Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csacsi77
senior tag
-
pethob
aktív tag
válasz
vakablak93
üzenetére
Emiatt a 35-ös is ment és így jutottam el oda amit írsz a 23 f2 + 50 f2. Máig ezeket használom. :)
Abszolút értem amit írsz. Egyszerűen csak annyi jó 35mm-es optika van Fujira, hogy nem bírom ki, hogy azokat ne használjam...
-
vakablak93
őstag
válasz
pethob
üzenetére
Anno 18f2 +35 f2-vel kezdtem én is, de nagyon hamar (pár hét) ment is a 18-as. Nekem a benázó AF meg a CA nem jött be.
A látószöggel nem volt bajom.
Ahogy a 18 miliméterből 23 lett, azt éreztem amit te is írsz
, hogy a kettő nagyon közel van egymáshoz.
Emiatt a 35-ös is ment és így jutottam el oda amit írsz a 23 f2 + 50 f2. Máig ezeket használom.
Egyebként az X-E3 annak idején kapható volt kitben a 23mm f2 obival, de mégis a 35mm a megszokott ha egyáltalán fix obival raknak valamit kitbe.
-
Alex18
tag
válasz
csacsi77
üzenetére
Ezek vannak most de ha váltok FF re akkor váltanom kell...
Viszont igen a Z50el FTZ vel maradhatna de akkor meg majdnem ugyan ott lennék nem éri meg a csere...
AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR
AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED
AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR -
pethob
aktív tag
válasz
pandur99
üzenetére
Nem gondolnám, hogy a MILC-ek általában sokkal jobbak.
A DSLR gépek szép lassan ki fognak halni. Az OVF-ek és az értékelők rég azon a szinten vannak, hogy felesleges a tükörrel meg az optikai keresővel bonyolítani a technikát (csomó mechanika), és növelni a méretet meg a súlyt. A digitális szolgáltatások amik erre rárakódnak, csak a körítés.
-
csacsi77
senior tag
válasz
Alex18
üzenetére
Azért írtam a Z50-et, mert akkor a régieket tudnád használni. Egyébként milyen van és egyáltalán akarod-e még használni a régi obikat?
Más esetben a Z5-öt mondanám neked, ha Nikon vonalon akarsz maradni. Egy használt Nikon 24-70 f/4-el egy jó kis kompakt FF MILC géped lenne. És obiválaszték is van a Z-bajonettre, bár jellemzően csak a drágább gyáriak, de azok mind jók. -
pethob
aktív tag
válasz
vakablak93
üzenetére
Én a 18mm f2-ről 23mm f2-re váltottam anno, máig ez az álltalános obim, sokszor hetekre fennt ragad a vázon. Sokkal jobb obinak érzem minden tekintetben.
Nem csodálkozom. A Fuji 23/2 optikai tulajdonságaiban és AF, valamint felépítés tekintetében is jobb mint a Fuji 18/2. De amit Te érzel, abban szerintem masszívan benne van az is, hogy az ekv. 35mm látószög jóval egyszerűbb kompozíciós szempontból, mint az ekv. 28mm. Több sikerélményt ad!
Ez a 23mm (ekv. 35mm) szépsége, kevesebb dolog kerül a képbe amivel komponáláskor számolni kell, lényegében zéró a perspektivikus torzítás, tehát nem érzékeny arra, hogy egyenesen vagy épp hogy tartod a kamerát (szemben az ekv. 28mm-rel), de elég széles ahhoz, hogy a témán kívül a környezetből is eleget mutasson (szemben az ekv. 50mm-el) Ez minden ekv. 35 mm-re igaz az ekv. 28 mm-el szemben, bármely rendszeren.
A Fuji F2.0 soron azonban a 35/2 a legjobb optika, és mivel az eredeti kérdező eleve azzal vette volna a gépét, ezért alá nem a 23/2-t, hanem a 18/2-t javasoltam. Hogy nagyobb távolság legyen a két opció közt. Ez persze nem követelmény, a 23/2+35/2 is iszonyat jó kit, de a 23/2+50/2 is.
(Nem értem a Fuji miért nem a 23/2-vel adja kit-ben ezeket a vázakat!)
De azt továbbra is fenntartom, hogy a 18/2-t sokan megszokásból szólják le. Igen az egyik első Fuji optika, már ráférne egy ráncfelvarrás, de a látószög amit ad fontos, mert ha jól komponálsz a kép sokkal izgalmasabb lesz, mint 23/2-n. A palacsinta kialakítás és a fém trash-can napellenző meg design/ergonómia szempontjából ad hozzá sokat a fényképezés élményéhez. -
pandur99
aktív tag
válasz
pethob
üzenetére
Nem gondolnám, hogy a MILC-ek általában sokkal jobbak. Az igaz, hogy rengeteg fölösleges funkciót beléjük pakoltak, de ettől nem lettek jobbak, csak "korszerűbbek", és persze drágábbak. Szerintem a fotós, illetve a fotós tudás sokkal fontosabb, mint a technika. A gépet a pénztárcához kell igazítani, és aztán fotózni, tanulni, gyakorolni,és akkor egy analóg gép + 50mm-es optikával is csodákat lehet alkotni.
-
pethob
aktív tag
válasz
Alex18
üzenetére
Bocs, félreérthető voltam. Frappáns akartam lenni, de félre ment. Egyáltalán nem akartam kritizálni a kérdésed, jó helyen vagy!
Annyit akartam csak mondani, hogy én már nem vásárolnék DSLR-t, mert a MILC-ek úgy általában sokkal jobbak.
Sajnos a Nikon vázakat részleteiben nem ismerem, csak a ZF-et próbáltam. Reméljük jön valaki, aki segít eligazodni. -
Alex18
tag
válasz
pethob
üzenetére
Nem ragaszkodom semmihez ezt számításba vettem ha rendszerváltás lesz
.
Én úgy tudtam ez egy "vegyes fórum"
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat. -
vakablak93
őstag
válasz
pethob
üzenetére
Én a 18mm f2-ről 23mm f2-re váltottam anno, máig ez az álltalános obim, sokszor hetekre fennt ragad a vázon. Sokkal jobb obinak érzem minden tekintetben.
Főleg buliban szeretem, mert gyors és pontos az AF, picinek meg ez is pici.
Én ennél nem használok szélesebb látószöget.Azt gondoltam álltalános nagylátónak ajánlod a 18mm f2 obit, emiatt gondoltam a kis 16mm obira, mint modernebb alternatíva.
-
pethob
aktív tag
Sziasztok.Canon 80D ről Canon R10 re érdemes lenne e váltani?
Az én véleményem szerint az R10 picit lefele van a 80D-hez képest. Ebből kb. belőheted. melyik Canon R való neked...
-
pethob
aktív tag
válasz
vakablak93
üzenetére
Nem kell megvédenem a 18/2-t, mert még az apokaliptikus jövőben is ismerik, szeretik és használják.
De viccet félre téve, ez egy tényleg sokak által indokolatlanul alulbecsült optika. Azzal értek egyet, amit Reggie Ballesteros mond róla. (A képeket is érdemes megnézni a videóban....) És persze igazad van, bizonyos körülmények közt van sok CA, meg gyenge vázakon kevés fényben lassan fókuszál. Ki kell ismerni...
A 16/2.8 is egy hasznos jószág, de a 18mm (APS-C-n) a normál látószög tartománynak a széles vége, míg a 16mm már széles látószög. Ennek megfelelően a 16mm torzít a kép széle felé. Portréra, emberekre már csak ennek figyelembevételével lehet használni. Nálam a 16/1.4 a buli objektív, a party arcok nem bánják ha a térnek is van egy kicsi torzulása. Eközben pl. a 18/1.4 sok rendezvény fotósnak az alap objektívje, dokumentalista fotókhoz, környezeti portéhoz, tárgyfotóhoz, közelképekhez. A 18/2 látószögben ugyan ezt hozza, csak kompakt méretben kompromisszumokkal. És bizony az 1 fé a 2.8 és a 2.0 között pont arra elég, hogy beltéren még elfogadható zársebességgel és ISO-val lőhess képet, ha a helység kellemesen be van világítva. (pl_: Nagyinál a karácsonyi vacsoránál ég a csillár...) A 2.8-on vagy a záridő lesz hosszú, vagy a képzaj nagy, vagy vaku kell.
Ez persze csak a saját véleményem, nem feltétlen kell így látni. Azt kell használni, amivel a legszívesebben lövöd a képeket. -
vakablak93
őstag
válasz
pethob
üzenetére
Alapvetően egyetértek sokmindenben, én is pártolom a fixezést, a zoomokkal szemben.
Máig bánom, hogy kezdésből nem ezeket használtam, és pocsékoltam az időt a kitzoomokkal..Valamint, szerintem is sokkal jobb kombó kezdésnek is a T30 + XC 35mm f2 mint M4/3+sötét kitzoom obik, amikkel kb. az életkedve megy el, ha a szobában kipróbálja, a családon...
De a 18mm f2, nekem az X-T30-on nem csak lassú/béna volt AF-ben, hanem sok CA-t is nyomott a képekre, valamint a széleken se volt a legpengébb.
Hejette én a modern kis 16mm 2.8-as obit ajánlanám.
Kompakt, gyors, penge, picit szélesebb, még akkor is ha kevesbé fenyerős.Összessegében: X-T30 + XC 35mm f2 kezdésnek.
Majd idővel egy használt 16mm 2.8, nem olyan drága üveg szerencsére. -
Tin_Shield
őstag
válasz
pethob
üzenetére
Hasonló, csak nálam egy Laowa 10 f2 (ekv 20mm), PanaLeica 25 f1.4, és Oly 45 f1.8 kerül a tatyóba. Tudom a 25 F1.4 és 20 f1.7 elég közeli, de mégsem ugyanaz a kettő. És a 25 f1.4 képi világa különlegesebb. És szégyellem bevallani mennyiért jutottam hozzá, kihagyhatatlan volt, még ha nem is a kedvenc látószögemet adja.
A kirándulós szett egy 20 f1.7 és tarcsiba egy kitzoom, ha valamire nagyon kell a nagyobb vagy a kisebb látószög. A folyamatos cserélgetés ilyenkor nem sokáig opció, hamar elfogy a türelem körülöttem...
-
Alex18
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni gondolkoztam hogy eladom a gépemet Nikon D5600 mivel szeretnék fejleszteni esetleg érdemes beruházni a leírt gépekre ?
- Gépre szánt összeg?
Nagyon max 500k de jó lenne ha ebbe beleférne egy utazó objektív
Rendszerváltás esetén.
- Felhasználás?
Fotózásra(Természetfotózás,Tájfotózás,Asztró)
- Méret számít?
Nem szeretem a nehéz gépeket de nyílván kompromisszum tudok kötni
.
- Videóra szükség van ? Nem
- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
Használt gépen gondolkozok viszonylag kevés expoval(<35k)....
- Egyéb kívánság, speciális igények?
Nikon esetleg Sony gépeket nézegettem:
Nikon D780,D810,Z50,Z5-6
Sonyval még nem vagyok annyira képben....
Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
pethob
aktív tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Az ekv. 35mm a "story telling lens", mindenképpen ez a perspektíva a leginkább univerzálisan felhasználható, pont emiatt ezt szoktam ajánlani kezdésnek. Hogy kinek mi a kedvence a 28-35-40-50 tengelyen az egyén függő, sőt akár időben is változhat. De én is a 35mm-t szeretem és ismerem a legjobban, és használom a legtöbbet. Már mielőtt a gépet a szemem elé emelem látom, hogy mi lesz a kép ekv 35mm-en. Ha csak 1 optikám lehetne, az ekv. 35mm lenne. Tulajdonképp így is van, hiszen a Fuji X100-as vázakon a 23mm/2 nem cserélhető objektív is egy ekv 35-ös. Sokat fotózok azzal.
Ha viszont számolok a csere lehetőségével is, akkor általában a 16/1.4 (ekv. 24mm) és Zeiss 32/1.8 (ekv. 50mm) optikák vannak nálam, és tény, hogy az ekv. 50mm-re - "nifty fifty lens"- vannak a legjobb objektívek szinte minden rendszerben. Fujin is, a 23/2 tényleg minden értelemben modern és kompakt, ami akár a 40MPx-es APS-C szenzorra is bőven jó felbontással bír. Tényleg kiemelkedően jó objektív. Ha a kompaktság szempont (X-T30 váz kompakt), akkor a 18/2 (ekv. 28mm) való alá, ami egy régi, kicsit zajosan fókuszáló, de nagyon jól eltalált darab. Ezzel a két látószöggel végig lehet fotózni egy életet. Vagy akár egy esküvőt...
-
Roxx
tag
Sziasztok.Canon 80D ről Canon R10 re érdemes lenne e váltani?
-
Tin_Shield
őstag
válasz
pethob
üzenetére
16-80 párja inkább a PanaLeica 12-60.
A fix objektívvel kezdés is biztos működik, én anno APS-C-n a (kit)zoomok mellett a 35-össel próbálkoztam sokat. Szerettem a rajzát, de valahogy sose éreztem az ekv. 50mm látószögét, el is adtam. Nézegettem sokat az elkészült képeim exif adatait, és a kedvenceim túlnyomó többsége, bár zoom objektívvel, de ekv 35-40mm gyutávon készült. Az MFT-re váltáskor már egyértelmű volt, hogy ide fogok keresni majd valamit. A Pana 20-assal kezdtem, aztán kipróbáltam az Olympus 17 f1.8-at is, de végül a traktor AF ellenére is visszatértem a Pana 20-ashoz, valahogy jobban bejön. Ha csak egy objektívem lehetne, biztosan ez maradna. -
pethob
aktív tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
A 12-45-nek pedig direkt Fuji párja nincs.
XF 16-80/F4 kb. azt tudja, mint MFT-n a 12-45/F4Nálam a kedvenc az ekv 40mm lett, ezért van egy Panasonic 20 f1.7 mindig nálam.
Általában így szokott lenni, ezért is érdemes inkább egy fix-el kezdeni zoom helyett...
-
pethob
aktív tag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Egyik kit-el sem lősz mellé, de a magam részéről nem tudom hozzátenni, hogy fényképezni igazából fix-ekkel jó/lehet/érdemes. Így én biztosan a három lehetőség közül a Fuji XC 35-öt választanám.
Az XC 35/2 optikailag teljesen megegyezik az általam korábban ajánlott XF35/2-vel, ami a Fuji kompakt fix objektív sorának legjobban sikerült darabja. Nyitva is, széleken is éles, egyéni hibáktól mentes profi képe van. Nem csak az itt említett zoomoknál jobb, de a fixek közül is kiemelkedő. Az ekv 50-es látószög a normál tartománynak a tele vége, a perspektíva az emberi szem látószögéhez közeli, pont emiatt sokak számára ez az alap objektív. Egyetlen észrevételem, hogy ez a látószög beltéren néha lehet szűk, már nem tudsz kettőt hátra lépni, hogy beleférjen a képbe amit fotózni szeretnék. Emiatt, és a nyaralás közben esetleg készítendő szélesebb látószögű tájképek miatt nagyon ajánlom mellé a szintén kompakt XF 18/2 objektívet, és ezzel a kettő fix-el szinte bármit le lehet fotózni, ami valaha felmerül. Minden kicsi, könnyen hordozható, könnyű. És mindent jó kézbe venni.
(Ha mégis úgy érzitek, hogy zoom nélkül nincs élet, a használt piacon szinte bármikor lehet találni kit zoom-ot olcsón.) -
Tin_Shield
őstag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Bocs a félregépelésektől itt-ott, mobilról írtam
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Hadeska22
üzenetére
A felár kb indokolt lehet a 12-45 mégiscsak egy PRO zoom, az más kérdés, hogy neked ez megér-e ennyit. Pár csepp amúgy esőtől nem lesz baja egyik gépnek sem szerintem. A képek minőségtől nem kell tartanod, a nagyobb szenzor miatt a Fuji eleve némi előnyben van, és ha ráérzel az ízére filmszimulációkkal is jól el lehet játszani.
Ezt a három kitet nehéz egy-az-egyben párba állítani. A 35 f2 párja az Olympus 25 f1.8 lenne, az XC15-45-nek nincs M.Zuiko párja, az MFT családban kb. a Panasonic 12-32 a megfelelője. A 12-45-nek pedig direkt Fuji párja nincs.
Nekem Olympus van, de nem beszéllek rá, ez a Fuji nagyon ügyes kis gép, ha tetszik vedd azt nyugodtan. Az választáshoz nehéz direkt tanácsot adni, mert szerintem a zoomok kényelmét és rugalmasságát nem pótolja egy fix minősége, és ugyanez igaz fordítva is. Szóval mindkettő (sőt több is) kell előbb-utóbb
De talán mégis a zoommal kezdenék, amíg ki nem alakulnak a fotózási szokások, amihez aztán megkeresném a megfelelő fix(ek)et. Nálam a kedvenc az ekv 40mm lett, ezért van egy Panasonic 20 f1.7 mindig nálam. -
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Üdv az alábbiak a lehetőségeim:
OLYMPUS E-M5 Mark III (Fekete) + ED 12-45mm Pro (objektív) - jelenlegi magyar árfolyamon: 426.000
vs
1.)
Fujifilm X-T30 II (ezüst) + XC 35 mm f/2 objektív - jelenlegi magyar árfolyamon: 368.0002.)
Fujifilm X-T30 II (ezüst) + XC15-45 mm f/3.5-5.6 objektív - jelenlegi magyar árfolyamon: 378.000Nem tudom, hogy az a felár az EM5 felé megér-e annyit. Nem tervezünk zuhogó esőben fényképeket csinálni, de mondjuk nem árt ha kibír némi esőcsepet vagy hópelyheket.
Összességében egy megbízható (legalább az elkövetkezendő 5-6 évre) gépet szeretnénk ami éles és relatíve "warm" képeket csinál (de nem túlszaturáltat!). Én próbáltam Sony Alpha gépeket és nekem azok túl nem is tudom, élettelenek. A review-okban is ugyanezt érzem (még mindig ne egyetek meg
). Képvilágban nekünk az Olympus gépek jöttek be (már az a pár amit próbáltunk) illetve review-ok alapján az X-T30 II is hasonló képeket tud hozni.
edit: ha van olyan gép (akár olcsóbban) ami ezt a fenti elvárást tudja hozni arra is nyitottak vagyunk. Mivel Ti sokkal többet értetek ehhez (én mobilos fotózásban vagyok benne leginkább) így értelemszerűen ha van jobb választás akkor kérlek ne tartsátok magatokban
-
freelanced
addikt
válasz
haruspex
üzenetére
Nagyon koszonom a valaszokat haruspex, neck
haruspex
A keret olyan 100 korul lenne.
Egyebkent objektiv kapcsan mit keressek? G80-bol most talaltam egyet 100-ert, nem tudom az mennyire jo ar amugy, bar objektiv nincs hozza.

Plusz nem ide valo, de a mikrofonos topik nem porog, hatha itt tudja valaki, hogy mikrofonbol mit lenne erdemes nezni, szinten kis penzbol?
Alapvetoen pl a mostani akciokamera mikrofonja is sokszor keves, nagy szelzaj, nem eleg erzekeny stb. Szeretnek nehany hangot felvenni ugy, hogy viszonylag elvezheto legyen (pl tuz, folyo stb.) -
Tin_Shield
őstag
válasz
pethob
üzenetére
Pár hónap különbséggel egyidőben jött ki az OM-5 és az XT-30II, ahogy az elődmodellek (E-M5mkIII és XT30) is. A tudásuk is elég hasonló, az OM-5/E-M5 elvileg egy fél polccal magasabbra van pozícionálva mint a XT30 (és fél polccal az egyszámjegyű XT-k alá).
Mindkét gépnek (vagy rendszernek) bőven van annyi pozitívuma, hogy jó választás lehet.#59762Hadeska22
Ha már a kit zoom szóbakerült, egyik MFT kit sem rossz, de az OM-5-nél nagyon nem mindegy, hogy 14-42EZ palacsinta kit, vagy valamelyik komolyabb objektív (12-45 f4, vagy 12-40 f2.8, esetleg a 14-150) van a kithez csomagolva. A 14-42EZ önmagában nem olyan rossz, de inkább a belépő vázakhoz illik, könnyű műanyag objektív, átlagos optikai tulajdonságokkal. A 12-45 és a 12-40 ellenben PRO objektív, a jobb fixekkel is összemérhető képminőséggel, időjárásálló kivitelben, masszív fém házzal. A 14-150 szintén időjárásálló, nagy átfogású túristazoomhoz képest nagyon tisztességes optikai minőséggel. Az időjárásállóságot azért említem, mert az OM-5 is az. Fényerős fixekben a Fujihoz hasonlóan az MFT is jól áll, az olcsó 3rd party manuálisoktól kezdve, a kedvező árú objektíveken át, a méregdrága profi fixekig bőséges a választék. -
pethob
aktív tag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Fujifilm X-T30 II kit egy nagyon jó választás. Bár van az OM-5-nak pár izgalmas digitális szolgáltatása (pl. virtual ND) alapvetően egy elég régi design. Mivel írtad, hogy a fotó a lényeg, videó nem érdekel, így inkább a Fuji X-be vásárolnám be magam.
Természetesen a kit zoom objektív sem rossz, de ha szeretnétek profi portrékat is lőni, nagyon ajánlom a Fuji XF 35mm/F2.0 fix objektív legyen a következő beruházás. Ha inkább beltérre kerestek általános használatra fényerős fix-et, akkor a 23mm/F2.0-át vagy a 18mm/F2.0-át javaslom második objektívnek. Bármelyiket is választjátok érezni fogjátok, hogy mit jelent egy nagyon jó minőségű, fix, fényerős objektív. És ezek az obik relatív nem drágák...
Jó kamera, élvezetes vele fotózni, és ez a legfontosabb. -
válasz
Golota
üzenetére
Üdv,
Köszönöm a válaszod! Először is szeretnék kicsit rantelni, mert amit az összes gyártó művel a nevezésekkel az túlmutat mindennemű logikai határon. Értem én, hogy nem lehet túlságosan leegyszerüsíteni, de hát bakker amikor meglátok egy ilyent, hogy [company name] [series] XHRK-877 XXHPPRT-10 E-330 akkor tényleg el tudom képzelni, ahogy valaki besétál a boltba
"Hello, miben segíthetek?"
- Egy XHRK-877 XXHPPRT-10 E-330-t szeretnék, van nálatok?
"persze, gyertek erre van"Telefonoknál volt sokáig (meg még mindig van Xiaomi-nál (akik hetente kiadnak valamit átcímkézve, minimális változtatásokkal más néven) hogy ennyire kriptikus neveket aggattak.
A fentebb emnlített OM-10 Mark II-vel (használt) ugyanaz a problémánk volt mint általában, hogy az eladó nem volt őszinte (csodák csodája, használt piacon 99% ilyen) így biztos, hogy új gépet fogunk venni. Én nem állítom, hogy nincs olyan eladó aki ténylegesen őszinte (én is mindig őszinte vagyok), de a nagy többség sajnos nem ilyen. Amit új állapotban veszünk azt legalább tudom, hogy volt használva.
Végül is OM-10 Mark IV (objektívvel) volt leginkább a nyerő, de aztán találtam egy OM-5 Mark III-t 70.000-ft-tal többért (objektívvel) ezt egyelőre le is foglaltam illetve ott fogom a boltban összehasonlítani egy Fuji XT-30-cal ugyanannyiért. Mindkettő "kit" objektívvel jön és a képvilága mindkettőnek nagyon tetszik, szóval gondolom mellé nagyon nem foghatok.
Üdv,
-
Golota
senior tag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Fontold meg a használt cuccot, megbízható forrásból. Rendszerben gondolkozz, mert hosszabb távon valszeg az objektívekre fogsz többet költeni és azokat nem szívesen kótyavetyéli el az ember utólag. Első gépnek biztosan nem vennék újat (én mondjuk amúgy sem).
Az általad írt vázak közül mind jó választás lehet. Az MFT (Oly, Pana) cuccok olcsóbbak lesznek használtan. A Sony A6400 egy jó váz, valszeg hosszabb távra jó választás, de az objektívek drágábbak és nagyobbak lesznek.
-
Golota
senior tag
Olympus OMD EM5, mark 1. Nem a legújabb darab, de minőségi kidolgozás, időjárásálló váz (objektívek is vannak ilyenek), remek stabi, megfizethető (mondhatnám mai szemmel már olcsó) és kifejezetten jó kit lencsék. MFT rendszer, ami ugyan szenzorban kisebb mint az APSC, de cserébe az objektívek is kisebbek és a képminőségben semmiben nem marad el, ha nem akarsz nagyon zoomolni vagy óriásplakát mértetben nyomtatni. Plusz ott vannak az Olympus színek és a kiváló jpeg motor.
Videoban elmarad a kategória gépeitől, talán ez a gyenge pontja.
Nekem volt ilyenem és mai napig bánom, hogy eladtam, pedig a mostani cuccom többet tud elvileg. Mégis mindig bejön, hogy "azta, milyen jó képek", ha régebben készült fotókat rendezgetem.
Itt egy teljes szett kb abban az árban, amit keresel. (nem én árulom, nincs közöm hozzá)
-
Üdv,
Segítségeteket szeretném kérnit potenciális gép vásárlással kapcsolatban. Kérlek ne szedjetek szét
Páromnak szeretnék vásárolni egy "mindennapi használatra" jó eszközt amivel lehet jó minőségű fényképeket megörökíteni (leginkább természetben, utcán sétálva családdal, stb). Az Olympus OM-D E-M10 Mark I-II jött velem szembe nagyrészt. Egy rakás videót és review-t elolvasva (+ reddit) úgy tűnik ez egy tényleg eléggé jól összerakott gép és speciel nekem a képvilága (szinhű monitoron) tetszett. Új állapotban nagyon
gyérrossz a kínálat, vagy csak én nem tudom, hogy mit kellene keresnem.A környéken találtunk egyet ami jó állapotban van 100.000 FT-ra átszámolt áron viszont lencse nélkül (R - 7150). Egy másik - lencsével 135.000 (R - 33440). Kicsit utánaolvasva teljesen irreleváns, hogy mennyit lett vele kattintva, viszont milyen paramétereket kellene néznem ha kipróbáljuk?
Illetve, ha új gépet szeretnénk 200.000 forintig van bármi értelmes alternatíva?
Talán még fontos:
- Ha átlagos súlya van az rendben van
- nem kell videózásra, arra akciókamerát használunk
- nem árt ha minimális gyötrést (pl. nem megy tönkre pár esőcsepptől)Új tekintetben nálunk:
PANASONIC Lumix DMC-G7KEG-K Fekete + H-FS 14-42mm f/3.5-5.6 objektív --> pont 200.000-be kerül. Ettől csak feljebb találtam Olympus E-M10 Mark IV (objektívvel) és Sony alpha A6400-t (objektívvel) egy laza 100.000-rel többért.
Van olyan új gép (akár less known brand) amit tudnátok ajánlani? Nem szeretnék elsietetten választani, mert olyan gépet szeretnék amivel az elkövetkezendő 5-6 évre lenne egy megbízható eszközünk
. Mivel nincs tapasztalatom használt fényképezőgéppel kapcsolatban így értelemszerűen jobban preferálom az új eszközt (leginkább rossz tapasztalatom van autók és elektronikai cikkekkel a használtpiacon), viszont első "komolyabb" gép révén nem szeretnék túl sok pénzt sem rááldozni. Üdv
-
Coyot
őstag
Sziasztok!
Egy teljesen hülyének kellene tanács fényképező témában. Azért cserélhető objektives mert tanulás is a cél és téma váltogatás később.
- Gépre szánt összeg?
200k kompletten de meggyőzhető vagyok hogy feljebb menjen a limit.
- Felhasználás?
Elsődlegesen: terepjárózunk és szeretnénk a természetfotókat és az autózás örömeit megörökiteni.- Méret számít? (Súly, foghatóság, hordozhatóság, strapabíróság):
Ha kibirja a párát esetleg pár csepp esőt az nagy segitség.- Videóra szükség van ? (Igen: komoly minőséggel és tudással, vagy csak átlagos minőségben ? Nem: teljesen hiányozhat akár, bár ez egyre ritkább, lassan minden gép tud video-zni).
Nincs, arra van gopro meg ájfón.- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
Ha van valami sweet spot hardveraprón komplett szetben az is szóba jöhet.- Egyéb kívánság, speciális igények?
Semmi ilyesmi. De nem is tudom mi lehetne. -
haruspex
aktív tag
válasz
JohnyBlue
üzenetére
EZ teljesen egyéni preferencia, de általában a nagylátó objektíveket szokták erre használni meg ajánlani, ahogy nem szoktak portréra 50mm-et mondani. Én pl legtöbbet egy ekv. 18-35 obit használtam erre. Ugyanígy egy 29mm kezdőérték nem általánosan elfogadott ideális kezdőérték, és nem véletlenül.
A 200--600 inkább természetfotó mint tájkép már szerintem .... -
JohnyBlue
addikt
válasz
haruspex
üzenetére
Továbbra se értem, hogy ha tájat akar valaki fotózni miért kell egyből nagylátó de méginkább az uwa üveg vásárlás felé terelni. ( én. pl imádok ekv. 35milivel lődözni de a 135 és 200-600milit is elég jónak tartom tájképre, persze ha a téma megkívánja akkor viszem a nagylátót is.
-
csacsi77
senior tag
válasz
atom18
üzenetére
Neked ez az obi kell. RF 50mm f/1,8 STM
Én vittem be tegnap a 220Voltba. Tökéletes állapotban van.
(nem bizományos, nekem már semmilyen előnyöm nem származik belőle)Én inkább Canon R10-et vennék, az R50 az én kezembe kicsi volt.
-
atom18
senior tag
Sziasztok!
Egy kezdőnek mit szóltok ehhez a szetthez:
Canon EOS R50
Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM képstabilizált objektív
Illetve ha azt mondjátok megéri akkor egy Canon EF 50mm f/1.8 STM vagy Canon EF 50mm f/1.8 STM. Amire lenne használva az táj fotózás és portré. Ennek ára 240.000 Ft vagy lehet jobbat is kapni ezért a pénzért másik márkából. -
haruspex
aktív tag
Az lx eket az 1 inch és az f 1.4 miatt írtam, ott már lesz háttérelmosás is, vannak fent idei tesztek is róluk, nyilván helyén kell kezelni, de 100 felett kicsivel mennek, és valszeg van hozzá normális telefonos program, legalább is volt. (Es a sony a legújabb 300k feletti zv-1be is 5-6 éves szenzort tett ha jól tudom, úgyhogy akkora nagy előrelépések nincsenek már sajnos. ) . A gx880 100 alatt is felbukkan, objektívvel amikor szökőévenként van belőle. Lenne valami keret?
-
Neck
veterán
válasz
freelanced
üzenetére
Ha jól tudom, az a 1inch feltét az csak Insta360-ra van, a moduláris felépítése miatt.
Haruspex írt MFT vázakat. Az ősrégi kompaktokat elengedném, attól már az Insta360 One R-el is jobban jársz szerintem. -
haruspex
aktív tag
válasz
freelanced
üzenetére
Panasonic g80 gx80, gx880 milc vonalon, pana lx10-15 ha találsz, és ott croppos a 4k, lx100 ii, szintén ha találsz jo áron.
-
freelanced
addikt
Tudsz esetleg erre ajánlást?
Egyébként meg valami időjárásálóbb MFT váz, 1 fix obival, fix fókusszal...
Alapvetően szerintem azért nem feltétlen rossz időjárásban lesz kinn, nem zárom ki, de én is kevesebbet mozgok egyelőre olyankor.Jelenleg Osmo Action 4 van, arra is van ilyesmi?
-
Neck
veterán
válasz
freelanced
üzenetére
Pont akciókamerából van olyan, amire a megfelelő "előtétet" téve egész jó háttérmosás van: Insta360 One R 1 inch edition
Én biztos inkább azzal nyomnám, ha pl szakadó hóban kell videót felvenni...
Egyébként meg valami időjárásálóbb MFT váz, 1 fix obival, fix fókusszal...
-
freelanced
addikt
Üdv,
Milyen gépet ajánlanátok, mit lehet kifogni a legolcsóbban amivel hasonló videókat lehetne készíteni?Persze tudom kompromisszumos lesz, de lényegében az a kérdés, hogy használtan legolcsóbbat mit célozzak meg, hogy legalább bármennyire is a közelében legyek ennek. A háttérmosás, a részletesség stb. olyan ami pl egy akciókamerából hiányzik (makró se lenne rossz).
Köszönöm
-
haruspex
aktív tag
Nikon z30+16+50 271a syntex nevű boltban, nem ismerem őket, de van személyes átvétel. Ha valaki ilyet keresne.
-
zsolt19900
őstag
sziasztok!
nos köszönöm mégegyszer a sok-sok segítséget, meglett a szett: Sony zv-e10 lett a befutó és mellé egy 10-18as obit sikerült egész jó áron elcsípnem. (plusz állvány+akku+töltő+memókari+hordcuccok.... szóval ja' ami még kell)
Ajánlottatok beltérre vakut, körbe is néztem (pl. a 220v-nál), találtam két használt Sony [link] és [link]
vagy újban Godox márkában [link] és [link] ezek közül melyik lenne a legoptimálisabb választás?
Gondolom itt is "el lehet keveredni" azért is kérnék egy kis útmutatást -
Neck
veterán
válasz
pethob
üzenetére
Tamron 18-300 Sony APSC-re.
Ekv 27mm-ről indul, ekv 450-ig.
És stabis. Oké, nem fényerős - de mindent nem lehet. És annyira nem is nagy. -
yle_greg
aktív tag
válasz
pethob
üzenetére
Hát, nem a kitobival... :-)
A könnyű/sötét/budget zoom sorozatom a Pana 7-14, 14-140 és 100-300. Igazából ezzel a hárommal már bármi megoldható, kivéve ahova nagy fényerő kell.
Nagy fényerőre van ingzseb méretű 20/f1.7, és "pöcök" 42.5/f1.7, ezeket gyakran használom, nagyon hasznos látószögek. Beltérre, mocorgó-kalimpáló gyerekek miatt vettem a 10-25/f1.7 -et, ezt imádom, de lehet, hogy el fogom adni, mert a gyerekek lassan felnőnek, egyre kevésbé használom. Néha előkerül az Oly 75/f1.8, de ezzel valahogy mindig bénázok, nem jó a beállás, nem jó a kompozíció, tök semmilyenek a képeim.
Igazából adott alkalomra adott obit viszek, kivéve amikor fun jelleggel úgy döntök, hogy most csak a Mitakon 25/f0.95 lesz nálam, és rámegyek a penge DoF -ra ha kell, ha nem, vagy éppen csak a Helios 44-2 -t viszem, és mindent is azzal oldok meg. Swirly bokeh rulez! :-)
-
vond
MODERÁTOR
válasz
c41r0^
üzenetére
Tamron 28-200 + egy tetszőleges Sony Full-Frame MILC, a pénztárca vastagságától függően (legalább A7III). Ez így kb. 1,2 kg. Panasonic bridge-ről felváltáskor nekem volt közte egy G80 (majd G9)+14-140 is (ekv. 28-280). Ott is volt ugrás képminőségben, de az igazán univerzális használhatóságot a fenti kombó hozta el nekem.
-
pethob
aktív tag
válasz
MrChris
üzenetére
Hardveraprón épp van fent két használt Fuji X-es Tamron 17-70/f2.8 Az már egész jól közelíti az ideális utazó zoom-ot mondjuk egy használt X-T4, vagy X-S20 vázon...
(Nincs közöm az eladókhoz.)
Ha nem tetszik minimális veszteséggel eladható. A használt objektív előnye... -
pethob
aktív tag
válasz
c41r0^
üzenetére
Ultrazoom bridge gép helyett azért nehéz cserélhető objektívest ajánlani, mert azt az átfogást ami a bridge gépeden volt egy optikával szinte biztos nem kapod meg MILC-en. És amit kapsz helyette, az is biztos, hogy nagyobb és nehezebb lesz, nem könnyebb és kompaktabb. Cserébe persze jobb képminőséget ad.
Szerintem két opciód van. Vagy keresel egy gépet egy un. utazó zoom-al. Akkor lefedsz egy kb. 28-200mm-es tartományt (ekv. 35). Az eddigi géped ugye 25-400-at tudta.
(Aminek a hiánya előre sejthetően jobban fog fájni, az a széles vége...)
Panasonic Lumix G DMC-G80HAEGK-K kit (14-140mm f/3.5-5.6 II ASPH Power OIS)
Olympus OM-D E-M10 Mark IV kit (14-150mm f/4-5.6 II)
Canon EOS RP kit (RF 24-105mm f/4-7.1)
Nikon Z fc kit (Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VR)
Nikon Z5 kit (24-200mm f/4-6.3 VR)
Fujifilm X-T5 kit (XF 16-80mm f/4 R OIS WR)
Vagy keresel dupla kit-et. Azzal le tudod fedni kb. amit az ultrazoom-al, de legalább két optikát viszel magaddal:
Panasonic Lumix G DC-G100DWEGK kit (12-32mm f/3.5-5.6 + 45-150mm f/4.0-5.6 ASPH Mega OIS)
Canon EOS R100 kit (RF-S 18-45mm + RF-S 55-210mm)
Olympus OM-D E-M10 Mark IV Double Zoom kit (14-42mm f/3.5-5.6 EZ Pancake, 40-150mm f/4-5.6 R)
Sony Alpha 6100Y kit (16-50mm f/3.5-5.6 + 55-210mm f/4.5-6.3)
Nikon Z50 kit (DX 16-50 f/3.5-6.3 VR, DX 50-250 f/4.5-6.3 VR)
Fontos, hogy ide csak bedobáltam amiket épp találtam egy kereskedő oldalán példákat. Nem ismerem őket így ajánlani sem tudom. Csak a két megoldást (egy utazó zoom vs. alap-zoom + hobby tele zoom) akartam megmutatni egyszerűen.
Ennél lényegesen több lehetőség van, mert nem minden gyártó és nem minden vázhoz kínál kit-et. Ugyanakkor utazó zoom, alap zoom, meg hobbi célú teleobjektív minden gyártónál van, sőt a Tamron, Sigma szinte minden bajonetthez megcsinálja a sajátjait, amik sokszor elég jóra sikerülnek. Szóval a kombinációk száma elég magas.
Én mindenképp optikát választanák először! Aztán vázat hozzá...
A fenti példákból is láthatod, hogy van m4/3, aps-c és ff megoldás is. Így a különböző méretű szenzorok, hozzájuk párosított bajonettek megértése nem megkerülhető. Az sem, hogy értsd a fókusz távolságokat melyik szenzornál hogyan kell 35mm ekv. értékre átszámolni.
A látószög tartomány széles végén néhány mm is nagyon számít. Nem mindegy, hogy egy optika ekv. 24mm vagy 28mm-ről indul. A tele végén 20-50 mm sem jelent túl sokat. (Persze lehet az is megoldás, hogy veszel alá széleslátó zoom-ot is, csak akkor már 3 optikád van.)
Fényerőben a beltérhez f2.8 kéne, legalább a széles végén.
Az ideális utazó zoom tehát ekv. 24mm-től indul és legalább f2.8, a másik vége pedig kb. 200 mm. És természetesen időjárás álló... -
csacsi77
senior tag
válasz
c41r0^
üzenetére
Az RF-S obit ugyan rárakhatod az R8-ra, de az nem rá való, mert az egy APS-C obi.
Mennyire fontos a nagyobb zoom? Mert a 24-50, az csak 2X-es.
És biztos csak Canonban gondolkodol? Rengeteg egyéb opció lenne, ha más is szóba jöhet. Írtad a Nikont, Olympust, de Sony, Fuji és Panasonic is jó választás lehet. -
c41r0^
őstag
válasz
Grillo
üzenetére
Köszönöm a választ és tippeket!
Igen, neki is FZ150 volt az FZ1000 előtt, és nem is lenne semmi gond a bridge-el, ha lenne egy lépcső felfelé, amire érdemes lehetne váltani a kategóriában, de ahogy megnéztem a bridge termékválasztékot, a MILC felé billent a mérleg nyelve. Ez a RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM lehet, hogy jó alap lenne (a többi, amit írtam az fix és no-zoom obi) és veszünk hozzá még obi-t ajánlás alapján, pl.
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM
és akkor a max. 700K keretben benne vagyunk. -
Grillo
őstag
válasz
c41r0^
üzenetére
Itt arra majd figyeljetek, hogy a bridge legnagyobb előnye elveszik mindenképp, tehát a végtelen látószög objektív csere nélkül. Én FZ150-et használtam sokáig (előtte FZ28-at), és a mai napig nyűgös számomra kissé, hogy cserélgessem az üvegeket (ezért is szeretem nagyon a 14-140es utazózoomot, eqv 28-280). Szóval a váz az egy kérdés, és nagyon fontos, de gondoljatok arra is, hogy pláne a FZ1000 25-400 látószögét hány és milyen üveggel tervezitek lefedni (már ha kell persze).
-
c41r0^
őstag
válasz
c41r0^
üzenetére
Canon EOS R8 kit (RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM) (5803C013) 500K a kit most 250K-s kuponnal 220V-nál, ez jó deal? obi-ról fogalmam sincs, hogy ez a fentiekhez ideális-e, de gondolom valami alap obi ez is
vagy ugyanitt
Canon EOS R8 váz (5803C003) 455K kuponnal, és van nagy obi választék kuponkedvezménnyel is (de nem értek hozzá, a fenti kritériumokhoz melyik lenne a jó obi)
pl.
Canon RF 50mm f/1.8 STM ez valami alap obi, 50K kuponnal, összesen 505K
Canon RF 16mm f/2.8 STM - 110K kuponnal, összesen 565K
Canon EF 50mm f/1.4 USM - 150K, összesen 605K -
c41r0^
őstag
Sziasztok!
Panasonic Lumix DMC-FZ1000 bridge gép van jelenleg, főleg kirándulások alkalmával használja a párom, valamint hobbi fotózásra. Valami kompaktabb MILC all-rounder gépre (body és hozzá ajánlott all-rounder obi, vagy esetleg ha van ilyen kombó gyárilag kaphatóan) cserélnénk, persze nem csillagászati áron. A tömeg azért elég fontos tényező, amire az obi ugye még rátesz egy lapáttal.
A preferenciák:
- automatikus / intelligens módban tudjon teljesen jól használható képet készíteni, ne kelljen órákig p@csölni a beállításokkal
- lehetőleg max. 1 kg környékén maradjon valami all-rounder obival
- kirándulások alkalmával kaphat nedvességet/párát, azaz a környezeti viszontagságokat jól tűrje
- legyen viszonylag jó zoom rajta
- kamerás képességek nem akkora preferencia, de nem árt, ha kamera módban is van autó-fókusz
- jó akku kapacitás (bár ez nem óriási preferencia, max. egy pótakku kell hozzá)Egyelőre ezeket nézegettem, bár érteni sokat nem értek a témához, ezért fordulnék hozzátok.
Canon EOS R8 body ~540K
Olympus OM-5 body ~530K
Nikon Z6 II Body ~550KElőre is köszi!
-
nikkor
aktív tag
Van értelme az R10 kijelzőjére fóliát tenni?
A 3 év 9 hónapos M50 kijelzője karcmentes. -
nikkor
aktív tag
Hogyan tudom kiolvasni az expo számot egy Canon M50-ből?
A Camera Shutter Count szerint ez a váz nem társítja ezt az adatot az elkészült szerkesztetlen képekhez.
Lehet, hogy az az expo szám, amit a váz alapból rendel a jpeg képekhez? -
Hi!King
őstag
válasz
pethob
üzenetére
Nem mindenki a családragjait kezdi fotózni vékony dof-el, én például túrázáakor tértem át telefonról fényképezőgéppel, és sokkal jobb volt próbálgatni, hogy mi milyen látószöggel mutat jó, mint ha eleve egy látószögre lettem volna rákényszerülve. Így már jobban tudom milyen látószögek kellhetnek nekem, és meg tudom venni, ami kell nekem, ellenkező esetben nem lenne így.
A másik fele, hogy ha nem maximalista az ember, akadnak jó kit obik, pl. Panasonic 12-32 MFT obi, ami baromi kicsi, így bárhová könnyen elvihető egy kis vázon, de jó példa a Canon régebbi EF-S-es, STM-ea kitobija, aminek kitobihoz képest egész korrekt kvázi-makró tulajdonságai vannak.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
elég jó vétel. még ha kell egy adapter is: Canon 10-18/4.5-5.6 IS STM EF-S objektív + napellenző és törlőkendő 69990
-
nikkor
aktív tag
Jól gondolom, hogy az Canon RF-S 18-150-hez nem mellékel a gyár napellenzőt?
Abból a kevés unboxing videóból, amit találtam, azt szűrtem le, hogy valószínűleg nem. -
pethob
aktív tag
válasz
Grillo
üzenetére
Van akit elvarázsol, hogy le tud fotózni valamit, ami messzebb van. Ők a zoomerek...
Az igazán kezdők azonban rendszerint nem használják a zoom-ot. Fotóznak azon a látószögön, amin bekapcsolás után van a gép. Általában 24-28 mm-en a széles végén. Hordó torzítással, kevés fényben bemozdulással vagy sok zajjal...
A kitzoom a legtöbb márkánál nem sok mindenre jó. A legolcsóbb 28-35-40-50-es fix közül valamelyik meg legtöbbször egész jó best buy objektív szokott lenni, kiváló optikai tulajdonságokkal, könnyű, kicsi, olcsó, beltéren is elég fényerővel.. A vágyott témák 95%-a pedig azzal is lefotózható, csak lépni kell kettőt előre. Az 5%-ot kell elengedni, annak nagy részét is a széles végen, amit a kitzoomnál is.
Vannak a zoomerek. Nekik ez kevés. Ők viszont az én tapasztalatom szerint erős kisebbségben vannak. Ha Te 200-600mm között szeretsz fotózni, akkor tudod, hogy mire vágysz. A kezdők túlnyomó többsége nem tudja, csak azt érzi, hogy a fix-el kevesebbet kap, ezért boldogan választja a zoom-ot. Pláne ha erre egy tanács keretében még megerősítést is kap.Téved.
A jó hír, hogy pár hónap zoomerkedés után is fel lehet fedezni egy jó alap fix előnyeit és a vele járó örömöket, ha addig nem dobja el a fényképezőgépét valaki.
-
Grillo
őstag
válasz
yle_greg
üzenetére
Na, akkor értjük egymást, szerintem is így van.
Pár hónapja vettem egy G9-et, mert az előző megmihálylott, és sikerült kifogni egy 1 év alattit. Történet a klasszikus, apa megvette anyának a gépet egy zoom és egy fix obival, aztány anyát mégsem érdekelte a fotózás, így életemben talán először jól jártam.
Volt 12-60, meg 25 1.7 fix, de egyik sem segített. -
csacsi77
senior tag
válasz
kisharsany
üzenetére
Egy utazásra nem vittem magammal fényképezőgépet, csak telefont (Samsung Galaxy S21+).
Gondoltam most majd kipróbálom milyen csak telefonnal fotózni. RAW-ban csináltam a képeket és itthon szerkesztgettem később. Persze sokszor csak úgy előkaptam a gépet és automatán is sok kép készült.
Az lett a konklúzióm, hogy - bár elég sokat masszroztam a képeke LR alatt - a jelenlegi tudásommal nem tudtam jobb képeket kihozni a RAW-okból, mint amit a telefon dobott ki magából jpg-ként.
Nyilván benne van a pakliban, hogy 10 év LR használat után is csak egy 3/10-es kezdő amatőr vagyok, de számomra az jött le, hogy nem érdemes RAW file-okkal bíbelődnöm.
Viszont a következő utazásra már vittem fényképezőgépet. Sokkal macerásabb volt és bizonyos helyzetekben felesleges is, de azért jobban esett vele fotózni, mint a mobillal. -
kisharsany
aktív tag
A lightroomok világában szvsz teljesen mindegy, valami belelóg-e a kép szélébe (de igazából már akár a közepébe is). Raw feldolgozás nélkül meg inkább vennék telefont mint fényképezőgépet.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
Grillo
üzenetére
Szetintem egy kezdonek (fraszt kezdonek, mindenkinek) ket fajta sikerelmenyre van szuksege.
Az egyik, hogy kepes legyen megorokiteni a pillanatot, barhogyan is. Ez egy zoom obival konnyebben kivitelezheto.
A masik sikerelmeny amikor ugy orokiti meg a pillanatot, hogy az adjon valami pluszt is a dokumentalashoz kepest. Erre az utra a fix obival kikenyszeritett tudatos komponalas vezet.
Ez a ket dolog nem zarja ki egymast, siman vihet egy kezdo mindenhova egy 14-140 turistazoomot amivel ekv. 28-280 kozott barmit kepes dokumentalni, es ingzsebben egy Pana 20/f1.7 -et, aminek szep a kepe, az ekv. 40 eleg sok mindenre jo, es a fenyero miatt sotetben illetve vekony DoF -ra is jol lehet hasznalni.
Aztan, hogy mikor melyiket hasznalja, azt az adott szituacio donti el, lenyeg, hogy legyen benne orom, elvegre ez egy hobbi, nem pedig munka. -
Grillo
őstag
válasz
yle_greg
üzenetére
Azért ez szerintem kettős dolog és visszatérnék a párral korábbi felvetésedre, hogy egy zoom objektív előnyösebb a kezdőknek. Szerintem is. És nem azért, mert tanulásra jobb, hanem mert nagyobb eséllyel találja meg, amit akar. Arra gondolok a saját példám alapján, hogy ha én az elején egy 25ös obival kezdtem volna, szerintem elég gyorsan le is raktam volna a gépet, mert kevésbé szeretem (tudom) használni a szélesebb látószögeket. Az más kérdés, hogy miután az alapokat megtanultam olyan üvegekkel, amiket szeretek használni, vettem én is pár széles fixet, és ezekkel is gyakorlok (vagyis kéne többet), hogy ne csak 100-300 (átszámolva meg pláne 200-600) mm-en legyen élet. De az elején zoom obiktól kapott rugalmasság nekem sokat számított még annak árán is, hogy ezek sötétebbek, mint egy bármilyen fix.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
pethob
üzenetére
Jogos. Tanulasra, a Fenykepezes (nagybetuvel) megismeresere valoban jobb egy-egy kotott latoszog, amikor abban kell gondolkozni, (vagyis, gondolkozni kell!) nem csak oda tekerni a zoomot ahol mar senki nem log ki belole, es csatt.
Erre az aspektusra nem gondoltam, koszonom!
-
pethob
aktív tag
válasz
nikkor
üzenetére
Hardverapróra és adott rendszerhez kötődő Facebook adok-veszek csoportba is felraktam több dolgot októberben. Nagyjából 50-50%-ban jöttek vevők innen és onnan.
Facebook Marketplace-ről csak kretén csalók jönnek, akik pár üzenetváltás után adataid akarják, meg persze ígérik, hogy küldenek futárt, csak most előre kell pár ezret vagy tízezret ide vagy oda utalni. -
nikkor
aktív tag
Használt gépvázat és obit hol érdemes hirdetni?
És hol kaphatok segítséget az árazásra? -
pethob
aktív tag
válasz
yle_greg
üzenetére
Viszont ismerkedni a géppel, használni, miközben rászakad ezer féle beállítás lehetősége, sokkal könnyebb egy zoom obival.
A zoom csak egy további beállítás/változó, hisz még látószöget is kell választanod. Illetve kettő, ha meg kell érteni a változó maximális fényerőt is. A kitzoom általában olyan.Nagyobb a sikerélmény, és az IMHO fontosabb egy új belépőbél, mint hogy vékony DoF -os obija legyen.
Így van, a sikerélmény a legfontosabb! Az meg tapasztalatból mondom, hogy leginkább egy családtagról, szeretett háziállatról vagy épp virágokról készült közepesen háttérmosott képpel jön meg igazán. (Tucatjával vezettem be embereket a fotózás rejtelmeibe tanfolyami/klub keretek közt...) Nincs annál egyszerűbb és hasznosabb tanács, hogy a 35mm-es optikával, álljon meg 1.2-1.méterre a témától, komponálja meg a képet és lője full automatában, majd kísérletezzen a rekesz előválasztással. Fültől fülig érő mosollyal mutogatja mindenki a saját képeit egy héttel később...
Egyébként a viszonylag nagy (legalább F2) fényerőt én nem a kis mélységélesség, hanem a (vaku nélküli) beltéri fotózás lehetősége miatt írtam. Elég közeli tárgytávon bármilyen optika ad elég téma szeparációt az "örömhöz".
"A fix akkor jó, ha már tudod, mit fogsz fotózni."
Ezért jó a 35mm - a storyteller látószög. (APS-C-n a 23mm, M4/3-on a 12mm) A témák 95%-ára jó, aki meg pl. madárfotózással/csillagfotóval/széles látó tájképpel akarja kezdeni, az általában úgyis tudja, hogy mit akar.
A zoom kényelmessé tesz és a képkomponálás során ide-oda tekergetéssel elveszi tőled a lehetőséget, hogy egy-egy látószöget megtanulj látni. A gép nélkül is, még azelőtt, hogy a szemed elé emelnéd a keresőt. Átlagembernek nagyjából 1 hónapot szoktam felírni egy-egy látószögre, hogy csak és kizárólag azt használja, ha meg akarja tanulni.
Ezért sokkal jobbak azok a KIT-ek, ahol nem a béna kit zoom-ot adják a gép mellé, hanem egy fixet. Hogy pont a 35mm-el kell kezdeni, azon lehet vitatkozni, de számomra nem kérdés, hogy a fix sokkal jobb kezdésnek, mint a zoom. -
Neck
veterán
válasz
kw3v865
üzenetére
Néhány dologban jobb az a6300, ha jó áron sikerült venni, és kicsit nyernél a cserével akkor tartsd meg. Az AF sokkal jobb, az EVF felbontása és frissítése is, valamint a színzaj magasabb ISOn. Az a6300 tud elektronikus zárat, az a6000 nem. A váz pedig némileg jobban bírja az időjárást az a6000-nél. Videóra is jobb pl a mikrofonbemenet miatt. Végül, az egyik hasznos beállítás, az “auto ISO min. Shutter speed” a6000-Ben nincs. Ezzel meg tudod adni a váz számára, hogy mi az a minimum zársebesség, ami alá nem akarsz menni és helyette kezdje el az ISO-t emelni.
-
kw3v865
senior tag
válasz
madstunt
üzenetére
Köszi az infót. Akkor tényleg az van, amit sejtettem: a 4K-n kívül lényegében minimális gyakorlati előnye van a 6300-asnak, a képminősége lényegében ugyanolyan és egyéb téren se nagyon van különbség. Nyilván a Sony, ahogy minden más gyártó is, próbál újítani minél kevesebb befektetéssel, csak vegyék meg az újat... A marketingjük meg elég erős.
Sajnos már kifizettem egy 6300-ast, mások rábeszéltek, hogy inkább azt vegyem. Hozzáteszem, szerintem korrekt áron sikerült és alig használt, így talán még el bírom adnin ugyanennyi pénzért és nézek egy szintén jó állapotú, 6000-est, ha sikerül lényegsen olcsóbban.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Assetto Corsa Rally
- Milyen széket vegyek?
- Autós topik
- Xbox Series X|S
- Spórolós topik
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- LEGO klub
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Quansheng UV-K6 adóvevő eladó
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

.

)
Mr.Csizmás