Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-=RelakS=-
veterán
ZyXEL-nél meg lehet-e azt oldani, hogy egy felhasználó által létrehozott könyvtáron belül látni lehessen a gyári Photo könyvtárat? Ehhez ugye mindenki hozzáfér, tehát jogosultság gond nem lehet elvileg
Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
Tonyk
veterán
válasz -=RelakS=- #11301 üzenetére
Megoldható. De ffp kell hozzá és némi linuxos ismeret.
ln -s <mit> <hova> lesz a kulcs ahhoz amit keresel (Szimbolikus linkelése egy adott fájlnak/mappának valahová a fájlrendszerben.)
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
válasz -=RelakS=- #11303 üzenetére
pedig kb 1.5 perc
Ha windows alatt használja anyukád, miért nem mappeled fel az adott megosztást egy meghajtónak?
Intéző alatt kattingatva vagy parancssorból a net use x: \\nas\photo paranccsal . Így az X meghajtó lesz a nas photo megsztása.
[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Ekkosh
tag
Sziasztok, A frissen beüzemelt Zyxel NSA320S és HTPC között eléggé akadozik a streamelés. Ha egy hosszabb mixet kezdek el játszani akkor kb 20 perc után már meg-megakad, van hogy 5-8mp-re. Olyan mint ha "sleep-be rakná" a HDD-ket, és amikor megakad akkor kezdi felpörgetni, és játsza tovább. Mi lehet a gond? Plusz info hogy a mediaszervert nem is üzemeltem be, hanem file browsinggal töltöm be a zenéket, ezt számít valamit? Előre is köszi.
-
Multibit
nagyúr
válasz Ekkosh #11306 üzenetére
Nekem ugyan nem ZyXelem van, de zene- és filmlejátszás nálam is működik. Milyen megosztást használsz? NFS-TCP a legkevésbé erőforrásigésnyes kombináció. A Samba egy kicsit többet emészt fel az erőforrásokból. Mivel az NSA320S hardverben nem túl erős, lehet, hogy számít ez is. A HTPC-n milyen oprendszer fut? Milyen router van a HTPC és a NAS között? Ugye nem wifi van a HTPC és a router között?
[ Szerkesztve ]
-
Ekkosh
tag
válasz Multibit #11307 üzenetére
Most nézem a konfigot és nem tudom kitalálni milyen megosztást használ. Az admin oldalon TCP/IP résznél van egy csomó minden, az NFS nem tudom micsoda. A HTPC-n Win 8.1, Foobarnal a legrosszabb a helyzet, de JRivernel sem megy rendesen. A router egy gyári virgin media supehub (angliában élek) és kábel van a NAS és a HTPC-n is. Köszi
-
kokosmith
tag
Sziasztok!
Miután sikerült hazavágni egy WD My Cloud NAS-t linux bütyköléssel, és most már csak a garanciában bízhatok, erősen gondolkozom, hogy egy kicsit komolyabb kütyüre beruháznék. Olvasgattam, hogy a Sinology-ról vannak itt a legmeggyőzőbb érvek, viszont a sok típus közül nem tudom melyik is lenne a legjobb.
Alapvetően gondolkozom 1 és 2 HDD helyesben is, gondolván arra, hogy ez egy hosszabb távú befektetés. Szeretném, ha különösebb bütykölés és garancia vesztés nélkül lehetne rá mindenféle okosságot tenni, mint pl. transmission, megfelelő DLNA kliens, auto kicsomagoló progi, és persze távoli elérés. Illetve miután a WD Cloud full csöndben volt, jó lenne ha az új is csöndesebb verzió lenne.
Tudnátok esetleg ajánlani 1 és 2 tároló helyes Sinology NAS-t? WD RED winyókat terveznék bele, azt is megköszönném, ha tudnátok erről nyilatkozni, hogy jó választás-e, nem-e zajos, stb. Nézegettem neten, de nem nagyon tudom eldönteni, hogy bizonyos verziók közti árkülönbség megéri-e nekem, szükségem van-e azokra az extrákra, amiket nyújtanak. Illetve jó lenne olyat választani, ami már többeknek bevált, és tökéletesen működik.
Köszönöm előre is!
-
őstag
válasz kokosmith #11309 üzenetére
DS213j, ez 60e Ft körül van. Kétlemezes, egymagos 1,2GHz-es proci, 512MB RAM. Átlagos otthoni használatra szerintem tökéletes. Ha kicsit több lóvéd van rá, akkor DS214. Ez is kétlemezes, de ebben már kétmagos proci van, ugyanúgy 512MB RAM. Ezt 80e Ft környékén mérik. Ha akarsz például titkosított meghajtót kezelni értelmes sebességgel, vagy szeretnéd a nagy sávszélességű netedet sok torrenttel jó gyorsan kihasználni, akkor ezen utóbbit javaslom.
Egylemezesből jelenleg a DS114-et tudom javasolni, 55 körül. Kb. olyan mint a DS213j, csak egylemezes. Meg itt van már a DS115j, ami egy elvileg olcsó, 2015-ös modell, csak itthon még nem láttam árlistában. De szerintem csak napok kérdése és lesz.
Tessék, itt egy összehasonlító táblázat.
Szerintem kifejezetten halkak a Synology NAS-ok, eléggé jól szabályozzák a ventilátort. Amiket leírtál funkciók, azokat pedig mind tudják, én használom is őket, meg még sok egyebet. Egyébként van dedikáltan Synology fórum is itt a Prohardveren.
Szerk.: Nem ismerem pontosan a WD MyCloud paramétereit, meg ahogy nézem abból is több modell van, szóval nem tudok nyilatkozni a kettő viszonylatában. Szoftveresen szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy a Synology jobb.
[ Szerkesztve ]
The Amiga, Born a Champion
-
kokosmith
tag
válasz Intelligencs #11310 üzenetére
Köszönöm, király összefoglaló. Azt még megtudod mondani, hogy teljesítményben ezekhez képest a WD alul vagy felül teljesít?
Ezt látom a WD-ről:
My Cloud uses a Mindspeed Comcerto 2000 (M86261G-12) dual-core ARM Cortex-A9 Communication Processor running at 650 MHz.
Ez a dupla magos 650 MHz-es CPU vajon erősebb mint a DS213j 1,2 GHz-e?
Illetve akkor erre a Sinology-ra garvesztés nélkül lehet progikat pakolni?
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz kokosmith #11311 üzenetére
Fogalmam sincs, hogy melyik processzor az erősebb, sajnos. Ha bizonytalan vagy, hogy neked elég-e a 213j, akkor dobj rá még egy 20-ast, és vedd a 214-est. Elvégre ezt nem 1-2 évre veszi az ember, nekem is az előző Dlink DNS-323-as 6 évig szolgált, és még akkor is ment, amikor eladtam, csak már nagyon fapadosnak éreztem meg lassúnak. (Jelenleg a DS213+ van itthon, ami kb. megfelel a 214-esnek. Mindenre elég bőséggel.)
Van egy ún. csomagkezelési központ, úgy kell ezt elképzelni, mint az Android Playt. Innen tudsz letölteni programokat. Alapesetben csak a gyáriakat, amiket a Syno készít vagy támogat, de be lehet állítani forráscímeket, és akkor máshonnan is tud letölteni. Megmutatom a saját NAS-omon, hogy is néz ez ki:
[ Szerkesztve ]
-
kokosmith
tag
válasz Intelligencs #11312 üzenetére
Értem. Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
-
őstag
válasz kokosmith #11313 üzenetére
Gyere át a Syno topikba, amit korábban linkeltem, és ott érdeklődj. Lehet, hogy van valaki, aki WD MyCloud-ról váltott, és van konkrét tapasztalata. DS213j tulajok mindenképpen vannak, szerintem ez az egyik legnépszerűbb modell az ára miatt.
-
littledon
tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó helyre teszem-e fel a kérdésemet, de nem tudom, hogy igazándiból, hol lenne a helye tehát nektek teszem fel...
Hol tudnék jóminőségű Nas adaptert beszerezni? Én ezt a Hitachi SimpleNet-et néztem ki de sehol sem találok a neten, szóval bármilyen alternatíva érdekel... Egy WD Element 3,5" külső HDD-val lenne használva.
Gondolkoztam olyanon is, hogy veszek használtan egy rendes NAS-t amin van USB bemenet és arra dugom rá, így a későbbiekben tudnám bővíteni adott esetben...
Szerintetek melyik megoldás lenne a jobb? Hol tudnék ilyen adaptert beszerezni? A NAS tartalmát egyébként okos tv is látja + tud róla filmet lejátszani stb ha arra a wifi hálózatra van csatlakoztatva, vagy ez, hogy működik?
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
"Whether you think you can or whether you think you can't, you are right!" - Henry Ford
-
Multibit
nagyúr
válasz Ekkosh #11308 üzenetére
Ha nem tudod mi az az NFS, akkor nem az van neked, hanem - valószínűleg - Samba megosztás. Mivel terheled még a NAS-t, miközben zenéket hallgatsz róla (le-, feltöltés, fájlmásolás LAN-on, stb.)? Mekkora sebességgel tudsz másolni PC és NAS között? Azt kéne kiderítened, hogy mi a szűk keresztmetszet nálad! Ez lehet a hálózat, a NAS, vagy valamilyen beállítási/driver probléma Windowsban.
-
Digital
addikt
Sziasztok!
Mostanában egyre többet töröm a fejem egy NAS vásárlásán.
A Synology DiskStation DS213j-t néztem ki, de az lemezzel cirka 90k lenne.
Mit szóltok ehhez a D-Link DNS-320LW-hez?
Amire használnám: Médialejátszó kiszolgálása (Popcorn A410, Blu-ray filmek lejátszása), esetleg iPad-en filmek nézése, torrentezés.
Mi a véleményetek róla?"barackot,imádom a húsos barackot" Emlékszel a lassú internetre? Csak nyolc kép fért bele egy éjszakába...
-
Digital
addikt
válasz Elemental #11318 üzenetére
Akkor ez a 325v2 gyorsabb is az általam kiválasztott Synology-nál?
Hardveresen erősebb, de ehhez még jön a szoftveres része!
Multibit:: Ezt figyelni kell a Synology-val is?[ Szerkesztve ]
"barackot,imádom a húsos barackot" Emlékszel a lassú internetre? Csak nyolc kép fért bele egy éjszakába...
-
biker
nagyúr
Szolgálati közlemény kedves Zsolt_72-nek, mivel nem tudok neki privátot írni, az Ő üzenetét meg nem saját fiókról küldte, hanem a gépházról, így oda hiába is írok privátot, gondolom...
1: nem hirdettem terméket, hanem annak a személynek ajánlottam fel, akit amúgy 31 éve ismerem, mert első osztálytól egy helyre jártunk. Nem is hirdetem a terméket sehol a lapcsaládon, sem más portálokon!
2: nincs kint a tiltás a topik jobb felső sarkában: A topikban tilos hirdetni, így ha tényleg hirdettem volna, akkor sem érzem jogosnak a figyelmeztetést!Ha gondolod, elküldöm az elsős osztályfényképet, hogy elhidd.
Bár ha kérdeztél volna, elmondom előre.Tudom, hogy ahogy hígul a létszám, egyre nehezebb követni, de igen, vannak olyanok, akikkel innen 12 éve beszélgetünk, és lehet máshogy állunk egymáshoz, mint egy vadidegen fórumozóval.
De biztos már nem divat előbb kérdezni, hanem egyből a retorzió, ha valakire csúnyán néző smileyt rakok, sárga lap, pedig őt nem is zavarta? Mint a saját háza kapujában parkoló embert mikor megbüntetik mert kapubejáróban parkolt.Köszönöm, leültem, egyes... (a szólás törölhető, ha valakit sért önérzetében...)
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
kabar
senior tag
válasz Intelligencs #11312 üzenetére
Ha 213+-od van akkor annak szerintem pont nem túl intelligens a ventilátor kezelése. (Alvó módban is megy, csak deep sleep módban nem, de az megy egy elméleti mód csak a 213+esetében, azaz sohasem éri el, csak akkor, ha mindent szolgáltatást kikapcsolsz) De amúgy jók a synology-k, de szerintem pont ennek a terméknek ez a funkciója egy....
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
kabar
senior tag
válasz Multibit #11320 üzenetére
A DS212J-nél ez nem volt gond, (BD ISO lejátszás+ BT is vagy 10szálon). Szerintem a 213J-nek végképpen nem lehet gond mert erősebb, és nagyobb a memória is. De az is lehet, hogy tévedek.
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
őstag
Nem teljesen értelek, több Synology eszközt is menedzselek, és mindegyiknél ugyanúgy néz ki a ventilátor kezelés. Ha nincs terhelés, minimum módban pörög a venti. A 213+-om ráadásul halkabb, mint a régebbi modellek, szóval tényleg nem értem, hogy pontosan mire gondolsz. Ráadásul gyakran a NAS mellett alszom a nappaliban, pedig én allergiás vagyok a legkisebb zajra is, de e mellett simán alszom. A régi Dlinket mindig le kellett állítanom éjszakára, mert nem tudtam mellette aludni.
Alvó módról nem tudok nyilatkozni, semmiféle alvó módot nem használok, szerintem nem egészséges leállítani és újraindítani a diszkeket, az mindig egy kis stressz, én az állandó üzemben hiszek. Kizárólag a hetente egyszer használt USB-s backup lemezt állítja le a NAS.
[ Szerkesztve ]
-
Elemental
addikt
válasz Intelligencs #11329 üzenetére
Szerintem nem ugyanolyan. A +-osokban úgy tudom nincs alacsony energia mód. De lehet, hogy a simában sem, csak a j-s modellekben.
[ Szerkesztve ]
-
-=RelakS=-
veterán
Mi történik az adatokkal, ha a nas egyszer csak eldurran? Tegyük fel, hogy a vinyók megússzák.
Átrakom egy másikba, és fog menni, vagy mindenképp formázni akarja majd az új cucc a lemezeket?Kipróbálni nem akarom, mert már van adat a lemezeken
Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
Upo
addikt
válasz -=RelakS=- #11332 üzenetére
Másik ugyanolyan nasban mennie kell. Ha nem raid 0 módban hajtod akkor talán linuxos gépen is olvasható az adat partíció.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
Milán13
tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek:
Szeretném összeállÍtani egy 100 m2-es lakás hálózati rendszerét a családomnak.
3 TV kiszolgálása tartalommal, akár egyideőelg ugyan azt is nézni (1080p, 4k)
Backup
Távoli elérés
Gyors és plug and play működés,
HIFI (Stereo 2.0, erősÍtő, DAC...audiophile)
PC, XBow, PS4 játékok
Internet (Milyen router és mekkora sávszélességű net kell a kiegyensúlyozott működéshez?
(Torrentezés)NAS vagy HTPC?
Ha NAS, akkor milyen? Nekem egyelőre erre esett a választásom: QNAP TS 470 Pro, TS 470
Milyen HDD-ket érdemes bele venni?Ár 200-400e Ft között
Köszönöm a segÍtséget!
Milán
-
Patice
nagyúr
válasz Milán13 #11335 üzenetére
Ha nulláról indultok a lakás hálózatát illetően, akkor CAT6 kábelezést ajánlanék a legtöbb helyre, ahová el kell juttatni a tartalmakat, pl. a TV-khez (gondolom van rajtuk hálózati csati) + egy erős gigabites router (20k körül kapható ilyen, pl. Asus, Linksys, stb.) WiFi-vel természetesen.
Ahol több eszköz van, aminek kell hálózati csati, oda én tovább switch-eket vetnék be, így csökkenthető a kábelek mennyisége, meg a költség is.
Ilyen felhasználási körre én egy NAS + médialejátszó párost vennék a hálózat mellé. A QNAP NAS igaz, hogy tudná a két funkciót egyben, de két külön eszközzel olcsóbb lenne ebben az esetben.
HDD-k: Szerintem erre a célra a kifejezetten erre tervezett WD RED lemezek a legjobbak. Jelenleg a 3 TB-os a legjobb ár/TB arányú, de létezik már 4,5 és 6 TB-os is belőlük, az 5 és 6 TB-os most még túl drága.
Netkapcsolat: ahogy érzed, amit megengedhetsz magadnak/amit a helyi szolgáltató tud. Egy NAS-t általában a folyamatos bekapcsolt állapotra terveznek, hogy bármikor elérhető legyen, ezért még lassabb netkapcsolattal is elég szép adatforgalmat tud generálni egy kisebb/gyengébb NAS is. Családod nethasználati szokásait figyelembe véve válassz inkább sebességet a NAS-t meg beszabályozva ráengeded és azt a háttérben ellátja.
Szerintem felesleges a QNAP-ra költened, iszonyatosan drágák. Ha egy kicsit haza akarok beszélni, akkor inkább minimum egy ilyen Synology NAS (vagy egy erősebb+drágább) + 4-5 db 3TB-os WD RED + egy Med600-as médialejátszó.
Esetleg a médialejátszót kiválthatod egy olyan HTPC-vel, amibe nem kell vinyót raknod, hanem mindent hálózatról kap. Csak az drágább lesz.
Inkább céleszközöket vegyél, ne akarj mindent egybe. Az univerzális készülékek gyakorlatilag semmire sem jók.
De ez csak az én személyes véleményem. Ettől eltérő konfigok is teljesíteni tudják az igényeidet.
[ Szerkesztve ]
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
kabar
senior tag
válasz Intelligencs #11329 üzenetére
Az én kezeim között is megfordult már egy pár, úgyhogy tudom miről beszélek. Ha nincs terhelés a NAS-on, azaz egyik szolgáltatás sem használja a vinyókat akkor azt le is állítja a NAS maga, és ezt még az általad birtokolt DS213+ is így csinálja. Az másik kérdés, ha 24/7 ben torrentezel akkor nincsen ilyen időszak. A hetente egyszer használt USB-t is ezért állítja le, mert nem használja. A késleltetését is ráadásul beállíthatod a vezérlőpult/Hardver-tápellátás/Hibernálás menü alatt (USB-t és SATA-t is)
Régebbi modellek közül a DS212+ és a DS211+ szintén ismerős, mind a kettő azután, hogy a NAS leállította a vinyókat egy kis késleltetéssel leállította a ventilátort is (volt nálam két évig, hidd el). Ha áll a vinyó és a venti is (mint egy tégla, nincs mozgó alkatrész), akkor ezek szerint már sokkal csendesebb nem lehet nála a DS213+ maximum ugyanolyan, ha le bírná állítani az egyébként tényleg csendes ventit is. Erre írtam, hogy ezt csak nagyon speciális körülmények között teszi meg. Ezt meg azért hidd el, mert ezzel a problémával jártam másfél évig a magyar és a külföldi support nyakára, anélkül, hogy megoldották volna ezt a problémát. Csak már meguntam.
Nálam is volt D-link DNS 313 és 323 is (mint ahogy sokunknál, sőt az két DNS323 itt van velem szemben a cégnél), és bár ha ment a venti, az egy rémálom volt, viszont azon még olyan is volt, hogy a vinyók mentek, de a venti nem. Méghozzá azért, mert ott meg menüből lehetett a bekapcsolási hőmérsékletet váltani, ha jól emlékszem. A DS212J szintén nagyon csendes, sőt azon is áll a venti ha állnak a vinyók (kis késleltetéssel) De ha csak nagyobb gépek voltak nálad, pl DS1512+ akkor azon megértem, mert ott a két redundáns venti megy éjjel nappal. A NAS üzemmódtól függ a ventillátorok működése. És ahogyan elnézem a DS1813+on is így van, de az még csak két hete van itt ideiglenesen, és nem láttam még semmilyen "alapgáz" üzemmódját, mert van rajta egy DX513 bővítőegység is. Szóval a ventilátorkezelése a Synologynak egyáltalán nem ugyanolyan, sem az olcsóbb kategóriában, sem pedig a újabb/régebbi termékek esetében sem. De ha ezt nem hiszed, akkor ajánlom a Synology hivatalos angol fórumát, ott is a hibernation room-ot. Csodákat fogsz látni.[ Szerkesztve ]
-
Möhe
addikt
válasz Patice #11336 üzenetére
Én meggondolnám egy mikroszerver lehetőségét is (akár egy építettet is). Ugyan felvetette a plug&play dolgot ,de a HTPC-t is, ami nem az. Ebben az esetben akár 2-3 HDD árát is meg lehetne spórolni. Viszont erőben jóval felette lenne,mint az a NAS amit linkelt.
De ha a kényelem nagy úr akkor a pénztárca szélesre nyit.[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
válasz Milán13 #11337 üzenetére
Ezért írtam a gigabites switch-eket kiegészítésnek.
Pl. ahol lenne a médialejástzó, TV, Xbox, stb. oda szerintem jobb egy switch, mint 4-5 külön kábel.
A NAS-t azt oda raknám, ahol a router és esetleg a szolgáltatótól kapott modem is van, így ezt el tudnád rejteni a lakás egyik folyosólyán, előszobában, stb.
QNAP szerintem azt tudja, amit ma a médialejátszók (1080p), bár nem igazán olvastam utána, hogy a médialejátszó része hogy működik, mennyire zavar be ennek a képességének, hogy közben NAS feladatokat is el kell látnia a gépnek.
4K még a jövő zenéje, szerintem erre még ne építs! A streamelést szerintem egy mostani izmosabb NAS a későbbiekben el fogja bírni belső, vezetékes rendszeren. A lejátszó eszköz a kérdés.
Tény, hogy a QNAP-pal elég kompakt lenne a megoldás, de ezt a nagyobbacska dobozt el tudod helyezni pl. a TV alá? Én utána néznék, hogy pl. mennyire hangos maga a NAS. Mert ha van azért hangja, akkor én nem tudnám elviselni filmezés, játszás közben a + alapzajt. Akkor inkább legyen máshol (egy helyiséggel arrébb) a NAS és csak a passzív médialejátszó lakna a TV környékén.
-
kabar
senior tag
válasz Patice #11336 üzenetére
Én hiszek abban, hogy egy gigabites gyors switch (8-16 portos)+olcsó router előremutatóbb, mint egy drága router. Ráadásul a routert már csomószor adja is a szolgáltató és akkor meg minek venni. És ahogyan én látom, a legtöbb szolgáltató által adott routert sem használják ki a felhasználók. 8-16 portos routert gyors routert meg nem sokan árulnak. A 4 port meg villámgyorsan elfogy. Különösen ha három TV van. Ha lesz proji is, egy jobb AV erősítőnek is már jó ha van hálózata... De ez is csak egy vélemény.
[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
Az már egy másik történet.
Én is a DS213 után építésbe kezdtem, és épített NAS, épített zenelejástzó PC a cél.
(#11342) kabar
Át kell gondolni a meglévő eszközök hálózati képességeit illetően természetesen.
Én ha ajánlásba megyek igyekszem 'spórolósan' ajánlani. Hungarikum ~ Nincs pénz![ Szerkesztve ]
-
-=RelakS=-
veterán
Csak hogy tisztán lássak:
Ha egy NAS egyúttal média lejászó is, akkor egy HDMI kimenet minimum fityeg rajta, igaz? Egyébként max média szerver.Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
Multibit
nagyúr
válasz -=RelakS=- #11344 üzenetére
Jó meglátás
-
kabar
senior tag
válasz Patice #11343 üzenetére
Ezért mondtam én is, hogy ha már ad a szolgáltató, akkor minek. 7-10 ezer forintból már lenne neki 8 darab gigás LAN portja, 15 -20 körül meg már 16. Te meg húsz ropiért mondtál neki egy routert. Ezért mondtam csak azt, hogy meggondolandó a router switch kombó. Nagy mennyiségű felhasználó (több mint 4) esetén már jobban jössz ki vele. 4 port meg ha van egy számítógép, meg egy MP, NAS, XBOX el is fogyott...
[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
Szolgáltató függő a dolog, de ha mostanában már ez a gyakorlat, akkor miért ne használná azt a routert. Arra is rakhat simán egy két switch-et, és van sok vezetékes portja és olcsóbban kis is jöhet, mint egy erősebb router.
A drágább routert amúgy csak a várható adatforgalom és felhasználás miatt mondtam, és azzal nem is számoltam, hogy most már a szolgáltatók ilyet is szoktak adni.
Szóval egyet értek. A kérdező meg majd látja, mi a legjobb számára.
-
Patice
nagyúr
válasz Milán13 #11348 üzenetére
4K képes médialejátszókból nem vagyok képben, de szerintem nem túl sok eszköz képes ma még erre.
Szerintem mindenki még vár a TV-s, adathordozós szabványokra, a megállapodásra, hogy mit használnak majd. Ennek véglegesítése után fognak majd csak a gyártók fejleszteni.
NAS szempontjából szerintem a legtöbb, erősebb NAS eléggé jövőt álló. ugyanis a 4K-hoz elég nagy valószínűséggel a h.265-ös kódolást fogják használni, amivel jobban tömöríthető a képi információ, azaz (szintén szerintem) a belső hálón 100-200 Mbit közötti sebességet tudó NAS-ok el fognak bírni a 4K sttreamelésével is. (100-200 Mbit ~ 12,5-25 MByte/sec...STABILAN!)
Amiket linkeltél NAS-okat azokban az XBMC nem tudom hogyan frissíthető, és ha az is, akkor az XBMC fejlesztőitől függ, mikor implementálják majd a 4K-t és a h.265 támogatását.
A fenti sebességeket, vagy akár még nagyobbat az általam linkelt Synology NAS-ok is tudják.
-
kabar
senior tag
válasz Milán13 #11348 üzenetére
Szerintem nem tudsz olyat építeni, hogy futureproof. Elég nagy csapat dolgozik azon globálisan, hogy az összes otthoni cuccodat pár évente lecseréld. A már meglevő legújabb fejlesztések közé be szoktak még iktatni egy két "köztes" lépcsőfokot, csak úgy, az értékesítés végett. Ugyanúgy mint a számítógépeknél, pár évente a RAM-ot, procifoglalatot, tápot stb cserélni kell. Vagy rájössz arra, hogy a házimoziban is van egy határ. Nem kezdesz el 11.2-es rendszert építeni, elég az 5,1, a képnél meg a FullHD. Ha meg nem, akkor meg majd kellenek a nagyobb adathorozók, gyorsabb net, új médialejátszó, hálózati eszközök, újabb AV erősítők, összekötők kábelek, stb. Az egész életedet azzal töltöd, hogy mindig a legújabb legyen, és lassan nem marad időd arra, hogy leülj, és élvezd.
De persze mindenkinek megvan a maga útja...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Imperium Ryzen 5 Phoenix 8000 PC Ryzen 5-8600G, A620TUF, 16GB DDR5 RAM, 1TB SSD
- Garanciális be quiet! Silent Loop 2 360mm (BW012) ( Light Wings ventikkel )
- IPad Mini 4 - 128 GB - Cellular + Wifi (+ TOK + FÓLIA)
- ÚJ Lenovo Legion 5 16IRX9 - 16" WQXGA 2k 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB - RTX 4060 - 3év garancia
- 1 TB Samsung M.2 2280, NVMe, PCIe, Gen4X4, SSD /számlával / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest