- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Tonnara di Scopello
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kornel
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Melyik autók ezek?
A kínálat melyik szegmense (árban) és hány százaléka (eladott mennyiségben)? -
kardkovacsi
senior tag
válasz
gorbep
üzenetére
Az a baj, hogy te most egy akkori befektetést próbálsz minősíteni a mai adatok birtokában. Nagyon jól írja Roly, 2019-2020-ban 3-4%-os hozamok voltak, az egész világban. Az akkor egy teljesen racionális döntés volt, sőt egy jó hozammal kecsegtető befektetés. Ha akkor 10 éves magyar állampapírt veszel ugyanúgy jártál volna.
Mellesleg az egész megtérülést az rontja el, hogy nincs az áram ára inflációval korrigálva. Nekem a 2019 szeptemberében telepített rendszer jelenleg valahol 50%-os megtérülésnél jár, inflációval korrigálva. Ahogy számoltam a következő 5 évben be is fogja hozni az árát. Igen, nem egy jó buli, ez van. Nyilván egy ingatlannal jobban jártunk volna. De ez egy ilyen ország lépten-nyomon megszopat az állam. Ennél sokkal nagyobbat is nyaltam már be (Pomáz, telek amit az önkormányzattól vettünk, 7,5M 2009-ben és azóta blokkolja az önkormányzat, igen ők, gyakorlatilag forgalomképtelen).
-
eegerferenc
csendes tag
válasz
edeleny
üzenetére
Rögzített adatsorom csak július óta van, úgyhogy éveseket nem tudok írni.
Viszont ami az eltérést (6730 vs 6799kWh) illeti: ez kb. 1% hiba, ami három részből tevődhet ösze:
- Sem az inverter, de pláne az optik nem precíziós mérőműszerek, 0.5-1% simán lehet bennük még kalibrálással is szerintem (pláne ha azt is hozzávesszük, hogy az optik széles hőmérséklettartományban működnek).
- A 400kWh/panel becslés sem biztos, hogy pont annyi. Önmagában nem hiszem, hogy ez akkora eltérést visz be (ahhoz kb 23kWh/panel külömbség kéne), de a végéhez mindenképpen hozzájárul.
- A harmadik érvhez SE rendszerből indulok ki, de Huawei is kb. így működhet: az inverter valós időben látja és integrálja a saját teljesítményét, optik a PLC kommunikáció korlátai miatt viszont csak több perces intervallumonként jelentenek magukról egy pillanatértéket, náluk csak az abból számolt "átlag" (= Upill*Ipill*Tismétlés) energiákat lehet összeadogatni, ami szintén bevisz némi hibát. (az optinkénti U/I jelentgetést igazából diagnosztikai céllal találták ki, az, hogy hozamot számolnak belőle, csak egy extra.)
Ezek egyesével mind kis eltérések, de összességében egy 1%-ot kiadhatnak...
PS. mit kell lejelenteni: az invertert lenne logikus (mert egységes szabályozás + nem minden telepítésben van panelenkénti MPPT...)
-
Frankie50
tag
válasz
edeleny
üzenetére
Üdv!
Nálam alig valamivel több az idei év, de tavaly február végén volt a bővítés.
Az első két év közti különbség szintén a telepítési időben rejlik, februárban volt a bekapcsolás.
Jól látszik, mennyivel jobb volt a februári termelés, és milyen erős volt a március, és egyenletesen csökkentek az őszi hónapok.
Az idei évben az őszi hónapok meredek csökkenése jól látható.
És a számok: 2021: 3970 kWh 4,1 kWp rendszer, 4-s inverter, februári kezdés.
2022: 4181 kWh, teljes év.
2023: 6405 kWh, 6,4 kWp, 4-s inverter, február közepi bővítés.
2024: 6796 kWh, rendszer változatlan, ha holnap is ilyen szép idő lesz mint ma, akkor 6800 fölé megyünk egy kicsit.
Errefelé ma szép idő volt:
13 kWh termett ma. -
Janusz001
őstag
válasz
edeleny
üzenetére
Nálam 1F 5kw fronius primo, 6.67kpw enyhe dél keleti tájolással, Békéscsaba.
2020 : 8640 kwh
2021 : 8690 kwh
2022 : 8830 kwh
2023 : 8420 kwh
2024 : 8270kwh , mai és holnapi naptól már nem várok semmit, 1-2kwh napi termelés ebben a takony időben.
Szóval 5 éves távlatban nálam ez a leggyengébb év. -
edeleny
őstag
Akkor most én kérnék egy kis segítséget!
2022 májusában indult a napelemes rendszerem. 6,8 kWp.
2023 szeptemberében kerültek fel az első optik, az utolsők '24 január legelején.
Mondjuk úgy, hogy 23-ban nem volt, 24-ben volt.
(tekintsünk el attól, hogy holnap még ez az év, az évi termelés, már nagyon nem fog változni)
Szóval a termelés:
2023: 6646,84 kWh
2024: 6799,63 kWh
Arra lennék kíváncsi nálatok hogy alakult a két év termelése? Ez az optiknak köszönhető, vagy alapjába véve jobb volt a 2024-es év?Ők itt az elrendezés, és a panelenkénti éves termelés.
Észak-dél úgy van kb. mint ha a hármas bal felsőt össze kötnénk a 10-es jobb alsóval.
A világos kékeken nincs opti, ott nincs semmi kitakarás.
Ami elsőre nem tűnt föl, az az, hogy a FusionSolar web és app szerint is 6799 kWh az éves termelésem. Ez az inverterből származó adat.
Ha ezeket a számokat össze adom, feltételezve, hogy a világoskék panelok is 400 kWh-t termeltek, akkor csak 6730-at kapok.
Az inverter szerint többet, az optik szerint kevesebbet termeltem.
'oszt ez hogy van?
Mert fordítva azt mondom, hogy veszteség.Az állambácsinak majd melyik adatot kell bediktálni?

-
Kornel
veterán
válasz
axioma
üzenetére
Értem, de mire nem elég 1F 32A? Függetlenül attól, hogy minek hívjuk az AC csatlakozót. 10 óra alatt 0-100-on van egy 70kWh-s akkumulátor is.
Ugyanez 3*16A-on 6,5 óra.
Értem, nyersz 3,5 órát, de a másik is megvan egy éjszaka alatt.
Nálam minden élő van készítve a 3 fázishoz, az összes bejövő, stb., de biztosan nem lesz bekötve, még ha véletlenül hőszivattyú is lenne, akkor is elég lenne 40A összesen, nem beszélve arról, hogy a napelemmel is jobban járok 1F 5kW-al. Szerintem. -
VaZso
senior tag
válasz
gorbep
üzenetére
...hát illene megoldaniuk, hogy ne hozzon elszámolást, elvégre, ha meddőt néznek is egy adott időponttól kezdve, a valós termelés/fogyasztás folytonosságát nem kellene megtörnie.
Logikailag ez tekinthető akár egy visszamenőleges KIF4-es tarifának, ahol a meddők kezdőértéke jan 1.
Korábban szó volt róla, hogy a QII és QIII negyedet nem, viszont QI és QIV negyedet számláznák.
Ha QIII-at is számlázzák, akkor nyáron gyakorlatilag 0 lesz a valós termelésem, vagy befizetek mondjuk évi 40k Ft-ot... vagy egy hibrid inverter csinál ilyenkor saját hálózatot.
Ok, nem nulla lesz, mert talán 9-10-ig bezárólag és 15-16 órától kezdődően mehet a termelés. -
gorbep
őstag
Első lépésben érdekesebb, hogy jan1 tarifaváltás vajon elszámolást hoz e a szaldósoknál, és akkor innentől az elszámolás mindenkinek 01.01- 12.31?
Amúgy a meddőnél szerintem mindkét meddőre fizetsz, a szaldót pedig nem érinti. (mérnökileg így lenne értelme...) Megint az elszámolás a kérdés... havonta? vagy évfordulókor?
-
VaZso
senior tag
-
Kornel
veterán
Megint helyzet függő.
3x16-nel lehet jobb, nem kétlem.
Nekem 40A-re lett bővítve az 1F, így éjszaka simán tudok 32A-el is tölteni, de napközben is bármikor szabad 20-25A.
Tudnék kérni 3F-t, minden kész van hozzá, de nem fogok, mert autóval együtt sincs sose kihasználva a 40A sem. (9,2kW) -
Kornel
veterán
-
gorbep
őstag
Én itthon 3x16A-el töltök, de csak amíg (még) van szaldó. eddig 1x jött jól a 3 év alatt, mert váratlanul változott a program. Amint lesz időm belekezdek a napelem felesleg töltés projectbe. Remélem elkészül a szaldó halála előtt. Nézegettem a mérési adatokat, nem lesz triviális, mert ritkán vagyok a 3x6A betáplálás felett, nagyon durva az aszimmetria. Ha az egész házat AC csatolt akku mögé tenném, az sokat könnyítene, de óriási beruházás és kb évi 800 kWh veszteség...
-
válasz
Kornel
üzenetére
3f töltő azért jó, mert ha másra is kell amiért akkor jobb 3x6Arel tölteni mint 1x16tal háznál :)
Nálunk a házban alapból 16-16-20 A van szóval 1f töltővel nem sokat érnénk :), debha lesz végre 3f 32A akkor is max 3x16Aral (esetleg napelem mikor megy 3x25Aral tudunk majd tölteni)
-
Kornel
veterán
válasz
axioma
üzenetére
Minden autó tölthető 1F-rol és tölthető is lesz kb.
Csak DC töltés kivitelezhetetlen ötlet, sok százezer AC töltő van ma is, legfőképp célállomás töltőként üzemelnek.
Egyébként otthonra is szerelhet bárki DC töltőt, de miért tenné?
Amúgy meg 1F-on 7,2kW-al töltök (ha akarok) AC-n, ugyan minek a 3F 11kW(amit a mai autók 99 százaléka tud maximum, de nagyon sok még mindig csak 1F )?
-
axioma
veterán
válasz
gorbep
üzenetére
Hm, kinaiak is 1f-kompatibilisen toljak? Bar ok konnyebben kikerulhetoek. Azert a csak DC 'vész'-tolto nelkul indokolatlan hatotav-parat hozna [onnantol csak treler, nem vicces].
Koszi, akkor a kerdes mar nem is kerdes, ez lesz nalunk, csak elobb legyen rendben a villanyorak attelepitese, amperbovitese. -
gorbep
őstag
válasz
axioma
üzenetére
Amíg USA-koknál nincs 3F, addig minden autó tölthető lesz 1F-ról is. Jobb megoldásoknál az autó tudja párhuzamosítani is a töltőket és 1F-ról mennek.
Én inkább arra tippelnék, hogy kikerülnek a jövőben a kocsikból az OBC-k és csak DC töltés lesz, mert gyártani olcsóbb.... és az egységsugarú felhasználó nem tudja jövedéki adó mentesen tölteni... csak kevés villamosmérnök tud otthon DC töltőt építeni...
Amúgy tényleg luxus minden kocsiba töltő... egy utcai 10 kW DC kb 10-50 lakos kiszolgálna. Persze akkor oda szabadság... de amúgy is ez az irány...
-
axioma
veterán
-
Catman
aktív tag
válasz
Strezi
üzenetére
Köszi mindenkinek a tanácsokat. Igen, sajnos a hálózat miatt a szolgáltató nem ad 3 fázist. Fűtés gázkazán lesz.
Strezi, tudnád ezt egy kicsit részletezni?
"egy 1f akkutöltōvel csatlakozik a hálózatra."
Mit jelent ez pontosan, milyen eszközt? Hogyan nézne ki egy ilyen rendszer?
-
Strezi
őstag
válasz
Catman
üzenetére
3f hybrid vagy tisztán szigetüzemű inverter(de lehet 1F 50A is) + akku, ami csak egy 1f akkutöltōvel csatlakozik a hálózatra. Csak bejelentésköteles kettōs konverziós rendszer. Bruttó elszámolásban látható a megtérülése...+ valódi függetlenség akár márciustól novemberig.
-
asdf_
veterán
válasz
Catman
üzenetére
Ha van remény a 3 fázisra, akkor úgy építtess mindent, mintha 3 fázisú rendszered lenne, tehát vezetékek, dobozméretek, inverter (és akksi) helyszükséglete, helykiválasztása stb. akár a tetőre a szükséges mennyiségű napelem előre felhelyezése (és úgy kábelezése, hogy ha megjön a 3 fázis, akkor az eddig port fogókat át /belehessen kötni. Az 1F invertert használod amíg használod, utána félár feléért eladod (200e újan). Bruttóban mondjuk sokkal könnyebb elhasználni 1 fázison, amíg a villanyórák úgy mérnek, ahogy.
Ugyanakkor azt vedd számításba, hogy most bruttósban nem egy megérős történet támogatás nélkül napelemet telepíteni (ez persze csak addig igaz, amíg 37 forintot kell fizetni az áramért), és akkor a 2026-os esti csúcsidős szabályozást még nem is ismerjük. Ami termelést nem tudsz helyben elhasználni/eltárolni, arra minden elköltött forint kár. Esetleg érdemes annak utánajárni, van-e olyan invertergyártó, aminek van hibrid 2,5 kW-os invertere, aminek akksija kompatibilis a 3 fázisú verzióval. Az lenne a főnyeremény Talán a Growatt az egyedüli 1F 2,5 kW hibirid, így százmilliomodik strigula, hogy az ég áldja az ostoba fejét annak, aki 2,5 kW-nál húzta meg az 1F inverterlimitet és nem 3 kW-nál.Meg az a gáz, így gépészettel is meg leszel lőve, mert ha esetleg hőszivattyús fűtés lesz, akkor oda is lehetne 3 fázisú, de ha nincs 3 fázis, akkor ugye...
-
Kornel
veterán
válasz
Catman
üzenetére
Igen, szerintem ez lesz, 2,5kW lesz engedélyezve.
Megy a szoptatás, 2021-ben még 5kW-ot is engedélyeztek 1 fázison.
A hálózat itt is szar - télen, napsütés mentes időben volt már 200V alatti hálózati feszültség is - de korábban még engedélyezték 1 fázison 40A-re bővítést, így már bőven elég autót tölteni is - akár 32A-el. -
Catman
aktív tag
Sziasztok. Idén építkezni fogunk, a megújuló miatt napelemet terveztünk. Viszont közben 3 fázis helyett csak 1x32A-t kapunk (egyelőre) a hálózat állapota miatt. Hosszú távon jó lenne 3x32A, ha egyszer villanyautónk lesz, stb. Hogyan lehetne átvágni ezt a gordiuszi csomót? Gondolom 1 fázisra nem tudok 3 fázisú invertert tenni. Kénytelen leszek 2.5Kw invertert rakatni?
-
asdf_
veterán
válasz
Frankie50
üzenetére
09.05. : 23 kWh, de itt lehetett valami felhő vagy eső mert előtte utána napokon 28-32 kWh közt volt a termelés.
Hmmm, direkt azért néztem az 5-ét, mert visszanéztem az időjárást és aznapra jó időt írt mindenhol, utána levő napokon nekem már gyengébb volt. Lehet, hogy értelmesebb lett volna a közepébe lőni, most már mindegy
.
-
Atomgeszi
nagyúr
Solax Power van valakinek?
BE16 hibakódot dob. Már egyszer volt ilyen, távolról csináltak vele valamit, de ugye most a két ünnep között a fű sem nő, hátha itthonról is orvosolható lehet, akár egy teljes áramtalanítással vagy valami. -
Frankie50
tag
Üdv!
A szeptemberi görbe már nincs meg, de a december 27.-it berakom, mert érdekes eredményt mutat.
A rendszer 2,3 kWp dél, 60° dőlés ebben az időszakban kb 3 óráig árnyékmentes, ennek a csúcsa volt tegnap 1850-1880 W közt. A nyugati oldal 4,1 kWp, 38°, teljesen árnyékmentes, viszont a domboldal miatt hamar, 3 óra után ér a horizont alá a nap. Ennek az oldalnak a tegnapi csúcsa 1851 W volt. Nyáron nincs horizont, és árnyék probléma. A teljes termelés 09.05. : 23 kWh, de itt lehetett valami felhő vagy eső mert előtte utána napokon 28-32 kWh közt volt a termelés. Tegnap 13,8 kWh termett ami ebben a hónapban a jobb napok közé tartozik. Ez a hónap elég gyengén szerepel:
Sok volt erre az eső, és a köd.
Reméljük az új évben többet süt a nap
-
asdf_
veterán
Köszi mindenkinek, csinálok majd egy táblázatot belőle.
-
Strezi
őstag
Teljesen normális, illetve a képől nem igen szabad messzemenő következtetéseket levonni watt szinten

1. 3f hybrid alapjárata akkuval bizony 75-80W. Erre igazi a "szigetesek" fintorognak, de jellemzően nem 3F rendszerekkel és nem ilyen teljesítménnyel szerzett tapasztalatuk alpján. Akku nélkül Deye is rendesen alszik(20W), illetve lekapcsolva készenéltije is csak 4W körüli. Tehát, ha az akku már lemerült(20%), akkor simán le lehet kapcsolni az oldalsó kék gombbal, mivel kvázi feleslegesen megy amíg újra ki nem süt a nap. Továbbá rossz beállításokkal akkor is dolgozik, ami sok rendszert merít a megadott alá is.
Ezt itt (is) átbeszéltem már, "lánglelkű" topoictársnál pedig már automatizálva megy ez HA-n keresztül
2. A kijelzőn látható számok több mérő, ráadásul DC és AC (teljesítménytényező!!) egymástól független pillanatnyi értéke. Ezeknek van egy tűrése, rendszerek köztt veszteség, azaz csak nagyságrendi informálódásra alakalmas. Maga a szoftver sem tötekszik arra, hogy ezek egy fix összeget adjanak ki.
-
edeleny
őstag
Délnyugati rendszer. 6,8 kWp
Szeptember 5: 30,35 kWh
December 27: 12,85 kWhDe.
Nekem szeptemberben nincs árnyékos panel, vagy legalább is kb. ugyan annyi napfény éri mindegyiket.
Ma volt ami csak egy órát volt árnyék nélkül.
A legtöbbet termelő panel 0,93 kWh-t termelt. A legkevesebb 0,47 kWh-t
Ha a legtöbb termelés x panel szám, akkor 15,82-nek kellett volna lennie, a 12,85 helyett -
molnartibor
tag
Sept5: 57,74kWh
Dec27: 16,01kWh
DNY 16° AZ 49° 18xJA385W 6,93kWP
ÉK 16° AZ -131° 15xJA385W 5,78kWpTájolás és dőlés miatt 4:1 kb az arány, 10es inverter van alatta vágni nemigen vág így se max tavasszal néhány nap pár 10percet! Kár h nincs több tetőfelület DNY oldalon csak ÉK de a kémények miatt annyira már ott sincs!

-
Jolida
tag
Szept 5. : 49.7kWh
Dec. 27.: 26.9kWh
Bp, dny-i tájolás, 9.72kwp -
asdf_
veterán
Hmmmmmm. A 23,5-ből 20,7 kWh lesz ha arányosítom a beépített kWp-t, azaz mindössze 1,2 kWh, 6% a különbség arra a napra. Miközben én 1 fázison vagyok (max 2750W), és reggel 9-től délután 1-ig egy vízszintes vonal a "görbém" aznap. Az internet szerint ott is hétágra sütött akkor, fura, sokkal többnek gondolnám a különbséget (mai napra 13,5%, azaz a duplája).
-
asdf_
veterán
Valaki, aki keletre vagy nyugatra néz és nincs túlnapelemezve, írna nekem egy szeptember 5-ei meg egy mai termelési adatot? (aki forgatni akarja a kést, dobhat délit is
) Köszi.
Nálam 19,53 kWh vs. 7,98 kWh, érdekelne mennyi a "normális" arány. -
-szabi-
addikt
Hi
Home Assistat-hoz hozzáadtam az inverterem.
HA felajánlott https://openapi.growatt.com oldalon keresztül.
Kettő eszköz, 25 entitást listázott HA.
Sajnos az egyik eszközön minden adat nulla.
Szokásos eltávolít, újra hozzáad, újraindít stb megvolt de nem segített.
Van valami ötletetek mi lehet a megoldás? -
rsf
senior tag
válasz
edeleny
üzenetére
ha elmegy a nap, mennyit kell bepótolni.
A Francokat. Mindenkinek lesz egy kvótája amit adó nélkül használhat aztán ha túlléped fizetsz és teljesen mindegy, hogy honnan van a plusszod...
De lehet, hogy plussz pénzt (adókedvezményt) kap az aki zöld energiát fogyaszt ráadásul helyben termeli meg..
Vajon melyik áll közelebb az igazsághoz?
-
gorbep
őstag
Miért szivatod magad a B-vel? Válassz DC-DC konverteres invertert, ott a trafón sosem kerülhet ki DC...
de amúgy van B-s ÁVK 25e-ért... és van TÜV bizonylata...
-
gorbep
őstag
2017 2,3M.... az (csak) inflával korrigálva ma 3,8M
2020 1,9M.... az (csak) inflával korrigálva ma 2,87MAzaz 6,67M jelenleg az ebbe rakott pénzed... és hozott eddig: 4.870M
Hogy a megtérülést folyamatosan befektetted, ezzel így időben eltolva nem tudok kalkulálni, tudom az lenne a korrekt
Minimális esélyed még van hogy a szaldó kifutásig megtérülsz, bár szerintem ennek a KIF4 durván alá fog vágni. (Ne legyen igazam). Egy valós tőzsdei árazás esetén a 15 év alatt jó ha nullára kihozod a karbantartást, de ha beleszopsz egy inverter cserébe (kétlem hogy megy 25 évig, bár Fróniusnál van esélyed + van még alkatrész cserére is ), akkor tuti bukóban leszel.
Persze ha lesz 2026-ban kormányváltás és egy valós (akkorra kb 300 Ft/kWh körüli) lakossági ár és marad (visszaadják?) a szaldó, még jó is lehet.
Amúgy jobban állsz mint én....
csak nekem még (elméletileg) 8 év szaldó... 
PS: ha bármi normális, (nem csak épp hivatalos inflációt hozó) befektetésbe tetted volna, most a villanyszámládat is levonva kb a tőke + 6M lenne a kezedben... persze utólag könnyen vagyok okos.... elég lett volna jó héten 5 számot tudni és 5,5Mrd-al lennék előrébb
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A gond az, hogy a matek e beruházás ellen dolgozik, a KÁT kifutásával piaci alapon senkinek sem fogja megérni, le fognak állni a beruházások nem csak HMKE körben. Minél többen lesznek a termelők, annál volatilisebb az ár, és a csúcstermelési időszakban jó ha nem lesz negatív. Óriási tárolási kapacitás nélkül senkinek sem fogja megérni termeléskor betáplálni... ( alternatíva a kínai protekcionista út)
HMKE méretben én is gondolkozom esetleg egy AC kapcsolt akkun már csak az aszimmetria miatt is (persze csak hobby, mert az EXCEL nem adja ki...
) De ahogy elnézem az új Tűzrendészeti Szabályozást lesznek bajok az akkuk elhelyezésével, a TVK lesz a legkisebb bajunk... -
axioma
veterán
-
eegerferenc
csendes tag
válasz
edeleny
üzenetére
De, ez a faszi is terel!
Pontosan. És nem csak az a baj, hogy terel.Az a nagyon nagy baj, hogy az egész sztori úgy néz ki (nem csak ebben az esetben, de kb. mindegyikben mindig), hogy a kormány kiad egy törvényjavaslatot valami eldugott aloldalon, meg egy azt az ő szájízük szerint megmagyarázó közleményt egy jól látható helyen. Portfolio szemlézi a közleményt (csak azt), Telex meg 24 (meg esetleg MNNK) szemlézi a Portfoliot (csak azt), az összes kis portál (meg esetleg a TV-k) meg szemlézik ezeket (csak). Aztán meg szétterjed FBn meg mindenféle fórumon a félinformáció. Az meg senkinek sem merül fel, hogy a nap végén a törvényt fogják végrehajtani, nem a közleményt. A törvényt senki nem olvassa el.
[#65330 11hh]
Ez is csak egy kifogás
Persze hogy az. Benne van a törvényben ( [link] 31. § (1) (Vet. 6/A. § (3) )): termelési adat -> bizonyíték annak a Wh-nak a napból való származására -> GO bejegyzése MVM-nek -> GO eladása, árának elszámolása a rezsivédelmi alapból való igényben -> költségvetésben indirekt megjelenik (nem bevételtöbbletként hanem kiadáscsökkenésként) -> $$$. Csak ez "véletlenül" a sokszorosan szemlézett közleményből (a népnek csak azt modják meg, mit tegyen. Hogy miért, ahhoz szerintük nekünk nincs közünk.) kimaradt... -
edeleny
őstag
válasz
gorbep
üzenetére
Bocs, megint!
De, ez a faszi is terel!
Egyrészt fogalma sincs, hogy, hogy fog működni a rendszer! Még kidolgozás alatt! 😁 Végül is, hova kapkodjunk, hiszen hol van még karácsony.Másrészt, ő is felveti az adatvédelmi aggályait. Kérik az együttműködést.
Harmadrészt, az inverter adatait kérik. Sorozatszámot!
De hát, amikor átvették, a villanyszerelő bácsi, felirta, lefotózta ezeket. Nem vagytok vakon! Jó reggelt. Ezek az adatok nálatok vannak.Negyedrészt, mondanám, hogy mitől lesznek boldogok, hogy ha tudják a tényleges termelést. De, most rájöttem, nem az kell nekik, hogy mennyit termel az inverter, hanem, hogy ha elmegy a nap, mennyit kell bepótolni.
-
a2d2
addikt
válasz
Borisz76
üzenetére
Nekem is így van, főelosztónál lévő fi-relé előtt megy még el a vezeték a melléképülethez, ott egy kisebb elosztódoboz előtt kapott egy második fi-relét.
Így külön-külön dolgoznak.
Most pedig úton van a harmadik fi-relé ami egy B-s lesz és az inverter AC kimenetére lesz kötve a kismegszakítója után.
Az a durva hogy ez a B-s fi-relé a teljes off-grid rendszernek 10%-át adja költségben! -
válasz
gorbep
üzenetére
Amikor napelemet telepítettem akkor 4-5% hozamok már jónak számítottak befektetéseken, s az infláció 3% körül volt...
2017ben telepitettük a rendszert ami évi 4800 kWh áramot termelt. 2,3 millió Ft beruházás
2020ban bővítettem azóta évi 9000 kWht termel. 1,9m Ft beruházás2017-2109: 550e éves hozam 8%
2020-2022 közepe: 855e éves hozam 8,1%
2022 közepétől: 1.375e éves hozam 13%Szerintem ez azért nem olyan rossz... :) és az így megspórolt pénzek mentek befektetésekbe. Elvileg még van 6 év szaldóm ami még 3 millió és utána még kb 15 évig működik a rendszer...
-
Jolida
tag
-
11hh
tag
Ez mennyire normális, hogy a háznak kell 140w és akkuból jön 219w. Ez egy deye napelemes pályázatos rendszer. Ups-re nincs semmi kötve.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Jolida
üzenetére
Pont pár napja néztem egy videót a Fi relével / életvédelmi relével kapcsolatban.
Hogy ez annó ( 4-5 éve , felújításkor ) nekem miért nem jutott eszembe ?????

A lényeg, hogy az órától bejövő ( Fő kismegszakítók után ) van a házban egy lakáselosztó , egy kismegszakítós "doboz".
Ebbe a kis szekrénybe érkező vezetéken van a FI relé....majd szépen körökre bontva :
- Dugaljak
- Világítás
- Klímák
- Bojler
- Elektromos sütő , főzőlap
- Melléképület
- Padlás
- stb....körök , kismegszakítókkal.
És itt van a kutya elásva.
Bárhol, bármi zárlatot okoz , vagy csak belenyúlok egy konnektorba : a FI relé leold....azaz a házban SEHOL nem lesz áram.Viszont ha előbb osztom szét a köröket....mindnek saját FI relé....majd úgy tovább az adott körhöz tartozó kismegszakítók...
Azaz ha a egy szobában belenyúlok a konnektorba, akkor csak azt a kört ( szoba dugaljakat ) "verem" le a FI relével.
És mindenhol máshol marad az áram....
ÁÁÁÁÁÁÁ én balga, hogy erre miért nem gondoltam előbb !!!!Bár az esetek 99,99%-ban szerintem mindenhol csak 1 db FI relé van a házban , lakásban ! Ha jól gondolom....
Mod :
A melléképületbe kimenő "fővezeték" szintén kapott egy kismegszakítós szekrényt , 6 db körre osztva:
- 3 helyiség
- Helyiségenként világítás kör + dugalj kör
És most beugrott , hogy oda tettem külön FI relét is...
Azaz ha a melléképületben valami gubanc van, akkor az ottani FI relé leold.....de a házban attól még van áram. -
Jolida
tag
No akkor megismétlem korrekt/ebb/ módon.
Az inverter a "ház" FI-reléje és az óra közötti szakaszra van kötve, vagy a FI-relé után a "ház" elosztójára?
Ha az utóbbi és esetleg az egyik fázison valami gond van (de a relé még nem kapcsolt le), jogosan nem indul el az inverter.Nem véletlenül írja a hiba detektálásra a fázis/ok/-nulla-védőföld közötti méréseket.
Ha nem értesz hozzá, mindenképpen kérd szakember segítségét! -
RazoR
veterán
válasz
Jolida
üzenetére
Van persze, 2-3 napja lement az egyik megszakító, de a FI relé nem, szerintem kb azóta van gond az inverterrel de csak tegnap vettem észre.
asdf_: már mindent is lekapcsoltam ami az inverterhez tartozik, igaz nem fél percre hanem olyan 5mp-re kb de nem javult meg. Holnap megpróbálom hosszabb időre majd, meg megnézem a betápot is. Köszi!
-
haddent
addikt
Kérnék egy kis segítséget, véleményt. Sofar HYD 5KTL-3PH inverterről és Sofar BTS 5K akksiról van szó. Alap beállításokon van, tehát 20% -os töltésszintnél nem meríti jobban, nem szed ki belőle energiát produktív felhasználásra. Illetve, szerintem, amint 5% -os töltöttségi szintre esik egyéb okokból, önmerülés, stb., akkor hálózatról is akár be kéne táplálja (vissza 20% -ig).
Na, ez utóbbi néha sikerül, néha nem. Értsd: már láttam, hogy szépen 5% -nál elkezdte tölteni hálózatról is akár (emlékeim szerint), viszont legalább 2x eljátszotta már azt, hogy nem töltötte. Napenergia nem volt elég (elvitte a ház), hogy töltse, vagy nem eleget, ezért a következő napon konkrétan annyira lemerült, hogy kikapcsolt. Megoldás persze van, odaslattyogtam az inverterhez, bekapcsoltam kézzel és akkor rájött, hogy jabammeg tölteni kéne.. De nehogymár ezt kelljen random időközönként figyelnem meg csinálnom, mert vicc..
Most egy tanácsra beállítottam, hogy éjjelente 19% -ra töltse fel, ha kevesebben állna, illetve heti 1x töltse fel 100% -ra. Egyébként ez egy teljesen működőképes taktika, de nem tetszik, hogy "manuálisan rögzített szabály". Tényleg nem figyeli ez a foskupac saját magát? Márkán belüli akksival meg miegyébbel?
Bármi véleményt és tanácsot szívesen fogadok. Azt gondolom, hogy a működése rendben van, hiszen amúgy képes tölteni, képes kivenni belőle energiát, hiba(üzenet) nincs, stb.Köszi!
-
asdf_
veterán
Első körben az AC dobozban van egy fortgatókapcsoló, azzal áramtalanítsd fél percre majd add vissza neki az áramot (bár magától észre kéne vennie, hogy már limiten belül van a feszültség). Ha utána is hibára megy (a hibaüzenet szerint az inverter hibája is okozhat magas feszültséget), akkor telepítő. Meg nézz egy feszültséggörbét grafikonon, vagy ha van, érintés nélküli fáziskeresővel az inverter betápjánál, mert magas helyett épp nulla is lehet a feszültség, az is limiten kívül van. Meg kismegszakítóját nézd meg, nem ment-e le esetleg.
-
Sziasztok! Egy Deye rendszerről van szó összesen bruttó ~10kWh deye akku csomaggal.
20%-ra lett állítva a mininum, amíg a házat ki tudja szolgálni akkuból. Az miért lehet, hogy a 20% úgy jön ki, hogy az egyik akku 15,8 a másik 24,2 töltöttségen van? Miért nem kb egyforma a kettő

-
RazoR
veterán
Tegnap vettem észre, hogy hibán áll a Solplanet inverter
Tudok ezzel valamit kezdeni vagy mindenképpen a telepítő cég kell a hibaelhárításhoz? -
snooze
veterán
mvm-nél hetek óta nincsenek a helyzet magaslatán..hogy sikerült igy becsülni?😀😀 csak az óra mást mutat.. link
még mindig nem sikerül naponta leolvasni,csak becsülni..🤔 -
gorbep
őstag
Nagy változás elé néz közel 300 ezer háztartás
Azt jártuk körbe, hogy milyen jelentős változások elé nézhet mintegy 300 ezer napelem-tulajdonos Magyarországon, miután a kormány egy új adatszolgáltatási rendszert vezet be (https://www.portfolio.hu/uzlet/202412...) . Vendégünk volt Weinhardt Attila (https://www.portfolio.hu/szerzo/weinh...) , a Portfolio energiapiaci elemzője.
-
-szabi-
addikt
válasz
H-Mano
üzenetére
Printscreen alapján nem tudtam mi ez.
Régebben beleolvastam a befektetések topikba de annyira pörög, hogy elvesztem a sok hozzászólásban.
Ott olvastam ETF-ről, de a mikéntje már nem volt tiszta.
Köszi.Közben megrendeltem a HomeWizard P1 meter-t.
Keresgéltem de nem találtam kupont SlimmeLezer-hez. Így azt elengedtem.
Egy hete még azt sem tudtam mik ezek.
Köszönöm mindenkinek a segítségét.
Kellemes karácsonyt.
-
Tiédetis
senior tag
válasz
hevepapa
üzenetére
Elhiszem. De nálunk ez nincs így szerencsére. Ezért írtam azt, amit. Hidd el, az ország nem azon részén élünk, ahol az országos átlagot elérjük. Vannak itt is akik nehezen jönnek ki a csp-ból és szoc.segélyből és a lopásokból. De akik dolgoznak, azok megélnek és nem lopnak. Ettől még tartom az álláspontom, mert lassan eljön az idő, hogy cseszhetik a lopott fát meg gumiabroncsot, már nem lesz jelentősége. Melyik a rosszabb? Szerintem ezt zárjuk le.
-
Technical
kezdő
válasz
gorbep
üzenetére
Szerk: nekem az összes előrelátási kísérletem kudarcba fulladt.
˝Szintén zenész?˝
Persze, én is félig meghaltam volna, ha nem lenne napelemem.
Vállakozó mondta, nincs esélyünk a pályázaton 2022-ben...Megcsináltattam önerőből, mielőtt bekapcsoltak, eltörölték a szaldót, aztán mégis lehet 10 évig... vagy majd lehet, hogy mégsem...
A 4 milla elúsztatva, az unokámnak meg hagyok valami nem igazán újrahasznosítható borzalmat a tetőn...
Az asszony meg kérdezi, miért fűtünk este 6-tól reggel 6-ig a gázkazánnal, ha itt ez a fasza napelem... ööö hát izé, nyáron túlhűtöttük a házat, nem lesz elég a betáplált energia a szaldóhoz...
-
hevepapa
őstag
válasz
Tiédetis
üzenetére
"az unokáim ne vágják a képembe: semmit nem tettél értünk."
Vékony ez a jég, nagyon vékony.... és attól függ honnan nézed.
Vannak az országban régiók, ahol azt köszönik meg az unokák a nagyfaternak, hogy télen lopott fával meg gumiabronccsal fűtött, hogy ne fagyjanak meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- AKCIÓ! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- NZXT KRAKEN Elite V2 240 RGB AIO Display White vízhűtő!
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Az első két év közti különbség szintén a telepítési időben rejlik, februárban volt a bekapcsolás.
Jól látszik, mennyivel jobb volt a februári termelés, és milyen erős volt a március, és egyenletesen csökkentek az őszi hónapok.
Az idei évben az őszi hónapok meredek csökkenése jól látható.
13 kWh termett ma.

A világos kékeken nincs opti, ott nincs semmi kitakarás.

.
A rendszer 2,3 kWp dél, 60° dőlés ebben az időszakban kb 3 óráig árnyékmentes, ennek a csúcsa volt tegnap 1850-1880 W közt. A nyugati oldal 4,1 kWp, 38°, teljesen árnyékmentes, viszont a domboldal miatt hamar, 3 óra után ér a horizont alá a nap. Ennek az oldalnak a tegnapi csúcsa 1851 W volt. Nyáron nincs horizont, és árnyék probléma. A teljes termelés 09.05. : 23 kWh, de itt lehetett valami felhő vagy eső mert előtte utána napokon 28-32 kWh közt volt a termelés. Tegnap 13,8 kWh termett ami ebben a hónapban a jobb napok közé tartozik. Ez a hónap elég gyengén szerepel:
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Geresics