Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tin

veterán

válasz Ixion77 #1539 üzenetére

Jó hát egyrészt a laptop és a miniPC rohadtul nem ugyanaz, másrészt az áruk sincs egymás közelében sem. A laptop minimum a duplája, valószínűleg te valami nagyon nagy akciót fogtál ki rá.

Vannak előnyök és hátrányok, nekem pl nem kell beépített kijelző a két monitor mellé, és nem kell még egy laptop az asztalra a céges mellé, így is alig férek el tőle. Ráadásul a laptop hangosabb, mint egy miniPC. Bár abban meg van (ha van) diszkrét VGA, tehát elvileg gamingre jobb.

Ha megengeded, kicsit kiírom magamból az elmúlt hetekben megértett dolgokat itt a MiniPC-s megoldásokat illetően, látva az irányokat és igényeket, és hogy a gyártók mivel próbálkoznak, plusz ezt a - számomra nevetséges - eGPU őrületet is. Egy gyártón (Minisforum) próbálom bemutatni, ők elég jók lefedik az összes igényt.

Alapgépek: (mindegyik 32 GB RAM + 1TD SSD-vel)
    1. Budget, de jó teljesítményű miniPC, budget megoldás 8745HS-el: UM870 Slim = 499€
    2. Prémium, Oculink-el bővíthető, előző generációs top 8945HS-el: UM890 Pro = 739€
    2. b Ezen a szinten van szintén Oculink-el a GMKTec K8+ (8845HS): 540€
    3. Csúcsgép HX 370-el, nincs Oculink: AI370 = 1149€
    4. Gaming laptop (8845HS + RTX4060) márkás: ~1500€
    5. Gaming minitorony (16 magos 7940HX + RTX4060): 790S7 = 1029€

Külső VGA megoldások:
    1. Oculink eGPU dokkoló kártya és táp nélkül: DEG1 = 90€
    1.b ehhez + PC tápegység + egy diszkrét VGA, kinek amilyen kell, de a túl erős felesleges, mert az Oculink csak PCIe x4-et tud: árban minimum +500€
    2. Külső Radeon 7600M XT laptop VGA hűtéssel és töltővel, Oculink csatlakozóval: MGA1 = 619€

Az alapgépek teljesítménye a sorszám alapján nő. Az 1 és 2 közötti különbség elhanyagolható, a 3-as hoz +15%-ot CPU-ban és +25%-ot VGA-ban, a 4-esnél VGA-ban van egy ugrás, az 5-ös pedig a legerősebb mindkét fronton.

Oculinkes bővítéssel egy gyengébb alapgépből is erősebb diszkrét VGA-s változat varázsolható, csak akkor ugye a VGA külön van, vagy pedig ilyen zsebben hordható külső VGA-val, de az meg gyengébb. A diszkrét VGA-s gépek (akár laptop, akár minitorony, akár külső eGPU), jóval hangosabbak az iGPU-nál. Állandó játékra én mindenképpen a minitornyot venném, az lehet a leghalkabb.

És akkor nézzük, miből mit lehet kihozni. Egyértelmű, hogy a 8745HS is bőven elég teljesítmény, tök jól lehet játszani vele egyszerűbb játékokat, az AAA-s címekhez viszont már a HX 370 sem elég, és az kétszer annyiba is kerül (a HX370 ennyi pénzért teljesen értelmetlen). Én itt alapgépnek egyértelműen az 500-600€-s szintet lőném be egy Oculink-es csatlakozóval, ami bővíthető ha kell, és akkor külső VGA-val +500-600€-ért van egy gamer laptop szintű miniPC, kicsit a gamer laptop ára alatt. Ha viszont állandó játék kell, akkor inkább az 1000€ körüli minitorony megoldás, ami jóval olcsóbb egy gamer laptopnál, mégis többet tud nála. És valószínűleg a leghalkabb gamer konfig.

Látszik, hogy a rendes grafikához át kell lépni az 1000€-s határt, és még az is csak egy gamer laptop szintje lesz, nem ez igazi gamer PC. A laptop ad egy plusz kijelzőt, de hangosabb, így a minitorony megoldás lehet a jó.

És most mondom a legviccesebbet: ugyanennyiből (1000€) kihozható egy 500€-s alap miniPC, ami mindenre jó, iGPU-val még egyszerűbb játékokra is, és mellé egy 500€-s Xbox, ami takonyra veri az összes megoldást teljesítményben, ha játékról van szó. Igen tudom, de sok játék használható billentyűzettel és egérrel, ahol meg az Xbox kevés, ott a gamer laptop is az lenne.

Ezért nem értem ezt az eGPU őrületet.

Új hozzászólás Aktív témák