Hirdetés

2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-05-17 09:07:26

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#31700) Ch4os


Ch4os
aktív tag

Sziasztok!

Előélet: Van itthon egy Synology DS213j és egy DS216+
Most ezt cserélném egy nagyobbra. Mind prociban, mind lemez tárhelyben ismét kifogytam.
Cél (ami már most is megvan, csak szűkösen és lassan):
- Család képek/video-k szinkronizálása mobilokról (és egyéb személyes, munka adatok doc, xls, ...) ezek szinkronja, tárolása és visszanézhetősége (mostani synology photo sokkal gyengébb, mint pl. a google photos) ja és több ember lógna rajta, értsd 4-5 ember képei, videói egyéb dolgai külön-külön.
- Okos otthon vezérlés homeassistant (most dockerből megy)
- bitwarden (most dockerből megy)
- plex (otthon filmnézés 4k - TV vagy gép decode-ol)
- kamera (1 v. 2 db) felvétel kezelés, tárolás, visszanézhetőség - később cél lenne egy rendszám és arcfelismerés, de az úgyis csak ötlet, kipróbálás és erősen a procin fog múlni.
- transmission (nem ez a fő cél)

Ami már úton van/terv:
- Topton NAS board N6005
- Fractal Design node 403
- 32GB RAM
- PSU ?
- 1 v. 2 db SSD 2-4TB ?
- 3x16,18TB RAID5 + 3db "maradék itthoni" HDD-k RAID1 vagy különállóként (backup-backupja lehet és egyéb nem fontos)
- Otthon: Internal 1G LAN vezetéken és WiFi 6 mash-ben, kifele 500/25MB
- UPS ?

HW Kérdések:
- SSD caching mennyire bonyolult beállítani? Mert nekem ez most új terület és lehet kellene a sok kép/video miatt. Kell ilyen kis procis gépbe a +7000MB/s-os gyors SSD? ki tudja ezt a tempót szolgálni egy ilyen proci, vagy elég egy "lassabb"? SSD-ből ekkor 2db kell és RAID1-be kell tenni? Vagy elég 1 és mögötte a HDD-k úgyis RAID-ben lesznek.
- Milyen tápot ajánlotok konkrét típussal ami kellően magas hatásfokkal dolgozik. Ahogy láttam a micro PSU-kat már verik a jobb tápok. De amúgy fogyasztásban max. 50W-tal számolok (proci+SSD+HDD).
- Milyen szünetmentest ajánlotok? - Évente legalább egyszer van egy 1mp-es áramszünet, ami miatt már volt HHD halál. (RAID miatt nem volt gond, de egy meghalt vinyó árából kijönne egy kis PSU) Nem kell, hogy órákig bírja. Ha 1percig nincs áram, akkor küldheti a jelet, hogy állj le. Lehet még egy ideig a DS216+ is rajta lenne.

SW kérdések:
- Milyen NAS OS-t ajánlotok? Szívesen le tudok mondani a Synology-ról így 10 év után. Kipróbálnék valami mást.
- Milyen photo manager-t ajánlotok? Családnak is váltani kell mobilon, csak Androidosok vannak. De jó lenne ha a Google Photos-hoz közeli lenne a UI eredménye. Synology photo nekem nem jött be. Fontos lenne, hogy full sync legyen tehát mindegy hogy a mobilon vagy a NAS-on, vagy weben csinálom pl. a törlést akkor mindenhol megtörténjen. (syno pl. nem ilyen volt)

Köszönöm előre is a válaszokat.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.