-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
313313
addikt
-
313313
addikt
válasz eegerferenc #63996 üzenetére
A fent lévő Holley mérők szoftvere modosítható távolról, MVM-nél biztos.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Reggie0
félisten
Az a baj, hogy ha ennyi a frissites, akkor elobb utobb a hekkeles is.
-
Technical
kezdő
Én dolgoztam az E.on-nál, 4 évvel ezelőtt jöttem el a cégtől.
A tapasztalatom az, hogy nemcsak a ˝háztartási˝ mérőket nem lehet OTA frissíteni, de a nagyfogyasztókét sem.Az adott mérő firmware verziója határozta meg a feltölthető paraméterfájlt, vagyis, hogy az adott készülék mit és miképpen mérjen...
Nem lehetett firmware frissítést csinálni!
Csak a helyszínen lehetett beavatkozni... azonosítás, jelszó stb.
dokumentálás, aláíratás.Persze azóta sok idő telt el...
[ Szerkesztve ]
-
eegerferenc
csendes tag
válasz Technical #63995 üzenetére
Bár nem vagyok eon-os, de a korszellem alapján ennek úgy kéne kinéznie, hogy egy központi helyen megnyomják az enter-t, kimegy az OTA frissítés, és már meg is van mindenhol a kellő számú tarifa...
Habár hazánk csúcsvállalatainak informatikai színvonalát tekintve lehet ez a sci-fi
-
313313
addikt
válasz Technical #63982 üzenetére
Nincs itt semmi sci-fi. Tarifamódosítás lesz mindennapszaki tarifán. Jan 1-től Smart óra adatai alapján már számláznak is. Következő lépés lesz a kif4. Eonos órák már 181, 182, 183, 184-re is tudják bontani a 180-as regisztert....
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
szithorszki
csendes tag
Szia! Eltelt pár hónap azóta, nem tudom a Sofar inverterről is van véleményed? Esetleg változott bármi Deye esetében?
-
veterán
válasz eegerferenc #63989 üzenetére
A közvetlen közelemben több fidesz szavazó napelem tulajdonos van mint nem Fideszes... hogy az átlag országosan mi azt nem tudom...
Ezeknél közös (fideszes napelemesek), hogy annyi a fő indok, hogy nekik jó és legalább nem a kommunisták lopnak...
-
eegerferenc
csendes tag
válasz chungey9 #63978 üzenetére
cirka 500.000 választó nem lehet ennyire letojva
De. És még több is. Ha gondolatban megpróbáljuk összeadni az összes eddig közellenségnek nyilvánított társadalmi csoport (egyetemisták, ellenzékiek, liberális gondolkodásúak, romák, más etnikai kisebbségek, ateisták, muzulmánok, minden nem keresztény, orvosok, eü dolgozók, pedagógusok, közoktatásban dolgozók, kb. az egész értelmiség, melegek, szaldósok, ...) lélekszámát, szerintem a lakosság több, mint 50%-a, de legalább milliós nagyságrend jön ki. Az az elv, hogy akit nem lehet egy Tények Pluszban felvillanó gombafelhővel halálra rémíteni, az nem kell. Már pedig aki napelemet telepíttet, az biztosan megüti ezt a szintet. Ez a targeting.És a vicc az, hogy ez így működik is. Mert elég jól kitalálták a dolgot. 2/3 csak a beton öntéséhez kell. Ha már mindent bebetonoztak / országgyűlési-kormányhatáskörből kiszerveztek, akkor a teljhatalom fenntartásához, az obstrukcióhoz már 1/3 + 1 fő elég. Mindez olyan rendszerben, ahol a képviselők kb. 60%-át egyszerű helyezéssel, "legtöbbet kapott mindent visz, többinek semmi" elv alapján választják olyan választókerületekben, amik úgy lettek meghatározva, hogy a "buborékosok" domináljanak benne. Amíg fideszből egy van, ellenzéki pártokból pedig sok, addig az amúgy többséget adó nemfideszesek úgyis szétszavaznak. Mindössze azt a kb. 1 millió buborékost kell a buborékjukban megtartani. Őket meg úgy válogatták ki, hogy ez könnyen menjen...
BTW Észak-Koreában is vannak választások formálisan, mégsem fogadjuk el demokráciaként...
De majd megint leszól valaki az égből, hogy ez nem a poltud fórum...
[ Szerkesztve ]
-
Technical
kezdő
válasz bozsokiandra #63980 üzenetére
A tarifa módosítás egyelőre sci-fi...
A H tarifa nem ˝halasztható˝, a klímáknál nincs semmilyen tárolás (puffer), hőszivattyúnál lehetne esetleg, de ki fogja ezt disztingválni...
-
bozsokiandra
tag
Kicsit offtopic (napelemünk nincs).
Elvileg (az eddig máshol olvasottak alapján), ha a nappalin+h tarifán meghaladja a fogyasztás az 5000 kwh-t (ez most először meg fog történni), akkor is cserélik az órát okosra.
Ez ha valóban így van, akkor hogy módosul a tarifa 2026-tól? Csak a nappalin jönnek be a kötelező csúcsidős emelt díjak vagy a h tarifán is? Az utóbbit tartanám logikusnak, mivel a fűtés az elég jelentős fogyasztás és könnyen halasztható, nem okoz gondot ha pár órára ki kell kapcsolni este, de van valami konkrét infó már erről? -
Technical
kezdő
válasz Frankie50 #63977 üzenetére
Úgy van, ahogy mondod.
Egyébként ezek a kretének egyszerűbb dolgokkal sem boldogulnak...
Egyedül a ˝jogszabályi háttér megteremtése˝ ami nagyon megy nekik.A smart mérők is csak kétféle tarifával boldogulnak, 1.8.1 és 1.8.2, amit lehet különbözően árazni ami a fogyasztást illeti.
Ja persze, majd a hálózati engedélyes megoldja... Minden vágya az lesz...
Majd elmúlik nekik ez is, mint a szaldó azonnali kivezetése.´26 -ban választás lesz. Az a szokás, hogy előbb osztogatunk majd utána fosztogatunk, ha jól emlékszem...
[ Szerkesztve ]
-
Strezi
őstag
Uhh mi van/lesz itt! Azthiszem nem megyek megreklamálni hogy sima ad-vesz órám van még
Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
gorbep
senior tag
válasz 313313 #63966 üzenetére
Itt ÜFSZ-on bediktáláskor fotón mutattam a forgómorgót (még bőven hiteles volt) a kisasszonynak... még haza sem értem, csörgött a telefonom, hogy időpontot egyeztessenek óracserére... (és KMSZ cserére is, ami miatt aztán bővítenem kellett... ) ... Eon É-Dunántúl...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
Kornel
veterán
válasz Reggie0 #63969 üzenetére
Szombat vasárnap jó, meg egyszer hétközben mondjuk otthon marad és a B (LPG-s autóval) megyek aznap, így 3 nap termelését használhatnám.
Egy BYD blade LFP biztosan jobb és megbízhatóbb technológia, mint egy sorozatosan kigyulladó LG Chen például. Én ettől egyáltalán nem tartok, annál inkább a mostani Ioniq38-amban lévő valószínű LG Chem akkumulátortól. -
Reggie0
félisten
-
asdf_
veterán
válasz Kornel #63965 üzenetére
Szerk: remélem nem lesz abból is plusz problémám, hogy 32-rol 40A-re bővítettem 1 fázison...
"Az elosztói teljesítménydíj fizetésének alapját – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a hálózathasználati szerződésben rögzített, a rendszerhasználó által a szerződéses időszakra igényelt (lekötött) legmagasabb vételezési teljesítmény (kW) képezi. A lekötött teljesítmény után a teljesítménydíjat akkor is meg kell fizetni, ha azt a rendszerhasználó nem veszi igénybe."
Bár ennek inkább majd a 32-32-32 amperesek fognak örülni. Már amennyiben érvényes ránk egyáltalán, mert keresztbehivatkozott jogszabály, az eredetit is meg kéne nyitni hozzá, hogy értelmezni lehessen egészében.
-
313313
addikt
válasz axioma #63964 üzenetére
Amíg a hiteleaítése nem jár le az órának, addig nem cserélik. Forgótárcsások 25-27-30/32 évet is megkaptak már gyártástól... Ha cserélik sima digitálisra fogják, kivétel a 5000/3000kwh/év.
Amúgy 32A-t simán átengedik a forgómorgón, bár ezt elosztója válogathatja...[ Szerkesztve ]
-
Kornel
veterán
válasz Reggie0 #63963 üzenetére
Most is van elektromos autó, maximum egy kis plusz befektetés és előrelépés lenne a V2L képesség, aminek így még előnye is lenne.
MG, BYD alapáron adja, 6-7 év garanciával.
Szerk: remélem nem lesz abból is plusz problémám, hogy 32-rol 40A-re bővítettem 1 fázison...
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
-
Reggie0
félisten
válasz eegerferenc #63907 üzenetére
Ugy erzem meg gyorsabban meg fog terulni az akku-s szigetuzem.
-
313313
addikt
válasz szacsa33 #63958 üzenetére
Azt nem tudom, ki kell hámozni a jogszabályból... majd lesz erre egy MEKH rendelet is, akkor tisztább lehet/lesz a kép....
-
313313
addikt
válasz axioma #63957 üzenetére
Smart mérők 80A-t bírnak el fázisonként.
Hozzányultak a vezérelt/B tarifához is más időszakok lesznek a fűtési idők.
H tarifát nem érinti a sávos időszak. Vezérelt/éjszakainál se lesz nagy varia azon kívül, amit mondtam.5000/3000kwh tipukisan az 1f fogyasztókra lett kitalálva...
Amúgy ez valami EU-s mizéria lesz....
-
axioma
veterán
válasz 313313 #63954 üzenetére
Es mi van a savozassal vezerelt [es H] oran? Ha rajuk nem ervenyes, oket miert nem kapcsoljak egyszeruen [nyilvan tajekoztstva hogy ez az uj szabaly] fullra ki ezen idoszakban? Agybaj, hogy ok generaljak az altaluk(!) atteheto(!) fogyasztas nem kis reszet a csucsidoszakba, aztan attol szedik az ebbol adodo veszteseget be, aki nem atteheto villanyt hasznal ugyanakkor...
Mennyire fugg ossze a fogy.mero tipusa es a rarakhato max amper? A leendo haznal az egyik me'g forgo-morgo, akkor lehet azt 1x32A -re kerve eves 2000kWh-t jelentve meg kene hagyni...
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz Kornel #63955 üzenetére
Az oké, hogy a mostaniban kívül maradsz, de írtam is, ha egyszer bekerültél (tavaly 5500-öt fogyasztottál) akkor nem hiszem hogy kikerülsz. Lehet több évet néznek majd és az alapján átlagolnak, lehet bekerültél ott maradsz, aztán lehet évente megnézik, amit te is remélsz...
Másrészről most mindenkinek augusztus 31 az elszámolás fordulója, mióta bevezették a rezsicsökkentés csökkentését. Legalábbis a rezsicsökis árnak....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Kornel
veterán
válasz 313313 #63954 üzenetére
Köszi, így már kezd világos lenni.
A mostani szaldó időszakban még tudok 5000kWh / év alatt fogyasztani, tehát egy ideig megúszhatom ha jól gondolom.Azt viszont kétlem, hogy ha most szaldós elszámolású HMKE-m van, akkor nem lehetne kilépni belőle, gyakorlatilag megszüntetni a napelemes rendszert (papíron). Aztán amit akarok, azt megoldom OFF GRID, hagyjanak békén
-
313313
addikt
válasz Kornel #63953 üzenetére
Lesz 3 idősáv kb 2 éve bemondták, mivel.már akkor törv3nybe iktatták:
6-17 nappali időszak itt várhatóan annyi a villany ára mint most
17-22 csúcsidőszak itt várhatóan drágább lesz a villany ára, plusz lesz egy teljesítmény díj, a legnagyobb negyedórás maxi alapján
22-6 völgyidőszak itt várhatóan kevesebb lesz a villany ára
Áazás az spekuláció, az időszakok és teljesítmény díj már törvénybe van iktatva.
Tegnaptól kif 4 a tarifa neve és 2026.01.01-től él azoknak akik:
- 5000kwh/év felett fogyasztanak mindennapszaki villanyórán (ezt majd viszik lejebb pár év múlva 3000kwh/év-re)
- akik 3*32A vagy e felett új bekapcsolásosak vagy ekkora teljesítményt kérnek.Késöbb lehet szó 15 perces energia ár kepzésről is, mert a Smart mérő jegyez mindent, ha jó. És akkor lehet egyéb probléma: térerő, akármi, szóval majd lehet fogadni az elosztó embereit, hogy órát bütyköljenek/cseréljenek random...
Szerk.: ha egyszer bekerültél a rendszerbe, szerintem bent is maradsz. Amúgy meg előbb/utóbb valamelyik feltételbe úgy is belekerülsz...
[ Szerkesztve ]
-
Kornel
veterán
Igen, de sokan legalább 5 napot dolgoznak, leginkább akkor, amikor süt a nap, ergo max 2 napot tud tölteni akkor, amikor a napelem leginkább termel, ráadásul ilyenkor van amikor nem is vagyunk otthon. Home Office nulla, magyar KKV, itt nem is lesz - maximum elmegy akinek nem tetszik.
Amin még gondolkoztam, hogy szombaton és vasárnap valószínű télen is meglenne egy feltöltésre az energia (38kWh maximum), hétközben pedig szerdán feleségem belsőégésűjével közlekedek, ő úgyis legtöbbször itthon van / tud lenni ha akar, így gyakorlatilag 1 napi utam kivételével kompromisszummal bár, de tudnék a termeléskor tölteni.
B opció szaldóból teljesen ki, és OFF GRID autó töltő hálózat, esetleg klíma / mosógép mosogatógép.
-
313313
addikt
válasz Kornel #63948 üzenetére
Nem az idei/folyó fogyasztást nézik...
Maga a rendelet nem mai több éves, van elosztó aki már 4-5 éve Smart órát szerel az 5000kwh felett fogyasztókra.
2025/2026-tól az 5000kwh-t leviszik 3000kwh-ra, az meg majd a rezsicsökkentett mennyiség már....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
veterán
válasz eegerferenc #63933 üzenetére
e auto töltő visszavehető 3x6A-ra is akkor nem nagyon befolyásol... okosítható és akkor pont annyit használ fel ami kimenne a hálózatra napközben...
-
Kornel
veterán
válasz edeleny #63947 üzenetére
Én volt olyan év, amikor fűtésre napi 2 köbméter gázt használtam (padlót vissza melegítettem 20 fokra) a többi klíma, és úgyis belefértem a szaldóba.
Ha igaz a fenti Ferenc felé értelmezés, akkor azonnal abbahagyom a klímával fűtést és maximum az autót töltöm, de ugye azt is csak a termelési időszakban érdemes ezek szerint, ráadásul pontos számok sincsenek.
-
edeleny
őstag
válasz Kornel #63944 üzenetére
Minisztériumi nyelvről valaki lefordítaná miről is van szó?
Hiba olvastam vissza mindent, semmit nem értek!
Az átmeneti időben én is klímával fűtök.
Ez lesz a harmadik fűtési szezon. Több mint a fele gázt spóroltam meg így. Nyilván ilyenkor a fűtés non-stop megy.[ Szerkesztve ]
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Kornel
veterán
Most egy elektromos autóval kis klímás kiegészítő fűtéssel 5134 kWh lett az éves fogyasztásom.
Mire számíthatok ezután? Felejtsem el a klímás kiegészítő fűtést, és csak a szükséges minimális áramot fogyasszam el, hiába többet termelek?
-
Andras6800
senior tag
válasz axioma #63918 üzenetére
"Amugy evek ota pampogok ezert, sot mikor kijott akkor is mondtam h baromsag, hogy futes arammal + napelem fele osztonoztek a nepet a gaz helyett..."
Így van, ez megint csak beszívatásra volt jó ebben a formában. Egy megfelelő energetikai tervezésben van helye ennek a megoldásnak, de nem így. Mondjuk ebben az országban már tervezni sem lehet 1-2 évre előre...
Passzív ház kell, meg teljes szigetüzem.... villanyfűtés fúrt kúttal... oszt ennyi. A zárttéri szennyvíz az macera, de arra is van már technológia, hogy ne kelljen annyit hívni a szippantósautót.
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
axioma
veterán
válasz gorbep #63937 üzenetére
most lesz epitkezes, 3 lakasra jo a telek, bar azt nem tudom h igy mennyi kulonbseg - ja es most VAN 3 villanyora, most iratodik a nevemre [osztatlan kozos volt eddig]
hat passziv, nem zero, es van jelentos alapfogyasztas is
Ha a napelem altal termelt aramot helyben [aka'r akkun at] autoba toltom azt megadoztatjak, akkor lazadni kell...[ Szerkesztve ]
-
tomi07
tag
Teljes önerőből csináltattam a rendszert, fizessék az inverter cserét és az akkut utána átmegyek! Még van 9 évem, utána felrakok egy hálózatos szigetüzeműt külön panelekkel /más tájolásal/és akkuval az elosztókat átkötöm arra. Természetesen a mostani rendszer is marad.
Szerintem ezzel a megoldással minimális lesz a hálózatról fogyasztás. -
VaZso
senior tag
válasz gorbep #63935 üzenetére
Vagy semmi sem akadályoz, hogy önként visszaadd a szaldót és dalolva kérd át magad a bruttó elszámolásba...
Mintha mondtak volna valamit anno, hogy a bruttó elszámolás olyan
és annyival jobb lesz, hogy a szaldósok akár át is akarnak majd jönni rá.Lehet, megoldották, csak kicsit korrigálni kellett a kijelentést.
-
gorbep
senior tag
válasz axioma #63934 üzenetére
Nálunk 2 lakás van, Én már bepróbálkoztam, Eon nem ad két csatlakozási pontot, csak ha más-más a Hrsz... Ha ebben gondolkodsz, akkor társasházzá kell alakítanod.... na azzal is jönnek elő problémák...
Amúgy meg hiába próbálunk okosak lenni, 1 év múlva majd jön valami bünti a társasházakra, és még meg is szívhatod...
Ha most építkeztek, gondolom zéró energiás ház lesz... vagyis a villanyod legnagyobb része autótöltés lesz... ha tippelnem kéne azt kiveszik a normál villanyból, hogy rátehessék a jövedéki adót, akkor meg hiába erőlködtünk...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
VaZso
senior tag
Másrészt mivel éves szaldós vagy, ezért a többi KIF4-eshez képest még azzal is bűntetnek, hogy neked nem lesz zónaidő.
Szerintem itt az lesz a gondjuk, hogy a fogyasztást / betáplálást az év során valamikor megteszed, és nem egy adott időpillanatban fogy el a különbség, ahonnan el lehetne kezdeni a zónaidős számolást...
Pedig valahogyan itt is meg kellene oldani az emberek ösztönzését a fogyasztásuk áthelyezésére, és ezt valamilyen formában honorálni.
Ha völgyidőszakban fogyaszt, akár azért, mert túlfeszültséggel lekapcsol az invertere, ne számoljanak már neki csúcs időszakos árat!A teljesítménydíj (havi csúcsteljesítmény?) különösen érdekes, ha az ember termelési időszakra időzíti a mosógépet / mosogató gépet, esetleg hőszivattyút, túlfeszültség miatt az inverter megáll, a teljesítménydíjat meg jól felszámolják?!
-
gorbep
senior tag
Lehet hogy a cél, hogy az Excel kiadja, hogy kell neked annyi akksi, amennyi a csúcs napi fogyasztásod... és akkor kis szerencsével még az 5000 kWh alá is becsúszhatsz... a 3000-es határon már ez sem segít...
Vagy semmi sem akadályoz, hogy önként visszaadd a szaldót és dalolva kérd át magad a bruttó elszámolásba...
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Ugy latom kezd eldolni, hogy az uj hazat jogilag 2 lakasnak kell felepiteni, ket 3f [32-8-8 + 12-10-10], olcsobb, autokat ketteszedjuk, az egyikre a szellozteto-temperalo, a masikra a szerverek fix fogyasztasa... tobbi ahogy kijon.
Amugy auto nem a 18-22 idoszakban tolt most sem, es csak 10A-en [a masik egyelore 6A-en], az se loghat ki tulsagosan, ritkan a 16A-es de az napkozben, foleg termeles alatt.[ Szerkesztve ]
-
eegerferenc
csendes tag
válasz axioma #63918 üzenetére
Mi valtozik?
Egyrészt mivel szaldós vagy és évi 5MWh-nál többet fogyasztasz, ezért neked onnantól nem 37-70Ft/kWh lesz a vételezés, hanem a csúcsideji KIF4 tarifa. Amiről eddig mélyen hallgatnak hogy mennyi, de úgy érzem nem csak + pár % lesz, hanem a többszöröse az eddiginek. Valahogy úgy, ahogy a kiadott lakásoknak hirtelen ipari vízdíjat (3000Ft/m3) kell fizetni...Másrészt mivel éves szaldós vagy, ezért a többi KIF4-eshez képest még azzal is bűntetnek, hogy neked nem lesz zónaidő. Minden vételezéstöbbletet csúcsideji tarifán számolnak majd, függetlenül attól, mikor fogyasztódott. Úgyhogy még a fogyasztás átütemezésével sem lehet játszani.
Harmadrészt az e-autó töltőjének (vagy bármi másnak) X kW-os csúcsteljesítménye alapján pluszban még rád terhelnek egy jó kis teljesítménydíjat...
-
tomi07
tag
válasz eegerferenc #63929 üzenetére
Hosszú távon gondolkozz, nem egy évre szerződtek a gázbeszerzéssel. Közben megépül egy atomerőmű. A gázt eladva jobban járnak mintha abból állítanak elő áramot.
Ja és ne felejtsük el, hogy az épülő akkumulátor gyárak valószínűleg napelem parkokat is fel fognak húzni! -
gorbep
senior tag
válasz eegerferenc #63929 üzenetére
és mennyit is buknának rajta? m3-enként kb 15 Ft ért adnák el, mínusz az erőmű működési/amortizációs költsége... Azaz saccra még akkor is bukó, ha ingyen vették volna, azt meg sose tudjuk meg, mennyiért is szerezték be... ha ez még a háborús őrületben betárolt gáz, akkor min 500 Ft/m3 és akkor még nagyon finom voltam...
ennél sokkal jobban járnak, ha reszicsökis áron 100/700 Ft-ért kinyomják a lakosságra...
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz gorbep #63927 üzenetére
Nyilván megvárom a számokat, de a klíma nálam pont délutánonként ját csak télen... Mondjuk első körön beleférek az 5000kwh-ba.
Bár ez idősoros mérés, és cdak 56kw lekötött teljesítmény felett fizetendő, de azért kiindulási alap lehet.
Most 3*125A rendelkezésre állója (hogy ott van, bármikor használhatod, ha nem használsz 1kw-ot se akkor is annyi) havi 95k, ez 2019 nyarán még 20k volt....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
tomi07
tag
válasz Andras6800 #63925 üzenetére
Inkább az lehet mögötte, hogy túl sok gázt vásároltak be, akit csak tudnak át akarnak terelni a gázfűtésre. Az elektromos fűtésre túl sokan váltottak ezért nem fogy el a gáz, a tárolása meg gondot okoz.
-
gorbep
senior tag
Mindenesetre a gáztűzhely elektromosra cserélése projektet leállítom....
Azt mégse mondhatod otthon, hogy nincs főzés... feldobsz egy fazékba vizet tésztát főzni, aztán máris van egy 7 kW csúcsidejű max fogyasztásod... aztán nézegetheted a jövő havi (ki tudja mennyi?) elosztói alapdíjadat... gondolom nem csak jelképes lesz... mag ha jól értelmezem a következő havi RHD-ra is hatással lesz, tehát duplán szívás...
A többi fogyasztó korlátozása a csúcsidőben kisebb fájdalommal megoldható... minden okos konnektorokban van, Home Assistant 17:59-kor kikapcsolja az összes ilyen konnektort, 22:01-kor meg vissza. Hűtők simán áthidalják, mosógép, mosogatógép meg vár... de véletlenül sem tudja senki elindítani...
Meg lehet fel kell élesztenem a kettős konverziós UPS projektet, amit a 3F aszimmetria miatt terveztem... 18-kor a rendszer 4 órára leválik a töltő körről, és kvázi szigetüzemben megy 4 órát...
[ Szerkesztve ]
-
Andras6800
senior tag
Valami mozgolódás van. Vélhetően van összefüggés az adatszolgáltatással is. Nem tudom mi lesz ebből, de jól nem játunk az tuti. Már jóideje megy az ágyazás a napelemesek gyűlölésének. Lassan learatják a termést. És persze majd nem napelemesek szopatását megmagyarázzák, hogy a napelemesek miatt van.
Kell a píz, mert drága a kínai meg orosz hitel törlesztője.Aztán ilyen faja jogbiztonság mellett csodálkozunk, hogy nem ruháznak be az emberek… meg zsugorodik a gazdaságunk.
[ Szerkesztve ]
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
axioma
veterán
vagyis aki nem teljesen latja el maga't [pl. a palyazatos max 5kW inverteres vagy 1f 5/2.5 max, csak besegitsen], az a volgyidoszaki fogyasztasat is szivatos aron kapja? Mennyi ez a sarc, kiderult mar?
A nem szaldos is erdekel majd, most csak a meglevo beruhazasom ertekemelesenek elolvadasat latom elsore...[ Szerkesztve ]
-
Frankie50
tag
Üdv!
Jó helyen élsz Nálam kicsit gyengébb mint a tavalyi, kb két átlagos napi termeléssel kevesebb. Csak pár napon jutott el a vágásig, másfélszeres panel mennyiséggel, cserébe sok volt az esős, felhős nap.Október az elszámoló hónapom, kb 250 kWh plusszal zártuk azt a 12 hónapot
Szóval éves elszámolásban egyenlőre rendben van így. -
4D4M
senior tag
Több zónaidős elosztói forgalmi díj megállapítása esetén az elosztó által legalább havi gyakorisággal leolvasott, zónaidők szerinti villamosenergia-mennyiségek jelentik a díjfizetés alapját, kivéve a 9. § (2a) bekezdése szerinti esetet, amikor az elosztó a 9. § (2d) bekezdése szerint meghatározott nettó (szaldós) vételezési mennyiséget a csúcsidőszaki forgalmi díjjal számolja el.
Itt elvileg csak a szaldós különbségképzés után fennmaradó mennyiséget akarják extrán megsarcolni.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
axioma
veterán
Bocs, de en ezt igy nem ertem. Van evi 15MWh termelesunk es hasonlo fogyasztasunk, e-autok miatt, futesre nem hasznaljuk, atlag haztartas gorbejehez lehet hasonlo a nyar-tel ara'ny [tenyleges fogyasztasban, amit az ontermeles persze torzit]. Mi valtozik?
Amugy evek ota pampogok ezert, sot mikor kijott akkor is mondtam h baromsag, hogy futes arammal + napelem fele osztonoztek a nepet a gaz helyett...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Itt egy értelmezés, hogy egyelőre nem érint senkit a módosítás hátrányosan...
Hogy igaz-e vagy nem... nem tudom
-
veterán
És mi a szép az egészben? A rendszerhasználati díj jó része Mészáros és társánál köt ki...
-
Balázzs
senior tag
Néztem, teljesen értelmezhetetlen (számomra) ahogy megjelent, lehet ez most a bünti a szaldósoknak, nekik se legyen jó.
-
eegerferenc
csendes tag
Korábban volt szó arról, hogy aki lakossági fogyasztóként évi 5000kWh felett fogyaszt, arra majd más szabályok fognak vonatkozni. Ezzel kapcsolatban volt olyan bizonytalanság, hogy az éves szaldósok immunisak-e rá.
Most jött ki a MEKH legújabb agyhúgyköve: [link]
Bár elég követhetetlen (rendelet módosítójának a módosítója tele kereszthivatkozásokkal), nem is fogalmaz világosan, de amit ki lehet következtetni belőle, az röviden:
1. Nem, a szaldósok nem lesznek immunisak a dologra. Rájuk is más szabályok fognak vonatkozni 5000/3000kWh felett, habár nem világos, hogy össz vételezésre vagy szaldóra (vételezéstöbblet) van-e a limit
2. A tarifák előre láthatólag a következőképp alakulnak (csak lakossági esetre, a többit nem néztem):
kisfogyasztó csakfogyasztó: KIF1-ben volt, marad is ott
nagyfogyasztó csakfogyasztó: KIF1-ben volt, megy KIF4-be (havi elszámolás + csúcsidőben bűntető RHD + okosmérős havi teljesítménydíj)kisfogyasztó bruttós: betáp 5Ft volt, marad is annyi. vétel KIF1 volt, marad is ott
nagyfogyasztó bruttós: betáp 5Ft volt, marad is annyi. vétel KIF1 volt, megy KIF4-bekisfogyasztó szaldós: eddig KIF1 az év végi szaldóra, marad is az.
nagyfogyasztó szaldós: eddig KIF1 az év végi szaldóra. ettől kezdve a KIF4 csúcsideji bűntető RHD a teljes év végi szaldóra zónaidőtől függetlenül + okosmérős havi teljesítménydíj akkor is, ha az éves szaldó negatív.Magyarul azoknak, akik eddig a szaldót "elektromos fáskamraként" használták, akik eddig a napelem+szaldó+hőszivattyú(/ohmikus) kombóval akartak/nak fűteni (mint én), azoknak most tövig lenyomják a lóf*t a torkán.
Eddig a szaldósok jártak aránylag a legjobban, de ha jól értelmezem azt, ami a közlönyben van, ők járnak most messze a legrosszabbul. Lehet, hogy azzal járunk a legjobban, ha maguktól visszaadjuk a betáplálási engedélyt és visszakötjük a gázt, még mielőtt további "ösztönzőket" akasztanak a nyakunkba...
PS.: És persze az egész mindenszentek előtt éjjel jön ki, hogy senki ne foglalkozzon vele...
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
Többi októberhez képest a mostani milyen volt? Érezhetően erősebb, nem? Próbálom belőni magam, mennyivel korrektúrázzak a túlnapelemezés miatt. Hülye számolási módszer jön, a havi termelésem a tetőn levő kWp 75x-ese lett ebben a hónapban. Ez mennyi azoknál, akiknél velem ellentétben nem egy vízszintes vonalat húzott (még mindig ) az inverter mondjuk október 20, 21, 22-én?
[ Szerkesztve ]
-
Strezi
őstag
válasz Kornel #63892 üzenetére
Egy V2L autó igen jó lehet, még egy mostani pl. Ioniq 3.6kW(ha jól tudom) is elég alapvető fogyasztókat szinte a végtelenségig kiszolgálni. Max nem a mosógéppel együtt fog menni a vízforraló.
Ajánlani tudok Off grideket, de én csak Deye hybridekkel foglalkozom. Látod itt is ajánlottak már jó áron. LFP akukkal kb. nem lehet mellélöni, gyártó szinte mindegy, legyen EU raktáron nekik. Seplos, Basengreen, GobelPower , PowMR így hirtelen amik beváltak.Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
gzbotii
nagyúr
válasz Doki16 #63871 üzenetére
Adnak kemény 2.05Ft-ot (0.25 bani) kWh-óránként, szóval visszatölteni (itt) sem éri meg.
Én egy 6.97kW-os rendszert választottam egy 10kWh akkumulátorral. Futok egy kört a kivitelezővel, lássuk, hogy mennyi lenne egy nagyobb aku.BB9000 köszönöm neked is a segítséget
When every logical course of action is exhausted, the only option that remains is inaction.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés