- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
¤Demes¤
tag
Üdv Mesterek!
Lenne egy (szerintem) kissé szokatlan kérésem/kérdésem.
Szeretnék egy iszonyatos légszállítású Delta ventilátort berakni később a gépembe, azonban persze nem kéne folyton mennie mert meg is süketülnék. Potméterekkel elég esélytelen szabályozni mivel túl nagy ahoz az áramfelvétele. Arra gondoltam hogy a gép előlapi Reset gombjára beállítanám hogy az kapcsolgatná ki-be. Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehet ezt megoldani?Kösz
Demes -
And
veterán
válasz
old gray #5197 üzenetére
A kék és a piros vezetékek bekötése rendben, az a két tápfeszvonal (0V és +12V). A lila vezetéket viszont ne kösd az alaplapi sensor-tüskére, mert nem arra való. Itt, a 4. oldalon megtalálod a helyes bekötést: ennek a ventinek nincs sebességvisszajelzése, a lila vezeték és a 0V (kék) közé egy szenzort kell kötni, amely a ventilátorban lévő elektronika segítségével automatikusan vezérli a fordulatszámot (lásd a diagramon). Az a bizonyos LZ-370 szenzor pedig egy 100kΩ-os (25°C-on) NTC, mint ebből a doksiból kiderül.
-
-
old gray
addikt
Rem. ez aza topic ahol tudtok segíteni, a probléma a köv.:
Szereztem régi fujitsu-siemens gépekből 2db ilyet.
A végén a csati nem szabványos volt, így levágtam, szeretném használni, így a végére tennék egy, az alaplapomon található FAN power connectorral kompatibilis csatit, de nem tudom a bekötés sorrendjét. Ezek az adatok vannak:
Szóval a Papst 3 vezetéke:
RED : +
BLUE: -
VIOLET: NTC (hőmérséklet érzékelő?)És az alaplapon található csati-aljzat 3 helye: (az alaplap kézikönyve szerint)
GND
+12V
SENSORMelyiket-melyikkel kössem össze?
-
dany27
őstag
akkor nem probléma vegyél két nyomó gombot!
Én azé ezt ajánlom mert csak benyomod azt megy a gép de az egyálásút azt vissza kell hajtani alap állásba mert legközelebb csak úgy indul majd be a pc!
Nyomó gomba van olyan amibe van led!
Szerintem az leg egyszerűbb ha keresel egy régi házat és lemetszed a kapcsolókról a kábelt és azt akkorára toldod amekorrára akrod és amásik felét meg egyszerűen rá dugod a kapkára!Itt vannak nyomó gombok neked: [link]
-
qqtska
csendes tag
Szia!
Megvannak a kapcsolók, csak be akarom építeni a gépemet az asztalba, hogy ne foglaljon helyet. Csak a gombok elérhetetlenek leszenek és ezért kell kivezetnem mindent amit használok, többek között a gombokat is. Kiszerelni nem akarom, mert akkor nem rakható vissza a házba (csak kitörni lehet az egészet), meg esetleg ha séta lesz a szervízbe vele, ott se legyen gond. Olyan előlapot már találtam amin van reset gomb kivezetve, de powereset még nem. És valamilyen pofás egyállásó gombra, kapcsolóra gondoltam, és nem lenne hártány ha benne lenne egy állapotjelző led is, így egy led kivezetéssel kevesebb lenne.
De azért köszi.üdv!
-
qqtska
csendes tag
Sziasztok!
Kicsit átalakítom a házat és kellene power ( bekapcs) és reset gomb, vagy olyan előlap amin van ilyen. Sehol nem találok. Tudna valaki ajánlani néhány linket?
Köszi!
-
And
veterán
Jujj.. Egy Si-diódának valóban, aztán minden más fajtának ettől eltérő. Ledeknek - mint már többször lett említve e topikban is - színtől függően 1,6...4V, Ge-anyagúaknak 0,2..0,3V, a Schottky-diódáknak is utóbbihoz hasonló nagyságrendű a nyitófeszültsége. Meg pontos értékről sem lehet beszélni, mert meredek ugyan az U-I karakterisztika, de nem annyira, hogy a nyitófesz ne függne valamelyest a nyitóáramtól.
-
draff
aktív tag
válasz
didyman #5174 üzenetére
Kissé igen. Ez az általa és rajta eldisszipált feszültséggel egyenértékű.
Nem vészes!
Ha mégis nagyon melegedne, (ami eléggé kizárt) akkor egy kis hűtőzászlócskával vagy magára a testre való csavarozással, magával a számítógépházzal (mint fémfelülettel) is hűthető.
Vigyázni kell azonban, mert a szabkocka fémes része egy füst alatt a negatív pólusa, tehát a háznak vagy teljesen semleges potenciálon vagy a negatív lábon kell lennie. -
draff
aktív tag
válasz
didyman #5172 üzenetére
"olyasmit emlegettél, hogy a venti áramfelvétele megnőtt, holott a fordulatszám esett. Ebből ki milyen következtetést von le?"
Eléggé figyelmetlen olvasó vagy: Valami olyasmit írtam, - ha lefogom a ventilátor lapátját, vagyis leterhelem, csak akkor csökken a fordulatszám de mégis megnő az áramerősség. Mert nem kimondottan normális ez az üzeme. -
Mec
aktív tag
válasz
Narancs #5182 üzenetére
100 ohm-os lineáris potival egész jó eredményeket lehet elérni. Érdemes a venti teljesítményéhez mérten választani, mondjuk nekem 1W-os volt, jól bírta. Bekötésnél a középső és tetszőlegesen az egyik szélsőt kell bekötni. (mondjuk óramutató járásával egy irányba tekerve a jobb lábon nő, másikon csökken a fordulatszám)
-
Narancs
őstag
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy ventiszabályzó panelt, ebben kérném a segítségeteket!
Ha jól tudom, a venti feordulatszámát a neki adott feszültség mértékével lehet legegyszerűbben szabályozni. Változtatható mértékű ellenálással, un. potenciálméterrel szokták ezt megoldani. Eddig jól mondom?
Kérdésem az lenne, hogy mekkora potit kell vegyek, milyet?
Mire kell ügyelni, mikor bekötöm?Előre is köszi a válaszokat!
Üdv,
narancs -
didyman
őstag
válasz
Hequila #5177 üzenetére
De nem lehet. 3V/10mA-rel akárhogyis nézzük, 300Ohm, aminek egyrészt semmi köze még a differenciális ellenálláshoz, ami valóban alacsony egy LED esetében (dU/dI). Másrészt ez 1k mellett sem elhanyagolható. A soros ellenállás értékénél ezt figyelembe kell venni, de egyszerűbb azt mondani, hogy a LED-en kívánt áramerősséghez rendelt nyitófeszültséget kivonjuk a tápfeszből, és a maradékot osztjuk a kívánt árammal. Eredmény a szükséges ellenállás. A kék LED esetében, ha nem számolunk a LED nyitófeszültségével, akkor a kívánt áram kb. fele sem fog folyni rajta, ami elég nagy érvágás.
-
Hequila
őstag
válasz
didyman #5173 üzenetére
Nem egészen értem, miben mondunk egymásnak ellent. Én nyitófeszültségről nem beszéltem, pusztán áramról és a dióda átmeneti ellenállásáról.
mod:
LED-et nyugotan lehet venni rövidzárnak
Valószínűleg ezen akadt meg a szemed. Ezt úgy értettem, hogy a maximális áram számítása szempontjából lehet úgy venni a LED-et, mintha madzag lenne. -
And
veterán
Ha a ventilátor 9V-on jár (és ismét feltesszük, hogy lineáris elem, ami nem teljesen igaz), akkor nem 250mA folyik rajta, hanem kevesebb, nagyjából 188mA. Ez 3V-ot R=16Ω-os ellenálláson fog ejteni, és annak disszipációja is csak 0,56W lesz. (Másrészt halkításhoz én 9V-nál is kevesebb ventifeszültséget alkalmaznék, de ez egyéni szoc. probléma
.)
Egy 1..2W-os ellenállás nem óriási, és ennél egyszerűbb megoldás nincs, Ha a ventit nem változtatjuk. -
didyman
őstag
Meséljél már nekem az egyenáramú motorok "forgó mágneses mezejű" működéséről ..
És mégis forog a mágneses tér :-) .amikor az egész valami mesterségesen előállított dolog.
Tranzisztorok és mindenféle tekercses trükkök ezrei idézik elő, és nem csak "úgy van"!
Nem "csak úgy van" a DC motor esetében sem, egyszerű mechanikus trükközéssel (pólusváltással) állítják elő, kihasználva a mágneses pólusok egymásra gyakorolt kölcsönhatását és a forgórész tehetetlenségét. Az elektromos verzió egy kb. két astabil multivibrátor bonyolultságú, néhány tranzisztoros-ellenállásos-kapacitásos elektronika.Nem keverendő ám össze a segédfázissal meghajtott asszinkron motorral!
Istenőrizz, dehogy akartam keverni :-DA csökkenő fordulatszám logikusan egy csökkenő áramerősséggel áll egyenes arányban. Hát nem erről ugatok a stabkockák okán?
Nem, olyasmit emlegettél, hogy a venti áramfelvétele megnőtt, holott a fordulatszám esett. Ebből ki milyen következtetést von le?Más ám egy szénkefés motor osztott lemezes kollektorokon váltott mágneses tere és más egy elektronikusan imitált de közvetlen kontaktus nélkül működő forgó mágneses tér!
Más ám. Nem keletkezik szikra a pólusok váltásakor.. -
draff
aktív tag
válasz
Hequila #5167 üzenetére
Számolj a LED-re nagyjából 10 mA-es árammal.
De ha nincs kedved számolgatni, tegyél elé egy 560 ohmos vagy 1 kiloohmos ellenállást. Ezekből a tizedwattos bőven jó. Kérdés hogy mekkora fényrőt akarsz kicsikarni a LED-ből, de 10 mA alá semmiképpen nem érdemes lemenni.
(Akkor csak csetten egyet és kész. Meghasad a "szíve" és a műanyag tokozása. Lehet szépen eldobni.) -
Hequila
őstag
Előtétellenállás kell elé. Hogy mekkora, azt ki tudod számolni. Meg szokták adni a LED max. áramát. Számold ki, hogy mekkora ellenállás kell, hogy max. ennyi áram follyon az ellenálláson, a LED-et nyugotan lehet venni rövidzárnak (bár grafikonról leolvasható az átmenő ellenállása, de el lehet hanyagolni).
-
And
veterán
Önmagában (terhelés nélkül) semennyivel nem csökkenti, hisz a soros ellenálláson eső feszültséget a rajta folyó áram határozza meg. Ha 12V / 250mA-es ventilátort szeretnél ezzel az ellenállással lassítani, ahhoz 100Ω szerintem kicsit sok. 7-8V-os ventifeszültséghez inkább 24..33Ω illene, minimum 2W-os kivitelben.
-
Zolexx
aktív tag
hali moddingolásnál szoktatok használni SMD LED-et? Esetleg lehet müködtetni eggyik tápkábelról? thx
-
v.tom
őstag
Könyörgöm segítsen valaki gyorsan! ez előbbi link egy lcd modul építését mutatja. Kérdésem az elektronikai zsenikhez, hogy jó-e, ha a 0 ágat a tápra kötöm(ahonnan jelen esetben csak a +5v jön), vagy maradnom kell az lpt nulla ágán. A földelést hova kéne kötnöm. Netán az lpt keretére? Azt hiszem azon az a föld.
-
Hali!
Vennék a tápra UV reagáns kábelharsinyát. Na de milyen színűt? A kék tetszik, de kék ledes ventillátorok nem fogják elnyomni egy UV cső által megvilágított harisnya hatását? Előre is thx!
-
Macka
veterán
Gondoltam, ide is bepofátlankodok:
-
smog86
senior tag
Megtudná valaki mondani ha 12V-ra rákötök 100Ohm ellenállást akkor az hány Voltra csökkenti?
A venti amúgy 0.25A -
N3v3r7and
tag
Oks,
valahol lehet ilyen kábelt kapni, vagy marad a félbevágás?
Amúgy lila neont már találtam -
N3v3r7and
tag
Hello
Szeretnék venni egy neont, amit kivételesen a gépen kívül helyeznék el a monitor mögött vagy az asztal fölött, mint hangulatvilágítást...
Viszont a kábelek alapból nem érnek el valami messze, ezért kérdezném, hogy hogyan és hol lenne a legjobb megtoldani őket.(mármint a tápkábelnél, vagy az inverternél...)
Sima lila neon amúgy létezik? Olyat szeretnék, de csak UV-s van, ami nem hiszem hogy kellemes lenne ha minden este a képembe világítana. -
draff
aktív tag
Kössz!
Nálam már évek óta megy az elv a gyakorlatban minden gond nélkül.
Az pedig ritka nagy baromság volt akárkitől, hogy a tápból veszünk ki (12 V- 5 V =) 7 V-ot. Elvileg ugyan megoldható lenne, de valaki leírta hozzá szépen a problémákat ... én tehát inkább nem kérek belőle s megmaradok a magaménál.
Akár fix, akár kézzel szabályozható megoldásban.
Sőt egy régi gépem tápjában (1996 körül) egy NE555-tel és termisztorokkal volt már hőfokfüggő fordulatszám-szabályozásom, ami például máig működik! (Sokkal olcsóbb mint egy hőérzékelős ventit venni! Hisz ez az IC-s megoldás bármelyik ventivel elmegy.) -
-
draff
aktív tag
válasz
didyman #5145 üzenetére
Meséljél már nekem az egyenáramú motorok "forgó mágneses mezejű" működéséről ...
amikor az egész valami mesterségesen előállított dolog.
Tranzisztorok és mindenféle tekercses trükkök ezrei idézik elő, és nem csak "úgy van"!
Nem keverendő ám össze a segédfázissal meghajtott asszinkron motorral!
A csökkenő fordulatszám logikusan egy csökkenő áramerősséggel áll egyenes arányban. Hát nem erről ugatok a stabkockák okán?
Más ám egy szénkefés motor osztott lemezes kollektorokon váltott mágneses tere és más egy elektronikusan imitált de közvetlen kontaktus nélkül működő forgó mágneses tér! -
didyman
őstag
Itt keversz két dolgot.
A ventinek az elektronikája egy egyszerű, két vagy esetleg 3 fázisú meghajtás, kefementes (brushless) kivitelben, gerjesztett állórész, állandó mágnes forgórész.A ventilátor sebessége most nagyon leegyszerűsítve, feszültségvezéreltnek fogható fel, vagyis 12V esetén az elektronika egy fix fordulatszámot igyekszik tartani. ha te ezt erővel lassítod, a ventilátor értelemszerűen nagyobb áramot fog felvenni, mivel el szeretné érni üzemi fordulatát (részint emiatt is eszik többet egy 12 centis venti, hiszen a lapátok nagyobb légellenállásba ütköznek). Ha a feszültségét csökkented, akkor az általa felvett áramerősség is csökkenni fog. Forgó mágneses mező meg minden egyszerű DC motor környezetében van, hiszen ez működésük alappillére.. -
draff
aktív tag
válasz
Laprasi991 #5136 üzenetére
Kontha Laci üzlete (ELEKTROKONTHA). Budapest, VIII. Üllői út 68.
(A Ferenc körúti és a Klinikák metrómegálló között) -
draff
aktív tag
Keményebb ventihez jöhet hát a stabkocka kellő hűtőfelülettel.
És hozzá a középső lábára kötött - előlapra kivezetett kisméretű poti.
Akkor máris minden álom teljesül, a fordulatszám-szabályozásától a totális kézivezérlésig!Csupán a hűtőborda galvanikus testről való elszigetelése szükséges a szabályozás miatt. De mindezt egy vékonyka csillámlemezzel és műanyag csavaralátéttel egyszerűen meg lehet oldani.
-
draff
aktív tag
Pontosan úgy értettem!
A 80x80-as ventik átlagban 150-200 mA áramot vesznek fel, a nagyobbak meg logikusan többet. Az itt említett ventislinkek egyikén látszik is az adattáblán hogy 360 mA.
Mert a nagyobb tömegű ventilátorlapát, nagyobb légmennyiség mozgatása, stb. ...
Egyébként a fordulatszám egyáltalán nem is jelzőadat annyira.
Lényeges, de nem fontos paraméter!
Ha meg tudod oldani, mintegy kisérletezendő ... és kiméred valami műszerrel .... tehát "pörög" üresen és felvesz x Ampert, ... de aztán elkezded kissé befékezni a forgásában ... bizony egyből megnő az áramfelvétele. (holott a fordulatszáma esett!)Ezek a ventilátorok már nem simán valami egyszerű egyenáramú motorok sok vassal, hanem elektronikusan előállított "forgó másneses tér"-rel működnek. Azért is van a forgórészük annyira kikönnyítve, s benne többnyire csak egy kerek, gyűrű formájú műanyag mágnes van. A többi anyag az mind a házon van.
-
draff
aktív tag
Valóban gagyi volt, de azt talán említettem is. Egy régi 200 W-os AT táp.
Én azonban továbbra is megmaradok a stabkockánál. Akár "szent" akár nem.
Egy átlagos stabkocka ugyanis 1 A-t elbír.
És hogy kell-e rá a hűtés?
Naná hogy kell, hisz a keletkező disszipációs hőt valahogyan és valamivel csak el kell vezetni. Ez egyáltalán nem nagy újdonság.
Azonban a mai átlagos számítógépes (80x80-as) ventik csak kb. 150-200 mA-t esznek ... valamint én egyáltalán nem valami beépített szélerőműben gondolkodom amikor minderre utalok.
Csakis egy ventiben!A stabkocka fémes testfelülete (és a középső lába) egyébként a negatív pólusa, tehát nem tudom, hogy Te milyen 12 V-ról beszélsz a bordán? Ne a 79xx jelűekben, hanem csakis a 78xx jelűekben gondolkozz!
Amúgy pedig, mi van akkor ha netalántán a stabkocka elszáll? Semmi!
Legfeljebb utána 12 V-ot kap a venti! Nagyobb kár nem lesz, csak "nagyobb zaj", ha neadjisten a venti véletlenül újra a 12 V-os /rendes/ kerékvágásába zökken. (Eredetileg mind arra készültek)Ez az egész ötletelés olyan dolognak tűnik számomra, mint valaha a csengőreduktor tipikus esete. Ott volt 3, 5 és ezeket összeadva 8 V-os a kimenet. Azonban az csak egy egyszerű hálózati trafó! Itt viszont egészen más a helyzet. Szabályozott és vezérelt kapcsolóüzem.
Mindez egyáltalán nem az én igazságom, hisz én sohase követeltem azt, hogy csakis az a jó dolog, amit én javasoltam ... mindenki úgy oldja meg az elektronikai problémáját, ahogyan tudja. És azt hogy összeeresztjük a tápon a kimenő feszültségeket mindenféle buherral, az a Te megoldásod, a másik meg az enyém. Egyáltalán nem vitaalap!
Szent hát a béke .... "mindenki máskép csinálja" -
didyman
őstag
-Az a stabkocka egy nagyon egyszerű és védelmei révén majdnem tönkretehetetlen, bolondbiztos eszköz.Ventiszabályzáshoz tökéletes, egyszerűen változtathatóvá alakítható és nem fog kelleni ökör nagy potméter.
-A stabkocka 78-as sorozatain a hűtőzászlón földpont helyezkedik el. Ezzel együtt földhurok elkerülése okán nem rossz gondolat elszigetelni, ha a házat hűtőfelületnek használja az ember, egy-két ventinél elég, ha hőzsugorcsövet rak rá az ember és hagyja szabadon. Ha szabályozható a kimenet, akkor mindenképpen szigetelni kell, vagy a szabályozás hasztalan lesz.
-A kapcsolóüzemű, többfeszültséges kimenettel rendelkező tápegységek kimenetei közé bármilyen, nem kiszámítható, nem megbízható (egy ventilátort ne tekintsünk annak) terhelést akasztani szuicid idiotizmus. Lehet az 5V terhelése túl alacsony, lehet a ventilátor pillanatnyi árama túl nagy, vagy menjen csak tönkre: Ha a táp túlfeszültségvédelme észreveszi és lekapcsol, akkor nagy szerencséje van az embernek, ha meg nem kapcsol le, mert a szabályzás előbb borul bele abba, hogy nem képes hatékonyan szabályozni a kimenetet, diszkrét hang- és fényjelenségek közepette elhalálozik és ki tudja, mit visz magával. És ez nem a táp hibája, tervezés során ezek a tápok nincsenek felkészítve ilyen helyzetek üzemszerű lebonyolítására.
-Aztán ha nálad eddig minden táp elbírta a dolgot, én azt mondom, ha csak egy nem bírja el, az pont eggyel több, mint amennyi megengedhető. Én már szereltem olyat, ami nem bírta el. -
v.tom
őstag
válasz
Laprasi991 #5136 üzenetére
Ledeket és kapcsolókat elektronikai és esetleg barkácsboltokban találhatsz. Alaplapi távtartóhoz viszont szerencse kell. Nekem alaplaptartó kétmenetes csavar kellett, és 10 boltot jártam össze, mire hozzám tudtak vágni egyet-kettőt. Egyébként ha valakinek van felesleges, akkor szólhatna. Megmérem mekkora menet kell hogy belemenjen a tálcába, és ha passzol, akkor megbeszéljük
-
And
veterán
A stabkocka nem szent, és való igaz, hogy melegszik. De mondjuk két 'átlagos' 0,18..0,25A -es venti mellett sem disszipál többet másfél W-nál egy 8V-os kimenetű típus, erre pedig adatlap (78xx sorozat, TO-220 tokban) szerint még éppen hűtőborda nélkül is képes, 40°C környezeti hőmérséklet mellett (természetesen azért izzadna rendesen).
E sorozat további előnye, hogy a hűtőfelület GND-potenciálon van, nem 12V-on, valamint belső hő- és túláramvédelemmel rendelkezik. Szerintem is korrektebb megoldás, mint az 5-12V közé kötött venti. Persze egy potméternél nincs egyszerűbb, sok és / vagy extrém nagyáramú ventihez meg még mindig ott a PWM. -
Psych0
őstag
Talán a tápod túl gagyi volt. Érdekes, hogy nálam minden táp elbírt 7 volton egy két ventit, több meg nemigen kell. Bezzeg a szent stabkocka!
Azám a baró megoldás csak nehogy valaki azt higgye, hogy egy nagyobb ventit elbír hűtés nélkül, ha meg hűtöd, nagy meglepetésben lesz részed, hiszen a bordán 12 volt van
és ha valamihez hozzáér...
De mindenki azt csinál, amit akar. Mellesleg kíváncsi vagyok, hogy mit értesz a "nem szereti" és a "két szabályozott kimenőfeszültséget csak úgy simán összeeresztjük" kifejezések mögött.
Valószínűleg azért kapcsolt le a táp, mert nem volt terhelés az 5 voltos ágon, és így visszafele folyt volna az áram. Ha lett volna egy alaplap procival rajta, akkor meglett volna az 5 voltnak az az alap terhelése, hogy az eredő áram nem ment volna át negatívba.De persze, mint mindig, neked van igazad! Emberek irány stabkockát venni! 10 kapcsolóüzemű tápból 9 ezt szereti.
-
v.tom
őstag
Igen, nem egy darab cső lesz, hanem nagy valószínüséggel 3 inverteren 5 darab 30 cm-es neon. Plusz még ventivezérlés.(darabonként 6W), led vezérlés, infravevő, stb. De már megvan a táp meogoldása. Egy régebbi AT tápot alakítok át, sajnos méretesebb lesz, de csak a 12V-os és az 5V-os ág kell.
-
draff
aktív tag
Itt a fórumon már több "nagy tápszakértő" elcsodálkozott azon, hogy miért akarom én egy ventilátor fordulatszámát valami 8-9 voltos stabkockával lecsökkenteni, amikor magából a tápból is ki lehet venni azt a 7 voltot.
Az ésszerű indoklásuk és a magyarázatuk a következő volt:
két feszültség jön ki egy tápból - a +5 V és a +12 V.
A kettő különbsége meg pontosan +7 V. /negatívnak az 5 voltos ágat kell venni/
Mindez azonban szerintem műszerrel ellenőrizve és lemérve nagyon szépnek tűnik, de kipróbáltam hozzá a gyakorlati oldalát.
Hadd ne mondjam, a tápom egyből leállt (mintha totál zárlatot kapott volna), de szerencsére a terheléstől gyorsan függetlenítve még újraindult. Vagyis?
Egy kapcsolóüzemű tápegység sem nagyon szereti az ilyen amatőr jellegű buherációkat, amikor a két szabályozott kimenőfeszültséget csak úgy simán összeeresztjük.
Bár elviekben tényleg lehet 12 V-5 V=7 V, és mindez akár terheletlen kimenettel is elmegy, azonban a gyakorlatban leterhelve - hát azt inkább nem kérem!
Még szerencse, hogy csak egy régi gagyi AT-s táppal próbálkoztam.
Nem jött füstjelzés belőle, bár nem lett volna kár érte, mégis jobb a békesség - én inkább maradok a stabkockánál.
Ha meg ráadásnak szabályozni is szeretném a kimenőfeszt, (és ezzel a venti fordulatszámát) azt inkább a középső lábára csatlakoztatott kis negyedvattos trimmerpotival mindig bármikor megtehetem.Mert - "többet ésszel mint fűrésszel"!
-
draff
aktív tag
válasz
Laprasi991 #5101 üzenetére
Vigyázni kell a vágás-darabolás dekopíros sebességével, mert ha megolvad a forgács akkor a vágatban megfogja a pengét és összevissza kezdi b@sztatni. Legjobb ha valami löttyel hűtöd .... és persze nagyon lassan vágod.
Ha véletlenül megszorulna és nekiállsz feszegetni
- a plexi sajnálatos módon hajlamos rendkívül hülyén hasadni -
tehát óvatosan a dolgot, egyáltalán nem kell siettetni! -
draff
aktív tag
Nekem egy vékony fehér fényű csövem van, ami 12 volton nagyjából 340 mA-t fogyaszt, vagyis a hozzá való táp (inverter/ nem kell annyira túl nagy legyen.
Nagyjából 500 mA alá lehet méretezni.
megj: Én az autómban használom mintegy "szerelőlámpának", tehát nem a számítógépem belsejét világítom be vele. Az autóban a szivargyújtóról nyomatja a fehéret. (brutál fénye van ha bemelegszik ...)
Ja és amíg az áramfelvételét megmértem, kissé jól megrázott ..... eheh ... lehet benne több ezer volt .... -
szmissz
senior tag
Számítógépen kívül, attól függetlenül szeretnék beüzemelni egy 12 centis ventillátort. Milyen módot tudnátok ajánlani az áramellátásra? Adaptert átalakítani? Nagyon nem értek hozzá, de ha mondtok tippet azt meg tudom csinálni valószínűleg
Köszike!
-
tocso83
csendes tag
Kösz a segítséget!
-
Gerisz
addikt
válasz
tocso83 #5110 üzenetére
Én a ventivezérlést úgy oldottam meg (nekem a hang miatt kellett és nem akarom állandóan változtatni a sebességet), hogy átkötöttem a csatit. lehet 5V 7V 12Vra kötni a molexet. nagyon egyszerű, ha nem akarsz kötni lehet venni ilyen csatit!
Itt van egy leírás hogyan lehet bekötni.
Ez proci ventire van írva de nem kell figyelembe venni csak azt a részt ahol a molexre köti, hogy melyik csatlakotás hány voltot eredményez. -
Daemon09
őstag
válasz
gardener #5111 üzenetére
Helló!
Szerintem akkorára nem tudod kitágítani. De sokkal könnyebb, ha leveszed a csatikat. Nem nehéz levenni őket és az nem jár garanciavesztéssel sem. Csak jó sorrendbe dugd vissza utána a kábeleket. Nehogy a lapod vagy valami más bánnya.
Van zsugorcső is. Ráhuzod, melegíted és összemegy.De ez nem visszafordítható.
Üdv! -
gardener
senior tag
Kábelharisnyából lehet valahol kapni olyat, ami könnyen kitágítható a csatlakozók átmérőjére, majd könnyedén visszahúzodik a kábelköteg vastagságára? (Tehát amihez nem kell leszedni a csatlakozókat.)
Legrosszabb esetben még hő hatására zsugorodó is jó lehet(bár gondolom az nem visszafordítható )Mik a lehetőségek?
-
tocso83
csendes tag
Sziasztok!
Lehet hülyeséget kérdezek, nem kiröhögni!
Szóval: Nemrég lett meg az új házam: Raidmax Ninja. 3 venti van benne alapból, két 12centis és oldalt egy 8 centis. Adottak rajtuk ugye a tápcsatik, de hogyan tudnám ezeknek a fordulatszámát szabályozni? Kinéztem egy Zalman MFC2-es vezérlőt, csakhogy a ventiket nem tudom rányomni...Mégegyszer bocs ha nagyon láma a kérdés
Segítségeket előre is kösz! -
v.tom
őstag
válasz
Tényleg vigyázni kell a dekopífűrésszel plexivágáskor. Alacsony fordulat kell, mert különben nagyon olvaszt, és utána szenvedni fogsz vele. A boltban jól nézd meg hogy van-e fólia a plexin mikor veszed, mert különben össze fogod karcolni a fűrésszel!
-
@lbert
tag
A plexit hol szerezted és mibe fájt?
-
@lbert
tag
válasz
Laprasi991 #5105 üzenetére
A kilépő élnél, azaz az a dekopír esetén a felső oldal, sorlyás lesz.
De egy háromszög reszelővel óvatosan leszúrod.
A fűrészt lassan told, és jó szorítsd rá a plexire, mert ha felakad a lap, akkor eltörik könnyen és ez a lapot is megsértheti és a te kezedet is.Egyébbként hol vettél plexitet és mennyiért adják négyzetméterét?
-
@lbert
tag
válasz
Igen viszi a dekopír, de alacsony fordulaton, nagy terpesztésű lappal, mert a surlódástól megolvad és beregad ha ne a jó lapot használsz.
Csavar ügyben megy azt tudom mondani, hogy fekete eloxált 4-es inbusz csavarok jól mutatnak.
Beszerzésük, valamely iparcikk üzletben.
-
@lbert
tag
Üdv elektorok!
Ehhez a topichoz nincs senkinek mit hozzászólni? -
kutyatm
tag
válasz
az alapoktol épitesz vagy csak átalakitol?
amugy tapasztalatom nincsen a dekopirral kapcsolatban de elvileg kellene hogy vigye bár attol is fugg hogy a dekopir dobozan miket ir...
-
Laprasi991
aktív tag
Sziasztok!
Egyedi gépház építésébe vágtam a fejszémet, és azt szeretném kérdezni tőletek, hogy plexit dekopír fürésszel fel lehet-e darabolni (8mm-es plexiről van szó), illetve hol tudok egyedi csavarokat venni / készíttettni?
Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- The First Berserker: Khazan
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Diablo 3
- Nintendo Switch 2
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Egyéni arckép 1. lépés: ARCKÉPHEZ VALÓ JOGOSULTSÁG
- További aktív témák...
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A52s 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Cinema HD Display 23" eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest