- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Tökéletes töketlenség
Új hozzászólás Aktív témák
-
shtml
őstag
válasz
kételkedem #6799 üzenetére
Ha jól látom, a jobboldali kéttűs csatlakozót egy üres háromtűs alaplapi aljzatba érdemes (de nem feltétlenül szükséges) bedugni, és akkor azon keresztül meg van oldva a másik ventilátor fordulatszám-visszajelzése is.
-
kételkedem
addikt
Elnézést a pongyola fogalmazásért, mint kapcsolás, valóban párhuzamos. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy fel lehet fűzni a ventiket.
A baloldali csatlakozó megy az alaplapra, oda, ahova a pwm-es procihűtő venti volt dugva, a középsőbe egy újabb venti, majd a procihűtő venti következik. A jobb oldalon látható 2 eres csatlakozót szintén az alaplapra kell csatlakoztatni.
A ventihez adott rajzon jól látható mit hova kell dugni. A lényeg az, hogy akár 3 ventit is szabályozhatsz egy PWM-es csatiról. -
-
shtml
őstag
válasz
kételkedem #6793 üzenetére
Biztos sorba és nem párhuzamosan? A sorbakötést nehezen tudom elképzelni, vagy inkább sehogy.
-
Enton
addikt
válasz
kételkedem #6793 üzenetére
Te atya úr isten!!!
Ez tényleg majdnem 4cm vastag????
Egy képet küldhetnél róla ha tudsz, amugy megfontolandó, nem hülyeség!
thx a tippet! -
kételkedem
addikt
Ha Arctic Cooling ARCTIC FAN 12 PWM ventit veszel akkor meg tudod oldani úgy is, hogy az alaplapodon levő PWM csatikra dugod, és a terhelés függvényében mennek. Ezeknek a ventiknek úgy van kialakítva a csatlakozója, hogy sorba lehet őket fűzni. Az én alaplapomon a procihűtő és még egy PWM csati van. Ezekre fűztem föl a ventiket és tökéletesen működik.
-
Enton
addikt
Milyen lehetőségek vannak egy gépben 12 darab 12cm-es venti meghajtására (erre gondolom van lehetőség átalakítókkal vezérzéls nélkül fix fordulaton) illetve vezérlésére is?
Meg lehet ezt oldani valahogy vagy csak a szimpla fix forgatásuk megoldható?
Ha lehet minnél kevesbb venti vezérlővel. -
shtml
őstag
válasz
Klemens #6786 üzenetére
Vegyél elő egy kisebb hangszórót (PC hangszóró ideális) és egy kb. 50...100 ohmos ellenálláson keresztül kapcsold rá a NYÁK-on lévő ventilátoraljzat azon két tűjére, amelyekre a ventilátor fekete és piros vezetéke megy. Aztán maximumról lassan tekerd lejjebb a potmétert és figyeld, mit hallasz a hangszóróból.
-
Undoroid
őstag
válasz
Klemens #6781 üzenetére
Szia!
Szomorúan veszem tudomásul...
Mennyi forrcsúcs(csatlakozás) megy bele a dobozba?Mihez csatlakozik a panelon?
codec!Ellenőrizd(multiméterrel ha teheted),hogy az alaplapi csatlakozóból jön-e megfelelő fesz?!A polaritást nem cserélted fel?Nem szakadt el a vezetéke alaplapcsere közben a LED-nek?Próbáld meg direkt a LED-et külön ( max.2V-al!!! )fesszel megkínálni,de az alaplapról húzd le előbb!!!Ha nem világít,próbáld meg felcserélni a polaritást...ha így sem jó,cseréld ki!Ha már az alaplapból nem jön fesz,akkor mást kell csinálni!
Üdv: Undoroid
-
codec
senior tag
Üdv!
Pc-n lévő power led egy alaplap csere után egyszerűen nem világít, már kipróbáltam a lehetséges csatlakoztatási lehetőségeket( 2, és 3 tűs power led kivezetéseken) de nem világít.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom a legegyszerübben letesztelni, hogy kiégett-e a led, vagy, hogy mitől lehet a problema..(hdd led, mb és reset switch ok.) -
Enton
addikt
Olyan kéne nekem, hogy bekapcsológomb. Lehet kapni külön olyat boltban amit be tudok szerelni egy házba vagy bármibe és még esetleg jól is néz ki?
Vagy simán keressek egy mikrokapcsolót amit rá tudok kötni a két fogra az alaplapon?
Van valami kritériuma a bekapcsgombnak elektronikalilag, avagy szimpla mikrokapcs? -
shtml
őstag
válasz
Undoroid #6769 üzenetére
Jogos a kérdés a kopott csapágyakról, de Klemens kolléga azt írja, hogy sima 7V-ra kapcsolva nincs zaj.
Én továbbra is alacsony frekvenciás PWM-re tippelek, a szűrőtekercsek hiánya egyszerűen azt is jelentheti, hogy kispórolták őket. Alacsony frekvencián úgyis elég nagy induktivitásokra lenne szükség, azok meg drágák. A kis dobozka belseje engem is érdekelne.
(#6772) Klemens:
Nem tudnád kiszerelni a panelt, hogy lássuk a másik oldalát is? -
Klemens
őstag
válasz
Undoroid #6769 üzenetére
Így néz ki a potméter hátulja (bocsi, de a 3250-em erre képes), szemből pedig pontosan így.
120mm-es venti: 0.38A-es és 4.56W-os.
Nem olyan régi, pár hónapos, vmikor még a nyáron vettem és nem használtam sokat, csak akkor ment amikor nagyon melege volt a gépnerk.
A 80mm-es ventiről nem találtam semmi, tényleg egy rakás...a Revoltec oldala, a dobozán sincs semmi.
Ezt meg talán még nem egész 1 hónapja vettem Nyugdíjas kollégától. -
Undoroid
őstag
válasz
Klemens #6766 üzenetére
Szia!
Igen,erről beszéltünk!
Ha nem tévedek,ebben csak soros potméterek vannak,plusz a háttérvilágítás?
(fotó a panelról segítene!)
Az a 120-as venti az,amelyik 430(480?)mA-áramfelvétellel rendelkezik?Nem lehet,hogy kiszáradt/kopott a csapágyazása és emiatt jobban érvényesül a zaj?Kb. mennyit ment az a venti?
-
-
Klemens
őstag
válasz
Undoroid #6764 üzenetére
Szia!
Ez egy ilyen szabályzó.A Thermaltake (120mm) venti volt rajta eddig meg a a Revoltec (80mm), de mindegyikkel csinálta.
Azt, hogy mekkora a maximális terhelés, fogalmam sincs, se a honlapon nincs se a dobozán (legalábbis nem tűnt fel eddig, de most nem vagyok otthon és nem tudom megnézni, de 2 venti nem hiszem, hogy leterhelte volna már.
Amikor csak 1-1 ventit kötöttem rá, akkor is ugyan ez volt.Tudom, hogy nem biztonságos a 7V-os tápellátás, már nem hasznákom amióta megtudtam, hogy nem biztonságos, de amikor még úgy használtam, akkor nem zúhott így.
-
shtml
őstag
válasz
Klemens #6763 üzenetére
Szerintem ez az alacsony frekvenciás PWM szabályzók tipikus hibája. 12V közelében még nagy a kitöltési tényező, aztán ahogy csökkented a fordulatszámot, úgy csökken a kitöltési tényező is. A csak néhányszor tíz Hz-es frekvencia be tudja rázni a ventilátort, főleg a nagyobbakat, de ez függ a PWM-frekvenciától is. Akkor van igazán gáz, ha a ventilátor mechanikája nagyjából a PWM-frekvencia közelében rezonál. De egy nagyobb lapátú ventilátor eleve jobban "lesugározza" a mélyebb frekvenciákat.
Mekkora méretű a ventilátor és más ventilátorokat rákapcsolva a Revoltecre szintén hallani a zgást?
-
Klemens
őstag
Sziasztok!
Lenne egy problémám:
Van egy Revoltec ventiszabályzóm, de valami nem nagyon jó.
Ha rákötök egy ventit, akkor csak 12V közelében működik rendesen a venti. Minnél kissebb feszültséget kap, annál jobban zúg a venti motorja.
Ha nem a szabályzón van a venti és úgy kap 7V-ot, akkor meg semmi gond nincs, szépen és halkan dolgozik.
Mivel lehet ezt orvosolni?
A szabályzó 7V és 12V között állítható.
Előre is köszi! -
Undoroid
őstag
válasz
Veriakilis #6761 üzenetére
Szia!
...csak egy ötlet volt!Nincs mit!
Ha elmegy a kép,világíts rá egy zseblámpával és talán így látszani fog,ha "csak" a háttérvilágítás rossz!
Ha most jó,akkor ne bántsd!...majd,ha legközelebb rendetlenkedni kezd!
Tápfeszek: Nemtudom...
12V/4A -biztos,hogy kell neki5V lehet,de 3.3V szerintem nem kell...
A fénycső tápfesze kb. 60-110V ( néhányszáz Khz-el) között van,de ezt egy nálam gyakorlottabb Fórumtársunk biztosan megmondja pontosabban!
-
Veriakilis
senior tag
válasz
Undoroid #6760 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Azt nem néztem meg sajnos közelről (ez nem jutott eszembe...), hogy az LCD rész működik-e ha elmegy a kép.
Sajnos (vagyis inkább hála égnek!
) most nem megy el a kép, így egyenlőre nem tudom kipróbálni amit írtál.
Ha megint elmegy a kép akkor megnézem, hogy látszik-e a halvány kép az LCD-n.
Gondolom valami olyasmit kell látnom, mint amikor a laptopokon lekapcsolják a háttérvilágítást (mert ott lehet ilyet is, ha jól tudom).Milyen feszültségeket ad le a táp rész általában a TFT monitoroknál?
Gondolom 3.3V, 5V, 12V, plusz a fénycső tápfeszültsége.
A fénycső tápfeszültsége mennyi kell hogy legyen?Veriakilis
-
Undoroid
őstag
válasz
Veriakilis #6758 üzenetére
Szia!
Csak a háttérvilágítás halványul el?Közelről nézve nem látszik a monitoron semmi,ha " elmegy a kép " ?
Óvatosan (!!!) nézd meg a háttérvilágítás inverterét,hátha csak az melegszik túl!Vagy csak kontakthibás! Ha nemcsak a világítás tűnik el,akkor ellenőrizd a tápfeszeket!Majd lépésről lépésre haladj!Ha nem vagy elég tudás birtokában,akkor inkább bízd ezt egy hozzáértő szerelőre!
-
Veriakilis
senior tag
Sziasztok!
Kaptam ajándékba egy megszűnés alatt álló cégtől egy AOC 17-es TFT monitort (ha kell a segítséghez, akkor elküldöm a pontos típusszámot).
Van egy kis problémája a monitornak:
Időnként elmegy a kép...
De hogy pontosabb legyek: mielőtt elmegy a kép, a fényerő lecsökken 2-5 másodperces időtartamra kb. a teljes fényerő 3/4, vagy 1/2 részére,- tehát halványabb lesz a fényerő 2-5 másodpercre, aztán végképp elmegy.
Ha ezután kikapcsolom a monitort a ki/be kapcsolóval, majd újra bekapcsolom, akkor visszajön megint a kép, de csak pár másodpercre, és megint elmegy a kép.
Az elmegy a kép alatt azt értem - ha jól látom - hogy a monitor fénycsöve(i) is kikapcsolnak.
Szétszedtem, és a következőt tapasztalom:
Ha beleteszem a hátsó műanyag kávába, és leteszem így az asztalra (vízszintesen leteszem), akkor elég hamar elmegy a kép.
Most viszont káva nélkül 'felpolcoltam' pár CD-re csak magát a panelt.
Gondolom így a műanyag borítás hiányában kevésbé melegszik...
Így egyenlőre stabilan üzemel: nem megy el a kép.
Először kontakt-hibára gyanakodtam, és újra forrasztottam pár alkatrészt, de ezt végül elvetettem.
Gyanítom, hogy valami túlmelegszik.Mi lehet szerinted a hiba?
Tapasztaltatok hasonló jelenséget TFT monitornál?
UI.: megpróbálom, hogy befűtök neki így szellősen egy hajszárítóval (persze csak óvatosan), így talán megbizonyosodok afelől, hogy melegedés okozza-e a hibát
Nem lettem okosabb a hajszárítós melegítéssel sem...
Stabil maradt így is, pedig most melegebbek lettek az alkatrészek, mint ha a műanyag kávában lett volna...
Mindig végigtapogatom az alkatrészeket áramtalanítás után, és most sokkal melegebbek voltak, mint a műanyag kávában.
Egyébként normál használat mellett (tehát a műanyag kávájában) nem melegszik egyik alkatrész sem túl: bármelyik alkatrészt is fogom meg, egyik sem olyan forró, hogy ne lehetne megérinteni (semmi sem megy szerintem, 45 C fok fölé,- legalábbis kézrátétellel ezt tudom mondani).
A vezérlőpanel alkatrészei sem melegszenek túl.******************************************
Még annyit, hogy ennek az AOC TFT-nek nem adapteres külső tápja van, hanem a monitorba épített,- egy panel.
Most viszont érdekes módon a kávába téve is üzemel stabilan már vagy egy órája.
Nem igazán derült ki eddig, hogy túlmelegedés okozza-e a hibát.
Arra gondoltam, hogy üzem közben lemérem a feszültségeket, és lemérem akkor is, amikor elmegy a kép.
Így talán többre mennék.
Érdekes lenne a feszültséget lemérni akkor is, mielőtt elmegy a kép,- akkor amikor kb. 3/4, 1/2 fényerő van.
De ezt nehéz lenne lemérni, mert csak pár másodpercig tart.
Bár most meg nem produkálja a hibát,- és ha nincs hiba, akkor nincs mérés sem,- maximum az üzemi feszültségeket tudom csak ellenőrizni.Veriakilis
-
shtml
őstag
válasz
Ferdzsoo #6756 üzenetére
Én UV-érzékeny festéket dörzsölnék a minta vágatába. Ha jól martad bele a mintát, akkor a mélyedésekben a homokfúváshoz hasonlóan érdes a felülete, jól megtapad rajta a festék. Ez a megoldás garantálná, hogy csak a minta világítson.
Edit: Avagy nem plexi oldallapba vágtad a mintát, hanem fémbe?
-
Ferdzsoo
addikt
Kérdésem lenne hozzátok mivel nem vagyok kreatív!
Az oldallapomba vizesvágással belevágattam egy mintát, nem érdekes, az viszont igen hogy meg akarom oldani hogy ez a minta világítson. Gondoltam rakok bele egy nem átlátszó (tejszinű) plexit, amit valahogyan oldalról szeretnék megvilágítani. Ilyenkor érdemesebb vastagabb plexit választani hogy rendesen beférjen egy fénycső a plexi mellé az oldallapra, vagy létezik egyáltalán tejszinű plexi?
Vagy hátulról kell ezt megvilágítani? Valamiért az van bennem hogy oldalról kell ilyesmit megvilágítani?!Vagy oldajam meg inkább üveggel? Azt szebben meg lehet világítani? Jobban terjed benne a fény?
-
04ahgy
nagyúr
válasz
norbee2244 #6753 üzenetére
[Link], a ventilátorod tehát 88cfm légszállítású. Ugyanekkora, vagy magasabb levegőszállításút keress, különben a tápod ki lesz téve a túlmelegedés veszélyének.
És a 40dBA zajszintnél halkabb kell. A linken alul pont vannak kapcsolódó termékek, azok közül ez a típus épp megfelelő lenne, és az ára sem vészes.
De listáztathatod az összes 120mm-es ventit is, itt, és légszállítás, valamint zaj alapján válassz. A légszállítás egyenlő, vagy nagyobb legyen 88-nál, a zaj pedig egyenlő, vagy kisebb, mint 40dBA.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
norbee2244 #6751 üzenetére
Ennyiből sajnos mi sem tudjuk. Chieftec 350W-os tápok voltak / vannak többféle 8cm és 12cm átmérőjű ventilátorokkal is. A ventilátor adatlapjáról (a nem forgó részére van ragasztva) le kellene olvasni a gyártóját és a típusát. Utána tudunk bővebbet is mondani!
HGyu
-
norbee2244
senior tag
Üdv
chieftec tápban szeretnék ventit cserélni vmi halkabra csak a cfm értéket nem tudom kideríteni(chieftec 350wattos táp) ha esetleg vki tudna segíteni megköszönném
-
shtml
őstag
válasz
Klemens #6719 üzenetére
Próbaképp ma feltettem egy elég alapos írást a Logoutra ebben a témában. Az olvasottság minimális, a hozzászólások száma minimális: összesen 3. Ennyit arról, mennyi haszna van (lenne) egy ilyen útmutatónak, bár ez természetesen nem fogja megakadályozni az embereket abban, hogy továbbra is újra meg újra feltegyék majd az unalomig ismert kérdéseket.
Edit: Már töröltem is.
-
LÁZ
addikt
hali, tudna vki segíteni gépház oldallap plexizésében, ha vki meg tudná csinálni nekem, irjon privátot. Thx.
-
csimav
őstag
Hali! Vki pü ben tudna segíteni a crossbow felszerelésében?
-
M@nH.
aktív tag
Helosztok!
Nah nem hülyének nézni!!!
Valaki csinált már olyat hogy egy touchpad-ot beépített egy asztali pc-be? Vagy azt meglehet oldani hogy ps2-re vagy usb-re bekötöm? Ja és ugyan ezt szeretném egy notis klaviatúrával is.
A lényeg az hogy csinálni akarok egy "kicsi" gépet és jó volna ha nem kellene külön egér meg klaviKöszi előre is!
-
marcipunk
tag
válasz
kételkedem #6735 üzenetére
köszi, megteszem
-
kételkedem
addikt
Éjjel csináltam és már magam sem vagyok biztos abban, mit-mivel kötöttem össze. Az biztos, h sehogysem akart úgy működni, ahogy szerettem volna.
Megfordult a fejemben az is, h rossz a venti, aminek ráadásul lekaszaboltam a csatiját, tehát ugrott a garancia.Marcipunk:Én is sokat szívtam ezzel a ventivel. Ha a másik AC ventivel egy ágra kötöm, akkor tökéletesen működik, minden más ellen tiltakozik.
Olvass vissza pár hszt, ezt tárgyaltuk shtml-el.
-
marcipunk
tag
sziasztok!
lenne egy valószínűleg láma kérdésem.
úgy néz ki a dolog, hogy vettem ezt a ventit. 4 pines csatija van (pwm). de ha fel rakom az alaplapom egyik 3 tűs csatijára (mert úgy van kialakítva, hogy felmegy arra is), akkor nem hajlandó elindulni. azonban, ha a többi pwm-es artic cooling ventim plusz kivezetésésre rakom fel, akkor megy. (aki látott már AC PWM Sharing-es ventit tudja miről beszélek)
nincs valakinek vmi ötlete, mi miatt van ez?
más ventit csatlakoztatva (igaz 3 tűset) az alaplapra semmi gond.köszi előre is
mod: remélem, kételkedem kolléga nem sértődik meg, hogy kölcsönveszem a képét, mert most látom néhányat visszaolvasva, hogy ő egy ilyet csatis ventit mahinált.
a felső csati a 4 tűs, olyan formában, hogy felmegy 3 tűsre is, a középső fekete pedig az említett plusz kivezetés (4 tűs, pwm a ventiről) -
shtml
őstag
válasz
kételkedem #6732 üzenetére
Örülök, hogy sikerült, ám valamit nem értek, mert a 6716-ban ezt írtad:
"A csatlakozókat egymás mellé téve sorrend szerint összeforrasztottam a vezetékeket, de sajna meg sem mozdult az új venti."
Most viszont pontosan ezt tetted. Vagy korábban nem a feketénél kezdted?
-
kételkedem
addikt
NVidia 9600 GT videókártya aktív hűtését ellátó ventilátor kiváltása AC AF xxxx PWM ventilátorral. A venti rögzítése pl kábelkötegelővel lehetséges.
Mivel sem a csatlakozó nem egyezik, sem a kábelek színe, ezért mindenképpen vágni-forrasztani kell. A csatlakozó kábeleit így kell összeforrasztani:
AC venti csatlakozója ----------- videókártyán levő venti csatlakozója
fekete------------------fekete
piros--------------------sárga
sárga-------------------zöld
kék----------------------kékKöszönöm shtml segítségét!
-
-
szilva01
őstag
Sziasztok!
Mindig érdekelt a modding és ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy külön venni kell hozzá házat vagy úgy kezdődik, hogy veszek 2 négyzetméter plexit és azt rakom rá a gépem oldalára? -
Narancs
őstag
válasz
kételkedem #6721 üzenetére
thx
-
shtml
őstag
válasz
kételkedem #6718 üzenetére
Az áramfelvétel szerintem nem játszik szerepet, nem hinném, hogy a kártya ventilátorvezérlője ezt figyelné. Meg kellene állapítani, melyik kivezetés micsoda a kártyádon.
Vegyél elő egy sima, nem PWM-es ventilátort, lehetőleg minél kisebb teljesítményűt. A fekete vezetékét kösd a feketéhez, mert az biztosan a föld. A másodikat próbálgasd végig a kártya többi három kivezetésén és jegyezd meg, melyikről indul el a ventilátor: az lesz a 12V. A ventilátor harmadik vezetékét (ha van neki) ne kösd sehova. Ha ez megvan, járj el a fentebb írtak szerint.
A PWM ventilátorok PWM bemenete nem invertált és fel van húzva 5 vagy 3.3 V-ra. Nem hinném, hogy az AC ettől eltérne, de ezt kimérheted, fentebb írtam, hol.
-
Narancs
őstag
Sziasztok!
Nem tudjátok, hogy ilyen csirkehálót hol lehet kapni? -
Klemens
őstag
Értem.
Azt tudom, hogy nekem kell összerakni (a Conrad-os is olyan lett volna).
Akkor pedig nagyon jó, hogy ennyi pénzből kijön az egész.De ha felteszem Logout-ra, akkor legalább mindenki látja, hogy mi kell hozzá, hogyan kell össekötni a kábeleket a csatikkal, stb... Ezért gondoltam, tudom nagyban függ a poti mérete is a venti áramfelvételétől, ez persze fel lenne tüntetve. Nekem a 120mm-es venti 0.38A-es, a többi venti ennél már csak kissebb (nálam a 3 közül).
Vagy akár olyat is lehet csinálni, hogy egy olyan ember aki keni-vágja ezt a dolgot, számolást meg mindent, akkor ő leírná szépen és részletesen, hogy mit hogyan kell számolni, mit kell hozzá, rakna fel kapcsolási rajzot, akkor csak egyszer kell leírni és ha valaki ismét megkérdezni, hogy hogyan is kell ilyet csinálni, akkor csak a linket megkapná és kész. Így nem kellene minden héten elmesélni az egészet.
Szvsz ezzel sokat lehetne segíteni.
Am. megbántásről egyáltalán nincs szó, tudom jól, hogy baromi suta vagyok az egészhez, nem véletlenül nem az autóelektronikát választottam. -
kételkedem
addikt
Köszönöm!
Arra nincs esetleg tipped, h a vidókártya csatlakozójába bedugva miért nem pörgött fel?
Indulásnál a videókártya ventije 100%-on kezd pörögni, amit később pl a Rivatuner leszabályoz 30%-ra. Lehet, h nem jól forrasztottam a vezetékeket? Ebben az esetben számít valamit az, hogy a régi venti 0,3A az új pedig csak 0,13A ? -
shtml
őstag
válasz
kételkedem #6716 üzenetére
Ez a szokásos láb- és színkiosztás, ezek szerint az AC ventilátor nem követi ezt.
1 GND Black
2 12 V Yellow
3 Sense Green
4 Control BlueSzóval akkor hagyjuk a színeket, nézzük csak a sorrendet, a fekete az 1. láb, ami a föld, eddig világos.
A második lábat 12V-ra kell kötni, ami a Molex csatlakozón a sárga.
A harmadikat viszont sehova ne kösd a Molexen, mert az a fordulatszám-visszajelzés nyitott kollektoros kimenete - ha ezt feszültségre kötöd, akár tönkre is mehet a visszajelzést végző tranzisztor (nem tudom, van-e belső felhúzó ellenállás, elvileg nincs, mert nyitott kollektoros a kimenet, de lehet, hogy az AC ettől eltért).
Ha eddig eljutottál, elvileg forognia kell a ventilátornak, mert a PWM (4.) bemenet belül fel van húzva 5V-ra (újabb típusoknál esetleg csak 3.3V-ra). Ha nem forog, akkor multiméterrel mérd meg, mekkora feszültség van a 4. lábon.
Ez a molexes táplálásra vonatkozik és ekkor nincs mód a szabályozásra, ezt ne feledd.
-
kételkedem
addikt
Szia!
Az alapötlet az volt, hogy a Gaiward 9600Gt videókártyám rendkívűl hangos ventijét akartam kiváltani, ugy hogy egy 92mm-es ventit rögzítek a bordák fölé. A kártyán 4 eres /innen gondolom PWM-es/ venti van. Nosza vettem /többek közt/ egy 92mm-es PWM-es ventit. A csatlakozó természetesen nem passzolt, így a vezetéket elvágtam. A forrasztást színek szerint nem lehetett elvégezni, ugyanis az AC ventin fekete-piros-sárga-kék vezetékek vannak, az eredeti ventin pedig fekete-kék-sárga-zöld. A csatlakozókat egymás mellé téve sorrend szerint összeforrasztottam a vezetékeket, de sajna meg sem mozdult az új venti. Gondoltam, akkor majd molexről! A fekete-sárga-piros vezetékeket színhelyesen egy csatlakozóhoz forrasztottam, a kék vezeték csak a levegőben lóg. Sajna a venti meg sem mozdult. -
shtml
őstag
válasz
kételkedem #6713 üzenetére
A válasz igen.
Ha pontosan leírod, mit hova forrasztottál, akkor több segítséget kaphatsz. -
Tv
senior tag
válasz
kételkedem #6713 üzenetére
Heló! Elvileg lehet mert pl. az én alaplapomon eleve 3 tűs csatlakozó van és arra megy rá a PWM-es venti (szinte ugyanaz a AC venti ami a képen van). Tehát a negyedik vezeték gyak. lóg a levegőben (őszintés szólva 100%-osan nem is vágom hirtelen hogy mire jó a PWM, mivel az alaplap amúgy is tudja szabályozni a fordulatszámát). Bár molexről még asszem nem hajtottam, de szerintem kell hogy menjen valahogy.
-
kételkedem
addikt
Szaisztok!
A PWM-es vezérlésű /és természetesen ilyen csatlakozóval ellátott/ ventit lehet hajtani normál molex csatiról? Nekem nem sikerült, pedig forrasztgattam rendesen
-
shtml
őstag
válasz
Klemens #6711 üzenetére
Azt hiszem, 5Ft-ért megkapod a Molex csatlakozót és bele a papa vagy mama érintkezőket. A kábelt viszont neked kell beszerelned. PC-boltban már összeszerelve adják.
A Conraddal érdemes nagyon vigyázni, egyes cuccokat erősen túláraznak (és sok gagyit is árulnak). Pár éve 5 watt körüli ellenállásokat akartam venni náluk, mert épp arra jártam és lusta voltam elmenni elektroboltba. Volt is nekik, darabját párszáz forintért akarták adni. Én nem egyszázalékos tűrésűek voltak, hanem sima 5%-osak. Azt hittem, menten padlót fogok, persze nem vettem egy darabot sem.
"felteszem szép részletesen Logut-ra és ha valaki megint megkérdezi, hogy ilyet hogyan is kell csinálni, akkor majd csak egy linket kell adni az informálódni szándékozó egyénnek."
Nem akarlak megbántani, de az eddigi kérdéseid alapján úgy érzem, alapfokon sem sokat konyítasz az elektronikához. A potméteres szabályzás baromi egyszerű feladat, ám a méretezésnél figyelembe kell venni 1-2 olyan dolgot, amire talán nem is gondolsz. Szerintem nem lenne jó ötlet, hogy az itt felcsippentett pár információmorzsa és egy elkészített cucc alapján adjál tanácsokat másoknak.
-
Klemens
őstag
Nem potival kapcsolatos kérdés.
Nézegetem a Lomex árait és olyanok vannak, hogy pl molex csati nettó 5Ft meg ilyenek.
Egy 50cm-es Y elosztó mindennel együtt kijönne alig több, mint nettó 100Ft-ból.
Tényleg ennyire olcsón adják a cuccokat vagy valami turpisság van a dologban?Azért csodálkozom ennyire, mert a múltkor a Conrad-ban megkérdeztem és csak egy molex csati lett volna 240Ft bruttóban.
-
Klemens
őstag
Na, kb minden infó megvan az egészhez, majd a héten bemegyek a Lomex-hez és megveszem a cuccokat és ha összelett rakva és úgy üzemel ahogy megy, akkor felteszem szép részletesen Logut-ra és ha valaki megint megkérdezi, hogy ilyet hogyan is kell csinálni, akkor majd csak egy linket kell adni az informálódni szándékozó egyénnek.
Undoroid: Hálás köszönet!
-
Undoroid
őstag
Szia!
Igen,igazad van!!! A gyári poti az annyi,de a hozzá adott venti 130mA/1.19W-os!
Kissé elméretezték a cuccot,mert kicsit melegszik is a poti...Most egy Zalmi hűtőventit szabályzok vele,de ott már nem vészesen melegszik kb. 35-fokos!
Erről lenne szó!(U8-120-1600-as)
szerk: Klemens!Ott van minden venti adatlapján!
Az sohasem baj,ha túlméretezed a potit,kicsit drágább lesz,de üzembiztosabb!Ha esetleg ventit cserélsz és az nagyobb áramfelvételű,akkor még miníg "nyerő" vagy!
-
Klemens
őstag
válasz
Undoroid #6700 üzenetére
Köszi a segítséget!
De nem kelle hozzá, hogy hány Amperes a venti meg ilyenek? Ahogy olvasgattam ez kell hozzá, meg, hogy mekkora a nyitó áram.
Táphoz hozzá nem nyúlok, jó abban a venti úgy ahogy van.
Egy Freezer 64 Pro ventijét akarom szabályozni meg egy 80mm-es és egy 120mm-es ventit, persze külön-külön potival.
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Synology NAS
- Jogász topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Xbox Series X|S
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3333
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3179
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest