- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- (kiemelt téma)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: MárkaLánc
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
59600 - 59501
60230 - 60201 60200 - 60101 60100 - 60001 60000 - 59901 59900 - 59801 59800 - 59701 59700 - 59601 59600 - 59501 59500 - 59401 59400 - 59301 59300 - 59201 59200 - 59101 59100 - 59001 59000 - 58901 58900 - 58801 58800 - 58701 58700 - 58601 58600 - 58501 58500 - 58401 58400 - 58301 58300 - 58201 58200 - 58101 58100 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2016-09-10 11:07 Téma összefoglaló
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Neck
veterán
Már bocs, de miért felejtős az a6000? Illetve, minek adapterezgetni?
Szerintem az általa írt felhasználásra bőven jó az az APSC váz, az említett 10-18 f4 obival, a keretbe bőven belefér, és szerencsére az egész szett elég pici is.
Én még az a5100-at sem vetném el, beltérben fotózva, főleg ha miniállvány is játszik, még kereső se biztos, hogy kell.FF-et én erre a felhasználásra, keretre nem néznék.
-
csacsi77
senior tag
Valószínűleg filléres obit jelent.
Kérlek fogadd meg a jótanácsokat és keress egy hozzáértőt személyesen, mert óriási buktába navigálod magad.
Tényleg csak a jószándék vezérel. -
zsolt19900
őstag
én konkrétan nem "akarok" fullframet, csak érdeklődtem, hogy kell-e az egyáltalán nekem erre a műveletre
az r100as szettet is pont láttam árukeresőn, csak azt kb. az elején asszem kizárták sokan, pl. a nem kihajtható kijelző végett
zoom alatt azt érted, hogy mindenképp "tól-iges" obit nézzek és ne fix mm értékeset vásároljak?
files ff obi: ez mit akar jelenteni?
-
haruspex
aktív tag
MAgadat szivatod, szerintem. HA költeni akarsz rá, akkor előbb szerintem ásd bele magad a fotózásba kicsit, és akkor kb tudni fogod mit szeretnél. Ha csak csinálni pár képet lakásokról, akkor vegyél vmit olcsón ami megfelel.
AZ a6000 felejtős. Ha full frame-zni akarsz, akkor inkább egy hasznát eos RP, arra olcsón rá tudsz adapterezni bármilyen files ff obit.
Zoom objektívet nézz inkább azzal könnyebb dolgozni, a fényerő Neked nem fontos, úgy is rekeszelned kell a mélységélesség miatt.
A westendes MM-Ben a a canon r100 kit éppen155 ezer, csak amúgy, ha vki olcsó gépet keres. -
zsolt19900
őstag
köszi
pont néztem egy összefoglaló vidi alapján a Sony-kat is, találtam is aprón full frame gépet Sony A7 II-et [link] ill. egy Aps-c Sony A6300 [link] (ha jól mondom őket), viszont ahogy néztem a full frame gépre most pont nincs lélekmelengető áron széleslátó obi
Mármint az A7 II-re nem igen találtam, Aps-c gépre pont találtam 100e alatt picivel, amit ha összeadok, hogy van 260ért egy aprón (ehhez van még pár obi is mondjuk)+a széleslátó obi, akkor 350környékén megállna a dolog
Plusz jófogáson is van egy Sony a6000 amihez az alap kitobit adják és ha ehhez hozzászámolom a hardveraprós [link] obit, akkor 250ben megállna a dolog
Erre a felhasználásra elegendő amúgy az Aps-c, vagy ugorjak rá az A7 II-re és lessem hozzá az obikat, hát ha beugrik rá valami kedvező használt? -
Neck
veterán
Third party obikkal együtt azért a Sony-nak van a legtöbb obi jelenleg szerintem.
A 33 MP meg pont annyival több a 24-nél, hogy bőven tud még belőle croppolni.@ #59594zsolt19900:
Én ezekből vagy egy használt Fujit vennék (fentebb leírták) vagy betennék egy Sony a6000 + Sony 10-18 f4-et a választékba. A keretből bőven kijön, kicsi, és egyáltalán nem rossz képminőség. A Canonnal ellentétben (1.6x) a Sony cropja csak 1.5x, ami azt jelenti, hogy a 10mm-es "végen" nyersz egy mm-t, ami tök király. -
zsolt19900
őstag
nem, nem picit hanem eléggé le vagyok maradva ezekből a számításokból
ezt jól látod(látjátok)Régebbi időkben (Canon 1000d és társaik) voltak jó kapcsolataim fotósokkal és én is míveltem ezt azt amazt (persze akkor nem volt egyáltalán pénz, szóval nagyon hobbi szinten, még a fent említett Fuji kompakt géppel), szóval azóta tudom és látom, hogy mennyit fejlődött a technika és ebből a tengerből szeretnék kibogarászni valami normál ár/érték arányos dolgot
-
pethob
aktív tag
"Panasonic Lumix 12-32mm + Panasonic Gx9K lehet megfelelő páros?"
Ha tágasnak akarod láttatni "a panelben a 3.5 m2-es fürdőt" akkor FF ekvivalens értékben 20mm alatt kell maradnod. Minél inkább alatta vagy, annál jobb, feltéve hogy egyenes tartó az objektív (nem halszem) és minél kisebb a torzítása. (Vagy legalább korrigálja a torzítását szoftveresen a váz.) Kb. a FF ekv. 15-16 mm az ideális.
Egy picit nekem úgy tűnik, hogy nem vagy teljesen tisztában azzal, hogy a képkivágás látószöge hogyan függ az érzékelő méretétől (is). A FF ekv. értéket APS-C szenzor esetén 1.5-1.6x szorzóval, M4/3 (Oly, Pana) esetén 2x szorzóval lehet kiszámolni.
Olympus és Panasonic M4/3-ad esetén tehát kb 7.5-10mm fókusztávolság tartomány a hasznos ingatlan fotó szempontjából, APS-C-n 10-14mm, Full-frame kamerán a 15-20mm.
(A széles látó végen minden mm, sőt minden fél mm is nagyon számít, a tele oldalon (70-80mm felett vagyunk teleobjektív tartományban) 5-10mm ide vagy oda is tökmindegy.)"vagy pl. Canon EOS M10 váz + 50-60ért láttam hozzá széleslátó obit.... "
A Canon felhagyott az M-es gépek és optikák gyártásával. Helyette van az R.
A logikus az lenne, hogy a Canon M értéke esik miután bejelentették, hogy megszüntetik, de lett körülötte egy hype, ami miatt egész jól tartják az árukat a Canon M-es cuccok. Így nem olcsóbb annyival, mint bármelyik más használt piac, hogy emiatt lenne érdemes M felé mozdulni. Magán vélemény, de szerintem Canon M-et venni nem érdemes, ha lenne ilyen cuccom most vagy eladnám amíg relatíve magas értéken eladható, vagy használnám, amíg kielégíti az igényeimet bevállalva, hogy a végén fabatkát fognak érni.
Ha valami extrém olcsót találsz használtan, akkor is ott vagy, hogy a feladatot ugyan megoldod rövid távon, de pár év múlva tovább akarsz lépni, akkor teljesen új objektíveket is kell vegyél. Ezért én nem vásárolnám be magam egy megszűnt rendszerbe, hacsak nem tudom pontosan, hogy miért pont azt szeretem! -
zsolt19900
őstag
-
csacsi77
senior tag
Én egy szót sem szóltam az adapterezésről.
Én azt javasolnám, hogy élőben beszélj valakivel, aki hozzáértő és nem akar téged átvágni. És tud tanácsot adni, mert most úgy látom csak kapkodsz ide-oda és a kérdésekből leszűrhető, hogy fogalmad sincs a fotózásról.
Ebből a pozícióból csak veszíteni lehet. Ajánlom figyelmedbe a Fotoptix oldalt, itt Dávid tud neked gépet, objektívet adni garanciával és biztos segít is tanácsokkal. Nyilván drágább lesz, mintha a hardeverapróról néznél valamit, de legalább biztos tanácsoakt és jó vázat-obit kapsz tóle garanciával. -
zsolt19900
őstag
-
csacsi77
senior tag
Rengeteget számít. A Panasonic m4/3-os szenzora miatt a 12-32 ekvivalensen 24-64 mm.
A Canon 10-18-a pedig ekvivalensen 16-29 mm.
Nagylátó oldalon óriási a különbség minden egyes mm-nél.
Költséghatékonyan ez a lakásfényképezés még mindig a legjobban és a legolcsóbban egy hasnált Canon dslr-el és a Canon 10-18-as obival oldható meg. Kell egy plafon felé fordítható fejű vaku és egy stabil állvány. Ezzel minden feladat megoldható és alacsony a költségkeret. -
zsolt19900
őstag
Panasonic Lumix 12-32mm + Panasonic Gx9K lehet megfelelő páros? mennyit számít a 10mm "induló" helyett a 12mm? ettől még beleférhetnek a jó beltéri fotók? 200k alatt lenne egy ilyen szett 15xx expoval használtan
vagy pl. Canon EOS M10 váz + 50-60ért láttam hozzá széleslátó obit.... persze ugyancsak használtan
Illetve még egy kérdés, ahogy néztem a speceket ill. mondtátok is, egyes gépekhez+obihoz kellenek közdarabok, ezek rontanak bármit is a fotókon, vagy a gép-obi működésén vagy látószögön (picit arrébb kerül a lencserendszer a váztól ((vagy most nagy hülyeséget mondtam)) stb. stb.)
Illetve mennyire zavaró (mert láttam pár vázon) maga a kukucskás kereső hiánya? vagy ilyen felhasználásra hibátlan maga az érintőkijelző is bőven?
és ígérem nem fogok mindegy egyes aprót megkérdezni, csak jó-e az irány, amiben nézelődöm?
-
PuMbA
titán
Az a baj, hogy a Sony és a Nikon nem előrelépés.
A Nikon Z7 semmivel se jobb a Z6-nál, ugyanakkor jöttek ki, csak a Z7 több megapixel. A Z7 nem sportváz, nagyon lassú a szenzor kiolvasása elektronikus zárral és 10 fps-t tud, szemben a Z6 II 14 fps-ével.
Sony A7 IV is még mindig nem sportváz. A Z7 II-höz hasonlóan csak 10 fps a Canon R6 (sima!) 20 fps-ével szemben, ráadásul a Sony A7 IV néma módban (elektronikus zárral) a szenzor kiolvasás lassúsága miatt nem használható gyors mozgás fotózásra. A sima R6 is jobb nála. Az R6 II meg lemossa a pályáról, nem vehető egy lapra a kettő.
Ezen vázak közül az R6 II messze a legjobb.
-
Sefter
veterán
-
PuMbA
titán
Hát igen, érdemes megfogdosni és kézbe venni, kicsit használni boltban
De ja, az a Sony gép a mai MILC-ekhez képest még egy másik kor szülöttje. A Canon esetén a 100-400mm van. A 70-300 az EF bajonettes, nem jó R6-ra. Obi minőségben a három közül meg a Nikon összeállítás a legerősebb
Fókuszban viszont kb. a leggyengébb, R6 a legjobb. -
Sefter
veterán
Tegnap kicsit szűkítettem a választékot ár alapján.
Ezek férnének bele:
Sony A7 III + Sony 85/1.8 + Sigma 150-600
Canon R6 + Canon 85/2 + Canon 70-300 (nem találtam árban jobb alternatívát)
Nikon Z6 II + Sirui 85/1.4 + Tamron 150-500
Melyik lehet a jó választás? Obik alapján a Sony, viszont az a legöregebb váz...
Megéri bérelni 1-1 napra a váz+ tele kombókat vásárlás előtt
-
PuMbA
titán
Állat / sport fotók esetén a Nikon széles obi parkkal rendelkezik. Sok olyan tele obija van, ami Sony oldalon nem létezik vagy túl drága lenne, illetve stabilizátorban egyértelműen a legjobb a Nikon, észrevehetően gyengébb a Sony.
Canon vázak nagyon jók, de az obik a legtöbb esetben a legdrágábbak. Igazából az áron kívül nincs baj vele.
Sony-ról már írtak. Autófókusza legjobb, de kicsi már a különbség a konkurenciához képest. Illetve nagyon sok általános obi van rá, olcsók is.
-
pethob
aktív tag
-
p_adam
addikt
Egy átlagos hobbi gépben maximum az akkumulátor képes elhasználódni (főleg, ha utángyártott), de ez pótolható. Ha nem esküvő-, rendezvény- vagy sportfotós hirdet 50000+ expo feletti vázat (vagy a kereskedő, akihez ilyen gép kerül), akkor nincs túl nagy valószínűsége, hogy gond lesz vele (és igazából akkor se biztos, hogy problémás, sok gép elmegy 200000+ expot is, csak kicsit nagyobb a kockázat, amit azért el lehet kerülni.)
Ha van egy funkció, amire nem tudod, hogy szükséged van-e - akkor nincs.
(Ha "kinövöd" a vázat, akkor még mindig tudsz venni drágábbat.)
Az említett objektívek valamelyike, mögé egy (olcsó) váz, aztán majd egy állvány és egy jobbfajta vaku egy kioldóval, ezekre van szükség. (Ha mondjuk van wi-fi is a gépben, és jól vezérelhető okostelefonról, az se hátrány, de kicsit sem létszükséglet).
Ezek után meg lehet böngészni az ingyenes videók tömkelegében, amik segítenek megtanulni jól használni, de a szükséges alap funkciók mindegyikben relatíve könnyen elérhetők. -
zsolt19900
őstag
-
Sefter
veterán
Sziasztok!
Az elmúlt 5-6 évben kiestem a hobbifotós világból, maradt a telefon…
Most vissza térnék.
Melyik az a Milc FF rendszer ami ár/értékben jó választás mostanában? Természet és sport kategóriákban elsősorban. Amit első körben vennék hozzá, az egy 85mm fix és egy 300-500mm környéki zoom.
Mit javasoltok, merre induljak? -
p_adam
addikt
Inkább a fordítottja igaz: az újabb fiatalabb, de szimplán pénzpazarlás erre a célra, semmivel sem megbízhatóbb, mint egy régebbi, hobbi célra használt gép (használattól függ, nem az életkortól), és szimplán nincs akkora különbség képminőség tekintetében.
Pl. az előző ajánlathoz hasonlóan egy Canon 600D + 10-18mm is ugyanúgy tökéletes a célra, mint a többi alternatíva, csak az utóbbi optika sokkal könnyebben megtalálható, mint a Nikon, a TCSTV össze is vetette a kettőt.
A részemről egy EOS M5-öt vettem EF adapterrel és ugyanezzel a 10-18mm objektívvel új állapotban nevetséges pénzért, ahogy nézem ennek eléggé megkérik mostanában is az árát, hiába szűnt meg ez a rendszer, a piacot nem érdekli. De mindig lesz jó vétel, csak ki kell várni - és nem kell egy dolgot kiszemelni, hanem ami jön. -
zsolt19900
őstag
-
pandur99
aktív tag
Nem leszek népszerű a tippemmel, de egy Nikon D5300/3300-tól felfelé + egy Nikkor AF-P 10-20 VR erre a célra pontosan megfelel, és biztosan belefér a keretedbe.
-
yle_greg
aktív tag
MFT vonalon gondolkozva egy Pana GX9 + Pana 7-14 + konnyu allvany (min 35, max 100 centi magas) + vaku osszesen 1417 grammot nyomott a konyhai merlegen, es terfogatban is keveset foglal, ami hasznos amikor ezer helyre kell hurcibalni, mindenfele mas (papirok, stb) mellett.
Hasznaltan ki lehet fogni a megadott keretben maradva. (Kis kitero: Ez a szett igy messze tobbre jo mint ingatlan, nemreg skociaban tajfotora es street-re is ezt hasznaltam a nagyon tag es a nagyon szuk helyekre. Egy 14-140 turistazoom meg egy 20/f1.7 volt meg nalam, utobbi a sotetebb pubokban volt jo. De a 7-14 meglepoen hasznos volt, elozetesen azt hittem, hogy a 14-140 lesz sokat hasznalva, de a lott kepek 80% -a a szeleslatoval keszult.)
A GX9-ben van belso RAW szerkeszto, egy csono alap funkcio ott helyben elerheto, kiemeles, arnyek, szinhomerseklet, foto stilus, kontraszt, szincsatornak, zajcsokkentes, elesseg, stb mind kameran belul utolag modosithato, ezzel akar a megrendelo elott is lehet villogni, hogy milyen hangulatu kepet szeretne egy-egy beallasbol.
Dontheto a kijelzoje es a kukucs is, bar utobbi szerintem csak extrem eros napsutesben hasznos (de akkor nagyon).
A Panasonic Image App androidon lehetove teszi, hogy vezereld a gepet. At lehet hozni a telefonra a kepeket, bar eleg lassu azon bongeszni, de ha nincs keznel noti, akkor sem vagy meglove.
Negativum: A GX9 zabalja az akksit, de akinek telik majomra annak teljen bananra is, szoval legyen nalad egy plusz akku.
Van ugyan beepitett vaku, de a 7-14 belelog a normal fenyutba, igy siman hasznalva nem jo. Bar fel lehet billenteni, es deriteni vele, szoval ez nem biztos, hogy valos negativum.En azert ajanlom ezt, mert ezt ismerem. Canon vonalon nem mozgok, igy azt nem tudom, hogy annal a szetnel ez jobb vagy rosszabb-e. En szeretem a sajatomat, az biztos. :-)
-
zsolt19900
őstag
"(Hardverapróról amúgy kijön egy g100+7-14, vagy leica 9mm f 1.7 260 körül van most amúgy ránéztem, ha komolyabb objektív kellene.)"
látom árul valaki garival 99ért+akkor egy számunkra megfelelő obival akkor el lehet kezdeni a munkát?
Persze értem és értékelem a többiektől is az ajánlatokat, csak ugye összességében +100-150-200k-val többre jön ki a vége, ami (ha ez is elég a feladatra) már picit túlzó jelenleg a büdzsének sajnos

Nagy vonalakban tényleg arra kell, hogy odamegy kat-kat és itthon sdkártya ki és gépre rátesz és hirdetés megalkot.... és annyi a fő elvárása az irodának, hogy semmiképp se telefonnal történjen meg a műveletsor

-
Mr.Csizmás
Topikgazda
jogos, főleg akkor ha egy nap alatt csinál annyit mint én egy hónapban

X + 10-24 is jó választás, ha elviselhető a kicsit nagyobb méret, cserébe az új fuji app gyorsan átrántja tabletre, telóra, ahol lehet bűvölni a képeket, bár pont ebben erős a fuji, hogy ooc alapon max croppolni kell a kész képet.
-
pethob
aktív tag
A Venus Optics Laowa 9mm f/2.8 Zero-D ugyan uwa, de szerencsére nem "fish-eye", hanem "rectilinear". Azaz egész jól tartja az egyeneseket meg párhuzamosakat. Így egy fokkal egyszerűbb vele dolgozni, mint pl a Samyang 8mm f/2.8 UMC Fish-eye II-al, ami tényleg halszem uwa, de ettől még nincs az a kényelem, hogy a zoom-al azt a képkivágást csinálom meg eleve, amit szeretnék. Hanem utólag kell vágni a képeket számítógépen. A kényelem itt ebben az esetben szerintem idő. Az idő meg pénz. (Amúgy kb. 187eFt ez az optika újonnan itthon jelenleg, egy Samyang 8mm én is hirdetek 95-ért. De egyáltalán nem ajánlom erre a célra!)
Egyébként ügyes darab a Laowa 9mm, itt kb. meg lehet nézni mit tud ingatlan fotóban. A legtöbb review (ez nem) kiemeli, hogy F4-re rekeszelni kell, különben nem egy síkban éles középen, meg a szélen. Így már fényerőben sem jobb, mint a 10-24/F4, azért elmarad élességben is, sokszor jelentkezi CA, amit javítani kell, nincs autófókusz, nincs zoom csak utólagos crop, és nincs optikai képstabi sem, ami főleg videónál, de esetleg esti kézből exponált képeknél is hiányozhat.
Így én továbbra is az XF 10-24 valamelyik verzióját látom jó megoldásnak, de természetesen el lehet gondolkodni az előnyökön-hátrányokon. Annyira sajnos nem olcsó a Laowa sem... -
haruspex
aktív tag
-
MrChris
nagyúr
A Canon EF-S 10-18mm nem megy fel közvetlen az R50-re, kell közéjük egy adapter, vagy az RF változatát veszed, ami drágább, méretben, súlyban és lehet képminőségben is különböznek.
haruspex: már november van.
-
haruspex
aktív tag
250-300 volt a kitűzött keret géppel, és csak munkára kell ha jól értem. Ne ajánlgassunk már megint úgy, hogy csak a keretet elviszi az objektív. Egy jó állvány, esetleg egy lámpa és néhány katalógus, vagy lakáskultúra lapozgatása messze többet fog hozni, mint egy szipi-szupi obi. Kezdetnek bőven elég a 10-18 adapterezve, esetleg a natív. Ha bejön az ingatlanozás, szeretné majd bővít, (Hardverapróról amúgy kijön egy g100+7-14, vagy leica 9mm f 1.7 260 körül van most amúgy ránéztem, ha komolyabb objektív kellene.)
SZerk: sok jó megoldás van. sztem az r100is elég, ha másra nem akarod használni, érdemes türelmesnek lenni, októberben lesz egy csomó akció, pl. joy napok, black friday, ha nem sűrgős
-
zsolt19900
őstag
húha köszi köszi
picit kezdek már belebonyolódni a dolgokba
Utómunka stb. stb. nem igazán lesz, az anyagok neten fognak megjelenniakkor ami a javaslatotok pl. új esetén Canon EOS R50+Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
vagy használtban gondolkodva (költségkeret miatt)
Fujifilm X-T2 váz+Fujifilm Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS objektív
ezzel a kettővel akkor helyben tudunk lenni? plusz persze kiegészítők, állvány, tok stb. stb. de az már kb. a részletkérdés kategória
ezeket lessem-vadásszam és ha jön szembe megfelelő ajánlat, akkor csaphatok le rá?
szerk.: vagy amiket pl. faki_ mutatott, azok is meggondolandóak lennének?
-
faki_
senior tag
Nem tudom, hogy jobb-e a feladatra, csak alternatívának írom Fuji esetére, hogy létezik a Laowa 9mm f/2.8 Zero-D. Valamivel olcsóbb, nagyobb a látószöge és jelentősen kisebb a mérete, cserébe nincs autófókusz, ill. zoom.
[link] [link]
Használtan ritkán tűnik fel, akkor is többnyire olyan áron, hogy megéri kintről rendelni újat, ha van éppen valami jó kuponkód. Bár most az itthoni ára sem rossz.
-
pethob
aktív tag
"meg a fix uwa-fisheye mf vonal ami olcsó"
Ha mondjuk be kell fotózzak csak napi 5 ingatlant, és mindegyiknél 10-10 fotónál kell utómunkázni fix UWA-fisheye-ról, hát hamar behozza az árát a széles látó zoom...
Iszonyat mennyiségű munkaórát lehet megspórolni, ha már a kamerában jó a képkivágás. Még többet, ha az in-body képkorrekció is oké, ezért elsősorban natív optikát vennék, ami torzítást, CA-t, vignette-t, szóval mindent is javít a JPG-ben. -
pethob
aktív tag
ezek a gépek mennyire "automaták"?
Mindegyikben lesznek automata és félautomata üzemmódok. Azokat jó megtanulni használni. Ugyanakkor mindegyik rendszerben lesz egy csomó menü beálltás, amiben kezdőként el lehet veszni. A belépő szintű kamerákban általában vannak téma üzemmódok is, és mondjuk egy "food" az legtöbbször jó ingatlan fotóra is. Így a finom beállítások is a helyükön lesznek, illetve ezek a téma módok általában felül írnak minden más beállítást. Ezek a funkciók nagy segítség lehetnek a tényleg kezdőknek, illetve egy idősebb rokon esetén, de a fotózás tanulásához szerintem inkább csak útban vannak.Ha melóra kell, akkor a munkafolyamatot nézném. Pl. melyik rendszerben jobb/gyorsabb/megbízhatóbb az alkalmazás amivel könnyen a telefonra tudom tölteni a képeket? Melyik rendszer az, aminek JPG/HIEF outputja utómunka nélkül is jó ingatlan fotóra?
Az állvány miatt is, de nem vennék olyan vázat, aminek nincs kihajtható kijelzője. (Canon R100 itt vérzik el szerintem.)
(Canon vázakról egy összefoglaló video itt. Előre tekertem arra a részre, ami érdekes lehet...)
Ha videó is szóba kerülhet, akkor vagy az optikába akarnék képstabit (IS/OIS) vagy a vázba (IBIS).
A figyelmed szeretném felhívni rá, hogy az általad választott két objektív még a Canon tükrös gépekhez készült (EF-S csatlakozó), amihez adapter kell, hogy felmenjen az RF-S csatolós tükör nélküli Canon vázakra. Ezt mind árban, mind méretben hozzá kell adni!
A Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-et egyébként használtam Canon 60D vázon és amúgy egy optikailag is nagyon jó minőségű objektív. De azért egy idős objektív, EF-S csatlakozóval, Te meg nem tükrös DSLR rendszert akarsz építeni. (Nem is javasolnám azt.) És nincs képstabi (IS) se benne. Ha most olcsón meg kell oldani az ingatlan fotózás feladatot, továbbra is ezt venném használtan az eddig szóba kerültek közül, de ha hosszú távra tervezel, akkor a tervezett rendszerre való objektív kell, amit nem kell adapterezni.
Az APS-C érzékelős Canon R vázakra ez a széles látó zoom: Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM
Ebben a videóban megnézheted milyen amikor az EF-S 10-18-az adapterezni kell...
Sosem használtam, távolról ügyes kis objektívnek tűnik. Ugyanakkor abban biztos vagyok, hogy optikai minősége elmarad a EF-S 10-22-től, vagy a már ajánlott Fuji XF 10-24-től. Ezek az optikák ugyanis optikailag korrigáltak, és a képszéleken is élesebbek, mint az RF-S 10-18. (vagy akár az EF-S 10-18) Ha tucat munkára kell, ha mobilon fogják nézni az ügyfelek, akkor mindegy (én továbbra is telefonnal csinálnám), ha mondjuk valami nyomtatott termék a kimenet A4-et elérő vagy meghaladó méretben, akkor a különbség azért eléggé jól látszódna.
Canon RF/RF-S-re én most ezt az egy opciót látom reálisnak széles látó zoom-ra. De majd kijavítanak, akik jobban ismerik a mostani Canon felhozatalt!
Én továbbra is a Fujifilm Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS objektívet ajánlom a feladatra! (Teszt, minta video) Ebből az optikából is létezik "old" verzió, amit egyébként 2012-ben dobtak piacra. Az újabb optikailag ugyanaz, csak időjárás álló lett, és javítottak kicsit a képstabilizáláson (2.5 stops vs. 3.5 stops) Ingatlan fotóra tehát bőven jó a régi verzió is, használtan 150-170eFt-ért ki lehet fogni jó minőségű darabot. (A 220-nál épp van bent egy...)
Tekintettel a keretre, amit írtál, egy X-T2 vázat vennék hozzá. Ez a Fujinak a 2016-os csúcs váza, 24Mpix kifogástalan képminőséggel, nagyon jó ergonómiával, a mai sztenderdekhez képest kicsit lassabb autófókusszal, ami pont az ingatlannál úgysem szempont. (Ha nem sportot vagy más gyorsan mozgó dolgot fotózol, akkor minden másra bőven jó. Én is egy T2-t használok mind a mai napig annak ellenére, hogy már T5-nél járunk...) Használtan 200eFt alatt kelnek el a T2-k manapság, facebook-on is, itt a hardver aprón is vannak fent eladóak.
Ha már nem csak a munka a fontos, akkor egy XF 23/2 vagy XF 23/1.4 optikát vennék hozzá, meg esetleg a 18-55 eredeti kit zoom-ot. De ez már egy másik történet...
-
Grillo
őstag
Meike 8 mm nem rossz a célra. Több pénzért meg van bármi, lehet a 9 mm Leica a legjobb.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
haruspex
aktív tag
Canon rf adapterezett 10-18-cal, talán a legolcsóbb megoldás, r100, r50 és állvány, újonnan is benne lennél a keretben kb. Ha utána nem használnád elég az r100. Mft-ből van modern gép itt 100-árt az aprón, oda az obi nagyobb kérdés.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
valami jobb mft, uwa obival. gx9 talán?
-
zsolt19900
őstag
Telefont kifejezetten tiltja a szabályzat, így azt sajnos el kell engednem
Nem kifejezetten döntöttem el a márkát, csupán ezt találtam így hirtelen
felőlem lehet, Sony vagy Fuji is.... mondod az élményt, igazság szerint még az is felmerült bennem, hogy ezek a gépek mennyire "automaták"? Mivel Édesapám fogja használni, így a régi S5800as gépünket tök jól elkezelgette, ezeken több állítási lehetőségre kell majd figyelni?! (gondolom?! vagy egyszer be van lőve és úgy okés? vagy van rajta automata mód?)Meg ugye láttam még az obin is "van mit tekergetni/állítgatni" ezek mennyire bonyolult dolgok?
Állványra még nem gondoltam, de valóban jó ötlet lehet, igen.
-
pethob
aktív tag
Ha sok ingatlan fotó készítése a cél, és a kimenet általában az internet, akkor én egy iPhone-t vennék. (Még csak nem is kell a legújabb, mondjuk 13-tól felfele bármi...) A fényképezőgép csak lelassítja a folyamatot.
(Valószínű vannak erre alkalmas, jó széles látószögű optikával rendelkező Androidos készülékek is, én azokat nem ismerem.)
Ha ragaszkodsz a fényképezőgéphez, akkor a linkelt obik bármelyike alkalmas a feladatra, inkább egy jó állványt néznék mellé és F8-ra rekeszelve tűéles képet fogsz kapni bármelyikkel. (Vedd a használtat, ár-érték arányban az lesz a legjobb.)
A márkát úgy látom már eldöntötted, ha Canon felé húz a szíved, miért ne. Bármelyik márka alkalmas rá. Mindkét objektív APS-C, szóval APS-C vázat nézzél hozzá.
(Ha nekem kell ajánlani, akkor Fujifilm X-T5 + Fuji XF 10-24/F4, később ha már belejöttél egy XF 8mm/F3.5 WR objektív beszerzését javaslom. Azért mert szerintem a Fujival a legjobb élmény a fotózás, és mert az az XF 8mm objektív nagyon különlegesre sikerült. De ez már olyan egyéni preferencia, aminek egyrészt ára van, másrészt egyéni. Mint írtam, bármely márkán belül fogsz találni a feladatra széles látó zoom-ot.) -
zsolt19900
őstag
sziasztok
réges-régen még jobban mozogtam ebben a témában, sajnos azóta kikopott a tudás/frissesség, így kérnék segítséget tőletek:
Szükségünk lenne egy Milces szettre (lehet használt is, vagy akár új) amihez annyit adott meg a cég, hogy 10-18mm objektívvel legyen "felszerelve" a masina.
Gondolom a minimum szám inkább a mérvadó, a lényeg hogy döntő többségében beltéri fotózás (azon belül is ingatlanfotózás) lenne a cél.
Milyen alap vázat+obit ajánlanátok erre?
Néztem ugye újban is (már ha jól raktam össze a fejemben) és úgy kb. 250-300tól szedtem össze a szettet, használtan meg azért kedvezőbbeket találtam (persze a kérdés, hogy a végére mennyivel lesz olcsóbb egy használt termék stb. stb.)
Picit fentebb olvastam pl. egy hsz-ben a 220v használt részlegét.... esetleg vannak még ilyen fotós helyek, ahonnan érdemes vásárolni pl. használt dolgokat? Itt ph!-n is nézelődöm természetesen
Az a problémám, hogy jelenleg ott tartok, hogy nagyon nem tudom milyen márkával kellene egyáltalán elkezdeni a gondolkodást és arra az "építkezést" de persze lehet, hogy túlgondolom....
Obinak találtam pl. egy használt [link] vs. új [link] darabot, viszont nem tudom, hogy erre a tudásra szükségem lenne-e ehhez a munkához? vagy itt van újonnan egy másik obi [link] ami gondolom, hogy kevesebbet "tud" mint az előző és ezt összevetve pl. az új vs. használttal, melyiket lenne érdemesebb megvásárolni pl? szóval teljes a képzavar bocsi
illetve, ha ezek közül valamelyik megfelelő obi lenne a fent felsoroltakra, milyen vázat tennétek mögé?
Köszönöm előre is, ha tudtok segíteni és azt is, hogy végigolvastatok -
Szabmester03
csendes tag
Köszi mindenkinek a tanácsokat
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
ronson
őstag
Sziasztok.
Van még régről némi fotózás tapasztalatom és most, hogy megszületett a kicsi, tartanék egy gépet a családi életünk megörökítésére.Vettem most, hirtelen felindulásból, mert jó áron volt, egy szettet:
Nikon D5100
Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM
Nikon AF-S DX 35mm f1.8
Nikon AF-S 50mm f1.8
Nikon AF-S 85mm f1.8Sokat nem szánok a projektre. 175k-nak megfelelő valutát fizettem ezért. Ettől azért jóval többért elmenne, tekintve, hogy szinte makulátlanok, ráadásul az optikák dobozosak.
Érdemes egyáltalán erről feljebb váltani családi fotózásra?
-
Neck
veterán
Figyeld az akciókat, és ne DSLR hanem MILC gépet nézz.
Egyébként meg, tudom, hogy oda a meglepetés öröme, de egy gépnél a legfontosabb, hogy kézre essen, élvezet legyen használni. Emiatt a tanács az, hogy aki használni fogja, fogdossa meg a kiszemelt vázakat, és válassza ki, melyik esik kézre. Ez gyakran fontosabb, mint a technika, ami a vázban van.
-
kisharsany
aktív tag
Ebben az ársávban inkább R100, ha Canont és új gépet szeretnél. MM-ban most elég jó az ára.
-
MrChris
nagyúr
Szerintem 2024-ben a felét se érdemes ezért a fényképezőért és objektívért kiadni.
-
Szabmester03
csendes tag
Sziasztok!
Feleségemnek szeretnék karácsonyra egy fényképezőgépet. Szeret fotózni , telefonnal nyomja egyelőre. Nem értek hozzá , azért is jöttem ide . Kezdésnek ez jó lenne [link] ? Vagy hasonló ár kategóriában mit ajánlotok?
A lényeg hogy jobb legyen a telefonnál. Egyelőre hobbi célra , később talán profitálni is szeretne a fotózásból.
Ha lehet újat szeretnék , mivel ajándék lesz
Családot szokta fotózgatni , meg néha a környezetet
Méret szerintem nem számít
Technikai adatokrol fogalmam sincs úgyhogy nincs prioritás -
haruspex
aktív tag
-
Móci
addikt
Sziasztok!
Használtan láttam nekem jó áron egy Nikon Z Fc gépet. Érdemes lenne megvenni, vagy maradjak egy Sony A6100-nál pl?
Utóbbi mellett a rengeteg objektív/átalakitó szól, előbbi baromira tetszik, csak a Z obik ára, hát...
Hobbi célra lenne, semmi extra. -
haruspex
aktív tag
Régebbi technológiával készülteket szállított ha minden igaz, pl nem voltak hátsó bevilágításúak. Cserébe rolling shutterben pl a 20mp-sek jobbak voltak mint a sony 24-esek ugyanabból a generációból, (magyarul jobb volt a kiolvasási sebességük). Az hogy ebből mi amit a megrendelők kértek, mi az amit csak kaptak, azt nyilván senki nem tudja. De amúgy még nem hallottam ilyen felvetést.
-
Neck
veterán
Jaja. És pont emiatt irreális elvárás / komment az, hogy az MFT-seknek jobb szenzort szállítana a Sony, mint maguknak. Technológiailag nagyjából ugyanolyat szállít(ott). Ha ugyan nem gyengébbet. Csak az MFT még hozzá 1 mérettel kisebb, annak minden hátrányával és előnyével.
-
_csocso_
senior tag
-
ZS3NI
őstag
Vettem egy új Canon R7-et, és sikerült az ötödik nap leejtenem ~1 méter magasból hidegburkolatra.
viewfindernél eléggé eláll a ház, gumit leszedve látszik, hogy az egyik csavar konkrétan bekerült a lemez alá amit tartania kellene. A gép ezen felül, úgy tűnik működik.... Mire számítsak? Fotoplus vásárlás. Ilyenkor most buktam a 3 év garit? van valakinek ilyen jellegű tapasztalata?
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
yle_greg
aktív tag
Es akkor meg nem beszeltunk a Dual IS -rol!
En Pana vonalon mozgok, ott azert eleg jo tud lenni. Peldaul a Pana 42.5/f1.7 + GX9 osszesen nincs 600 gram, es csak azert nem rakod kabatzsebre, mert kiall a butyok a gepbol. Gepvaz takaro sapkaval meg objektiv hatso sapkaval siman taska nelkul van nalad a felszereles, ami valjuk be, rohadt kenyelmes.Asszem 5 FE elonyt ad igy a Dual IS. Ez mar eleg jo, foleg, hogy eleg olcso is hozza.
-
Golota
senior tag
Nem hiszem, hogy körberöhögi az MFT kit obit a legtöbb Sony kit obi. Ellenben az IBIS mindig ott van, míg APSC-n jó sok pénzt fizetsz az OIS-ért. Lehet leszólni az IBIS-t, de az a helyzet, hogy ezt nagyon megcsinálták Olympusék anno és működik. Mindezt Sony tualjként írom, de vagy 10 éven át használtam MFT-t és nagyon fasza kis rendszer az. A vitaindító post meg eleve egy 130 ezres keretre vonatkozott és ott szerintem nemigen van jobb alterntíva egy EM5 + kit 14-42 + Zuiko 45 mm-nek ÉS még király IBIS is van. Szerintem kb no brainer.
-
lugosi
MODERÁTOR
"Elég sok féle állványt árulnak."
Váljék egészségükre!

Kb. szerintem olyan 6-8 éve nem használok állványt, de lehet hogy régebb óta (mióta váltottam milcre). Bár van egy gorillapodsom, azt néha használom ha úgy akarom lekapni a családot, hogy én is rajta legyek, vagy ha a biciklire erősítem a fényképezőgépet, de klasszikus állványhasználat nincs nálam elég régóta. Lehet, hogy csak nem fotózok olyasmit, amihez kéne (asztro pl.), de általános fotós dolgokra már irtó régen nem. -
vakablak93
őstag
Felpattint egy akármilyen OIS kitobit és kiröhögi az ibissel 1-2 másodpercig tökölést, mert még úgyis jobb eredményt kap mai APS-C gépeken, ha kicsit emelt isoval lövi meg ugyanazt.
Ahová meg tényleg hosszú zár kell oda mft-vel se kézből fogsz szenvedni pl: vízesés/ templombelső..
Igen, meg lehet próbálni ibissel kézből is (anno én is ezt tettem ), de M4/3-on is jobb eredményt kapsz ha állványra / kis gorillapodra teszed a gépet ( a végén én is ezt tettem)....Egyedül talán hosszú teléknél van komoly haszna az ibisnek.
-
MrChris
nagyúr
-
kovsol
titán
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
MrChris
nagyúr
-
0519
senior tag
-
kovsol
titán
-
kovsol
titán
-
Grillo
őstag
-
0519
senior tag
-
Golota
senior tag
Nem a szenzor előnyét vitattam. Kizárólag az IBIS kivitelezéséről szólt. Azt viszont tény, hogy NEKEM az EM5 stabi többet jelentett, mint a 6400 nagyobb szenzora. Sokkal több bemozdult képet lőttem a Sonyval, mint az Olyval. Az A6600 gyengébb stabi+ erősebb szenzor kombó már jobb, de azért ne felejtsük el, hogy generációs különbség van a két gép között, no meg 3x ár.
Az IBIS fétist is vitatnám. Lehet, hogy a Canon DSLR és általában a legtöbb profi fotós cuccban ritka az IBIS, de akkor azt is számoljuk össze, hogy a komolyabb objektívek közül mennyiben NINCS stabi...
-
kovsol
titán
Fölös vita. MFT rendszerek esetén van ez az IBIS fétise az embereknek, amikor úgy igazán videó ahol nagyon fontos. És a legtöbb ember a lassú záridő miatti bemozdult témár keveri azzal, hogy jaj a stabi szar. Közben legtöbb esetben a téma melle nem megfelelő záridő választás a hibás. Egy tájkép esetén is lehet megannyi mozgó dolog, falevelek, fűszálak stb mozognak. Atán jönnek, hogy bemozdult a kép mert remegő kezemet nem fogja meg az IBIS.
Szamoljuk össze hány Canon DSLR gépben van stabi. Gyors lesz.
-
Golota
senior tag
Nem, nem szarabb, de ha a gyorsabb fókusz (sport) és a video nem hiányzott volna az Olympus Em5-ből, akkor csak a képminőség miatt teljesen felesleges lett volna váltani. Ezeket az Olympusokat max erősen belenagyított képnél tudod megkülönböztetni egy modern APSC-től (meg hogy az Olyknak alapból jobb a színe
) -
Neck
veterán
Azért azt is hozzá kell tenni, hogy szenzorban meg előnyben van az a6600, emiatt választhatsz magasabb ISO-t, rövidebb záridőt, ami segít, hogy ne mozduljon be - ez kompenzálja a gyengébb IBIS-t.
Sőt, ez szerintem többet ér, mint a jobb IBIS, mert a rövidebb záridő abban is segít, hogy az alany ne mozduljon be. -
norbert1998
nagyúr
-
Golota
senior tag
Ahogy írom. A Sony IBIS (in body stabilisation) megoldása sokkal kevésbé hatékony még egy újabb, lényegesen drágább gépben. Szerintem ez az egyik leghasznosabb feature egyébként, ha nem vagy nagyon biztos kezű fotós. Nekem az A6400 ezért nem is vált be, kénytelen voltam váltani, de fájdalmas a felismerés, hogy az A6600 sem éri el a 10 évvel korábbi Olympus konstrukciót.
-
norbert1998
nagyúr
-
Golota
senior tag
Szerintem ennyi pénzért egy Oly Pl7 vagy egy MK1 Em5 a kit 14-42 obival és egy 45mm Zuikoval kb verhetetlen erre a célra. IBIS, jó kezelhetőség és az árán messze túlmutató képminőségű jpg motor, remek színekkel.
A vicc, hogy a Sony A6600 IBIS épp hogy eléri a PL7 szintjét többszörös áron és messze elmarad a lényegesen öregebb Em5-től.
A 45mm Zuiko meg egy orbitális best buy. Máshol ezért a képminőségért minimum dupla-tripla árat kérnek.
Az egész cucc Em5 meg van kb 140-15 ezerből, de lehet olcsóbban is. Pl7 meg belefér a 130-as keretbe.
-
nikkor
aktív tag
-
nikkor
aktív tag
Sziasztok!
Be lehet állítani a Canon M50-en, hogy a keresőben (is) látható legyen a hisztogram?
Ha igen, hogyan? -
yle_greg
aktív tag
A legfontosabb: legyen nalam.
A 2. legfontosabb: ne kelljen feltenem.Igy az elso szerint a telefonom, a masodik szerint pedig az Oly TG-5 gepem a nyero, amit a gyerekek szamara vettem, mert a GX9-et nem adom a kezukbe.
De en megis a GX9-et szeretem a legjobban, es nezzetek hulyenek, de imadom tekergetni a Mitakon 25/f0.95 full manualis obimat, szoval az AF sem olyan fontos, ha a fenykepezest elvezem.
Ha produktum kell, nulla ido alatt akkor meg rendes (alkalomhoz illo) objektiv, intelligens automata uzemmod es csak ra kell fekudni az elsutogombra. Rettento okos am a gep, egyedul az onerzetem az, amiert okosabb, vagy legalabbis ugyesebb akarok lenni nala. Van, hogy sikerul... :-)
-
Tin_Shield
őstag
Visszatérve ide, ma hardveraprót böngészve egy Panasonic LX100 jött szembe 135ezerért.
Ez is megfontolandó, ha:
1. Meg tudsz barátkozni a Panasonic jpg motorjával
2. Vagy vállalod a raw macerálást.
3. Elfogadod, hogy "csak" 12MP, a frisebb szenzorokhoz képest némileg kisebb dinamikával és több zajjal.
4. Megelégszel az optika átfogásával és később sem akarsz bővíteni. Tájkép, család, portré témákra egyébként elég.Hasonló optikai paraméterekkel bármilyen MILC kombó a duplájába kerülne.
-
haruspex
aktív tag
Mondjuk én is elég ritkán használok jpg-et, elhiszem, hogy Neked tetszik, én is szerettem a pana színeit bár nem voltak túl népszerűek. A kezelhetőséget is elhiszem, hogy Neked kényelmes, de hidd el ez tényleg rossz, mindenki másnak aki használt másik rendszert. A canonos haverom 5 perc után mondta, hogy sose venne Sonyt. Mindegyik menürendszerét szokták szidni, de ez visz mindent, (a kedvencem amikor a rövidítéseket, meg a menüpontot írja ki magyarázatnak mégegyszer.)
A point&shoot gépek között is volt amelyiknek normális kezelhetősége volt, de azért ott pont a megnyomod a gombot, és lesz kép a lényeg, telefonnál szintén, egy milcnél meg nem.
A zv-e10/z30, lehet, hogy dedikált vlog gépek, de bár én nem vagyok egy nagy videós,de egy zv-e10 arra pontosan alkalmatlan, és ez elég sokat elmond a Sony "jóvanazúgy" hozzáállásáról. Ezen kívül az ember használná fotózni is, és a kezelésük pár nagyjából hasonló a többi géphez, a főbb kezelőszervek is ugyanazok. A szemből használod felvetés meg pont vicces egy olyan váznál ahol nem tudsz semmit állítani a képernyőn
A z30 egy teljesértékű gép pl. kereső nélkül.A kortárs obikra a kijövetele környékére gondoltam, amikor ez volt a felvetés. Akkor is volt itt esküdözés, hogy a világ légmegérősebb gépe, meg mennyi minden van hozzá. Ma meg egyszerűen akinek van pénze a rendes obikra nem ezt nézi.
Persze, hogy él, a Sony lett az új canon, letoltak mindent pénzzel, meg monopol helyzettel, (mindenki kb. azt gyárt amihez adnak szenzort.) A többit megoldják marketinggel, öröm nézni mikor vmi csoda influenszer örömködik 2024-ben az érintőképernyőn, mint újításon.... Ezzel együtt ezek az obik amiket felsoroltál, vannak más rendszerre is, fixek, és csak a 23mm ami pancake, ami mondjuk volt is. És mondjuk nem egy 20mm 1.7, de a Fujisok is biztos írnak kapásból is egy példát. Meg hiába vesz meg egyet vagy kettőt ezek közül visszajutunk oda, hogy az alapobi, a 16-50, és nincs más. miközben fujin, és mft-n nem ez a minőség. Persze az jó, hogy ha nem baj, hogy nagyobb, és van pénz akkor már van sony, meg sigma alternatíva is, de azok sokszoros áron (egy használt váz ára felett), és máris nagyobbak. Méretben am a yn50 passzolt még. Nyilván ma már kompetitívebb a rendszer jóval, de ezekkel a megkötésekkel tisztábban kell lenni.
AMúgy majd, egyszer lekörmöl a 1.5 rendszerváltás tanulságait, hátha segít valakinek. -
MrChris
nagyúr
-
nikkor
aktív tag
Sziasztok!
Szerintetek mi a legfontosabb tulajdonsága egy mai fényképezőgépnek? Beszéljünk most csak állóképek készítéséről.
Az ISO tűrése? A színkezelése? A fénykezelése (expozíció)? A fehéregyensúlya?Szerintem az élességállítása.
Mivel utólagosan ezt lehet a legkevésbé korrigálni. És ha elcsúszik, akkor ez a legzavaróbb.Nyilván ezzel lehet vitatkozni, ha szeretnétek, nem bánom.
Mindezen túl arra is kíváncsi lennék, hogy közületek ki mennyire elégedett az elmúlt években használt kamerái autófókuszával. És tudom, hogy a fókuszálás pontossága és gyorsasága nem csak a gépvázon múlik, de majd úgyis leírjátok a különböző objektívekkel kapcsolatos tapasztalatokat.
Az is érdekelne, ha személyes élmények alapján összehasonlítást tennétek több általatok használt gép között. Ha az évek során fejlődést láttatok, netalán visszalépést, azt is írjátok le.Köszönöm.
-
vakablak93
őstag
Én próbáltam a Viltrox 23 + 56 1.4-et Fujin...
Nekem nagyon nem jöttek át. Olyan brutál
CA-t nyomott mindkettő, hogy 2.8 alatt én nem használnám őket, olyan 2.2-2.5-től már tisztul a képük, és ezt csomó tesztben olvastam is, hogy gondok vannak velük. Élességben is elmaradnak a gyári f2-es üvegekkel hasonlítva.Valamint ahogy rekeszeli az ember, iszonyatosan butult az AF ezekkel, a nyitva gyors pontos AF hamar átmegy hangosan zakatoló hántolasba velük.
Persze ha az ember a fél életét hajlandó ráádolzni, hogy a CA-t takarísta LR-ben akkor lehet elmennek...
De szerintem 2.2-2.5-ös obinak meg drágák, és nagyok.Természetesen lehet, hogy en fogtam ki két brutálisan vacak darabot, de én jó szívvel nem tudom ajánlani senkinek. Valamint a német Fujis FB csopiban is ugyanezeket a gondokat olvastam róluk.
Az olcsóbb 1.7-es obijaikról olvastam hogy nagyon korrektek, illetve a dragább 1.2-es obijaikról, hogy nagyon jók. Ebből egyet próbáltam is 75.m 1.2, tényleg nagyon penge, hibák nélkül.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
lugosi
MODERÁTOR
-
Neck
veterán
JPG: bevallom, én főleg RAW-ban fotózom / fotóztam, úgyhogy ezen én sose rugóztam. Oké, nem egy kategória, de pl az A7C2 JPG-i nagyon szépek. Most visszanéztem JPG-ket, amiket anno az a6000 / a6500-al lőttem, azokkal sem látom, mi a probléma. Lehet, nem az a nagyon szaturált, színesszagos izé, inkább "naturális", de nekem ez teljesen rendben van.
Kezelhetőség: én kezdetektől Sonyzok, nekem abszolút kézre áll. Azért itt azt is be kell látni, hogy a kezelhetőség része a méret is, és pl az a6000 akkoriban, amikor kijött, MFT méretű váz volt APSC szenzorral, EVF-el együtt. Ami mondjuk nekem mindig bejött, mert kis kezem van. A menürendszer olyan, amilyen, de pl az általam használt funkciókat a gombokhoz rendelve én sose éreztem, hogy na de bonyolult ez. De ez is megint olyan, hogy mire használja, a Z30 / ZV-E10 dedikált VLOGger vázak, kb "szemből használod", teljesen más, mint egy családi megörökítős gép.
Ez kicsit off, de ezen azért mosolygok mindig, mert egy egész generáció nőtt fel szuper kicsi kompakt gépekkel, point & shoot, amelyek kezelhetősége a béka feneke alatt van ezekhez a gépekhez képest, és amikor valaki point & shoot-ra venne valamit, a szuper kicsi kompaktokról le van beszélve (jogosan) a telefonok miatt, a MILC-ekre térve meg leírjuk neki, hogy szar a kezelhetőség.
A "kortárs" obik alatt nem tudom mit értesz - azokat, amik akkor forogtak, amikor a váz kijött, vagy a mostaniakat?
Bárhogyan is van, a Sony E mount még mindig "él", és ez nem csak a Full Frame, hanem az APSC obikra is igaz. Szerintem pont az okozza a problémát, hogy folyamatosan jönnek ki az objektívek, már nem győzzük követni, hogy milyen obik vannak Sony E-re.Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül, hogy a Sigma soron kívül is van élet:
* TTArtisan AF 27mm f/2,8 Sony E schwarz
* TTArtisan AF 35mm f/1.8 AF Sony E-Mount
* TTArtisan AF 56mm f/1,8 Sony E Mount(Ezek 150-200 eurós AF objektívek amúgy, kellemes mérettel)
* Viltrox AF 23mm f/1,4 Sony E-Mount
* Viltrox AF 33mm f/1.4 Sony E-Mount schwarz
* Viltrox AF 56mm f/1.4 Sony E-Mount
Ezek 300 euró / darab, fényerős sor.Ha MF-et is belevesszük, akkor a lista végtelen - pl frankó kis pancake obik is vannak, "fillérekért":
Meike 28mm f2
7Artisans 18mm f6.3
TTartisan 25mm f2
7Artisans 50mm f1.8A 10-18 f4 meg egyáltalán nem rossz, csak volt belőle egy széria, ami nem sikerült jól. Ha kifogsz egy jobbat, akkor egészen kiváló fotókat lehet lőni vele. Ezt a videót ajánlom hozzá

A kitobis sztoriba nem megyek bele, milliószor leírtuk már - meglepődnél, mennyi ember használja elégedetten "kint a való világban". Ugyanakkor legalább ott a 18-135, ami egészen jól sikerüt travel zoom, és nem olyan vészes árban, ha bontódik valaki kitjéből.Persze, egy "olcsó, jó, és kicsi f4 zoom" hiányzik, ebben egyetértünk. Mint a 16-70 f4, csak jobb, és olcsóbban. Egy ilyen Sigma jöhetne még

Cserébe drágábban, de ott a Sigma 18-50 f2.8, ami nagyon sok mezőt kipipál, kicsi, jó képminőségű, fényerős, és ehhez képest nem is drága. Persze abszolút értékben azért megkérik az árát, de mégiscsak egy f2.8 zoom APSC szenzorra.Szóval nem olyan tragikus a helyzet (szerintem)
Persze ha valaki 130 ezret szán az egészre, akkor MFT-ből könnyebben vesz szettet, de ha most gonosz akarnék lenni, akkor egy kicsit azért is, mert a piac beárazta már a telefonok miatt.
-
haruspex
aktív tag
Hát az ami nincs az nem szubjektív.... A jpg motorban a színek tényleg azok. A kezelhetőség is az valamennyire, de azért a SOny az elég gyenge. Van itthon egy zv-e10, és egy z30 nem sokan vinnék el szerintem 2. is a a zv-e10-et a Nikon helyett. Az e-pl-5/6 nem igazán ajánlott vázak legfeljebb nagyon olcsókk, nem is egy kategória árban sem az a6000-rel. (valamilyen stabi azért van azokban is)
A kitobi azért jön elő mindig, mert a megkerülhetetlen a Sony apsc-jén, nincs más kicsi stabilizált zoom, és egyetlen olcsó alapzoom, ráadásul mindig elhangzik, hogy nem olyan rossz, pedig de. AMúgy sincsenek még mindig normális tényleg kis objektívek, ami azért baj, mert a vázak kicsik. (AMi önmagában nekem pl. jó lenne, csak minek, ha nincs mit rátenned)
A kortárs obik közül jók kb. a sigma sor volt jó
(16-50 levélnehezék, a 16mm szintén, 10-18 gyenge, a 18-105 a sonysok szerint is videóra jó inkább, a 16-70 max közepes az árához képest.) A többi milc rendszerre csak vettél valamit és az általában jó volt.
Mostanra vannak már jobbak, a 10-20 pl. optikailag jó, csak a sony-s humor jegyében a stabi maradt ki belőle, meg ugye újrázták a16-50-et, hogy ne legyen kétségünk sokat nem vátozott a hozzáállásuk. Illetve vannak tényleg jó 3.party obik, de ha olcsóbbat akarsz akkor azok fixek lesznek, szóval az a6000, meg amúgy, az olcsóbb sonyk csak fenntartásokkal, és ennek tudatában ajánlandók szerintem.
Az mft jövője sajnos kétséges hosszútávon, (pedig bőven lenne helyük a piacon a kis mérettel, és a stabikkal, csak el kellene adni a gépeket). Mondjuk pont új obikra azért nincs annyira szükség, (max a régiek újrájára stabilizátorral néha) mert elég jó a lefedettség.
csacsi77: az nem éppen egy belépő obi, más rendszeren komplett szettet vettél az árából. (Meg első gépként lehet a kezelhetőséget is könnyebb megszokni, ha nem tudod milyennek kellene lennie, meg persze van akinek ez kézreáll.) De egy jobb kamerás mobil után ma már sztem csalódás lesz egy sima kitobival egy a6000-es.
vakablak93 : 84mm inkább az 56-osokat figyelembe véve, az a klasszik vállprortéra megszokott táv. De semmi baj az 35-tel, meg mindenki azzal fotózik ami neki jó, de ajánlani erre ezt szoktuk. -
vakablak93
őstag
Csak arra gondoltam, hogy mindenesnek remek olcsó alternativa. A 300 eur keret mindenképpen kompromisszumok hadát jelenti, és a fórumtárs állandóan a képminőséget emlegeti.
Egy ekv. 50mm sok mindenre jó, 50 és 75mm között nekem relatív kicsinek tűnt a külömbség, mikor mindkettőt próbáltam. Valamint állati pl. ellenfényben. Családi képeket lőni vele szerintem pöpec.
Csak emiatt mertem írni, de akkor elnézést

-
Tin_Shield
őstag
Ez így van, kb 2FÉ-t fog, kb mint az egyszerűbb OIS-ek. A PL-7-től jött a komolyabb E-M10-zel egyenértékű. Ettől még ott van, és egy szódásüveggel is működik.
Nincs leírva a Sony, sőt a 3rd party cuccokkal nagyon ütős rendszer lett a kezdeti bukdácsolások után. De 300EUR max. keretből továbbra sem gondolom, hogy ebből lehetne a legjobb szettet összehozni család-tájkép-portré vonalon. -
Neck
veterán
Én mégis azt mondom, hogy mivel a milyen cserélhető objektíves gépet fórumban vagyunk, kár az egész rendszerre következtetést levonni egy kitobi alapján.

@Tin_shield:
Bocs, rosszul fogalmaztam. Nem vagyok nagy MFT expert. Ha jól tudom, a PL szériában (pl az E-PL5-ben meg az E-PL6-ban) nem 5-axis stabi van, hanem egy kiherélt 2-axis (Yaw&pitch), és messze nem ugyanannyira hatékony, mint a 5 axis a komolyabb vázakban. Rosszul tudom? -
Tin_Shield
őstag
Mindegyikben van stabi, a Panasonic kezdte viszonylag későn a vázstabikat, ott viszont a kitobikban van a stabilizátor, ezek persze mehetnek Olympus vázra is.
A kitobi azért kerül szóba mert 300 eurós keretből nem nagyon játszik más. Jó (és drága) objektívek, minden rendszerre léteznek, m43-ra is. Hogy lesznek-e újak, nem tudom, szerintem a meglévő választék is elég bőséges. Már a Sonyra is bőven jó, a Canikon van még lemaradva.
Át lehet petsze rawra, de ez nem nem változtat azon, hogy képélesség az objekívtől függ, ezért nem érdemes a dpreview képeket ebből a szempontjából hasonlítgatni... -
csacsi77
senior tag
-
MrChris
nagyúr
-
Neck
veterán
Amiket felsoroltál, azok egy része szubjektív dolog. A kezelhetőség, a színek, a jpg motor.
Az Oly stabi tényleg jobb - már ha olyan vázat ajánlotok neki, amiben van, mert pl a fentebb említett E-PL szériából tudtommal nem mindben van.Az objektívekről meg kár általánosítva beszélni. Pl az MFT kitobi jobb (hurrá, megint feljött a Sony kitobi) viszont Sonyra is vannak igazán jó obik, szóval nézőpont kérdése. A Sony AF meg a szenzor pedig fejlettebb, ami viszont nem szubjektív dolog.
Ugyanakkor kérdés, jönnek-e még obik MFT-re. Sony E-re idén is több (jellemzően drága, de jó) obi érkezett...
@Tin_shield: a DPReview tesztábrát át lehet tenni RAW-ba

Új hozzászólás Aktív témák
-
59600 - 59501
60230 - 60201 60200 - 60101 60100 - 60001 60000 - 59901 59900 - 59801 59800 - 59701 59700 - 59601 59600 - 59501 59500 - 59401 59400 - 59301 59300 - 59201 59200 - 59101 59100 - 59001 59000 - 58901 58900 - 58801 58800 - 58701 58700 - 58601 58600 - 58501 58500 - 58401 58400 - 58301 58300 - 58201 58200 - 58101 58100 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- (kiemelt téma)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Még 2026-ban megérkezik a karcsúsított Commodore 64 Ultimate
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Hardcore café
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- iPhone topik
- Gyúrósok ide!
- Vészhelyzet: tönkreteheti a Garmin eszközeit a legújabb frissítés
- Vicces képek
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 5700G / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 512GB Nvme SSD!
- Új DELL Inspiron 14 (5435)/AMD RYZEN 7-7730U/16GB/512 SSD/14"/FHD/IPS/Garancia
- Apple iPhone 17 Pro Max 256GB Deep Blue - Karcmentes állapot - 100% akku (14 ciklus)
- iKing.hu Apple iPhone 12 mini 64GB Black használt megkímélt 100% akku 6 hónap garancia
- EREDETI NINTENDO Pokemon Go Plus autocatcher dobozban eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

nyilván novemberre gondoltam
eszembe se jutott. mft-n meg a fix uwa-fisheye mf vonal ami olcsó.