nem olyan regota foglalkoztat a gondolat, hogy par dolgot felokositsak. Sokat olvastam itt a forumon is, de par dologban nem vagyok biztos.
RPI és Home Assistant lennenek az alapok.
Zigbee vs Z-wave
Xiaomi eszkozok (zigbee) tobbnyire a sajat gateway-t szeretik, de lattam van ra mod, hogy sajat eszkozzel (zigbee2mqtt) vezereljem a szenzorokat, kapcsolokat. Ebben az esetben egy CC2531 USB eszközre kellene saját firmware-t flashelni, tehat mas eszkozokhoz nem lesz jo a stick.
Viszont van par kiszemelt eszkoz ami mar a z-wave protokolt hasznalja, de ezekhez persze dragabbak az eszkozok (pl mozgaserzekelo, ajto/ablak szenzor).
Ha egy 2 szintes lakasban szeretném mindket protokolt hasznalni akkor nincs mas mint mindegyikbol jo sok eszkozzel teleszorni a lakast es akar 2-3 stickkel felszerelni az RPI-t?Tudom elcsepelt a tema, de a redony kerdesben nem talalom a sorok kozott az igazsagot.
Veszek egy sima kapcsolos motort es csak annyi lenne a cel, hogy a Home Assistant-bol tudjam vezerelni, nem szeretnek a falon kapcsolokat. Leteznek kulonfele z-wave kapcsolok Fibaro, Qubino roller shutter, amik 60-70 euro koruli aron menek. Ezzel szemben nekem nem lenne eleg egy Sonoff dual channel wifi switch (kb 10 euro)?
Olvastam, azt is, hogy a radios motorok nem annyira ajanlottak automatizalas szempontjabol. Ennek a miertjere is kivancsi lannek hiszen ekkor eleg lenne csak egy Broadlink RM vagy RM Pro. Minden redonyre jo ralatas lenne ahonnan a Broadlonk szorna a jelet.Minden 5letet es tanacsot szivesen veszek es elore is koszi!
-
itanczos
senior tag
Kérdés, hogy miként akarod kezelni a bukó/nyíló dolgot?
Elvileg 2 érzékelő páros kell hozzá.
Mondjuk Xiaomi nyitás érzékelővel.
Egyiket az ablak felső sarkára, másikat meg a nyíló oldal alsó sarkára kell tenni.
A felső a bukó nyitást, az alsó a normál nyitást érzékeli.
Ezt esetleg egy Arduino Mini Pro-val és 2 vezetékes nyitás érzékelővel is meg lehet oldani. -
fo_di
őstag
sziasztok, tudtok valami olyan ablak nyitás szenzorról, ami bukó-nyíló ablakra jó lenne, és meg tudja különböztetni a bukó és a teljesen nyitott állást?
DIY megoldás is oké, ha kulturáltan kinézőre ki lehet hozni és elmegy elemről egy darabig -
AcCEsS
senior tag
A hírek szerint június 23-án érkezik a stabil Domoticz v4.0!
-
tboy72
aktív tag
válasz
hackeeeee #4679 üzenetére
Egy SONOFF POW nem lenne megoldás? Igaz nem dugalj, de azért nem ördöngősség a bekötése.
-
layerke
aktív tag
Én kérek elnézést a villanyszerelő nevében is. Abszolút offtopik a hozzászólásod, de nembaj. Bizonyára félreértetted az eredetileg nem neked szánt választ, amiben inkább lebeszélem a hozzá nem értőt (aki saját elmondása szerint is inkább nem ért hozzá, mint igen), minthogy rábeszéljem egy olyan dologra, ami életveszélyes lehet. Remélem ezzel azért nincs problémád.
A továbbiakban:
Aki nincs tisztában az erősáramú kábelezés mikéntjével (színek, kábel keresztmetszetek, fázis, nulla, védőföldelés, fí-relé, kismegszakító, áramvédő kapcsolás, impulzus relé, mágneskapcsoló, stb) és a váltakozóáram működésével és annak az emberi életre gyakorolt hatásaival, az kérem, hogy ne nyúljon hozzá, ne szerelgesse! Ebben a témában nem kell szakinak lenni, fel kell keresni egy villanyszerelőt, aki megoldja a felmerülő problémát - nem ingyen - úgy, hogy senkinek nem esik bántódása.
Arra kérek mindenkit, hogy ne is kérdezzetek ebben a topikban arról, hogy mit hova kell kötni ha nem egyértelmű és ha 50 voltnál nagyobb feszültségű rendszerről beszélünk, mert én biztos nem fogok tanácsot adni és a többiek se tegyék, mert nem vállalhatunk felelősséget azért, ha valakit baj ér egy itteni tanács miatt.
-
enesbcs
tag
válasz
mauimagic #4661 üzenetére
Menni fog. DHT22-t (alias AM2302) 6 méterre simán átvittem UTP kábellel. Ugyanezt már az I2C-n kommunikáló AM2320-al nem tudtam megtenni, teljesen megbolondul ilyen hosszon.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
Rellind
senior tag
válasz
layerke #4676 üzenetére
Eszembe sincs...Hívok szakit.... Csak abba álltam volna bele, ha minden kábel a helyén van
Kábelek: Fekete mindkettő. Egyik a fázis másik meg megy a lámpához. Szóval nem nyúltam hozzá...
Izé akkor nem a föld hiányzik hanem a 0....(Neutral) Sorry nem vagyok villany szaki...
-
Rellind
senior tag
Sziasztok.
Megjött a Sonoff T1 fali kapcsolóm. Rendeltem egyet, kipróbálni mielőtt megveszem a szükséges mennyiséget.....Gondoltam kicserélem. Akkor vettem észre ,hogy nincs földkábel.
Itt nálam megállt a tudomány.Mielőtt villanyszerelőt hívnék... Van valami más megoldás a földkábel behúzása helyett? Valaki járt már így?
Köszönöm. -
hackeeeee
Jómunkásember
Sziasztok!
1 dugós okos dugaljat keresek, ami lehetőség szerint wifi-s. Klímát szeretném belekötni, hogy tudjam monitorozni a fogyasztást. Ami fontos, hogy max oldalra álló lehet, ha nagyobb, felfelé, lefelé nem fér.
Ezt a kettőt néztem:
A Logilink csak BT-s, és sokkal drágább mint a Dlink. A dlink viszont elvileg jobban terhelhető. Viszont a dlink-ről nem találtam méret adatokat, és így azt sem tudom, hogy elfér-e ott ahová kellene.
Előre is köszönöm a segíséget.
-
Vodike
tag
Nagyon köszi layerke!
-
layerke
aktív tag
Egy újabb szkript, szintén Domoticz rendszeren. Virtuális termosztát témakörében.
Platform: Domoticz v3.9654 beta
Nyelv: DzVents 2.4.6Működése: létre kell hozni egy virtuális termosztátot, amit közös termosztátként kívánunk használni. Ennek lényege, hogy alapesetben minden helyiségben külön termosztát alapján szabályozza a hőmérsékletet (mindenhol külön hőmérőmodullal ellátva) a Domoticz, de előfordulhat, hogy mindenhol ugyanannyit szeretnénk beállítani. Ezt hivatott megoldani ez a szkript egy kattintással.
Ha megváltozik a közös termosztát értéke, akkor felülírja a többit is (és az előző szkriptnek köszönhetően mindenhol felülíródik az sp_hysteresis értéke alapján a fűtési alsó és felső érték is)return {
on = {
devices = {'Fűtés - Összes termosztát SP'}
},
execute = function(domoticz, Thermostat)
domoticz.devices('Fűtés - Nappali házrész SP').updateSetPoint(Thermostat.setPoint)
domoticz.devices('Fűtés - Fürdőszoba SP').updateSetPoint(Thermostat.setPoint)
domoticz.devices('Fűtés - Hálószoba 16 SP').updateSetPoint(Thermostat.setPoint)
domoticz.devices('Fűtés - Hálószoba 18 SP').updateSetPoint(Thermostat.setPoint)
domoticz.devices('Fűtés - Hálószoba 12 SP').updateSetPoint(Thermostat.setPoint)
-- setPoint
end
}Használjátok egészséggel!
-
layerke
aktív tag
Egy újabb szkript, szintén Domoticz rendszeren. Virtuális termosztát témakörében.
Nyelv: DzVents 2.4.6Működése: létre kell hozni egy virtuális termosztátot, ami esetemben a 94-es IDX-ű. Továbbá kell még 3 felhasználói változó is mindegyik lebegőpontos típusú:
- sp_hysteresis
- sp_haloszoba18_hysteresis_up
- sp_haloszoba18_hysteresis_downAz sp_hysteresis értékét 0,5-re állítottam, ez adja a termosztát hiszterézisét. Alsó és felső határértéknek csináltam az esetemben hálószobai termosztáthoz az a két alsó változót, értékük 0 kezdésnek.
Ha a virtuális termosztát értéke megváltozik, akkor a felső és alsó határértékek is megváltoznak oly módon, hogy kivonja/hozzáadja a szkript a sp_hysteresis értékét a termosztát beállított értékéből/hez. Ezt a két határértéket automata fűtésvezérléshez lehet felhasználni. Meg lehet oldani ezer más módon is, én az 1-1 részfeladatra bontott több apró szkriptet tartom jónak, ezért így oldottam meg.
A kód:
return {
on = {
devices = {94}, --'Fűtés - Hálószoba 18 SP'
variables = {'sp_hysteresis'},
},
execute = function(domoticz, device, variable)
local hysteresis = domoticz.variables('sp_hysteresis').value
domoticz.variables('sp_haloszoba18_hysteresis_up').set(device.rawData[1]+hysteresis)
domoticz.variables('sp_haloszoba18_hysteresis_down').set(device.rawData[1]-hysteresis)
domoticz.log('A ' .. device.name .. ' értéke megváltozott!', domoticz.LOG_INFO)
end
}Használjátok egészséggel!
-
freemanone
addikt
válasz
malnabokor #4663 üzenetére
köszi, ez felett sikerült elsiklanom
-
layerke
aktív tag
Megosztanék egy szkriptet, tegnap írtam és tökéletesen működik. Redőnymozgatás témakürbe tartozik.
Nyelv: DzVents 2.4.6Működése: létre kell hozni egy virtuális kapcsolót, amit redőnyvezérlő típusúra kell beállítani. Ez egy közös kapcsoló lesz, aminek a beállított értékét továbbítja a többi redőnyvezérlőnek a Domoticz.
A kód:
return {
on = {
devices = {'Redőny - Összes redőny'},
},
execute = function(domoticz, devices)
local osszes_redony = tonumber(domoticz.devices('Redőny - Összes redőny').rawData[1])
if (domoticz.devices('Redőny - Összes redőny')) then
domoticz.devices('Redőny - Nappali kicsi').dimTo(osszes_redony)
domoticz.devices('Redőny - Nappali nagy').dimTo(osszes_redony)
domoticz.devices('Redőny - Konyha ablak').dimTo(osszes_redony)
domoticz.devices('Redőny - Konyha teraszajtó').dimTo(osszes_redony)
domoticz.devices('Redőny - Hálószoba 18 kicsi').dimTo(osszes_redony)
domoticz.devices('Redőny - Hálószoba 18 nagy').dimTo(osszes_redony)
domoticz.devices('Redőny - Hálószoba 16').dimTo(osszes_redony)
domoticz.devices('Redőny - Hálószoba 12').dimTo(osszes_redony)
end
end
}Nyilván egy zárójelen belül szerepelhet az összes redőny, de így nekem jobban átlátható. Használjátok egészséggel!
-
malnabokor
senior tag
válasz
freemanone #4660 üzenetére
Annyival kiegészíteném, hogy 2017 december óta hivatalosan is elérhető nálunk, csak magyarul nem tud (rendelhető MO-i kiszállítással és be is állítható a régiónk).
Ennek ellenére tényleg érdemes inkább USA lokalizációt használni -
-
mauimagic
senior tag
Sziasztok!
Sonoff TH10 wifi switch hőmérséklet érzékelőjének a kábelét lehet toldani? Elvileg 1 eres digitális outputja van, ha valakinek ez mond valamit, jack csatlakozóval.
-
Valaki Alexázik? Tud magyarul vagy csak angolul lehet neki beszélni? Nem mindenki beszél itthon angolul.
Illetve mi a működési elv? Van saját alexa fiók ahova rá kell csatlakoztatni az eszközöket api-val? -
válasz
tibcsi0407 #4652 üzenetére
Elegendő lenne, de nem ez a változat. Amit linkeltél az a bemenő 230V AC-t küldi keresztül magán!
A kapunyitóknak - tudtommal - saját tápjuk van és 12-24V DC vel működnek.Én egy Sonoff 4CH Pro (R2) egyik kapcsolóját kötöttem be a meglevő kapunyitó a vezérlési áramkörére. (Amin volt már egy csengő kapcsoló és egy másik RF vevő.)
Legutoljára (2018.06.16) ez a Rosegal oldalon volt kuponnal (SHKM16) akciós (18,49 USD)! Hátha még él, egy próbát megér.
A 22 USD körüli ár Sonoff 4 csatornás vezérlőire (R1) már kifejezetten nyerő.Lehet hogy van, de én 1CH illetve 2CH változatban eddig nem láttam olyan (Sonoff) vezérlőt, amin nem megy át a a 230V, hanem NO-COM-NC bekötése van, mint az általam ajánlott 4CH-nak.
-
tibcsi0407
félisten
Sziasztok,
Kapunyitóhoz tudtak ajánlani valami jóárasított kínai wifi-s cuccot, amihez van normális Android applikáció? Sonoff elegendő lenne?
-
Jonesy84
tag
Mivel egyirányú a kommunikáció az alap rendszer nem tudja, hogy azért nem jön semmi mert nincs riasztás vagy azért, mert egyszerűen nem működik az eszköz. Bár mondjuk elképzelhető, hogy van egy úgynevezett heartbeat funkció benne ami jelzi X indőnként, hogy működik az eszköz, de ez elemes működésnél elég szépen merítheti az eszközt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest