Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-12-02 17:15:42

LOGOUT.hu

Program letöltése:
- Google Sketchup hivatalos letöltési oldal

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1351) HookR válasza cinemazealot (#1350) üzenetére


HookR
addikt

Minimális magasítással az SSD-t tehetnéd az alaplap alá is, úgy a szellőzésnek sem lenne útjában és kettő is elférne belőle.

▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐

(#1352) cinemazealot válasza HookR (#1351) üzenetére


cinemazealot
addikt

Ez is megfordult már a fejemben, de a cél a minél laposabb kialakítás volt. :K Azt viszont nem tudom, hogy a processzor alulról mennyire tudja felmelegíteni az alaplap fenekét. Ha alá kerül az SSD, nem lesz ott nagyon meleg?

(#1353) HookR válasza cinemazealot (#1352) üzenetére


HookR
addikt

Szerintem nem, de kreálhatsz valamekkora szellőzőnyílást az aljlemezre is.

▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐

(#1354) Tamás24 válasza cinemazealot (#1347) üzenetére


Tamás24
tag

Úgy látom jó irányban indultál, a design is érdekes, de a kérdés mindig a célszerűség/design megfelelő felosztása.
- Látom hogy szép nagy ventillátorral hűtőd a géped és okos ötlet gravitációs elven gyorsítani a légáramot, de hol fog kijönni a meleg levegő? Ha már felgyorsítod a megfelelő hűtésért akkor ugyanannyi mennyiségű és gyorsaságú meleg légáramot kell elvezetni kifelé is ezt ne feledd.
Az előző kapcsán akár eloszthatod több kis fordulatszámú ventillátorra az oldalakon, vagy kevesebb nagyobbra. Arra érdemes figyelni, hogy a belső hűtés bordái milyen irányba terelik a levegőt és ezt gyorsítani be hogy kitolja a házból valami, ha nem vagy biztos a dolgoban használj sok helyre felragasztott apró cellux csíkokat a belső tér sok pontján. Ezek megmutatják merre áramlik a levegő belül.
- A hangszórókra ajánlom hogy tervezz porvédőt, vagy felülre rácsot, mert első adandó alkalommal ráesik valami ami szétszakítja ( tapasztalat :( )
Sok sikert a megvalósításhoz és előre az egyediségért

Ha valami működik ne próbáld megjavítani.

(#1355) cinemazealot válasza Tamás24 (#1354) üzenetére


cinemazealot
addikt

Köszi az észrevételeket. :R

A hangszórókra 5 cm-es ventilátor rácsot terveztem tenni, így azok kellőképpen védve lesznek.

A légáramot (pontosabban a kilépő pontok szerencsétlen kialakítását) (#1348) flymi is említette, ezekkel én sem vagyok még kibékülve. De megmondom őszintén, sokadik ránézésre, nem is nagyon tetszik ez a páraelszívó design. Lehet, hogy nem is lesz belőle semmi. :( Egyre jobban töröm viszont a fejem egy monitor fenekére felépített kialakításon, amolyan "egybegép" design-on, és akkor a kis 5"-es LCD-t sem kell majd erőltetni.

(#1356) flymi válasza cinemazealot (#1355) üzenetére


flymi
addikt
LOGOUT blog

Ne vegye el a kedved a megépítéstől, azért mert én "lepáraelszívóztam"... :U :N

[ Szerkesztve ]

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#1357) cinemazealot válasza flymi (#1356) üzenetére


cinemazealot
addikt

Jaj, ne hülyéskedj már! A látványterv azért készült, mert mindenképpen látni akartam, mielőtt belekezdenék az építésbe. De már rajzolás közben is ott motoszkált bennem a bizonytalanság. A becenévnek ehhez semmi köze, sőt, az ilyennek mindig szoktam örülni, mert így legalább lehet valahogy hivatkozni rá. :) Így viszont, hogy néhány nap elteltével ismét rápillantok, inkább egy letisztultabb, egyszerűbb formavilágot szeretnék.

(#1358) flymi válasza cinemazealot (#1357) üzenetére


flymi
addikt
LOGOUT blog

Akkor próbálj meg egy nagyobb monitort felhasználva egy "egybegépet" építeni. Várjuk a sketchup modellt! :D

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#1359) Pete55555


Pete55555
addikt

Na, megint alkottam egy keveset. Most úgy állok neki, hogy ezt a projektet tényleg megcsinálom, aztán remélem ez így is lesz, és nem jön közbe semmi.

Szóval a terv egy asztalba, konkrétan fiók szerűen beépített gép lenne. Lehetőség szerint jó hűtéssel, halkan, ésszerű elrendezéssel, és nem mellesleg legyen szép is.

Íme:

Elöl 230-as Bitfenix venti - ez adott. Valamilyen porszűrőt még akarok elé rakni, még kitalálom. Hátul 2 db 14-es lenne, ezek még kérdéses mik lennének.
Az elrendezés nagyjából látható. A lényege ennek, hogy az összes kábelt el akarom takarni, még az alaplap hátsó I/O portjába dugottakat is. (de hülye szó ez)
Az alaplapi tálca alatt lenne 30-40mm hely a kábelek elvezetésére, és a szükséges helyeken ki lenne vágva a "fiók lap" ahol a kábelek feljönnének. Az I/O portba dugott kábelek is ebbe a részbe mennének, és innen egy rajtett "csatornán" keresztül az asztallap alá - ez nincs megrajzolva.
A fiók, azaz a gép közvetlen az asztallap alatt lenne, amin lenne egy kivágás, üveglappal letakarva, hogy látható legyen az egész, plusz fehér LED-eket is tervezek a gépbe, kapcsolhatóan.

Vélemények?

...Szeretem leracsniztatni...

(#1360) cinemazealot válasza Pete55555 (#1359) üzenetére


cinemazealot
addikt

Az első 230-as venti befelé fúj, a VGA meg kifelé, ez oké. Merre fúj a hátsó két 140-es és a táp ventilátora? Azért kérdezem, mert ha a két hátsó és a táp is kifelé fúj, akkor a bevitelt egyedül a 230-as látja el, kérdés, elegendő mértékben-e ahhoz, hogy belül megmaradjon a relatív túlnyomás és legyen hőelvezetési hatásfoka a légmozgásnak. Illetve ha pl. a VGA felpörög, nem visz el sokat a 230-as által bevitt levegőből, hogy maradjon bármi is a CPU-nak?

(#1361) Pete55555 válasza cinemazealot (#1360) üzenetére


Pete55555
addikt

A két hátsó, és a táp is kifele fúj. 120W-os körüli VGA lesz, nem hiszem hogy gond lenne, a 230-as meg elég levegőt mozgat meg, ráadásul a nyomása is elég jó. Illetve le lesznek úgyis szabályozva 500 körülre, majd kikísérletezem milyen venti fordulatokkal lesz jó a hűtés.
Először lehet csak az első 230-assal próbálom meg, így hátul csak a rács marad, nem lesz ami kiszívja a túlnyomást.
Viszont maga az elrendezés azért jó szerintem, mert így egy irányba megy csak a levegő, nem kell kanyarognia össze-vissza, illetve én úgy gondolom első körben a VGA hűtése a fontos, annak nagyobb a TDP-je a prociénál.

Illetve ha pl. a VGA felpörög, nem visz el sokat a 230-as által bevitt levegőből, hogy maradjon bármi is a CPU-nak?

Ezt nem tudom értelmezni :D Mit csinál a levegővel? Megeszi?

A 230-as:
230mm
Dimensions (mm) 230 x 200 x 30
Current (A) 0.20±10%
Speed (RPM) 900±10%
Air Flow (CFM) 97.8±10% (kb 165 m3/h)
Noise (dB-A) <20
Air Pressure (mmH2O) 1.08

140-esek (/db):
Speed: 1100 rpm
Airflow: 85 m3/h
Static pressure: 0,78 mmH2O

[ Szerkesztve ]

...Szeretem leracsniztatni...

(#1362) cinemazealot válasza Pete55555 (#1361) üzenetére


cinemazealot
addikt

Nem megeszi, hanem kifújja a házból oldalra. :)) A rajzon csak egy kis venti van a VGA-n, de az alaplapodon lévő típus szerinti fényképeken kettő nagyobbacska légkavarót láttam, ezért gondoltam, hogy ha az izomból felpörög, esetleg kitolhat annyit a házból, ami komoly légnyomás csökkenést okozhat a 230-as által befújt mennyiségből... főleg ha utóbbi le van szabályozva. Így ha még a táp is kifelé fúj, a proci ventilátora esetleg már nem kap eleget.

(#1363) Pete55555 válasza cinemazealot (#1362) üzenetére


Pete55555
addikt

Ja, nem! Pont a kis ventis, mókuskerekesek fújják ki hátra. Ami most van, meg venni fogok azok a meleg levegő nagy részét a házon belülre fújják ki. Ha más nem akkor leragasztom a pcie lemezen a rácsot ;]

...Szeretem leracsniztatni...

(#1364) cinemazealot válasza Pete55555 (#1363) üzenetére


cinemazealot
addikt

Oké-oké, egyrészt én is elírtam valamit, másrészt most én nem értelek. :B

Alaplapot írtam, de adatlapot akartam. Az adatlapodon láttam a VGA típusát, az azokról készült fotókon meg két nagy ventilátor van. Azok azért bírhatnak akkora légszállítással, hogy a hátrább lévő cuccoknak már nem marad levegő.

"...azok a meleg levegő nagy részét a házon belülre fújják ki"
Me'van??? :D Belülre fújják ki?

(#1365) Pete55555 válasza cinemazealot (#1364) üzenetére


Pete55555
addikt

Erről beszélünk ugye?

Tehát a kérdés ez, hogy hova fújják a ventik a levegőt így van?
Szerintem a 90%-a a gépházon belülre kerül, a maradék 10% (a bal oldali venti bal oldaláról valamennyi levegő) kerül a házon kívülre a PCI takaró lemez rácsán keresztül. Valahogy ÍGY.
Vagy úgy gondolod, hogy a 2 venti fújja a bordát, és elkanyarodik az összes levegő a pci-e takaró felé, és ott kimegy? Az csak a gyári radiálventikkel működik így.

Ettől függetlenül nézzük a méreteket. 20 cm magas a venti, kb 13 a kártya. A 20 centis venti légáramának egy része alapból elmegy a VGA felett, azt mindet nem tudja "beszipkázni". Ráadásul nincs akkora légáramuk még csutkára tekerve sem, mint a 20 cm-esnek. Csak hogy a méretekkel tisztában legyünk 200mmx30mm vs 2x 90-100mmx10mm. Itt a vastagság nagyon sokat számít!

[ Szerkesztve ]

...Szeretem leracsniztatni...

(#1366) cinemazealot válasza Pete55555 (#1365) üzenetére


cinemazealot
addikt

Affene, nem voltam elég alapos. :B A VGA-ról csak kisebb méretű képeket néztem, és nem vettem észre, hogy nincs bedobozolva, mint pl. ez az RX 480, aminek ráadásul másfajta is a ventilátora. Bocs, így már világos, miért marad házon belül a VGA által felmelegített levegő és miért működhet a légcsatorna elv a házra nézve. :R

(#1367) Thorus


Thorus
aktív tag

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha fából építek házat az befolyásolja a komponensek működését? Itt a külső zavaró jelekre gondolok. Fém háunál ilyen gondpk noncsenek mert az egy védőként működik, csak én meg fával jobban szeretek dolgozni.

Az ember annyit ér, amennyit a többiek akarják, hogy érjen.

(#1368) Pete55555 válasza Thorus (#1367) üzenetére


Pete55555
addikt

Nem, semmit nem befolyásol. Építettünk már itt többen fából házat, sok vizet nem zavar a dolog. Az alaplapot, meg a tápot érdemes esetleg összekötni egyenpotenciál miatt, de én azzal sem foglalkoztam.

...Szeretem leracsniztatni...

(#1369) imibogyo válasza Pete55555 (#1368) üzenetére


imibogyo
veterán

Én sem... Főleg mivel már eleve össze vannak kötve, hiszen közös a GND... ;)

(#1367) Thorus: ahogy Pete55555 is mondta, többen készítettünk itt már faházakat és nem volt velük gond soha... Most is elsődlegesen faházakban gondolkodom... :K

[ Szerkesztve ]

(#1370) Pete55555 válasza imibogyo (#1369) üzenetére


Pete55555
addikt

Ja igaz... Csak valaki írta itt régebben, hogy jaj össze kell kötni mertkülönbenúristenmilesz. Ha valaki nagyon ráparázik megteheti.

(#1367) Thorus
Viszont ezt a témát, ha csak beszélgetünk róla szerintem vigyük át a Házi barkács topikba. Ha pedig majd a tervek készülnek, akkor azokat várjuk ebbe a topikba.

[ Szerkesztve ]

...Szeretem leracsniztatni...

(#1371) hegegabi80 válasza Pete55555 (#1359) üzenetére


hegegabi80
addikt

Ez a fiókos kábel eldugós ötlet nekem is nekem is tetszik. Én is agyalok mostanság házépítése, de még nem szántam rá magam.

(#1372) imibogyo válasza hegegabi80 (#1371) üzenetére


imibogyo
veterán

Talán ez az egyik legnagyobb előnye az egyedi háznak, az egyedi kábelmenedzsment. Vagy legalábbis egyedi rejtekhely számukra. Én szinte mindig ezért tervezek "két kamrás" házakat... :K

(#1373) hegegabi80 válasza imibogyo (#1372) üzenetére


hegegabi80
addikt

Nekem van több régebbi számítógépház, és gondoltam ezek vázából hozok össze valamit.
De a kezembe akadt egy fujitsu házikó, aminek elég kicsi a mérete. De azért kéne egy kis átalakítás, de a váza maradna, és max az elejére kellene csak fa burkolat.

(#1374) imibogyo válasza hegegabi80 (#1373) üzenetére


imibogyo
veterán

Én is így szoktam. Sokszor csak az alaplapi tálcát tartom meg, de van amikor azt sem. A mostani projektem mondjuk áll a 2 pici és az építkezés/házvétel miatt, de remélhetőleg hamarosan azért befejezem... :B

(#1375) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

Sziasztok!

Csak egy nagyon egyszerű beavatkozást szeretnék megejteni és ehhez szeretnék pár tippet.

Van egy Cooler Master Gladiator 600 házam. Szeretem, mert szellős, de a design eléggé idejét múlt már (a maga idejében sem volt egy hű de szép darab).

Első körben átfesteném, legalábbis kívülről. Ehhez kérnék tanácsokat: Érdemes lecsiszolni a nyers fémig? Mi lesz a műanyag betétekkel? Az egész házat egyszínűre, sötét ezüst/grafitra szeretném lefújni, hogy mindenhol ugyanazt a színt kapjam, gondolom alapozóval is kezelni kéne.

A belsejét nem gondoltam lefesteni, mert úgysem ablakos.

Egy barátom viszont aggodalmát fejezte ki, hogy ha a fémet tartalmazó festékek vezethetik az áramot és érintésvédelmi szempontból nem éppen ideális, de szerintem ez hülyeség, zárt áramkörökön folyik át az áram minden alkatrésznél ami a házzal érintkezik.

Köszi minden tanácsot! :) Bocs, ha vicces a kérdésem, de kezdő vagyok.

Ja és mondanom sem kell, nem csípném ha a költségek egy új ház árát megközelítenék. Ez most nem hobbi projekt lenne, csak már nagyon unom ezt a bamba kinézetet és kicsit felfrissíteném.

(#1376) imibogyo válasza Stauffenberg (#1375) üzenetére


imibogyo
veterán

Szerintem felesleges a nyers fémig csiszolni. A műanyagot meg nem is szabad nagyon, mert annyira kiszőrösödik, hogy csúnya lesz. Én 150-250 közötti papírokkal szoktam rámenni a házaimra és sima, legolcsóbb Very Well festékeket szoktam használni (mattot, vagy selyemfényűt mert ezekkel sokkal egyszerűbb homogén végeredményt elérni).

Alapozni ÉN nem szoktam külön, de egyébként érdemesnek tartom, ha belefér a büdzsébe.

Egy-egy ház átfújására 3-5.000 Ft-ot számolhatsz, ha szép eredményt szeretnél kapni.

Egy barátom viszont aggodalmát fejezte ki, hogy ha a fémet tartalmazó festékek vezethetik az áramot és érintésvédelmi szempontból nem éppen ideális, de szerintem ez hülyeség, zárt áramkörökön folyik át az áram minden alkatrésznél ami a házzal érintkezik.
Ez tényleg hülyeség. Egyrészt maguk az alkatrészek le vannak kötve a házon keresztül a GND-re (tehát a ház maga is földelt), másrészt csak törpefeszültség van a táp utántól kezdve mindenhol, tehát a legvadabb elképzelés szerint is csak maximum megcsípni tudná a felhasználót a házon keresztül akármi is, nem hogy életveszélyes lehetne. De ennyi erővel a gyári házak is "kockázatosak", hiszen azokat is lefestik és sokszor pont fémszemcsékkel dúsított porfestékkel, éppen azért mert az ilyen festékek sokkal jobban "tölthetők" az extrém finom fémszemcsék miatt (a porfestés alapja ugye az, hogy a festendő anyag és a festékszemcsék más-más potenciállal (töltöttséggel) rendelkeznek, ezért tapadnak jól egymáshoz. A festék általában "+" a festendő tárgy pedig "-" (GND).

(#1377) Stauffenberg válasza imibogyo (#1376) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Akkor meddig csiszoljam? Amíg rá nem lelek az eredeti alapozó rétegre és arra fújjam az újabb alapozót? A műanyagot feltétlenül érdemes megcsiszolni?

A Very Well tippet köszönöm, szerencsére RAL kódok alapján könnyű lesz festéket választani (a munkahelyemen design és egyéb célokra egy tucatnyi RAL, Pantone, NCS, stb színskála van).

Összedobtam egy eléggé gyatra minőségű skiccet, de a lényeg talán látszik, hogy mi a tervem. Az elülső ráccsal lehetek még bajban, ezt nehéz lenne jól megcsiszolgatni, szóval szerintem egy hajszálnyit sötétebb árnyalatú fog maradni, mint a ház (talán nem is baj). Kétféle opción gondolkozok, az elsőnél nem nyúlok az előlap rácsához, hagyom feketén, a másodiknál meg azt is lefújom.

Gondolkozok még azon is, hogy az oldallemezt ablakossá alakítom, de ez már tényleg annyi meló lenne, hogy nem biztos, hogy megéri. De ha valamikor, akkor pont az átfújás előtt lenne érdemes ezt megcsinálni.

(#1378) imibogyo válasza Stauffenberg (#1377) üzenetére


imibogyo
veterán

Na haragudj... Este reagálok majd. De nem látszom ki a melóból, meg a két kölyökből... :B

(#1379) Viperator


Viperator
őstag

Szép napot, Urak!

Közületek valaki tud csinálni egy egyszerű ventilátortartót az SSD adapterhez? (Asus Hyper M2 X4 PCIe-s adapterkártya) Valahogy le kell hűteni az SSD-t, mert rendesen melegszik.

Előre is köszönöm a választ!

Üdv! :R

"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell

(#1380) imibogyo válasza Stauffenberg (#1377) üzenetére


imibogyo
veterán

Ne haragudj kicsit összecsaptam a fejem felett a hullámok... :(((
Szóval megkésve bár....

Csak felületi érdesítés kell, de még igazából az sem kell hogy látszódjon. A festéknek kell csak felület, amibe meg tud kapaszkodni, ehhez mikrobarázdák is tökéletesek. Műanyagra nagyon-nagyon jól tapadnak a szórós festékek. De ökölszabályként kezelem, hogy minden felületre hihetetlen vékonyan kell szórni a festéket. Legtöbbször 6-8 réteg a minimum amit használok.

Én mindenképp a teljes átfújás mellett tenném le a voksomat, ha már csinálom. :K

Ablakosítás nem egy nagy munka. Itt van pár kép régebbi munkáimról:
- AndrewTDI Silverstone-ja
- Deego.. noname ház
- egy saját toronyház
- saját Core1000 (bár ez nem lett befejezve)
- radi8tor háza, kicsit kakukktojás ugyan.

Nagyjából 1 óra vágás-csiszolás (jó anyagú háznál annyi sem) és kb. ugyanennyi a plexizés (biztos lehet sokkal gyorsabban is, de én nagyon megfontoltam (értsd lustán :DDD ) szoktam dolgozni). :B

(#1379) Viperator: jöhetne pár skicc, hogy mire is gondoltál. Most melóban vagyok, ezért csak egy nagyon hevenyészett skiccet tudok összedobni, de én valami ilyesmi PCI-bracket megoldásban gondolkodnék, mivel gondolom nem akarnád szétfúrni a kártya saját tartólemezét.

[ Szerkesztve ]

(#1381) flymi


flymi
addikt
LOGOUT blog

No üdv urak!
Csütörtökön megyek az alu L profilokért (30x30x2mm), végre rászántam magam, hogy barkácsolgassak kicsit.
Nekilátok egy régóta tervezett modnak, a jó öreg Chieftec Dragon DA-01BD az áldozat, amit már korábban (2 éve) :D darabjaira kaptam. A terv szépen körvonalazódik, bár elég sok részlet még tisztázatlan és újabbnál újabb kérdések merülnek fel, melyeket meg kell oldani.
Az eredeti gépházból csak az talprészt, az alaplapi tálcát és az oldalpaneleket terveztem megtartani, szóval lesz legózás rendesen!
A legfőbb problémát a rendelkezésre álló hely szélességében látom jelen pillanatban. Ha szeretném elrejteni a kábeleket, akkor a tálca mögött kell hagyjak helyet, ezzel viszont a procihűtő helyéből veszek el, mégpedig épp annyit, hogy pont nem fog beférni...
A gépház elülső paneljének terve már nagyjából kész, itt volt a fejemben és tegnap délután készítettem róla papírra egy gyors skiccet is.
A tetejével nem tudom mit kezdjek még, de azt hiszem ez még ráér. Fel lehetne használni valahová a műanyag előlapi paneleket is, mert azokat sem tervezem visszabiggyeszteni a helyükre.
Hiányzik még némi alapanyag, de a lényeg a szerkezet vázát adó L profil volt.

Nagyjából a tervek a következők:

-Az alu L profilok adják a majd szerkezet vázát
-Az alaplapi tálca átkerül a jó, vagyis a másik oldalra (fordított alaplapi tálca, amolyan BTX-esítés)
-A tápegység alulra kerül takarással, némileg modernebb belsőt eredményezve.
-A fordított alaplapi tálca miatt a PCI csati és így a VGA is felülre kerül, tehát ezt egy korábban vásárolt PCI-E riser kábellel majd valahogy rögzíteni kell a gépház felső részéhez közel, hogy a VGA szépen álljon.
-Új, egyszerű és letisztult előlapot készíteni a háznak
-Megoldani a procihűtő magasság kérdését és az oldalpaneleknél a plexizést megcsinálni
-Ha úgy alakul, lehet hogy készítek egy komplett alaplap takarót is.
-Csiszolás, festés, ventihelyek, led világítás beépítése, ...
-A kábelharisnyázást még nem is említettem... :D

El fog tartani egy darabig, mire egy épkézláb modot összehozok belőle, egy film (2013-ból) adja az építéshez az ihletet.
A nemrég összerakott C2D (nosztalgiás/játszós) konfigot fogom majd átköltöztetni a kész gépházba, megközelítőleg és remélhetőleg jövő tavasszal.
De ha nagyon elégedett leszek a munkámmal, akkor a 1150-et fogom beletenni az igencsak szűkös CM Elite 335-ből, mert nem szeretem, ha a VGA húzza a foglalatot.

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#1383) cinemazealot válasza chx1975 (#1382) üzenetére


cinemazealot
addikt

Én javasolnám, hogy az összefoglalóban is említett SketchUp-ot nézd meg, ami egy limitált képességű, de mégis sok mindenre alkalmas és nagyon könnyen kezelhető 3D szerkesztő program, és több mások által már megszerkesztett modell is elérhető hozzá a 3dwarehouse.sketchup.com-on.

[ Szerkesztve ]

(#1384) chx1975 válasza cinemazealot (#1383) üzenetére


chx1975
csendes tag

Az csodás... de abból nem lesz CAD modell. :)

(#1385) imibogyo válasza chx1975 (#1384) üzenetére


imibogyo
veterán

Viszont van hozzá .dxf exporter és úgy már simán. Sokkal könnyebb a Sketchup-ot használni, mint bármilyen CAD programot. Én már csak akkor ülök oda pl. SolidWorks elé, ha nagyon muszáj. ;)

Azt sem értem, hogy minek ennyire mindenáron a CAD fájl? Ha az a cél, hogy a végeredményt kimarasd, azt majd megoldja a cég, vagy a haver, vagy aki majd kimarja.... Te egyszerűen megszerkeszted a kívánt modelleket, a többit meg majd ő megoldja (általában nulla plusz díj fejében, normális helyeken ugyanis a gyártás tartalmazza a tervezés árát is, ha nem kell a nulláról indulniuk (méretezett rajz, vagy egy normálisan méretezett akármilyen 3D-s modell kell csak, ezekből egy gyakorlott ember 5-15 perc alatt gyártáskész CNC kódot generáltat)... :K

[ Szerkesztve ]

(#1386) ViZion


ViZion
félisten

Mi a fenéhez kell háznál a CNC marás? 90% lemezalkatrész, ami lézer+hajlítás... Azt a terítéket meg sketchupból megrajzolják, nekem is így készült már doboz.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#1387) imibogyo válasza ViZion (#1386) üzenetére


imibogyo
veterán

Azért zárójelben jegyezném meg, hogy a lézerezés is CNC... ;] :P
És marás is sokszor van egyedi alkatrészeknél, vagy egyedi vizezésnél például. De ettől függetlenül én is feleslegesnek tartom a mindenáron CAD-ezést. Azt majd megoldja az, akinek ez a dolga. Én is csak azért foglalkozom ezzel részletesebben, mert magamnak készítem elő a munkát. :K

(#1388) ViZion válasza imibogyo (#1387) üzenetére


ViZion
félisten

én CNC marást írtam, erre:
"gyakorlott ember 5-15 perc alatt gyártáskész CNC kódot generáltat"
lézerhez a programja dxf-ből csinálja a kódot komplett táblákra a lézerprogramot, nem kell külön semmit megírni neki. ;] :P

És azt írtam: a ház 90% lemezalkatrész, ami lézer+hajlítás...
Szal. ehhez nem kell ennyire belemélyedni, felesleges extra pénzt kiadni szerintem, de Ti tudjátok mire herdáltok. :R

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#1389) imibogyo válasza ViZion (#1388) üzenetére


imibogyo
veterán

Egyrészt kapásból két példát is mutattam a valós CNC marás igényre. Az, hogy neked erre nincs szükséged, az egyéni problémakör. Nekem sincs szükségem RGB világításra, vagy mondjuk elektromos rollerre a mindennapokban, másnak meg van. Pont. Ízlésről és igényről nem vitatkozunk. :N

Másrészt, lehet nem volt egyértelmű a megfogalmazásom (de, az volt ;] ), de én a GENERÁLTAT szót használtam, ami viszont sehol sem egyenlő az ÍR fogalommal. Ez pontosan az általad is említett dxf-ből "csinálja" kérdéskör. Az szerinted mi, ha nem gépi kód generálás. A léptetőmotorokat, vagy a szervókat szerinted mi alapján mozgatja a gép? Közvetlenül dxf-ből? Az komoly lenne. Az összes nagyobb cég dobhatná ki a fordítóit és a CAM programjait, ha ez így lenne.

A CAD - CAM átmenetnek valahol meg KELL történnie. Egyébként ha így nézzük, akkor a felhasználó lehet azt látja, hogy az ő kis DXF-jét egy gombnyomásra kiküldik a "lézeres" gépre (én ezt még egy JPG-vel, vagy egy sima kézi rajzzal is meg tudom így tenni), csak közben azt nem látja az ember, hogy a program fordító algoritmusa a háttérben ugyanúgy legenerálja az NC kódot.

És azt írtam: a ház 90% lemezalkatrész, ami lézer+hajlítás...
Ezzel senki nem is vitatkozott, de attól még azt a lézert is meg kell etetni valamivel. Ezzel vitatkoztam viccesen. Ha gépi gyártás mellett dönt az ember (legyen az lézeres, vagy vízsugaras vágás, marás, 3D-nyomtatás, vagy úgy általában bármi gépi vezérlésű), akkor az NC átállást előbb, vagy utóbb meg kell lépni.

Én csak azzal nem értek egyet, hogy ezt egy magánembernek kell megtennie. Egy akármilyen komolyabb cégnél az odavitt kézi rajz, kezdetleges 2D-s, vagy 3D-s modell (itt jött ugye szóba a Sketchup), vagy akár csak a személyes helyszíni megbeszélés alapján ott helyben elkészítik neki először is a mérethelyes modellt, másodszor pedig abból a gépi kódot ami már mehet is a gépre. Na erre írtam azt az "5-15 perc alatt gyártáskész CNC kódot generáltat" dolgot (ami még mindig nem csak marást jelenthet és persze lehet sokkal több idő is).

Nekem van CNC maróm és CNC lézergravírozóm is (vágni mondjuk nem nagyon tud), szóval azért van egy kis rálátásom ezekre a dolgokra, de én még olyan CNC géppel nem találkoztam ami vagy a frontenden közvetlenül, vagy a háttérben egy csilli-villi GUI mögé rejtve ne gépi kóddal dolgozna. De ha te tudsz ilyet, szívesen veszek egy linket, mindig tanulhat új dolgokat az ember. :B

Szal. ehhez nem kell ennyire belemélyedni, felesleges extra pénzt kiadni szerintem, de Ti tudjátok mire herdáltok.
Egyrészt normális helyen ez ingyen van, mint már mondtam. Másrészt csak az a herdálás, ami nem okoz az adott egyénnek valami pluszt (öröm, boldogság, elégedettség stb.). Tehát ez csak a TE szemedben herdálás, máséban simán lehet, hogy jól befektetett összeg. Tudod ez ugyanaz a kérdéskör, mint a “Time you enjoy wasting, was not a wasted Time”.

Én meg pláne nem herdálok, mivel magamnak segítek az NC kóddal, amit a saját gépeimhez használok. Épp ezért is próbálok neki segíteni, hogy szerintem neki viszont felesleges ugyaneddig eljutnia. :B :K

[ Szerkesztve ]

(#1390) ViZion válasza imibogyo (#1389) üzenetére


ViZion
félisten

Inkább szerkesztem, látom direkt félremagyarázod amit írtam, legyél boldog... :R

Mondjuk fura, h ezt írod: "Én csak azzal nem értek egyet, hogy ezt egy magánembernek kell megtennie." hiszen épp ezt magyaráztam, h nem kell neki dxf meg gépi kód, elég a sketchup, vagy a rajz. Akkor már én sem értem, h mire mondtad, h generáljon CNC kódot, mikor azt pl. mi -egy kis gépgyártó cég, néhány maróval, esztergával, portálmaróval, csőlézerrel, síklézerrel és kb. 4000 m2 fedett csarnokkal- megoldjuk neki skiccből is.
Lezártam, mert le is sz*rom, felőlem vihet bmp-t is, vagy stp-t.

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#1391) imibogyo válasza ViZion (#1390) üzenetére


imibogyo
veterán

Akkor már én sem értem, h mire mondtad, h generáljon CNC kódot...
Nagyon egyszerű. Azért nem érted, mert NEM EZT írtam. ;] Szerintem elég egyértelmű, hogy a gyakorlott ember alatt nem őt értettem, amikor azzal kezdte az egész mondandóját, hogy "a 3D-vel sajnos iszonyúan hadilábon állok"... Lehet ha nem csak egy-egy kiragadott mondatra harapnál rá, úgy nem beszélnénk el egymás mellett... ;)

Én neki konkrétan, CSAK a Sketchup-ot ajánlottam, hogy azzal (ahogy te is írtad) el tudja készíteni az alap modellt (mert azért lássuk be nem kicsit jobb, mint egy zsírpapírra felvitt valami). És ezt a Sketchup modellt majd egy "profi" alakíthatja tovább olyan formátumban ami neki megfelel, például dxf-ként dolgozhat vele tovább, vagy amit csak akar, akár újra is készítheti ha neki úgy a jobb.

[ Szerkesztve ]

(#1393) ViZion válasza imibogyo (#1391) üzenetére


ViZion
félisten

Akkor félreértettem, bocs.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#1394) imibogyo válasza chx1975 (#1392) üzenetére


imibogyo
veterán

(törölve)

(#1393) ViZion: nincs itt kérem semmi probléma. Lehet én sem voltam egyértelmű, de magamnak az volt amit írtam (mivel én írtam ;] )... Amúgy látod abban viszont neked volt igazad (mint közben chx1975 linkeléséből kiderült), hogy tényleg egy lemezházról lesz szó. Ennyit az én nagy CNC marós álmaimról... :P

[ Módosította: Kalandor ]

(#1396) Kalandor


Kalandor
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Kérlek titeket, hogy ne bizniszeljetek a szakmai fórumban, köszi!

(#1400) Goblin12


Goblin12
őstag

Hali.

Már rég volt is elfelejtettem, hogy hogyan is kell egy adott modellt az Origora pakoltatni?

Régen használtam valami plugint hozzá de már nem találom. :(

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.