- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
-
LOGOUT
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
feket663
tag
Sziasztok!
Főképp iskolai események fotózásához keresnék egy tükör nélküli gépet valamilyen alap objektívvel, és tűrhető teljesítményű vakuval. A rendezvények során nem mindig a legjobb fényviszonyok uralkodnak, ezért is kellene a vaku, illetve nem lenne hátrány a szenzor stabilizálás sem. A keret kb 500 eFt mindennel együtt (gép, objektív, vaku).
Köszönöm a segítséget! -
Neck
veterán
válasz
vodrosjozsi #58397 üzenetére
Van Sony topic.
-
vodrosjozsi
addikt
Hát mindenkinek köszi!
Sokat gondolkodtam, hogy akarok e 85ig elmenni egy 5n-ért de talán okosabb választás volt részemről egy 3n is 60ért. Pénteken megyek érte, ennyiért ez bőven jó szerintem. A H200as gépnek se érintős a kijelzője szóval ez se fog zavarni
Jöhetek majd ide kérdezni a géppel kapcsolatban vagy menjek a másik topicba? -
ragingspears
tag
Sziasztok,
Egy komplexebb ügyben kérnék tőletek segítséget. Egy fogászati klinikán használjuk a táblázatban szereplő összeállításokat. A téma ennek megfelelően: fogak, szájak, arc fotók. Szeretnénk fényképezőgép állományunkat frissíteni.
Összesen 3 darab teljes szettet tartanánk meg , gépváz + 105 mm makró objektív + körvaku kombinációban, úgy, hogy egységes beállításokkal tudjunk operálni a fotók elkészítésénél.
Illetve egy másik helyszínen ez az összeállítás van: Nikon D40 camera, Nikon DX 8WM ED Aspherical ∞-0.28m/0.92ftø52), ide egy gépváz + 90(!) mm makró objektív + körvaku kombinációt szeretnénk.
Előre is köszi bármilyen ajánlást, a hiányzó darabok beszerzésénél jó állapotú használt termékeket részesítenénk előnyben, de számlaképes forrásból. -
p_adam
addikt
válasz
Mr.Csizmás #58393 üzenetére
Jah hogy egyesek ott tartanak hogy mozgatni kell?
Emlékeim szerint egyből oda fókuszál, vagy manuál obival azonnal oda nagyít, nem csak mozgat. Kevés kamerát lehet ennyire könnyen kezelni.
A menüt is lehetett még régen böngészni meg görgetni, igaz szükség is volt rá.
És ez még mindig nem minden, pl. a fémházas építés is jobb, mint az átlag NEX vázak. Ezzel a vázzal sikerült olyan pontot elérni, hogy az ezt követőek gyengébbek legyenek. -
p_adam
addikt
válasz
vodrosjozsi #58390 üzenetére
NEX-5N az egyetlen, amiben van kapacitív érintőképernyő, a többivel nem foglalkoznék. (Az más kérdés, hogy ez nem titok, így ez keresettebb, nehéz találni, jó állapotban meg főleg...)
-
vodrosjozsi
addikt
válasz
Mr.Csizmás #58389 üzenetére
Amit láttam az is 200 felett van.,. Nagyon durva.
Viszont ezek a Nex 3-5 típusú gépek jók kezdőknek? Meg lehet ezeken rendesen tanulni fotózni? Ha alapból érdekel a fotózás akkor nem fogok agyérgörcsöt kapni használat közben?pl a samsung nx mini olcsóbb, van mikrofonnak hely, cserélhető obis, csak hát ha beszar valami akkor kuka ha jól sejtem...
Szomorú, pedig egész jó gépnek tűnik. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
vodrosjozsi #58388 üzenetére
a keretbe nem fog beleférni egyszerűen.
-
vodrosjozsi
addikt
Most a tanácsodra megnéztem pár Nex modellt, hát tök jó meg minden de ami a legjobban szúrja a szemem, hogy nem lehet mikrofont felrakni..
Van erre valami külső megoldás vagy ne is várjak ilyet?
Nem lenne igazán fontos, sokkal fontosabb a cserélhető obi csak hát ha már van külső mikrofonom akkor szívesen rátenném.
Vacilálok egy hx60-hx90 és az rx100 II között mert azon van hely, de nem cserélhető az obi
Miért csinálják ezt? -
Neck
veterán
válasz
vodrosjozsi #58386 üzenetére
Vegyél használt NEX-et, NEX3, NEX5, esetleg használt Sony a5000. Nagyon picik, főleg APSC szenzormérethez képest, nem nagyon drágák, a szenzor oké 16MP-től felfelé, és a mount nagyon is él - talán jobban, mint bármelyik másik MILC-é. Annyi, hogy csak kontraszt alapú AF van, de ha azzal együtt tudsz élni, van kb olyan jó szerintem, mint az NX mini.
Láttam NEX-et fent jófogáson 60-70 körül, vagy a5000-et 90 körül. Kitobival.
-
vodrosjozsi
addikt
Sziasztok
A napokban néztem cserélhető obis milceket, egy sony h200-at váltana (a képminőséggel nincs bajom csak nehéz dög) és nagyon megtetszett az nx mini.
Tudom, hogy halott rendszer de ez miért baj? Tényleg érdekelne. Használtan láttam hozzá obit, egész jó áron van és kompakt is.
Vagy van olyan más márkától ami ennyire kompakt és relatíve olcsó? Mert néztem rx100-at is de az meg a 100at súrolja alulról
Vagy esetleg egy sony hx60? De ez már nem cserélhető obis szal nem kötelező rá válaszolni
Mindenféleképpen kompakt kamerát keresek de nem nagyon látok. -
MrChris
nagyúr
válasz
negyedes #58383 üzenetére
GX8-ban 4k-nál tudtommal nem működik az IBIS. Kicsi, olcsó 4k képes, stabis milc-ben még mindig a legjobb ajánlat a GX80+12-32 kitobi. Jó áron vehetsz még jó telezoomot, vagy eleve a 14-140 nagy átfogásút. De nyilván vannak, lesznek kompromisszumok ebben az árkategóriában.
-
Golota
aktív tag
válasz
negyedes #58383 üzenetére
A Sonyban nincs IBIS, a Panasonicban van, ha nem is veszi fel a versenyt a legjobbakkal. Ha kézből videózol, ez nagy különbség, hacsak nem tervezed gimball beszerzését. A Sony stabilizált kit lencséi nem veszik fel a versenyt az MFT kit lencsékkel minőségben. Persze tudsz Sonyra is jó stabis üveget venni, de az bőven meghaladja majd a keretedet. Szerintem jó tipp volt az a Pana 80/9
-
negyedes
addikt
Sziasztok,
sikersen megszabadultam a regi D7000 gepemtol, amit mar alig hasznaltam. Igy kibovult az osszeg amit egy MILC tipusu gepre tudok szanni.
A fobb felhasznalasok:
- hetkoznapi fotozasok, portre, taj, esemenyek, nyaralas megorokitese stb. Minden amator szinten, kint a szabadban vagy belterben 1-2 rendszervakuval vagy folyamatos lampakkal(ez a maximum ha lesz ra idom, penzem, helyem).
-videozas: 4K/FH amator videoanyagok (nyaralas, csaladi esemenyek, hobbi videokeszites), oktatovideok keszitese.
Termeszetesen csak MILC rendszer erdekel, kicsi kompakt vazban.
Uj es hasznalt is jatszik, de persze ar fuggo, nem Magyarorszagon elek, szoval a helyi piacon kell szetneznem.
A keret amit ra tudok most szanni, az kb 280K Ft.
Tudom, fel eve is kerdeztem akkor a Panasonic GX8-at ajanlotattok, de hasznaltam nem talaltam sehol a kozelemben. Amiket en neztem eddig Panasonic GX8(ha van akkora szerencsem talalni egyet), GX80(uj), GX9(hasznalt), Sony A6300(hasznalt). Ezeket talaltam ujjonan/hasznaltan a kornyekemen, de persze mastfajta is erdekel.
Melyik rendszerhez talalom a legtobb lencset, hozzaferheto arban? Eddig amik voltak nekem: 18-55,18-105,50/1.8,tokina 11-15/2.8(kolcsonbe).
Legtobbet a Nikonnal a 18-65/75mm kozott hasznaltam a legtobbet, plusz a jo kis 50mm(de ez bentre nagyon nagyon szuk). -
Bali014
csendes tag
válasz
MittuDomain_ #58381 üzenetére
Köszönöm szépen, mivel a kettő egy árban van, és utazáshoz egy könnyebb váz talán egy kicsit jobb, megnézem az M5-öt vagy ha találok ennyiért akkor az M50-et.
-
MittuDomain_
őstag
válasz
Bali014 #58379 üzenetére
A 70D-hez minimális előrelépés képminőségben (ha éppen mindkét géppel ugyanolyan jól sikerül a kép), viszont sokkal több a fókuszpont, gyorsabb az AF és a sorozat, ezért kevesebb lesz a rossz kép.
A szenzor jobb, az ISO magasabbra húzható, stb, szóval nem jelentős, de van azért minőségi előrelépés is. -
Bali014
csendes tag
válasz
MittuDomain_ #58378 üzenetére
Köszönöm szépen, körül fogok nézni akkor a kinti piacon is.
Az M5-nek a képminősége hogyan viszonyul egy 70D-hez?
Igazából nem ismerem egyáltalán az MILC platformot, ezért nem merek annyira belevágni, de ha ilyesmi problémák nem merülhetnek fel akkor jól hangzik -
MittuDomain_
őstag
válasz
Bali014 #58376 üzenetére
Szia!
Elsőre azt akartam mondani, hogy oké, eszméletlen drága országba mész, de lehet, hogy helyben hazai vázat sokkal olcsóbban tudnál náluk venni. Nézz szét a japán ebay-en legalább, patika cuccokat fogsz találni.
A másik ötletedre válaszul, én pont M5-öt használok, szeretem, elégedett vagyok vele a magam kocafotós szintjén. Amiben jobb mint az M50, hogy sokkal több gomb és tekerentyű van, sokkal gyorsabban lehet ezért személyre szabni, kézre áll.
A proci, AF valamivel (nem sokkal) gyengébb, és nem tud 4K videót, valamint más az akksi szabvány. (Gondolom sejted, de a dslr-milc váltás során az akksi kardinális, egy átlagos régi váz gyári akksival is megáll 2-400 kép között.) A kijelző nem beforgatható.Viszont nagyon könnyű, még adapterrel is nagy súly előnyöd lesz vele. A markolata nekem kényelmes az átlagos kezemmel. A keresője korrekt.
Tapogasd meg, de én a helyedben japán terméket Japánban vennék, ha megtehetem. -
Bali014
csendes tag
Sziasztok!
Fényképezőgép vásárlás előtt állok, és szeretném kikérni a segítésgeteket.
Hobbi fotós vagyok, a kedvenc műfajom az utcai fotózás, de fotózgatok tájat, illetve portrékat, néha pedig motorsportot is is szóval eléggé vegyesen mindent. Videót nem készítek soha.
Áprilisban megyek ki Japánba fél évre (erasmus), és a kiutazás előtt szeretnék egy gépet venni, amivel megörökíthetem az utazást. Használtan nézelődök, nem igazán akarok újat venni mivel használtan szerintem többet kapok a pénzemért.Eddigi felszerelésem:
Canon EOS 350D
Ultrasonic 24-85mm
Chinon 135mm f 1:2.8
Canon 18-55mm
Helios 44M-4Ebből a vázat szeretném kicserélni igazából mivel kissé zajosak a 400 iso feletti képek, meg az autofokusz is nagyon lassú.Objektívekből valószínűleg az Ultrasonicot vinném magammal, a többit nem hiszem hogy cipelném (a Chinont még meggondolom).
A budget nekem kb 100 ezer lenne, 130-ig még elmegyek de többet nem hinném ,hogy költenék rá, ha csak valami nagyon jó dealt nem találok.
Én egy Canon 70D-re gondoltam, de MILC opciók körül is körülnéztem mivel azok könnyebbek de nem nagyon találtam hasonló árban olyat ami ugyanazt tudná, vagy jobb lenne (most megláttam közben egy Canon M5-öt 130-ért, ami kb ez az árkategória, de nem tudom hogy jó-e egy 70D-hez képest).
Van más ötletetek? 70D-t 100 ezer körül találtam, van ilyen árban más alternatíva amivel jobban kijövök?
-
Neck
veterán
válasz
Mr.Csizmás #58368 üzenetére
Gimbalon biztos sokat nézi az ember a keresőt
-
-
Csaky69
csendes tag
Sziasztok!
Egy 6éves Nikon D3300as utódját keresem. Főként 2-3 éves gyerkőc és egyéb családi túrázások, események megörökítése a cél. Csak ahogy nő a fiam, egyre mozgékonyabb, amihez már kevésnek bizonyul egy yongnuo 50mm f1.8-as obival. Volt pár családi fotózás megkeresés is,aminek száma növekedhet, ha tényleg én is látom a minőségi javulást. Hosszú távra tervezek (D3300as is új vásárlás volt) ezért használtak közül is fiatalabb generáció játszik,amihez még talán gari is van. Sajnos nincsenek millióim erre a drága hobbira, de a keret 350-400kHUF lenne legalább egy obival.
Nem vagyok nikon párti, bármi más márka szóba jöhet.
amiket eddig nézegettem:
Sony A7mk2
Sony A6400+
Canon R10A csere is csak azért merült fel,mert főnököm megvenné a szettet, amiben egy árazásos segítséget is kérnék:
Nikon D3300 13k körüli expoval
Nikon AF-S 18-55mm kitobi
Yongnuo 50mm F1.8
Yongnuo 35mm F2
Táska, pár memóriakártya, töltő, gyári akksi.Előre is köszönöm a segítséget!
-
M3aN
senior tag
válasz
kisharsany #58365 üzenetére
Köszi, meggyőztél
Akkor marad az m50. -
Neck
veterán
Forgatható, dönthető kijelzője van. Szerintem teljesen jó az építési minőség, részben magnézium házas.
Az autofókusz szerintem APSC / MFT mezőnyben a legjobb (talán Canon R10 kivételével - de R mountra meg nem nagyon van apsc obi) kifejezetten jó obi választékkal.Emellett kicsi, nem kell nagy gimbal neki.
És nem zsákutca
-
M3aN
senior tag
válasz
kisharsany #58359 üzenetére
Igazából már kezdem lebeszélni magam róla, de ami miatt váltanék:
-M széria kb. meghalt, nem fejlesztik és objektív sincs nagyon rá nagy választékban, félek hogy ez évek múltán használt piacon árban jelentkezni fog
-Felhasználási szokásokból vennék egy 150-600 obit és nem tudom mennyire lenne akár minőségromlás ha konverterrel M50-en használnám mintha egy EF bajonettes DSLR vázon
-Fogás -
M3aN
senior tag
válasz
kisharsany #58356 üzenetére
Melyik gép lenne akkor előrelépés?
-
RZozo
aktív tag
Valószínűleg úgy, hogy ha jól láttam, akkor kihajtható kijelző ugyan van, de nem forgatható, dönthető.
És számomra egy kicsit játékgép kinézete van. És majdnem kétszer annyiba kerül, mint az M50 Mark II. Utánaolvasok, de a nem forgatható, dönthető kijelző miatt ezért a pénzért inkább a Pana G90 felé hajlok. -
M3aN
senior tag
válasz
kisharsany #58351 üzenetére
Miért mondod hogy mindenben jobb az m50? Specifikáció alapján ugyanaz..
-
Neck
veterán
A Sony nem tudom, hogy esett ki
ZV-E10? Ez pl egy jó ajánlat. -
M3aN
senior tag
válasz
kisharsany #58351 üzenetére
Van két EF-M hozza, de pl nagy tele ha akarom sem lesz
-
M3aN
senior tag
válasz
kisharsany #58349 üzenetére
Méretben kicsit kényelmetlen, illetve bármilyen obi csak a konverterrel megy rá. Összegben nem lenne nagy ráfizetés, egész szett tekintetében kb 50e.
Tudásban egy szinten vannak, azt néztem. -
M3aN
senior tag
Sziasztok!
Egy Canon Eos m50 Mk2-t cserélnék egy 250d-re. Mit gondoltok, hosszú távon megéri? -
RZozo
aktív tag
Sziasztok!
Belépni tervezek a cserélhető objektíves fotós, videós világba.
Eddig Bridge gépet használtam hobbi szinten fotózásra, videózásra egyaránt, valamint az utóbbi időben drónnal készítettem sok fotót, videót. Úgy néz ki, hogy drónnal ezt nem csak hobbi szinten fogom végezni, hanem vállalkozásban is. Emellé viszont keresek „földi kiegészítésnek” fotós-videós eszközt.
DSLR és MILC gépeket is néztem, de nagyon megváltoztak az árak és a kínálat, mióta utoljára körülnéztem ezen a piacon.
Árkategória kezdésnek kb. 300k (ha lehet legalább minimál kitobival)
Jelenleg a drónok (pl. DJI MAVIC 3) nagyobb beruházás volt, emiatt itt most spórolnom kell.
Felhasználás: szokásos családi fotók, videók, illetve a fotós, videós drón mellé kiegészítésnek, egyéb kísérletezésekhez, tartalomgyártáshoz.
Mivel most induló vállalkozás, ezért még ki kell termelnem komolyabb eszközre a pénzt.
Jó minőségű videóra szükség lenne. FullHD most is adott, de 4k lehetőség is minimum 30fps kelleni fog.
Új gépben gondolkodom. Vállalkozásban elszámolható eszközként.
Nincs felhalmozott objektív készlet nálam, így több márka, gyártó irányába el tudok indulni.
Fullframe szenzor nem kell, az nem fér a keretbe. APS-C , M43 inkább.
Ami viszont fontos: forgatható, dönthető kijelző
Emiatt ki is esett több márka is, amelyek csak félmegoldást kínálnak (Pl. Sony).
Szóba jöhet például:
DSLR vonalon: Canon EOS 250D DSLR gép kit (EF 18-55mm IS STM + 50mm STM objektívvel) 300k, ez elég jó kis kombó lenne, de vajon videóra is ...
MILC vonalon: Canon EOSM50 MKII + 15-45mm kitobi 250k, itt most lejön még 30k cashback, tehát 220k lenne igazán, ez jön ki a legolcsóbban, tudom az objektív zsákutca, de adapterrel talán kezelhető a későbbi fejlesztés, azért videónál itt is vannak hiányosságok (crop).
Panasonic G80, elég régi típus de jókat írnak róla, időjárás álló, fotós, videós gép, vannak sajnos hiányosságai, amiket a Panasonic G90-esnél orvosoltak, pl. USB-ről tápellátás stb.
Az ideális a G90 lenne, de az már alap kitobival inkább 400k (hajlok ebbe az irányba)
G9 lenne, ami már kompromisszumok nélküli megoldás, de azt jó eséllyel csak később. -
Varoz
addikt
-
Neck
veterán
válasz
Koczó93 #58342 üzenetére
Többet számít, mint sokan hinnék. A váz olyan, mint a festő számára az ecset, vagy a ceruza. Ha nem élvezettel kapod elő, ha nem áll kézre, megette az egészet a fene
A felár egy olyan történet, hogy mindig az a kérdés, Neked megéri-e? Van akinek a csúcsvázak felára is megéri
Nem vagyok nagy Fujis, amennyire én tudom, az autofókusz javult sokat a két váz között. Aztán persze majd jönnek a Fujisok, és jól megmondják a tutit. Van külön Fuji topic is, ott is érdeklődhetsz
-
Koczó93
őstag
Arra jutottam hogy ha szembe jönne egy szép állapotú X-T20, esetleg X-T30 18-55 obival lecsapnék rá. Úgy gondolom hogy ez egy jó kiindulási alap lehet, illetve ha mégsem jön be a fotózás kb árában megtudnék válni tőlük. Mit gondoltok? Vagy van jobb hasonló árban? Jókat olvastam a fujikról, és nagyon tetszenek külsőre(tudom ez csak egy dolog, de a felhasználói élmény is számít egy hobbinál szerintem
Még annyi hogy megéri a felárat az x-t30 a 20al szemben már csak a kora és az eladhatósága miatt, vagy nem igazán? Videóra nem igazán használnám.
-
Neck
veterán
válasz
yle_greg #58338 üzenetére
Gyakran hagyom A-ban a gépet. A vázamon van Auto ISO min. SS funkció, amivel meg tudom adni, milyen záridőt szeretnék maximum. Ha sötét van, akkor nem a záridőt növeli tovább, hanem a limitet elérve ISO-t növeli. Ezzel, és a jó AF-el figyelhetek inkább a kompozícióra.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
Koczó93 #58335 üzenetére
Ket rossz kozul tudsz valasztani.
A telefon nativ kepe csak tokeletes fenyviszonyok eseteben veszi fel a versenyt a nagy erzekelos gepekkel. Viszont a szoftveres rasegites a telefonokban fejlettebb mint a fenykepezogepekben. A szoftveres rasegites telefonon nezve a gepet meg elmegy, altalanos felhasznalasra megfelel, de csak a telefonos okosziszteman belul maradva. Ha elkuldod PC-re, es rendes monitoron nezed, akkor kijonnek a kep hibai.
Ha ezt el akarod kerulni, akkor nagy gepre valtasz, de ott mas problemakba utkozol. Kell hajlandosag egy plusz eszkoz es suly (a vegen cirka negyed es egy kilo kozott lesz, gepvaztol-objektivtol fuggoen), cipelesere. Kell zseton, mert a cserelheto objektivek azt jelentik, hogy mindig masik kene. Kell tudnod kompromisszumokat kotnod magaddal, hogy peldaul egy megfizetheto es nem tul nehez utazozoom ami mindenre jo, de "sotet", vagy egy adott latoszog (portre, vagy szeleslato) ami megfizetheto es konnyu, es "fenyes" de nem zoom, vagy bazi nehez, bazi draga es korlatozott zoom, ami fenyes.
A nagy gepes fenykepezes tobb tokolessel jar. Ha szereted az alkotas folyamatat, ha birod a gepeszkedest, ha van idod es nem "Apa, gyere mar!" feelingu a kirandulas, akkor jo lehet. A point and shoot feeling nagyon ritka. Mondjuk lehet automatan hasznalni, es nem ciki, hiszen kifizetted ezt a funkciot is.
Mondjuk kivancsi lennek, hogy jellemzoen ki milyen modban hasznalja a gepet? En "A" modban, mert igy kontrollalom a DoF -ot, a zaridot pedig rabizom a gepre. Ha gyors a mozgas, csak akkor valtok "S" modra, de ez eleg ritka.
Abba gondolj bele, hogy a te szokasaid miket olelnek fel, es mi az amin szeretnel valtoztatni. A fenykepezes a kompromisszumukrol szol. Ezert a legfontosabb kerdes az, hogy melyek azok a kompromisszumok, amelyeket te magad el tudsz fogadni ugy, hogy attol meg boldog maradsz, hiszen masok preferenciai szamodra csak iranymutatoak lehetnek, egy az egyben valoszinuleg nem fognak igazak lenni a rad vonatkoztatva.
-
Koczó93
őstag
válasz
MrChris #58334 üzenetére
0519!
igazából nem tudom megfogalmazni, csak egy céleszközzel szinte mindig jobb eredményt lehet elérni ez motiválnakérdés hogy nekem személy szerint megéri-e?
Köszi, nekem is ez volt a tippem, hogy elég feneketlen kút ez a fotózás ha az ember tényleg jó minőséget akar. Igazából a telefon gyári szoftvere lehetővé teszi a Rawban való fotózást, így lehet hogy inkább az utómunkában kellene ügyesedni -
MrChris
nagyúr
válasz
Koczó93 #58332 üzenetére
Ha van fény akkor a nagyítgatás miatt előjövő gyengeséget mellőzve kevés előnyét fogod tapasztalni. EM10 valszeg elmarad fókuszsebességben. Kevés fényes helyzetben a fényképezőre is kell a fényerős objektív, ami nem az univerzális kitobi és sok pénzbe kerül. Mivel a telódban van egy eq. 65mm-es lencse a telefotó is kevésbé érdekes, hacsak nem szeretnél erősebbet. Esetleg a váz +14-150II párossal lenne olyan extra, hogy lenne egy nagy átfogású zoomod, meg nem kellene elhányni magad a beépített
képelcseszőképjavító funkcióktól. Ha a fényképelőt is full automatában használnád akkor szintén csökkennek az érvek mellette.
Egy fényképező használata erős kötöttségekkel jár, belépő géppel, alap objektívvel nem szívesen vágnék bele, könnyen kedvet szeg. Ha azon a telefonon lehet egy külső progival raw-ba fotózni akkor jó képminőség lehetőségek nyílnak meg utómunkánál, megszabadulhatsz a fehér körvonalú túlélesítettségtől, pacásító, festményező képhatástól, túlszaturáltságtól... -
Koczó93
őstag
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok fotózásban, olvasgattam vissza próbáltam picit okosítani magamEgy iphone 12 pro max a legtöbb igényemet lefedi, de mindig is érdekelt "komolyabban" a fotózás. Elgondolkoztam, egy kezdő gép vásárlásán. Legtöbbet család lenne fotózva, kirándulás illetve autók
Mindenkinek más az igénye, de kezdésnek ki mit ajánlana? Elsősorban használt gépeket nézegetek, pl Olymp E-M5 E-M10 ezek elég szimpatikusak, de nemsokat értek hozzá. Vagy maradjak a telefonos képeknél?
-
Neck
veterán
válasz
Mr.Csizmás #58310 üzenetére
Más is abban vitte, le is van verve a pereme a fotók alapján
-
Varoz
addikt
válasz
Freeman007 #58320 üzenetére
Nem biztos, hogy magasabb az a minőség, cserébe elavult, nagy batár feleslegesen. Persze a fogás egyéni, de egy kisebb MILC bővíthető markolattal, L plate-tel, a féltégla DSLR-t nem tudod félbe fűrészelni.
Fuji X-T20, mint tipp ezen az áron?adrian94
Belépő DSLR ami tuti, hogy nem. Fentebb beszélt komolyabb gépre még értek érvet, de alsó polcos CaNikon ma már felejtős.
Annyiért én Fuji X-T10-et vennék, de majd jön még ajánlat MILC vonalon. -
adrian94
őstag
Sziasztok
Kezdő fotósnak mennyire ajánlott egy Nikon D3400?
Használtan 100.000 ft lenne. Vélemények erről a gépről?
Előre is köszi
-
csacsi77
senior tag
válasz
rellif #58321 üzenetére
Kövezzen meg mindenki, de nekem a legkényelmesebb fogást a Nikon D5500/5600 adta.
Nemrég megfogdostam (Alza bemutatóterem->itt Pana G9/90-et is lehet tapizni) a milceiket és a Z50 valamint meglepő módon a Z30 is nagyon kézbesimuló volt nekem. Ennél kisit rosszabb volt, de még így is adta a D3500. Illetve a Canonnál a 70-80-90D is nagyon jó, bár elég nagyok is.
És egy tuti tippem is van, személyes tapasztalatból. A Sony A6100/6400 és egy szilikon markolatos smallrig keret. Ez volt az a kombó, ami mindent felülmúlt nekem. Tapadós, kényelmes, biztonságos fogás, öröm volt kézbe venni. -
Roklif
csendes tag
válasz
Jobban utánanéztem a gépnek és tényleg jó ajánlás a leírásom alapján, köszönöm
Mit gondolsz egyébként a GX80-ról?
Megérné a felárat?
Még mindig kompakt, de talán kényelmesebb fogás és ha videót is szeretnék rögzíteni hasznosabb. -
rellif
senior tag
Köszönöm mindkettőtöknek a választ.
-
rellif
senior tag
Sziasztok!
Pár év kihagyás után újra fényképezőgépet (is) szeretnék használni a telefon mellett.
Korábban Nikon tükrös gépeket használtam illetve volt Sony és Fuji MILC kitérő is.
Általános hétköznapi,családi mindenes gépet keresek.
Árban szeretnék 500K körül maradni. Van egy pár kiszemelt gép.
Nikon Z fc,Fujifilm X-T30 II illetve a nagy öreg Panasonic G9-es.
Egyelőre kit objektívvel használnám (bármelyik is legyen)
A méret nem számít,inkább a kényelmes fogás az elsődleges.
Esetleg mi jöhet még szóba,mit javasoltok?Köszönöm!
-
Freeman007
senior tag
és #58317 Mr.Csizmás köszönöm szépen a további ajánlásokat.
szerk: #58313 Varoz csak feltételezés: egy használt "régebbi" technológia olcsóbban elérhető mint egy újabb és a régebbi talán magasabb minőséget képvisel ugyanabban az árkategóriában. Illetve ajánlhatsz is milc-et, nem feltétlenül vagyok ellene..
-
Grillo
őstag
válasz
Mr.Csizmás #58317 üzenetére
Akkor már inkább [innen] olcsóbban, már ha a gari miatt nem aggódik.
De én újszerűt vettem Tripontból pont most 35k-ért, nem csak M4/3 volt a használt kínálatukban. -
Roklif
csendes tag
válasz
juliensorel #58314 üzenetére
Értem.
Te melyik konkrét fényképezőgépeket javasolnád? -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Freeman007 #58308 üzenetére
kitobis készlet [bármi] + 48k, és bármire rá tudod rakni. [TTartisan 40mm f2.8 Macro objektív]
-
wms
senior tag
válasz
Canon vonalon 750D, 760D, vagy 77D, ami megfelel a fentebb említett Nikonoknak. Mindhárom kihajtható képernyős, 24mp szenzoros.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
juliensorel #58314 üzenetére
bármi negatív felhang nélkül, egy ideális világban az vesz FF-et aki tisztában van a gép és saját tudásával, és tudja hogy szüksége van rá. az összes többi gentleman's club/epenis/újautós szindrómás. mellesleg egy olcsóbb milc is körbeéri dinamikában az öreg FF érzékelőket.
-
juliensorel
őstag
válasz
Roklif #58312 üzenetére
Amennyivel olcsóbb, annyival gagyibb is az a lumix mint egy 5d mkII, bár eleve nem is egy ligában játszanak, így teljesen feleleges összehasonlítani és kár is belemenni a technikai részletekbe. De az a gép egy legenda volt a maga korában, csak, hogy egy okot említsek, több tucat doksi, játékfilm vagy játékfilm részlete forgott 5d mkII-re, annak ellenére, hogy eredetileg "csak" egy dslr fényképező.
Egyébként arra mai napig totál fölösleges a tudása, hogy valaki pl mobil helyett használja, hobby célokra. Ilyen ígényekhez szerintem is jobb választás egy egyszerűbb kis milc. (egy olcsó milc egyébként sosem fogja megütni a full frame szintet, még a régebbi modellekét sem) -
Varoz
addikt
válasz
Freeman007 #58306 üzenetére
Miért tükrös? Vegyél egy MILC-et inkább!
-
Roklif
csendes tag
válasz
És az ára is sokkal barátibb
Köszönöm, lehet hogy le is csapok rá -
pandur99
aktív tag
válasz
Canont nem ismerem, de körül lehet nézni milc vonalon is. Olympus, Panasonic Oly 12-50-es objektív pl, ez 1:2 makrót tud. Ilyenem volt, egész jól muzsikál.
-
Roklif
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy gépet hogy belekezdjek a fényképezés hobbi világába és hogy szebb képeket tudjak csinálni nyaralásról és fontos eseményekről mint telefonnal.
Használtan szeretnék venni, mert ha megunnám akkor semmi vagy minimális bukással szállnék ki.
Keret mindennel együtt max 150.000 - 200.000 forint lenne.
Főleg távképeket és ritkán portré képekek készítésére használnám.Jelenleg kinézett: [Canon 5D mk2]
Ez mennyire ajánlott? -
Freeman007
senior tag
-
pandur99
aktív tag
válasz
Freeman007 #58306 üzenetére
Ha makrózni is akarsz, a Nikon vonalból ajánlom a D5200/5300-as gépet, ennek kihajtható az LDC-je, plusz egy Sigma 17-70 2.8-4 macro OS HSM objektívet, ez kezdetben majdnem mindenre elég, igaz, inkább 200e, mint 150e.
-
Freeman007
senior tag
Sziasztok.
Jelenleg egy Sony DSC-HX1 fényképezőgépet használok - innen szeretnék egy nagyobbat ugrani valami használt tükrös gép felé. Keret 100-150k objektívvel együtt. A képek főleg általános illetve makro jellegű (a sony makro határát szeretném elsősorban tovább bővíteni). Meglehet hogy ebbe az összegbe átfordíthatós objektív fér csak bele - nem probléma.
Tudnátok a fenti infók birtokában gépet, objektívet ajánlani? Milyen típusokat érdemes keresgetni, esetleg érdemes e az összeghatárt 200k-ig kitolni - van e annyival jobb választás ebben az árkategóriában?
Remélem nem hagytam ki fontos infót.
Köszönöm előre is az ajánlásokat. -
Warton
őstag
-
Peat;)
veterán
Igen, szélesebb kell, 12mm (is). A 12-40 már lefedné teljesen az igényemet látószögben és csak egy objektíves megoldás jöhet szóba.
F2.8 ahogy írod is viszont nem drámai előrelépés pl f3.5höz képest, de talán pont elég.
Még tesztelem a fixemmel hogy f2.8al mit tudok alkotni vele.Valószínű megpróbálkozom ezzel az úttal és fejleszteni magamon a gép tudásához.
Ott a panasonic lx100 kompakt gép is, még azon is elgondolkodtam, de az em10 m3as vázat jobbnak gondolom. -
0519
senior tag
válasz
Peat;) #58301 üzenetére
Az oly 12-40 pro f2.8 egy nagyon jó objektív és egyértelmű előrelépés lenne, azonban nem drámai.
Nem világos milyen látószögre van szükséged és miért baj, hogy a 42,5mm az portré látószög. Szélesebb kell? Esetleg Oly 20mm 1:1.4 PRO és utólag vágni a képből ha túl sok?A 12-40 -nél fényerősebb zoom tudomásom szerint csak a Pana-Leica F1.7 sora van, azt viszont kokain árban mérik.
Én oly 12-40 pro f2.8 javasolnék, raw fotózást és a képek utólagos, szoftveres javítását.
-
Peat;)
veterán
Üdv,
van egy olympus em10 mark3as gépem,
12-32 pana obival (f3.5től indul),
42.5 mm xiaomi yi f1.8,
14-150mmEljutottam oda hogy nagy tele nem kell, de többet használnám bent a gépet, gyerek miatt. Meg zársebesség sem mindegy, de sajnos az isoval sem tudok nagyon magasra menni a m4/3 miatt.
A fix obi f1.8-al már elég jó az én képességeimhez (béna), de hát ez portré obi.
A többi túl sötét/túl nagy kihívás nekem, magas iso kell 3200 is kevés. És cserélni sincs idő obit.Ha a 3 obi helyett lesz egy oly 12-40 pro f2.8 az valami segítene a helyzeten, mi a vélemény? Tehát egy em10 és 12-40 pro már képvisel olyan szintet hogy egy amatőr is sikeres legyen vele benti térben némi gyakorlással? Nem profi képek kellenek, de használhatóak, emlékképek, vaku nélkül, sima lámpafény mellett.
Vagy a m4/3 ebben nem olyan erős? Normális áron van más rendszer amit könnyebb használni? Egy új ff rendszer, jó obival, nyílván könnyebb de 100at költenék pluszban (többi eladásával) többet nem. Akkor marad kültérre a nagy gép, ott semmi baj vele. Beltérbe meg telefon..
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Lightyear - befektetési app
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Kezünkben a Honor Magic V5
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hisense LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!