Hirdetés

2024. június 6., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  nVidia tulajok OFF topikja

Hozzászólások

(#101310) FollowTheORI válasza keIdor (#101306) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Hát én sem vagyok annyira benne a technika mélyén, de gyakorlatilag nagyon leegyszerűsítve egy pénzügyi tranzakciós rendszert és annak nyilvántartását kódolod (tehát pénzt teszel be, elküldöd, a másik oldal megkapja stb, és ezen tranzakciók nyilvántartását, az "adatbázist" is kódolod, rendkívül komplex titkosítással és algoritmussal). Cserébe ezért kapsz egy bizonyos munka elvégzése után valamennyit az adott cryptopénzből (mint valami tranzakciós díj, amit neked fizetnek), amit aztán rendes pénzre tudsz visszaváltani (ha akarod).

Az "érték" abban van, hogy egy egy új tranzakciót végrehajtani (pénzt belerakni, elküldeni, stb) nagyon komplex lekódolni és titkosítani. Plussz ahogy nő a tranzakciók száma, úgy egyre nehezebb és komplexebb feladat az egész "fenntartása". Így arányosan egyre kevesebb pénz nyerhető ki (így van tervezve), cserébe a kínálat csökken, így az értéke meg nő(het), ha hisz benne az aki valódi pénzt tesz bele (átváltja valódi pénzét ilyen coinra) vagy elfogadja azt, mint fizetőeszköz más "valódi" értékekért cserébe.

Nyilván ezt sem teljes és komplex, de a lényeg kb ennyi.

És mindig mikor valami nagyon ritka lesz és nem nyereséges már, akkor jön egy új ilyen coin, amit kezdetben könnyű szerezni, hisz jóval kisebb még a tranzakciók és nyilvántartás mérete így a számítás komplexitása... cserébe kezdetben valódi pénzt sem és, amíg nincs valaki aki elhiszi, hogy ez ér (vagy érni fog neki) valódi pénzt, vagy elkezdi valódi fizetőeszközként, pénzügyi tranzakciókra használni. :)

És akkor ezt fejeli/fejelte meg az, hogy elég sokan kezdtek hinni és bízni a bitcoinban, így elfogadták "hivatalos" pénznek, mint pl dollárt, vagy a forintot, és ezért egyre fejlebb ment az ára is. (mint ahogy egy svájci frank, drágul ahogy szintén abban bíznak meg egyre jobban). Tehát rárakódott a tőzsdei pénzügyi rendszer "szokásos" fel/le értékelődése is. (most ugye épp felértékelődik megint, mert nő a bizalom meg a várakozás, meg a tököm tudja mi :D )

Szóval két tényező tudja drágítani, az egyre komplexebb és nehezebb bányászás (tranzakció és nyilvántartás üzemeltetése/fenntartása) miatti kínálatszűkülés, és a pénzügyi világ "tőzsdejátéka".

Vagy még egyszerűbben, amit számolsz az nem más mint a komplett bankrendszer, a nemzeti/központi banktól kezdve a legkisebb bankfiókig, automatáig bezárólag. :D

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  nVidia tulajok OFF topikja
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.