Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• parandroid
    félisten

Az ablak a másik halálom. Ül mindenki a gép előtt, mint a zombi, csepeg a nyála a kezére, beszélni nem bír annyira álmos, de az ablakok napokon át szorosan légmentesen zárva, nehogy friss oxigén jöjjön be. És ez ahogy megfigyeltem minden multinál így van, még ott is, ahol minden iroda kültérre nyíló nyitható ablakokkal rendelkezik.

Ja, a nyitható ablak jó dolog. Dolgoztam olyan multinál, ahol ez nem volt alap, az egész külső fal üveges volt, csak minden sokadik ablakot lehetett buktatni, mondván a klíma úgyis megoldja. Ja, amíg egy nyári jégeső szét nem verte a teljes rendszert (az aluminium, vagy milyen félméteres átmérőjű csőrendszert lyugatta ki a tetőn szitaszerűre, az egészet kompletten cserélni kellett), fincsi volt, azt a nyarat lehúztuk egy délnyugatra néző üvegkalitkában. Mondjuk ha klímát nem is tudta megcsinálni már nyáron a cég, kaptunk hűtőt, csomagszámra hordták nekünk az ásványvizet, meg kevergethettük a levegőt állóventilátorokkal, végszükség esetén meg kerestünk valami teendőt a termelési területen, mert ott nem volt mese, állandó szigorú klimatizálás kellett a gyártósoroknak.

Következő munkahelyem egy cső alakú folyóvölgyben volt, amit ugyan a század közepén leszabályoztak, de gyakorlatilag továbbra is egy nyomorult mocsár az egész (lásd még Zala-völgy és Kis-Balaton), szóval ha kinyitottad az ablakot, akkor dőlt be a 130%-os relatív páratartalom, úgyhogy inkább azért járattuk a klímát, hogy ne fulladjunk meg. Itt viszont mindenki a viszonylag kicsi irodákba menekült be, mert az üzem maga nem volt légkondícionált, sőt, fűtötték a gépek az egészet, és még az volt a jó, amikor nem a gyakori tisztítási folyamatok mentek, és volt az egész üzem szinte 90 fokra felfűtve. Bruhhh, de szerettem, amikor fél napokat kellett a gép mellett ácsingózni, és tolmácskodni ahogy a külföldi mérnökök és a saját karbantartók harapták át éppen egymás torkát. ('Mondd meg neki, hogy nem vagyunk elégedettek a megoldással, de úgy fordítsd, hogy érezze, hogy dühös vagyok.') :DDD

p

Új hozzászólás Aktív témák