Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joshi
titán
Az Orca Slicer 2.0-ban már van új varrat megoldás, szeleteld le ezzel a progival és nyomtasd ki. Mindenképpen lassan nyomtasd (~80-100mm/s). Illetve sehol nem írtál nyomtatási paramétereket, lehet hogy azok sem jók (pl hőmérséklet, sebesség, kitöltés fajtája és mértéke stb). A konkrét modell részét is linkelhetnéd, és hogy milyen pozícióba nyomtatod.
[ Szerkesztve ]
-
tDr1v3r
veterán
Milyen vastag wall van megadva? Infill mennyire sűrű? Nekem olyan mintha nem lenne alatta elég anyag amire tudna tapadni a legfelső réteg.
Egyébként nekem is inkább az a gyanús hogy nem tud megfelelően folyni az anyag. Biztos nincs dugulás a fejben? Nekem az okozott ilyet, meg amikor rosszul volt feltekerve a filament a tekercsre aztán nem tudta megfelelően húzni be az extruder az ellenállás miatt.
[ Szerkesztve ]
disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Most már nagyon úgy tűnik, hogy belépek a klubba (Flashforge 5m/pro), egy (számomra fontos) kérdés foglalkoztat még: hova tegyem a nyomtatót a szülőknél? Jelenleg 4 lehetőség van. Első körben sima pla-val, később remélhetőleg más anyagokkal is próbálkoznék. Azt néztem, hogy az 5m pro-ban van valamilyen hatékonyságú szűrő. A cél: káros anyag és az emberek megfelelő szeparációja. Amiért kérdezek, hogy nincs gyakorlati tapasztalat és csak netes véleményekre tudtam eddig támaszkodni, ami alapján nem tudok dönteni. Ti melyik helyet választanátok a nyomtatónak?
1. Garázs, a bejárathoz közel. Pro: sík felület, nyáron nem dögmeleg, télen nem jéghideg, a zaj nem zavar senkit. Kontra: elöfordul ott mászkálás, illetve a környéken vannak tartós elelmiszerek (befőtt, krumpli, hagyma, szokásos "garázsban tárolt" cuccok).
2. Garázs másik vége. Pro: szabadba nyíló ajtó mellett, mozgolódás ritka. Kontra: még ki kell találnom hogyan tudom fixen, sík alapra helyezni a nyomtatót. Jelenleg salgó polc van, de ahogy néztem videókat, nem biztos, hogy nem mozogna a nyomtatóval együtt.
3. Nem használt szoba. Pro: nem használják, nincs mászkálás, van 2 tetőablak, fix, sík felület, és azt hiszen netkábel is van. Kontra: a mellette levő 2 szobából az egyik napi használatban van, a másik is gyakori.
4. Padlás. Pro: szinte nem használják, fix sík felület lehet később. Kontra: szellőzés 0, ablak nincs.
+1: kerti tároló "ház". Pro: fix sík felület kialakítható, mindentől távol van, ritka mászkálás. Kontra: nem szigetelt, nyáron 40fok, télen mínusz.
Kényelem és pro szempontból az 1-es mellett döntenék, de a körülötte tárolt élelmiszer egyelőre elriaszt.Ti hogy választanátok?
-
tDr1v3r
veterán
válasz mézespálinka #45705 üzenetére
Szobában legyen sztem. Nekem is úgy van, a nyomtatóm nyitott bedslinger (Ender 3 V3SE) és alig hallatszik ki. A tiéd meg ugye enclosed.
disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3
-
FNG
kezdő
Az előzőleg linkelt modellből a Stabilizer-joined-left.stl rész az ami a képen van. PLA 200 fokon nyomtatva, 15% gyroid infill, 3 fal, nyomtatási sebesség 60mm/s. Nem a varratnál van a hiba, ha a varrat a modell élére van téve, akkor is az oldala lesz lyukas.
tDrQv3r: nincs dugulás, kinyomtattam egy másik részt, az tökéletes lett. Valószínűleg a modell lesz rossz.
-
tDr1v3r
veterán
válasz mézespálinka #45708 üzenetére
Nem tudom, én csak PLA-zok, annál semmi ilyen nincs - bár lehet hogy valamikor megpróbálom majd a PETG-t is, vettem két tekerccsel, de elvileg az is relatíve mentes a káros gázoktól, max kis szaga lehet amit pikk-pakk ki lehet szellőztetni.
Igazából van a gépeden enclosure, ezért szerintem nem para az annyira, ami keletkezik az bent marad, ami távozik azt megfogja a szűrő. Zajt is csökkent szóval az hogy szobában van sem fogja zavarni a mellette lévőben tartózkodókat.
Milyen anyagokat szeretnél használni? Nekem volt itt korábban egy beszélgetésem, az alapján nem annyira szükséges mindennapi dolgokhoz az ASA/ABS.
-
mézespálinka
senior tag
válasz tDr1v3r #45709 üzenetére
Első körben sima PLA, később ABS(lehet hogy lesz egy homeprojekt amihez ) és tuti kipróbálom a Glow/silk filamentet és jó eséllyel a jövőben a PETG/CARBON-t.
De ha tudom előre hogy neccesebb (kibocsájtás szempontjából) az anyag, arra a nyomtatásra át is tudom költöztetni. -
-
-
Scallion
senior tag
Várj, erre gondolunk mint mélyedés?
-
Scallion
senior tag
Mindenesetre pár vertexet adtam hozzá. próbáld ki én nem teszteltem.
-
ptesza
senior tag
-
Joshi
titán
válasz ptesza #45732 üzenetére
Fehéren nem nagyon látszanak a részletek, de ettől függetlenül jónak tűnik. Láthatod az én kék színemnél nagyon egyenetlenek az egymáson lévő rétegek. Jó biztosan a filament se mind1 hogy milyen, meg már elvileg jön a Sunlu szárító is. Habár eddig akármilyen anyaggal nyomtattam, nekem mindegyik ilyen volt. Pedig nem sokat nyomtattam a P1S-el. Lehet hogy átnézem a szíj feszességét stb.
[ Szerkesztve ]
-
Guba4
tag
Ha valakinek van tapasztalata ezekkel a márkákkal, kérem segítsen, a Filanora Filatech vagy az Esun PA12-es filamentet érdemes rendelni?
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
Probaljatok ki infill nelkul. Szerintem azert van ez, mert azon a szakaszon, ahogy csokken a keresztmetszet, szerencsetlenul alakul az infil es a falak elrendezese, ez latszik meg a felszinten eltero merteku melyedeskent.
-
Reggie0
félisten
Nem latszodna, mert a hibat nem az okozza, hogy rosszul szeletel, hanem az, hogy nyomtataskor a falakat tolja az infil attol fuggoen, hogy az hol milyen suru. Ahol hirtelen valtozas van, ott atuthet az infil mintaja.
Mar az is megvaltoztatja a format, ha az infil es a falak nyomtatasi sorrendjet megvaltoztatod.
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
Pedig ez az anomália többnyire nedves fila miatt szokott lenni.
Nekem arachne-val és conditional scarf-al és adaptive layerheight-tal ilyen lett:
(jelen esetben igazából az arachne lehet releváns. Illetve az első képen a csűrők csatlakozásánál van a seam, az szerintem a scraf miatt olyan, amilyen.)u.i.: Bambu Basic PLA
[ Szerkesztve ]
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Scallion
senior tag
Most már mindent leellenőriztem, tényleg pöttyös a sima teszt modellem is, így revideálom az álláspontomat. A filament lesz a hibás. A model jó bár alacsony a felbontása. Ptesza-nak van igaza.
-
tDr1v3r
veterán
válasz mézespálinka #45710 üzenetére
Ahogy utánaolvastam most a gépnek van benne aktív levegőszűrés, szerintem nem para így ha szobában marad mindig, akkor is ha neccesebb dolgot nyomtatsz. De ezt majd meglátod ha eljusz odáig.
A munkahelyemen lehet lesz egy X1C, pont ABS/ASA-hoz: ott úgy tervezik hogy majd irodán belül fog menni a gép. Gondolom közel az ablakhoz lesz elhelyezve, ha végez a nyomtatással kiveszik a nyomtatott darabot aztán szellőztetnek egyet. Szerintem ez neked is járható út lenne.
-
Emunem
senior tag
Csak próba képpen, nem próbálod meg, mint a bambu is csinálja, hogy 220 fokon nyomtatsz egyet. Lehet emiatt lesz pöttyös, mert nem melegíti meg annyira, hogy adott beállításnál annyit nyomjon ki, mint az extruder szeretne... Csak egy vélemény, sokat nem veszítesz vele.
"... hát persze ..."
-
frescho
addikt
válasz tDr1v3r #45741 üzenetére
Nem tartom jó ötletnek. Az tuti, hogy én nem szeretnék egyik gép mellett sem dolgozni.
A műhelyben van a gép és hiába zárt így is érzem a szagát, ha ABS-t nyomtatok. Mivel egyik gép sem teljesen zárt és a szűrők hatásfoka sem 100%, ezért mindenképpen ki fog jutni a légtérbe a szennyező anyag. Elég hosszan kell szellőztetni, hogy eltűnjön a légtérből ami télen és nyáron annyira nem vicces. Tavasszal, ősszel persze lehet nyitott ablak mellett dolgozni.
https://frescho.hu
-
azbest
félisten
az extruder fogaskerekek apró egyenetlenségeitől lehetnek apró igadozások a layerekben [link] vagy egyenetlen filament vastagság.
A blobok esetleg attól, hogy valamiért megáll kicsit a mozgás, állapotmentés vagy túl részletesre beállított szeletelőtől, adatátviteli akadástól.[ Szerkesztve ]
-
spider23
aktív tag
Kis segítség kellene. Lakókocsiban van egy térelválasztó ami egy plafonon lévő sínben csúszik függesztve. 2 műanyag csúszka görgővel ami a bútorlapra van rögzítve. Sajnos ez a gyári műanyag eltört mind a kettő mert út közben nem volt lerögzítve. Sikerült fusion 360 ban lemásolni és ugyan olyan lett. Kinyomtattam petg ből és felszereltem. Tökéletesen működött ahogy kell. Viszont a hétvégén az első út után hazafelé nem bírta az úton a rázkódást és letört mind a kettő. Gondolom ehhez gyenge a petg? Milyen anyagból kellene ilyet nyomtatni hogy úgy bírja ahogy a gyári és a sovol sv06 plus om is tudja nyomtatni?
-
ParadoxH
tag
válasz spider23 #45745 üzenetére
Esetleg tudnál valami képeket is mutatni a tárgyról? Én 0-ik lépésben afelől közelíteném meg a problémát, hogy szerkezetileg megfelelő-e tervezése / kialakítása az adott modellnek és elbírja-e a terhelést filament típustól függetlenül. Ha ez teljesül akkor azt kell figyelembe venni, hogy milyen környezeti hatásoknak lesz kitéve a munkadarab. Innentől lehet filament típust választani és a beállításokon esetleg finomhangolni.
[ Szerkesztve ]
|| Letölthető, nyomtatható 3D modelljeim: http://shorturl.at/XhGxw
-
ParadoxH
tag
válasz spider23 #45747 üzenetére
Pár észrevétel:
1. Ahol az utángyártott eltört én oda a helyedben tennék egy radiusos ívet mivel a sarok neked egy töréspontként funkcionál a modellen terhelésnél.
2. Az a kitüremkedés amit bekarikáztam nem véletlenül van az eredetin. Az merevíti a tárgyat és növeli a mechanikai ellenállását.3. Nem tudom mi az az vastagság amit a modell környezete elbír - törekedni kell arra, hogy annyira vastag legyen amennyire a funkcionalitásában nem zavar be mivel a fröccsöntött műanyag szakítószilárdsága mindig erősebb mint az azonos fdm nyomtatott anyagé.
Vastagabb dűzni alkalmazása sem elvetendő ha maradsz a hagyományos filamenteknél(minél nagyobb a dűzni viszonylag annál szilárdabb a nyomtatott tárgy).
Van aki például a pla-t hőkezeli - valamennyit javít a törésteszteknél.Nem írtad, hogy be van-e dobozolva a nyomtatód és milyen filamentek vannak kéznél? abs, carbon fibre pla vagy más módosított pla? A PC és a nylon lenne az ideális szerintem, de ez gondolom nálad kiesik.
[ Szerkesztve ]
|| Letölthető, nyomtatható 3D modelljeim: http://shorturl.at/XhGxw
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Projektor topic
- Call of Duty: Black Ops 6
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- VEB Robotron Optima Daro 20 mechanikus írógép (A3-as papírt is kezel)
- i5 ös HP ProDesk 400 G2 MT/i5-4590S/8 gb/256gb SSD
- Eladó Új Magyar Lexikon 1-6 és 1962-1980 kiegészítő kötet (az ár az egészre egyben értendő)
- KEZDŐ i7 ASUS ROG GAMER PC - i7-7700 + RX570 + 16GB + 256GB+1TB -
- Lenovo M93P Tiny Micro - Mini PC - Core i5 4570T/8GB ram/256GB SSD - több db
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest