- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
313313
addikt
válasz
gorbep #66597 üzenetére
Nekem két Greem van, (Comfort X 5,3 ; Amber 3,6) egyik se mengy 500 watt alá, hidegben 600 a tálcafűtés miatt, ha túlfűti a szobát, leáll, aztán 1,7-1,8kw-al elindul és szépen szabályozgat vissza 600-500 wattig. Egyik se fő fűtés, üzemeltetésben nekem sose hozzná vissza egy drágább gép az árát. De fő fűtésnek valami Fishert, Mideát, Daikint, Panát, Mitshut vennék azókból is fűtésre optimalizáltat.
-
gorbep
senior tag
válasz
313313 #66593 üzenetére
2023-as 3.5-ös Midea klíma fűtés üzemmódban 300W-ig, 2024-es 5.3-as 500W-ig modulál le (mért felvett villamos fogyasztás). Utána már kikapcsolgat. Minden paraméterben felülmúlja az elvárásaimat, csendes stb... egy dolgon reszelhetne még a Midea, mindkét klímánál van 1 bizonyos teljesítmény, aminél a kültéri rezonálni kezd... és ez a csövezésen át bejön a beltéribe, és a műanyag burkolat rezonálni, zizegni kezd... ha ráteszem a kezem, elhallgat...
Netet túrva ez nem ritka...
-
313313
addikt
válasz
FIREBLADE78 #66594 üzenetére
Nyilván a viztér kialakítása is összeg... Elektromos padlófűtést 2025-be lerakni főfűtésnek ugyanolyan kapufa, mint a könnyűszerkezetes ház....
Hőszivattyű amúgy 3-4 milla körül van, a többi sallang (ez is kiadgat 3-4 millát). Karbantartani a klímát is kell, meg a gázkazánt is. Nem az lesz a nagy összeg.Hiába rakatsz napelemet, nyáron köszöni az MVM, télen meg semmire nem mész vele... pláne fűtőfóliával vagy azok rokonaival....
Deye jobb megoldás, raksz mellé akkut, akkor is lesz villanyod, ha elmegy az áram... De fűteni arról se fogsz többet...
-
FIREBLADE78
addikt
Na várjátok mert ez nekem kínai
hőszipkára 8-10m Ft-os ajánlatot kaptam. Annyi pénzem sajnos most nincsen erre. Illetve hallottam ott is vannak elég húzós szerviz árak,fenntartási költségek. Kérek egy másik cégtől is ajánlatot. Az a bajom,hogy a kivitelezőm a solar konstruktal van kapcsolatban és velük dolgozik. Viszont ők ez a kettő márkával dolgoznak.
-
313313
addikt
válasz
FIREBLADE78 #66589 üzenetére
Kérjél ajánlatot Deye-re Sofarra.
Mindenáron nem erőltetném a dolgot (napelem), akku nélkül is 2-3 milla egy 5kw-os rendszer. Télen szinte meg se érzed, nyáron meg termel 5ft-ért te meg veszed 70-ért. Ha otthon van valaki mindig és napközben mennek a gépek (mosógép, mosogatógép, autó töltés...) akkor megérheti, egyébként annyiba kerül a napelem, mint egy jobb hőszivattyú....
Ha locsóbb klímát rakatsz fel azzal se lesz túl gazdaságos a fűtés (Japánok tudnak 500 watt alá modulálni a Kínaiak sose fognak(80-100 watt csak a csepptálca fűtés 0 fok alatt...), inkább leállbak...) fóliás fűtés alapból drága lesz, még 80-100m2-en is, vízteres villanykazán esetleg, de külön bojler....Szerk.: +1 az előttem szólónak a backupra...
Szerk2: nálam 1200m3 gáz fogy 125m2-re 22-23 fok, indirek tárolós melegvíz. Csak melegvízre évi 260-300m3 megy el. Főzni villannyal főzünk, ház CC besorolású volt 2019-ben.
-
molnartibor
tag
válasz
Én rákérdeznék egy DEYE-re is sokkal nagyobb lenne a mozgástér, és tuti a backupot is előkészíteném.
Gázra még annyit hogy bele lehet férni, a kedvezményesbe relatív nagy ingatlannal is 190+m2. Tapasztalatból hallottam. A tisztán elektromos (ellenállás alapú) padlófűtést akkoris kerülném túlságosan beszűkíti a lehetőséget. Több kollégánál is müködik és jó, de szaldó után meg kb nem is fogja tudni használni mert a gatyája rámegy, új építés normál BB lehet vagy ilyesmi.
