Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
stickermajom
addikt
De miért bővítenél? Ugyanez a GB529 biztosításom van, kerek perec le van írva, hogy a napelem biztosítva van. Ha a ház értéke rendben van a kötvényben, akkor nem látom miért kéne többet fizetned.
Megnéztem a kiszámolósat, gyakorlatilag ugyanannyit fizetek most is a Groupamanál.
-
skosa75
újonc
-
MonRo
tag
Groupamánál vagyok én is. Bövitettem a biztosítást a napelemes rendszerre. Az alábbi tételként lett feltüntetve a kötvényen:
Megújuló energia berendezései, biztosítási összeg 2.3000.000 Ft (ezt az összeget én adtam meg), éves díj 3.624 Ft.
Nálam tehát így szerepel az okiraton. -
gabor9991
őstag
Groupamanál van az én biztosításom is, tavaly mikor fel lett szerelve a rendszer felhívtam őket, csináltak módosított szerződést a bejelentés napjától úgy emlékszem a szerződést kiegészítették a napelemes rendszer valós számlán szereplő összegével és fizettem pluszban 3800 forintot nekik.
-
Höhöhö. Elvileg a lakásbiztosítást is csak évfordulóra módosíthatod/mondhatod fel (mint a gépjármű kötelezőt) - szintén Groupama, kifejezetten a központ (tehát nem egy jutalékéhes értékesítő) szerint. Az nem érdekli őket, mi lesz a telepítés és az évforduló között.
Nálunk nem kellett külön semmi extra, csak a ház értékét kellett megnövelni a plusz gépészettel.
-
senki68
senior tag
Semmi bajom a Risennel, nekem is van, de szerintem abból nem megy fel 20-21, csak 18.
Azt írtad 13mX3.3m.
Risen 1754X1096 mm
Alsó álló sor
11 db 2 cm közökkel 12,25 méter. Nem fér el a 12. panel.
Felső fekvő sor
7 db 2 cm közökkel 12,48 méter.
Ez összesen 18 db.
A 2 sor összesen 2 cm közzel 2, 87. Marad 43 cm.
7200 KWpSharp 445Wp 2108X1048
Alsó sor
12 db panel 2 cm közökkel 12, 8 méter
Felső sor
6 db panel 2 cm közökkel 12,75 méter
A 2 sor összesen 2 cm közzel 3.17 méter ,marad 16 cm.8.01 KWp
Tehát 800 wattal több lesz a panelek teljesítménye.
Tetőt te látod, én csak az általad megadott méretekkel számoltam.
-
-
Geresics
Topikgazda
De, természetesen megoldható!
Ilyen szűk felületek tervezéséhez kifejezetten javasolt a pontos felmérés, és a panelek adatlapján szereplő méretekkel a kiszerkesztés (2cm közökkel), mert ha későn derül ki, hogy baj van, akkor baj van!
A felsorolt márkák mind ismert, megbízható márkák, amik között nem lesz sem minőségben, sem termelésben különbség, szóval ne ez alapján válassz! -
Geresics
Topikgazda
Mivel a tetősíkod magassága 3,3m, így mindenképp nézd meg az ajánlatokban szereplő napelemek adatlapját, mert ha a 330cm-ből levonom a napelemsorok közötti 2cm hézagot, akkor az már csak 328cm, és ha ezt elosztom kettővel, akkor egy panel max. mérete 164cm, azaz 1640mm! Ma ilyen panelt már nem nagyon fogsz találni!
Szerk.:
fektetett elrendezésnél természetesen szintén ellenőrzendő a méret, mert kb. itt van a határvonal, hogy 2, vagy 3 panel fér el, attól függően, hogy milyen széles a napelem!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Milyen alaplapot vegyek?
- Apple asztali gépek
- Autós topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Assetto Corsa EVO
- Elektromos autók - motorok
- Milyen monitort vegyek?
- Ukrajnai háború
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ShieldUp Fóliavágógép tartozékaival
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest