Új hozzászólás Aktív témák

• Cickánykoma

tag

Sziasztok!

Egy CFI A7879-es házzal vagyok én is a mini-ITX klub tagja 2014 vége óta. Teljesen elégedett vagyok a konfiggal, viszont most egy olyan bővítési helyzetbe futottam bele, aminek több limitáló tényezője van a ház miatt. Több szem többet lát, hátha valaki tud tippet adni, merre induljak tovább. Vázolom a helyzetet:

- Jelenleg a házban van egy Sapphire HD6450 1 GB*GDDR3 kártya. A kárty low-profile és van 1*HDMI, 1*DVI, és 1*D-Sub kimenete.

- Eddig dual monitoron használtam a konfigot, két Benq 24"-os monitorral, 1920x1080-ban. A két Benq különböző modell a modernebben van HDMI, DVI, D-sub, a régebbin csak DVI és D-sub.

Most a VGA-ból a HDMI-vel megy ki az újabb Benq-re a kép, a DVI VGA kimenetből meg a régebbire.

- Szereztem a héten használtan egy NEC EA221WMe 22"-os monitort, ami 1680x1050-et tud. A monitort pivot módban használom, egy DVI és D-sub csatlakozója van.

Az alábbi problémákat tapasztaltam eddig, amire megoldást keresek:

- Az AMD kártyán már csak a D-sub kimenet volt üres, de arra kötve nem talál jelet a NEC monitor. A Windows képernyőkezelőjében bár látszik a 3. monitor, de szürke, inaktív, nem lehet állítani rajta semmit.

- Kipróbáltam azt, hogy DVI-al az alaplapi Intel HD VGA-ra kötöttem a NEC monitort. Ebben az esetben megy szépen a 3 kiterjesztett asztal, viszont a munkámhoz időnként használt Sony Vegas, Photoshop és After Effects hibaüzenetekkel elszállnak, mondván, hogy nem támogatják a GPU-t. Magyarán a 3. monitor alaplapra kötésével valamiért az Intel HD lesz a domináns GPU az AMD helyett és csak az Intelt érzékelve eldobják magukat. Nem bírtam rájönni eddig, hogy lehet az AMD kártyát visszacserélni, hogy lássák a GPU gyorsításnál, mint választható opciót, mintha ez eltűnne passzívba, hiába megy róla 2 monitor, az egyetlen Intelre kötött 3. monitort valamiért felülírja.

Az Eyefinity topikban a videókártyacserét ajánlották, de konkrét tipust vagy tippet már nem kaptam sajnos.

Rászánnám magamat a videókartya cserére, viszont a CFI ház miatt az alábbi limitáló tényezők vannak:

- csak olyan kártya lehet, amin van legalább 1 Displayport (a másik kettő kimenet kapcsán a HDMI és DVI aránya mindegy, csak legyen mindhárom kimenet digitális. A D-sub nem műkőképes)
    - a CFI ház miatt csak egyslotos lehet kártya (ma direkt leteszteltem a másik gépemből kivett a kétslotos GTX750-el, és valóban nem fér be - még a fémpanelt is leszereltem, de a dual DVI-ok dobozta akadályt képez a ház oldallapjának)
    - nem lehet nagy energiaigényű, mert biztosan nem bírja a 200-as táp, tehát csak olyan jöhet szóba, ami a PCI-Expressből működik

Amit eddig kidobott a Gugli AMD-nél pl. ott vagy évek óta nem forgalmazzák (pl Gigabyte HD 5450 GV-R545D2-512D - ez pont egyslotos pedig) vagy kétslotos elosztásban kapható most is, mint a HD Sapphire 6450 Flex. Az Nvidia kapcsán először Quadro-kat néztem, de azt az infót találtam, hogy az FX szériások nem tudnak meghajtani egyidőben három kijelzőt, hiába van akár 3 dig. csatlakozójuk, ez csak NVS sorozattól élő feature - ezek a modellek meg csillagászati árban keringenek még használt PC-s boltokban is....

Esetleg van-e még olyan egyslotos HTPC / alsókategóriás VGA, ami megfelelne ezen követelményeknek?
    Vagy hogy lehetne egy kétslotos kártyát sufniban átalakítani hogy beférjen a házba? :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés