- pusszycat: JEYI - okos, színes, interaktív, ssd külső ház.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Philips M120D/10 kamera hackelés és parajelenségek
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- kraftxld: Untappd lista
- MasterDeeJay: Gigabyte GA-B350M-D2 - AM4 lap 2016-ból amikor még nem volt Ryzen!
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
D882 = 2SD882. Határadatok, tokozás és bekötés alapján helyettesíthető pl. ezekkel: BD437, BD435, MJE243. Ha 1,5A-es max. kollektoráram is elegendő (az eredeti 3A-t tud), akkor a BD135 / 137 / 139 típusok is lehetséges alternatívák. A felsoroltak általában beszerezhetők egy jobb alkatrészboltban.
-
sz.j
nagyúr
válasz
Undoroid #6895 üzenetére
Szia!
Természetesen négy különálló "csatorna" van, amiből csak az egyik ment tönkre.
Ha esetleg ez segít a tranzisztor azonosításában, akkor az egyik csatorna tranyóján nagyon halványan D 882 olvasható, és a tranyó kb. így néz ki (olyan mint egy BD 13x sorozat)
-
Undoroid
őstag
Szia!
Sajnos nem daláltam doksit erről a cuccról!Ha 4csatornából egy ment tönkre,akkor a maradék három még jó!Nem 4db.egymástól teljesen független részegységből áll össze?
A megmaradt 3csatorna mindegyikén nincs véletlenül olyan tranyó?
Arról le lehetne 'lesni' a tipust!A sípolást pedig nyilván az alaplap BIOS-a csinálja,mert lecsökkent a venti fordulatszáma!
Néhány közeli fotó a panelről sokat segítene!
Üdv: Undoroid
-
Daemon09
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #6872 üzenetére
És hogy kezdjem el? Valahol ki kell vágni valamivel, hogy beleférjen a fűrész.
-
shtml
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #6891 üzenetére
Erre jó lesz a Circuit Maker, az egész nincs 30MB, ha jól emlékszem. Majd át kell verni picit a programot, mert az általad használt nyomógombok és kapcsolók biztos nem lesznek benne az adatbázisában, márpedig onnan szedi ki az alkatrészek méreteit.
Ha nincs meg neked, pár nap múlva utazom haza Budapestre és el tudom küldeni neked a próbaverzióját. :wink: De lehet, a neten is megvan valahol.
-
sz.j
nagyúr
Szevasztok!
Van egy Enermax UCA-08FATR4 négycsatornás ventiszabályzó előlapi panelom, aminek az egyik csatornája ma tönkrement. Hiába tekergetem a pótit, a venti meg se moccan de az alarm az szól.
Nem tudom, csak feltételezem, hogy nagy valószinűséggel a tranzisztor mehetett tönkre .... (egy 38 mm-es, 3000rpm-es Scyhte Ultra Kaze ventit szabályzott 1300-3000rpm között.) Típusszám nincs a tranzisztoron, valami BD...... sorozathoz hasonló, ha jól sejtem TO-225 tokozású tranyó.Kérésem az lenne, hogy ha valakinek volna egy kapcsolási rajza, vagy esetleg biztosan tudja, hogy milyen tranyó van az előlapi panelon, légyszi azt ossza meg velem.
Köszönöm.
-
TESCO-Zsömle
titán
Hát egy előlapi panlet készítek, rajta Alfanumerikus LCD-val, 4 USB-vel, egy FireWire, nyomógombok meg kapcsolók. Ezeket kéne összefognia egy nyákra, amiről szallagkábelekkel (illetve sokeres körkábálek szalakábel csatikkal) vinnám tovább a dolgokat az alaplapig rendezett formában.
Csak aliatt gondoltam progi bevonására, mert szeretném összenyomni a NYÁK-ot olyan kicsire, amekkorára csak lehet, ugyanis szűkében vagyok a helynek.
-
Undoroid
őstag
válasz
Baluka01 #6888 üzenetére
Szia!
Nem gáz!
...félre a komolysággal!Mi a konkrét kérdésed?Kérek egy PONTOS tipusjelzést a tápodról és az alaplapodról!Ha nem tévedek,azt szeretnéd megtudni,hogy passzolnak-e egymással?! Igazam van?
...az a 4pólusú az egyetlen olyan csatlakozó a tápodon?
-
Baluka01
csendes tag
Sziasztok!
A tápomon van egy 20 plusz egy 4 tűs csati, az alaplapomon meg egy 24 tűs és egy négy tűs csati. Ez így gáz? -
shtml
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #6886 üzenetére
Én csak olyat tudok, amely kapcsolási rajz - pontosabban netlist - alapján végzi el ugyanezt. Régebben használtam a Circuit Maker nevű programot, de annál nagyon oda kellett figyelni, mert hajlamos volt elrontani a NYÁK-ot, megfeledkezett egyes alkatrészek összekötéséről, de nem is figyelmeztetett erre. Egyszerűbb kapcsolásokhoz azonban jól használható.
Van még egy Altium PCB Designer nevű programom is, ed azt még nem használtam, tudtommal ez a Circuit Maker alaposan bővített változata.
Hacsak nem akarsz valami igen bonyolult kapcsolást készíteni, az OrCAD szerintem az ágíúval verébre esete.
-
TESCO-Zsömle
titán
-
shtml
őstag
válasz
Dr Smoke #6880 üzenetére
OK, akkor részletesebben.
Veszel egy NAND kapukat tartalmazó logikai IC-t, a legegyszerűbb a 4011, ez filléres holmi.
Ez a NAND kapu (egyik) jelölése:
A 4011-nél az 1. és a 2. láb az első NAND kapu bemenetei, a 3. láb a kimenet. A 4. láb a 2. kapu kimenete, az 5. és a 6. láb a két bemenet.
Az egyik táp Power Good kimenetét rákötöd az 1. lábra, a másik tápét a 2. lábra. A kapu kimenetén, azaz a 3. lábon csak akkor jelenik meg logikai 0, ha mindkét bemenetén logikai 1 van, tehát mindkét táp Power Good kimenete 5V, azaz a tápok rendesen elindultak. Ezt a jelet még invertálni kell, mert az alaplap +5V-ot vár akkor, ha rendben elindult a táp. Ezért szükséged van egy inverterre (NOT kapu), ezt a legegyszerűbben úgy lehet elérni, hogy a másik NAND kapu két bemenetét összekötöd. Tehát összekötöd az 5. és a 6. lábat, majd ezeket még a 3. lábbal is összekötöd, mert ez az első kapu kimenete. A második kapu kimenetét (4. láb) kötöd majd az alaplapi ATX tápcsatlakozó Power Good tűjére.
Az IC 7. lába a 0V, a 14. lábát meg az egyik táp +5V standby kimenetére kötöd - itt akkor is van +5V, ha a tápot nem indítottad el.
Itt megtalálod a 24 tűs tápcsatlakozó kiosztását, ennek alapján már fogod tudni, mit hova.
Ha csak tesztelni akarsz, akkor lehet, nem érdemes ezzel vacakolnod. Simán összekötöd a két táp Power On bemenetét és kész.
-
Undoroid
őstag
Szia!
Azt a tipust nem ismerem,de amivel eddig találkoztam,abban 12V/7,2Ah,fekete,műanyagtokos akku volt!Méretei kb. 180x80x60mm(holnapra a méreteit megmérem pontosan is!) Egyszerű "rádugós" saruval csatlakozik!
szerk:Ezt a fajta akkut használják egyes riasztók kültéri egységei is!
-
Dr Smoke
aktív tag
Nem vagyok teljesen láma a dologhoz, csak az ilyen szakkifejezésekben nem vagyok jártas. Azzal is tisztában vagyok, hogy lehet bekapcsolni egy tápot számítógép nélkül.
Ha leírnás kicsit érthetőbben, azt nagyon megköszönném, mert nem akarok feleslegesen venni egy erősebb tápot.
-
hétalvó
addikt
Hi! Nem tudom jártam-e erre, de most eszembe jutott egy kérdés.
Tud valaki valakit aki egy házat zongoralakk feketére átfújna gyönyörűen? -
shtml
őstag
válasz
Dr Smoke #6873 üzenetére
Pontosan mit akarsz csinálni velük? Mit melyik tápra akarsz kapcsolni? Ez lényeges.
A megoldás egyszerű, a két Power On bemenetet összekötöd.
A korrekt eljárás az, hogy a két táp Power Good kimenetét összekapuzod egy logikai AND kapun, amit a gyakorlatban legegyszerűbben úgy tudsz megtenni, hogy a Power Good kimeneteket rákötöd egy NAND kapu egy-egy bemenetére, a NAND kapu kimenetét pedig egy NOT kapu bemenetére. A NOT kapu kimenete megy az alaplapra, ehhez meg kell bontanod az alaplapra menő 20 ill. 24 tűs csatlakozót.
Ha ezt nem tudod megoldani, elhagyhatod a Power Good kimenetek kapuzását, kis szerencsével nem lesz belőle baj.
-
nesa
veterán
Hatha valaki tud segiteni aztse tudom 6-9-12voltos volt
-
Dr Smoke
aktív tag
Üdv!
Hogy tudok két ATX tápegységet úgy összekötni, hogy a pc bekapcsolásakor egyszerre kapcsoljanak be? -
Daemon09
őstag
Sziasztok!
Gépház elején a müanyagot szeretném kivágni. Mivel lehet szépen kivágni, vagy hol vágják ki nekem? -
TESCO-Zsömle
titán
Hi!
Bocs hogy ide, de itt megfordulnak olyan elvetemült emberek is, akik talán tudnak segíteni.
Szóval. Érdekelne, hogy hol tudnék (lehetőleg pesten) nagy méretű ALU-bordát venni. 25x25cm-es, fél centis talpvastagsággal és max 5cm-es lamella-magassággal.
Köszönöm!
-
válasz
Ledfold #6865 üzenetére
Úgy h anno megvettem a volcano9 cool modot! + a az a hát úgy van kialakítva h a proci szellőzése jó legyen + ez olyan darab h nem kell feszt emelni! (anno híres voltam az alacsony hőfokomról + a max tuningomról, már lehúzhatom a wc-n az egész gépet!tesómnak jó!)
Ja! Bios 65 foknál áramtalanít! windowsba az abit EQ pedig 50nél csinálja ezt pár perc sípolás után! Ilyet csak kényszerítve tudtam elérni nála nyáron!
-
Ledfold
tag
válasz
Kolondrum #6864 üzenetére
A procim hőfoka most általában 59 fok WOW közben. A GPU 49 fok. Ezt az Everest mérte. A teljes képhez hozzátartozik hogy a videokártyám passzív 7600GS, a szoba hőmérséklete 17 fok ebben a pillanatban, tehát megfagyok. A házam elég szarul szellőzik.
Nagy melegben simán megy 10 fokkal magasabbra.
Mondjuk arra kíváncsi lennék hogy érsz el 40 fokot Atlon XP-nél. Én úgy tudtam hogy ezek nagyon melegednek. -
Ledfold
tag
Sajnos nem kupakos a mag, tehát a kiálló bigyó magán a magon van. Azon áll a hűtő. A hűtőn meg is marad a pöcök nyoma. De mivel jól működik 5 éve, nem nagyon izgatott.
Akkor ne nagyon piszkáljam gondolom. Képet most nem tudok róla mert nem akarom ezért leszedni a hűtőt.
Gondoltam hogy a magot nem illik piszkálni csak egy múló rosszullélt volt az ötlet. Amúgy ilyennel már találkoztatok?
-
honyike
aktív tag
Hello! Nekem is volt ilyen gondom! (nekem azért, mert meg kellett hosszabbítanom az inverter és a cső közti kábelt....
)
Szerintem nálad is csak érintkezési hiba van! Próbáld meg, hogy megfogod a 2 vezetéket (lehet, hogy csak egy van, mert... na min1, hosszu lenne..
) és el tudod-e forgatni az átlátszó házhoz képest! (szólj, ha nem érthető)...
Várom a válaszod!
ÜDV: Gábor!
-
honyike
aktív tag
Sziasztok!
Azt szeretné kérezni, hogy mekkora potméter kell a ventik szabályzásához? Házi ventiszabályzót szeretnék összehozni...
Köszi: Gábor!
-
Ledfold
tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.
Van egy 2500+ Bartonom. Na most ennek a magján van egy egy kis kiálló bigyó, olyan fél-negyed miliméter körüli. Emiatt nem fekszik fel rendesen a hűtő. Természetesen van rajta paszta de gondolom lehetne jobb a hűtés ha ez a bigyó nem lenne rajta. 4-5 éve használom és semmi gond nincs vele csak az útóbbi időben felmerült az ötlet hogy halkabb (lassabban forgó) ventit tegyek rá. Nagy melegben nyáron volt már hogy túlmelegedett egyszer és sípolt is az alaplap. Tehát így esélytelen lassabb ventit rátenni.
Lehet valamit kezdeni ezzel vagy inkább ne flexeljem le....?
Ti tallálkoztatok már ilyennel? -
Tibord
senior tag
helló mindenkinek.
Egy olyan kérdésem lenne hogy hol tudok (nagyon olcsón vásárolni ventillátor csatlakozót (vagy legalábbis ami rámegy).Nekem az is jó ha mondjuk jumpertüskékre lehet a csatlakozót rányomni. (mivel szerintem ugyanaz)
előre is köszi.
-
shtml
őstag
válasz
pentium4 #6847 üzenetére
Ide is beírom, hátha mást is érdekel.
Baja nem lesz, de lehetőleg kerülendő. Az inverter általában 40kHz körüli frekvencián hajtja meg a fénycsövet (lehet kevesebb is, de 20kHz alá nem szoktak menni), és a szekunder kör hangolását a fénycsőre menő kábel kapacitása és induktivitása is befolyásolja. Előfordulhat, hogy a hosszabb kábel miatt a szekunder kör elhangolódik és ekkor a fénycső halványabban világít. Aztán akár az is lehet, hogy épp jobban fog világítani, ha eredetileg nem volt jól behangolva a cucc.
Minél hosszabb a kábel, annál nagyobb lehet az elhangolódás, de ez nagyon függ az adott kapcsolástól is.
-
Undoroid
őstag
Szia!
Mostmár látom a képet!
A fénycső oldalán megy a túlsó oldalra a vezeték?Óvatosan jelöld meg filccel azt a pontot,ahol már nem világít!Ezután kikapcs és nagyítóval sasold meg a megjelölt ponton az átmenő vezetéket,hogy nem-e szakadt/sérült?! Nincs sérülés/repedés a csövön?Eredeti az invertere?Van lehetőséged másik inverterrel kipróbálni a csövet?
...és másik csővel az invertert?Ezzel tutira ki lehetne zárni a hibát!
nagyobb kép jöhetne priviben a csőről!Különösen a világító és a nem világító részről! Köszi!
-
pentium4
senior tag
hali!
kérnék egy kis segítséget, neon szereléshez!
vettem 2db revoltec neon kitet, 1 kitbe 2db 30centis noen cső van inverterrel és kapcsolóval!
vettem pci os molex kivezetést, ide dugom az inverter molex dugóját, de a 2-2 piros kábel 1 kapcsolóra dugom úgy hogy összeforrasztom őket, így 2 áramellátás és 1 kapcsoló lesz! ez kivitelezhető?
másik vennem kell kábelt áramhoz, mivel a gép hátuljától az inverterig 1 méter a táv és azt valahogy át kell hidalni, milyen kábelt vegyek?
harmadik a neon-inverter közötti fehér áram kábel is rövid, ezt is szétvág és hosszabbít, csak kérdés hogy milyen kábellel?
remélem valaki tud segíteni!
kösziP4
-
adyh
tag
Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy van egy piros Revoltec 30cm-s neon csövem viszont csak a fele világít ha beteszem gépbe..
Mi lehet a probléma?
Köszi -
Jó én értelek! A gép is adhatná a tápot a modemnek, az is 12v arra egy kapcsoló és ugyan ott tartok mint most! Mondom minden kapja az eredeti helyről a tápján semmit nem bolygatok! Nem unatkoztam még ezt megálmodtam, már arra jó volt az egész!
(na meg arra h a tanáromat leírjam, ő ezt nem érti ez nem fog menni stb....)
-
blllc
csendes tag
-
Hunter2
addikt
nah közben megtaláltam, ilyen kellene teszkós árban: [link]
-
Hunter2
addikt
abban kellene segítség hogy tudtok-e olyan barkácsgépről ami kissebb mint a kis felx de alkalmas lemezvágásra (házmod).Valami olyasmi kellene ami kézben elfér , kb. 1-2 cm átmérőjű vágókorong van rajta.
-
shtml
őstag
válasz
Kolondrum #6813 üzenetére
Ugye van a modem adapterje, ami egy dugóval csatlakozik a modembe. Kb. százasért lehet venni adapterkábelt, a végén a megfelelő dugóval.
Vagy belső tápja van és a modem házába a 230V megy? Itt Anyámnál ilyen a kábelmodem, idegesítő megoldás, mert csak még jobban melegszik az a kib... modem.
Edit: A modem a szolgáltató tulajdona, nem piszkálhatom.
-
Tudtam h erre kérdezel rá! Direkt nem úgy van! Oka egyszerű! nem akarom megbontani a modem dolgait mert garis még, azaz ha kihal cserélik! Másik meg az h így most külön van a modem, a gép,és a relés kütyű! Minden elválasztható egymástól könnyedén! Szeretem az ilyesfajta rendet! Pl csináltam hangulatvilágítást 79 ledből, az is úgy van kitalálva h akármikor szétbombázható egy mozdulattal a több órás belefektetett munka! Ki tudja lehet megunom jó lesz az a sok led később nem akarok majd azzal matatni h h szedem szét!
(ez az 1-2 W nem számít egy ilyen fogyasztású gépnél, ez a batár állat zabálja a villamos energiát.... 4 magos quad + tuning + 8800GTX.....)
-
shtml
őstag
válasz
Kolondrum #6811 üzenetére
Mert akkor járathatnád a PC-táp 12V-járól is.
Nem kellene relé, csak egy közönséges ki-bekapcsoló. Eggyel kevesebb kábel a kábeldzsungelben, sőt 1-2 wattot még meg is takaríthatnál, elmarad a relé és a tápod biztos jobb hatásfokú, mint a modem adapterje. Az a max. 1.2A nem rántja meg a tápot.Edit: Hacsak valami perverzió folytán nem -12V-ról megy.
-
Üdv! Mindenek előtt: Köszönöm Undoroid kolegának, h felhívta a figyelmem a relé kikapcsolásakor fellépő ellen irányú feszültségre! (én nem foglalkoztam vele mert pici relé nagy drága táp csak lenyeli, de nem bánt az ott senkit hát betettem)
Kész van! Nem tudom ki emlékszik! Ez egy áramkör ami a lustaság és a feledékenység ellen találtatott ki! Gép indul ADSL modem ON, gép OFF, ADSL modem is OFF, automatikusan, de ha nagyon akarom én is tudom kapcsolni még a gép be van kapcsolva! Nem kell lehajolni az adaptert bedugni és nem fűti feleslegesen a környezetet mikor épp nem megy a gép!
[Ebben van a relé + a gép fogyasztását mérő sínre pattintható hatásos fogyasztásmérő] (két levegőt vettem mire leírtam)
A LED a 12V-os relé áramkörét használja tápnak, mivel csak akkor akarom látni mit mutat a fogy.mérő amikor a gép előtt vagyok így pont jó is!
[kapcsolási rajz:] (első szárnycsapások, szóljatok ha nem tetszik, nem teljesen egész, de sztem érthető)! (két áramkörös a relé h L,N-t is szakítson, jobb ez így)
Tettem be egy 63milis biztit is (max 56mA folyik) [bizti foglalat + 1N4007-es dióda] nehogy nehogy valami nem stimmoljon vele a jövőbe! És végül h ne kelljen a gépet szétrobbantani ha szerelem: [link]
Ez az egész eredetileg egy molex csatira volt kötve, de gondoltam a rendes tápból kijövő 12v az megbízhatóbb, nem rángatja az alaplapot még véletlen sem a relé!
END! -
shtml
őstag
Reméljük négyet is elbír, habár elég lenne a fesz neki?? Mondjuk mindet maxon pörgetni?
Soros/párhuzamos szinte mind1 az megnevezés ha úgy működik!
Hát mégsem mindegy, hogy soros vagy párhuzamos?
Ha kicsit odafigyeltél volna az előző pár hozzászólásra, akkor a kérdést fel sem tetted volna. -
Pubszon
veterán
válasz
kételkedem #6799 üzenetére
Ez tetszik, hol lehet ilyet kapni, mennyiért, vagy épp mihez járt?
-
Enton
addikt
válasz
kételkedem #6799 üzenetére
De akkor ahogy ezt most látom, meg beszélitek 2 csati két venti.
De ha minden igaz akkor a sárga dróton lógatott csati kihagyásával sorba lehet fűzni 3~4 ilyen ventit.
Reméljük négyet is elbír, habár elég lenne a fesz neki?? Mondjuk mindet maxon pörgetni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Spórolós topik
- Vallás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Óra topik
- Nintendo Switch 2
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB SSD,1000W PSU/ akciós áron eladó!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3407
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2736 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest