Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• 5leteseN

őstag

Ha esetleg valaki kísérletezgetni akar: 1-11€ között vannak Ali-n RAM hűtő kütyük. Pl(egy, a sok kb 10€-s közül):
    https://ae-pic-a1.aliexpress-media.com/kf/Se1852cfcd41c4f1ca1820b7e6d898861w.jpg_220x220q75.jpg_.avif

A RAM hűtés eredményei nálam a DDR3 szerver RAM-okkal(40 nm-esek ! , "IT-dínók"):
    Az eredeti RAM-jaim 1066MHz-es=> 1866MHz-en :C ketyegnek 1-1 hűtő-ventivel megtámogatva a két 2x2RAM-os memóriabankot az X99-es (kb szintén "IT-dínó") alaplapba, ami viszonylag jól sikerült új, kínai gyártású Intel C612 chipsetes "újrahasznosítás". Még a gyárilag 13-13-13-36-150-es időzítés tuningja is belefért a "rejtett tartalékok megtalálása" projektbe egy 12-12-12-30-131-re módosítással.
    Számok is vannak:
    gyári beállításokkal, 1066MHz=>28GBps

ez pedig a 1866MHz-en száguldó 1066-os RAM-jaim, gyári időzítésekkel, 45GBps

A végére pedig az 1866MHz-es órajelen, a házi-rekorder 11-es tuning beállításokkal 50GBps ;)

.

A hosszabb élettartam és a megbízhatóság miatt ez utóbbi értékeket visszavettem az elején említett 12-es beállításokra.

A másik figyelemre méltó adat, hogy hűtő-ventik nélkül az alap 1066MHz-es is 55C-fok volt a z alapjárati(terhelés nélküli) hőmérséklet, és napi 2-3 összeomlás is volt, amiknél táp-W11 hibákra gyanakodtam.
    A ventik üzembe helyezése óta ezek nincsenek, nem kellett új tápot venni-beszerelni, VGA-t cserélgetni W11-et újra-telepíteni.
    Az alapjárati hőmérséklet vissza esett 40 C-fok környékére, és a terhelések alatt is 55 volt a maximális érték!

:DD :C :))

Nagyságrendileg ennyit hozhat a konyhára egy kis "RAM-hütés S-k".
    DDR4-5-öknél azért ennél kevesebb lesz a kiaknázható tartalék, mert a szerver-RAM-oknál több tartalék van, ezek a kiemelt biztonsági követelményei miatt.

Ha valaki "bele csap a (RAM-os) lecsóba" a nálam bevált(egyébként ismert-köztudomású bevált recept alapján), érdeklődve várom az "hűtött" eredményeket. ;)
    Sok sikert! :DDD

Figyelem, mint mindennek, ennek is van kockázata!!! :K

(Nálam van a polcon még 2 készlet tartalék RAM!)

A végére: Most tesztelem, hogy a gyári 1,5V helyett ezek a MHz-ek mennek-e 1,35V-on is. Már zajlik a tesz-üzem.

Új hozzászólás Aktív témák