- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
313313
addikt
válasz
csemberlen
üzenetére
Attól függ milyen. A digitális mind beméri fogyasztásnak a visszatáplálást. Egyik-másik órából előhívható a 280-ás cím, és ha abba 50kwh-nál több van, jegyzőkönyvezhető. Van olyan koléga, aki utazik is erre.... (Démász terület)
Lakosságnál rendelkezésre álló amper*15k, max 1,5 millió a kiszabható kötbér (régen ennyi volt, lehet emeltek rajta) -
tomi07
tag
válasz
csemberlen
üzenetére
Aki olyan türelmetlen, hogy a készrejelentés után nem tudja megvárni azt a kb 2 hetet amíg átveszi a szolgáltató az csak magának köszönheti, hogy fizethet. Mindegyik telepítő elmondja, hogy addig nem szabad bekapcsolni amíg a szolgáltató nem veszi át! Egyébként ez csak a mechanikus órákra igaz.
-
313313
addikt
Voltam már bíróságon 5,6 milliós jegyzőkönyvvel. Cég 3*63A-ral, mikor odaértem ment a HMKE, azvóra 280-as regiszterében valami 200-300kwh volt. És megállta. Cégeknél ennyi. Lakosságnál 1,5 milla a határ, ott is írtam már pár jehyzőkönyvet, és fizetik is be....
A 300-400 oldalas elosztó és üzletszabályzatban benne van.... -
313313
addikt
Egyik egy 475KW visszwattos kiserőmű volt, ahol kb 180kwh ment ki mire belőtték a rendszert.
A másik egy 50kw-os HMKE volt, amit átvétel előtt 2 hónappal bekapcsoltak, ott kb 380kwh jött vissza.Elvileg visszwattos rendszernél csuroghat vissza némi kwh, inverter kw méret*6-al, ez caúszhat vissza 1 év alatt.
Tehát egy 5KW-os rendszernél évi 30kwh fér bele. De hogy ezt havonta nézik, vagy évente... -
4D4M
senior tag
válasz
RandomName
üzenetére
a) eddig sem a lakossági szegmens volt a legerősebb láb
b) eddig sem csak napelemtelepítés volt a főprofil
Mindazonáltal persze ez azt jelzi, hogy jól csináljátok, amit csináltok, úgyhogy hajrá. -
RandomName
senior tag
válasz
daninet
üzenetére
Ez ilyen. Itt is megvan az alapszabály, hogy a kényelem nem biztonságos, a biztonság nem kényelmes.
Fel kell állítani a kérdéskört, hogy mire van szükséged. Hiba esetén lássa a telepítő az előzményeid, vagy pedig menjen oda 8-10 nap hideg élelemmel, hogy megvárja a probléma reprodukcióját?
Egy Átlag Jakab telepítő lehet pont annyit lát, mint te, de egy gyári partner lehet nem mindig ugyanazt az API-t nézi, mint te....De igen érzem. Információbiztonsági szempontból ez a rendszer kérne még törődést....
-
-
Doki16
addikt
Nem szabad bekapcsolnom az invertert nehogy visszatermeljen a hálózatra azt mondták. NPP keretében készült a rendszer, tehát van akkumulátor. Ha most este felkapcsolom (mert már elég kíváncsi vagyok, még nem láttam működés közben), nyilván a napból nem tud termelni, de ugye az akkumulátorról nem fog visszatáplálni? Deye SUN-5K-SG04LP3-EU az inverter.
-
válasz
modflow
üzenetére
10 másodpercet töltöttem google kereséssel. Azért kicsit akarni is kell.

Random rákerestem a többi verzióra is, mindhez van valami link ahol meg lehet nézni a pdf-et. De ha nem találod valamelyiket segítek
-
hzsolee
őstag
Üdv Urak!
Nem igazán napelem...de biztos van valakinek infója. Olyan térképet keresek villamos energiáról, mint ami itt LINK található a gázról.
Gondolom ilyen is létezik de nem találtam eddig... pusztán csak bosszankodni szeretnék a kialakult helyzet miatt...
Köszönöm
-
-
modflow
veterán
válasz
peternac
üzenetére
Értem, csak számomra egy inverter elvan magának, müködik szépen, míg pl. ha TV-re jön egy új firmware, akkor akár jöhet új funkció, lásd Sony TV ígérgetés, hogy vedd meg a TV-t, majd egyszer csak lesz rajta ez, meg az.... Vagy nem. Pl. VRR, 120 Hz, stb.
Egy inverter nem tudom mit lehet frissíteni érdemben, de biztos lehet finomítani, gyanítom.
-
asdf_
veterán
válasz
daninet
üzenetére
Ha nem adsz neki kimenő netet (egy NTP-t amúgy minimum illene átengedni, hadd tudja már szegény cucc, mennyi az idő, lévén minden hajnalban a semmiből ébred fel), akkor nem tudod használni az inverter saját alkalmazását, nem lesz az inverter gyártójának felhőjében elmentve a fogyasztási és/vagy termelési adatod, nem tud az inverter riasztást küldeni, hogy hello, tegnap nem termeltem egy milliwattórát sem, nézz már rá, mi van (az első pár hónap után tökre nem fogsz naponta grafikonokat nézegetni, persze HA-n csinálhatsz rá manuálisan alertet) és nem fogja tudni a telepítő távmenedzselni a cuccot.
Felkonfigolni nyilván tudja messziről is, minek üljön nálad miatta. Max csinálj egy korlátozott netet az inverternek, hogy nem lát mást, csak netet, aztán amíg fel nincs konfigolva, addig eléri azt, aztán utána vágd le róla (meg szólj nekik, hogy ne kirántottad a netet alóla, ne keressék). -
peternac
tag
válasz
modflow
üzenetére
ha visszakeresel a frissítés szóra itt, akkor láthatod, hogy pár hónapja erről ment itt a csevej, hogy érdemes-e/kell-e frissíteni az inverter (és esetleg a wifi dongle+egyéb cucc, pl optimalizálók stb.) fw-jét
én eleinte frissítgettem, mindig a legfrissebb volt fent, mostanában csak ha eszembe jut
tekints erre úgy, mint bármelyik kütyüre, pl. router, wifi ap, tévé stb.
van aki egyből felrakja a frissítéseket, van aki csak akkor frissít, ha kötelező -
Kimenőt is. Mert minek lógjon minden egyes okosrelé meg minden vacak a neten? Shelly relék mennek net nélkül is lokálisan.
nekem azt mondta hogy a BMS-t meg mindent távolról fogja beállítani
A web alapú grafikonok túlságosan nem érdekelnek mert HA csinál nekem ezer féle grafikont lokálisan. -
VaZso
senior tag
válasz
daninet
üzenetére
A kimenő kapcsolatokat is tűzfalazod?
Ez a távolról el akarja érni dolog általában úgy szokott lenni, hogy az inverter kommunikál a gyártó felé, színes-szagos grafikonokat készít, a telepítő pedig ezen a felületen keresztül tud konfigurálni is... de ez mindig kifelé jövő forgalom.
Létezhet bejövő hálózati kapcsolati igény is helyi kommunikációs eszköz beállításához (pl. nagyobb rendszer több inverteres fő vezérlőmoduljához), de itt nem hiszem, hogy erről lenne szó.
-
Most telepítik a paneljeimet és felmerült egy olyan dolog, hogy az invertert távolról el akarja érni a telepítő cég. Ezt elvileg az inverter magától megoldja, de nálam eléggé szigorú tűzfal szabályok vannak default az IOT cuccokra. Legtöbb dolgom csak home assistanton kersztül kapcsolódik lokálisan működik csak.
Persze át tudom rakni másik tűzfal csoportba az eszközt csak én nem nagyon szeretem az ilyen dolgokat amikor valaki a hálózatomra belülre nyúlkál kintről.
Ti ezt hogy kezelitek (ha egyáltalán kezelitek)? Most azon gondolkozok, hogy letiltom aztán majd hívnak ha nem éri el
Vagy csinálok neki egy teljesen külön vlan-t, de akkor sem szeretem, hogy vettem valamit aztán valaki belenyúlkál. Ez ugye nem olyan mint egy szolgáltatós modem, mert az a tűzfalamon kívül van, ez meg belül. -
peternac
tag
válasz
topas100ec
üzenetére
meg is van, ez lesz az oka, köszi
este tolok is egy frissítést, mert miért ne
nekem most ...SPC159 verzión van az inverter -
topas100ec
csendes tag
A SUN2000MAV100R001C00SPC165 frissítés (2024. 07. 10.) leírásában ez szerepel:
4.1 Resolved Issues
There is a low probability that the 2064-device abnormality (Cause ID: 10)
alarm is falsely reported in weak light scenarios.
Ezek szerint, ez egy téves riasztás és ezzel a frissítéssel az előfordulási gyakoriságát próbálják csökkenteni.(Ha jól fordítom?) -
Dr.Zoo
őstag
2024.02.06.; 2024.06.26. ;
-
peternac
tag
válasz
snooze
üzenetére
nekem is volt 2064/10-es hibám 05.14-én és 06.17-én
szintén Huawei 5kW-os inverter
a bejegyzések szerint egy percen belül már törlődtek is
a szomszédnak szintén (inverter ugyanolyan), kb. másodpercre pontosan akkor, mint nekem
eleinte paráztam, hogy miez? majd ránézett a telepítő is, elvileg nincs semmi gond
azóta nem jött elő, és a termelés megy rendben -
snooze
veterán
válasz
Dr.Zoo
üzenetére
igen,nekem is volt már kétszer ilyen,telepitö szerint nincs gond,frissitette is a rendszert, remélem igy jo lesz..vagy kitudja..🤔 amugy semmi termelés kimaradás,és magátol eltünt az üzenet is másnapra..
valami központi hiba lehet,mert a multkor itt egy kollégával percre pontosan kaptuk a hibajelet..visszaolvasva irtuk is itt..
én is irtam a huaweinek,szintén román üfsz válaszolt,gondolom neked is fröhlich nevezetü mérnök.. -
Dr.Zoo
őstag
Sziasztok!
Keresőben 1db ilyet találtam, problémám a következő.:
Adott egy 2 éves Huawei SUN2000-5KTL-M1 inverter, ami néhányszor már bedobta a 2064-es hibát.
Felvettem a kapcsolatot a telepítővel, akik megvizsgálták, majd kaptam egy andaxin levelet, hogy törölt hiba, nem kell izgulni.
A sorban talán 3.-ik ilyen jelzés után (asszem 1-2 hónap után törlődik az appból a log) írtam egy szerelmes levelet a Huawei-nek, hogy ilyenkor mivan?
Összekötöttek egy Román mérnökkel, aki log fájlokat kért tőlem. Előszőr persze nem jó fájl-t küldtem, de némi keresgélés után szerintem már a jó fájl-t küldtem el neki.
Időközben kaptam levelet a mérnök bácsitól, mivel nem 24 órán belül válaszoltam neki, ő elegánsan zárja a hibajegyet, ha továbbra is nyűgöm van, írjak neki.
Írtam, semmi válasz.
Neten kutakodva semmi konkrétat nem találtam, kérdésem valaki találkozott már ilyen hibával, aminek lett megoldása? Vagy másképp kérdezem, mi indukálja ezt a fajta hibaüzenetet?Előre is köszönöm.
-
VaZso
senior tag
válasz
zsiga19
üzenetére
Azt nem vetted számításba, hogy az inverternek is van valamekkora hatásfoka, emiatt a DC oldali teljesítmény magasabb mint az AC oldali teljesítmény.
Tehát direktben nincs meg a keresett adat, esetleg saját hatáskörben próbálhatsz rá egy görbét illeszteni és az alapján becsülni a termelést (görbe alatti területet).
-
zsiga19
tag
Ha vág az inverter, akkor hogyan lehet megtudni, hogy egyébként mennyi lett volna a termelés, ha nem vágott volna? Konkrétan SAJ inverter esetén vagyok érintett, de hátha másokat - más inverter kapcsán - is érdekel a téma...
Onnan jutott eszembe a dolog, hogy az Elekeeper (mostanában így hívják a SAJ-hoz tartozó alkalmazást) alkalmazásban van egy "Nézet" menüpont, ahol a logikai nézetnél látszik, hogy az egyes stringek mennyit termelnek. És ott mintha már láttam volna 6.600-nál nagyobb számot (összeadva a két string mutatott termelését), és nekem 6.600-nál vág. Mert ha jól láttam, akkor valahogyan ki lehet nyerni ezt az információt, hiszen képesek voltak megmutatni... Vagy esetleg nem jól láttam?

-
313313
addikt
válasz
daninet
üzenetére
Én is általányt fizetek az okos mérőre, diktálni appon nem tudom, autómatikus számlát nem tud kiállítani... (nincs napelemem, csak okos mérőm)
Ellenben tavaly már nem jött leolvasó, hanem távolról kiolvasott adatokkal számoltak el.Talan január 1-el változni fog majd a rendszer....
-
bortel
csendes újonc
Sziasztok!
Létezik panelek feszültség monitorozására bevált megoldás? Rövid google keresés nem hozott eredményt, ezért gondoltam, hogy megkérdezlek titeket... -
nekem MVM 3 éve berakott egy H tarifás órát, azóta nem lehet bediktálni az áramot. Egyszerűen a rendszerük nem tudja azt kezelni, hogy az egyik óra sim kártyás és leolvassák, a másik meg bediktálós
Két éve pár hónapra ígérik a dolog megoldását.
Azt mondták ha szeretném akkor hívjam fel az üfsz minden hónapban és ott bediktálhatom lol -
gorbep
őstag
Szintén zenész... itt ( Veszprém EOn -> MVM) egy héten belül minden HMKE-s ismerősöm kapott hasonlót... mellette a levél, hogy: "Önnek semmi teendője nincs, szerződése változatlanul került át! "...

Nem véletlenül itt egy hétre előre nincs szabad ÜFSZ időpont...
Emailes panaszra semmit se reagáltak, én is személyes adategyeztetésre kértem időpontot...Aki cvíderebb volt az mindjárt az MEKH-hoz fordult...
-
-
cdl
senior tag
Sziasztok.
Most kerültem át az MVM-hez az EON-tól. (Debrecen)
Felmentem az MVM Next honlapjára, beléptem, ez fogadott :Diktálási időszak augusztus 15 - 21. között
Április végén volt az éves zárás.
Szerintetek? -
gyulaszu
senior tag
Sziasztok,
van ebben a közösségben esetleg kivitelező Eger környékéről?
Gondolkodom egy bővítésen, átépítésen. -
-
asdf_
veterán
válasz
BB9000
üzenetére
Jóra, három random ismertet soroltam fel, amik
vélhetőenTier 1-esek (most már meggugliztam, azok) és nagyjából egy kategória. Arra hoztam példának, hogy Gipsz Jakab átlagpolgárnak vélhetően halálmindegy, hogy Ja vagy Trina panel kerül a tetőjére (én meg vagyok az a marha, aki meg ilyen, olyan, amolyan feltételek és tulajdonságok alapján kiválasztottam egy gyártó adott típusát, hogy az, és kizárólag az megy a tetőre). -
asdf_
veterán
válasz
daninet
üzenetére
A Tier 1 az egy pontos gyártó nélküli besorolás, lényegében a legyegyszerűbb top gyártót érteni alatta, most a feltételeknek nekimenni lényegtelen, a te szempontodból annyit jelent, hogy nem valami alsópolcos dzsunka szart kéne kapnod, hanem egy (el)ismert gyártó termékét, de konkrétan nem mondta meg előre, hogy melyikét, meg mit, hanem majd valamit (ez mondjuk nálam eleve kizáró ok lett volna, de az átlagembernek meg napelem, napelem, neki tökmindegy, hogy JA-t kap, Risent vagy épp Trinát ).
Hogy mit kaptál, azt a napelem hátulján az adattáblán találod.
Fontos, hogy Tier 1 black frame (itt a frame-et nem egyszer lehagyják ám) vagy full black volt a megfogalmazás az ajánlatban, az első csak fekete keretes, a második amikor -értelemszerűen- teljesen fekete. Ez mivel teljesen fekete, jobban melegszik, így kicsit kevesebbet termel. Ha nem antracit tetőd van, én nem feltétlen ragaszkodnék hozzá. Az ára inkább attól függ, mikori beszerzés, talán minimálisan mintha drágább lenne a full black jellemzően. -
Sziasztok!
Kivitelezőm Tier 1 black paneleket árazott be, de úgy látom nem azt hozták, hanem valami normál kék-ezüst szegélyes standard panelt.
Külalakilag ném érdekel, de leginkább az érdekelne, hogy az ilyen full fekete panelek felárasak-e a normál panelekhez képest? Mert akkor elküldöm őket a pitsába, ne rajtam nyerészkedjen
-
4D4M
senior tag
válasz
dani1986
üzenetére
Feltételezhetjük, hogy a háromfázisú kiépítésnél alaposan elosztották a nagyfogyasztókat a fázisok között, ami alapesetben elvárható. Esetedben viszont egy potenciális lehetőség az önfogyasztás növelésére, hogy a nagyfogyasztókat egy villanyszerelővel átkötteted ugyanarra a fázisra, amin az inverter is van jelenleg.
A 25A nagyságrendileg egyidejűleg 6 kW összteljesítményű gépet tud biztonságosan ellátni, viszont ha megy a napelem, akkor ehhez még hozzájön az inverter teljesítménye is, amivel az adott pillanatban a fázis terhelhető (viszont nyilván erre nem lehet alapozni, mert ezek a gépek mehetnek napsütés nélkül is)
Ezen kívül átrendezheted a szolgáltatói kismegszakítók elosztását is, hogy a jelzett fázisra kerüljön nagyobb értékű, minimum 32A (kérdéses, hogy mennyi a maximum)
-
dani1986
csendes tag
Sziasztok!
Disclaimer: Elnezest, ha hulyeseget kerdezek, uj vagyok napelem temaban es a villamossaghoz sem ertek magas szinten.
Nemreg varasoltunk egy ingatlant, amelyre 2012-ben telepitettek ~5kWp napelemes rendszert (akkor meg ez 22 tablabol jott ossze) egy (akkor meg engedelyezett) 1 fazisu Growatt inverterrel. A hazban mar akkor is es jelenleg is 3 x 25A betap volt. Termeszetesen ezzel semmi gond nem volt a 10 ev alatt amig szaldoban volt az ingatlan, de tavaly ebbol "kidobtak". A vasarlas utani elso villanyszamlank Juliusra ugy nezett ki, hogy 360kWh betap es 280kWh fogyasztas annak ellenere, hogy a nappali orakra idozitettunk minden nagyfogyasztast. Az vilagos, hogy a fazisokon torteno asszimetrikus fogyasztas miatt sosem lesz tokeletesen 1:1 az arany, meg akkor sem ha valoban 0 fogyasztasunk lenne a napsutese orakon kivul, de van olyan modszer, amivel javithato az elhasznalt napenergia hatasfoka a jelenlegihez kepest? Termeszetesen egy opcio lehet egy invertercsere egy haromfazisura + akku, de ezen kivul letezik mas. olcsobb, gyorsabb megoldas is?
koszonom!
-
válasz
RandomName
üzenetére
igen azért is kérdeztem fentebb.Strezinek írtam közben privit. Köszi!

-
válasz
RandomName
üzenetére
Nem láttam rajt ilyet, ez a típus. [link]
-
Sziasztok! van lehetőség hagyományos visszatáplálós rendszert akkus / tárolósra átalakítani? Inverter csere szükséges vagy van bvalami kiegészítő megoldás erre?
-
snooze
veterán
valakinek dobott 2064-es hibát tegnap?🤔
-
Borisz76
nagyúr
Soron következő összegzés :
- Huawei 5K inverter ( 3 fázis )
- 410 Watt * 13 panel
- 10K aksi
- Smart meter : DTSU666-H 250A
- Majdnem pont délre néző tető , kb 35 fokos dőléssel.
- 2023 December elején telepítették a rendszert.
- Ezért a Januári hónapot tekintem alapállapotnak.
- 10 év szaldó elszámolás.....
2024. Január :
2024. Február :
A havi fogyasztás 102,05 kWh-val kevesebb lett mint januárban.
A termelés viszont 38,47 kWh-val lett több.
Az önellátás kb 30%-ról felkúszott 40%-ra.
2024. Március :
A havi fogyasztás 100 kWh-val kevesebb lett mint februárban.
A termelés viszont 172 kWh-val lett több.
Az önellátás kb 40%-ról felkúszott 60%-ra.
2024. Április
A havi fogyasztás kb 50 kWh-val kevesebb lett mint márciusban.
A termelés viszont 177 kWh-val lett több.
Az önellátás kb 60%-ról felkúszott 87%-ra.
2024. Május
A havi fogyasztás kb 35 kWh-val kevesebb lett mint áprilisban.
A termelés tovább nőtt , kb 85 kWh-val lett több.
Az önellátás 87%-ról majdnem maximális lett : 97% !!!
2024. Június
A havi hozam kevesebb lett az előzőhöz képest.
Akadt bőven felhős , esős nap....
Amikor kisütött , akkor viszont nagyon meleg volt.
Látszik is , hogy a 3 db split klíma miatt emelkedett a fogyasztás.
Számokban ez :
- 87,47 kWh-val kevesebb a termelés.
- 26 kWh-val nőtt a fogyasztás.
Az önellátási érték kicsit alacsonyabb lett : 94,48 %
Dobok be egy fél éves összesítést is :

2024. Július

Előző hónaphoz képest közel 132 kWh-val lett több a termelés.
A 3 db klíma miatt megugrott a fogyasztás....majdnem a januári szintet ostromolja.... Cserébe viszont kellemes hőmérséklet uralkodott az egész házban ( 25-26 fok bent vs 35-40 kint ).
Na meg persze be lett üzemelve plusz 1 db hűtőgép is.
A megemelkedett fogyasztás miatt az akuk éjszakára , hajnalra teljesen le is merültek és a hálózatból lett vételezve az energia.
Ez az "önellátás"-on is észrevehető: 86% körüli az értéke csökkent.Aki figyelmes az észreveheti, hogy a hónap utolsó napjainál valami történt.....
Nos , igen , elmentünk pár napra nyaralni.
07.27-én ragyogó időben készülődtünk :
Sütés, főzés , mosás vitte a kWh-kat....
De legalább napközben csináltuk amit lehetett így az "önellátás" nagyon magas lett : közel 99% !!!
Ilyen sokat jelent az , hogy amikor süt a nap, akkor "helyben" el is használja az ember a megtermelt energiát.
Persze másnap 07.28-n hajnalban keltünk.
A reggeli procedúrák után magára maradt a ház.
Szinte mindent kihúztunk a konnektorból.
A villany bojler letekerve 40 fokra , hűtők és a fagyasztó természetesen üzemelt tovább , ahogy a router + NAS is a szünetmentes tápegységre dugva bekapcsolva maradt !
A reggeli készülédésnél még a bojler bekapcsolt....aztán kora délután és éjfél környékén csak rámelegített 1-1 alkalommal.
Ezek a tüskék szépen ki is ugranak. Napközben viszont folyamatos 200W-os fogyasztás van. Ehhez jön hozzá a hűtő és fagyasztó ki/be kapcsolgatása, amikor is felmegy a fogyasztás 400 W-ra.
Az előző este viszont teljesen lemerült az aksi, ezért a reggeli vízmelegítés hálózati áramból történt....ami látszik is : az önellátás 85% lett csupán. Ha otthon maradunk és fogyasztunk többet , akkor magasabb lett volna az érték. -
válasz
gorbep
üzenetére
Nem attól lesz nyereséges a bányászat, ha azt nyilatkozza egy volt elnök, -akiről mindent elmond az a tény, hogy elnöksége ideje alatt kiléptette a nemzetközi klímaegyezményből az USA-t, mert szerinte "annak a betartása rengeteg kárt okoz az amerikai gazdaságnak"- , hogy "felpörgetné" azt. Jelentsen is ez bármit.

A bányász üzletágban termelhető nyereségen a bányászfarmokkal kell osztoznod. Azokkal, akiknek 4-5 nagyságrenddel nagyobb tőkéjük van. Ebben a versenyben az áram ára csak egy tényező a sok közül. Nem könnyű már az sem, hogy a hardver árát visszatermeld mielőtt teljesen alkalmatlanná válik a bányászatra. -
gorbep
őstag
válasz
zsiga19
üzenetére
Láttam már bányász gépet, amivel az egész lakást kényelmesen ki tudnád fűteni... mondjuk az azért volt vízhűtéses, hogy ne olyan hangja legyen, mint egy felszálló helikopternek
Itt ami még kérdés, hogy hogyan szabályozod a Hash-t a smart méter jele alapján... (bocsi, Crypto-ban láma vagyok) És persze a HW teljesítményt a jellemző PV maradékhoz célszerű belőni...Persze a bányász rig nem filléres beruházás, annak lehet érdekes, akinek van erre amúgy is HW-e, vagy a meglévő gépe elég combos valamiféle bányászathoz... persze nem kizárt, hogy az egész csak egy gondolatkísérlet, és sosem lehet rentábilis... de Trump felpörgetné a Crypto ágazatot, még a végén nyereséges is lehet...
-
zsiga19
tag
válasz
gorbep
üzenetére
Megkérdeztem a chatgpt-t a dologgal kapcsolatban
Nagyon sok konkrétumot nem tudtam neki mondani, csak ennyit:
Egy 4,5 m x 4,5 m alapterületű helyiségben padlófűtés van, mondjuk 20-as cső van lefektetve. A vízhűtéses számítógép egy 20 C fokos helyiségben van, napi 24 órában maximális teljesítményen járatva krypto-t bányászik. Mennyire melegszik fel a padlófűtésben lévő víz?
Mindenféle bonyolult számításokat végzett, amikhez egy csomó becslést használt fel, mint például a csövek közötti távolság a padlófűtésben, a számítógép teljesítményfelvétele, a padlófűtés hőleadása. Szerinte a (padlófűtésben lévő) vízhőmérséklet 25 és 40 fok között stabilizálódna (feltéve, hogy a helyiség megfelelően szellőzik és nincs túlzott hőfelhalmozódás).
Szóval, elvileg akár ki lehetne vele fűteni egy helyiséget
-
gorbep
őstag
válasz
axioma
üzenetére
Sokan tolják jacuzziba vagy bojlerbe hőként a túltermelést... de előtte meg lehet forgatni egy bányában...

3F-on bonyolultabb picit... már nézegetem a kettős konverziós invertereket, mert a klímákat se tudom szimetrizálni... sőt a nagyfogyasztók közül egyedül a fali töltőm szimmetrikus..., de nagyon aggaszt, hogy 90% hatásfok fölött nem találok...
Amíg tart szaldó, még van időm (remélem évek)Szerk: Az ötletet loptam... az autószerelőm Bitcoint bányászik, a műhelyében télen volt vagy 28 fok...

-
axioma
veterán
válasz
gorbep
üzenetére
ez kriptobanyaszat? mert akkor nagyon bizonytalan h mikor felezodik/duplazodik... igaz a 4-5Ft-ot amortizaciot beleszamolva is vszinu mindig verni fogja
gondolom csak akkuval, 1f, maskepp a 40/70 Ft-osbol is belehasznalna, nehez szabalyozni
Jobb lenne mas energiaigenyes [plane energiatarolos] dologra fogni, de nekem sincs jo otletem, es az uj mar bruttos lesz nyilvan -
Doki16
addikt
válasz
bitpork
üzenetére
Nekem is Deye van, de azt mondták, hogy be ne merjem kapcsolni, mert ejnye-bejnye lesz. Még külön bejött villanyszerelő és lenyomta az összes létező biztosítékot is. Nem merem bekockáztatni, nem ér annyit az egész.
#62202 gorbep: Egész nap velem a telefon, várom a hívást mint a messiást. Nekem ez a napelem olyan nagy álmom volt mindig. Tudom másnak nem nagy szám, de én amióta az eszem tudom erre vágytam és nagyon tűkön ülök már, hogy üzemelhessem, és végre a saját házam által termelt áramot töltsem a kocsimba
-
gorbep
őstag
válasz
bitpork
üzenetére
Azért ha jót akarsz magadnak, ha arra jársz figyeld a 2.8.0. regisztert.... általában 10 kWh-nyi "próbaüzemet" szoktak tolerálni... az felett bedurciznak...
A szabályozó nem túl gyors... túlcseppenhet picit, akkor is a óvatosságból -1 kW-ra állították... és ezek hosszú idő alatt összeadódnak...
-
modflow
veterán
Ha éves elszámolásnál túltermelésem van, akkor az ex. ÉMÁSZ hány fillért ad egy kW áramért?
-
VaZso
senior tag
Írtak itt néhányan korábban a firmware-frissítésekről - szabad/érdemes, nem ajánlott, stb.
...hát Sungrow inverter webes felületére belépve közli, hogy az optimális termelés és stabil működés érdekében a szoftverfrissítések automatikusan települni fognak készenléti időszakban. Ha le szeretnéd tiltani az automatikus frissítéseket, azt a plant konfigurációs oldalon teheted meg sikeres eszközkapcsolatot követően.
Ehhez képest július 19-én meg is történt az automatikus frissítés valamikor du. 4 óra körül.
Korábban olvastam olyat, hogy frissítéssel kivették a Modbus-TCP funkcionalitást a rendszerből, vagy legalábbis néhányan jelezték, hogy nem működött utána.
Ugye az inverternek egyetlen RS485 portja van, ami közösködik a saját adatkommunikációjával (tehát nem használható a kettő együtt), de utóbbin keresztül Modbus TCP működik.
Ajánlom nekik, hogy továbbra is működjön a Modbus-TCP, mert ellenkező esetben ki fogok kelni magamból.Szerk.: Bocs, két RS485 van rajta... egyik az adatkommunikáció (ez megy két helyre), másik az "okosmérő" helye.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Linux kezdőknek
- Látásjavító szemműtét
- Gitáros topic
- Nokia 8 Sirocco - tudja, honnan fúj a szél
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Bundle topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Napelem
- Akciófigyelő: jelentős kedvezménnyel nyit a Honor 600
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Okosóra felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- iPhone 16 pro 128GB Sivatagi Titán - 27% ÁFA (0395)
- ÚJ Lenovo Legion Pro 7 - Intel Core U9 275HX, 32GB, 1TB, RTX 5080(16GB), OLED 240Hz
- Playstation VR2 3 hónap garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Emailes panaszra semmit se reagáltak, én is személyes adategyeztetésre kértem időpontot...

Geresics