- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Milyen mosógépet vegyek?
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hzsolee
őstag
válasz jdeutsch #56498 üzenetére
Hát ez amitől tartok. Van egy másik kontaktom akitől annak idején napelemet vettem. Ő is szkeptikus a dologgal kapcsolatban. Telepítéssel is foglalkozik. Kimondottan nem próbálta, de esélyes, hogy nem megy.
Tigot néztem korábban, de eleve drágább, plusz a kommunikációhoz megint jó drága cucc kell. Ennyit biztos nem locsolnék el rá feleslegesen. Ez a 8 ezres kiadás is csak hobbi lenne...soha nem térül meg. De elég csábítóan hangzik ha viszont működne. Még van pár napom gondolkodni...☺️Ez a lejövő nulla fesz azért eléggé meghatározza a döntésem.😁
[ Szerkesztve ]
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
jdeutsch
tag
válasz hzsolee #56484 üzenetére
Szép reggelt Neked és minden jelen lévőnek.
A kételyeim abból erednek, hogy a barátomnak (szomszéd) SUN 2000-3KTL-M1 invertere van, Longi Solar LR4-72HPH -450M+ 9db optimalizáló "társaságában. Telepitéskor a strinről lejövő pozitív és negatív kábelen NULLA volt feszültséget mértünk mielőtt csatlakoztattuk az inverterhez. Csatlakoztatás után is változatlan maradt a helyzet, csak az inverter bekapcsolását követő néhány perc elteltével jelent meg a solár feszültség.
Feltételezem ennyi idő volt szükség arra, hogy az inverter modbus-on keresztül kommunikáljon az optikkal, és "felismerje" a paneleket. Lehet tévedek, - de majd a hozzáértők biztosan kijavítanak,- aggodalmam innen ered.
Vannak optik mint pl: a TIGO TS4-A-O (sárga) amelyek bármilyen inverterrel működnek. -
HunChris
senior tag
válasz LanyUs #56495 üzenetére
Ha 1,5 millió körüli önrésszel találsz, és oda tudsz figyelni a fogyasztás nappali ütemezésére, akkor akár 10 évre is lecsökkenhet. (fent 45%-kal számoltam éves szinten az aksiba/azonnal elhasznált energiát.)
Nyáron 40kWh energiát 10-es (9,2) aksiba tesz bele, a többit ha nem használod el, akkor 5-ért veszik. Ezért minnél többet érdemes nappal fogyasztani, ütemezni a HMV fűtést, mosogatógépet, mosógépet, szárítót, klímát, stb.[ Szerkesztve ]
-
Scytha
tag
Bejött egy olcsósított ajánlat is közben napenergia pluszra, erről mi a véleményetek (ár/érték/műszaki tartalom):
Nem volt lebontva tételesen csak anyag/munkadíj szinten:
Deye SUN-5K-SG04LP3-EU inverter
12 db JA Solar 425W monokristályos napelem
PCEnersys 9,6kWh akkumulátor
Deye smart meter
+ minden ami kell a rendszerhez, tartószerkezet, túlfesz védelem stb.
3.3 millióMunkadíj: 1.1 millió
Ez így 1.5 millió önerő lenne a támogatással.
[ Szerkesztve ]
-
LanyUs
senior tag
válasz HunChris #56494 üzenetére
Köszönöm szépen! De jól levezetted a 10 éves megtérülést a fenti táblázatban Nálam külön hozzájön, hogy van H-Tarfia az még tovább rontja a helyzetet és kitolja 12-13 évre, DE ahogy írod is ahhoz 12-13 év problémamentes időszak kell. Feleségem szeretné, én nem vagyok annyira lelkes
-
HunChris
senior tag
válasz LanyUs #56491 üzenetére
1. van hangja a külső ventiseknek, a passzívoknak/ belső ventiseknek is előfodul coil whine nagyobb terhelésnél. (célszerű garázsban/tárolóban)
2. ha a hálózaton magas a fesz, feltolhatja, de 253V felé nem megy. (normális eszközöknek bírnia kell a 230V+10%-ot.)
3. nem lesz forró a cserép, a panel lesz az. (a panel árnyékolja, így hűti a tető felületét)[ Szerkesztve ]
-
HunChris
senior tag
válasz prokxy #56482 üzenetére
Erősen ajánlott a Deye + LFP aksi. (specifikáció/árban ez a legjobb)
Viszont azt tudnod kell, hogy csak pár esetben jön vissza a pénzed. (Ha eltörlik a rezsicsökkentést, vagy ha eleve 7000kWh felett van a fogyasztásod.) Cserében kockázatokkal teli, elromolhat inverter, villám, jégkár miatt biztosítás erősen ajánlott. Plusz degradálódik az aksi és a panel is.pl:
[ Szerkesztve ]
-
-szabi-
addikt
Démász területen van mód valahol online felületen megnézni mennyi a mértéktartó éves fogyasztás értéke?
És mi történik ha ez nem lett nullázva? -
LanyUs
senior tag
2-2,5 évvel ezelőtt a 100%-os pályázatnál kb. 400e Ft/kwp volt egy rendszer, tehát 5kwp volt kb. 2 millió Ft. Most visszaolvasva egy ugyanekkora 6 millió Ft, amiből önrész 100%-66%, ami a támogatható maximum = tehát 2 millió Ft Ez nagyjából helytálló?
Megtérüléssel kapcsolatban:
Fogyasztásom 2020-ban, de azóta jelentősen nőtt a sima nappali.
A1: 186 kWh
H: 1.863 kWh
A1: 3.034 kWhAmi akkoriban is kérdéseket vetett fel:
1. Inverter hangja
2. A háztartási eszközökben okoz-e kárt
3. Mennyi esélye van egy kánikulában panel túlmelegedésre a tűzforró cserép felett -
hzsolee
őstag
válasz hzsolee #56484 üzenetére
Közben kérdeztem egy illetőt aki ilyet hirdet, meg Eausun invertert, de sajnos fogalma sincs működik -e. Az mondjuk biztató, hogy egy Huawei inverter leírásában ez van.
Tehát önmagában működik az optimalizálás, de az inverter nem kommunikál az egyes optikkal. Valószínűleg az mbus hiánya nem blokkolja a működést...🤔
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
asdf_
veterán
válasz prokxy #56485 üzenetére
Jó helyen kérdezel csak nem jól. Végig x-ről beszélsz, majd minden előzmény és kontextus nélkül megemlited y-t, ráadásul hibásan, mert metrikus kulccsal akarod a 3/4-est nyitni, vagy Sofar, vagy Solaredge, a kettő gyártó termékei nem keverhetők egymással. Így erre csak visszakérdezni tud az ember, hogy a Solaredge most hogy is jön ide.
-
Lasersailing
senior tag
válasz prokxy #56482 üzenetére
"erre nehezen megspórolt pénzt elköltsem és nem akarom elcseszni a dolgokat"
Szerintem keress jobb helyet a pénzednek!
Ha elolvasod az elmúlt hetet, akkor megérted, hogy miért, de röviden leírom:
- szaldód nem lesz
- pályázat miatt nagyon drága lesz (nem Te keresel rajta, hanem a kivitelező, kivéve, ha megbízható ismerős csinálja, de akkor nem kérdeznél itt)
- kicsi a kapacitás amit a pályázat enged arra, hogy a jelenlegi fűtésed kiváltsad. Világítást, meg pár apróságot pár millió Ft-ból kiváltani nem nagy üzlet
- télen kell fűteni, amikor keveset termel a rendszer, talán Borisz76 írta 1-2 hete fotókkal illusztrált HSZ-ben, hogy meddig tartott ki az akksi a nappali töltésből - érdemes visszakeresni. -
prokxy
veterán
válasz senki68 #56483 üzenetére
Mivel nincs a SOFAR-ról véleményed /gondolom emiatt nem írod le/, nekem meg összképem az egészről, mert nagyon laikus vagyok benne, így engedd el.
Ha van topic gazdi, minden itteni HSZ-em törölhető, megpróbálok máshol és értelmesebben kérdezni.
Origin/Uplay/RSC/XBOX: Pr0kxY ; BattleTag: Pr0kxY#2203 ; PSN: x_Pr0kxY_x ; YT channel: Pr0kxY_Gaming_HD
-
hzsolee
őstag
válasz jdeutsch #56475 üzenetére
A "szóra bírni" az nálad mit jelent? Mármint, hogy Huawei inverter nélkül az optik nem engednek át semmi delejt? Én úgy gondoltam, hogy maga az optimalizálás, az adott panel munkapontja az opti által ideális lesz...viszont a többi feature nem fog működni.
-
prokxy
veterán
válasz senki68 #56479 üzenetére
Igen, kár volt beleírni, mert megtévesztő.
Esetleg vélemény erről a SOFAR-ról, hogy ON is legyen?szerk: 1-1,5 napja kezdtem el a "rengeteg" szabadidőmben a napelemekkel foglalkozni, hogy rövid időn belül az erre nehezen megspórolt pénzt elköltsem és nem akarom elcseszni a dolgokat, inkább kérdezek.
[ Szerkesztve ]
Origin/Uplay/RSC/XBOX: Pr0kxY ; BattleTag: Pr0kxY#2203 ; PSN: x_Pr0kxY_x ; YT channel: Pr0kxY_Gaming_HD
-
prokxy
veterán
Sziasztok,
kaptam az új napelemes pályázatra több ajánlatot, de mindeképp olyan inverterest választanék, ahogy a házunk energiaszükségletét fedezze és minél jobban a 10kwh-s tárolt jobban kihasználjuk. Emiatt a SOFAR HYD 5KTL-3PH invertert és SOFAR BTS-5K (duplán) tárolót favorizálnám a Huawei/Xiaomi/Growatt típusok helyett.
A SOFAR-ral próbálnám kiküszöbölni, hogy a 3 fázison eltérő terhelés miatt az inverter ezt kezelje és ne kérjen fölöslegesen erőforrást az elmmű-től, miközben van még bőven energia a tárolóban.
/bocs, ha rosszul írtam valamit, de remélem átment a lényeg/Ja igen, Solar Edge rendszerről van szó.
Vélemény erről a SOFAR rendszerről van vkinek?
[ Szerkesztve ]
-
edeleny
őstag
válasz Blamazs #56466 üzenetére
PC-n.
https://eu5.fusionsolar.huawei.com/unisso/login.action?service=%2Funisess%2Fv1%2Fauth%3Fservice%3D%252Fnetecowebext%252Fhome%252Findex.html#/LOGIN
Valamit írt aztán ilyen lett
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
jdeutsch
tag
válasz hzsolee #56471 üzenetére
Köszönöm, kiváncsi leszek az eredményre, mármint ami a működést illeti, sikerűl-e "szóra bírni." Várom az eredményt!
A kapott információim szerint Froniussal nem megy.
Nekem Fronius primo 3.01 és Daxtomn 6,2 hybrid "duo" van, a második csak "sziget" üzemben, de képes visszatáplálni is. -
ToMy_
tag
Sziasztok,
2023.12.29-én volt 1 éve, hogy elindult a HMKE-m.Megvan valahol részletesen step-by-step, hogy milyen teendőim vannak a fordulónap után, hogy a kis túltermelésemet visszaigényeljem, és végre hús legyen ebédre vasárnap?
EON terület, Dél-Dunántúl. Az online ügyfélszolgálaton látom, hogy volt automata leolvasás 12.29-én, (1.8.0 és 2.8.0 értékek fent vannak), viszont a kitöltendő visszaigényléses nyomtatványt nem találom sehol.
-
jdeutsch
tag
hzsolee (56462)
Megkérdezhetem, hogy milyen inverterhez rendelted? Ha emlékeim nem csalnak, akkor nem Huawei invered van.
A választ előre is köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
-
ftamas0201
senior tag
Semmit nem ér szerintem sem..
Tényleg ahogy mondod úgy működik, nálunk még mindig zárolva van a körzet elvileg
Mondjuk az egy trafó erősen indokolja is, a sok napelem miatt, meg már csapoltak is de még így sem az igazi, tavasszal megint leállásra számolgatok
Más téma.
SolarEdge tervezőjével összehasonlítottam az eddigi termelésem, elég jól működik a rendszer, nagyrészben kicsivel többet termelt, viszont eléggé pontosnak is ígérkezik a számítása, jól megcsinálták úgy néz ki Még nincs egy éves a rendszer (6.4kW) mai napig 7.39MWh jött össze február 10-től, addig még van ideje gyűjtögetni, nekem jól néz ki egyelőre. -
supercow
őstag
Sziasztok,
Esetleg van valakinek ötlete miért van ekkora eltérés az óra és az e-on felületén mutatott adatok között? Lehet hogy én olvasok valamit félre?
óra 1.8.0 = 5296
e-on 1.8.0 = 10607
óra 2.8.0 = 5710
e-on 2.8.0 = 11426[ Szerkesztve ]
In nomine Pasta, et Fusilli, et Spaghetti Sancti. Ramen.
-
313313
addikt
válasz HunChris #56464 üzenetére
Mert ki van adva alvállalkozónak. Tatálkoztam nem egy napelemes céggel, aki bevállalja a HMKE rendszert és megbíz más csapatokat, hogy rakja fel. Olyannal is találkoztam, ahol 1 személyes volt a cég, a tulaj csak programizgatni tudta az invertereket, minden mást kiadott alvállalkozóknak.
Nem kell messzire menni, ott az EON, szerintem ott van olyan, hogy alvállalkozó alvállakozója....
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
Teljesen megszokott, hogy piros/piros, fekete/fekete a vezeték. Már kevés helyen van meg a piros/fekete. Láttam mát kék és fekete bekötést is, igazából majdnem mind1, javításnál viccesebb lesz kibogozni ki kivel van...
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
edeleny
őstag
Két dolog!
Érdekes ez az E-Mag! 28.-án 10 órakkor rendeltem a 6 optit. 30.-án 16:15-kor nálam volt!
29.-én 12:45-kor rendeltem még 2 optit, meg pár dolgot. Azóta egy tapodtat sem ment előre a dolog!Az Uj FusionSolarWEB-en lehet mókolni egy csomó mindent. Gyakorlatilag megkapta azt a funkciót, mint az app. Mindent állíthatok! Mindent IS! (elkezdtem az Opti fizikait csinálni, idáig nem lehetett, de még kell hat matrica!)
Van egy ilyen:
Távoli teljesítményütemezés:Ez jelenleg Engedélyezett-re van állítva.
Ezzel tudnám kitiltani a valakit, hogy nekem távolról mókolja az Invertert?
Mi van, ha átteszem Kikapcsolás-ra?
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Scytha
tag
válasz Hohocali #56455 üzenetére
Nem alacsony az sem, 1.5 millió. . Ha más is kért be ajánlatokat kíváncsi lennék miket kapott.
Nemrég olvastam egy interjút valamelyik napelemes szövetség elnökével aki azt nyilatkozta, hogy hát ez úgy lett kiszámolva hogy a fullos (5-ös inverter 10-es akku) az úgy pont 7.5 millió körül van, hogy ki lehessen maxolni az állami 5 milliót. Ezzel a hozzáállással mondjuk nem is lepődök meg semmin. Ahhoz képest most nekem is kiderült, hogy egy ilyen rendszer piaci áron 5 alatt kéne, hogy legyen.
Gondolom érzik a kivitlezők is hogy ha ez a pályázat kifut kutya nem fog lakossági napelemet venni ejó ideig, ki kell most taposni az utolsó forintokat is ebből.[ Szerkesztve ]
-
jdeutsch
tag
válasz Andras6800 #56450 üzenetére
"Akkor csak egy kérdésem lenne amúgy... Ha az évben 2523 kWh feletti betermelésemet miért szintén 5 Ft-ért veszik meg?"
Na ez az a pont amiben 100 %-osan egyet értünk talán mindannyian itt a fórumon!
De a választ nem tudom, hozzá nem értés? nyereségvágy? durvábban fogalmazva a birka mindent elvisel? a magyar emberek értelmi szinvonalának lenézése?
Ha valaki, akkor talán Palkovics László tudja ismeri a választ, de lehet hogy Ő sem!
"Biztos van egy nagyon szűk réteg, akik pont ezen a határon billegnek, de ez nagyon kevés."
Hidd el nem tévedek nagyot, ha azt mondom közel 100 % és hogy miért arra magad adtad meg a választ:
"Az ember gyarló. Az emberek 99,9%-a nem költ azért, hogy kissebb legyen a lábnyoma. Akkor költ, ha ebből gazdasági előnyhöz jut."
Ha az életszinvonal, a gazdasági környezet jobb lenne, talán más lenne az emberek környezethez viszonyuló hozzáállása is, -bár vannak kételyeim,- gyanítom megfelelő "motiváció" nélkül semmi sem változna. -
VaZso
senior tag
válasz ftamas0201 #56418 üzenetére
Megy az, csak "000000-11" és "S00000000000000111111" formában kell kitölteni a két mezőt, persze idézőjelek nélkül.
Ellenőriztem, itt feloldották a korlátozást - persze biztos vagyok benne, hogy tavasztól őszig 253V-ot fogja kerülgetni a hálózat akkor is, ha nincs új telepítés.....
Magyarul annyit is ér ez az egész adatbázis. -
jdeutsch
tag
válasz axioma #56447 üzenetére
"Nem jo a rezsicsoki, mert annyit ert el, h gaz helyett pont telen arambol fogyasszon "
Valóban, most még él a lehetőség, de ha "jól sikeredik" az EU gáz embargo-ja, és nem jön orosz, türkmén, azeri, gáz,- vagy ki tudja milyen (illetve jöhet még közvetitőn keresztűl is 3-4 x-es áron "leánykori nevén" orosz gáz) és meg kell venned a csodálatos aranyáron az USA-ban kitermelt, cseppfolyósított palagázt, melyet természetesen méreg zölden tankerek (ha lesz elég tanker) hozzák az óceánon keresztül Europába, és mire hozzád eljut esetlegesen a jelnlegi ár 10 x -eséért, na az lesz majd a kánaán, akkor fog lebiggyedni az ajakad!
Se baj, az EU majd fűt embargóval! Mint tudjuk az a legjobb, legolcsóbb, legzöldebb energia hordozó amit fel sem használunk.[ Szerkesztve ]
-
Andras6800
senior tag
válasz jdeutsch #56431 üzenetére
""Csak aztán szembe jött a valóság amikor kanyarban előztünk."
Ez már ismét csak politika, részemről OFF"
Igazad van, elragadtattam magam."Ez ebben a formában sántit, mivel aki belefér biztosított "limitbe" és mint tudjuk az a lakosság nem elhanyagolható általad is felvázolt szegényebb része, az tőle telhető módon igenis takarékoskodik pontosan azért hogy bele férjen a keretbe. A társadalom gazdag és középosztály beli részét, -mint ahogy vázoltad is,- a 70 Ft-os ár sem rettenti el a "pazarlástól! A rezsitámogatás eltörlése pedig lehetelen, kilátástalan helyzetbe hozná a szegényeket."
Valóban a limit részén átlendültem. A 70 Ft se, rettenti el. A drága energiával nem az a cél, hogy elrettentsen bárkit is, hanem hogy realizáljön beruházásokat. Az ember gyarló. Az emberek 99,9%-a nem költ azért, hogy kissebb legyen a lábnyoma. Akkor költ, ha ebből gazdasági előnyhöz jut. Pl vesz egy hűtőt 100 000-ért, mert a következő 2-3 évben visszajön az ára az el nem költött villanyszámlán.
Akkor csak egy kérdésem lenne amúgy... Ha az évben 2523 kWh feletti betermelésemet miért szintén 5 Ft-ért veszik meg?
"A rezsitámogatás eltörlése pedig lehetelen, kilátástalan helyzetbe hozná a szegényeket.
Ami pedig a szociálpolitikán alapuló támogatást illeti, ez elmúlt korábbi évtizedek során
bebizonyosodott hogy nem működik."
Egyszer sem mondtam, hogy teljesen el kell törölni... Az, hogy szociálpolitikán alapuló kérédsek nem működnek... erre mit mondjak? Talán nem olyanoknak kéne megalkotni a szabályozást akik fogalmatlanok a szabályozás célközönségét illetően... De ne menjünk el politikába."Véleményem szerint ez sem igaz, mert ha pont annyi hiányzik valakinek ( 20000,- Ft kb 540 kW) bele férjen a kedvezményes ( limit )-be, biztosan lecseréli, -de legalábbis fontolóra veszi,- és ha netán még kedvezményes hitellel, csere akcióval vonzóbbá is teszik, "a kocka el van vetve"! / én a csere kifejezést nem a 3-5 éves hűtőkre értettem, bár a mai viszonyok között (fogyasztói társadalom- )jó ha addig működik,- hanem van sok olyan hűtő ami már közelit a 17-20. életévéhez, és még megy, (mert azidőtájt még nem az 5-7 év mükodés volt megcélozva) hogy energia igénye mennyi? na az nem volt szempont."
Elfogadom a véleményed, de nem értek vele egyet. Biztos van egy nagyon szűk réteg, akik pont ezen a határon billegnek, de ez nagyon kevés. A társadalom egészét kellene érdekeltté tenni ebben.A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
jdeutsch
tag
válasz senki68 #56436 üzenetére
"Azt azért halkam hozzáteszem 10 évig mindenki kapta korlátlanul medencefűtésre "
IS!
Ebben részben egyet értünk, azért csak részben mivel az időtájt még egy rendszer megvalósítása arányait tekinve is többe kerűlt mint manapság. Értelem szerűen, egy kisebb rendszer költsége (pl: 3 kWp) messze elmaradt a nagyobb (pl: 12kWp) rendszer mellett. Talán 2018-ban /lehet tévedek, nézd el nekem/ röppent fel az a hír, hogy az éves megtermelt 4000 kW feletti rész adóköteles lesz, az talán igazságosabb lett volna, de ebben sem vagyok biztos, mert ma talán ha a fele HMKE üzemelne. -
axioma
veterán
válasz jdeutsch #56434 üzenetére
Nem jo a rezsicsoki, mert annyit ert el, h gaz helyett pont telen arambol fogyasszon [tobb ora tobbszorozi, gaznal kisebb szorzo hatar utan, ket csalad stb.]. Arra nem, h takarekoskodjon - legalabb az elcsalt infla adattal emelhetne'k, kiszamithato de kedvezmenyes. Ha most kifizeti, a jovoben egyre konnyebben, amig be nem szantjak [es akkor az sokk-kent erkezik]. Vagy emelhetnek infla *1,1-gyel, idovel utolerne, no sokk, evekig kedvezmeny.
Ja es lehetne a rezsicsoki feletti fogyasztoknal a rezsicsoki reszt 'visszacsokkenteni'. Tehat 2500-ig alacsony ar, 3000-nel mar 2000 csokis 1000 normal, 5000-tol mind normal.
[Kiszuras lenne az e-autosokkal akik orosz olajtol fuggetlenedesert szivnanak, de akarat eseten vezerelt csoportba terelessel win-win megoldhato lenne.][ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz senki68 #56442 üzenetére
Értem én... de ha van felesleged, akkor inkább melegebbre veszed, mind hogy visszatápláld...
Meg van az az ár, amikor télre leállítod... főleg amikor nem tudod kis részét se megtermelni...
Az egészet Bruttóra értettem...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
Scytha
tag
válasz senki68 #56437 üzenetére
Ezek vannak még tételesen:
Prémium tartószerkezet (cserép, zsindely) - 228e
DC villanyszerelési anyagok, 2 db 200A késes megszakító* - 101e
Villanyszerelési anyag AC (túlfeszvédelem, földelés, kábelek)** - 101e
Projekttábla - 25e
Tervezési és engedélyeztetési költség - 152e
Pályázati adminisztráció - 63e
Érintésvédelmi felülvizsgálat díja (kötelező) - 63eA többi inverter+panel+akku+munkadíj meg 4.8 millió, így jön ki az 5.6 millió a végére.
Most várok még 3 helyről ajánlatot, kíváncsi vagyok mások mennyire arcátlanok.
[ Szerkesztve ]
-
adabra
senior tag
Majd adabra megmondja, hány fekete meg hány piros megy be az inverterébe
Az SG4RT-n az adatlapja is 1/1 stringet ír.
• The inverters SG3.0RT/SG4.0RT/SG5.0RT/SG6.0RT have two PV inputs, SG7.0RT/
SG8.0RT/SG10RT/SG12RT have three PV inputs and SG15RT/SG17RT/SG20RT have
four PV inputs. -
gorbep
senior tag
válasz senki68 #56433 üzenetére
De az 5Ft-os átvételi ár is a pazarlás felé tol!
1. Hadd menjen egész nap a klíma 16 fokra állítva...
2. Menjen a Jacuzzi 40 fokra, akkor is ha bele se mész...
...Ha adnának érte egy normális árat, akkor takarékoskodnál vele, hogy a téli fűtésre eltartalékold (a pénzt)...
Mindenkinek:
ugyan ez a hülyeség az ingyen áram.... ilyen nincs... nincs ingyen energia! a PV és a szélerőmű (az meg főleg) energiája sincs ingyen.
a Teljes költség analízis alapján a nukleáris energia a legolcsóbb... a szélenergia drágább mint szénből villamos energiát előállítani... óriási az amortizáció és a karbantartási költség, jelentős tétel a rekultiváció. Ha a megújulókhoz hozzászámolnánk (az lenne korrekt) a kiegyenlítés költségét, a legdrágább energia!És ez a baj a Szaldóval is... a kiegyenlítés költségét oszlatták el a nagy közösbe... ami addig megy, amíg kevés van... a 250 000 már nem ez a kategória...
És ez a fő probléma az egész RePower EU programmal... a kiegyenlítés ára exponenciálisan száll el, ahogy nő az arány... de csak pusholjuk egyre jobban.... irány a szakadék, meg az energia tőzsdei összeomlás... pár év és 2 zóna lesz... egyikben negatív az ár, a másikban csillagászati...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
jdeutsch
tag
válasz senki68 #56433 üzenetére
"Én biztos nem dobom ki a jól működő hűtőmet azért mert 20+ éves. Az még hűtő. Sokat fogyaszt? Ki szerint?"
Egyszerű a válasz, a müszerek szerint, ja tudom Te azokban nem bizol! A világért sem akarlak, akartalak cserére buzditani, Használd egészséggel még hosszó ideig.
"A jakuzzit sem vagyok hajlandó nélkülözni."
Sehol senki sem mondta hogy nélkülözd! csupán azt, hogy az már biztosan nem fér bele a "rezsicsökkentett" 2523 kW-os limitbe, tehát megfizeted az üzemeltetése kedvezményes piaci árát. (illetve nem, mert a HKME-d megtermeli, de ez is csak addig kitétel amig van szaldó)
"A ledes világításra meg sokkal többet költök, minta régi hagyományosra. "
NO comment, valamit nagyon ügyesen csinálsz! -
jdeutsch
tag
válasz axioma #56420 üzenetére
"kapjon celzottan, de ne legyen emiatt mindenkinek irrealis arakon a villanyszamlaja."
Miért véleményed szerint az éves 2523 kW nem eléggé célzott? Mennyi kellene hogy legyen? Aki medencét fűt, jakkuzia van, (természetesen elektromos árammal, mint tuduk nem mindenki azzal teszi) az bele fér a fentebb emlitett keretbe? Halkan jegyzem meg nem! Azt hogy a közép, és felső osztály beli réteg a limit-ig ugyanezért az árért kapja,
az állampolgári jog, ha nem így lenne azon háborognál, hogy másodrendü állampolgár vagy! A szociális alapon való "osztogatás" pedig soha nem vezetett jóra, vagy nem az kapta, -vagy nem annyit ,- aki rászorult volna. -
senki68
senior tag
A rezsicsökkentés nem ösztönöz takarékosságra. Ezt az idő bizonyította.
Az meg agyrém, hogy mindenkinek jár. Minek?
Sokkal több értelme lenne szociális alapon, aki rászorul.Én biztos nem dobom ki a jól működő hűtőmet azért mert 20+ éves. Az még hűtő. Sokat fogyaszt? Ki szerint?
A jakuzzit sem vagyok hajlandó nélkülözni. A ledes világításra meg sokkal többet költök, minta régi hagyományosra. Aztán még sincs olyan jó fény.Nem lehet minden jót feláldozni, hogy megtakarítsak 2 fillért.
-
edeleny
őstag
Majd elolvasom a többit hsz.-t is, de
Másfél éves a napelemem.
Májusban indult, azon a nyáron nem spóroltam semmin. Kíváncsi voltam, hogyan tovább.Tavaly már májustól szeptember végéig csak ritkán ment a szárítógép. Ruhaszárító kitéve a filagóriába. A nap elvégezte a többit. Még gyorsabban is mint a gép!
Ugyan úgy LED mindenhova, meg automata, hogy az 5 wattos LED se égjen feleslegesen.
Igen egy nem tudom milyen automata mosógépem volt! Aikor vettem sok sok éve A (qurvasok pluszos) volt. Ciklusonként 55 liter víz, és 0,9 kWh. Igazából azon kívül, hogy kétszer cseréltem benne szénkefét. (öten avgyunk átlag napi egy mosás, vagy több) Semmi baja nem volt.
Ami ösztönzött , hogy mégis lecseréljem, az, hogy amit kinéztem, az 42 liter vízzel, és 0,4 kWh/ ciklussal elvan. Modernebb.
Szóval ezt a részét cáfolom, hogy nem takarékoskodnék!Ami most full takarék, az a fűtés. (gáz-klíma-fa) Igyekszem a szaldóból minél többet elfűteni, de lehetőleg optimalizálva. Nappal mennek a klímák éjjel a gáz. Mínusz öt fok alatt, és hétvégén a fa. Igen kínlódok ezzel éves szinten 10 000 forintért.
Ugyan akkor, ha marad nyáron a szaldóból, akkor az biztoss hülyeségre fog elmenni, Jackuzzi medence bármi. Mert még mindig jobb, mint 5 forintért oda adni!
-
jdeutsch
tag
válasz Andras6800 #56423 üzenetére
"De igenis nem ösztönöz takarékosságra a középosztályban és a gazdagoknál sem, mert akinek jól megy, nem bánja azt a havi 10 000-et egész évben fűteni a medencét. Lehet ha havi 30 000 lenne, jobban meggondolná."
Ez ebben a formában sántit, mivel aki belefér biztosított "limitbe" és mint tudjuk az a lakosság nem elhanyagolható általad is felvázolt szegényebb része, az tőle telhető módon igenis takarékoskodik pontosan azért hogy bele férjen a keretbe. A társadalom gazdag és középosztály beli részét, -mint ahogy vázoltad is,- a 70 Ft-os ár sem rettenti el a "pazarlástól! A rezsitámogatás eltörlése pedig lehetelen, kilátástalan helyzetbe hozná a szegényeket.
Ami pedig a szociálpolitikán alapuló támogatást illeti, ez elmúlt korábbi évtizedek során
bebizonyosodott hogy nem működik.
"Éves szinten 20k megspórolásért ki fog venni egy hűtőt 100 000-ért ha a mostani jól működik? Senki."
Véleményem szerint ez sem igaz, mert ha pont annyi hiányzik valakinek ( 20000,- Ft kb 540 kW) bele férjen a kedvezményes ( limit )-be, biztosan lecseréli, -de legalábbis fontolóra veszi,- és ha netán még kedvezményes hitellel, csere akcióval vonzóbbá is teszik, "a kocka el van vetve"! / én a csere kifejezést nem a 3-5 éves hűtőkre értettem, bár a mai viszonyok között (fogyasztói társadalom- )jó ha addig működik,- hanem van sok olyan hűtő ami már közelit a 17-20. életévéhez, és még megy, (mert azidőtájt még nem az 5-7 év mükodés volt megcélozva) hogy energia igénye mennyi? na az nem volt szempont.
"Csak aztán szembe jött a valóság amikor kanyarban előztünk."
Ez már ismét csak politika, részemről OFF -
asdf_
veterán
válasz axioma #56428 üzenetére
Átvenni a termelt áramot kötelező vagy lehetőség? Ez nincs meg nekem. Ha kötelező, akkor esetleg módosulhat a leányzó fekvése. Bár igazából az A feltételek szerintit felmondják a B feltételek szerintit felkínálják és csak a felhasználón múlik, hogy kíván-e élni a B lehetőséggel.
-
asdf_
veterán
válasz Andras6800 #56426 üzenetére
A 250e fele az elmúlt két évben létesült. Tehát nagyon messze van attól, hogy érdekelje az átlagembert. És akkor a cégeseket még vondd ki ebből (az utóbbi két évben szerintem erősen felülreprezentáltak voltak, hiszen nekik fájt a legjobban).
[ Szerkesztve ]
-
Andras6800
senior tag
Ez a 10 év egy remek megoldás lett arra, hogy a kecske jóllakjon, a káposzta meg elég apránként fogyjon el ahhoz, hogy ne fájjon.
Nagyon sok helyen van mindenféle szám, de hozzávetőlegesen van 250 000 HMKE az országban. Ez már min 0,5M szavazó, akikkel egyszerre kiszúrni nem érdemes, így el lett porlasztva a dolog 10 évre. Illetve el is lett tolva a dolog a jövőbe.Nincs statisztikai adatom, de úgy érzésre a 250 000 háztartásnak pár %-a került át bruttóba most j2024. Jan 01.-el. Még pár százalék követi idén, illetve nem hiszem, hogy 30 000 fölé megy ez a szám 2026 végéig. A nagy boom 2018 -2019 környékénvolt. Akik jobban látták, majd kijavítanak. Azaz legalább a 3/4-ede ennek a 250 000-nek (Kb190 000) még 5-6 évig szaldóban van. Megkockáztatom, hogy min a fele legalább 2030 utánig. Ezen felhasználók legalább 90%-a jelenleg a fotelből figyeli a fejleményeket, mert addig úgy is változik, javul a helyzet. Illetve az elkövetkezendő 2-3 évben (választásokig) olyan alacsony az érintettek száma, hogy az politikailag nem káros. Az meg, hogy majd kb 2030-ban mi lesz.. senkit sem érdekel azon a pár ezer érintetten + pl ezen a fórumközösségen kívül. Biztos vagyok benne, hogy politikusokat sem. Evvel majd foglalkoznak akkor... már ha akkor még ők lesznek hatalmon. Saját megítélésem szerint ez az egész Szaldó/ bruttó leghamarabb 2030-as országgyűlési választásokon kerülhet megint fókuszba. Nagyban függ a HMKE életkorgörbétől, illetve a technológia fejlődésétől. Pl. ha 5 éven belül valami csoda folytán, véletlenül lesz megfizethető szezonális energia tárolás, megoldódik a dolog.
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
jdeutsch
tag
-
asdf_
veterán
válasz jdeutsch #56422 üzenetére
2020. október 9. 14:01
kormany.huAz uniós szabályozással összhangban 2024. január 1-től nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. A 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok (szaldóelszámolás) változatlanok maradnak.
A meddiget felejtették el csak hozzátenni. Vagy a jelenleget. Vagy hogy egyelőre.
[ Szerkesztve ]
-
Andras6800
senior tag
válasz jdeutsch #56413 üzenetére
"Szép napot Neked és mindenkinek!
"Senkit nem ösztönöz energiatakarékosságra... "
Ezt így kategorikusan kijelenteni véleményem szerint ostobaság!"Szerintem meg nem ostobaság. Akkor most mi van?
Hogy érdemben is reagáljak. A rezsicsökkentésnek szociális alapokon van értelme. Nem egyetemes alapokon. Érdemes 3 részre bontani a társadalmat legalább. A gazdagok | középosztály | szegények. Sajnos jelenleg egyre többen csúsznak le a szegény sávba a középosztályból, akiknek a 37 Ft is sok. De igenis nem ösztönöz takarékosságra a középosztályban és a gazdagoknál sem, mert akinek jól megy, nem bánja azt a havi 10 000-et egész évben fűteni a medencét. Lehet ha havi 30 000 lenne, jobban meggondolná.
De a hűtős példa is nagyon jó! Éves szinten 20k megspórolásért ki fog venni egy hűtőt 100 000-ért ha a mostani jól működik? Senki. De ha drágul az energia és 2-3 év alatt visszahozza, már lehet megéri.
Még jobb példa a szigetelés. Ki fog elkölteni 5-6 M Ft-ot, hogy éves szinten megspóroljon 20-40 000 Ft-ot a gázszámlán? Persze akinek 0 a szigetelése, azoknak megéri. De akiknek van fent egy vékonyabb szigetelés, mely 20 éve okés volt, nekik nem éri meg, mert olcsó a gáz. Millió egy energetikai beruházást lehetne sorolni, ahol a piaci árazású beruházás versenyképtelen a nem gazdasági alapokon nyugvó energia árazással.Nem rezsicsökkentést kellett volna hirdetni, hanem pl olyan programokat, amit 2019 környékén tán ELMŰ is csinált (Ha rendeltél náluk napelemet, szerződés kötéstől kivitelezésig kedvezményes áron kaptad az áramot) kiegészítve állami támogatott hitellel. Pl MFB hitel, komplex energetikai felújítás 0%-os kamat (állami támogatás) 20 év. És mondjuk elbírálástól csökkentett áron adni a rezsit kivitelezésig mintegy kiegészítő kedvezmény. Megfelelően átgondolt konstrukcióval megtartva az aktuális rezsi havi díjat lehetett volna fogni a fogyasztáson.
Persze ebből nehezebb politikai terméket csinálni. Anno ez nem fájt, mert nem volt világszinten drága az energia, és csak minimális kiegészítés kellett. Vagy néha piaci ár be is nézett RCS ár alá. Csak aztán szembe jött a valóság amikor kanyarban előztünk.[ Szerkesztve ]
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
jdeutsch
tag
válasz mokus1 #56409 üzenetére
"Szerződésmodositasig. Ez itt a kulcs, sajnos és ezért is voltak ezek az infók hogy nem örökre szól a Szaldo."
Fogd már fel kérlek, a "Szerződésmodositasig." is csak az eltelt idő szüleménye, korábban ez sem szerepelt sehol! /szerződésben, kommunikációban, híradásokban, stb./ Induláskor a szaldó "szerzett JOG" volt, - cserébe a beinvesztált adózott pénzedért! ,- A világon mindenütt,- (az EU-ban is írányelv!!!!!) ahol a jogrendszert tiszteletben tartják, nem vonnak el szerzett jogot. / legalábbis nem egyoldaluan teszik, természetesen mint minden ez is alku tárgya lehet, pl: kártérítés kölcsönös megegyezés alapján!/
"Kicsit olyan mint pl a telekommunikációs szolgáltatok mostani utólagos szerződésmodositasa."
Ezt mifelénk úgy hivják: "monopol helyzet" visszaélés helyzeti előnnyel, de mondhatod, "köszönöm, de nem kérem." Más kérdés, nem igazán van választási lehetőséged, az egyik kutya a másik eb! (bár jogilag vizsgálható lenne a "kartelezés") Van viszont egy óriási különbség "telekommunikációs szolgáltatás" és a "szaldó" között, mégpedig előbbinél nem ruháztál be milliókat adózott pénzből!
"Ez nem Amerika hogy ebből per legyen."
Én azért ebben nem lennék ennyire biztos, hidd el lesz, ha előbb nem amikor lejár a "szaldóm". -
HunChris
senior tag
Fűtés 800-1000 m3-ről 100 m3-ra csökkentve (gáz főzőlap és kondenzációs kazán csak fűtésre - nagy hidegben szellőztetéskor ment el a legtöbb, 200m2 alapterület.)
Az egyből elhasznált 42%-ot még kicsit lehet feljebb tornászni, de aksival lehetne 50% felé tornászni.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz jdeutsch #56413 üzenetére
szerk. bocs sorban olvastam, latom mar volt kb. hasonlo, azert itthagyom az egyetertest is
Akinek az anyagi helyzete a tamogatast indokolja, az kapjon celzottan, de ne legyen emiatt mindenkinek irrealis arakon a villanyszamlaja. Most hogy ez ugy menjen hogy vedendo fogyaszto mas arkategoria, vagy normal villanyszamlat allitanak ki de azt reszben vagy egeszben a tamogatasi rendszer fizeti, az mind1. Adminisztracioval egyutt is olcsobb mint mindenkinek a rezsicsoki, csak persze az ebbe nem beleeso szavazopolgarokat nem akarjak elveszteni.[ Szerkesztve ]
-
ftamas0201
senior tag
válasz 313313 #56400 üzenetére
Én már nem is tudom ellenőrizni. Tök másképp van a POD azonosítóm ahogy itt kérik (Eon dél-dunántúl) Még ezt sem tudják normálisan megcsinálni, vicc az egész ahogy van
Az én azonosítóm (nem a valós) formátuma így néz ki karakterszámok alapján: HU000000-11-S00000000000000111111
Az első mezőbe kér a cucc 9 karaktert ami csak szám lehet, a választandó mezőbe 11 nincs is ami nekem van (ez a valós) a második felére nem panaszkodik talán, de az elsőt valahogy esélyem nincs kitölteni mert csak 6 karakterem van (a HU-t nem kell írni mert azt ő odaírta a mező elé meg hát próbáltam hátha de nem ) , ha a 11-et oda veszem akkor is csak 8 és akkor a választható meg kötőjel ( - ) lenne. Idióta egy rendszer ez bakker. -
asdf_
veterán
-
jdeutsch
tag
válasz adabra #56403 üzenetére
Szép napot Neked és mindenkinek!
"Senkit nem ösztönöz energiatakarékosságra... "
Ezt így kategorikusan kijelenteni véleményem szerint ostobaság!
Miért ha 37,-Ft-ért kapja valaki az elektromos energiát az talán nappal is világítani fog? és ha 70,- ért akkor nem? /bármennyit is kell kifizetni, az az egyénnek minden esetben kiadás !!!/
A magam részéről igenis kicseréltem mindent LED-esre, a régi energiazabáló hűtőt úgyszintén, szigeteltem az épületet, nincs medence fűtés, jakuzzi, nincs télen kánikula a lakó térben, -mivel kellene még takarékoskodni? (Pedig még szaldóban vagyok.)
Fogjátok fel végre, nagyon sok család él még az országban akinek a 37,-Ft kifizetése is gondot jelent, ( a 70,- Ft pedig maga a csőd!) Gondolod hogy, több esetben véletlenül vezették be a "kikapcsolási moratóriumot ? Nem telik neki semmilyen fejlesztésre, máról -holnapra éldegélnek. (írhatnám tengődnek!)Kissé kisarkítva: az általatok "szajkózott" piaci gondolkodás azok számára elfogadható akik megengedhetik maguknak az "efajta uri huncutságot", de akik számára az élet elviselhetetlenné, kilátástalanná, /lehetetlenné / válik azok számára nem marad más, mint a "kasza és a vasvilla". Számukra nincs más alternatíva. Megszerzik maguknak amire szükségük van, egyszerűen nincs veszíteni valójuk! Na ezt kell elkerűlni, mert az már az anarhia.
De ez már ismét politika! -
asdf_
veterán
válasz adabra #56403 üzenetére
Nekem ez valahogy nem adja ki. ha 5+6-ba lenne kötve, akkor hogy az égben van 334V mellé 160V? Az egyik duplája a másiknak. Ráadásul úgy, hogy a 334V az már dolgozik. Meg egy irányba nézőt miért raktak volna 2 stringre? Ráadásul a 11*harmicnvalahány volt, az kiadja a PV1 feszültséget (41/35V-os a panel). PV2-re csak hülyeséget mér az inverter szerintem.
-
mokus1
addikt
válasz Andras6800 #56402 üzenetére
Szerződésmodositasig. Ez itt a kulcs, sajnos és ezért is voltak ezek az infók hogy nem örökre szól a Szaldo. Kicsit olyan mint pl a telekommunikációs szolgáltatok mostani utólagos szerződésmodositasa. (inflációs emelesek stb.) Ott is azt gondolta az ember ha leszerzodik nem lesz változás, azt lett.
Ez nem Amerika hogy ebből per legyen. -
Frankie50
tag
válasz Andras6800 #56402 üzenetére
Üdv!
A napokban nézegettem én is a saját számaimat. 25-30% saját felhasználással számolhatok jelenleg. A tavalyi elszámolási év 28 % -ra jött ki. A teljes termelés: 5750 kWh. Vételeztem: 4879 kWh-t a hálózatból, betápláltam: 4188 kWh-t. Ebben az időszakban voltak változtatások a rendszeremben. Az idei év már jobban pariban lesz, egy kis többlettel a betáplálás oldalon. De a lényeg, hogy ezzel a bruttó elszámolással egy komolyabb javítási költség esetén már nem érdemes újraélesztenem a rendszert, mert pl. egy inverter csere már nem megtérülő mutatvány.
Tudom ez egy cseppet sem fog hiányozni a nagy közösből[ Szerkesztve ]
-
adabra
senior tag
Sziasztok!
Új telepítésű rendszerről van szó, és nem igazán értek (még) a témához. Sungrow SG4.0RT inverter (4kW) + két külön, de azonos tájolású tetősíkon 5 + 6 db JA Solar 385 kW panel; azimut kb -28°, dőlésszög 30°
Most épp ezerrel süt a nap, bár kicsit párás az idő.
Nem tudom, hogy pontosan melyik panel melyik string-re van kötve, de ezek a számok rendben vannak így?[ Szerkesztve ]
-
Andras6800
senior tag
Többen írtak már erre neked az én véleményemmel egybe vágó választ, de azért kicsit kiegészíteném saját gondolatokkal.
Bár lehet, nem leszek népszerű evvel, de az igenis "csalás", hogy 2-4 M Ft beinvesztálásával kvázi 0 Ft villanyszámlát (Jó majd 200 HUF/év) kell fizetni évtizedekig.
A szaldó mint olyan egy támogatási rendszer. Ösztönzésként lett bevezetve sokfelé az EU-ban, hogy bevonja a kritikus tömeget ebbe az ilyen típusú műszaki beruházásba. Ha van egy kritikus tömeg, önfenntartóvá válhat a dolog megfelelő piaci környezetben.
Az egész mizériával szaldó kapcsán alapvetően egy böszme nagy baj van.. a jogbiztonság teljes hiánya. Most lehet mondani, hogy jajj, mi a meglepő ebben az elmúlt 10 év után..., illetve 10 év alatt megtérült és ne sírjon senki.. [mokus1]
2 éve még hivatalos Magyarország kormánya honlapokon volt kiírva, hogy aki 2023.12.31. előtt telepít és szerződik annak !!!szerződésmódosításig!!! marad a szaldó. Azaz nem örök életre. Addig ameddig át nem íródik más nevére a fogyasztási hely, avagy avulás/degradáció/műszaki hiba miatt le nem kell cserélnie az invertert. Sokan emiatt vettek sok pénzért drágább, megbízhatóbb/ hosszabb garis invertereket. Sokan ezen kijelentések alapján hajtottak végre komoly műszaki beruházásokat 20+ éves időtávlatra tervezve. És a legfájóbb, hogy ezen szempontok alapján terveztették meg az egészet. Ez nem egy 20 000 Ft-os szobatermosztát, amit kicserélsz, mert változott a gáz árazása, így olyan módon kell programozni amit a mostani nem tud.
Az egész rendszer műszaki tartalma alapjaiban hibás az új jelen bruttós elszámolásban. . Sőt többen kapcsolódó műszaki beruházásokat is ejtettek, szintén nem kevés pénzért, ami így szintén hibás lett/ lesz.
Kisebb rendszerek kellenének, melyek nem az egész évet termelik meg, hanem nyáron a bő 100%-ot, máskor meg csak besegít.. + némi akku estére. Aszimmetrikus fáziskezelésre alkalmas inverter, amit ugye nem is szabad úgy használni... nonszensz..
Aztán majd mi lesz? Most átalakítod, 3 év múlva meg megint változik? Megint elköltesz rá sok pénzt, hogy épp akkor jó legyen megin 1-2 évig ameddig nem löttyen valaki agya a hivatalban?
Majd ha sokan szigetelnek, meg cserélnek ablakot, lesz energetikai tanúsítvány adó? Minél jobb az energetikája a háznak, annál többet fizetsz a rezsialapbaHa már matek, kérlek azt is számold bele ebbe az egészbe, hogy az a 250 000 háztartás mennyi áfát és egyéb kapcsolódó járulékot fizetett be a nagy közös kasszába, amiből amúgy fizetik a rezsidémonharc költségeit is. Továbbá nem egy anyagot olvastam (sajna nincs linkem), hogy ahol vannak napelemek, ott a trafók élettartama is nő. Ez sem 2 fillér.
És akkor itt vissza is térhetünk a megfelelő piaci környezetre. Sokan leírták, illetve a te számolásodban is vastagon ott van, hogy az egész ország nyögi a rezsicsökkentés csodáját. Mivel eltörölni kb lehetetlen szerintem, számomra felbecsülhetetlen időtávlatban tönkre tette az országot.
Senkit nem ösztönöz energiatakarékosságra... 10 év hátrányunk keletkezett ebben, és ez egyre csak romlik. Remek példa a napelem is. Amilyen számok most bruttóban vannak, élő ember nem telepít majd otthonra háztetőre napelemet...Persze legalább lesz igény Lölö féle napelemparkokra amit persze majd vastagon támogat az állam, mert zöld beruházás.. klímacélos.. stb.
Összességében nincs baj a bruttóval, csak a jelen hungarikum bruttóval. Lehetne ezt is normálisan, de persze mi előre megyünk, nem hátra. (Azért írtam többször, hogy jelen, mert persze majd ez is fog még sokszor változni az elkövetkezendő időszakban.. sokakban tarja az a reményt, hogy ez nem marad így, mire kiesik a szaldóból. )És igen: "És ezzel meg is érkeztünk, hogy miért fenntarthatatlan a szaldó, és miért kellett (volna már korábban) megszüntetni. Csak ugye nyilván nem ilyen extra balf*sz módon, mint ahogy nálunk sikerült, hanem tervezhetően, kiszámíthatóan, a játékszabályokat évekre előre ismertetve..."
Teljesen igazad van ebben.A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
Janusz001
őstag
Éves összefoglaló, akit érdekelnek az adatok:
6.67kwp napelem, 5kw fronius inverter, megtermelt 8420kwh -t, 2019 óta a leggyengébb év, helyileg B.csaba.
Elhasználtunk 7500kwh -t, minden villany, fűtést is klímákkal oldjuk meg egész fűtési szezonban a 120m2 -en, egyedül a hmv megy gázról, de az már nem férne bele villannyal.
Aztán ha bedózerolják az éves szaldót, akkor újra tervezés, visszatérünk gázra a leghidegebb téli napokra, talán villanyautó stb. , jelenlegi állás szerint van még 6 év ebben a rendszerben nekünk, nagyjából a 2m önerős befektetés már visszajött.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés