Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-08-17 20:43:18

LOGOUT.hu

Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6706) MaCS_70 válasza Core2duo6600 (#6705) üzenetére


MaCS_70
félisten

Köszönöm a válaszodat!

Helyzetjelentés (semmi értékes Mikrotik-adat vagy kérdés nincs benne):

Az eredetileg megvett RBM33G-nek szerintem elengedem a kezét, megy vissza a boltba.

Nem azért, mert ne lenne jó, hanem azért, mert DMC-nek hála egy számomra jobb, gazdaságosabb megoldást is találtam.

Az M33G ugyanis még a beledugott R11e LTE modullal és wifi-antennával is egyszerűen lassan veszi a mobilnetet. Persze dughatnék rá két igazi GSM-antennát is, amivel lehet, hogy jó lenne a helyzet, de akkor már elérném a 60e forintos árat, és még mindig használnom kellene a meglevő routeremet AP-nak.

Persze lenne egy nagyon jó routerem, de sem én, sem a felhasználási igényeim nem igazán használnák ezt ki -- és azért a Tomato sem olyan vészes...

A WAP LTE viszont megvan 35e Ft-ból, és funkcionalitásban kb. ugyanott tartok. Persze nem Mikrotik lesz az üzemi router, de az árkülönbözetből már egészen jó kommersz routert kapnék, ha szükségem lenne éppen rá...

A WAP LTE-t most kezdem próbálgatni, komoly optimizmussal.

A Mikrotik rendszerével kapcsolatban egyébként elég rendesen változik a véleményem. Kezdem átlátni a logikáját, és tetszik.
A gond szerintem a dokumentációval van. Tudom, hogy elvben nagyon jól dokumentált -- az elmúlt napokban kb. 100 oldalnyit tételesen elolvastam és ennek a háromszorosát átfutottam. A probléma ott van szerintem, hogy van egy fél lépcsőnyi hézag a Mikrotik-alapoknál. Ez persze lehetne az én tudatlanságom következménye is, de nem feltétlenül az. Azért gondolom így, mert egyrészt a netes olvasmányaimban számtalan példát látok arra, hogy egyébként hálózatkezelésben jártas emberkék is erre panaszkodnak, másrészt mert ma délelőtt beszélgettem egy mérnökkel, aki pár évig Mikrotik-rendszereket konfigurálgatott, és ő is belefutott abba, hogy amikor nagyon komoly alapokkal kezdte tanulni a rendszert, számos, a mikrotikesek számára triviális megoldást nagyon nehezen talált meg, illetve külső segítségre szorult, mert máshol van, máshogy hívják, más a logikája. Aztán a kezdeti nehézségek után már sima ügy, de nagyon kéne egy olyan útmutató, ami a szokásos terminológia alapján mutatja meg a szükséges lépéseket.

Érdekes egyébként, hogy ő kb. másfél éve lépett ki a Mikrotik-világból, de addig nagyon komolyan benne volt, személyes kapcsolatokkal a fejlesztőkhöz, és állítása szerint akkor már az volt az álláspontjuk, hogy a rendszerük már teljesen alkalmas akár otthoni használtra is, a GIU teljesen felhasználóbarát.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.