-
axioma
veterán
válasz
ha kiszamoltad hogy kell, akkor bocs, csak gepesz tervezok is hulyitettek a 25%-kal, pedig mar nincs olyan [beadando epeng-hez]
Viszont ha nem holnapra kell, aprilis 9-tol Construma, lehet meghallgatnek onnan is ajanlatot. -
Gabás
addikt
válasz
FIREBLADE78 #66588 üzenetére
Nem a gáz javasolt, hanem a hőszivattyú. A napelem megtérülését is ki kellene számolni
-
-
axioma
veterán
válasz
FIREBLADE78 #66586 üzenetére
akkor plane nem ertem minek a napelem, kiveve ha olyan regi [1.5 ev?] az ep.eng.
a PH belul lesz a hataron onmagaban, nem? -
FIREBLADE78
addikt
válasz
molnartibor #66584 üzenetére
Ez szinte passzív ház lesz. Nyugi. Lesz klíma is. Sőt valószínűleg h tarifa is. De az is lehet hogy egyből eladom haszonnal
-
molnartibor
tag
válasz
FIREBLADE78 #66578 üzenetére
Az elektromos fűtés szerintem max úgy hogy vizes padlófűtés és elektromos bojler mellé!
-
axioma
veterán
abszolute nem muszaj napelem az ujepitesure, csak a CO2-hataron belul kell maradni (a 25% szabaly mar nem all uj ep.eng-re)
epulettol fugg, h egy alig kihasznalt napelemrendszer [futeste tuti nem jut] a legolcsobb teljesites-e [nalunk nem lesz mindenaron [=onerobol] napelem, megvarom mig racionalis lesz, de egyeb uton teljesulnek a feltetelek] -
asdf_
veterán
válasz
Lehet hogy lesz a jövőben akksi.
Ha bruttós leszel, ez sajnos nem kérdés, akksi nélkül jelenleg értelmetlen napelemet telepíteni (jó, tudom, neked kell az építkezés miatt).
Huawei-ből kérdés, melyik volt az ajánlatban, ha 8KTL, akkor azt a céget felejtsd el rögtön, ha MAP0, akkor jó vagy.
Az akksiárakat már most nézd meg jól, mielőtt választasz, van, ahol a gyártó rendszerébe vagy zárva monopoláras akksival, van olyan inverter, amire meg kb. azt kötsz, amit akarsz.
De a fűtésnek nagyon számolj utána, napelemből alapesetben nem lehet fűteni, csak kivételes esetekben. -
Gabás
addikt
válasz
Azért számolgass egy kicsit, az elektromos ellenállásfűtés jóval többet fogyaszt, mint a hőszivattyús
-
snooze
veterán
válasz
csakis asszimetrikus invertert rakj fel!
-
FIREBLADE78
addikt
Olvastam az összefoglalót még azért lenne egy kérdésem. Mivel új házat építek ezért muszáj megújuló. Napelem lesz hőszipka helyett illetve ev autó és elektromos fűtés is lesz,van.
Kaptam ajánlatot solinteg mht 8k-25 inverterre és Huawei sun2000-8k inverteres rendszerre. Melyik a jobb? Melyiket válasszam. Ajánlatban az első rendszer 200k-val drágább,mint a hui. Lehet hogy lesz a jövőben akksi. Ezért kell a hibrid -
efbzsd
újonc
válasz
snooze #66575 üzenetére
Ne menjünk bele a részletekbe, de ha a reigsztereket olvasod elég érdekes dolgokat látsz, mire van már felkészítve az órád, és mit látsz a gagyi "official" felületen.
Az opusenergetika felület kész vicc, most ütemezetten, emailben ugyanazokat az értékeket küldi 19.óta. Ha belépek akkor meg az aktuálisat.
-
zhorvath
aktív tag
válasz
edeleny #66563 üzenetére
Csak az a bibi, hogy ez az érték 1. szintű túlfeszültség védelmi küszöbértékként volt beállítva, nem azonnali lekapcsolási értéknek.
Én folyamatosan levelezek az E-onnal, akik minden levelükbe beleírják, hogy:
"Abban az esetben, ha a HMKE betáplálás(ok) miatt az egyazon kisfeszültségű
áramkör hálózati feszültsége a 253 V-ot eléri, a HMKE betáplálási lehetősége a
vonatkozó szabványok előírásai alapján műszaki-biztonsági okokból, valamint a
jogszabályi kötelezettségek teljesíthetősége érdekében megszűnik és mindaddig
nem is válik lehetővé, míg a hálózati feszültség a jelzett érték alá nem csökken."
Nem a tulajok piszkálták az invertert, még a telepítők is teljesen mások voltak. -
313313
addikt
válasz
edeleny #66566 üzenetére
Én se akarok vitát generálni, mert ugyse rajtunk múlik. Cégnél ahogy látom totál fogalmatlan, hozzá nem értő emberek vannak, mindig szaladnak valami után(lásd a sunyiban engedélyezett sziget üzem, load és egyéb módok, folyamatosan vekzájuk a kiserőműves visszwattos ügyfeleket is 1-2 max 10kwh havi betermelés után is...)
Én nem hinném, hogy ezt valaki megvizsgálta minden inverternél, hogy tényleg úgy működik-e, ahogy a gyártó mondja. Majd kiderűl pár hónap múlva, a rengeteg okosmérős HMKE-nél, hogy mit hogy fognak szankcionálni, ha fognak egyáltalán...
Azt látom a cégnél, nézik az új és régi okos mérősőket(most kezdték el pár hónapja, eddig nem nagy keresgéltek az adatokban), ki táplál vissza este, ki táplál vissza engedély nélkül, következő a feszültség szint nézése lesz...
-
edeleny
őstag
válasz
313313 #66564 üzenetére
2024.02.02.
Akkor kitárgyaltuk.
Ez a gyári beállítás. Nem én raktam fel a képet anno, mert nekem hatos van. Itt vált világossá számomra, hogy egy egy fázison, 253 beállítás mellett, leállás nélkül, hogy mérhetett 255 V-ot.
Akkor azt is kitárgyaltuk, hogy nem a tulajdonos, a juzer a hibás, lehet keresni a nagykert, a disztribútort, az engedelyező bácsit a minisztériumban, bárkit, (még azt is aki a rendszert így átvette), de a tulajdonos erről pont nem tehet!
...., és még papírt is lehet lobogtatni..., nem mondom, hogy szabályos de ez a gyári.
Erről nem akarok vitázni, én befelyeztem ezt témát!Tennék be képet, a 255V-rol is, de a FusionSolar app-ban már nincsenek 23 előtti adatok. A trafót meg 23 elején megcsinálták. Azóta 220-230V
-
edeleny
őstag
válasz
313313 #66564 üzenetére
Ezt most úgy dobod ide, mint ha tavaly nem lettél volna itt, amikor ezt tárgyaltuk!
A beállított érték az 253 V!
És ezen kívül mást nem is nagyon lehet állítani az egyszerű júzernek az inverter kezelő felületén.
Az már az inverter programozása, hogy 253,001V-nal nem áll le, hanem valamiféle fázis feszültségeket figyelembe véve, tíz perces átlagokkal, vagy tűréssel számol!Ez a gyári program, de ezt tavaly is kitárgyaltuk.
Mint akkor kiderült, minden Huawei így van, vagy legalább is tavaly így volt programozva.Én elhiszem, hogy ami a papirodra van írva azt kellene csinálnia, de nem azt csinálja! GYÁRILAG, piszka nélkül!
De, ezek szerint, hogy a Huawei a kollégának nem áll le, a Fronius meg igen, ez a mai napig így működik!
-
edeleny
őstag
válasz
zhorvath #66552 üzenetére
Ha ellenőrzik, ha nem ez van.
Tavaly év elején kapott minden Huawei tulaj minden jogot a webes FusionSolar oldalra. Akkor onnan is lehetett piszkálni a saját inverteredet.
Akkor derült ki a leírásból, hogy az azonnali lekapcsolasi érték 258V. 253V felett egy kb 10 perces átlagot ír, akkor kapcsol le.
Ez nem felhasználói forradalom, mindegyik Huawei inverter így műxik. Ez az MVM által jováhagyott firmware, beállítási érték Magyarországra.
És való igaz, amikor még leállogatott túlfeszre, voltak 254V-os értékek a trendeken.Nem vetlenül kérdeztem az inverter típusát.
Ugyan ez volt nálam is. Nekem Huawei időnként leállt. A szomszédnak Fronius, neki időnként ment is! 😁Azóta megoldották
Ja, hogy válaszoljak, 253V a lekapcsolasi érték, nem piszkáltam. Ami piszkálva van, az a távoli hozzáférés. Na, az ki van kapcsolva. 😁😁
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
osztraksajt #66558 üzenetére
Be tudok lépni az inverterbe, az nem gond, minden jelszó megvan.
-
H-Mano
tag
Külön kommentár nélkül egy biztosító kárrendezésétől származó anyagból:
-
Polllen
nagyúr
válasz
airotkiv #66551 üzenetére
Én kivárom a végét, hogy mit rögzítenek az okosórához, mert most úgy néz ki az mvm oldala, hogy az okos órához van egy 2024.03.14-i állás, a vezérelthez meg egy 2025.03.19-i, amit én "diktáltam" fényképpel az EON app-pal.
Az EON oldalán meg az okos órához van egy 2024.12.31-i állás, a vezérelthez pedig a 2025.03.19-i.
Leolvasót meg nem láttam még idén.
-
zhorvath
aktív tag
válasz
leslieke #66553 üzenetére
Több olyan Huawei-t is láttam, ahol a gyári beállítás 287,5 V volt.
Nem értettem, hogy az enyém áll, a 2 szomszédé meg termel.
Aztán kiderült, hogy miért.
Ha nálad 253, akkor baj nem lehet. Nem is rád gondoltam, hanem általában a Huawei tulajokra, akik esetleg nem is sejtik, hogy akaratlanul is szabálytalanul üzemel az inverterük. -
leslieke
Jómunkásember
válasz
osztraksajt #66547 üzenetére
Csúcstermelést, max 3kw-al menjen. Próbát megér, ennyit szívesen segítek a szomszédnak.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
kleinguru #66543 üzenetére
Naponta nem tudom állítani, mert ez egy nyaraló, nem vagyok ott. Az lenne a jó, ha egyszer fixen beállítom és úgymarad .
Nálam is magas mindhárom F, 248-253 között változik. Nála nem tudom.Nem értjük mi sem, nálam miért termel folyamatosan, nála meg miért áll le, a telepítője is túlfeszültségre hivatkozik.
-
válasz
leslieke #66540 üzenetére
Kedves tőled, de ezt automatizálni tervezed, vagy naponta állítgatod?
Illetve megérne egy misét, hogy vajon a tiéd miért nem kapcsol le, az ővé pedig miért?
Nyilván az lenne a jó, ha egyik sem. Milyen feszültség értékek vannak nálad és nála a hivatkozott intervallumban? -
End-ru
aktív tag
Március 12-től nem mutat az EON Távleolvasási Portál adatokat. Más is tapasztalt hasonlót?
-
chungey9
tag
[link]
Már viszakoznak is az okosmérő adatai alapján történő számlázástól. -
leslieke
Jómunkásember
Huawei inverternél be lehet állítani olyat, hogy lekorlátozom a termelést, ami fölé nem megy?
-
Tomi-Brl
friss újonc
Sziasztok ,
töltés vezérlőkből lehet többet is rákötni egy akkura?
Például egy ilyen 12/24 voltos , elméletben 100Ampert tud, nem tudom hogy gyakorlatban ez mennyi lenne, de szerintem 20 ampernél többet nem tudnak ezek.
Ezért gondoltam arra, hogy veszek belőle többet . Mondjuk 3 ilyen vezérlő , minden vezérlőnek 1 napelem. És ez a 3 vezérlő egy akksit tölt. Lehet belőle gond? Van ilyen tapasztalata valakinek?
Előre is köszi.példa MPPT vezérlő. Ha ezzel nem lehet, más típussal is jó lenne.
[link] -
Strezi
őstag
válasz
Polllen #66526 üzenetére
Van káosz, nekem eddig a napeolemes ingatlan rendben van, tegnap jött meg egy értelmezhető éves zárás 2024-re.
Ugyanakkor, másik ingatlanban, ahol tudtam volna diktálni EON appal, bevetődöt egy leolvasó az időszak elején, amivel le is zárta a diktálásomat. A probléma csak az hogy volt azon az ingatlanon másik, immár "okos" mérő is, ami több mint egyt éve nem jelentett már ... (ráadásul autó töltésre)
Na, érdekes lesz! -
Polllen
nagyúr
válasz
airotkiv #66512 üzenetére
Nekem jött levél, h diktáljak az EON appal. Csak a "éjszakait" engedte, utána vettem észre én is, h az okos órához be van írva a december végi óraállás.
Ettől függetlenül szerintem ugyanúgy jönni fog az EON-s leolvasó is, mint minden évben. (Azt írták az átállásnál, h itt maradt az EON-s leolvasó)
Szóval ez egy káosz. Amikor átvette az MVM, felhívtam őket, mert regisztráció után mindenféle hülyeséget láttam az MVM appban, de az ügyfélszolgálatos megerősítette, h maradt minden úgy, ahogy az EON-nál volt. 0-s számla, márciusi forduló.
Uh szerintem nem lesz gond nálad sem. Amúgy van jelentősége, h december vagy március? Jan-feb úgyis minuszos, ha márciusban pluszban vagy, decemberben is így kellett lennie.
-
-szabi-
addikt
Hi
Nem rémlik hol de mintha olvastam volna olyat szaldónál, ha az éves leolvasáskor pluszban vagy akkor nem, ha mínuszban akkor fizettetik a rendszerhasználati díjat.
Ez butaság vagy tényleg így van?üdv
-
H-Mano
tag
Üdv!
Éves szaldós elszámolásúként ("elosztói leolvasás" januárban megvolt) az MVM oldalán ez szerepel:
" Diktálási időszak április 1 - 7. között "
(HMKE-ben sosem diktáltam, 0 Ft-os,havi számla nélküli vagyok....)
Ez mi a bánat lehet?A Diktálok gomb "nem él"....
Ötlet? -
airotkiv
csendes tag
Bakker, gyanús lett, hogy nem kapok értesítést az éves leolvasásról (17-én lett volna esedékes), erre látom az elmű oldalán, hogy bent figyel már egy december 31-i...
Írtam nekik, hogy vegyék ki sürgősen és küldtem a helyes állásról képet, de ezen kívül mit tehetek még?(Ex-Elmű terület, éves szaldó)
-
senki68
senior tag
Biztos hogy 4 éves????
Mert ha igen akkor nem normális. Akkor ingyen van.
De 5 éves kortól, a cseredarab ingyen van viszont a szerelésért fizetni kell.
Inverternek a kormeghatározásnál nem az számít, mikor szerelték fel nálad, hanem mikor gyártották.
Ezt könnyen le lehet ellenőrízni a sorozatszámból. -
Geradossz
aktív tag
Ha van egy napelemes rendszerem, ami szaldóval működik. Telepíthetek a házra saját akus mindentől független rendszert saját magamnak, ami mondjuk egy műhely energiaellátását oldja meg? Itt csak nyáron dolgozok. Ha télen nincs áram nem baj, de ha telepítehetek magamnak ilyen rendszert, megoldható, hogy télen a hálózatról legyen a helysiégben áram? Köszi előre is.
-
snooze
veterán
Mai nap lett a közel 3éves 4.5kWp rendszerem legnagyobb hozama 32.6kWh-val..👍👍
-
rsf
senior tag
Hát ha 2 napig tart nekik akkor igen.
Egy ismerősnek halt meg 4 éve egy akkor 5 éves Growatt inverter gari időn túl kicsivel. De mivel a gyári gari még élt ingyen cserélték és szerelték fel neki. Amúgy egy újabb típust kapott. De hát sajnos egyre jobban kv. el a világ...
Üdv. -
Habio
csendes tag
Kiderült, hogy az inverter halt meg. 4 éves. Itt Mosonmagyaróváron találtam 1 olyan céget aki solar edge rendszerrel is foglalkozik. Át lettem jelentve, a solaredge csekkolta az invertert és kijelentette hogy az inverter a hibás. És küldött 1 újat amit itt a cég 120 000 ft-ért szerel fel. Ez így normális?
-
BB9000
senior tag
válasz
szilu7 #66500 üzenetére
Huawei inverterhez alternatív (jó árú) akkupakk illesztést fejleszt-e valaki? Még van 8 évem a szaldóból. Mire lejár, addigra kellene elkészülni a fejlesztéssel.
Ha addig nem lesz ilyen fejlesztés, akkor a LunaSolar akkupakkok aranyáron történő beszerzése helyett egy teljes invertercsere és olcsóbb akkupakkok vétele jobb megoldásnak tűnik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Politika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- LEGO klub
- YouTube
- Nők, nőügyek (18+)
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest