- Milyen mosógépet vegyek?
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Digitális Állampolgárság Program
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kanyi51
senior tag
Jó reggelt !
Az lenne a gondom, hogy a Vodafone cserélt tegnap modemet, és persze azóte nem megy az inverterem, nem mér. Az eszköz egy FoxEss 2,5 ös, és sehol se találtam eddig hogy hol kellene megadni az uj modem adatokat. Sajna az angol nem megy, Ha tudnátok segiteni nagyon boldog lennék és köszönöm.. Telepiteni anno az MVM Optimum tette fel és persze semmi hizzáférést nem adott, kivéve a telon levö alkalmazást, ami persze nem müjödik most már.[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz #94522368 #57957 üzenetére
A kijelentésem szigorúan újépítésre vonatkozott. Az említett apróságok nem elhanyagolható része utólag már nem, vagy csak irracionális ráfordítás mellett lenne alkalmazható. A PH koncepciót csak a teljes épületburokra lehet értelmezni.
Ezért hoztak létre retrofit PH besorolásokat is a különböző mélységű felújításokra, ahol a 15 helyett 25 kWh/m²a-ig érdemes lemenni:
A vályog az egy egészen más állatfaj, ami homlokegyenest más megközelítést és más anyagokat követel meg, mivel a hozzá nem értő bánásmód konkrétan az épület állékonyságát is veszélyezteti.
Az első vízválasztó döntési ág ott van, hogy lehetséges-e a teljes vízszigetelés utólagos megvalósítása. Ettől függ, hogy a falakat felkészítsük üzemszerűen az állandó nedvességvándorlásra, elnyeletésre, kipárologtatásra stb.
Ehhez képest a födém nem olyan izgalmas téma, de a páratechnikailag kifelé nyitott szerkezet kialakítása a cél itt is. Ha a sártapasztás/saralás megfelelő állapotú, akkor azt szabad tekinteni egy párazáró/párafékező rétegnek, de mindenesetre az olyan szigetelések illeszkednek hozzá, mint a fújt cellulóz, amely önmaga is nedvesség puffer.
A hővisszanyerős szellőztetés, ahogy a korszerű épületeknek is elengedhetetlen eleme, úgy a vályogházak nagyon sok problémáját is kezeli/csökkenti, de önmagában erre nem lehet alapozni a vizes falak megoldását és ez egy központi kérdés.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
VaZso
senior tag
válasz senki68 #57991 üzenetére
Nem tudom, mit csinál a fiad, de egy szóval sem írtam, hogy buta lenne.
Ha adott feladaton dolgozik, nyilván az ahhoz szükséges elővigyázatosság mellett teszi azt.
Más területen másra kell figyelni, más fontos. Írtad az otthoni feladatot, ott teljesen más szempontok lehetnek.Nem vitatom a kompetenciáit, csak azt mondom, hogy annál jobban kell figyelni ebben az esetben is mint amennyire a hozzászólásaidban írtak alapján értékeled.
Ugyanígy megbántani sem akartalak sem téged, sem mást.
-
313313
addikt
válasz gorbep #57994 üzenetére
Jahh igen Bruttósat...
Ha ezen tényleg változtatnak, akkor ugye változik a metódus, és akkor a 180 és 280 képzés megváltozik, ami idősoros méréseknél nem kis gubancot okozna. Mert ugye idősoros méréseknél is vannak HMKE-k....
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz gorbep #57990 üzenetére
Vagy, aki szaldós elszámolású lett, annak a 3F mérőlyét lecserélik 3db 1F mérőre és problem solved
Régen is oldottak meg így méréseket
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
User_2
tag
válasz gorbep #57989 üzenetére
ez a probléma megszűnik, ha jól választják meg a mikroszaldo intervallumát. pl 10sec-15perc. persze ennek hardver igénye is van.
lokálisan, adatátvitelre, és központi adattárolást tekintve is.példa
D value legyen 9 (nem 8) hozzárendelt érték 10sec
16.9.00 ekkor 10sec-en belül adja össze előjelhelyesen az
L1 16.9.11, L2 16.9.22, L3 16.9.33 -at,
ahol L1 1.9.11 és L2 2.9.22, L3 2.9.33 = 16.9.00ha nem tévedek valami nagyon nagyot megint
-
gorbep
senior tag
Igen, azaz kellene 2 "új OBIS kód" ami direktben az eddigiekből sajnos közvetlenül nem számítható... a mérési ciklusban kellene származtatni a valódi 3F teljesítmény integrálásával, aminek elemei fázisonként belül amúgy is rendelkezésre állnak... csak az aritmetikát kell átalakítani, a 3 fázis teljesítményét előbb összegezni, integrálni, utána előjel függően a a két új külön regiszter közül a megfelelőt inkrementálni...
Remélem olvas minket az MEKH... részletrkig kiveséztük hogyan lehetne technikailag megoldani.
Kérdés jogilag és gyártóilag van/lesz -e rá akarat...
Türelmesen várunk, mi megcsináltuk a házi feladatunkat...
Jó ez a közösség!
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
válasz User_2 #57987 üzenetére
Sajnos nem...pont ez a baj... a betáplált 3F energia NEM a fázisonkénti betáplált energiák összege!! Pont ez a bajunk az egész mérési metódussal... és az elfogyasztott 3F energia NEM a fázisonkénti elfogyasztott energiák összege!! (ez csakis teljes előjel szimmetriánál lenne igaz...)
Aszimmetria esetén vannak olyan helyzetek, amikor az egyik fázison vételezel, a másikon betáplálsz.... innen ered az egész probléma... olvass vissza!
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
User_2
tag
válasz 313313 #57983 üzenetére
De kettő regiszter kell. Egy ami a vételezést méri, egy ami a visszatáplálást...
azok megvannak: az 1.8 és a 2.8
ennek összegét jeleníti meg a 16.8, ha jól értelmezemahol a 8 jelentése : time integral, ami szerintem - nem tudom- a elszámolási intervallumot képviseli, ami lehet 15 perc, de lehet 10sec is. time integral-ból van több is nem feltétlen kell a 8-ast használni.
https://descargas.futurasmus-knxgroup.org/doc/en/linggjanke/9890/IEC%2062056-61-2006.pdf
(17. oldal)1.8 a 3F
1.8.11 az L1, 1.8.22 az L2 és így tovább, ha jól fejtem vissza a szabványt.
(23. oldal) -
törölt tag
válasz 313313 #57983 üzenetére
Értem, mert a MEKH megmondta, meg a szolgálató is megmondta, meg mert az EU-ban az a szokás stb.
De nálunk szóba jöhetnek unortodox megoldások is, vagy tévedek?
Félek, ha erre a két mért mennyiségre való OBIS kód nincs, akkor valamiért nem érdeke a kedves szolgáltatónak, és nem is lesz ilyen. (Kivéve, ha a MEKH úgy dönt)
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz User_2 #57981 üzenetére
Átfutottam, de ebben sem találtam olyat, ami nekünk a 3F energiához jó lenne...
#57983 313313 : igen, a számlázáshoz 2, csak növekedni képes regiszter jó...
#57982 VaZso: egy ilyen növő/csökkenő regiszter automatikusan csak szaldót képez, nekünk nem jó...
[ Szerkesztve ]
-
-
User_2
tag
válasz gorbep #57980 üzenetére
talán megvan, de tldr
IEC 62056-61
nem biztos, hogy hatályos:
https://descargas.futurasmus-knxgroup.org/doc/en/linggjanke/9890/IEC%2062056-61-2006.pdf -
gorbep
senior tag
válasz User_2 #57978 üzenetére
Az a baj, ennek a pontos definícióját nem találom...
de elvileg nem lehet jó, mert a nekünk kellő regiszterből kettőnek kellene lennie... az egyik ami a 3F fogyasztást akkumulálja, és kellene lennie egy párjának, ami pedig a 3F termelést akkumulálja...
[ Szerkesztve ]
-
VaZso
senior tag
válasz senki68 #57974 üzenetére
...és az általa írt programot használják több tízezer, hitelesített mérőben, meg kell felelnie céges renoménak, és fontos a konzekvens viselkedés?
...vagy ügyes vagy, működik, ha gond van, javitjuk az elvárás?
Más egy céges, eladásra szánt termék és más a magánhasználat.
#57975 gorbep
Nekem is úgy tűnt, nem tudom, mennyire fér bele más viselkedés.
Ettől még el tudom képzelni, hogy van, ahol megoldották - kíváncsi lennék, a konkrét, külföldön működő rendszerek mit csinálnak ténylegesen.A legtisztább valóban plusz két OBIS kód lenne, azzal a viselkedéssel, amit itt hiányolunk - és ezek alapján számlázni.
-
User_2
tag
válasz gorbep #57975 üzenetére
16.8-at nézted?
https://www.promotic.eu/en/pmdoc/Subsystems/Comm/PmDrivers/IEC62056_OBIS.htm
nem én találtam, itt valaki korábban, részletesebb definícióját nem találom
-
313313
addikt
válasz senki68 #57973 üzenetére
Kérdés akarja-e ezt ingyen(nem fogják, mert a megrendelés szerint szállítottak, az extták általában mát nem férnek bele). Aztán a kész programot szolgáltatói joggal is a mérőbe lehet-e írni, vagy csak gyártóival...
Az is lehet adott mérőből nem rendelt olxan elosztó, ahol energiamérleg szerinti mérés van, így nem is akarnak/tudnak vele foglalkozni....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
gorbep
senior tag
válasz #94522368 #57970 üzenetére
NA belenéztem az OBIS kódok definíciójába...
Szerintem kell új OBIS kódot bedefiniálni, meglévő 6 db OBIS kód értelmezéséből úgy látom, hogy ez az egész fázisonkénti mérésre lett definiálva... és ez nem jó hír nekünk...
Sehol nem látom nyomát annak, hogy lenne 3F teljesítménnyel kapcsolatos bármilyen akkumulálódó regiszter... pedig igazán definiálhattak volna még 2 nyomorult OBIS kódot...
Ennek ismeretében tényleg érdekel van e valahol egyáltalán energiamérlegű szabványos mérés...
21.8.0 Positive active energy in phase I, total kWh A+ (L1)
41.8.0 Positive active energy in phase II, total kWh A+ (L2)
61.8.0 Positive active energy in phase III, total kWh A+ (L3)
22.8.0 Negative active energy in phase I, total kWh A- (L1)
42.8.0 Negative active energy in phase II, total kWh A- (L2)
62.8.0 Negative active energy in phase III, total kWh A- (L3)- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
senki68
senior tag
-
senki68
senior tag
válasz rolltrade tm #57969 üzenetére
Isten őrízz hogy ilyen apró munkával terheljem őket
Csak arra szerettem volna utalni, hogy nem egy nagy dolog módosítani a programot annak aki írta és nála a forráskód.
Úgy látszik nagyon félreérthető voltam.
-
VaZso
senior tag
válasz senki68 #57967 üzenetére
Csak a mért értéket nem oda írom ahova eddig és a 3 adatot összefésülöm.
Erről beszélek - távolról nézve ennyi, közelről nézve nem tudjok... de biztosak vagyunk benne, hogy csettintés.
#57968 senki68
Ez esetben az sem kizárt, hogy mi fizettünk azért, hogy így legyen.
Bár a jelenlegi mérés nem helytelen és más eszközök is mérnek ezzel a logikával, a bruttó elszámolásnál valóban nem így kelene mérni.
(Akár az akkumulátoros kiegészítéssel rendelkező inverterek miatt is.) -
313313
addikt
válasz gorbep #57966 üzenetére
Én is tudok olyan mérőről ami hibahatár felett mér. Szedtem le olyan mérőt, ami a visszatáplálást 280 és 180 OBIS kódba is bemérte (bizonyos trhelés felett: értsd 2,48kw-nál még jól számolt, 2,5kw-nál már nem...)
Minden mérő adott hardverrel szerelt, lehet akár mással is(hiába egyezik a mérő fw verziója, futottunk már ebbe bele nem egyszer...). Van amelyikre ezt a progit tudod rakni, van amelyikre a másikat.
Én csak programozom a mérőket, a programokat nem én írom rájuk, csak bele-bele javítok. Vannak dolgok, amiket a szolgáltató állíthat a szoftverébe, vannak amiket nem.
[ Szerkesztve ]
-
rolltrade tm
csendes tag
Olvasgatom itt a programozási alapismereteket. Az én fiam is végzett programozó méghozzá kitűnő eredménnyel. Azért az ilyesmi feladja a leckét. Itt nem elég az ,hogy milyen nyelven írták a sztorit. Mivel az e-on meg a többi szolgáltató is "csak" egy ügyfél ebben az esetben kb úgy tudna belenyúlni egy okosmérőbe mint én az általuk felszereltbe nálam. Kb sehogy . Kár is ezen rugózni mit hogyan lehetne. De végül is magyarok vagyunk. Annak idején elég volt egy műanyag szalag ,hogy álljon a forgó-morgó. Hajrá. Csak szóljatok ha megvan a kódolás 🤪
Majd ha fagy. + Escape From The Lost World Pinball Games.
-
gorbep
senior tag
válasz 313313 #57956 üzenetére
Halkan jegyzem meg, hogy 2014-ben kaptam a HMKE átvételkor az első kétirányú (vadi új) digitális mérőmet.... aztán 2 hónap múlva jöttek cserélni, mert 10!!! %-al mérte többnek a visszatáplálást... a szerelők mondták, hogy sovány malacvágtában mennek mindenkihez cserélni... megmutatták a belső menüben, hogy mennyit kellett volna mérnie, és hogy mennyivel számolt mást... és tényleg elvitték, nem programozták át a helyszínen. Villamosmérnökként csak lestem, hogy mi a valóság és a jogszabályi környezet közötti eltérés...
Szóval ennyire vannak ezek hitelesítve/tanusítva,/OMH matricázva.... ki minek nevezi... VICC
Nem vagyok képben a vonatkozó ISO előírásaival, de egy ilyen számítás módosítása egyáltalán nem érinti a mérés pontosságát, miért igényelne teljesen új mérési tanúsítást?
Nincs valamelyik országban energiamérleg szerinti 3 F mérés? (gondolom nem mi találtuk fel a spanyol viaszt...) Nem hinném, hogy az inverter gyártók hasraütésre mentek elsőre ebbe az irányba... de persze a tévedés jogát fenntartom...
És nem kötekedés, csakis szakmai BrainStorming...
-
313313
addikt
válasz senki68 #57960 üzenetére
Mérő szoftverét csak a gyártó írhatja át. Szolgáltató csak paraméterezheti és a meglévő OBIS kódokat jelenítheti meg. Űgy mérési metódust nem deklarálhat rá, azt a gyártó teheti meg, ami után minősíti a mérőt.
Szerk.: itt egy kombi mérő leírás, ezt tudja, ezen változtatni akarsz azt a gyártó tudja. A szolgáltató finom hangolhat rajta bizonyos dolgokat...
Smart mérő fele/harmad ennyit tud mérni. Azokat a szolgáltató még nagyon finom hangolni se tudja, maximum a gyártotól megvett másij szoftvert rátölteni. De ha adott szoftberekbe valami nincs benne (csak algebrai módon tud számolni, energia mérleg szerint nem) azt a szolgáltató nem írhatja bele. Felkéri a gyártót ő csinálja meg, aki vagy teljesíti, vagy nem...[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz 313313 #57956 üzenetére
Nagyon túlgondolod.
Persze a gyártó tudja, de mivel a szoftvert a gyártó írta, semeddig nem tart átírni. Nem kell leszedni az órákat meg újrahitelesíteni, csak egy szoftverfrissítés kell.
OBIS kód nem más, mint egy mért paraméter megjelenítése.
Mivel minden fázisnál mér értéket és irányt, innen semmi más nem kell csak egy logikai művelet, mit hova írjon. -
törölt tag
Az mit jelenthet, hogy nem is nehéz megvalósítani?
Nálunk a falak kb. 50 és 70cm közöttiek, vannak köztük teljesen téglából készültek, de van tisztán vályog is, meg ilyen-olyan vegyes.
Esélyes lehet ezeket jobban szigetelni, mint a jelenlegi 5-8cm kőzetgyapot? (Itt-ott nedvesség felszivárog az alapozás felől...)
Vagy koncentráljak a padlásra, ahol 10cm szigetelés van a mennyezeti deszkák meg a felső deszkák között?
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz senki68 #57955 üzenetére
Csak ha bele van programozva mondjuk 15 obis kód, akkor az azt tudja. Ha 16-at akarod mérni, azt a gyártó tudja módosítani(ha a mérő hardverja lehetővé teszi) és ha ezt ráprogramozta, mindegyiket egyesével hitelesíti...
Nyilvám ezt nem puszira fogja megtenni a gyártó, mert mikor szállította a mérőket az az akkori feltételeknek megfelelt. Nem mellesleg, előtte a mérőket le kell szedni, a gyártónak eljuttatni, ő elvégzi a munkát, ad papírt a hitelesítésről, majd visszaküldi...Ha meg valami speciális OBIS kódot találnak ki, vagy mérési folyamatot, azt még neki előtte össze kell rakni, amit teszteli, ha ez megvan, aztán tudja a mérőkre rárakni.
A mérőket nem "hekkelheted" össze-vissza, vannak beállítások, amiket csak a gyártó módosíthat rajta. Minden mérő gyártás után, de szállítás előtt átesik egy hitelesítésen, amivel szabatolják, hogy a megfelelő mérisi tartományban hozza az elvárt 1 vagy 2 százalék pontosságot. (Okos mérőknél a legtöbb esetben az 1% pontosság az elvárt, lakossági sima mérők hibahatára 2% lehet)
[ Szerkesztve ]
-
VaZso
senior tag
-
313313
addikt
válasz gorbep #57951 üzenetére
MVM állami cég. Közbeszerzési procedúrával. Nem a legjobb mérő-t fogják attól választani, aki 10-20-30 éve beszállít. Hanem adott pályázatra érkező legolcsóbb ajánlatot. És akkor a speciális dolgokat/eseteket nem is említettem....
Hollynak pl az MVM kis piac, puszira nem adja a kódot, nem véletlen fapados az MVM-es Holly az EON-hoz képest. Hardver ugyan az, csak a szoftver más. Kis pénz, kis foci....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
gorbep
senior tag
Én úgy látom, hogy ez azért elég nagy piac egy gyártónak, hogy csak úgy kiszoruljon róla... és abban szerintem megegyezhetünk, hogy a gyártónak ez nem egy nagy feladat... csupán akarat kérdése, és szerintem ingyen is megéri neki bevállalni... hosszú távon 10 éves időkeretben milliós darabszámról beszélünk...
-
VaZso
senior tag
válasz senki68 #57947 üzenetére
Nem tudjuk, mennyire egyszerű.
Te azt írod, hogy az, én azt írom, hogy nem feltétlen.
Kódunk nincs, jó eséllyel nem is lesz, újraírni nem akarjuk - nem, az biztosan nem egyszerű.
Ezen felül nem ismerjük a belső működési logikát, a céges logikát, a hitelesítés menetét, árát, valid állapotának feltételeit, esetleges korlátokat sem....és nem ismerjük az ügyfélként elérhető lehetőségeket, másik fél hajlandóságát, általa kalkulált esetleges összegeket korábban mások által igényelt funkcióhoz kapcsolódóan és általad igényelt, új funkciók esetében.
Itt a szolgáltató biztosan ügyfél, és neki is vannak bizonyos lehetőségei, pénzügyi fedezete.
Ezekkel kell dolgozni.....és lehet a megoldandó feladat nagyon egyszerű, ettől még nagyon sok lépcsőn kellhet átmennie, még az is lehet, hogy hatóságokat is meg kell járnia, ha olyan a szabályozás.
...de legalább annyiról valószínűleg meg akar győződni maga a gyártó, hogy továbbra is stabilan is hitelesen mér az eszköz, és nem kockáztat meg egy esetleges hitelvesztést magának. -
313313
addikt
Az obis kódokat és azok mérési metódusait a gyártó deklarálja. Én nem hozhatok létre új obis kódot, a meglévő logikáját nem változtathatom. A mérő mér mindent, én csak azt dönthetem el, melyik kódokat mutassa a kijelzőn, illetve miket lehessen kiolvasni.... Meg egyéb beállítások tárolásra, időtarifákra, stb....
-
asdf_
veterán
válasz rolltrade tm #57941 üzenetére
Akkor a videón ,hogy telepítették ?
Az nem új telepítés volt, hanem invertercsere (azonos teljesítményűre vagy kisebbre, így a szaldója is megmaradt). Mindenki láthassa, hogy még a régi Fronius-a termel, az újat csak a próbaüzem erejéig csatlakoztatták a hálózathoz Majd kijön az új inverterlista, rajta lesz a Solinteg, mint már engedélyezett inverter, másnap meg beadják a papírt, hogy izé, esemény volt, invertert cseréltünk.
[ Szerkesztve ]
-
rolltrade tm
csendes tag
-
hzsolee
őstag
válasz rolltrade tm #57943 üzenetére
Inkább földelni kéne...
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
CellWalker
tag
válasz rolltrade tm #57943 üzenetére
Ennyire jó vezetőnek tartod?
-
rolltrade tm
csendes tag
Én meg azt tudnám elképzelni ,hogy a drága miniszter urat bekötném az inverter meg az óra közé.
-
VaZso
senior tag
válasz 313313 #57925 üzenetére
Kicsit úgy tűnik mintha keveredne a firmware a konfigurációval, de lehet, van néhány "hard-coded" beállítása is ezeknek... nem úgy tűnik, mint, amit egyszerű követni mindenesetre.
#57926 senki68
Látom nem ment át a mondanivaló.
...mármint az, hogy pillanatok alatt módosítható a hiteles mérő által mért mérések logikája?
Erre írtam, hogy ez jó eséllyel nem olyan egyszerű, mint, ahogy egy kívülálló azt elképzeli.#57937 edeleny
2025-ben nem lesznek választások, nem akarok tippeket adni, de benne van a pakliban, hogy 2025.01.01 bruttó mindenki!
Én nem így látom.
Viszonylag közel van az országgyűlési választás 2025-höz, ha nem muszáj, ezt nem kockáztatják meg. Ha valamikor, akkor tervszerűen a 2026-os választások után szüntethetik meg szerintem, az kellően távol van mindenféle választási időponttól... 2025-ben, esetleg 2026. elején inkább kisebb enyhítést tudnék elképzelni időlegesen. -
rolltrade tm
csendes tag
Akkor a videón ,hogy telepítették ? Ráadásul most már a hibrid üzem is engedélyezett ? Múltkor itt írta valaki ,hogy nem lehetséges.
-
asdf_
veterán
válasz Gtaati #57938 üzenetére
Senkinek nincs tapasztalata, mert új termék a magyar piacon, jelenleg engedélye sincs még, így működni sem működhet senkinél, majd most fog kijönni a következő inverterlista, amiben elvileg már benne lesz. Minden arra mutat, hogy a Tiszta Energiák fogja forgalmazni. Huawei-t meg amúgy minden sarkon kapni.
-
Gtaati
őstag
Helló Mindenki!
Érdeklődni szeretnék, hogy valaki használ-e, vagy van-e tapasztalata Solinteg inverterekkel és aku. pakkal? Konkrétan egy Solinteg MHT 5K-25 ről lenne szó, unokatestvéremnek ajánlották Huawei helyet, mert állítólag az nem beszerezhető most ... Nem tudom ki lehet a magyarországi forgalmazója, illetve mennyire lehet jól intézni a garanciális problémákat?
Köszönöm előre is!
-
edeleny
őstag
válasz 313313 #57921 üzenetére
Azért lássuk be, hogy beszélünk a bruttóról, arról, hogy, hogy lenne ez jó. Arról hogy lenne jó mérni.
Beszélünk arról, hogy ki kivel egyeztet ez ügyben,
DE
Az is látszik, hogy semmilyen politikai akarat nincs ennek megváltoztatására.
Mi lettünk a rezsicsökkentés bűnbakja, minket meg kell büntetni!
2025-ben nem lesznek választások, nem akarok tippeket adni, de benne van a pakliban, hogy 2025.01.01 bruttó mindenki!
Lehet, hogy a Napelemszövetség egyeztet valami Államtitánnal, aki történetesen még ért is hozzá, de ez a döntés nem az ő kezében van. Még csak nem is a miniszterében. Szerintem nem is a kormányban. Ez valahol a Fidesz belső Rogán vezette motoszka körében. És , higgyétek el ott nincsenek szakmai érvek.Ha a "Magyar családok" lenne az első, akkor nem öt forint lenne. Akkor a most bruttóba kerülők is pályázhattak volna aksira. Legalább. (tudom azok az inverterek)
Úgy, hogy szerinte lehet vitetkozni mit tud az óra, és energia mérleg. Ha nem lesz negatív változás egy éven belül, akkor szerintem leghamarabb 2026 elejével lehet némi pozitív előrelépés.
Addig meg sokan fognak szopni....Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
dannnzzzz
csendes tag
Sziasztok! Most, hogy sikerült bejutni az isolarcloud app-ba, a invertert végül "kapcsolnám" internetre, megnézném, hogyan lehet fogyasztást figyelni...stb. Valaki talált jó lépésről-lépésre leírást, hogy a teljesen kezdő hogyan tudja setup-olni, így, hogy végre bejutottam az app-ba?
Nagyon köszi!
[ Szerkesztve ]
-
bobace
addikt
Na, azt hittem valami nálam rossz, nálam is ugyanez volt.
Csak én manuálisan hozzáadtam excelben
De ha pl SUN2000 appból helyre lehetne állítani, akkor azt lehet megpróbálnám, googlizok egy körtNem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
dannnzzzz
csendes tag
Sziasztok!
Az E.ON solar által az anyósomhoz telepített napelemekhez le akartam szedni az alkalmazást (isolarcloud) de a telepítés során a QR kód beolvasásnál az alábbi üzenet jön ki:
"This S/N has been used by another user for plant creation Please check if the device S/N is correct. If the above cause can be excluded, please contact Customer Service."
Az anyósom volt ott, gyanítom regisztrálták az eszközt az emailcímére, így nekem már nem sikerül. Viszont telefonszámom nincs hozzájuk, hogyan tudom 'reset-elni' esetleg, hogy tudjak csatlakozni? Az ügyfélszolgálattal próbálkozom 4 hete, eddig annyi választ kaptam, hogy regisztráljak az alkalmazásban de ezen már túl vagyok, a qr kód miatt nem tudok továbblépni.
-
Strezi
őstag
válasz #94522368 #57905 üzenetére
120nm nettó, öt ember használja, nincs gáz v bármi a villanyon kívül. Nem húsz fok van bent (PH méretezés, ) hanem 25. Csak a fűtés egy teljes évre 1500kWh.
Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
dbius
veterán
Ma lett egy éves a telepített rendszer, mivel mások is meg szokták osztani gondoltam én is megosztom "mi jött össze" ez idő alatt:
Rendszer mérete: 6,375 kWp (15*425W Trinasolar)
1 string, egy tájolás, déli fekvés
Inverter: Huawei SUN2000-6KTL-M1(2023.01.26 - 2024.01.25 közötti termelési adatok)
* Január hónapban feltüntetett termelt mennyiség tartalmazza a 2023.01.26 - 2023.01.31 között megtermelt 29 kWh-t, valamint a 2024.01.01 - 2024.01.25 között megtermelt 313,72 kWh-t.
Helyileg Hajdú-Bihar. Kb. déli fekvés (fogalmam sincs a pontos szögeket tekintve), tető dőlésszög valahol 35% körül van. 90%-ban árnyékmentes, csak alacsony napállásnál ,reggel és este van kevés árnyék.
Termelt mennyiség kWp-re vetítve: 1289kWh/kWp
Napi átlagosan megtermelt: 22,51 kWh
Közműhálózatba visszatáplált: 5938kWh
Helyben felhasznált: 2280kWh (27,74%) - ezen lehetne csiszolni
Hálózatból vételezett: 5987kWhÖsszességében elégedett vagyok. Március végén van számlázást tekintve évfordulóm, szaldóban a napokban fordultam át negatívba (~1550kWh pluszból indulva), klímával (bár ez októberben be lett kapcsolva és majd csak akkor kapcsolom ki amikor már nem kell fűteni) és indirekt tárolóval Home Assistant által vezérelve használom el a betáplált mennyiséget, ugyanakkor nem cél a "nullszaldó" számlazárásra.
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
Fw verziót nem lehet frissíteni, adott mérőre, adott fw mehet csak rá (van mérő ami úgyanúgy néz ki, ugyanúgy mér, de vagy 20 féle fw van hozzá), sőt olyan is van adott fw számból három változat is van.
Ezek ilyen beállítások, (ahogy írtad komfigolások)amik magára a mérésre nem igen van hatással (áv/fv áttétel kivételével). Az ilyen beállításokat csak kombinált mérőn tudom elvégezni, Samrton nem(azokat távolról szokták fw frissíteni).Illetve vannak programok, amikkel a mérő bekötését tudom ellenőrizni és a tárolt adatokat kiolvasni. Ezeket is csak kombinált mérőknél.
-
VaZso
senior tag
válasz senki68 #57923 üzenetére
A hardver gyártója nem igazán érdekelt abban, hogy valaki más írja át a hardveren futó firmware-t és ahhoz forráskódot is mellékeljen.
A korábban írt egy óra alatt megíratom valamelyik gyerekkel kijelentés ennek fényében némileg túlzó...
Eddig programozót említettél és nem villamosmérnököt, de a villamosmérnök is generálisan eléggé szerteágazó terület.
Ha így van és firmware-fejlesztéssel foglalkoznak, akkor lehet, hogy gyorsan lenne eredmény, de ehhez a forráskódra is szükség lenne, nem árt az adott hardver ismerete, és a program jelenlegi logikájának megértése. Ez nem olyan dolog, aminek a fonalát egy ezen a területen dolgozó villamosmérnök ne tudná felvenni, de több-kevesebb időre szükség lenne ehhez is, ha úgy akar belenyúlni, hogy mást biztosan "ne törjön el" a működésében. -
VaZso
senior tag
válasz 313313 #57919 üzenetére
Értem, tehát gyakorlatilag tudjátok frissíteni a firmware-t és be tudjátok konfigurálni a működését (ez volt a legelső sejtésem még korábban, hogy ennyi lehetőség lehet szolgáltatói részről).
Tehát lényegében azzal tudtok dolgozni, amit a készülék gyártója elkészített, vagy rávehető az elkészítésére (esetleg tőletek függetlenül elkészített már és hajlandó ingyen vagy pénzért átadni az új verziót) - ezt viszonylag körülményesen, de fel tudjátok tenni az egyes készülékekre (ahol ez megoldható egyáltalán).
-
313313
addikt
válasz edeleny #57918 üzenetére
Fejétől bűzlik a hal... Még nincs megfelelő mennyiségű eszköz, megfelelő információ áramlás addig kár bármi mással vesződni...
Ha lesz infó milyen mérés metódus kell, lesz mérő, le lesz cserélve minden. Ki van dolgozva az ösztönző, megvan rá a pénzmag is...
Azt halkan jegyzem meg, hogy 2 nap alatt 9 hmke címünk volt (meg mellette más munka) és 460km-t tettünk meg...
-
313313
addikt
válasz senki68 #57916 üzenetére
Nem a tudással van a baj, a hozzáféréssel. Hollynál mérőnként van kód, amivel hozzáférek, Zmg mérőkhőz 1 kód kell, Itron mérőkhőz meg egy másik. Tehát 2 kóddal leprogramozhatom az összes kombinált mérőt.
-
313313
addikt
Vannak szoftverek amikkel le/fel tölthetőek a mérő programok. Grafikus szerkeztők, nem a forráskódban irogatjuk át a dolgokat.
Nem a mérés mechanikáját írjuk át, hanem egyéb dolgokat, paramétereket állítunk be. Kijelzőn milyen obis kódok legyenek, milyen tizedes értékkel. Dátum/idő beállítás, obis kódok értékeinek nullázása. Mérő fizikai címének beállítsa, kiolvasási protokoll/átviteli sebesség beállítása. Áramváltó/feszváltó érték megadása. Kimeneti lábakra kiküldött értékek beállítása. Stb
Landis Map120, Itron Ace Pilot.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
edeleny
őstag
válasz 313313 #57907 üzenetére
Van más dolgotok is...
Nálunk a cégnél bevezették. A LEAN rendszert.
Mindenkinek kötelező időnként valamennyi problémát félvenni.
Egy túlképzett kolléga :
Probléma: kevés az ember, kevés a pénz!
Megoldás : több ember, több pénz.
Ez nálatok is működhetne! Több pénzen, több ember több órát tudna cserélni!Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
VaZso
senior tag
válasz senki68 #57916 üzenetére
Maximum akkor, ha odaadják a szoftverének a forráskódját, esetleg annak egy részét (amit fent írtam), de ott már lehet olyan rész, amibe nem tudsz érdemben belenyúlni.
Maga a mérő szoftvere nem ötperces ujjgyakorlat, különösen nem úgy, hogy mérésügyileg is hitelesnek kell maradnia, amit erősen kétlek, hogy a gyártó megkockáztat, hogy elronthass.
Hiába programozók a fiaid, egyrészt ide alacsony szintű (hardverközeli) programozás fog kelleni lassú célhardveren gyors feldolgozással, másrészt erős villamosságtani ismeretek, harmadrészt forráskód nélkül nem tudnának érdemben belenyúlni. ...és itt nem a kompetencia hiányára gondolok elsősorban.
[ Szerkesztve ]
-
VaZso
senior tag
válasz 313313 #57910 üzenetére
amit a programozó/gyártó elbaszott azt kijavítani)
Kiadja számotokra a forráskód szintű szoftvert a gyártó?
C (esetleg Assembly vagy más) kódszintű javítást is tudtok eszközölni rajt?
Ha igen, ki szavatolja a további MID/mérésügyi megfelelőséget?Esetleg úgy működik, hogy elérhetővé teszik a szoftver egy részét bináris formában (maga a mérés) és ehhez biztosítanak egy interfészt, amihez ti is hozzáfértek?
Ezt inkább tartom valószínűnek.
Tehát adott esetben rá tudtok hatni a kimenetek viselkedésére, a használt OBIS kódokra, távoli kommunikációra, kijelzés viselkedésére/menürendszerére, de magára a mérésre nem?Hogy tudnám elképzelni a lehetőségeiteket?
-
tothbe
addikt
-
JohnnyBoy
tag
válasz Borisz76 #57766 üzenetére
2022. október végén lett az MGT beküldve, tehát éves szaldósnak kell lennie.
Közben megküldte az MVM a Hálózathasználati szerződést.
A levél tartalmazza, hogy éves leolvasást és elszámolást alkalmaznak, és a részszámlákra vonatkozóan 0 kWh/év értéket állítottak be. Szerepel a szerződésben a februári leolvasás tervezett időpontja.
Egyébként 9,84 kWp a rendszer egy 10-es inverterrel.
Az éves fogyasztás kb. 11000 kWh és a várható termelés is. -
313313
addikt
válasz senki68 #57908 üzenetére
Bruttósokból amin az én plombám van (én vagy kolágem cserélt mérőt az elmúlt 4-6 hónapban) 30-40db van. Ezeknél vagy lejárt a mérő hitelessége és azért cseréltem, vagy még nem távleokvasott A220 volt fent, vagy modem hibás sagecom mérőket cseréltük.
-
313313
addikt
válasz senki68 #57904 üzenetére
Igen a mérőket ide gyárják, ban olyan, amit az EON-nak is gyártanak, azon pl másik szoftver van, mint a miénken..., mérők egy része még Francia időkből való(náluk nem tudom hogy mérnek...)
Mi cégünk pl alap szoftverral kérte a Holley mérőket, aztán mikor ment a fogyasztói zsörtölődés a P1 portra, akkor meg házon belül kellett valamit taknyolni. Minden mérőt 2* kellett leprogramozni, mire jó lett. Minden mérő egyedi kóddal programozható.Lakossági mérőket nem bírok programozni (A220, A1350 kivétel) ellenben az összes kombinált mérőhőz van jogom hozzáférni, azon programot cserélni(ha elbaszom, nullázni is tudom a mérőket...), áramváltó/feszváltó áttételt állítani, esetleg porogramba belepiszkálni (UASZ, jelkiadád, amit a programozó/gyártó elbaszott azt kijavítani). 2 éve már NAF-os mérést is szereltem, szerencsére egy fogyhelyen vannak ilyen mérések, rendesen elfáradtam benne (helyszínen kellett taknyolni a szoftvert, hogy jó legyen + egyedi jelkiadás) cég meg óránként ment 4 megawattal úgy, hogy állt....
-
313313
addikt
válasz gorbep #57900 üzenetére
Gomdolom az elszámolás amblok lesz HMKE-re, az meg úgy már 255.000 mérő....
Van ám más dolgunk is. Nyilván mi csináljuk, amit kiadnak. Ez inkább fentről jajgatás... Meg van itt még 2030-as dátum, az másik 300.000 fogyhely ennél több mérővel, amit smartosítani kellene....
-
törölt tag
válasz Borisz76 #57902 üzenetére
... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
Írta Strezi, ezért kérdeztem.
Ha egy 100 m²-es házat veszünk alapul, az épület maximális fűtési teljesítmény igénye 1000 W / 1 kW lehet.
Ilyen háza kinek van? Tegye fel a kezét!
Köszönöm Borisz76, ezekről a kritériumokról még nem hallottam.
[ Szerkesztve ]
-
-
senki68
senior tag
válasz rolltrade tm #57892 üzenetére
Csak jégkásagép van
Mondjuk a jakuzzi az maga 5000 kWh évente.
Nyáron a 2 klíma az sokat bevesz.Most min spóroljak? Így is eladok 4.000 kWh-t 5 Ft-ért .
-
Borisz76
veterán
válasz #94522368 #57899 üzenetére
Passzívház követelmények :
A fő követelmény egy passzív ház esetében, hogy az épület fajlagos fűtési energiaigénye ne haladja meg a 15 kWh/(m²év) értéket.Egy másik fontos, de nem kötelező, paraméter az épület fajlagos fűtési csúcshővesztesége, ami még a leghidegebb téli időszakban sem lehet nagyobb, mint 10 W m²-ként.
Ha egy 100 m²-es házat veszünk alapul, az épület maximális fűtési teljesítmény igénye 1000 W / 1 kW lehet.Szintén nem kötelező elvárás, hogy a lakótér nyári túlmelegedése klimatizálás nélkül sem haladhatja meg a 10%-os szintet.
Egy fontos elvárás még, hogy az elsődleges energiaigény nem haladhatja meg a m²-re vetített 120 kWh/év értéket.
A passzívházak esetében a határoló szerkezetek (pl. falak, tető) légtömörsége kiemelten fontos, amit az építés során méréssel kell ellenőrizni.
Forrás : [https://unisec.hu/passziv-haz]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen mosógépet vegyek?
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Energiaital topic
- World of Tanks - MMO
- Milyen asztali médialejátszót?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Óra topik
- További aktív témák...