- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Brandynew
őstag
-
válasz
hiperFizikus #14695 üzenetére
Uborkát szedni se túl jó meló, vagy köszmétét… de sima házi kertben pl pampafű is olyan vágásokat tud okozni… napokban jutottam el 3 kisebb tő levágásához, utána 1 napig viszketett a kezem a sok hajszálkarctól.
-
totron
addikt
válasz
hiperFizikus #14695 üzenetére
Igen, hát ott eleve hosszú ujjú ing kellik, kapáláskor főleg, akkor még nyár van. Fontos az elegancia. ...meg hogy a nap végén alvás helyett ne sipákoljon a júzer.
-
totron
addikt
válasz
hiperFizikus #14690 üzenetére
Lehet? KELL. Fater beküldött a botanikus részbe kötelezőlocsolni, rövidnadrágos lurkóként szarrá karcolta szexi combozatomat a minden is. Tényleg, mintha csoportosan megvesszőztek volna. Természetesen amint a nem kevés előkészület és belefolyás-szenvedés megtörtént el is eredt az eső, érdemben. Azóta sikerült a sarkamra állni. Nem tudom ilyenre gondoltál-e...
Vízzel teli csőhúzgálós korszak, nem kiépített gerinchálózat, s elektromos vezérlés ám. -
válasz
hiperFizikus #14690 üzenetére
Naná, hogy lehet, pl ha elromlik az esővíz érzékelő, vagy fölé nő egy falevél és nem kerül bele elég víz, akkor megy az öntöző ha kell ha nem.
Itt van mellettem kettő szomszéd is, vagy nincs érzékelő, vagy nem is értem, de mindegyiknél láttam már szakadó esőben is, hogy megy az öntöző.
Nekem is volt a fent említett "technikai" malőr, de ezt azért lehet könnyen orvosolni. -
Nem viccből írtam nemrég, hogy a Balaton hőmérséklete nagyon jó kiindulási alap, ha az 12 fok környékén van már, onnantól biztosan van kellő talajhőmérséklet is napi átlagban, hogy rendesen hasznosuljon a tápanyag és a fű növekedés is megszökkenjen. Amúgy egy maghőmérőt (akár húshőmérő) leböksz a földbe az is megoldja a kérdést.
Itt van pl egy 10 éves statisztika: [link]
Az előrejelzésből jól látszik, hogy húsvétkor már éjjel is 9 fok lesz, nappal meg közel 20 fok, ha belefér az időmbe én jövő hét második felébe elindítom, de lehet csak húsvét után, 30-án úgy is a Balatonnál dolgozom (ha van még üres elfogadható árú szállás, lehet lent is maradunk 2-3 napot), ha belefér a menetrendbe nézek egy hőfokot.Este alapvetően nem locsolunk füvet, de pl ha a tápot csak délután/este tudja valaki kitenni, akkor azt be kell öntözni, ha este 10 óra van akkor is.
-
hiperFizikus
senior tag
Lehet-e esőben öntözni ?
Persze vicces, de hátha valamelyikőtök tud róla valami érdekeset mondani
-
Z.É.T.
őstag
válasz
totron #14679 üzenetére
A 15-30 centis túrások halmaira.
Amikor egy 2-3-4 hektáros részre rálátok és a 30-50 darabos túrás-csoportokból látok sok tucatnyit. (tehát ~többszáz és többezer között)Tudtommal a gazdák pedig kifejezetten járatokat tárnak fel és a járatszámok alapján kalkulálják a "fertőzöttséget". (talán még a méreg elhelyezését, mennyiségét is ezek alapján szabályozva tehetik le, de bocs, nem vagyok agrármérnök sem, gazda sem, csak kerttulajdonos, így csak magánbeszélgetésekből vonok le tanulságokat, nem ismerem a szakzsargont)
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Stylewars_kp #14678 üzenetére
Milyen meteorológiai szolgáltatótól kapja az adatokat? Itt az iPhone kiesik, MBP-re meg nincs keret, a többi almás eszköz nem érdekel.
Androidon meg nem látok ilyen app-et. Viszont volt már fent olyan app, amiben több szolgáltató közül lehetett kiválasztani a nekünk tetszőt. -
totron
addikt
Gyorsan eső hőmérséklet. Felkészül: ebben a félévben az utolsó hűvös éj, ezt követően feltehetők amellkasokra a hawaii-i ingek és örökké boldogok leszünk ezt követően. *A változás/be nem teljesülés jogát fenntartjuk.
-
Dorian
félisten
-
Z_A_P
addikt
Köszi, akkor még várok
Szellőztetés, érdemes úgy, hogy ha az megvan, utána rögtön egyszerre felülvetes, szerves + szervetlen trágyázás? Azaz 1 nap minden?
Előtte fűnyírás is persze. Már elég nagy. -
ncc1701
veterán
Nekem még hideg van hozzá.
Amit hétvégén megcsináltam az annyi, h lenyírtam, majd szellőztetővel átmentem rajta ott, ahol kérte, és kiszórtam a tavaszit.
A foltosabb részek felülvetésével még várok addig, míg már ki nem nyitom a kerti csapot. Akkor majd kap jópár talicska komposztot is. -
Z_A_P
addikt
Szerintetek most 7vegen el lehet kezdeni mar a fuvel foglalkozni?
Mi lenne?
Felulvetes (szorok ki plusz magokat)
Szerves tragya (biosol forte) kiszoras
Valami mas? Tavaszi mutragya, kell?
Eseltleg lenyirni elotte a mostanit? Vagy kezi gereblyevel lazitani?
Esetleg meg homokot szorok majd szet, mert utalom hogy ennyire saros a fu kozott is , allandoan. De az meg nincs itthon. -
H-Zol
senior tag
válasz
eldoble #14672 üzenetére
Nincs most kint hőmérő ami regisztrál ( tönkre ment ) de hajnalra deres lett a fű, a kocsi teteje , de szerintem nem lett gond , tavaly amikor ilyen stádiumban voltak a fáim , nagyobb fagy volt és akkor se fagyott el mind , én 50% saccoltam tavaly !
Még holnap reggelre , de csak egy óra hoszára mutat 0 fokot , és onnantól már nem ! -
Dorian
félisten
Nálunk sztem -1-nél nem volt hidegebb. Füvön semmi sem látszott, az autó szélvédőjén is csak annyira, hogy egy ablaktörléssel lejött.
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Stylewars_kp #14670 üzenetére
Ha látnád, mekkora a szórás előrejelzésben ezen a vidéken, nem csodálkoznál
általában háromból elég jól tudok tippelni, hogy mi jön, de másik hármat figyelek, ha vihar, másikat, ha fagy és megint másikat, nappali csúcshőmérséklet és felhőzet a kérdés. Ha lesz rá pénzem, veszek egy normális időjárásállomást, akkor majd szolgáltatok én is adatokat. (majdnem 5km-re van a legközelebbi és dombvidék, egyedi mikroklímával)
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Stylewars_kp #14671 üzenetére
Az egyértelmű, hogy a nagyobb jobb lenne (ez olyan 1.5km2 lehet, de 2-3 km-rel odébb kezdődően van ~tízszer ekkora is) az is, hogy itt is a legtöbb helyen villanyoszlopokig, azok köré is kitolták a szántók határát, az erdősávok többségét letarolták, de nem hiszem, hogy csak ez a gond, mert járok át olyan falvakba, amiket szinte teljesen körülölel a természet, erdőkkel, tavakkal, dombokkal, jóval kisebbek a szántók és ott is látom mindenhol az "aknákat".
Ölyv (rengeteg) van, némelyik már jó kövér
(van egy, akit infantilisen elneveztünk Ödön ölyv, az őrnek az asszonnyal, mert naponta többször ugyanott látjuk figyelni
) de van bagoly is valamennyi.
Elvileg a következő ősszel/télen már nem lehetnének ennyien, ha mégis, az elég nagy probléma a gazdáknak.
-
eldoble
aktív tag
Nálunk 6-7 órán keresztül mínusz fok volt, ez azért elég sok:
-
-
ncc1701
veterán
Jelenleg 0 fokot mutat a hőmérőnk, de a kocsi teteje picit deres. Tuti fagyott.
-
soldi3r
veterán
válasz
its_grandpa #14666 üzenetére
-1-nel meg nem kell. [link]
-
its_grandpa
tag
válasz
its_grandpa #14665 üzenetére
Bejött sajnos, -1.0 , erősen aggódok a kajszi miatt.
-
Z.É.T.
őstag
válasz
its_grandpa #14663 üzenetére
Itt -1.7°C (1.2m magasan)
-
its_grandpa
tag
Óbuda, 4:00 -0.2 fok, a macska rúgja meg
, még lefelé fog menni.
A meggy kivételével minden virágban (körték,barackok). -
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #14651 üzenetére
A nedvedzés nem jó , sok minden okozhatja , ha olyan fiatalon sok gyümölcs marad rajta attól is stresszes lehet és nedvedzik , nekem most 4 éves két barack fám , én is hagytam tavaly 2-3 darabot rajtuk , de nincs bajuk , most négyévesen egy kicsit többet hagyok ( remélem a fagy nem viszi el ) olyan 8-10 darabra gondoltam !
Az egyik ismerősömnek van olyan vörös húsú barack fája , egy öreg bácsi oltotta neki ( aki már sajnos nem él ) és azt mondta , hogy annak az a neve , hogy vörös húsú barack , így utánna olvasva itt [link] találtam olyat ! -
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #14657 üzenetére
Itt jelenleg +3 fok van , hajnali hatórára mutat -2 , reggel volt -1 de csak napfelkelte előtt , remélem , hogy ezt megússzuk , mert még csütörtök reggelre mutat 0 fokot és utánna semmit ! Nállam szilva , Ringló van teli virágzásba , cseresznyék itt ott egy , egy virág és ugyanúgy az alma és a körte is , a naspoja fog legkésőbb virágozni !
-
Nálam 0 fokot ír, de tuti ami biztos betakartam a hortenziákat gyorsba, meg behoztam a citrusokat is, ma úgy is fűnyírós nap volt, most már hetente fogom nyírni vagy sűrűbben, jót is tesz a gazok ellen.
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Panthera #14650 üzenetére
Jaja, nem emlékszem, hogy mi az ideális magasság, de itt szinte felesleges is.
Van magas fa, 2m magas kerítésoszlopok 1.6m-es vadháló fölé nyúlva és ezeken pont ugyanúgy megülnek vadászni, mint a T-fán. Itt is van mindenféle, a térségben elterjedt ragadozómadár, egy kisebb erdő van a telek sarkától ~600 méterre, mellettünk bio no-till, mögöttünk min-till, amellett hagyományos, mélyszántásos szántóföld, a szántást követő néhány hét után nagyjából megegyező járatszámmal. (saját szemmel saccolva is, meg a gazdálkodó szerint "mérve" is)
Elvileg itt tavaly ősszel volt a gradáció (csúcsa), de úgy beszélik, hogy amíg nem lesz egy rendes tél, addig nem számítanak hirtelen csökkenésre. Noha elvileg a sok esőnek legalább akkora szaporulatcsökkenést kellene okozni, ez nem igazán jött be.
A nagyobb, konzervatív szántókon mérget is toltak, az sem eredményezett komoly javulást.
Aranysakálról a falu környékén nem hallottam, innen 10km-re láttam már három alkalommal az elmúlt néhány hónapban. Rókát közelebb is. Bagoly is van.
Úgyhogy részemről passz.Az idei szezonban készítek fémhordóból egy egybejáratos rágcsálóeledel tárolót, a kijáratot/feljárót több kerítésoszlop felé fordítva.
Vadászhatnak majd a madarak, macskák. -
Dorian
félisten
Sztem kap bőven napot.
Valószínűleg hiba volt megtartani rajta 2 éve a gyümölcsöket, mert elkezdett orrán-száján nedvedzeni. Akkor kikapargattam, lekezeltem ezeket a helyeket. Meglátjuk idén mi lesz. Sajnálnám, mert azt a full mélyvöröshúsú édes barackot hozta amit nagyon szeretek. -
totron
addikt
Katicabogár bemegy az LCD tévébe, külön műsort adva mozgó foltilag a műsor alatt. El is tud távolodni, még szerkezeten belül is, olyankor elmosódik-megnő a folt, visszaszáll és újból egy élesebb kontúrú pontként kering. Valós véletlenszám-generátorhoz felhasználható. Elszaporodtak. Dédnagyszüleink és az összes, múltban élt hősök, akik tökéletesek voltak sem láttak ilyet és nem csak a konstans LCD-nemmeglét miatt. Tudtok valamilyen invázióról a múltban országon belül? Ne csak a jelenkor szülöttei károgjanak mindig.
-
Szevam
senior tag
válasz
Panthera #14642 üzenetére
Sok cica kell (de nem a macskusz kitekattusz, hanem a házikusz) !!! Rájuk kell ereszteni
-
totron
addikt
Szántás vagy tárcsázás?
-
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #14632 üzenetére
Nincs árnyékban, mert a barack képes sehogy sem menni árnyékban , a fentebb posztolt Remény barack fám , bent van egy nagy diófa alatt de olyan oldalt , hogy szinte fél nap kapja a napfényt és nem úgy megy ígysem mint , ahogy szeretném , vele szemben a diófa másik oldalán is van egy barack fám , ő csak bujkáló napot kap és már vagy 8 éves de ha valakinek azt mondom , hogy három éves , elhinné
Nem vágom ki mert minden évben 15-20 szép barack terem rajta !
-
liszkai 2
csendes tag
Sziasztok! Ki tudná mi készít a gyümölcsfa tövében ökölnyi járatokat és milyen hatása van a fára?
-
KisTücsök
addikt
Rügyező bogyósok (áfonya, szeder) mennyire érzêkenyek a fagyra? Konténerben vannak, behozzam őket éjszakára?
-
eldoble
aktív tag
-
Dorian
félisten
Én is gondoltam ráfogom az 1 fapótlas előírást a 3 éve ültetett barackfámra. De lehet ültettem kell újat a helyére mert elég rossz állapotban van nemtom kihajt-e idén, talán csak 1 ágában látok életet. Előtte is kipusztult ott egy kis barackfa, lehet nem baracknak való az a hely?
-
ncc1701
veterán
válasz
btraven #14628 üzenetére
Mostanában vágok ki 4db 10m feletti tuját, nem adok be senkinek semmit.
Már régen elültettem helyére a gyümölcs fákat, plusz nem akarom, h rádőljön a házra. A vellany-internet kábeleket annyira körbenőtte, h döbbenet, menniük kell. Plusz déli oldal, mennek oda ágyások.
-
btraven
őstag
Lehet nagy butaságot csináltam. 2 fát kivágattam, és a kérelem beadásánál azt mondtam hogy ültettek 2 díszfát. Most nézem a kertet, van "ültetve" 4 gyümölcsfa. Előbukkantak a dzsungelből. Olyan 3+ mm törzsátmérőjük van. Legjobb lenne ha ezeket beszámítanák.
-
Gabesz87
veterán
Köszi, nem tudtam, de hasznos infó. Igazából használtunk a saját komposztból is. 3 éve készül, most először használtunk fel belőle értelmes mennyiséget. Tavaly ilyenkor feleségem szerint még túl darabos volt. Ami nem változott, az a rózsabogár lárva mennyiség
Tavaly is tele volt, most is.
Na de végül is a Bauhausban bevásároltunk, vettem marhatrágya pelletet, amit ajánlottak reggel, általános virágföldet, 1-1 zsák magaságyas földet, és mindent jól összekevertem a felkapált földdel. Plusz a házi komposzt. -
totron
addikt
Hideg szél.
-
Dorian
félisten
válasz
kicsi kecske #14619 üzenetére
Aprómulcsot használj, azt nem fújja el.
-
kicsi kecske
tag
Sziasztok!
Annak akinek az ágyás szegében mulcs van mennyire fújja szét a szél és hordja be akár a fűre vagy arrébb? Csináltam körbe egy ilyen 60-70 cm széles szegélyezést és a növények alá szeretnék rakni mulcsot de sokan azt mondták hogy nagyon idegesítő lesz.. mert el fogja fújni a szél és befogja fújni a fűre..
-
totron
addikt
Now playing via nature: Chaenomeles speciosa
Elég szép.
-
H-Zol
senior tag
válasz
OPiiPO #14608 üzenetére
Nálunk már hajnalra -1 és holnap hajnalra -2 van előrejelezve , bízom a meleg földben , hogy nem lessz gond !
Nállam is szinte minden virágzik , és virágzás után bőven ígérkezik minden !
A cseresznye ami jó fehér bimbós állapotban van , és az alma , körte is csak nyilladozik , a többi vagy elvirágzott , vagy fő virágzásba van mint a szilva , Ringló ! -
totron
addikt
válasz
Gabesz87 #14606 üzenetére
Tőzeg az mindenhova is mehet + a 750 forintos, bár nem tudom mit hív az áruház tőzegnek. Biztos van hozzáadott érték a 5590Ft-osban is, de hogy nem a növelt árral egyenesen arányosan, az is tuti. Inkább érzem szentelt ásványvíz jellegűnek azt a szintet már. Nincs más kémiája-biológiája a magaságyásnak sem, ez csak egy felkapott formátum. Ha dúsítani akarsz, marhatrágya pellet.
-
Gabesz87
veterán
Magaságyas felső rétegének pótlására mit/milyen földet ajánlotok? Ahány oldal, annyi félét írnak. Bauhausban láttam olcsón általános virágföldet (750Ft/40l), úgyhogy oda tervezünk nemsokára menni. Esetleg ha ezt összekeverem általános (termő) földdel + tőzeg (vagy ez utóbbi nem kell bele)? Vagy van konkrét magaságyashoz való földkeverék, csak az már 5590Ft/50l. Kész magaságyas föld mondjuk épp olcsóbb az OBI-ban.
-
totron
addikt
válasz
ncc1701 #14603 üzenetére
Ahelyett, hogy a nép jóslatokra támaszkodnál időjárás-ügyben! A világból ki lehet velük kergetni. A babona jellegű vonalra gondolok, nem arra a pár darabra amiknek ténylegesen volt is értelmük.
Trópusi, féltrópusi díszfák, növények játszanak nálatok? A klíma alkalmas hozzá, nincs akadály... Van, aki meghúzza a vonalat a kint átteleltethetőeknél, más hurcolkodik, mert van szemmel látható előtere vagy üvegháza, meg mert ráér. Tud egy kellemes pluszhangulatot adni a környezetnek mindenesetre. Mi éri még meg és mi az, amivel már nem pacsmagolnátok, de vágytok rá, legyen az akármilyen különlegesség és ami nálunk határeset?
-
ncc1701
veterán
Szerda hajnalt átírták 0 fokra.
Új hozzászólás Aktív témák
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Dolce Gusto
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- Futás, futópályák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Xbox Ultimate előfizetések
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!