Hirdetés
- gerner1
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- moongoose: Hajópadló (nem parketta) felújítása a realitások talaján maradva!
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
válasz
haxiboy #16341 üzenetére
Jaja most raktam fel Node-RED ala a HA node-okat.
Hat eddig ez brutal jo, Domo-hoz kepest!!!!
Minden full siman telepul es mukodik! A HA+Node-RED integracio (bar en forditva csinaltam, nem a HA-ba/melle tettem Node-RED kontenert, hanem a mar letezo Node-RED-em ala HA Node-okat) pedig lenyegeben kivaltja (kivaltja.... ossze sem lehet hasonlitani!) a Blockly szeru, kattingatos programozast...
Ideaig az alabbi pluginok mentek gond nelkul:
- Tado
- EWPE klima
- NUT UPS
- Shelly
- Xiaomi Gateway
- Zwave (AEOTEC dongle)Meg hatra van:
- Wifi presense detection (ilyen letezik HA ala? Erre gondolok: [link] )
- Wake on LAN (nem hiszem, hogy problemas lesz...)
- Tasmota cuccok (gondolom ezt csak Natur MQTT-vel lehet, nincs ra olyan, mint a Shellynek a ShellyForHass )
- Illetve azok a Node-RED be megvalositott dolgok (RTL433 idojaras kozpont, Xiaomi legtesztito, etc... ) amikhez nem volt normalis Domoticz plugin... Ezeket vagy modositom, hogy kuldjek az erteket a HA API-n keresztul, vagy MQTT, vagy (ez remelem osszejon) keresek vegre hozzajuk normalisan mukodo HA plugint.... -
szat8
tag
válasz
vampire17 #16344 üzenetére
Az elején én HACS nélkül kezdtem, de gyorsan be lehet állítani, és utána egy kattintás bármilyen plugint/python scriptet telepíteni/törölni/frissíteni. Keresgélni is jól lehet benne, volt olyan hasznos plugin, amit ott találtam meg véletlenül, előtte a létezéséről se tudtam.
-
Vodike
tag
válasz
vampire17 #16327 üzenetére
Ugyan ezt jártam végig én is. 3 évet használtam a Domoticz-ot, utóbbi 1 évben kezdtem meg a költözést HA-ba amitől a hajam égnek állt. Viszont annyit fejlődött a HA mára, hogy 1 hónapja már teljesen sikerült mindent átköltöztetnem (eszközök, automatizációk -- mit egyébként felületen össze tudod kattintgatni egyszerűen, nem fontos yaml-t túrni már), sőt még ennél többet is, mert voltak olyan cuccaim, amiket a Domoticzban az istennek sem sikerült felélesztenen, HA-ban meg két kattintás és egy kis yaml. Pár napja egy stretch-en lévő Domoticz-ot megpróbáltam frissíteni és letérdelt az egész rendszer tőle, így beszántottam a fenébe és elköszöntem a Domoticztól.
Konklúzió, hogy a HA totál más gondolkodást igényel, de ha ez megvan, akkor sokkal egyszerűbb, mint a Domoticz sztem.
Nálam úgy van, hogy egy OMV-vel telepített NAS szolgálja ki a NAS tevékenységeket. Erre van telepítve docker amiben futtatok vagy 20 konténert különböző feladatokra, pl a HassIO is dockerben fut. A HA-n belül is futtatok docker konténereket, mert azok tökre jól beintegrálódnak a HA működésébe, menüjébe (pl.: motioneye, grafana, snapshots, adguard, grocy)
A konténerek frissítését tudod automatizálni watchtowerrel és kb hátradőlős onnantól kezdve. Faszán beállítva kb. gondozásmentes a cucc.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
vampire17 #16340 üzenetére
Ha Gree klímához kell, ahhoz van jól bevált komponens (egyszerűen egy custom_components mappa alá bemásolva)
-
vampire17
addikt
válasz
haxiboy #16338 üzenetére
Szia, Koszi ismerem
Edit: Tegnap ota amugy arra jutottam, h en is inkabb atviszem Domoticzbol node-red be az automatizaciokat, HA pedig a vizualis felulet lesz Domo helyett. (Illetve jo lesz Gatewaynek az olyan eszkozok fele, amit a Node-RED nem ismer. HA ugyanis verhetetlen supportalt eszkozokben, azt latom...)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
vampire17 #16335 üzenetére
Attól függ, mi változott.
Ha új entitást hoztál létre, akkor a HA-t (nem okvetlenül a konténert: a Konfiguráció / Szervervezérlés / újraindítás alatt is újraindítható) igen, ha csak automatizálás változott, akkor az az előbbi menüpontban enélkül is újratölthető.Ha esetleg nem látsz minden menüpontot, a bal oldali sáv alján a nevedre kattintva először be kell kapcsolni a Haladó üzemmódot.
A Hassio kiegészítőket nem ismerem, azok nálam az alap HA-n nincsenek, külön dockerekben van minden.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
vampire17 #16331 üzenetére
Hát rögtön a /config alatt.
Egyébként szerkesztgetéshez mindenképpen rakd föl a Visual Studio Code-ot, veszettül jó! A böngészőben egy teljes értékű editor: pont olyan, mintha grafikus felületen futna közvetlenül a gépen (és sokkal kényelmesebb, mint be-ssh-zva, konzolos editorral)Na igen, ezek szeirnt a Hassio magától használ egy alapkönyvtárat, és az alatti homeassistant mappát használja /config-ként.
Nálam, a sima Home Assitant telepítésnél a docker run parancs egyik -v paramétere az, h melyik mappámat jelölöm ki erre. -
Degeczi
nagyúr
válasz
vampire17 #16329 üzenetére
Ez már a Hassio. Az is tökéletes, kényelmes - bár picit kiveszi a kezedből az irányítást azzal, h maga felügyeli a HA futtatását. Én ezért maradtam a sima Home Assistant docker telepítésénél, ahol nincs ilyesmi.
A többség amúgy Hassio-t használ, pont azért, mert elintéz sokmindent a háttérben, további docker image-ekben szereplő kiegészítők telepítését is, amiket így nem kell külön fölraknod.
Szóval tökéletes választás. -
Degeczi
nagyúr
válasz
vampire17 #16327 üzenetére
Egyszerű automatizálásokhoz (és ha Blocky-val megoldható volt, valszeg ilyen) már elég a felületelen kattintgatni. Amihez nem, ott is könnyen megtanulható a yaml, a kimondottan bonyolultakhoz pedig az Appdaemon tökéletes, kényelmes megoldás (Pythonban).
A leírások nagyon jók, sok példával, és fórumokon is rengeteg tapasztalat gyűjthető.Persze, mehet párhuzamos több rendszer is, amíg nincs vezérlés ugyanarra az eszközre több helyen. Sőt, ugyanazt is lehet több helyen próbálgatni, ehhez is kényelmes megoldás a Docker (asztali gépen szépen kikísérletezhető minden, aztán a végső helyére már a kész, beállított config fileokat lehet fölmásolni)
A Docker egyik célja pont az, h könnyítse a dolgod... Semmilyen függőséggel nem kell törődnöd, hiszen mindent tartalmaz ami kell a rendszer futásához, az elkülönítés miatt pedig összeakadás sem fordulhat elő (ha pl. másik szoftvernek más verzióra lenne szüksége vmiből). Egy frissítés is annyiból áll, h leállítod és törlöd a docker kontéred meg az image-t amiből épült, majd újra kiadod azt az egyetlen parancsot, amivel annak idején létrehoztad, és pár perc múlva már ott az új rendszer.
A config file-ok, adatok a host géped egy megosztott mappájában lesznek, azokat természetesen nem érinti a konténer törlése. Sőt, a HA egyik komoly előnye, h ha változtatsz vmi rendszer komponensen (egy eszköz illesztőprogramján), akkor egyszerűen lemásolod az eredeti forrást egy custom_components mappa alá, módosítasz rajta amit kell - és újraindítás után már a saját változatodat fogja használni. Ez is a host gépeden van, szintén változatlan marad verzióváltás során, így egy újabb HA verziót telepítve is megmarad a saját, módosított programod. -
vampire17
addikt
válasz
Degeczi #16326 üzenetére
Ertem koszi.
Mas tema. Egy ideje fontolgatom, hogy atkoltozok Home Assistant-ra Domoticzbol.... Szerintetek mekkora munka lehet ez? Amitol felek, hogy a Domoticzos automatizacioim Mind Blockly-val vannak megvalositva... Szoval HA-ban el kell gondolom melyednem a Yaml rejtelmeiben...
Elso korben azt tervezem, hogy felrakom a HA-t is, folveszek minden eszkozt (Automatizacio egyelore nem lesz) majd szepen atpakolom egyenkent a scripteket... Ez lehet jarhato ut?
A masik kerdes, ha Docker-be rakom a HA-t azzal mennyivel nehetiem az eletem? (Gondolok it a perzisztens adatokra, volume mount, etc...)
-
vampire17
addikt
Sziasztok! Egy Zigbee eszkozt (nyitaserzekelo, mozgaserzeklo) egyszerre csak egy gatewayel lehet osszeparositani?
-
LógaGéza
veterán
válasz
LouiS22 #16322 üzenetére
Valóban, de ez volt a legelső amit megtettem, hogy kicseréltem, amikor behoztam. Most rámértem, terhelés alatt is 3V felett van a mért feszültség, szóval nem.
Lehet az lesz inkább bedrótozom az OpenWeatherMap-ot szenzorként, annyira pontos mérésre úgyse nagyon van szükségem, és így úszom meg a legolcsóbbanSzerk.:
Van itt tőlem nem messze egy Időképes automata... Arról valahogy nem tudom kiszedni az adatokat?(#16324) LouiS22
RFLink debug be van kapcsolva HA alatt, vagyis látnom kellene minden adatot ami bejön - sajna a szomszéd csengőjének nyomógombján kívül nincs semmi... -
LógaGéza
veterán
válasz
Degeczi #16319 üzenetére
Az elmúlt kb két évben vette a jelét, kb 3 napja is. Tegnapelőtt vettem észre, hogy "unknown" állapotban van, akkor behoztam, azóta a szekrény tetején pihen egy Fibaro szem mellett, úgy voltam vele legalább összehasonlítom, hogy mit mérnek. De hát nem jött össze...
Ezt az RTL433-at már elkezdtem megcsinálni, addig jutottam, hogy rémlett, hogy van valahol egy ilyen tunerem, meg is találtam, és bedugtam a szerverem USB portjába. Utánna fel is adtam, ugyanis nem találtam meg a hozzá adott kis antennát (pedig anno volt rengeteg, jól elraktam, hogy majd kellhet, persze azóta se tudom hova...), anélkül meg kétlem, hogy tudnék értelmes adatot kinyerni belőle -
Degeczi
nagyúr
válasz
LógaGéza #16318 üzenetére
De, technikailag nyilvánvalóan fogta, a problémát az okozta, h más protokollt használ a szenzor, amit a szoftvered nem támogat... Az Rflink a legrosszabb ebből a szempontból, gyakorlatilag halott (pár havonta ugyan kiteszik az oldalukra, h "élünk még", de valójában 2017-es az utolsó kiadása, azóta pedig rengeteg szenzor létezik amit nem ismer, a forrása pedig zárt), az RTL 433-al viszont jó eséllyel működhet, az sűrűn frissül. Pont nemrégi lepődtem meg kellemesen, h frissítés után meglátta a tavalyelőtt vett Lidis időjárásállomást, amit korábban még nem.
-
LógaGéza
veterán
válasz
haxiboy #16315 üzenetére
DIY-től se riadok meg, ha valamiért jobb/olcsóbb mint egy gyári megoldás.
Bevásároltam ESP32/8286-ból, meg szenzorokból, hogy majd jól csinálok én beltéri szenzorokat... Aztán az lett a vége, hogy rendeltem 3 Xiaomi Mijia LYWSD03MMC szenzort, mert olcsóbb, mintha én legóznám össze, valamint jobban is néz ki. -
LógaGéza
veterán
Kültérre ki milyen hőmérséklet/páratartalom szenzort ajánl? Van egy Digoo DG-R8H-m, még valami időjárás-állomással jött, az pár hónap alatt megadta magát, ez bírta van két évig, most meg valamiért nem ad adatot...
Lehet RF-es, zWave-es, BT-s, vagy akár Zigbee-s, legalább lenne indokom elkészíteni a vevőt hozzá
Lehetőleg elemes/akksis legyen. -
Feherfy
tag
Sziasztok!
Új vagyok a témában, nem is szeretnék script programozásig belefolyni, csupán jól jönne egy kis okosítás a lakásba. Alapvetően "scene" -eket szeretnék létrehozni a már meglévő multimédiás eszközeimmel. Pl. mozi mód (automatikusan plexre kapcsol a tv, led világítást állít, hangfalat bekapcsol), vagy PS mód (hdmi 2-re kapcsol, ps-t bekapcsol), stb.
Addig eljutottam a témában hogy valamilyen IR/RF Hub-ra lesz szükségem. Úgy láttam a Broadlink termékei a legnépszerűbbek ebben a kategóriában. Ennek ellenére nagyon szimpatikus a Logitech Harmony rendszere, hogy nem egy okostelefon, hanem egy távirányító az egész rendszer fő navigáló eszköze. Viszont utána keresve mintha nem igazán lenne népszerű ez a termék itthon (kevés viszonteladó, régi tesztek, stb.).
A kérdésem pedig az lenne, hogy létezik más népszerűbb - jobb ár/érték arányú, széleskörű támogatottsággal rendelkező hub ilyen igény szintre? -
zsamiatt
őstag
Hasznalja valaki domoticzban a ping funkciot a telefon otthon letenek figyelesere?
-
zambozoli
aktív tag
Parancssorból állítsad le, majd inditsad el... Fog az menni!
-
zsamiatt
őstag
Sziasztok, Tévedésből berendeltem egy aeotec buttont. Ha valakinek kellene bontatlan csomagolásba eladó.
Sajnos benéztem és a csengőhöz is adtak egyet. -
cd334
tag
válasz
zsamiatt #16295 üzenetére
Próbáld meg a zwave2mqtt projektet, az független a HA balső zwave implementációjától. Ez kétféle módon elérhető, addonként és külön docker-ben is. Az add-on változatnak van egy két hibája, olvass el a github issue-kat. Talán a legnaprakészebb a külső zwave2mqtt amit az openzwave projekt tart karban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Synology NAS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Politikai mémek
- Leica kamerával szerelték a Xiaomi Civi 5 Prót is
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- NBA és kosárlabda topic
- Lexus, Toyota topik
- Windows 11
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Samsung T22E390EW TV monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ne hagyd ki: AORUS ELITE lap, 41.500 Ft-ért! 0% THM-re is!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 - White - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest