Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Klara_
őstag
Lehet nem jo helyen jarok, ha igy van akkor iranyitastok at legyszives!
Olyan eszkozt keresek:
amin DLNA-n keresztul a TV-n is elerem a filmjeim (1080p mkv jelenleg, kesobb talan BR ISO) es halozatok levo osszes eszkoz el tudja erni a tartalmat LANon, WiFin kersztul
1db 2,5" SATA HDD-vel is etetheto (tobbel nem is szeretnem jelenleg, szerintem kesobb sem)
halk mukodesu, alacsony fogyasztasu
gigabites LAN csatlakozoval, USB 3.0 csatlakozoval is szerelt (ide tennem a plusz HDD-t ha kell neha)
webes feluleten konfiguralhato, nem akarok SSH, putty, stb linusos dolgokkal veszodni
Semmi mas funkcio nem lenyeges, torrentezni sem akarok vele. -
campers
tag
válasz s7evcsenko #11752 üzenetére
Akkor ezek szerint a károgó kommentelők süketszobában 10cm-ről halgatták a cuccot
A zajosságot kiveséztük, a másik kérdésemre tudnátok ötleteket mondani? -
hdcsaba87
aktív tag
Sziasztok!
NAS-t szeretnék vásárolni, 40-50 gigás filmek, illetve FLAC zenék tárolására és lejátszására. A lejátszó egy HDI DUNE később Oppo 105 lenne, így a kódolásról a lejátszó gondoskodna.
ZyXel NSA 325V2 megfelelne-e az elvárásaimnak?
-
sanzi89
addikt
-
kabar
senior tag
válasz campers #11753 üzenetére
A V2-őt én sem hallottam, de a sima 325 tényleg rohadt hangos. Remélem a v2-ön ezt nagyon korrigálták.
Sanzi 89:
Ebben meg aztán tényleg van valami. Nem vagyunk egyformák. Van akit biztosan nem zavarna.[ Szerkesztve ]
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
Upo
addikt
-
dunkel
őstag
NSA310, ffp, 39 aktív torrent transmissionban, unfsd szolgáltatás van még pluszban.
Memória használat:
root@nsa310:~# free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 242 234 7 0 2 168
-/+ buffers/cache: 63 178
Swap: 511 0 511Nézzük meg a nem használt memória ürítése után is:
root@nsa310:~# echo 1 > /proc/sys/vm/drop_caches
root@nsa310:~# free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 242 89 153 0 0 25
-/+ buffers/cache: 63 179
Swap: 511 0 511Látható, hogy nincs a memóriával gond, a kernel üríti lassan a cache-t. 512 rammal szerintem ugyanez lenne a helyzet. A torrent inkább a CPU-t eszi meg szerintem. 50 aktív torrent mellett még simán nézem a BD50-et hálózaton NFS-en.
-
Digital
addikt
Sziasztok!
A Qnap TS-219P II melyik Synology modellnek felel meg, esetleg valakinek van tapasztalata vele?
Van egy az aprón 70k-ért!"barackot,imádom a húsos barackot" Emlékszel a lassú internetre? Csak nyolc kép fért bele egy éjszakába...
-
Multibit
nagyúr
válasz Klara_ #11751 üzenetére
Először is, nem BR ISO, hanem BD ISO
BD ISO wifi-vel? Érdekes A NAS vezetékkel kapcsolódik a routerhez. A routertől akarod wifi-vel továbbítani a jelet a lejátszónak? Ha messze van a két eszköz egymástól (netán fal is van közöttük), akkor reménytelen az ügy. Ha meg a router mellett van a játékos, akkor meg mi akadálya a drótozásnak?(#11759) dunkel:
A torrent inkább a CPU-t eszi meg szerintem
Az attól függ hogy használod. Én például nagy cache-t állítottam be a torrentnek (így gyorsabb), ezért nálam sok RAM-ot zabál. -
Klara_
őstag
válasz Multibit #11761 üzenetére
Vezetkelve van minden - streameles igy menne. Viszont a mobil eszkozok sem lenne baj ha latnak a rajta levo dokumentumokat, kepeket. Gyakorlatilag DLNA server es archivum funkciokra kellene az eszkoz, csak a menteseim szeretnem elerni WiFin
keresztul is.[ Szerkesztve ]
-
edari
őstag
Sziasztok
Elgondolkoztam egy NAS vételén (vagy karácsonyra lepem meg magam vele), de nem tudom hogy milyet vegyek. Semmi extra nem lesz a dolga, a torrent oda menne, meg jó lenne ha ftp-t is tudna. Kb ennyi. Célja az egésznek, hogy ne az én gépem legyen bekapcsolva, ha valaki akar valamit tárolni (pl fénykép) (egy winyóm csak ezért van, adattárnak). Lehetőleg minél olcsóbban szeretném megúszni a dolgot, akár használt is játszik. -
Tonyk
veterán
olcsóbbak közül (d-linket ne!):
1 lemezes Zyxel NSA310 , NSA310s (256MB RAM mindkettőben)
2 lemezes: Zyxel NSA320, NSA320s, NSA325, NSA325v2 . Itt az s-eseben 256MB RAM és 1GHz CPU. A többiben 512MB RAM és erősebb CPU (1.2GHz(nsa320) és 1.6GHz).
A 310, 320, és talán a 325 már csak használtban szerezhető be. A többi boltban is.[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Avicularia
veterán
-
kabar
senior tag
válasz Avicularia #11770 üzenetére
De kár, hogy a haverommal meg megvetettem a 325-öt. Csak egy fél évet kellett volna várnia vele, és csendesebb lenne. Na mindegy...
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
Kiskopika
senior tag
Sziasztok
Qnap ts-212 torom a fejem. A legfontosabb hogy fusson rajta a plex media server. Nem akarok messzirol filmeket nezni vele csak helyi halon max full hd, hd. Birni fogja, vagy mar ehez keves. Ha keves tudna valaki ajanlani egy hasznalhato nast?! Esetleg hasznal valaki 212-ot plexel? -
Mankó
veterán
Egy olyan otlet fordult meg a fejemben, hogy a meglevo zyxel 310-et megszuntetem a benne levo 3 tb-s winyot atteszem az asztali gepembe es azt uzemeltetem naskent 24/7-ben,vagy akar csak hasznalatkor bekapcsolva. A 200/50es netet igy teljes mertekben ki tudnam hasznalni es a media lejatszo fele is mehetne a gyors megosztas.
A kerdes az hogy mennyi a fogyasztasbeli kulonbseg kb Ft-ban szerintetek?
Zyxel 310 + 3 Tb wd red
vs
Core i3 2105 (scythe ninja alatt) + H61 lapban + ssd-n a rendszer + 3 tb wd red + dvd iro + asus xonar d1 + egy mondjuk be quite! 300w-os tap 8 gb rammal
A gepet meg a rutert rakotnem a kis fsp 400as szunetmentesemre, ahogy a zyxel eseteben is van.
Szerintetek megerne a csere vagy a fogyasztasbeli es egyeb kulonbsegek miatt nem? Egyebkent szinte semmire sincs hasznalva az asztali gep.
Az epito jellegu hozzaszolasokat elore is koszi![ Szerkesztve ]
-
Kiskopika
senior tag
Hogy erted azt hogy nem remekel vele? Sokat tolt mondjuk az elejen, vahy egy-egy bele tekeresnel? Es vajon mennyire szereti a torrentet egy idoben egy streamelessel? Esetleg elofordul hogy eldobja a filmet lejatszas kozbe halozat hibara hivatkozva? En pc vel hasznalom mar jo fel eve, es a kis hibain kivul meg vagyok elegesve vele. Nast pedig szeretnek mar regota, es a ketto egyutt lenne a legtutibb. Melyik lenne az ajanlott hozza, ahol mar kenyelmesen elmegy a torrent es a plex is?
-
Kiskopika
senior tag
válasz Multibit #11779 üzenetére
Ezert tettem fel ezt a kerdest, mert szerintem semennyire. De feltetelezem akik hasznaljak nem kapcsolgatjak a torrentet kozbe. Mert akkor mi ertelme lenne, hogy a hatterben mindent elvegez magatol.
Ts-221 jobb valasztas lenne? Arban meg epp elviselnem. Vagy mi az ahol nezelodjek, es baratkozzak az arakkal?! -
Multibit
nagyúr
válasz Kiskopika #11780 üzenetére
Akár az elsőnek kinézett NAS-on is elmegy amit szeretnél, ha kisebb erőforrásigégyű DLNA szoftot használsz és visszafogod a torrentet (amolyan médiaplayeresen ). Sokan kedvelik a MiniDLNA-t, talán segít valaki közülük a tapasztalataival. Arről viszont egy szót sem írtál, hogy mégis milyen sávszélességgel akarsz torrentezni! Ja, csak pucér DLNA kell, vagy transzkódolni is akarsz? Ha igen, csengetni kell rendesen egy megfelelő NAS-ért.
Egyébként a Qnap TS221 kb. a Synology DS214-gyel van pariban (gyengébb CPU, több RAM).[ Szerkesztve ]
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
NAS-t szeretnék vásárolni.
Árban 30 ezer forint a cél, persze 32 ezer még belefér.
Ami fontos lenne, hogy mindenféle extra telepítés nélkül tudjak vele torrentezni, tv-n filmet nézni és a tárolt tartalmat lehetőleg bárhonnan elérni.
Ebben kérném a segítségeteket.
Amit kinéztem: ZyXEL NSA325 v2. -
Kiskopika
senior tag
válasz Multibit #11781 üzenetére
16 mbites netem van, de napi 1-2 letöltés van, a többi max feltöltés. A plex egyik nagy előnye nálam, hogy jegyzi mit néztem, mit nem és kategorizál mindent egybe. Évadokat, részeket mindent. HA van hasonló, ami legalább a már megnézetteket jelöli, az is lehet alternatíva?!
-
Ákinard
aktív tag
Fogyasztásban hatalmas a különbség, de ez egyéni ki mennyit engedhet meg magának. Én azt mértem, hogy a 325v2 átlagban 10 wattot eszik. Fél watt ha áll a hdd, 8-11 között ha dolgozik keményen.
Ezt átlag 10-zel számolva napi 240 watt, Havi 7440 watt így kb 7,5 kWh megy el rá. Egy kwh 35-40 ft, azaz havi Kb 250-300 pénz.A laptopom ha megy de nem tölt folyamatosan 30-35 wattot eszik. Ez 24 órában 840 watt, 31 nap alatt 26 kwh. Nagyjából négyszeres energiafelhasználás, és egy asztali gép nem elégszik meg a laptop 35 wattjával, minimum dupláját megeszi.
Nekem nem érné meg, még a laptoppal sem érte meg, ezért érkezett a kis Zyxel.
-
Mankó
veterán
válasz Ákinard #11784 üzenetére
Szerintem a kis i3-as se eszik túl sokat, a winyó így is úgy is adott, a rendszer ssd-n, dvd írót nem is használom, hangkártya csak akkor eszik, ha használva van, plusz a táp. Ez a rendszer 8x, 10x többet enne, mint a nas 24 órában? Mert a 2-3 ezer ft-os havi többlet már nekem se érné még, de max 1 ezrest pluszba még elviselnék.
Sajnos a kis Zyxel 310 csak max 8 mb-val tud írni, a te 325-öd is csak tizen x-el, nemsokára 200/50-re változik a netem, a 25 Mb/sec-et egyikkel se tudnom kihasználni, 80 ezret meg nem kívánok nas-ra fordítani. Akkor inkább már a meglévő géppel torrenteznék.Lehet be kellene állítani egy intervallumot, amikor menne a gép. Mondjuk du 2-től 24-ig, s akkor máris feleződne a fogyasztás, amikor meg napközben kell a gép, akkor meg úgyis be lenne kapcsolva manuálisan.
Ebben a felállásban (fentiek) is még mindig Zyxel nas?
-
Tonyk
veterán
Fogyasztásban a különbség minimum tízszeres. Számoljunk a gépre 80W/órát, az napi majd 2 KW. Havi szinten 60KW. Nálam a lakásban van 3 tv (LED), 1 szinte állandóan megy ha otthon vagyunk), 2 hűtő, mosógép, mosogatógép, számítógép, laptop, nas, vasaló, (nyáron klíma). Így átlagban havi 180-190KW megy el. Ha ezt nézed, ennek az 1/3 lenne csak a te géped. Szerintem nem jó ötlet.
Másrészől minek egy nason, pláne otthon 200-as letöltés? Ok jól néz ki, meg miért ne! Egy 20 GB-os film nálam az 50-es nettel is lenn van 50 perc alatt. De ilyen feltöltéssel irdatlan adatforgalmat is lehet generálni. Kérdés, hogy a szolgáltató ezt mennyire nézi majd jószemmel, vagy mikor tűnik fel majd valahol valakinek.
Ha mindenképpen kell a 200-as net, akkor építs HTPC, vagy vegyél valami HP microservert, de ott is legalább 5x fogyasztáskülönbség lesz. (bár kérdés, hogy ekkora torrentforgalmat (bazi sok peerből jön össze a 200-as sebesség) le tud-e kezelni egy ilyen kütyü)[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
mindent leírtál, amit hozzáfűztem volna, csak annyit korrigálnék, hogy a kolléga által leírt gép 30-40W-ot eszik idle-ben, ehhez jön hozzá a HDD fogyasztása - gondolom, az olyan 8-10W lehet.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Mankó
veterán
Hát most elszomorodtam. A jelenlegi Zyxel 310 stabil 7.5 Mb-val tud írni torrent alatt, a netet meg megnövelik 80/25-ről 200/50-re november elején, ingyen. Arra gondoltam, hogy azt akár ki is lehetne használni, de akkor úgy néz ki ebből nem lesz semmi, pedig még routert is cseréltem emiatt. Most éppen emiatt szopok, mert a média lejátszóm valami hálózati protokoll miatt fagy, amikor a nas tartalmát tallózom. Már mindenen cseréltem firmware-t, valószínűleg ez volt a baj, de még mindig ugyanaz a hiba.
70 ezres nas-ra nem akarok költeni, még egy pc minek. Akkor marad a kis Zyxel vagy van más épkézláb ötletetek?gbors: az még mindig 5x fogyasztási többlet, plusz még amit nem számoltunk, akkor tényleg ki jön minimum 8x-os különbség. A lakás áramfogyasztása 5-6 ezer Ft, nincs értelme 10 et fizetni, csak hogy a 200-as netet kitudjam használni.
A wifi-router csere volt a tanuló-pénz úgy érzem. 7 ezres fel ár meg a ráfordított idő, de legalább ha a médialejátszós hibám is megoldódna már, elfogadhatóbb lenne a helyzet.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
szerintem nagyon egyszerű a megoldás - várd meg, amíg gyorsabb lesz a net, és próbáld ki, mit bír a 310, esetleg mellette próbáld ki a PC-t is (ha van benne párszáz G szabad HDD). miután egyik irány sem igényel befektetést, kísérletezni szinte ingyen van - a fogyasztás csak 0-24-ben, több hónapos viszonylatban drága.
amúgy ha 50W a gép fogyasztása, akkor az a 310-hez képest +40W, 1 hónapban 1500 HUF többlet (én konzervatívan 50FT-tal számolom a kWh-át) - ez 3 év alatt 54e HUF. ha fontos a nagy torrent-kapacitás, akkor számottevően olcsóbb megoldást sztem nem fogsz találni, mert akkor meg beruházásra költöd el a pénzt."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Mankó
veterán
Igen én is valami hasonló meglátásra jutottam. Plusz pénzt nem akarok bele áldozni, mert számottevő különbség nem lenne szerintem fogyasztás tekintetében sem, a különbség meg elmenni a plusz eszköz beszerzésére.
Szerintem a te tanácsodat követem és majd meglátjuk a gyakorlati tapasztalat mit mond. Első körben oldódjon meg a média lejátszási probléma, utána lehet agyalni a tapasztalatok alapján a nas-on. Ha kedvező lett volna a lehetséges fogyasztás mértéke, akkor tovább lehetett volna gondolni a lejátszó problémáját a nas kiiktatásával. Így marad a további tesztelgetés, amíg rá nem jövök mi a gond.
Köszi a tanácsot! -
dunkel
őstag
A szolgáltatók nem azért növelik a sávszélt, hogy gyorsabban tudj torrentezni. Ennyire fontos, hogy 40 perc helyett 20 perc alatt jöjjön le valami - ha a feltételek adottak seed oldalról, tegyük hozzá?
Azért növelik, hogy online tudj fogyasztani nagy felbontású tartalmakat.
-
Mankó
veterán
válasz dunkel #11792 üzenetére
Kinek a pap, kinek a paplan, de jogos a meglátás, viszont ahhoz kiszolgáló eszköz is kell. Van egy 55 ös 2012-es lcd tv-m, igen van rajta net, de a benne lévő 1 magos processzorral lassú. Hiába lesz gyorsabb a net, ha a kiszolgáló hardver része lassú. Értelemszerűen én inkább letöltöm a tartalmat, mint a lassú hardverrel netről nézzem meg. Másrészt jobb a minősége is, plusz a belekódolt hang sem elhanyagolható tényező.
-
félisten
Itt azért elég rendesen keverednek a mértékegységek!
A teljesítmény ugye a W, azaz watt. Ez az egységnyi idő, a másodperc alatt teljesített munka (J, joule) nagyságát mutatja.
Praktikus okokból nem joule-ban számoljuk a munkát, hanem kilowattórában, ami 3600000 joule. Ezért fizetünk, ennek az ára valahol 38,44 Ft körül van, legalábbis az ELMŰ-nél.
Ennek megfelelően, ha egy egy kilowatt teljesítményű fogyasztót egy óráig üzemeltetünk, akkor 38,44 forintot számláz az ELMŰ.
Ebből következően 1 W használata egy órára 3,844 fillér, egy napra 92,256 fillérbe kerül.A 11787-ban említett W/óra értelmetlen.
Üdv: MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Tonyk
veterán
válasz MaCS_70 #11794 üzenetére
Akkor mennyit fogyaszt egy 80W-os fogyasztó (számítógép) egy óra alatt? Kérlek, vezesd már le. Meg értelmezd már azt is, ami le van írva...
Mert ez alapján 100W-os izzó nem 100W-ot fogyaszt egy óra alatt...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Egy 80 W-os izzó egy óra alatt 80 Wh-t, azaz wattórát fogyaszt.
Egy 100 W-os izzó folyamatosan fogyaszt 100 W-ot, egy óra alatt 100 Wh-t. Én ezt még általános iskola ötödik osztályában tanultam.
Szerk: Ha úgy tetszik, póriasan megfogalmazva: a 100 W-os izzó 100 wattot fogyaszt, azaz egy óra alatt elfogyaszt 100 wattórát (egytized kilowattórát).
A W/időtartam meghatározás mindig baromság.
Értelmezni meg mindent lehet, de egy műszaki tartalmú blogon ne kelljen már a műszaki alapfogalmakat értelmezni. Szerintem ez a kicsit is hozzáértőktől a minimális elvárás kellene, hogy legyen.
MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
kzs
tag
-
Tonyk
veterán
válasz MaCS_70 #11796 üzenetére
Te most egy olyan dologba kötöttél bele, amibe teljesen felesleges volt. Rajtad kívül mindenki értette. Tehát 80Wh * 24óra = 1920Wh, ami az említett "majd 2kW" . A lényeg benne van. A kérdés erre irányult, nem pedig a mértékegységek helyes prezentálására.
Egyébként meg szerencsére itt voltál, megvillantottad a tudásod, mi is tanulhattunk valamit és nem maradtunk bután ma sem.Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Gsx-rr
veterán
Igen! Pl 212P-t! Annál erőesősebb szerintem otthonra nem kell!
Nálam tökéletesen megy a Plex ,vagy bármilyen stream Samu Tv-re Wif-Fin keresztül.
Ami miatt gond lehet az például a router ,érdemes egy jó routerbe is beruházni.Nálam házi médiaszerverként tökéletesen üzemel ,10-20 torrent-nél több sose fut nálam ,mellette még semmi sem akadt egyszer sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Imperium Ryzen 5 Phoenix 8000 PC Ryzen 5-8600G, A620TUF, 16GB DDR5 RAM, 1TB SSD
- Garanciális be quiet! Silent Loop 2 360mm (BW012) ( Light Wings ventikkel )
- IPad Mini 4 - 128 GB - Cellular + Wifi (+ TOK + FÓLIA)
- ÚJ Lenovo Legion 5 16IRX9 - 16" WQXGA 2k 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB - RTX 4060 - 3év garancia
- 1 TB Samsung M.2 2280, NVMe, PCIe, Gen4X4, SSD /számlával / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest