-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
yazoo1
tag
válasz Andras6800 #24999 üzenetére
Köszönöm!
Jelenleg 239-240V okat mérek. Az nem probléma.
És az mitől lehet:
A hűtő belső égője,(ledes) a mennyezeti egők nagyon picit vibralnak,2 mp ként. Lehet attól hogy felhős az ég és a termelés ingadozik?
Verofenyben nem vettem észre. De figyelem , még egy napja van hogy termel a rendszer.. -
Andras6800
senior tag
válasz yazoo1 #24998 üzenetére
Tapasztalataim szerint Démász/ELMŰ/ EON szerelők sokszor össze vissza beszélnek.
Hallottak valamit valamelyik oktatáson talán.Tényszerűen:
Az összes inverter 253V-nál lekapcsol, mivel ez a hálózati szabványnak megfelelő viselkedés: 230V +/- 10%.
Persze ezen nem hivatalosan lehet módosítani Inverter menüben, de okos mérő látja és csúnya bünti jár érte, megjegyzem szerintem jogosan. Elvégre veszélyezteti a környék elektromos eszközeinek épségét.Ezt (253V) az eszközöknek elvileg viselnie kell, gyakorlatban csökken az élettartamuk.
Akár most is mérhetsz hálózati feszt és ha tartósan 253V körül van, jelezni kell hálózati elosztó felé. !!!Elvileg!!! az elosztó feladata, hogy megoldja. Gyakorlatban majd inkább tökölnek, meg hónapokig variálnak/ kifogás.txt-t gyártanak mire egyáltalán mérnek. Aztán majd talán lesz valami.
Volt pár ilyen sztori korábban.
Természetesen van példa szép számmal az ellenkezőjére is, miszerint kijöttek, mértek és megoldották hamar.[ Szerkesztve ]
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
yazoo1
tag
válasz tothbe #24960 üzenetére
Össze lett mind kötve...de nem értem ezt miért nekem kell észre vennem...
Fronius 4.5 is inverterem van( 4.1 és rendszerben) Az mennyire igaz hogy leszabalyoz kb.( Nem jegyeztem meg pontosan ) 250 V - nál??
A DÉMÁSZ osok ijesztgettek,hogy az utcába én vagyok a 3. Akinek napelemes van,de előfordulhat hogy pukkan a tv, számítógép stb....a betáplált tulfesz miatt ...
Leginkább a szomszédé...hát ezt nem akarom...
Nekem ez azért túlzás..
Meg hogy a Growattrol nincsenek jó véleménnyel,de az legalább 240 V nál leszabalyoz...( Más meg azt mondja,hogy ha egymás mellett van 2 Growatt, akkor ott a gond mert elkezd " licitálni" egyik a másikra és felkúszik a fesz...)Mi lehet az igazság?
UI.en ezt hallottam,nem akarok hantalavinat indítani,csak lássák már tisztán..
Köszönöm[ Szerkesztve ]
-
joghurt
addikt
válasz djbahool #24993 üzenetére
Éves termelésre akár jó is lehet - bár a default 14%-nál kisebb veszteséget szoktunk beállítani.
Viszont arra figyelned kell, hogy vagy kétstringes inverter kell (ami ilyen kicsiben nem triviális), vagy minden panelhez kell optimalizáló (hogy ne korlátozza a termelést az éppen árnyékos oldal).
A tej élet, erő, egészség.
-
Tiédetis
senior tag
-
süti5
őstag
Elég erősen indított a március, 3 nap - 100 kWh
Mostanában kezdem azt érezni, hogy a tavalyi év egyik legjobb döntése volt ez a napelem dolog -
joghurt
addikt
válasz djbahool #24983 üzenetére
Nem az a vágás, hanem amikor a panelokról lejövő teljesítmény nagyobb, mint az inverter által kiadható maximum.
Ha a panelek két, egymással ellentétes irányba néznek, akkor az összegük sosem fogja elérni az elméleti maximumot, hanem csak kb. egy irány másfélszeresét. Mert nem egyszerre süti őket telibe a Nap.A tej élet, erő, egészség.
-
joghurt
addikt
válasz djbahool #24974 üzenetére
Bármi kivitelezhető. Tippre a társasház amúgy is három fázist kap, legfeljebb egy-egy lakásba már csak egy fázis van bevíve. (Nálunk a kisebb lakások egy fázist, a nagyobbak hármat kaptak.)
A villanyórátokig - sorháznál gondolom, a ti épületrészeteken van - az áramszolgáltató dolga ezt megoldani. Azt pedig te tudod megnézni, onnan mekkora cső megy be felétek, vagy mekkora disznóóllal jár egy nagyobb bevésése.Amíg szaldó van, és a lakás fogyasztása (klíma - akár fűteni is? majd e-autó?) van annyi, addig szerintem nem kérdés, hogy próbáld meg kimaxolni.
A tej élet, erő, egészség.
-
asdf_
veterán
válasz djbahool #24968 üzenetére
Visszadobja, ne is álmodj róla. SAJ meg SMA van 2,5-es, ha mindenképp 1 fázisban gondolkodsz (aminek elnézve a jelen helyzet alapján az energiaárak jövőjét, nem nagyon van értelme, ennyire bekorlátozni magad véglegesen).
A megkeresésében feltüntetett xxx termelőberendezést nem áll módunkban befogadni, mivel nem felel meg az Elosztói Szabályzatban foglaltaknak.
Az igénybejelentésben megjelölt inverter(ek) nem felelnek meg ennek a kritériumnak. Fontos, hogy a termelőegység betáplálási teljesítménye a honlapunkon elérhető engedélyes inverterlistán szereplő berendezés „~AC névl. teljesítmény” oszlopában feltüntetett teljesítmény és fázisszám a mérvadó! Kérjük, szíveskedjen igénybejelentését módosítani a fentiek figyelembe vételével és azt Társaságunk részére eljuttatni.
A jelen helyzettől függetlenül ezt amúgy továbbra is értelmetlennek tartom, mert ha visszaállítod pl. 3 kW-ra, akkor az ad-vesz óra úgyis besúg téged, csak nézni kellene a túloldalon, mit termelsz be, és amint 2,5-nél többet, már jöhet is a kötbér és rögtön megtanulod, mihez nyúlkálj a szervizmenü helyett.
[ Szerkesztve ]
-
Tiédetis
senior tag
Én mondjuk 380-at látok a mai mnb árfolyamon. (ez még tegnapi valójában, azóta nem tudom, lehet csökkent 382-re)
De ennél nagyobb az áremelkedés is. A 800e Ft-os tételt meg látni kellene mit takar pontosan.Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
djbahool
senior tag
Sziaszotok!
1 fázisra tennék fel egy kisebb rendszert, de ugye korlátoz a 2.5kW-os inverter.
A kiviteletző úgy oldaná meg, hogy egy Huawei 3kW-st szoftveresen 2.5-re korlátozna.
Engedélyezni fogja az ÉMÁSZ, vagy visszadobja?
Járt már valaki hasonló cipőben? -
asdf_
veterán
A 100 %-os pályázatoknál már 800 000 forintos kWp árak is vannak.
Mi az, hogy már? Egy hónapja volt az utolsó beadási határidő, nyár végéig most nyugi van ezzel. A most lementben 500-550e/kWP-t azért össze lehetett hozni. Persze volt lehúzás is, de ha valaki hajlandó pl. 160 ezret fizetni pályázatírásért (amit pont nem kellett csinálni ezen pályázat során, de mindegy), azzal nem lehet mit kezdeni, ő (bocsánat, de) a hülyeségadót fizette meg.
Az persze más kérdés, hogy ha a mai árakon megy majd a dolog, akkor egy kilót mellé kell majd dobni az összegnek, mint amiről szó volt, de egyelőre ez még a kanyarban sincs, a kiértékeléssel már el vannak csúszva, és ha végre meglesz az első támogatott ember, nála is az amperbővítés + 3 fázis kombóval indul majd a történet, tehát eleve kb. 3 hónapig ott napalemes cég nem fog járni, addig meg bármi lehet a nagy hadvezérrel. -
cdl
senior tag
A 100 %-os pályázatoknál már 800 000 forintos kWp árak is vannak.
A szabad rablás megy ezerrel.
Amúgy a február jó lett itt is. 228 kW helyett (ez 0%-os veszteséggel van kiszámolva) 305 kWh lett.
Nem fogom tudni elhasználni ésszerű keretek között, de sebaj. -
joghurt
addikt
válasz yazoo1 #24957 üzenetére
Leegyszerűsítve a tetőn minden fém cuccnak össze kellene kötve lennie. ("A villámvédelmi rendszer szokásos potenciálkiegyenlítését az MSZ EN 62305 6.2 szakasz szerint kell kialakítani." Ld. még védő egyenpotenciálra hozás.)
Ha nincs, akkor az kivitelezési hiba. Mondhatni szerződésszegés.A tej élet, erő, egészség.
-
asdf_
veterán
válasz snowliiii #24947 üzenetére
Én ugyan nem értek hozzá, de szerintem ez ocsmány tróger meló. Az optit fel kellett volna csavarozni a tartósínre, a kábeleknek meg nem illenék leérni a cserépig, mert ha a napelemek felett van szabad terület, azt beesi a hó, majd az elolvad és megindul a panelek alatt (esetleg nem is maga a hó, hanem a jeges hó), akkor az ott a kábelekben fog "megkapaszkodni" és sem a gyorskötözőt, sem a csatlakozókat nem erre találták ki.
-
tothbe
addikt
válasz yazoo1 #24950 üzenetére
A hivatalos bekötés szerint mindegyiket panelt kapcsolni kell egy tartósinnel és a végén pedig a sineket a földelőszondával. A sorok között is kellene csipognia, legalábbis azoknál, amelyikekre kötve van a védőföld, hiszen azok együtt vannak lehozva már. Próbáld meg a lenti alsót a fentinek az alsójával összenézni, sztm ott fog csipogni.
Amúgy sztm az a normális megoldás, ha minden tartósin is rá van kötve a földelésre, nem csak az, amire a paneleket kötik, mert a másik sinre is át tud húzni az áram egy hiba esetén és akkor az megrázhat ugyanúgy.[ Szerkesztve ]
By(e) Tothbe
-
yazoo1
tag
-
tothbe
addikt
válasz yazoo1 #24945 üzenetére
De, pontosan. annak érintésvédelmi oka van és nem villámvédelmi, ahogy itt felmerült. Arra viszont elég kell legyen a 6mm-es vezeték is. a lényege tényleg az, hogy minden rá legyen kötve ami fém, és alul tényleg egy földelőszondába legyen belekötve, ami szabályosan van lefúrva. Akkor tényleg működni is fog.
[ Szerkesztve ]
By(e) Tothbe
-
snowliiii
csendes tag
Udv Mindenkinek!
Koltozesnek koszonhetoen most 10 ev utan ujra volt szerencsem atelni egy csaladi haz tetejen elhelyezett napelemes rendszer kivitelezesenek izgalmait, es bar orom latni, hogy mennyit fejlodott azota a technika, a kivitelezes minosege most szerintem nem sikerult olyan jol, mint 10 eve.
Van par torott cserep, amit nem csereltek -- ezekkel majd megbirkozom akar a kivitelezo nelkul is, mert mar egy bo honapja csak igergetnek, de felvetodott mas kerdes is, amivel kapcsolatban szeretnem kikerni a velemenyetek: a napelemek alatt elhelyezett optik es kabelek csak ugy "lognak" ossze-vissza a cserep es a napelem kozott (lasd csatolt kepeken), mig a korabbi kivitelezesnel a kabelezes esztetikusan meg volt oldva. Technikailag jo ez igy? Nem gaz, hogy az opti ralog a cserepre, tovabba a napelem es cserep kozott kusza kabel tekereg?
A masik erdekesseg, hogy a napelemek ossze-vissza iranyban lettek feldobalva, ami csak az aljan levo matricabol latszik -- ebbol gondolom nem lesz baj, csak a szemnek zavaro (de remelem, h hamar leazik majd a matrica, es mar fel se tunik).
[ Szerkesztve ]
-
szasza_1
senior tag
válasz yazoo1 #24940 üzenetére
Sok képnél itt a topicban meglepődök a vezetékeken. Nem tudom, egy 6-os védő hogy fog a tetőről egy villámot lehozni. Nekem nem rakták egy csőbe a pirosat és a feketét, ha egy csőbe is mentek, akkor kb 10-es gégecsőben ment az egyik. Nekem a napelemektől 6-os vezeték jön, védő pedig mindenhol 16-os, az inverternek AC oldalon is 6-os gerinc kellett...
-
Tony21
tag
Február PVGIS 570 kWh, megtermelt 825 kWh. Ez szép napos hónap volt... (23 fokos tető, 5,9 kWp dél + 5,46 kWp kelet, 8kW inverter).
-
-
nebancsa
senior tag
Sziasztok!
Létezik olyan webshop ahol halandó ember (magánszemély) tud venni napelem panelokat és hozzá kiegészítőket amivel fel lehet fogatni tetőre? A jelenlegi napelemparkomat szeretném bővíteni 4 db.-al. -
macii97
senior tag
válasz senki68 #24923 üzenetére
Remélem hasonlóan fog folytatódni az évünk:
PVGIS vs. valós termelt:
253 vs. 351 kWh (január)
286 vs. 453(!) kWh (február)Ha ezt a termelést tartjuk akkor boldog leszek
Tavaly aug közepétől megy a rendszer, a következő eredménnyel:
PVGIS vs valós:
1959(aug kettővel osztva) vs. 2149 kWh, itt nem sok a különbség, de érzésre elég borongós volt felénk az év vége.
Minimum rekord:
0.06 kWh (21.12.28)
Maximum:
31.28 kWh (21.08.26)Jelenleg a mérőórán -316 kWh-on állunk, a mélypont -400 körül volt, kezdjük behozni a téli fogyasztást.
Rendszer: 5.1kWp, 17 db 300W poli Suntech félcellás panel Fronius 6 inverterrel, a tető kialakítása miatt 2 stringgel (6+11) de eddig tökéletesen működik.
-
senki68
senior tag
Mennek a postok ki mikor lépte át az előre jósolt havi termelést.
Persze ebbe én is beleestem.2 előrejelzés van. Nekem. PGVIS , SE.
Persze a kettő nem nagyon van köszönőviszonyban egymással.Lehet havit nézni, nekem most van 5 havi. Ha az 5 hónapot egyben nézem, akkor az SE termelési jóslata 29 KWh-val tér el a valóságtól. Ami szerintem hibahatáron belül van . / SE 3603 valóság 3632 . PGVIS 3146 /
Érdekes lesz még az éves összevetés. Éves jóslatban 16512 van ha 15500 összejön én már azzal is nagyon elégedett leszek. /PGVIS 15008/.Így a számok tükrében az SE előrejelzése a mérvadó számomra.
-
rokapet
tag
válasz Blackmate #24921 üzenetére
Egyébként ahhoz, hogy az inverter beépített WiFi-jéhez csatlakozz (az app-al), neked nem kell belépned a Fusionsolar-ba?
Van külön SUN2000 nevű app, az kb. ugyanaz mint a Device Commissioning a FusionSolar-on belül, ami meg az inverter WiFi-jét illeti, a telefon/tablet meg tudja jegyezni ugyanúgy, mint mint bármely más WiFi hálózatot, és fel is tud rá csatlakozni app nélkül is, ha hatótávolságban van.
-
Blackmate
őstag
válasz gabor9991 #24917 üzenetére
Én is úgy tudom, hogy nincs. Az eredeti kérdés így szólt:
"... huawei inverterek Fusionsolar app felhasználói fiókjait csak a kivitelezők tudják létrehozni ?"Egyébként ahhoz, hogy az inverter beépített WiFi-jéhez csatlakozz (az app-al), neked nem kell belépned a Fusionsolar-ba?
-
-ZeeZee-
senior tag
Fronius invertert lehet valahol ellenőrizni, hogy mikor gyártották, meddig van rá garancia, volt-e már használva, stb...?
-
Tiédetis
senior tag
válasz kardkovacsi #24907 üzenetére
14db van fenn, max. 4db fér fel ezekből a fizikai mérettel rendelkező panelekből.
Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
-
senki68
senior tag
Ha már havi termelés, meg előrejelzés.
PVGIS előrejelzést /587 KWh/ már rég túlléptem SE előrejelzést ma /806 KWh/ és még van 2 nap ebből a hónapból. -
Lajos65
tag
Sziasztok! Tényleg úgy van, hogy a huawei inverterek Fusionsolar app felhasználói fiókjait csak a kivitelezők tudják létrehozni ? Előre is Köszönöm a valaszt
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Tiédetis #24833 üzenetére
A másik string nem másik árkategória csak nem biztos, hogy kiadja a minimum feszültség. A kérdés mennyi helyed van és hány panellal akarsz bővíteni. Meg kell nézni, hogy mennyi a minimum feszültség (én 200 voltra emlékszem) és annyi darab panel kell minimum felrakni a másik szringre. Hány darab 310-es van most fent?
[ Szerkesztve ]
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
E-On MVM átállás lesz megint ahogy olvasom. Én jelenleg eon-os vagyok nyugati országrészben. Május elején van a leolvasásom, addigra bőven pluszban leszek majd a termeléssel. Mire lehet számítani ez esetben? Ahol múlt évben volt ez ott mi lett a "megoldás"? -
bci
tag
Sziasztok!
Nekem 02.24:
20db 325w 6,5kWp DK- i kb 40 fokos tető
29,85 kWh és 5160W csúcsA retek ELMŰ még csak most 02.28-án fogja utalni a tavaly szept. 1 ig történt elszámolás többletét.. 😡
Októberben szépen kitöltve mindent beadtam a központi emailen mint minden mást, majd kivárták a 30 napot a válasszal és írtak ajánlott levelet ami 2 hét alatt érkezett meg (hajrá magyar posta..) hogy tök jó minden, csak pont ezt az egy beadványt nem tudják máshogy elfogadni csak levélként postafiók címre. Ezt december elején gyorsan fel is adtam, és gondoltam most így lassan márciusban rákérdezek már hogy mi van... SZÁNALOM!!!Üdv:
bciIntel inside - The POWER is on AMD side
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Dark Souls sorozat
- Kiszivárgott reklámanyagok a Samsung Galaxy S25-ről
- Xbox tulajok OFF topicja
- Renault, Dacia topik
- Vaku topic
- Ukrajnai háború
- Gitáros topic
- LEGO klub
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- The Blood of Dawnwalker - Bemutatkozott a Rebel Wolves készülő vámpíros játéka
- További aktív témák...