-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
peternac
tag
válasz 313313 #65828 üzenetére
éves szaldóban vagyok (remélem, eddig abban voltam), sima visszatermelős
2022.11.24-én cseréltek órát, onnantól megy a termelés
most 2025 elején volt meg a teljes második évem
nekem eddig január 15 volt az éves fordulónapom
nem vagyok elektromos iparban dolgozó
ezek szerint kif4?
az éves szaldó ugyanúgy megmarad? vagy mi lesz ezután? -
peternac
tag
éves leolvasás téma, nem tudok éveset diktálni
Budapest, volt ELMŰ (most már talán EON?) terület
érkezett email (ahogy tavaly is) Jan 15, 2025, 8:06 AM-kor, miszerint:
"...Tájékoztatjuk, hogy elkezdődött a villamosenergia mérőóra állásának éves diktálása, amit az applikációban tett nyilatkozata alapján Ön fényképesen, az applikáción keresztül küld be. Ez azt jelenti, hogy Önnél személyes leolvasásra nem kerül sor.Kérjük, hogy villamosenergia mérőórájának aktuális állását jelen levelünktől számított 7 naptári napon belül, az applikáció „Mérőóraállás bejelentése” menüpontjában rögzítse.
...
Hogyan tud mérőállást rögzíteni?Éves mérőóra állás diktálásra 2024. január.1. napjától kizárólag az E.ON Hálózat alkalmazásban és az online ügyfélszolgálatunkon (eloszto.elmu.hu/) van lehetőség az alábbi menüpontokban:
· E.ON Hálózat alkalmazásunkban a „Mérőállás bejelentése”
· Online ügyfélszolgálatunkon a "Mérőállás bejelentés/Fényképes leolvasás" menüpontban.
Felhívjuk a figyelmét, hogy a havi mérőóraállás diktálására továbbra is az MVM Next EnergiApp alkalmazásban van lehetősége, ez azonban az éves diktálást nem váltja ki.
..."Tavaly ez sikerült is.
Most ha belépek az ELMŰ-s oldalra és diktálnék fényképesen, akkor ez fogad:
(M25): Önnek nincs éves diktálási időszaka, vagy tarifája szerint csak árváltozásra diktálhat!
Tavaly ugye tudtam, működött, az idén nem.
Ami még feltűnt, hogy ezen az ELMŰ-s oldalon látom, hogy év végén leolvastak, 2024.12.31-ére van a napelemes órára "Elosztói leolvasás"-os óraállás rögzítve. Valszeg távolról (vagy személyesen, az óra kint van "közterületen", hozzáférhető és látható) leolvasták.
Másnál is ilyen remekül működik ez a dolog?
Igazából nekem csak azzal van bajom, hogy ha nem diktálok, akkor valami baromságot be fognak becsülni (ráadásul van H tarifás óra is), és rosszul járok/esetleg feleslegesen kell fizetnem majd érte (H tarifán nulla fogyasztás, nappali órán meg plusszban vagyok).
Ügyfélszolgálatot majd megpróbálom elérni, de nyugtassatok meg, hogy nem egyedül velem szúrtak ki.
+bónusz: az MVM Next-es csoda oldalról eltűnt az összes eddigi áram számlám. Vicc, amit ezek így művelnek. -
peternac
tag
válasz rolltrade tm #64868 üzenetére
boldogat!
a csoki és virgács helyett hozhatott volna egy kis napsütést
az elmúlt 1-1,5 hónapban itt alig sütött a nap, katasztrófa!!4!4
igaz a tavalyi termelésnél már most több lejött, hála a tavaszi, nyári napnak -
peternac
tag
válasz modflow #62269 üzenetére
ha visszakeresel a frissítés szóra itt, akkor láthatod, hogy pár hónapja erről ment itt a csevej, hogy érdemes-e/kell-e frissíteni az inverter (és esetleg a wifi dongle+egyéb cucc, pl optimalizálók stb.) fw-jét
én eleinte frissítgettem, mindig a legfrissebb volt fent, mostanában csak ha eszembe jut
tekints erre úgy, mint bármelyik kütyüre, pl. router, wifi ap, tévé stb.
van aki egyből felrakja a frissítéseket, van aki csak akkor frissít, ha kötelező -
peternac
tag
válasz topas100ec #62263 üzenetére
meg is van, ez lesz az oka, köszi
este tolok is egy frissítést, mert miért ne
nekem most ...SPC159 verzión van az inverter -
peternac
tag
válasz snooze #62257 üzenetére
nekem is volt 2064/10-es hibám 05.14-én és 06.17-én
szintén Huawei 5kW-os inverter
a bejegyzések szerint egy percen belül már törlődtek is
a szomszédnak szintén (inverter ugyanolyan), kb. másodpercre pontosan akkor, mint nekem
eleinte paráztam, hogy miez? majd ránézett a telepítő is, elvileg nincs semmi gond
azóta nem jött elő, és a termelés megy rendben -
peternac
tag
van egy ilyen oldal, elvileg ez hivatalos: https://napeleminfo.mekh.hu/
Adatbázis dátuma: 2024.01.01.
szerk:
azért ez is ott van: "Tudomásul veszem, hogy a lekérdezett információ csak tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek, vagy nem helyettesíti az elosztóhoz benyújtandó hivatalos igénybejelentést:"[ Szerkesztve ]
-
peternac
tag
válasz gorbep #51951 üzenetére
pár hónapja/bő fél éve még arról volt szó, hogy a teljesítménybővítés nem szól bele az éves szaldóba (volt ELMŰ terület, Budapest), mert úgymond nem a hmke-vel kapcsolatos a módosítás (hmke minden eleme marad változatlan - főleg ugye az inverter, nem kerül fel új/másik/más telejsítményű inverter)
én el is indítottam a bővítési igényemet 3x16A->3x32A-re még 2023 január 6-án, azóta semmi nem történt
mennyire foglaltak mostanában az elműs műszakis ügyfélszolgálatos vonalak? mert mindig mikor próbálkoztam (pár hónapja utoljára), akkor fél óra "elevator music" után bontotta a vonalat -
peternac
tag
válasz joghurt #46574 üzenetére
tavaly november végén indult a miénk
én is kíváncsi vagyok, hogy milyen számot fog hozni
de azt mindenki írta, hogy tavaly év vége óta mindenkinek jóval kevesebbet hozott, mint eddig, szóval nincsenek nagy ábrándok
ha hozza a PVGIS becslést: 7221,61kWh/6,44kWp=1121,36 akkor már örülök, mert fedezi bőven az össz villanyfogyasztásunkat -
peternac
tag
válasz snooze #46573 üzenetére
hát úgy könnyű, arrafelé süt itthon a legtöbbet a nap
https://napelemtanacsok.hu/magyarorszag-napenergia-felhasznalasa/
https://www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/altalanos_eghajlati_jellemzes/sugarzas/
nomeg gondolom délre néznek a napelemek és 35 fokban állnak? -
peternac
tag
válasz Blackmate #46531 üzenetére
hát nyilván ez a jobbik eset, nem hiába van ott
ha nem fogod meg soha a bordát/külső fémet valahol az inverteren, akkor elvileg nincs jelentősége (főleg ha elérhetetlen helyen is van)
de pl. egy fém testes lámpát mindenképpen bekötök, mert ott ugye hozzáérsz a kapcsoló miatt -
peternac
tag
válasz korcsi #45031 üzenetére
grat, ilyen gyorsan hogy sikerült?
én január 6-án indítottam teljesítménybővítési igényt online
eddig csak az automata email jött vissza, várok az mgt-re... (Bp., volt ELMŰ terület)
te mikor indítottad, hogyan? (online, offline ügyfélszolgálaton? számít ez egyáltalán?)
és milyen terület, szolgáltató?
próbálom őket telefonon elérni, de fél óra várakozás után megszakítja a vonalat mindig
üsz. irodába helyet foglalni műszaki ügyre meg lehetetlen -
peternac
tag
válasz kardkovacsi #44716 üzenetére
gyors keresés után: https://www.youtube.com/watch?v=SW3zkISmfig&ab_channel=Szepi
-
peternac
tag
válasz ssarosi #44268 üzenetére
Pl. Home Assistant kozbeiktatasaval biztosan, csak magat az eszkozt hasznalva is talan: https://shelly-api-docs.shelly.cloud/gen1/#shelly-em
Irany az Okosotthon topic -
peternac
tag
válasz Janusz001 #44041 üzenetére
huh, akkor passz
lehet, hogy az EM nem írja ki
a letölthető CSV-t nézted? valahol le lehet tölteni a gyűjtött adatokat, 1 évre visszamenőleg
abban talán benne van
---
közben megnéztem: https://shelly-api-docs.shelly.cloud/gen1/#shelly-em
valóban nem tudja az áramerősséget
mondjuk a teljesítményből és feszültségből tudsz számolni közelítő áramerősséget (power factor sincs sajnos)
a 3EM tudja alapból[ Szerkesztve ]
-
peternac
tag
válasz Janusz001 #44038 üzenetére
Nekem is 3EM van, de gondolom az EM is ugyanaz, csak 1 fázis.
Napi maximum pillanatnyit csak akkor tudsz nézni, ha gyűjtöd az adatait pl. Home Assistant-ba. A saját weboldalán (és a felhőbe, ha be van kapcsolva) csak a fogyasztás és visszatermelést gyűjti:
Pillanatnyi áramerősség van alapból:
De ahhoz hogy teljes képet kapj, érdemes bekötni HA-ba és/vagy egyéb okosotthon rendszerbe. -
peternac
tag
válasz ftamas0201 #43194 üzenetére
akik nálunk cserélték az órát szerelők, ők is nagyon napelem ellenesek voltak
de elismerte, hogy szar a hálózat így is, nem visszatermelésre lett ez kitalálva, és minek terheljük feleslegesen napelemmel... -
peternac
tag
válasz mlaci01 #42521 üzenetére
nálam is hasonló
nekem lakáson belül van a mosokonyhában egyéb gépekkel együtt
jelenleg ott 24,4 fok van 30%-os relatív párával
eddig még nem vettem észre, hogy throttlingolna a magas hő miatt
szóval sztem "jóvanazúgy"
a nyári csúcsot is remélem kibírja így -
peternac
tag
válasz Zolee897 #42433 üzenetére
nem volt laza
mikor csereltuk, akkor rendesen ra volt huzva (ugy emlekszem)
zart Hensel szekreny, para kicsapodik es konkretan folyik benne mindig a viz
annyira zart, hogy felulrol a fenti dobozbol kb atfolyik a viz
szoval parara/vizre gyanakszunk
villanyos topikba is beirtam, ott is inkabb a laza kotest mondtak
most ki lett cserelve, neha szelloztetem a villanyszekrenyt meg torolgetem a vizet -
peternac
tag
válasz Zolee897 #42423 üzenetére
hasonló nálam is volt
igaz nem 10V, de 2-3-4-5V fesz különbség az egyik fázison a másik kettőhöz képest
nekem emiatt volt: [kép] [kép] [kép]
a kinti villanyóra szekrényben szépen megégett az egyik kismegszakító
tünetek: lámpa villogás, rossz időben gyakran leverte a kismegszakítót, stb.
ill. ha termelt a napelem, akkor 3-4V-tal magasabb volt a fesz, mint a másik kettőn
ha fogyasztás volt, akkor meg 3-4V-tal kisebb volt a fesz
szóval első körben nézd át a kismegszakítókat, kötéseket -
peternac
tag
válasz Caranita #42250 üzenetére
egy 5kW-os Huawei hőmérséklete a mai napon+teljesítmény
kereken 13kWh lett a mai termelés
házon belül van, a fűtetlen mosókonyhában
viszont mivel itt van az összes gépészet, kb. ugyanannyi a hőmérséklet, mint a lakásban
kíváncsi vagyok nyáron mi lesz (mondjuk akkor meg hideg van itt, mivel hűteni is tud a hőszivattyú )
---
jaigen, és ma volt az eddigi lifetime teljesítmény csúcs (nov24 óta): 5446W[ Szerkesztve ]
-
peternac
tag
-
peternac
tag
válasz Zolee897 #42036 üzenetére
ha a smart dongle-n keresztül akarsz rá kapcsolódni, akkor neked nem is kell az a beállítás (Local O&M)
a modbus tcp-nél meg restrictedet válassz, és add meg a home assistant szervered IP-címét
így csak az tud rá kapcsolódni
ez azért jó, mert egyszerre csak egy eszköz kapcsolódhat modbus tcp-vel az inverterhez (lehet h ezért utasította el/várt sokat, mikor beálítottad volna HA-ban, mert már valami foglalta) -
peternac
tag
válasz Zolee897 #42029 üzenetére
az inverter saját AP-jára csatlakozz fel és a SUN2000 appban állítsd át
habár lehet hogy a fusion solar-on belül a device commisioning is kb. ugyanez
de a fenti biztosan működik, mert én úgy csináltam
ha megváltoztattad az inverter saját AP jelszavát akkor az is kell, utána meg a telepítői jelszó
az inverter saját AP-ját úgy hívják, hogy SUN2000-XXXXXX, alap jelszó: Changeme
az alap telepítői jelszó meg: 00000a
MODBUS TCP Guide: https://forum.huawei.com/enterprise/en/modbus-tcp-guide/thread/789585-100027[ Szerkesztve ]
-
peternac
tag
teljesítménybővítések mostanában mennyi idő alatt futnak át? (volt ELMŰ terület)
hónapok, évek?
igény beadása után itt is 30 napuk van megküldeni az MGT-t?
volt ELMŰ területen is csinálnak elszámolást az amperbővítéskor (azaz egy mini szaldót)?
pár házzal odébb tavaly év vége felé szomszédnak nem volt elszámolás ilyenkor, azaz nem összesítették neki a termelést-fogyasztást -
peternac
tag
válasz tothgabor73 #41511 üzenetére
nekem dongle spc125, inverter spc148
es nincs ilyen problemam (vagy nem vettem meg eszre)
dongle-t elvileg ugy lehet frissiteni, hogy inverter kikapcs bekapcs utan par percig elerheto a dongle sajat wifije, es azon keresztul
elotte le kell tolteni a dongle fw fajlt
en meg nem csinaltam, mert mukodik ami nekem kell (FusionSolar es lokal modbus over tcp) -
peternac
tag
válasz tomazin #41415 üzenetére
0 önerősökkel is jól kibabráltak, cikkből:
A napelemes pályázatok nyerteseinek november óta küldik ugyan a támogatói okiratokat, azonban a legtöbben egyúttal már „le is csúsztak” a betáplálás lehetőségéről – írja a közlemény. Nekik tehát kiegészítő eszközöket, például energiatárolókat kell beszerezniük, hogy megvalósíthassák a projektjeiket. Ez nagyjából 45 ezer pályázónak jelent tetemes pluszköltséget, ráadásul olyat, amire nem vonatkozik a korábban elnyert támogatásuk.
itt az szívta meg legjobban, akinek lett volna valahonnan önerő, és akkor mehetett volna szaldóba, de így meg még plussz költség és a szaldó is ugrott, remek
sokan fogják visszamondani, az biztos -
peternac
tag
user manual alapjan (elvileg ugyanaz minden Huawei inverternel a jelszo reset menete, -M1, -M2 ... es a meret is mindegy): https://support.huawei.com/enterprise/en/doc/EDOC1100163578/8428a674/resetting-password
a telepitoi jelszot, wifi beallitasokat es a felhohoz valo kapcsolodasi parametereket kell ujra beallitani (ill. opcionalisan az inverter sajat wifi jelszavat is meg lehet valtoztatni)
az en ertelmezesem szerint ilyen telepitoi jelszo reset eseten mas parameter nem all vissza alapra es az inverter sem "esik ki" a FusionSolar-os uzembol, amihez tarsitva van -
peternac
tag
válasz Frankie50 #41304 üzenetére
nekem ilyen lett felrakva: DAH Solar DHT-M60X10/FS 460W
nálunk úgy jött ez a napelem a képbe, hogy a 8m*4m-es tetőfelületet ki akartam maxolni úgy kWp-re, hogy ne lógjon le semennyire a napelem egyik irányban sem, mert nálunk néha rohadt nagy szél van
november 24 óta termel, szóval sok tapasztalat nincs vele eddig (+elég rossz idő van mostanában, tegnap pl. 0,9 kWh összesen ), de a szomszédokéhoz (más panel, talán JA vagy Trina) hasonlóan termel, kWp-re visszaszámolva/arányosítva szinte ugyanannyit hoz a két rendszer, szóval ebben nincs különbség
14 darab van egy sztringen, össz 6,44 kWp, DNY tájolás, ~35 fokos dőlésszög, hozzá egy 5kW-os Huawei inverter
7-8-9kWp-et szerettem volna legalább, de "tetőről nem lelógosba" ennyi fért bele
eddigi termelés: 22 nov, 22 dec és 23 jan -
peternac
tag
ma reggel végre megjelent az új mérőóra az ügyfélszolgálati rendszerben, így el tudom indítani az amperbővítést (naponta nézegettem hetekig)
ha most bővítek ampert (3x16A -> 3x32A) tavaly óta működő napelem mellett, akkor bukom a szaldót?
vagy 2023 év végéig éves szaldóban maradok és utána kerülök át bruttóba?
hogy van ez most?
2022.11.24. óta működik a napelem (akkor volt az óracsere), volt ELMŰ terület -
peternac
tag
válasz Hohocali #40933 üzenetére
ha erre gondolsz, akkor nálam rendben bejön, látom is pl. hogy szokász szerint az összes időpont már foglalt... :
https://energia.eon.hu/idopontfoglalas/Belepes.php -
peternac
tag
neked elég gyorsan felvitték az új órát, igaz te más terület vagy, nem volt ELMŰ
aki cserélte nekünk azt mondta, hogy két hetet várjak legalább...az már bőven eltelt
a két ünnep között lehet hogy bemegyek az MVM-hez vagy telefonálok egyet (nyitva lesznek egyáltalán? ), de bevallom, nincs már kedvem ezzel foglalkozni -
peternac
tag
volt ELMŰ területen nincs +-30% megkötés
simán beállíthatsz nullát részfogyasztásra az online felületen/MVM appban
november 24-én volt óracserém, még azóta sem látszik az új óra sehol (ampert bővítenék...) -
peternac
tag
válasz leslieke #39789 üzenetére
igen, ez az app megvan, használom is
mindegy, akkor nem nézegetm, hogy az eon/elmű/mvm/akárki szerint éppen mennyin áll az óra
évente egyszer kell csak odafigyelni rá úgyis: éves elszámoláskor
---
amúgy az normális, hogy 18 nappal az óracsere után még mindig nem látom az új órát az mvm és az elmű ügyfélszolgálati oldalán sem?
volt elműsöknek számlafizetésre az mvm van már ugye, külön elműs mvm
az elműs, elosztós oldalon meg műszaki ügyeket lehet indítani
itt indítanám minél előbb az amperbővítés, de még nincs a rendszerben az új órám...
tényleg, jelen állás szerint az amperbővítéssel ugye magmarad a szaldó? -
peternac
tag
de, az kell pont
amúgy ha már fel van rakva minden és fel van konfolva és már csak az óracserére vársz
akkor esténként simán bekapcsolhatod és játszogathatsz vele, nem fog termelni, csak mint egy fogyasztó lesz az áramhálózaton
én amikor már csak az óracserére vártam, az egyik este megcsináltam a HA-ra bekötést
így indulás után egyből ment HA-ba az adat[ Szerkesztve ]
-
peternac
tag
ezt használom: https://github.com/wlcrs/huawei_solar
egész jól le van írva minden
ha segítség kell majd, akkor szívesen válaszolok, ha tudok -
peternac
tag
válasz tuta1975 #39627 üzenetére
ez talán még okés, a termelési adatokat felírod/elmented valahogy, ha kell
én egy Shelly 3EM-mel meg közvetlenül az inverterből modbus TCP-vel tolom az adatokat Home Assistantba, így lokálisan is megvannak az adatok (és talán még több, részletesebb is, mint a Fusion Solar)
de legalább van megoldás ilyen esetre is
köszi az infót! -
-
peternac
tag
válasz tuta1975 #39585 üzenetére
ezt találtam hirtelen:
https://photomate.zendesk.com/hc/en-gb/articles/4496854535965-Change-Electricity-Prices-and-Currency
a fenti alapján telepítő joggal tudod ezt átállítani
kérd meg a telepítőt, hogy állítsa át
nekem nincs telepítő jogom, és nem is látszik ez a menüpont -
peternac
tag
ma váratlanul a postás hozott 5ezer forintot, elmű kötbér
gondolom az elhúzódó MGT miatt -
peternac
tag
válasz edeleny #38073 üzenetére
itt a hivatalos manual: https://support.huawei.com/enterprise/en/doc/EDOC1100096889?section=j008
ennél jobban mi sem tudjuk leírni
az inverter Wifi-jére csatlakozz fel a telefonnal (SUN2000-XXXXXXXXX a neve, alap jelszó: Changeme, ha meg lett változtatva, akkor az), utána a SUN2000 appban Manual connect, válaszd ki az invertert, majd ezek után a telepítői logint kéne felhoznia
az alap telepítői jelszó a 00000a, ha ez is meg lett változtatva, akkor értlemeszerűen azt kell megadni
ezek után már bent vagy az inverterben telepítőként, menüpontoknak, adatoknak meg kéne jelennie (ha még nem volt konfigurálva az inverter, akkor csak a Quick Settings jelenik meg, ezt végig kell zongorázni)
te meddig jutottál el? -
peternac
tag
-
peternac
tag
Budapest 22. ker, volt ELMŰ terület
holnap jönnek órát cserélni, örülés van
kérdés: MVM-be mikor menjek be átállíttatni a számlázást?
nekem azt mondták az EON ügyfélszolgálaton, hogy várjam meg, hogy az MVM kiküldje az óracsere miatti elszámoló számlát, aztán majd utána
a szomszédnak azt mondták az EON ügyfélszolgálaton, hogy az óracserekor kapott papírral is már be lehet menni az MVM-hez
mi az igazság?
---
az idővonal, ha valakit érdekel:
09.02-án indította el a napelemes cég az ügyintézést, adta be az igényt
az MGT 11.05-én jött meg, közben telepítve lett már a rendszer
az MGT után gyorsan a maradék papírok is be lettek küldve
11.10-én megjött az elosztói ELMŰ-s jóváhagyás, aznap készre is lett jelentve email-en
11.14-én bementem az EON-hoz a készre jelentős papírokkal és ott helyben aláírtam
11.17-én hívtak, hogy másnap jönnének órát cserélni
látszik, hogy az MGT-re várás tartott nálam is a legtovább, ill. ki tudja mennyit kellett volna várni, amíg kiküldik a készrejelentés után a szerződést
itt elég sokat lehet gyorsítani, szóval ha van erre lehetőség, akkor menjetek be szerződést aláírni a készrejelentős papírokkal
Budapest, volt ELMŰ, más területen talán más a folyamat -
peternac
tag
Adott Huawei inverter, egy string, optimalizalo nincs.
Az normalis, hogy nem tudok string max kapacitast beallitani a Fusion Solarban? Ill. logikai es fizikai layout is ures, ezt sem tudom szerkeszteni.
Optimalizalok nelkul be lehet egyaltalan allitani a fentieket?
Lehet, hogy csak jogosultsagom nincs? -
peternac
tag
A Shelly 3EM fogysztásmérő ára 1-2 helyen csökkent (50-51k 55-69k helyett)
Fogyasztást és termelést is mér 3 fázison (itt a fórumon is volt róla szó régebben), aki szeretne a napelemes rendszeréhez saját smart meter-t, de a hiány miatt most nem kap, annak jó alternatíva.
Okosotthon megoldásokba integrálható, tud MQTT-t stb.
Aki nem akar vele szórakozni, annak is a fogyasztási+termelési adatot gyűjti és tárolja a saját felhőjében (vagy akár az eszközön, ha nem akarsz felhőzni).
Elrettentésnek is jó, hogy lássa az ember, hogy nincs semmi bekapcsolva és mégis mennyit zabál a háztartás -
peternac
tag
-
peternac
tag
válasz senki68 #33628 üzenetére
ez igaz, de felkészülni fel lehet az átkelésre
sztem amit most ennek érdekében tenni lehet, hogy monitorozzuk a fogyasztásunkat (termelést is természetesen) és adatot gyűjtünk
az összes "nevesebb" inverter gyártónál van saját fogyasztásmérő megoldás, vagy vannak 3rd party megoldások is (pl. Shelly 3EM, okoskonnektorok fogyasztásmérő funkcióval stb.)
az adatok alapján elég sok minden kiderül: látni hogy mit kell azon változtatni, hogy akkor fogyasszunk, mikor termelünk, leendő akksiméretezés, stb. -
peternac
tag
Mk-Tec-ről van valakinek infója? Egy hete voltak helyszínen felmérni, pontosítani, azóta várom a módosított ajánlatot...
Minden cég ennyire tele van most?
Támogatás miatt év végéig le kéne menjen az egész, de lassan kezdem elfogadni, hogy nem fog -
peternac
tag
válasz Stynki #31568 üzenetére
SunPro Napenergia Kft-vel én is beszéltem telefonon, normálisak voltak
én kaptam több helyről is hasonló ajánlatot, mint amit ők is adtak
én egy másikat fogadtam el végül, nem az övéket (a másik cégnél voltak nagyobb teljesítményű panelok, ki akarom maxolni a kis DNY-i tetőnket)
nekem azt mondták SunPro-nál, hogy 10% előleg befizetése szerződéskötéskor, és lehetőség van befizetni +70%-ot is és akkor tuti marad az ár (megveszik az anyagot most és tárolják telepítésig)
nem muszáj élni vele, de a mai árak/változások melett ez egész jó dolog sztem
opten szerint nem kell félni a cégtől: https://www.opten.hu/sunpro-napenergia-kft-c0509031261.html
tavalyi bevétel alapján (amiket eddig én néztem) nagyjából a közepén vannak a napelemes cégeknek -
peternac
tag
válasz elekresz #31389 üzenetére
ilyesmi áron mennek, 5-6 kWp-re en is hasonlókat kaptam pár hete
összehasonlítani összköltség/kWp aránnyal tudod
400-500ezer Ft/kWp környékén mennek mostanában a 6kWp-s és kisebbek, 6 kWp felett meg inkább közelebb a 400ezerhez
fajlagosan olcsóbb általában, ha nagyobb a kWp
inverter tipusa és ára is beleszólhat: solplanet olcsó (400alá is beeshet a Ft/kWp), Huawei, Fronius, Solaredge drágább -
peternac
tag
Sziasztok!
Valaki hozzáértő(k) megszakértené(k) nekem légyszi, hogy ez így jó-e, el merjem fogadni?
Eddig ez a legszimpibb ajánlat, amit kaptam:
táblák: 16 x Risen RSM156-6-455W = 7,28 kWp (max 16 tábla fér fel, 8m x 4m a tető)
inverter: HUAWEI SUN2000-8KTL-M1
Egy tetősíkra menne az egész.
Ára: 410ezer/kWp
Ez egy jó ajánlat?
Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Az App Store-ban már kiütötte a ChatGPT-t a DeepSeek, tévúton az AI-szektor?
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Gitáros topic
- Asszociációs játék. :)
- Küszöbön a Galaxy A-széria generálfrissítése
- OpenWRT topic
- Akciókamerák
- BestBuy topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest