- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Barthezz2: Cím: Ismeretlen - Chapter 4
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rive
veterán
válasz
Armahun #7899 üzenetére
Olyan kell neked, hogy antenna-leválasztó. Antennaszaküzletekben kapni.
De sokszor az is segit, ha rendes földelt konnektorból használod a gépet, illetve az elektronikát mindenestül közös konnektorból üzemelteted. Ez azért is jó, mert akkor csak egy konnektort kell kihúzni, ha dörög az ég.
-
Armahun
addikt
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, hogy összegerjed a kábeltv a szábítógéppel.
Egy hifin keresztül szól a hang a gépből, ha ebbe bedugom a a kábet a rádióhoz akkor elkezd zúgni. Ha csak az egyik van bedudva ninjcs zaj, csak ha mint a kettű egyszerre. (handkártya 3 kábel)
Hasonló a helyzet, ha rákötöm a videójelet egy lcd tv-re, amíg de van dugva az antennakábel remegős a kép.
Hova és milyen szűrőt kellene betennem, hogy jó ez megszünjön? Ki be dugdosni a kábeleket nem túl jó megoldás.
-
zsoltikakaka
csendes tag
sziasztok!
Az alábbi problémával fordulok hozzátok ! Adott a Tápom Fsp Saga 450! amikor alapból megy a gép, a táp ventilátorja kicsit kerepel, mikor a gép kicsit megmozdul vagy meglököm akkor még búg isna szóval nemtom ez a jelenség mindenkinél jelentkezett e ? ! gondoltam arra hogy kicserélem a ventit benne !A tápban Yate Loon D12SH-12 -es ventillátor van! Van itthon egy zsír új Thermaltake A2018 -as ventillárom, és erre gondoltam hogy belerakom! szeretném kérdezni hogy szerintetek ,ez szállít e annyit levegőt amennyi kell, meg hogy beindul e a tápraforrasztva,vagy kössem rá egy síma ventiszabályzóra,!?
köszönöm a válaszokat! -
sz.j
nagyúr
válasz
kételkedem #7896 üzenetére
"... Ha bemész az első villanyszerelési boltba, ott tudsz venni méterre is..."
A környékünkön több vill.szerelőanyagokat forgalmazó üzletben is voltam, de olyan vékony vezetéket sehol sem tartottak mint ami a ventiken van.
A Lomex-nél még nem tudom, hogy van-e, de a honlapjukon nincs ... -
sz.j
nagyúr
Srácok!
Hol lehet (méterre) olyan vastagságú vezetékeket (piros, fekete, sárga) venni mint amilyenek a ventiken vannak?
Esetleg a Lomex-nél árulnak ilyet? -
Gerisz
addikt
Sziasztok!
Fóliázni szeretném az oldallapot karbon mintásra, csinált már valaki ilyet (nem fóliázásra hanem a mintára gondolok)?
Hogy nézhet ki? -
o_tom
aktív tag
Üdv...
Segítséget szeretnék... Ventilátor fordulat szabályozásban!
A Thermaltake Eclipse házamhoz adtak 2db 12cm es átlátszó műanyag ventit. Bíztam benne hogy halk lesz, de nem. A Giga EP45 DS3 valamiért 1400on járatja. Háromszálas a kábelje, akkor szabályoznia kellene nem? Vagy rosszul tudom? Túl hangos! Idegesít!!! Nem tom lehelkítani.... A BIOSban sem engedi, meg a Giga EasyTuner progiban sem....
Ilyet néztem ki megoldásnak: [Aerocool Easy Watch] Ezt ismeri valaki? Használtok ilyet... Nem sok mindent találtam róla... Csak valami hőmérséklet + és - jel van rajta. Ez azt jelenti, hogy hőmérséklet alapján szabáyoz? De ha minden érték más? Hogy működhet? Minden fordulatot egyforma sebességen tart?
Vagy tudtok ajánlani valmi szabályzó potméteres eszközt 4000FTig, amit be lehet építeni floppy helyére? És legalább 3 eszközt lehet vele szabályozni? Kijelző nem fontos.... Ja és ne legyen nagyon kiálló potméterek mert a házam ajtaja nem csukódik tőle:[Thermaltake Eclipse] -
Minstrel
senior tag
Üdv! Kondit kellene cserélnem ASUS K8N alaplapban, viszont nem kaptam pont ugyanolyat. Szerintetek jó lenne helyette kicsit más?
Eredeti: 820uF 6.3v MB105°C
Amit vettem: CapXon 1000uf 10V KM105°C C711 VENT -
PHM
addikt
Általában a led pozitív lábára szokás forrasztani az ellenállást,
de lehet a negatívra is, ha úgy szimpatikusabb.
Új lednél a rövidebbik láb a negatív.
Ha bontott a led, meg kell nézni, melyik láb megy a kis fémserleghez,
ami a chipet tartja. Általában az a negatív.
De a legbiztosabb módszer, ha egy 1Kohmos ellenálláson keresztül
rákötöd a ledet egy ismert polaritású 5-12 V-os tápra. -
TomiLi
addikt
Szuper vagy!
Köszönöm - mondtam én hogy nem nagyon vagyok otthon a témában, ezért a buta kérdés!
Akkor hogy tisztán lássak: van egy ilyenem....ezen az elosztón elvileg van fix 5V (3pin)... akkor a led melyik lábára kell csatlakoztatni az ellenállást? Vagy - és most elnézést, ha megint hülye kérdés - az előtétellenállások nem konkrét ohm értéküek? Ha igen, hogy kell kiszámolni a pontos ohm értéket? Párhuzamosan rá lehet kötni, több ledet is egy tápra? természetesen mindegyik leden külön-külön ellenállással.
Köszönöm még 1x! -
PHM
addikt
A ledek nyitóirányú feszültsége nem a mérettől,
hanem elsősorban a gyártástechnológiától függ.
Valóban ellenállás van az egyik lábra forrasztva.
Ezzel állítjuk be a led áramát az adott tápfeszültségen.
Nagyjából 10 mA-es áramhoz 5V-nál 180-270 ohm,
12V-nál pedig 820-1000 ohm előtét ellenállás kell.
Ez vonatkozik a 3 és az 5 mm-es ledre is. -
TomiLi
addikt
Hali! A képen látható ledet, hogy tudnám házilag megcsinálni? Full nulla vagyok elektronika terén, de az lesír a képről, hogy a led egyik lábához valami ellenállás van forrasztva.....
német "leírás"Én igazság szerint 3mm-es leddel szeretném ezt megcsinálni.....a képen 5mm-es van ...
A3mm -es más feszültséggel működik mint az öt? köszönöm! -
TomiLi
addikt
Sziasztok!
Találkozott valaki már olyan elektronikai üzlettel, ahol lehet vásárolni a sata táp kábelhez sarut? esetleg műanyag házat is?
Köszi!!!!
-
urbanjozsi
senior tag
válasz
janosiaron #7873 üzenetére
10-es fúró, utána dekopírfűrész(fémfűrészlappal szerelve), és hajrá!
-
janosiaron
csendes tag
Üdv!
A gépházamba szeretnék 12cm-oldalélű ventillátor lyukakat vágni!
A lemez elég kemény (a ház üresen 8.5 kg)
Mivel lehet ezt egyszerűen megoldani? -
PHM
addikt
válasz
God MonXter #7867 üzenetére
Ez esetben vedd úgy, hogy nem szóltam.
Csak kicsit megijedtem, mikor utána számoltam a teljesítménynek. -
God MonXter
tag
Nem fér be több venti a házba,barkácsolni nem akarok,hanem egy normális huzatot a ház elejétől a hátuljáig létrehozni
most akarom plexiből megcsinálni a légcsatornát
Az nem gond,hogy hangosabb...ezek a papst ventik sokat bírnakmeg szinte ingyen tudom a cseréjét elvégezni,a hátulütők nem igazán zavarnak,csak a technológiai részre voltam kíváncsi,hogy melyik kábelt is kell kihúznom
-
fireproof
őstag
Nem biztos hogy ennek it a helye.De nem tudjátok hogy miért van az hogy rámegyek a kikapcsolásra.Leáll a gép.Aztán kb 2 másodperc múlva újra beindul magától?
-
PHM
addikt
válasz
God MonXter #7864 üzenetére
Meglehet, hogy kibírják a 17V-ot a ventik,
de az élettartamuk biztosan lerövidül.
17V-on egy venti a névleges teljesítményének pont a
kétszeresét veszi fel.
Ez magasabb fordulatszámmal, és nagyobb melegedéssel jár.
(+ még ott van a gyorsabb kopás és a nagyobb zaj ugye.)
Na most: az, hogy egy régebbi, esetleg jelentősen túlméretezett
ventilátor tartósan működött a névlegesnél magasabb feszen,
nem jelenti azt, hogy egy mai is ezt fogja tenni.
A helyedben óvatosan bánnék a ventik túlhajtásával.
Lehet, hogy jobban jársz 1-2 plusz légkavaró beépítésével.
Amúgy miért van szükség a túlhajtásra? -
PHM
addikt
válasz
God MonXter #7862 üzenetére
A -5V megy a negatívra, a +12V pedig a pozitívra.
De nem fog így tönkremenni a ventid? -
God MonXter
tag
Sziasztok!
ATX csatlakozónál melyik vezetéket vezessem ki,hogy 17V-ot tudjak adni a ventinek? régebben már megcsináltam,csak elfelejtettem meg azt a cikket sem találom
köszi a választ -
cucclee
tag
Hi!
Van két kábelem ,ami lehet jó a ház-ventikhez. 5 v 7vra akarom őket kötni. Ilyen a kábel.Szabad használni a 3pines részét erre?
-
scope2007
addikt
hi
ki szeretném fújatni a gépem belsejét is full feketére.. milyen festékkel érdemes/kell ezt megtenni?
-
eoawzx
csendes tag
Először is sziasztok!
Ne haragudjatok ha volt már a kérdés, de nem volt időm átolvasni mind a 7800 hsz-t. Ilyet keresnék?! Tudja valaki, hogy hol lehet ilyet itthon kapni, rendelni stb.?A válaszokat előre is köszönöm!
-
pilsner
aktív tag
hello!
egy nyílást szeretnék vágni az előlapba, (alulra, nem szabályos téglalap alakút, hogy kövesse az előlapi dizájn-ívek formáját) ventilátornak. mivel lehetne szépen megoldani? csak kézi fűrészem van, meg fúróm, vésőm, stb., csupa durva munkára szánt szerszám. ezekkel nem akarok csak úgy nekiesni, gondoltam hátha van valakinek valamilyen tanácsa, hogyan kezdjek neki, hogy ne törjön, és ne legyen csúnya. -
kts88
aktív tag
válasz
urbanjozsi #7838 üzenetére
A vasalással elég jól lehet dolgozni, csak bele kell jönni
annó sokat csináltuk a suliba.
A maratás része is jó, de inkább vas-klorid, mert ha elrontod a keverést eléggé harap -
And
veterán
válasz
urbanjozsi #7848 üzenetére
80W-os, letört burájú higanygőz- (HgLI) lámpát használok előtéttel, meg ventilátoros hűtéssel. A bura maradhatott volna, de a dobozomban csak így fért el. A megvilágítás ideje hordozófüggő, műanyagfóliához 6..8 perc is elég, de pauszhoz vagy áttetszővé tett géppapírhoz 20..25 perc kell.
-
And
veterán
(Elég régóta fotózással készítem a nyákokat, ami még ennyi idő után és sokadszorra is elég macerás, de finom rajzolatú SMD-hez kézzel rajzolni egyszerűen képtelenség. A fényérzékeny lakkot kezdetben én vittem fel, de az még problémásabb (belemegy a por, nem lesz mindig egyenletes a réteg és szárítani is kell), ezért áttértem a gyárilag fényérzékenyített panelekre. A lényeg, hogy ezzel nem sok ráhatásom maradt a lakkréteg vastagságára
.)
-
sz.j
nagyúr
Ha jól fedő rajzeszközöd van, talán érdemes lenne kipróbálnod azt amit írtam, mivel még anno az "NDK-s ultramarinos tus korszakban" a legsűrűbb és legvékonyabb vonalak alá sem mart a vasklorid (pl. 0,3-as csőtollal szoktam ráírni a fóliára a kapcsolás infóit).
A gyorsaságról meg annyit, mivel a nyák úszik a klorid tetején (fólia lefelé van!), óhatatlanul könnyebb/gyorsabb a lemart részegykék eltávolodása, azaz a maratás.
Például amit most csináltam kb.145×75 mm-es panelt, azt ezzel a módszerrel kb. 7-8 perc alatt marta le. -
jaja1981
addikt
Én is lötykölök!
-
sz.j
nagyúr
"...Lötykölve vagy a nyákot mozgatva ezzel sem tart tovább 10 percnél a maratási folyamat."
Én mindig a vasklorid felszinére fektetve (rézfóliával lefelé, úgy hogy ne merüljön el) maratom a nyákjaimat. Így nem kell lötykölni és jól látszik, hogy hol tart a maratás, mivel a nyákjaim áttetszőek.
Arra azért nem árt figyelni, hogy nehogy légbuborék maradjon a nyák alatt, mert ott nem lesz lemarva a rézfólia. -
jaja1981
addikt
válasz
Jónak látszik.
Majd legközelebb kipróbálom.
Nem olyan vészes ez a sav gőzölése, csak nem kell fölé hajolni, és nem szabad zárt térben csinálni. -
And
veterán
válasz
Daneeka #7839 üzenetére
(Sósav + hidrogén-perixid helyett nyugodtan lehet használni vas(III)-klorid tömény melegvizes oldatát maratáshoz. Az sokkal kevésbé veszélyes, egyedül a ruhára kell vigyázni, mert abból nem nagyon jön ki. Lötykölve vagy a nyákot mozgatva ezzel sem tart tovább 10 percnél a maratási folyamat.)
-
Daneeka
senior tag
válasz
Én nem próbáltam de tuti működik, nem kockáztattam meg az ilyen gőzök belélegzését, de kb. így csinálják a legtöbben akiknek kell homemade nyák.
Vagy rendelsz ilyenektől http://www.satronik.hu/ , http://www.nyakexpressz.hu/ , google.
-
urbanjozsi
senior tag
-
-
sz.j
nagyúr
válasz
jaja1981 #7834 üzenetére
Mivel az LM2941T stabilizátor csak 1A-es, ezért szvsz ez a borda elég kell, hogy legyen.
És nem csak "átlag ventikhez", mivel pl. az Ultra Kaze 3000 rpm-es 0,6A-es (133,6 CFM ~ 227 m3/h) nem igazán nevezhető annak.Az elmúlt jó pár évtizedben én rajzoltam és maratom a nyákjaimat ..., sajnos ez a mostani nem a legszebbre síkeredett, mert a szemem már nem a régi ... Ráadásul már nem kapható a kedvenc NDK-s ultramarin vízálló tús sem, azzal szinte mindent meg lehetett rajzolni.
-
toldy
őstag
helo
Egy másik topicban már feltettem a kérdést de szerintem ide belefér ( szeretném minnél hamarabb megvalósítani) Szóval a problémám [link] -
MattX
tag
Hali! A célom az lenne, hogy egy egyszeru fordulatszabályzo nélkuli ventit még lassabra vegyek! Ez megfelelne erre a célra? Vagy teljesen más célt szolgál?
-
sz.j
nagyúr
Amúgy ezt a kapcsolást csináltam meg.
Pontosabban próbaképp csak egy csatornát, de már készül az 5 csatornál végleges változat is. -
And
veterán
Az aktív kapcsoló nélkül alatt azt kell érteni, hogy nem kell pl. egy nagyáramú mosfetet az LDO elé / után kötni, amelyen a teljes terhelőáramot át kellene vezetni, és amelynek lezárásával kikapcsolható lenne a kimenő ág. Erre viszont egy szimpla ventilátor-vezérlőnél nagyon nincs is szükség, ezért kérdés, hogy mi lenne vele a célod. Mint említettem, a jelentősége abban áll, hogy külső vezérlőáramkör tudja ki/bekapcsolni az LDO-t (és ezáltal a rajta lógó terhelést) pl. mikrokontrolleres környezetben, és kikapcsolt állapotban a stabilizátor fogyasztása is minimalizálható. Akkor volna értelme, ha mondjuk egy µC-s ventivezérlőd volna, és nyomógombokkal lehetne tiltani egy-egy csatornát. Ekkor az on/off lábra magas szintet (minimum 2V-ot) adna a proc, ezzel az LM2941-es lekapcsolható lenne. Az adatlapon közölt 'felhúzó' ellenállásos on / off megoldás csak demonstráció, ill. jegyzetként mellé van írva az R3-ason keresztül szükséges minimális 100..300 µA-es felhúzóáram. Ebben a formában egyetlen előnye az, hogy a kapcsoló árama minimális (mivel nem a terhelés árama folyik rajta), ill. maga a kapcsolóelem is lehet egy pici bipoláris tranzisztor vagy épp mosfet. Vagy csinálhatsz vele mondjuk hőmérsékletfüggő tiltást túlmelegedés ellen (bár maga az LDO amúgy is belsőleg védett a túlmelegedéssel szemben) egy komparátorral, meg hasonló okosságokat.
-
sz.j
nagyúr
"Le lehet tiltani a stabilizátort (azaz: lekapcsolni a kimeneti feszültséget) úgy, hogy nem kell aktív kapcsolóeszközt használni, hanem csak a nagyimpedanciás on/off lábat kell vezérelni kisszintű jellel...."
Mivel nagyon pozitív tapasztalatom van erről a stabilizátorról, érdekelne a kimeneti feszültség lekapcsolásának lehetősége is (aktív kapcsoló nélkül!).
Gondolom, hogy az alapkapcsolást ki kell valamivel egészíteni, de azt sajnos nem tudom, hogy mivel és hogyan.Tudnál ebben segíteni?
Előre is köszönöm.
-
jaja1981
addikt
Grat hozzá.
Én mondtam, hogy az a kis drop nem számít semmit a venti teljesítményéből, fölösleges még egy kapcsolóval direktbe kötni.Az R1 és R2-nek mekkora ellenállásokat adtál meg, ill milyen potit használtál.
Ez az LM2941T engem is érdekel, mert lekapcsolható, és van teste. -
sz.j
nagyúr
"Nem bírtam magammal" és próbaként (pókhálósan) összedobtam az LM2941T stabilizátoros ventiszabályzó kapcsolást, az általad javasolt R1/R2 osztókkal.
Egy szóval jellemezve kiváló!Még egyszer köszi, hogy felhívtad a figyelmen az LM2941T stabilizátorral készíthető kapcsolásra.
-
warrior28
aktív tag
-
simii16
aktív tag
válasz
kételkedem #7815 üzenetére
köszi szépen
akkor mindenképp forrasztva lesz.
-
-
simii16
aktív tag
Sziasztok!
Úgy tűnik kicsit rövid a PCI-E-es tápkábele a tápomnak. Az baj lenne ha szétvágnám és megtoldanám egy kis kábellel? Befolyásolja ez az áram leadását vagy a táp működését?
És az baj, ha nem forrasztanám csak összecsavarnám a kábeleket?
Előre is koszi! -
And
veterán
A Zalman vezérlő terhelhetősége a leírás szerint csatornánként 7W (0,58A). Kisebb ventilátorokból elvisz kettőt, de pl. a másodikként linkelt ZM-F3 típus maximális árama 0,35A, ezért abból (a hozzáadott ellenállás nélkül) nem nagyon illene egy csatornára kettőt aggatni, és maximumra állítani. Mivel a ventivezérlő maximum 11V-ot adhat egy csatornára, lehet, hogy probléma nélkül elviselné, de ez már necces.
-
jaja1981
addikt
Ha akkor kezdesz el zsírozni, olajozni egy ventit, mikor már hangja van, az késő bánat.
Akkor már úgy elkopott, hogy hiába minden.
Zsírtól, olajtól egy ideig halkabb lesz, de ha kidolgozza ugyan olyan hangos lesz, mint előtte.
Ezek a módszerek megelőzésre jók.Peti78:
Szvsz mehet rá egy ágra több venti, mert amiket én eddig személyesen láttam, azok mind max 1A-t bírtak vezérelni, ezek a ventik meg nem vesznek fel annyit.
Nézd meg a ventik hátoldalán, hogy mennyi áramot vesznek fel, az a biztos. -
varsam
őstag
Nem tudom pontosan melyik topikban tudnak jobb választ adni, ezért itt is felteszem.
Valaki ha tudna megoldást mondani nekem erre a problémára, azt örömmel venném.
Lehet-e zsírozni vagy olajozni egy ventit, és ha igen akkor hogyan, mire érdemes odafigyelnem? -
jaja1981
addikt
válasz
CsiguszMaxim #7804 üzenetére
Így van.
A csavarhúzós megoldás jó. -
Rive
veterán
válasz
CsiguszMaxim #7802 üzenetére
Van az a két tüske. Ha egyszer összeérinted őket, akkor a lap megpróbál elindulni. Ha már menet közben még egyszer összeérinted őket, akkor megpróbálja erről értesiteni az épp futó programot - ha épp a POST vagy a BIOS fut, akkor az erre kikapcsol: az oprendszereknél általában beállithatod, hogyan reagáljanak.
Ha hosszú időre összeérinted a két tüskét, akkor négy másodperc után a lap hardverből kikapcsol.
-
CsiguszMaxim
senior tag
Halihó! Egy másik topikban már kérdeztem hasonlót de kicsit átfgalmaztam és talán ide jobban illik. A konkrét problémám az hogy van most egy új konfig de ház vagyis bekapcsoló gomb nincs. Szeretném elindítani valahogy a gépet de úgy, hogy nehogy valamit tönkre tegyek mert annyit már én is tudok hogy sokmindennek nem használ ha összeérinted őket valami vezetővel. Van ugye az a két tüske amelyikre a bekapcsoló gomb kábeleit dugod, ezekkel kell valamit dolgoznzi (ajánlották itt a csavarhúzós összeérintés). Na most ezen felbuzdulva okosodnék is egy kicsit és érdekelne hogy tulajdonképpen egy alaplapi bekapcsolási metódus meg maga a pc bekapcsoló gomb hogyan is működik. Evediens dolgok ezek tudom sok mindenkinek de sajnos nekem nem. Nem tudom például magának a kapcsolónak a metódusát hogy folyamatos kapcsolatot biztosít e a két tüske között vagy csak egyszeri a zárás. Már lehet a kérdéseimben is van blödség ezért is megköszönném ha valaki pontosan érthető módon elmagyarázná ezt az egész folyamatot.
-
Johni5
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 96% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! MSI X370 R5 2600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 970 4GB Zalman Z9 Neo FSP 600W
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- APC UPS 950VA (BX950MI-GR)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest