Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
bb.bocs
őstag
válasz 2thletme2day #41600 üzenetére
értem. a kezdö vastagság 0.2re van rakva. azzal játszottam hogy a sebességet növelem 15mm/secre, akkor egész jó lett. majd ráküldtem egy másik fájlt, ott pedig szintén gűrni kezdte.. nemtudom kell venni acetont ,az ablaklemosó vagy nem jött be, vagy nem tudom mit bénázok. napjaim mennek rá itt is, pedig csak egy dolgot kéne tudni.. szintezni és nem.. valami megint nem legyen ennek ellenére papírlap vastagság? vagy ez mitől függ.. milyen adatot adjak meg köszönöm a segítséget. egyszerűen, egy egyszerű dolog, és nem akar működni..hol igen,hol nem ui: prusa slicerben nincsen olyan mint curában, hogy a lap köré csinál egy rohadt nagy csíkot hogy letapad e meg iylesmi? mert nem lettem okosabb. kicsit sajnálom hogy curába nem tudom hogyan kell betenni a gépet. néztem ezt a videót, itt is valamiért 0.3assal csinálják.[link]
[ Szerkesztve ]
-
2thletme2day
őstag
válasz bb.bocs #41601 üzenetére
Érdekes.. Ezt eddig még sehol nem láttam. Mindenki fénymasolópapírhoz állítgatja a bedet szerintem de lehet, hogy a craftbot ebben más mint a többi gép. Amikor szintezel, nem lehet, hogy valamennyi filament van a nózin és amiatt nem jó a távolság?
Tudnál közelebbi képet készíteni az első rétegről?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Én is szívtam vele eleget anno, igaz más nyomató, de sok videóban 0,2-es hézag mérőt használtak, vagy névjegykártyát. Mondanom se kell soha nem lett jó. A4 papír, karcolja a papírt picit. Nagyjából ekkor lett jó.
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
daninet
veterán
válasz Silent77 #41603 üzenetére
A 0.2 szintező az ugy működik, hogy beszintezed 0.2-vel utána a szeletelőben az egészre egy -0.2mm z offsetet kell állítani. Ez így a teljes nullára szintezés. Papírral ugye azt feltételezed, hogy az a nulla amikor a papírt húzza
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
JulianSinulf
senior tag
A PrusaSlicer is tud mindent, amit a cura. Először nekem is idegen volt egy kicsit, de ma már inkább a cura az idegen.
Először be kellene lőni a szintet. A4-es nyomtatópapír és ahogy írták, éppen karcolja. Ha húzod a lapot a nozzle alatt, akkor minimális ellenállása legyen. Remélem ehhez a szintező opciót futtatod a gépen. A videóban névjegykártyát említ, ami egy kicsivel lehetne vastagabb, mint a nyomtatópapír (kartonpapír?), bár ahogy hajlik, kérdéses.
A Slicer-ben pedig nem szabad Z offset-et állítani. Ha jól van beszintezve, akkor jónak kell lennie.
Ja igen, ami ilyenkor még ki szokott maradni, hogy meleg ágynál kell ezt csinálni. Ha hideg ágynál csinálod, akkor felmelegítés után már nem lesz meg a kb. 0,2. Lehet, hogy ezért csinálja kicsit vastagabb papírral.Szeletelésnél érdemes megnézni a beállításokat. Az első pár rétegen nem mindig szokott menni a tárgyhűtő a jobb tapadás miatt. Lehet, hogy nem árt bekapcsolni hamarabb.
Az első réteg magasságát sem árt ellenőrizni a szeletelőben.
0,4-es nozzle-val inkább a 0,2 rétegmagasság a jó. De van, amikor a netről letöltött profil 0,3-ra állítja. Vissza kell állítani.
Sebesség terén a 15 nem tudom, hogy mennyire jó. Vagy, hogy eleve milyen alacsonyról állítottad át.
A Prusa 50-nel nyomtatja. Az Anycubic-ot is 50-re állítottam és működik. A Bambu is 50-nel nyomtatja az első réteget.Érdemes nyomtatni egy hőtornyot is. Lehet, hogy túl meleg a filament és azért olyan ronda. Meg még lassan is megy a fej.
Ha nagyon nem megy, akkor lehet, hogy érdemesebb egy automata szintezős (ABL) nyomtatót beszerezni.
-
bb.bocs
őstag
válasz JulianSinulf #41605 üzenetére
Koszi. Automatan melegiti a lapot. Igazabol nem valtanek most valtottam ender 3 rol cb+ra , kizarva a hibalehetosegek 90%-at .
-
F.E.K..
senior tag
válasz JulianSinulf #41566 üzenetére
"Nem mindegy, hogy kinek mi a hobbija. Van, akinek maga a nyomtató a hobbija. Neki teljesen jó egy Ender 3.
Másnak azért kell egy nyomtató, hogy a hobbijának élhessen. Nekik egy megbízható, működőképes nyomtató kell, mert ez csak egy "szerszám" lesz a sok közül.
A hobbik mindig is drágák voltak.
Ha megnézed a kéréseket, akkor mostanában inkább olyanok, hogy ne kelljen nyomtatót szerelni, tuningolni, mert nem az a célja."Így az elejéről végigolvasva a topikot (is), bólogatok...
A "hőskorban" tulajdonképpen muszáj volt magadnak építeni, mert nem igen volt más. A sok-sok gyerek betegséggel együtt is nagy élmény volt aki szeret bütykölni, épültek kit-ek és saját tervezésű gépek is egyeseknél.
Azért az, amikor egy dolgot TE raksz össze, más élmény mint amikor csak bekapcsolod és működik. Arról nem is szólva, hogy mennyivel több tudást lehet eközben szerezni. Igen, a "szívás" része is benne van, de éppen ez a lényeg egy bütykölős hobbi esetében szerintem.
A minőség meg.. nos, az otthoni irodai asztalon lévő öreg és pici kis nyomtatóm jobb minőséget produkál mint az "hőskori" legjobbak, gyakorlatilag szerelés nélkül (természetesen egy mai géppel sem sebesség, sem minőség tekintetében nem veheti fel a versenyt, de egy olyan kezdő hobbistának mint én, aki nem szerelni hanem nyomtatni szeretne, bőven tökéletes).
Ettől még én is sokat tanultam a fórumokat olvasgatva, mert bár nem akarom szerelni, az alapvető hibákkal azért nem árt tisztában lenni - lásd első itteni kérdésemet, ahol meg tudtátok erősíteni a gyanúm, hogy a melegtől bizony bezömül a szál, és ez okozza a hibát.
Tanulni sose késő és sose árt.Aki üzleti okokból vásárolj főleg, ott a készülék ára csak egy befektetés, aki pedig csak hobbiból.. nos, ott a gazdasági rész kevésbé fontos (mármint a hobbi, legyen bármi is, erősen "luxus" kiadás. Ott az észszerűség nem feltétlenül mérvadó - de hát ezért hobbi a hobbi
A kezdeti sikereken felbuzdulva nekem is át-át fut a fejemen egy Bambu Lab P1P beszerzése ... (Pedig a jelenlegi kis nyomtató tökéletes számomra, ismerkedni bőven jó, bár a sebessége miatt türelem az nem árt hozzá. De árában megéri a sebessége, nomeg nem kell mellette álldogálni amíg végez, sd-ről szépen dolgozik önállóan).
Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!
-
rokapet
tag
prusa slicerben nincsen olyan mint curában, hogy a lap köré csinál egy rohadt nagy csíkot hogy letapad e meg iylesmi?
Print Settings -> Skirt & Brim -> Skirt
Ha ilyesmire gondolsz... Nem annyira azért, hogy letapad-e (bár ennek az ellenőrzésére is jó), hanem hogy épüljön fel rendesen a nyomás a nozzle-ban, meg pucolódjon ki ha valami van benne, mielőtt elkezdi a tulajdonképpeni tárgyat nyomtatni.
-
tibitron
tag
Tegnapi feheresedes margojara. Miutan attoroltem mosas utan rogton szebb lett. Valszeg tiszta vizben is megeri atmosni meg egyszer szaritas elott. Csak ezt eddig nem lattam videokban, siman tettek be a mosobol az uv ba. Lehet ha mar nem tiszta a viz akkor erdemes?
Masik teszt. Hatara fektetve nyomtatam ki es az lett a vege, hogy nem lett arca meg melllasa dolve jo lett.
Tores tesztet is csinaltam a rosszon, viszonylag konnyen letortek a vegtagjai vizes gyantanal. Persze alapbol nem feszegetjuk, tehat nem akkora gond[ Szerkesztve ]
-
rokapet
tag
válasz daninet #41610 üzenetére
Intro line? Az nekem is volt, de a skirt jobban bejött helyette. Nem mindig ugyanoda került a lapon, és mivel a skirt szélessége (loops) és rétegszáma is beállítható, a végén felszedni is sokkal egyszerűbb...
Azért nem erre gondoltam, mert a start gcode nem függ a slicer-től.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz rokapet #41612 üzenetére
PEI lap valóban nem szereti, ha ugyan oda kerül folyton valami. Kering pár fotó a neten amit most nem találtam hogyan néz ki egy PEI lap amire 200x ugyan oda húznak egy csíkot.
Nekem volcano hotendem van ami az első felmelegedésnél kicsit hajlandó folyni pedig már több retractot raktam bele amint eléri a hőmérsékletet. De még 2 centit visszahúzva is jön belőle cucc.
Ez a kis cucc ami kifolyt belőle valahogy folyton odaragadt a skirt elejére és kiállt belőle aztán a tárgyhűtő vagy valami ami közel került hozzá az első rétegnél végig piszkálta, beleakadt.
Szóval abbahagytam a skirt-öt. Ami nagyon bejött, egy 2 centi átmérőjű spirált rajzolok az asztal egyik sarkába nyomtatás előtt és hirtelen felemelem a nózit a közepén. Gyönyörűen leszed mindent ami bármelyik oldalára ragadt akármilyen szutykos. Az asztal pedig 350x350 nálam ugyhogy mindig lesz egy sarok ahova ez elfér.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Reggie0
félisten
válasz tibitron #41597 üzenetére
Igen, es a visszahuzas utani piheno idohoz is nyugodtan tegyel egy masodpercet.
En az emelest is 60-ra allitom, 80 az mar szerintem gyors. Az olvastam, hogy vagy 60 es alatta celszeru tartani vagy 180 es folotte, mert az egyik lassan lehuzza, a masik hirtelen letepi(de ekkor nagyobb az eselye, hogy a talcarol is leesik). A ketto kozott a FEP folia nem szereti, gyorsabban oregszik.
[ Szerkesztve ]
-
bb.bocs
őstag
válasz 2thletme2day #41602 üzenetére
-
tibitron
tag
-
JulianSinulf
senior tag
válasz rokapet #41608 üzenetére
Ne keverjük a dolgokat, amiket amúgy nagyon könnyű keverni.
Van a "perem" (orca így írja magyarul) ami közvetlen a tárgy mellett van. Be lehet állítani a szélességét és, hogy milyen közel kerüljön a tárgyhoz. Ennek pont az a célja, hogy segítse a tapadást.
Ha az első rétegben van éles ív, akkor ott hajlamos lehet a vetemedésre és felhajlásra. Ilyenkor célszerű ezt az opciót bekapcsolni.
Meg akkor is, ha a tárgy alapja kicsi, de a tárgy magas. -
bb.bocs
őstag
Sikerült vékonyabb lappal egész jól beállítani. viszont másik nyomtatást elkezdek, már taknyol,húzza minden baja van . úgylátom a sebességgel kell játszani + nem tudom a program vissza álílt e valami értéket mindig ami elcseszheti . (?) [kép]
-
-
Guba4
tag
Hol találom a Curában azt a beállítást hogy rétegenként mindig máshol kezdje a nyomtatást, elkerülve ezzel hogy függőleges csík keletkezzen a tárgyon?
-
Reggie0
félisten
válasz tibitron #41622 üzenetére
Kezdetnek jo, aztan majd kiderul, hogy mennyire volt eleg
Lehet kevesebb ido, foleg ha desztilalt vizzel mosol. A lenyeg, hogy vizcseppek vagy fenyben lathato nedves reszek ne legyenek. Valamennyit fut az UV-s vilagito is, az leszaritja a vegen. En olyan 6-8 orat szoktam varni. Erdemes tobb edenyben mosni, hogy a vegso mosasban mar keves szennyezoanyag lenyen leoldva, ugy meg kevesebb folt marad.
-
bb.bocs
őstag
válasz JulianSinulf #41625 üzenetére
hmm de jó
#41626 AiRLAC:
mihez képest?
#41627 consono :
nem szálaz, mármint ott egy egy darabot köpött.. de a nyomtatott cuccon nem csinálta( pl maci)
viszont vicces.. beraktam abst, szinte majdnem egyből tapadt, és jól nyomtatta.. szinte csak aztán elkezdett feljönni a széle. van még mit tanulni -
rokapet
tag
válasz JulianSinulf #41623 üzenetére
Tisztában vagyok a skirt és a brim közötti különbséggel, csak nem volt egyértelmű, hogy bb.bocs mire gondolt. Ezért volt a kérdés a kommentem végén.
-
rokapet
tag
válasz bb.bocs #41624 üzenetére
Nincs az asztalban valamekkora görbület? Nem látszik teljesen jól fotón, de mintha nem lenne ugyanolyan a teszt nyomtatás a sarkokban és középen. Vonalzót az ágyra, és meglátod hogy mindenhol felfekszik-e, vagy valamennyire domború/homorú.
Amúgy meg ha PETG, az szálaz. Ahogy consono írta, a retract hosszával és sebességével lehet játszani.
[ Szerkesztve ]
-
asdddsa
tag
Sziasztok!
Van valaki aki próbált már hobbi lézergravírozóval szénszálas lemezt vágni? Iparival láttam hogy tudnak, de hobbi géppel csak gravírozásra találtam inkább példákat. Bocsi hogy off de talán itt kapok választ. -
dippe
tag
JulianSinulf, sorry a késésért, íme az asztal síkolásos leírásom képekkel.
A régi ender3-on végeztem a kísérletet, leginkább egy proof of concept volt a tökéletesség igénye nélkül.
https://dippehobby.blogspot.com/p/3d-nyomtato-asztal-sikolasa-hazilag.html
Jöhetnek kommentek és javítom ha hülyeséget írtam valahol vagy ha nem érthető. -
dippe
tag
bocs, javítva a link:
https://dippehobby.blogspot.com/2023/07/3d-nyomtato-asztal-sikolasa-hazilag.html
Első blog bejegyzésem, nézzétek el nekem. Bármilyen javaslat, pl. más blog site használata, beállítás, formázás, stb. jöhet. -
gyantaszuz
aktív tag
Pár napja én is beléptem a klubba egy Elegoo Neptune 3 Pro-val. Elég jó printeket csinál elsőre. Tegnap megejtettem egy e step kalibrálást (87 mm-t húzott be 100 helyett).
Viszont amit megfigyeltem, hogy a Z tengelyen lévő 6 görgőt nem tudom úgy beállítani, hogy az egyik ne lenne laza. Ettől függetlenül stabil a szerkezet. Kb nulla tapasztalatom van, kell ezzel foglalkozni?
Pár kép az üzembehelyezés után:
Benchyn van 1 kis hiba, de szerintem semmi komoly:
Ez pedig a gyári buddha:
Kicsit retkes sd kártya tartó külső része, ez már e step kalibrálás után (tudom, nem egy komplex modell):
-
rokapet
tag
válasz bb.bocs #41645 üzenetére
Csak arra nem válaszolsz, amit már többedjére kérdezek: Tárgyhűtés beállításai a slicer-ben?
Letapadás probléma esetén alapvetően a szintezés szokott probléma lenni (és/vagy a domború/homorú asztal, ami miatt a nozzle a kelleténél közelebb/távolabb van az asztaltól), de ez fentebb már ki lett vesézve. ABS esetében ehhez hozzájönnek a hőfokok (jó meleg asztal kell neki a nyomtatás teljes ideje alatt), illetve mivel kihűlés közben relative sokat zsugorodik (ettől tud felhajlani), ezért fontos, hogy nyomtatás közben mennyire van meleg bent a nyomtatótérben, illetve mennyire hűti a tárgyhűtő ventillátor.
-
bb.bocs
őstag
válasz rokapet #41646 üzenetére
nincsen tárgyhűtés.
asztal 110 fok volt absnél.viszont. ma petgt probáltam egy üveglapon kaptonnal. beszinteztem, méghozzá jóval távolabb mint egy papírlap. 250 fila, 80-as tárgyasztal 0 hűtés. Szó nélkül elsöre tapad. Két kérdésem lenne.
1. a régi fém lapon a kaptont ablaktisztitóval takarítottam le. lehet ez nem tett jót neki?
2. ha nem ez a gond, mit számit az hogy a kapton alatt üveg, vagy fém találtható?
köszönöm a válaszokat. -
fabula
őstag
válasz bb.bocs #41647 üzenetére
Az üveg sokkal egyenesebb, mint az alu lap alatta. Kapton szalag minek az üvegre?
Ha tiszta, akkor arra simán tapad a PLA 200-220 C fokon, a 50-60 fokos asztallal. Ennyi PETG-nek kellhet, bár nekem az is 70 fokon tapadt üveghez, annyira, hogy le sem akart jönni . PETG alá nem árt egy kis ragasztó, mert annyira ragaszkodhat az üveghez, hogy ki is tör belőle darabokat (velem előfordult).
A hotend 250 C fok is kicsit sok szerintem, a PETG-t általában 230-235 között jó nyomtatni, feljebb nem annyira, olvass utána. A 250 fok max speciális PETG-nek lehet jó, de enyin már ABS-t nyomtattam.
A PLA-nak kell a tárgyhűtés, méghozzá sok, de az első rétegnél ki kell kapcsolni, majd úgy beállítani a szeletelőt, hogy az 5. rétegnél érje el a tárgyhűtés a 100%-ot és utána így nyomtatni tovább. Nálam ez működik.
A PETG-t szintén hűtés nélkül kezdem el nyomtatni, és hasonlóan növelm a tárgyhűtést olyan 30-40%-ig.
Ahogyan már mások is írták, mindennek az alapja először is a jó szintezés, és azt én is mindenféle nyomtatón normál fénymásoló papírral csináltam húzósra és több körben (legalább 3) utánállítva.
Azt se felejtsd el, hogy minél nagyobb az alu asztallap, annál jobban görbül hő hatására (mert. pl. a fűtés sem egyenletes). Én általában 60 C fokra melegítve szoktam szintezni a papírral. Én a hotendet is felfűtöm 180 C fokra a szintezéshez, mert a meleg hatására minden tágul.[ Szerkesztve ]
-
bb.bocs
őstag
válasz fabula #41648 üzenetére
köszönöm. a petgt kitapasztalom majd.
akkor az üveglapnak lehet hozzá köze. hogy minek rá kapton? mert rajta volt gyárilag XD
it érdekes módon, névjegykártya vastagsgú papírral beszinteztem,hiszen a videó is azt mutatta (XD) és szó nélkül tapad. Már csak azért is megkellene fordítanom ,de szerintem ugyanúgy tapadna. melyik anyag lehet az amihez nem jó az üveglap?
A gép szintezésnél automatikusan felmelegít mindent, 3 pontra irányít, majd ezt azt hiszem kétszer még megcsinálja kb 5 órája nyomtat szépen, megálllás nélkül, úgy hogy még egy filament újrafűzésem is volt, mert a tekercsen összegubancolódott -
fabula
őstag
válasz bb.bocs #41649 üzenetére
Üvegre mindent lehet nyomtatni, mondjuk eddig a nejlont még nem próbáltam, de PLA-t, PETG-t, ABS-t és ASA-t igen és működött.
Én PETG alá szoktam kenni egy vékony Nebuló lila ragasztóstiftet, hogy könnyebb legyen leszedni és ne törje ki az üveget, a többi tapad rá és hidegen levehetők.
Amúgy szerintem a legjobb az acéllemez alapú mágneses texturált vagy sima PEI lap, pl. a Voronokhoz is azt használják jellemzően. A P1P-hez azt használom mindenhez és bevált. Régebben is ilyet használtam az ezt megelőző nyomtatómon, szintén jó volt.
Nem tudom, hogy a te nyomtatódhoz van-e megfelelő méret, utána kellene nézni a nyomtató fórumjain.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Mous iPhone 16 Pro Max tok
- Raspberry Pi 4 Model B - 2GB RAM
- Dell Latitude 5580, 15,6" FHD, I5-7300U, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- HP ProBook 455 G5 , 15,6" FHD IPS,AMD A10-9620P, 16GB DDR4, 128GB SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- 6 gen i5 ös HP Prodesk 600-G2 MT
- VEB Robotron Optima Daro 20 mechanikus írógép (A3-as papírt is kezel)
- i5 ös HP ProDesk 400 G2 MT/i5-4590S/8 gb/256gb SSD
- Eladó Új Magyar Lexikon 1-6 és 1962-1980 kiegészítő kötet (az ár az egészre egyben értendő)
- KEZDŐ i7 ASUS ROG GAMER PC - i7-7700 + RX570 + 16GB + 256GB+1TB -
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs