Hirdetés
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rák
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
skosa75
újonc
válasz
kardkovacsi #26453 üzenetére
Köszi az infót!
Volt itt a fórumon beszélgetés róla, ahol elhangzott, hogy tajvani kézben van.
Nem emlékeztem, mert már nem követtem a szálat, mikor elment abba az irányba, hogy Tajvan az Kína-e vagy sem.
Igen sejtettem, hogy kifutó modell, mert már 400+ Wp-sek vannak. Nekem ez nem gond.
-
MonRo
tag
Groupamánál vagyok én is. Bövitettem a biztosítást a napelemes rendszerre. Az alábbi tételként lett feltüntetve a kötvényen:
Megújuló energia berendezései, biztosítási összeg 2.3000.000 Ft (ezt az összeget én adtam meg), éves díj 3.624 Ft.
Nálam tehát így szerepel az okiraton. -
gabor9991
őstag
Groupamanál van az én biztosításom is, tavaly mikor fel lett szerelve a rendszer felhívtam őket, csináltak módosított szerződést a bejelentés napjától úgy emlékszem a szerződést kiegészítették a napelemes rendszer valós számlán szereplő összegével és fizettem pluszban 3800 forintot nekik.
-
7Heads Drago
veterán
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Telejesen új vagyok a témában, összefoglalót elolvastam, de mégis lenne egy kérdésem:
Ma kaptam meg a kivitelezési ajánlatot, sajnos csak egy fázis van a házban és a bővítésbe most nem fognék bele ezért a 2,5-es rendszer jöhetett szóba.
Az ajánlatban az szerepel, hogy
3.42 kWp névleges teljesítményű HMKE napelem rendszer
9 db JA Solar 380 W(m) panel
Sungrow SG2.5RS-S inverter
Most itt, ha éves nagyjáboli termelést szeretnék kiszámolni, akkor a 3,42-őt kell figyelembe vennem, vagy a 2,5-et?Másik kérdésem pedig, hogy az invertert a tetőhöz közel el tudom helyezni, viszont a kismegszakítók(ház elosztó) a földszinten vannak.
Szeretném elkerülni, hogy mindenhol "klímás szokás szerint" falon kívül kábelcsatornába menjen a bekötés.
Bevésném és becsövezném a két végpont között, de nem tudom mekkora cső lenne jó.
Mi lesz az inverter és a ház betáp között? Hány eres milyen vastag kábel?Köszönöm!
-
asdf_
veterán
válasz
joghurt #26448 üzenetére
Imho felfele lehet upgradelni -jézus, mit írok, kétszer is- a biztosítási szerződést ugyanannál a biztosítónál, és az módosítástól indul az 1 év, onnantól az lesz a fordulódátum, lefele nem lehet csak módosítani, meg persze felmondani sem.
Ha nagyon horror a jelenlegihez hozzáadni a napelemet, akkor máshol, a kedvező helyen kell kötni egy legfapadabbat napelemmel, a régit határidőre felmondani, ezt az újat meg a régi lejártával valós fedezetre módosítani.De aranyos amúgy ez a Groupamás biztosítás, azt mondja vihar esetén nem tériti: az épületek üvegezésében keletkezett károkat; jégverésnél nem téríti: az épületek üvegezésében, üvegtetőkben keletkezett károkat.
Amúgy ha jól értem, itt simán csak az épület vagyoncsoport biztosítási összegét kéne emelni a napelemes rendszer értékével, vagy ha nem számít az ember azzal, hogy a földdel lesz egyenlővé az ingatlan és az ingatlan újjáépítési ára + napelem összeget kéne téritenie a biztosítónak, akkor szerintem az már most is biztosítva van. Mit mondtak, milyen indok miatt kellene új biztosítás meg felár, mert nekem nem jön össze. -
Höhöhö. Elvileg a lakásbiztosítást is csak évfordulóra módosíthatod/mondhatod fel (mint a gépjármű kötelezőt) - szintén Groupama, kifejezetten a központ (tehát nem egy jutalékéhes értékesítő) szerint. Az nem érdekli őket, mi lesz a telepítés és az évforduló között.
Nálunk nem kellett külön semmi extra, csak a ház értékét kellett megnövelni a plusz gépészettel.
-
-ZeeZee-
senior tag
MVM (volt E.on ÉDÁSZ) területen mikor kell/lehet bejelenteni, hogy nullázást kérek, és szeretnék maradni az éves elszámolásban? A szerelő (aki az órát cserélte) szerint mindez automatikusan történik, de azért inkább rákérdezek...
-
-
bb71
őstag
válasz
Blackmate #26435 üzenetére
Zárszó:
"De hol a túróban találom az „Adóelőleg nyilatkozat költségekről” papírt? A Dokumentumtárban nincs."nekem a szomszéd mutatta tavaly, hogy ezt kapta, mert ő is csak az igénylőt küldte be elsőre!!! Fogalmam sincs, honnan lehet letölteni, nekem egy szkennelt üres otthon el van téve
-
zolda
tag
Sziasztok!
Napelem biztosítással kapcsolatban kérdeznék. Groupama-nál van GB529-es szerződésem, amiről korábban is volt szó, és elvileg tartalmazza a napelem biztosítását is (ld.#10724). Tegnap azért rákérdeztem telefonon és személyesen is, és azt állították, hogy új biztosítás kell, ami kb. évi +15.000 Ft-ot jelentene. Szerintetek én (mi) értelmezzük rosszul az ügyféltájékoztatóban leírtakat, vagy csak le akarnak húzni?! Az is érdekes, hogy az új vesta csomagjukhoz nem elég a "napelem" kiegészítő, kell mellé a "különleges üveg" is...
Mit gondoltok? -
bb71
őstag
válasz
Blackmate #26440 üzenetére
nem merem mondani, de én ilyet ki sem töltöttem és egy harmadik típusú igénylőt találtam az MVM oldalán...
plusz ez volt az elszámoló után:erről az adóelőleg papírról elfeledkeztem...
és igen, bocsánat, a letöltött MVM-s igénylő alján van a cím, nem a számlás papíron...
tavaly 0901 után időn panaszbeadás után január végén kaptam meg a pénzt.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AKCIÓ! Lenovo ThinkVision L24i-10 24 FHD 60Hz 4ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest