Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- MaxxDamage: (TongFang) Medion Erazer Beast 16 X1 benchmark
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- N€T0X|N: VGA-im eddig - képekkel bővítve
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Rap, Hip-hop 90'
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Lucif-R
senior tag
válasz
Undoroid
üzenetére
köszönöm

Hatásfokilag nem jobb, vizes totyikban soxor meg lett ez már rágva és igy a legjobb a hatásfóka és igy a legcsendesebb is. Vezetékek igysem vannak sem előtt mert minden vezeték a ventik között halad el, kivétel a vezérlés kábelei. Erre is megvan már az ellenszerem, kapni fog az egyész egy L profilu alu keretet és igy el lesz takarva aminek el kell lennie takarva
illetve a kezelő szervek ( 2db fokozat kapcsoló, ventileszab potik, és a ledespanel is elrejtésre kerül )LED-es visszajelzés nem a ventiről veszi az okosságot hanem a fokozat kapcsolók vannak úgy kialakítva hogy adott álláshoz adott fesz és adott világítási minta tartozik.
Még hátra van egy kis matricázás meg kiegészítés egy két dologban mert egy olyan amolyan Nuclear Plant / Nuclear Waste mod akar majd lenni ( szine már megvan, bár a radioactive sugárzás csak a mesében és a filmekben zöld... mert amúgy kék
) lesznek matricák táblácskák stb... majd mutizom ha meglesz. -
Lucif-R
senior tag
Sziasztok,
Pár hete ( talán 1-2 hónapja ) kopogtattam nálatok egy venti vezérlés és "visszajelzés" kiépítésének ügyben. Kondis indítást javasoltatok anno mert 5V-n nem indultak az AC ventik, de én úgy voltam vele hogy valami előrekész leszabájzót teszek be inkább hogy tudjam változtatni mivel 3 fokozatot adtam a ventiknek ( 3 tányéros fokozat kapcsolóval ) Örömmel mutatom be nektek a kész példányt:
9 ventit kapcsol 5 és 4 es csomagban : piros|0V| - narancs|~5V - ~10V| - zöld|12V|
Csak gondoltam megmutatom mire jutottam, és megköszönöm az akkor adott kondis ötletet amit végülis nem implementáltam.

Íme (képre katt a nagyobb képhez):
Összes kép a mostani állpotról: [link]
szerk.:
Átrendeztem a képeket horizontálisra, igy kevesebb helyet esznek. -
shtml
őstag
Nem mertem írni mr_ricsinek, mert nem voltam 100%-ig biztos, de én is úgy tudom, hogy a szóban forgó BIOS-beállítás csak üzem közbeni kikapcsolásra érvényes.
Milyen tápod van?
Szerintem végezd el az ilyenkor szokásos próbákat:1) Próbáld ki a lapodat másik táppal is.
2) Próbáld ki a tápodat másik lappal is.
3) Húzd le a tápot a gépedről és köss rá egy régi, de működő winchestert: úgy kapcsolod be, hogy a 20-24 pines dugón a zöld vezetéket kb. egy másodpercre összekötöd egy feketével. Ha elég a HDD fogyasztása a táp elindulásához, akkor kipróbálod, így is indul-e spontán.
-
rapad
csendes tag
Sziasztok !
Mi lehet annak az oka, hogy a gép, ha előtte áramtalanítva volt(persze a szabályos kikapcsolás után), és az áramot visszakapcsolom, elindul magától ?
köszönöm
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Undoroid
üzenetére
Nincs reakció. Egy fizikai változás van, ami hőfejlődéssel jár. Legfeljebb fizikai robbanás lenne. És csak a cc. kénsav esetében, sósavnál nem.
Didyman, igen. A BME-n is találkozni velük már, egyre inkább...

Kételkedem: ez nagyon jól esett. Didyman nevében is mondhatom. Étteremben voltam, és csak átfutottam a fórumot, a többiek meg nem tudták, mitől csillogott a szemem néhány másodpercig.

Tényleg öröm ide járni, bizton állíthatom.Shtml: a kék ventiket akarod elsötétítni? Kellenek legközelebb? Én egy tappancscsal benyúlnék a venti pereme alá, és kapna direktbe 5V-ot egy pillanatra a LED meleg lába. Már bőven elég ahhoz, hogy csak elhalványuljon jó esetben, de legtöbbször teljes halál. Még kevés ahhoz, hogy a teljes halált fekete égéssel 'honorálja'...
Ki hallott már olyat, hogy egy kiégett LED miatt esne a gari. Sőt, viheted vissza gariba, hogyhátkéremszépenezkiégett. 
HGyu
-
Undoroid
őstag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Szia!
Igen,erre a reakcióra céloztam Én is!

Undoroid
-
Dani_kp
addikt
Jaaa értem most már mi a problémád. tudom mire gondolsz, ilyen van az amd-s procikhoz is ilyen fém lap amin vannak csavar helyek meg rajta van egy karton lap amit a proci túl oldalára raksz és akkor a hűtőt nem az alaplap hanem az a fém lap tartja meg. Bevallom őszintém én az angol nevét se tudtam

annyit simán megért a lap

-
shtml
őstag
válasz
Dani_kp
üzenetére
Igen, az nincs a HyperTX hűtőkhöz. Angolul backplate, nem tudom, magyarul mi a neve.
Arra utaltam, hogy a 4 rögzítő pöcök húzza a lapot, a processzornál viszont a hűtő nyomja, ettől hajlik meg, ha nincs backplate. Nem a hűtő súlya miatt, hanem a hűtőt leszorító erő miatt. Az Anyám gépéből kivett lapot már visszaegyengettem (azon a gyári hűtő volt/van), meg amúgy is csak webkamerám van itt, a rendes kamerát Pesten felejtettem, ezért nem tudom megmutatni.
Igen, nekem is tetszik a Giga lap. Egyetlen hátránya az egycsatornás memóriakezelés, de úgysem játékra lesz, máshol meg nem sokat számít. Ha jól emlékszem, a második ilyen lapomat 10,300-ért vettem az *ponban, ennyit bőven megér. Az Asus P5L-VM 1394-gyel a filmek (DVD) időnként ugrottak (pedig a CPU-terhelés nem volt több , de a Gigabyte lappal tökéletesen mennek. Hiába no, az Intel 945G labdába sem rúghat a GeForce 7100 mellett.
-
Dani_kp
addikt
Pedig nem volna szabad meghajlania. Ilyesmire gondolsz?
Megnéztem az asus silent knight II-es ventit újra és láttam hogy 610 gramm. Nekem régen az asus p4p800-x en egy zalman cnps7000A-Cu hűtő volt ami 770 gramm volt és attól nem hajlott meg egyáltalán a lapom! Szóval az asus a maga 610 grammjával sem kellene meghajlítani az alaplapot még ha microATX-es is, akkor sem. Szóval nem tudom mitől lehet ez
.fú az a giga alaplap nagyon fullos

-
shtml
őstag
-
Dani_kp
addikt
Aha. Akkor meg mind1 hogy kéken világít vagy sem ha úgy se látszik. Áramfelvételnél meg szerintem úgy se számít h van benne pár led ami világít.
Meghajlította? hm ez érdekes, milyen lapod van neked? mert még ilyenről nem hallottam és nem is olvastam hogy egy procihűtő meghajlít egy alaplapot.Ez érdekes, ennyivel is okosabb lettem
. -
shtml
őstag
válasz
Dani_kp
üzenetére
Nem gondoltam, hogy kikapcsolhatatlan. Annyira persze nem zavar, hiszen a ház jórészt eltakarja, csak épp fölöslegesnek tartom. Hypertx2 hűtőt meg a felfogatása miatt nem vettem, a gyári hűtő is épp eléggé meghajlította a lapot. Tudom, ez az én fóbiám, sehol nem olvastam még arról, hogy a hűtő súlya tönkretett volna egy alaplapot.
A BIOS-ban kikapcsolható a CPU fan alarm. Ezt tettem akkor is, amikor nemrég azt teszteltem, mennyire nő meg egy CPU fogyasztása, ha hagyjuk felmelegedni. Egyébként tényleg megnő.
-
Dani_kp
addikt
Aha, akkor passzolom. De amúgy miért zavar a kék fénye az asus silent night II-nek? Vagy ha tudtad h zavarni fog akkor vehettél volna pl.: egy cooler master hyper tx2-t
...na mind1
Aha, de mondjuk az e21xx-es szériás procik nem a magas hőmérsékletükről híresek
. De ha le is húznád a ventit a lapról akkor esetleg ami gubanc lenne az az hogy az alaplapod nem engedné h beindítsd a rendszert vagy leállítaná magát mert ugye azt hiszi h nincs hűtés a procin. -
shtml
őstag
válasz
Dani_kp
üzenetére
Sajnos nincs rajta semmi olyasmi.
Kisebb terheléssel vsz. bírná a passzív üzemet, hiszen alul is van feszelve a CPU. Amikor megvettem a hűtőt, próbáltam is, de nem emlékszem az eredményre. Mindenesetre a biztonság kedvéért üzemel rajta a ventilátor, bár mindig alapon megy - egy nem húzott és 1.000V-ra alulfeszelt E2180 nem fogyaszt sokat. -
Dani_kp
addikt
Erre nem tudok válaszolni....ahhoz látnom kellene élőbe illetve alaposan körbenézni...
max. annyit tudok, hogy ha van rajta ilyen 2 pines kábel és azon van egy jumper kupak akkor azt szedd le és máris nem világít
Illetve a silnet night II-t kösd le az alaplapról és akkor passzív üzemmódba megy a processzor hűtő vagy cseréld le a hűtőt és a tápot olyanra amibe sima venti van, más ötletem, tippem nincs.minden más megoldás garancia elvesztéssel járna.
-
Dani_kp
addikt
Hello.
Nekem is ilyen ventim van csak 120-as, és ugyan olyan 2 és 3 pines csati van rajta, nekem az alaplapra van kötve a 3 pines csati és a 2 pines meg van egy jumper. Nekem ennyiből áll és rendesen kéken világít. Szóval nem tudom mi lehet a baj
.
Mondjuk nekem van olyasmi vezérlőm, neon-hoz. -
Roxy
tag
Hali!
Lenne egy problemam.
Most vettem uj hazat, meg bele Ledes ventiket [link].
Van rajta egy 3 pin es csati, meg egy 2 pines [link]. A 2 pin-essel lehet gonolom ki/bre kapcsolni a ledeket rajta. Na de en ezt nem tudtam, hogy ehhez meg kene vmi vezerlo is, hogy vilagitson nekem..
Talaltam hozza vmi ilyesmi vezerlot: [link]
A csomagban volt meg egy ilyen: [link] De ezzel is csak a venti borog es nem vilagit.
Kerdesem, hogy, hogyan tudnam a ledeket mukodesre birni? vagy van e vmi olyan vezerlo feleseg hozza, ami nem 1et kapcsolgat, hanem tobbet..?Koszonom elore megoldast!!
-
Dani_kp
addikt
azt szeretném kérdezni hogy a 2 állású kapcsolóknál mit takar pontosan az hogy ON-ON? Totál kezdő vagyok ebben a témában és nem nagyon értek hozzá, ezért kérdezem.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
didyman
üzenetére
Egy rész peroxid, két rész sósav. Egyforma moláris tömegük miatt ez még jó is lenne, ha azonos töménységű oldatban jutna hozzá a kezdő. De az eltérő tömegszázalékos összetétel miatt a 2:1 sósav-peroxid arány 4:1 oldattérfogat-arányban realizálódik... És nagyon nem mindegy, hogy mennyi a peroxid, pont a pezsgés miatt. Magad írtad le a szemmel-orral tapasztalható negatívumait.

Mit tanítasz egyébként?
Viszont tényleg igazad van, egyre több, leérettségizettnek is komoly gondot jelent egy mezei százalékszámítás.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Undoroid
üzenetére
Mindegy, melyiket öntöd melyikbe.
Ahogy Rive is mondja @ #6463: kizárólag a tömény kénsav erős vízelvonószer. Ráadásul ott több hatás is összejátszik.
- A kénsav nagyon exotermen oldódik vízben ---> hatalmas hő fejlődik.
- A kénsav sűrűsége nagyobb, mint a vízé, majdnem duplája. Ha a vizet öntöd a savba, a kis mennyiségű víz a kénsav tetején fennmarad, az oldáshőtől azonnal felforr. Elképzelheted, hogy mit művel a robbanásszerűen képződött gőz által szétvetett, forró, tömény kénsav.
A hidrogén-klorid oldódása vízben messze nem ilyen exoterm, ráadásul a legtöményebb sósav is csak 36m/m%-os, azaz 64%-a víz. Ez nem számít töménynek, és bátran önthető bele a víz.
HGyu
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Nem mindegy, a sósav ugyanis olyan intenzíven akarja a vizet, hogy ha akár 1-2cm3 vizet is belecsöppentünk a sósavas-üvegbe, abból hevesen fröcsög elő a sav.
Csak a kénsav ilyen morc. -
Undoroid
őstag
Ez egyre bonyolultabban hangzik!Az sem mindegy,hogy melyiket öntjük melyikbe. pl.: víz a sósavba avagy sósav a vízbe?

Ezért részemről maradnék az előre elkészített vasklorid-oldatnál!
Nem vitatom a "másik oldal" előnyeit,de járt utat, járatlanért... Maradok a jól bevált technológiánál! 
Undoroid
-
didyman
őstag
Ha valaki nagyban akarja csinálni, gyakran maratni, az meg fogja tanulni. Aki egy évben két hétvégén lemarat egy panelt, az nem akarja keresgélni, méregetni, öszerakni, csak levenni a polcról a boltban és használni.
Sose tudtam belegondolni ép ésszel 6x10^24 db molekulába, amikor ezt a moláris tömeget tanultuk, de számolni azt nagyon tudtam vele
. Átlagembernek a moláris tömeg nem pont józan paraszti ész kategória (ez a kisebbik gond, mert elég közeliek, nagyobb baj a töménység éds a százalékszámítás-tudom, mert tanár is vagyok), és leragadnak ott, hogy egy rész H2O2 és két rész HCl. -
04ahgy
nagyúr
válasz
didyman
üzenetére
Középiskolai kémia-anyag, sőt, józan paraszti ész. Egyszerű, és egy kezdőnek sem kezd el pezsegni hirtelen a savfürdő.
Veszek 35%-os hidrogén-peroxidot, és 20%-os sósavat. A szükséges mólarány 2:1.
A sósav az 36,5g/mol moláris tömegű, a hidrogén peroxid pedig 34g/mol.
Vegyünk egy molt a peroxidból (34g) és két molt a sósavból (73g).
Az oldatok töménységét figyelembe véve 34 / 0,35 = 97,14g H2O2 oldat kell. Legyen ez 90cm3 a víznél nagyobb sűrűsége miatt és 73 / 0,2 = 365g HCl oldat kell. Ez szintén az előzőek miatt legyen 350cm3. Elkészítettük a vegyszereket sztöchiometriai arányban tartalmazó elegyet, térfogata hozzávetőlegesen 440cm3. Ezt 800-1000cm-re még hígítsuk fel vízzel, hogy hígabb legyen.
Töményebb oldat --> gyorsabb maratás, de nagyobb hőfejlődés. ezáltal a gázok is kezdenek távozni.
Hígabb oldat --> lassabb maratás, és garantáltan semmilyen gáz nem fejlődik, legfeljebb minimális.Ha sosem kezdi el valaki, akkor mindig kezdő marad. De hiszem, hogy megfelelő tervezéssel minden kézbentartható.
HGyu
-
Undoroid
őstag
válasz
didyman
üzenetére
Egyetértünk!

"van idő a hirtelen fájdalom okozta pánikba esés helyett nyugodtan lemosni." Ez sajnos a szembe fröccsenő Nitro-higítóra sem igaz!

Szerintem a Vaskloriddal is és a peroxidos maratószernek is megvannak az előnyei és a hátrányai.Véleményem szerint a kezdők mindenképpen az előre kikevert vaskloridot használják! ...szerintem...
Undoroid
-
didyman
őstag
Ez aztán kémialecke volt

Amit írtam, azért írtam, mert kezdőként az ember nagyon könnyen el tudja követni ezeket a hibákat, amiket Te is levezettél. Én is peroxidos oldattal maratok, manapság szinte oda sem figyelek, mit milyen arányban öntök össze, mert rutinból megy, de az elején, hajjaj. Na és éppen ettől szeretném megkímélni a kezdőket. A vaskloridot (gyorsmaratóként dobozolva
) kiöntöd és készen van, nem kezd öngerjesztő folyamatokba, nem képződik hirtelen nagy mennyiségű gáz. Természetesen kesztyűben dolgozol, természetesen mindkét vegyszert nem a lefolyóval itatod fel nagy töménységben, természetesen jól szellőző helységben, természetesen nem a legszebb ruhádban. Ilyen körülmények között én a vaskloridra tenném le a voksom, mint két olyan anyag keverékére, mely könnyen komoly sérülést okozhat (nem tudom, hogy gondolod, de szembe inkább klorid fröccsenjen, mint peroxid szerintem). A klorid, ha bőrre jut, nem szívódik fel azonnal, meg nem kezdi el marni, "van idő" a hirtelen fájdalom okozta pánikba esés helyett nyugodtan lemosni. -
04ahgy
nagyúr
válasz
didyman
üzenetére
Most elárultad magad. Való igaz, hogy kezdők ne marassanak ezzel, legalábbis tervezés nélkül.
"A peroxid meg a sósav meg elég komolyan mar, pillanatok alatt felhevül, ekkor gázosodik (oxigén, jaja, hajolj csak fölé és szívj bele, köpni-nyelni nem lehet utána)."
Ezt hívják úgy, hogy túl tömény oldat. Mivel a koncentrációk magasak, persze, hogy gyors a reakció, és mivel exoterm, ezért az intenzív hőfejlődés. Pozitív visszacsatolás, mert melegebb környezetben még inkább gyorsul a reakció, stb. Másik kérdés: milyen gáz keletkezik? Természetesen oxigén, ugyanis a hidrogén-peroxid, instabilitása miatt hőbomlást szenved. (Itt követted el a másik hibát, a hidrogén-peroxidot nem pontosan számoltad ki, hanem feleslegben tetted az amúgy is tömény oldatba.) Továbbá nézzük csak a gázok oldódását. Ugyebár az endoterm. A 20-22%-os háztartási sósavat a hidrogén-peroxiddal összeöntve már alapból a tiszta sósavra jellemző 37,5 m/m% alatt telítetté válik a sósavoldat, hidrogén-kloridra nézve persze. Továbbá a rézionok is csak csökkentik az oldhatósági szorzatát, méghozzá elég jelentősen. Az helytelen koncentráció, amit alkalmaztál, felhevüléssel jár. Mint ahogy a langyosabbá melegített szénsavas ital melegebben jelentősen kevésbé oldja a szén-dioxidot, a sósavoldat is relatíve egyre telítettebbé válik, ha melegszik. Tehát egyre kevesebb hidrogén-klorid gázt képes oldani. Az egyébként is felszabaduló oxigénnel aztán meg nevetve távozik abból is valamennyi. Annak a szagát és hatását érezted. Tehát a kémiai folyamatok alapján igenis oxigén szabadul fel, mely a magas hőmérséklet miatt jelentős mennyiségű hidrogén-klorid szennyeződést tartalmaz.
Tehát: megfelelő sztöchiometriai arányban, megfelelő oldattöménységnél csendes a réz oldódása, és sem hőfejlődéssel, sem gázképződéssel nem jár.
Jah, a másik: vegyszer fölé NEM hajolunk! Főleg ha az maró hatású, és mérgező gázokat képez.
"Mérgező ez is, nem kell meginni, ellenben nem marja meg a bőrödet."
Oszlassunk el egy tévhitet! A vas(III)-klorid az mérgező. Pont. A sósav egymagában (mint oldat) sokkal kevésbé mérgező, inkább maró. A gyomrodban is majdnem ilyen töménységű a sósav, mégis élsz vígan. Sőt, gyomorsavhiányos embereknek orvos írt is fel "sósavkúrát". Fél deciliter, megfelelő töménységű sósavat ivott az illető, igen, jól látod, szájon át. Persze aztán szájöblítés, ilyesmi, de azon kis idő alatt nem lett baja senkinek.
A hidrogén-peroxid pedig nem mérgező. Egyáltalán. Csupán rettenetesen reakcióképes, erős oxidálószer, mert bomlásakor atomos oxigén szabadul fel. Tehát maró hatása van csak. mérgezést nem szenvedsz el, ha kezedre cseppen, csak kifehéríti a bőröd. Persze, ha a csípő érzés ellenére ott hagyod, akkor további hatásai is vannak, de kétlem, hogy bárki ilyen hülye lenne. Bőrön át nem fejt ki semmilyen felszívódó, káros hatást, mint a vas(III)-klorid. Kérdezzük azon szőke embereket, akik hidrogén-peroxiddal lettek szőkítve. Továbbá nem tartalmaz nehézfémiont. Sem a sósav, sem a hidrogén-peroxid.
A kettő elegye annyiban különbözik, hogy pozitívabb irányba van benne tolva a H+/H redoxipotenciál, és jóval erélyesebb oxidálószer az elegy, mint az oldatok külön-külön. Maró! Viszont nem mérgező. Ez a nagy különbség.Míg a vas(III)-klorid igen. Felszívódik bőrön át, és az emberi szervezet nem tud vele mit kezdeni, ugyanis nehézfém. Lerakódik és felhalmozódik a szervezetben, hatása additív. (Most arra gondolsz, hogy a vas kell a vérképzéshez, meg makroelem. Jól gondolod, de az a kevésbé oxidált állapotú, vas(II) ion. A vas(III) ugyanolyan káros tulajdonságokkal bír, kis mennyiségben is, mint a többi nehézfémsó.)
Tehát mindenki döntse el, melyik a veszélyesebb módszer. Én inkább vállalok egy kevés felületi, végtagon megtörtént hámsérülést, mint idült nehézfémsó mérgezést.
És hogy a szentabéke mega maradozzon, maradoljunk annyiban benne, hogy a kezdő marató kintaföldi csak tapasztalásosabb társanekivel maratózzon! (Jar Jar Binks után szabadon...
)HGyu
-
shtml
őstag
Ha zavaró, akkor vidd vissza a vásárlástól számított 3 napon belül. Áram alatt nyilván elő kell állítania a stand-by feszültséget, de a zúgás nem normális. Bizonyára egy tekercs menetei zizegnek.
Edit: Ha máshol feltetted és kaptál rá értelmes választ, akkor nem szükséges újra megkérdezni. Van egy tápos topic (pontosan nem tudom a címét, benne van a mélyvíz szó), az ilyesmivel jobb eleve ott kezdeni.
-
Veron
addikt
Hi!
A kérdésem feltettem már máshol is, de azt hiszem itt is aktuális.
Tegnap vettem egy FSP 400-60GLN tápot. A táp áram alatt- ha nincs bekapcsolva a gép akkor is- zúgást/zümmögést hallat. A régi 420W-os Chieftec tápom ezt nem csinálta. A kérdés az, hogy ez normális jelenség?Köszi!
-
didyman
őstag
Maradjunk annyiban, hogy a peroxid közelségét sem merném ajánlani kezdőknek. A vasklorid az csak sárgít (rondán mar, ez érdekes, semmi gond nem volt a minőségével, míg éveken keresztül azt használtam), a peroxid meg a sósav meg elég komolyan mar, pillanatok alatt felhevül, ekkor gázosodik (oxigén, jaja, hajolj csak fölé és szívj bele, köpni-nyelni nem lehet utána) és majdnem mindent visz. Úgyhogy ne inspirálj rá senkit, aki még életében nem maratott, az vegye fel a játszóruhát és szarozzon csak a kloriddal saját érdekében. Mérgező ez is, nem kell meginni, ellenben nem marja meg a bőrödet. A csapról meg kis munkával mindig le bírtuk mosni.
-
04ahgy
nagyúr
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Narancs
üzenetére
Nana! Nagyon-nagyon hibás dolog a kismegszakítót (leoldási áramerősségi tartomány: 1,6A ... 50A) keverni a fi-relével, mely már kicsi (~10-300mA) fázis-nulla közti áramerősség KÜLÖNBSÉGRE leold, kétsarkúan megszakítva a hálózatot. fi-relé - itt nagyon jól elmagyarázza az úriember.
Tehát: a fi-relé leold, ha az áram rajtad megy át, kikerülve a nullavezetőt, mint visszatérési ágat, így megvédve az életedet. Nem old le, ha 16A helyett 25A-rel terheled a hálózatot, nullavezetőn át, mert pl. hegesztesz, és nem old le testzárlat esetén sem. Földelt hálózatnál, földzárlat esetén viszont már kis zárlati áramoknál is leold!
A kismegszakító leold a névlegest meghaladó terhelésnél, ráadásul kettős védelmi mechanizmussal: bimetálos megszakítás a névlegest épp meghaladó, tartós terhelés esetére, és mágneses megszakítás a hirtelen fellépő hatalmas áramterhelések ellen.
Nem old viszont le, ha testzárlatos a mosógép, és pl. egy A folyik át rajta. Vagy ha zárlatos, megfogod, és csak 5A folyik át rajtad. De te már rég meghaltál...Mod: bocs a feltételezésért, megeshet, hogy valóban fi-relé van nálatok, de kb. 95%-nak érzem annak valószínűségét, hogy csak kismegszakító. Ha az 5% érvényes, akkor nem szóltam.

HGyu
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Narancs
üzenetére
"A házunkban nincs földelt konnektor,"
Akkor a házatokban védőföldes berendezéseket (köztük a PC-t) használni tilos és életveszélyes!"ahol leszúrom a földbe."
8-10m mélységbe hogyan?"nem akarok az egész házban falat bontani, újravezetékeztetni, stb."
FI relé, avagy életvédelni relé. Ehhez is villanyszerelő kell, de nem kell az egész házat szétvésni. -
Dani_kp
addikt
válasz
Undoroid
üzenetére
Hali.
Nem csak neki, hanem nekem is ráz a gépem, mivel régi építésű ház, ezért az elektromos hálózatba nincs földelés, szóval ami fém az mind ráz, usb kábel, gépház, illetve a hátlapnál minden, kívül és belül egyaránt!
De ha minden igaz akkor lassan meg lesz oldva a dolog...hívunk villanyszerelőt és rábízzuk, szerencsére tatám kőműves szóval a falak rendbeszedésével nem lesz baj. -
shtml
őstag
Köszönöm a kimerítő választ! A hidrogénperoxid manapság már szabadon vásárolható, pl. az említett vegyszerboltban? (Elég szomorú, hogy 2008-ban még kell ilyet kérdezni.)
Milyen töménységet ajánlasz? Bár azt hiszem, háztartási boltban 20%-os sósav a maximum, ez pedig behatárolja a többit.
-
04ahgy
nagyúr
Megvan még a Vegyszerbolt. A Baross utcánál kell a 4-6 villamosról leszállni. Korrektek nagyon az eladók.
#6432: Én soha életemben vas(III)-kloriddal panelmaratást nem végeztem. Ruhát, kezet örökre befogja (kezet ugyebár a hámréteg természetes lecserélődéséig), és még mérgező is. A sósav magában nem, a hidrogén-peroxid magában nem mérgező, kevésbé veszélyes anyag, mint a vas(III)-klorid. Tapasztalatilag kikeverni teljesen felesleges, a reakcióegyenletet kell alapul venni, és kiszámolni a mennyiségeket.
Cu + 2HCl + H2O2 = CuCl2 + 2H2O
A hidrogén-peroxid azért kell, mert alapesetben a H+/H rendszer elektródpotenciálja nem elegendő a réz feloldásához. Mivel a hidrogén-peroxid erős oxidálószer, így a savas rendszerrel képes az elemi rezet oxidálni. Ha pezsgés van, az nem jó, mert feleslegben vvan a H2O2, és O2 gáz keletkezik. De az keletkezéskor atomos, és igen reakcióképes, megtámadja a lakkréteget is. Ezért van sokaknak negatív tapasztalatuk ezzel a maratófürdővel.
Megfelelő arányban kikeverve a vas(III)-kloridnál egyszerűbb, gyorsabb, tisztább, valamint olcsóbb. Iparilag is ez használatos.
HGyu
-
Narancs
őstag
válasz
Undoroid
üzenetére
Hálózati 230-al nem ügyeskedem semmit, az jön a falból a hosszabbítóba. Egy külön vezetéken meg jönbe a föld a hosszabbítóba. Ez által amit a hosszabbítóba nyomnék, már földelt áramot kapna elképzelésem szerint.
Azért kell ez az egész, mert nem akarok az egész házban falat bontani, újravezetékeztetni, stb. Igen, az lenne a legjobb megoldás, ha hívnék egy villanyszerelőt és rendbetenné a ház elektromos dolgait. Én is tudom. De erre se időm se pénzem nincsen sajnos...

-
Narancs
őstag
Sziasztok!
Következő problémában szeretném kérni a segítségeteket:
A házunkban nincs földelt konnektor, tudtommal nincs földvezeték a falban. Szeretném ideiglenesen a szobám földelését megoldani. Azt találtam ki, hogy szétszedek egy hosszabítót, a zöld vezetéket meghosszabítom és kivezetem az ablakon keresztül a kertbe, ahol leszúrom a földbe. Így a hosszabító földelést nyerne. Előrebocsátom, hogy nem vagyok villamosmérnök, csak próbálok logikusan gondolkodni. Ha teljes baromság amit írtam, akkor se nevessetek ki plz, előre is köszi
-
TESCO-Zsömle
titán
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ.
1-2 kérdés azért felmerült.
Mövelhető a leadott hasznos teljesítmény a csúcsok/földek számának/felületének növelésével??
"Csúcs" helyett alkalmazható feszes vezető-drót?? Ha igen, lehetőleg milyen legyen??
Az anyagokra lennék kíváncsi, hogy miből érdemes az Ionizáló részt megépíteni. Mire kössem a -20kV-ot meg a Grundot??

A linkelt oldalon van jópár naggyon szép felvétel. Ha negyobb lenne 1-2 háttérképnek se volna rossz!

-
Undoroid
őstag
Szia!
IGEN! gyógyszertárban lehetett "kikevertetni"
Kimaradt az IS!Sajnos ez nálam is igaz!Szinte csak az igazán KAMIKAZE-versenyzők esnek áldozatul!
Valahol olvastam egy sokkal egyszerűbb 'szerkentyűt' az éjjeli rovarok 'befogására'!Teljesen veszélytelen és nem válogat! 
Egy üres üdítős-üveg(jó a műanyag is,de lényeg,hogy ÁTLÁTSZÓ legyen) kell hozzá!Bele kell szerelni egy pici UV(esetleg fehér színű)-fénycsövet,az üveget kívülről be kell kenni valamilyen ragadós anyaggal.Az üveg alá célszerű tálcát tenni,mert a "ragacs" lefolyhat...este bekapcs és...
Undoroid
-
M@nH.
aktív tag
Köszi a választ de igazábol én egyszerűbbre gondoltam, konkrétan olyanra mint ha csak simán pl hangszóró helyére kötnék egy ledet, de ugye annak végzetes következményei lennének ezért gondoltam hogy valamilyen kapcsolással megoldanám hogy ütemre villogjon a led. A jelet közvetlen hangkártyából kapná. Ez egyáltalán megoldható?
-
And
veterán
Ha csak kivezérlésmérő kell, akkor ezen alkatrészek adatlapjait sasold meg, rajtuk van a példakapcsolás is: LM3914, LM3915, LM3916, A277D (ha még kapható valahol, =UAA180), stb.
Mod. #6432: Bocs, ha félreérthető volt. Ezek a vaskloridra vonatkozó megállapítások / kérdések voltak, a #6423-as vasklorid-ellenes érveire reagálva. -
shtml
őstag
Azt meg nem tudom, mit értesz az alatt, hogy eléggé rondán mar.
Én egyszer próbáltam, mint írtam. Talán a buborékképződés miatt, de tényleg durva volt az eredmény, vagy nem volt jó a keverési arány. Ha többször lett volna alkalmam próbálkozni, biztos ki tudtam volna kísérletezni, de már csak fodrászok által szőkítésre használt tabletták formájában juthattam volna hozzá, az meg túl drága és macerás lett volna.
Bírom, amikor az állam gyengeelméjűnek nézi a polgárait - lásd pl. az önvédelmi fegyver tartásának tilalmát, miközben persze az ogy. képviselők maguknak megszavazták ezt a jogot. Bezzeg a választások előtt milyen duma megy a felelősen döntő állampolgárokról...

-
shtml
őstag
válasz
Undoroid
üzenetére
Nem, vaskloridot szabadon lehetett venni vegyszerboltban, valahol a József körúti metróállomás és a Rákóczi tér között volt egy, talán még most is megvan.
(#6427) 04ahgy:
Nekem van is egy ilyen szerkentyűm. Egy hónapig használtam, aztán abbahagytam. A szúnyogok a közelébe sem mentek, csak a fátyolkákat (zöld, hálószerű szárnyuk van, szép kis rovarok, senkinek nem ártanak) ölte meg, azokat pedig sajnáltam. -
M@nH.
aktív tag
Sziasztok!
Valaki tudna nekem küldeni vagy linkelni egy olyan kapcsolást amivel tudok led-eket zenére villogtatni. Nem kell semmi extra pl. külön szin a csatornáknak (mély,közép,magas), hanem csak simán zenére villogjanak a led-ek.
A lényeg hogy majd stereo jackdugóval akarom bekötni és lehetőleg 5 vagy 12volt-ról táplálni.Köszi!
-
And
veterán
Ha szétpancsolják, a sósav-hidrogénperoxid kombó is épp eléggé veszélyes, ezt te is említed a végén. Az igaz, hogy lötykölni kell, és érdemes melegíteni, de párhavonta egyszer igazán kibírja az ember, ha nem iparilag termeli a nyákot (arra meg úgyis vannak gyártók). Azt meg nem tudom, mit értesz az alatt, hogy eléggé rondán mar. Ha a lakk rajzolata ép, nekem a nyák is tökéletes lesz a maratás végén. 10-15 perc alatt készen szokott lenni a nyák, és szkafandert sem szoktam használni hozzá
. Egy kiló vasklorid legutóbb sok évre elegendő volt. Mikor elfogyott, hoztak nekem másikat: vegyszerboltban, sima földi halandóként besétálva vették.
Én is próbálkoztam a hidrogénperoxidos módszerrel, de nem vált be. Tényleg macerás volt beszerezni az alapanyagokat, pedig olyan helyen dolgozom, ahonnan az átlagnál könnyebben hozzá lehet jutni ilyesmihez. Aztán nem bizonyult túl stabilnak a keverék, pár nap alatt 'pezsegni' kezdett, akárhogyan tároltam. -
04ahgy
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Biztosan jártál már esős-ködös időben nagyfeszültségű távvezeték alatt. Ilyenkor hallani, hogy "zizeg". Ez azért van, mert a hatalmas feszültségtől átjárt vezeték felületi görbülete kis térrészben nagy. Ott az elektromos térerősség is nagy, és így kisülés keletkezik. Persze a távvezetékeknél ezt épp csökkenteni igyekszenek, azért vannak sokszor kerek gyűrűk az élesebb töréseknél, kapcsolódásoknál.
A másik fele a dolognak meg az, hogy ha szándékosan készítesz hegyes felületet, akkor azt ha nagyfeszültséggel járatod át, a csúcsnál oly hatalmas lesz a térerősség, hogy önkéntelenül is kisül. Ennek több fokozata is van, az első a koronakisülés. Ionizátorban ez a kívánatos. Még nem, vagy csak alig látható, viszont termeli a negatív töltésű ionokat, amik a csúcsról nagy sebességgel lerepülnek.
A második fokozat a plazma. Ez már látható, komolyabb, süvítőbb a hangja, és igen forró. következésképp tűzveszélyes is. Plazma hangszóróknál van jelentősége. Ionizátornál már nem megfelelő, mert sok ózont és nitrogén-oxidot termel, melyek az egészségre károsak. Épp ezért az ionizátorokat úgy kell belőni, hogy csak gyenge, fényjelenséggel nem kísért, csendes kisülés legyen a csúcson.
A harmadik fokozata a dolognak az elektromos ív. Akármilyen hihetetlen, még ez is létezhet két pólus nélkül. Tulajdonképpen rokon a plazmával, csak nem egy kiterjedt térfogatú képződmény, hanem karcsú és hosszú. Mint egy kis villám. Teljesen ionizált, zárt csatornaként fogható fel a levegőbeni ív.
Az itt elmondottak nagyon jók még rovarölőnek is. Beállítasz egy koronakisülést a csúcson. körbeveszed földelt fémmel, hogy ne üssön át. Mögéteszel egy UV csövet, azt tudjuk, mennyire szeretik az ízeltlábúak. Az UV csőhöz csak akkor jut el, ha a csúcs környezetén áthalad. Ekkor a bogár kapacitása torzítja a szimmetrikus erőteret, és egy szép kövér ív csap bele a bogárba/rovarba, mely aláhull a gyűjtőbe.

A villanypásztor az teljesen más úton működik. Nem folyamatos, statikus nagyfeszültségre van szükség, hanem nagyenergiájú, nagyfeszültségű impulzusokra. Ott ezt a Lenz-törvényen alapuló berendezésekkel, tekercsekkel állítják elő leginkább.
Egy link, ha plazmát és ívet szeretnél nézegetni: [link]
HGyu
-
shtml
őstag
Én tizenvalahány éve próbálkoztam hidrogénperoxiddal, a gondom csak az volt, hogy sehol nem tudtam beszerezni. Csak valami önkormányzat által kiadott engedéllyel lehetett volna vásárolni, ami azt igazolta volna, hogy kisiparos vagyok és a munkámhoz van rá szükségem. Miközben pl. ammóniumnitrátot és gázolajat szabadon lehetett vásárolni már akkor is...

TESCO-zsömle:
CsúcshatásPontosan már én sem emlékszem, lehet, hogy a pozitív pólus valami fémlemez, ami 1-2 cm távolságban oldalról körbeveszi a csúcsokat tartalmazó lemezt.
-
Undoroid
őstag
Szia!
Olvastam már erről a vegyületről!Majd alkalomadtán talán ki is próbálom!Nekem eddig semmi gondom nem volt a vaskloriddal(előre kikevert verzió)!Végzi a dolgát,ahogy azt kell!Pedig már több,mint 5éve ugyanazt használom!Igaz,hogy mostanában kicsit lassabban dolgozik,de Én nem vagyok egy türelmetlen tipus!
Ha jól elő van készítve a maratásra váró nyák.,akkor ez is-az is teszi a dolgát...
Undoroid
-
draff
aktív tag
Mit szaroztok még mindig azzal a hülye vaskloriddal?
Egyrészt -
ha szétpancsoljátok, minden sárga és rozsdás lesz tőle,
másrészt -
azt tényleg folyton lötykölni kell és melegítgetni,
harmadrészt meg eléggé rondán mar.
Sokkal egyszerűbb, gyorsabb a sósavas-hidrogénperoxidos módszer.
A sósavat (2 dl.) meg kell higítani vízzel kb. 10%-osra (így kb. fél liternyi lesz) és abba kell beleönteni munka előtt pár csepp hidrogénperoxidot. Néhány perc alatt már készen is van a maratás és az eredmény - éles kontúros nyák, nincs semmiféle alámaródás.
(Mindenesetre ezt is lehet menet közben lötyögtetni-mozgatni, hogy még gyorsabban menjen)
Ha esetleg leállna a maródás (a buborékos pezsgés), akkor ez az oldat pár csepp hidrogénperoxiddal újra aktiválható ... és csak ha teljesen bezöldült (a beleoldott réztől) csak akkor döglött meg. Így az ilyen maratószert többször is fel lehet használni, csak a maratás előtti mindenkori aktiválása szükséges.
A hidrogénperoxidra pedig nagyon kell vigyázni, sötétbarna üvegben tárol (ugyanis fényre elbomlik) na és bőrre freccsenve eléggé marós hatása van. (a szembe meg pláne)
Valami védőszemüveg és gumikesztyű ajánlatos!De akkor is százszor jobb, mint a vasklorid!
-
draff
aktív tag
válasz
Sutymorgo
üzenetére
Hát bizony, egyszer csak nekem is nekiállt darálni a venti a videokarimon. Párszor leolajozgattam ugyan, de a módszer többnyire már csak "halottnak a beöntés".
Volt a régi számítógépemben a procin olyan venti, ami még golyóscsapágyas, így aztán beáldoztam. Szétbarmoltam a ventit és a kioperált csapágyat beleadoptáltam a videokártya ventijébe a siklócsapágy helyére (méretben megegyeznek). Azóta úgy siklik csendesen, mint hal a vízben.
Akinek nincs ilyen szétverhető ventije, az vehet pl. az SKF boltban szubminiatűr golyóscsapágyat, bár ott eléggé drágán mérik a minőséget, többe kerülne az egész, mintha megvenné a ventilátorral együtt másutt.
(pl. golyóscsapágyas 4 cm-es ventit lehet néha vadiújonnan kapni a Mogyoró komputerbontóban. A multkoriban 300 pénzért mérték PII hűtőbordával együtt.)
A minicsapágy kis kézügyességgel és türelemmel a videokártya ventijébe a régi helyére simán beültethető. -
shtml
őstag
válasz
mr_ricsi
üzenetére
Mert a külső FET-tel fordulatszám-visszajelző tápfeszültségét is megszaggatod 25kHz-cel. A PWM-es ventilátorban a beépített FET csak a motor áramellátását szaggatja. De mint írtam, LC-taggal ezt kikerülheted, csak ne feledd a diódát sem!
FuckeR19:
Örülök, hogy sikerült, grat! -
shtml
őstag
válasz
mr_ricsi
üzenetére
Pontosan úgy, ahogy írod, a 4. tűről jön a kb. 25kHz-es PWM jel. Az egyetlen baj az lesz, hogy nem fog működni a fordulatszám.visszajelzés. De ha egy LC-taggal szűrsz (úgy, mint egy buck konverternél), akkor még az is menni fog. De vigyázz, ha túl kicsire veszed az induktivitást, akkor a kondenzátor miatt a kívántnál nagyobb lesz a szűrt feszültség - a kondenzátor csúcsfeszültségre töltődik fel, mint egy egyenirányítónál.
-
mr_ricsi
veterán
Nem tudja valaki, hogy egy hagyományos 3 pines ventillátort hogyan lehetne 4 pines alaplapi csatiról PWM-el vezérelni?
(Elvileg csak egy N-típusú Mosfet és pár alkatrész kell hozzá.) -
Dani_kp
addikt
Köszi
. a kérdésre választ kaptam. mert lényegébe ezt nem tudtam, hogy azt a kart vissza kell kapcsolni alap állásba vagy nem. Szerintem annyira nem vészes.Akkor a következő kérdésem az lenne, hogy hol lehet kapni olyan kapcsolót ami automatikusan visszaáll a helyére?
(Aha, hát igen ízlések és pofonok....amúgy azért van hozzá az a fedél hogy nehogy véletlen reseteljük a gépet (ha vki arra köti) az hogy kiáll hát figyelni kell)
-
shtml
őstag
válasz
Dani_kp
üzenetére
Működne, apró szépséghibával. A Power és a Reset kapcsolók csak benyomott állapotban vannak zárva, amint elengeded őket, újra nyitnak. A belinkelt kapcsolók viszont bármely állapotban stabilan megmaradnak (nem húzza őket vissza egy rugó a KI állásba), ezért ezt minden alkalommal neked kell megtenned. Engem idegesítene.
Úgy tudom, hasonló stílusú kapcsolók vannak olyan kivitelben is, amilyenre itt szükség lenne, de engem ne kérdezz, hol kaphatók.
(Személyes véleményem az, hogy ocsmányul néznének ki egy PC-n ki, ráadásul könnyen beléjük lehet akadni és véletlenül resetelni a gépet. De hát ízlések és pofonok...)
-
Dani_kp
addikt
Hello all!
Lenne egy kérdésem. Moddingolni szeretném a házamat és a power meg a reset gombot szeretném lecserélni ilyen kapcsolókra.
Nos az lenne a kérdésem, hogy ezt lehetséges e? Működne a dolog azokkal a kapcsolókkal?Várom válaszotokat!

-
shtml
őstag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Ha jól emlékszem - igen régen volt, hogy ionizátort szedtem szét -, a test nincs bekötve, vagy ha mégis, akkor elég távol a tüskéktől, amelyekre azt az egy kimenetet kötöd. Nincs szükség másik pólusra, mert az ionokat a csúcshatás repíti le a tüskék hegyéről.
De tévedhetek, mert rég volt.
-
didyman
őstag
válasz
KisMansonKa
üzenetére
Rákötöd egy kapcsolóra.
-
KisMansonKa
csendes tag
Kérdés: Hogy lehet azt megoldani, hogy a gépben lévő összes világítást (neon, ventik) le lehessen kapcsolni egyetlen kapcsolóval?
-
didyman
őstag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
A drive circuit alatt valami nagyfrekis generátor leledzik, mögötte egy feszültségsokszorozó. Azért a generátor rajza, trafó paraméterei eléggé sokat segítenének

-
Undoroid
őstag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Szia!
Kit szeretnél ezzel az áramkörrel megtréfálni?
Vagy villanypásztort akarsz összehozni?Bocs az OFF-ért!
Undoroid
-
TESCO-Zsömle
titán
Üdv mesterek!
Feltenném ismét régi kérdésem, azonban most kiegészíteném ezekkel:
Több kédrésem is volna,. Az egyik, hogy a második (alsó) kimeneti szál helyettesíthető-e a bemeneti negatívval (föld).
A második, hogy a kiegészítéssel elkészíthető-e az elektronika??
Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Asus B150-Pro i5 6500 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1050Ti 4GB Rampage SHIVA 450W
- BESZÁMÍTÁS! MSI X99A i7 5820K 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1050Ti 4GB Deepcool Ducase V2 600W
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
nagyon jó lett, igényes és precíz munka
. Mennyi idő volt mire megtervezted és kivitelezted ezt a projektet?

illetve a kezelő szervek ( 2db fokozat kapcsoló, ventileszab potik, és a ledespanel is elrejtésre kerül )
Ettől persze még lehet, hogy nem a tápban van a hiba.

. De ha le is húznád a ventit a lapról akkor esetleg ami gubanc lenne az az hogy az alaplapod nem engedné h beindítsd a rendszert vagy leállítaná magát mert ugye azt hiszi h nincs hűtés a procin.
Talaltam hozza vmi ilyesmi vezerlot:

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

. Egy kiló vasklorid legutóbb sok évre elegendő volt. Mikor elfogyott, hoztak nekem másikat: vegyszerboltban, sima földi halandóként besétálva vették.

Vagy villanypásztort akarsz összehozni?