- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Bambanő háza tája
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
nekem szánta, ne aggódj
az utóbbi 2-3 évben többet foglalkoztam mikrotikkel, de nekem pl. nincs a sufniban galléros 1w-os adóteljesítményű mikrotik... amikor azt írta, hogy nem akar 500k-t költeni rá, abból lehetett tudni, hogy ócsóér kell. Olyat nem tudok, ezt kapta a válaszban. Azt viszont nem írta meg, hogy nála a használt cucc raktár vetekszik a wireless bolttal...
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
Bidu
csendes tag
Sziasztok!
Van itthon egy RB2011UiAS-2HnD-IN router. Azt szeretném rajta beállítani, hogy a gyerek 22:00 óra után ne tudjon már internetezni (asszony cseszeget vele ). Hogyan lehetne ezt beállítani?
A gyerek a vendég wifire kapcsolódik. Nem vagyok egy nagy mikrotik felhasználó, szóval ha valaki segíteni tud kérem konyhanyelven tegye.
Köszi! -
szucsa
újonc
Köszi a nagyon okos válaszodat, ha nem írsz semmit az jobb lett volna. Amúgy találtam és gyakorlatban ki is próbáltam egy nagyon jó kis MikroTik-es eszköszt. Nagyon szűk sugárzási szög + gallér, majd 1W kimenő teljesítmény (31dbm) full duplex, ami bemegy a végén kijön. 250/250 Mbps 4 msec ping 2 jitter.
Mindez annak ellenére, hogy a sávban 1 csatorna sem teljesen szabad, a szomszédokról nem beszélve.
Problémám kipipálva, ha valakinek kell szívesen segítek gyakorlati kérdésekben is. -
bacus
őstag
válasz Zwodkassy #4584 üzenetére
és a 2,4 és 5 Ghz között is tudnak így váltogatni? Azaz lehet ugyanaz az SSID és az eszközök megoldják?
Az 5Ghzet ac-s re állítottam, minden ap független csatornán megy, de egyelőre más SSID-vel mint a 2,4 Ghz-es wifi. Kíváncsi vagyok mit javít ez a helyzeten.
Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30
-
szucsa
újonc
730 m távolság átlinkelésére keresnék városi nagyon erősen zavart környezetbe minimum 100 Mbps-re képes kültéri eszköz párt. Van valakinek ötlete, tapasztalata a témában?
Persze nem 500K-ból szeretném megoldani, használt hálózat átalakításból megmaradt cucc is jó lenne. -
senior tag
válasz E.Kaufmann #4587 üzenetére
Magyarországon használható, az biztos. Egyszer rászántam az időt, és kigyűjtöttem mely országokban engedélyezett, és milyen teljesítményen :-)
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Zwodkassy #4586 üzenetére
Mindenesetre köszi az infót, át is állítottam a Unifi hálózatom az este majd látjuk. Biztos ami biztos, olyan AP-t állítottam 13-as csatornára, ahol csak egy bizonyos tipusú kliens eszköz szokott lenni, azok vissza is csatlakoztak szépen.
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
senior tag
válasz E.Kaufmann #4585 üzenetére
A 12 és 13 csatornát sok eszköz csak a Country Code megadásával vagy beállításával fogadja el.
Arra most nem emlékszem, hogy végül is a RouterOs ezt most hogyan kezeli. Volt erről a fórumon egy hosszabb topic.
Nekem eddig nem volt vele gondolom.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz E.Kaufmann #4583 üzenetére
20 MHz mindenképpen.
1-6-11 is jó, bár én használom az 1-5-9-13 kiosztást is. -
E.Kaufmann
veterán
válasz Zwodkassy #4582 üzenetére
Én is így tudom, hogy manapság már a külön freki dívik és nekem is így működik egy hálózat. Az rssi-vel kellett csak cseszekedni, meg egy helyre be kellett rakni még egy AP-t, azóta nyugi van.
Igaz én Ubi AC Lite-vel dolgozok, de mivel pont az egyetlen cuccuk, ami nem támogatja a zero handoff-ot, és igazából már nem is ajálnják annak a használatát, úgyhogy a Mikrotik vonalon is szerintem hasonló lesz a jó forgatókönyv.
Sőt, azt olvastam, érdemes lenne rajz alapján az 1, 6 és 11-es csatornákat úgy szétosztani, hogy egymástól minél távolabb legyen két azonos csatorna beállítva, valamint 20 MHz-s sávszélességen maradni.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
"Minden router 1 frekvencián van, de a környező wifik miatt nem igazán tudom megoldani, hogy az ap-k más más frekin menjenek. (meg szerintem akkor a váltás sem ilyen sima..)“
Én speciel nem szeretem a minden AP egy csatornán, mivel k***a s**r tud lenni a hálózat.
Teszteltem laptoppal és mobillal is a "sétálgatást". Simán váltottak, ping kiesés nélkül:-) -
hajbal
újonc
Sziasztok ! Egy kis segítséget kérnék. Adott egy hálózat mikrotik router és switchek amiket mikrotik AP-k lógnak. A router CAPsMAN, van egy bridge portja(ether2 és CAP interface-ek), ami mögött egy switch van. Erre a bridge portra mondja a router hogy "recieved packet with own source address ... probably loop". Valakinek van ötlete mi lehet ez ? És hogyan lehetne kiküszöbölni ? Köszi előre is !
-
bacus
őstag
igen, próbáltam a tx teljesítményt levenni. Csak rosszabb eredményt mért a haver, bármit állitok, csak leromlik a feltöltés is. Probáltam 20Mhz -re átteni, teljesitményt csökkenteni, ill. mindent amit találtam a neten, ötletet. (pl az antennát kifejezetten indoor -ra állítani). Ez a probléma inkább csak érdekesség. (természetesen több router verzióval is próbáltam). Ez nem igazi probléma, mert én nem igen hiszek a speedteszteknek (bár fura, hogy mást mutat), de itthon pl 30 mbitet mérek lefele, ehhez képest torrenten simán jön 10Mbyte /sec
a második az probléma:
én itt külsős vagyok, bár a routert elérem de nincs igazi rálátásom. (bár most próbálják rám nyomni a feladatot, hogy csak akkor fizetnek ki, ha minden flawless), de 3 órai munkámat nem fizetik ki jobb, mintha még beleölök 50-t. Nem AC-s a wifi, sima 1 csatornás N, azaz max 150Mbit kapcsolati sebesség van most.
Eddig is volt itt wifi (persze eddig is szar volt), csak 4 tplink ap volt 4 ssid, 4 csatornán. Szarul működött, lassú volt, és itt is voltak leszakadozások.A mobil eszközöket átirányítom 5 Ghz-es wifire, talán így kevesebb zavarás lesz, illetve amit lehet laptopot azt felfűzetem vezetékesre, mert a hálózat belassulása és a wifi ledobálás egyértelműen a sok rákapcsolódott eszköznél következik be (pedig szerintem a mobilok többsége nem forgalmaz extrát, nem neteznek rajta, csak a szokásos zárolt képernyős forgalom van rajta, a sok messanger, whatsapp, viber, fb, gmail., stb)
Inkább azt nem tudom mi lesz, ha tényleg még bezúdul ide 100 wifis eszköz. Hogy kéne jobbá tenni? Mert térerő az van, csak nő a caps-ek terhelése (de még akkor is csak 25 eszök/AP lesz, amit sztem birnia kéne)
Még több AP segíthet? Vagy ront?Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30
-
bambano
titán
"RB951Ui-2HnD": próbáltad letekerni az adási jelszintet? esetleg az l2mtu-t lejjebb venni? a hálózat méretét lejjebb venni?
nem tudom, telefonok hogy kezelik, ha a mikrotik összerak 2-3 ethernet csomagot egy wifi keretbe, ennek a ki-be kapcsolásával is lehetne próbálkozni.
illetve meg kellene nézni pontosan, hogy a tplink milyen paraméterekkel ad.a másik problémádnál meg első körben azt kellene megnézni, hogy milyen forgalom, terhelés van az egyes interfészeken. az ac-s wifivel simán ki lehet tömni a drótot is, meg ha kevés a kijáratuk, akkor a kijáratot is. mert előfordulhat, hogy minden szuper, csak nagyon megörültek a wifinek és megborították forgalommal.
első körben lehet, hogy sebességkorlátozást tennék abba az eszközbe, amelyiken a kijárat van. meg kihajítanám a 3011-et, ahogy a régi nóta mondja: hej dude!
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Első esetén lehetne próbálni csökkenteni a TX teljesítményt, valamint annak ellenére hogy tiszta a csatorna, mégis megpróbálni egy másikat. HT-t is ki lehetne iktatni.
Második problémakör esetnén az AP-k egy vagy különböző frekin vannak? A Min RSSI értékével is lehetne játszani.
-
WolfLenny
aktív tag
Sziasztok!
Egy irodába szeretnék Mikrotik cuccokat beállítani. Kb. 3 AP + egy wifi-s router ami CAPMAN-on keresztül vezérelné az AP-kat.
Kérdés, hogy ehhez egy RB2011UiAS-2HnD-IN elég lenne RAM és CPU szempontból?
Korábban olvastam ,hogy bizonyos darab AP-hez már kelleni fog erősebb vas a gördülékeny működéshez.Előre is köszi a választ!
WL.
-
bacus
őstag
Hát akasztják a hóhért.
Van egy ismerősöm, akinek 5 éve egy RB951Ui-2HnD routert üzemeltünk be, tulajdonképpen boldog volt egészen szeptemberig, amikor is vett egy j5 telefont. (előtte ace3 volt). Nos elkezdett speed testeket nézegetni, és vezetékesen mindig megvolt neki a digi 100/50 -es csomag, de wifin nem mért többet 5Mbit letöltésnél többet, miközben felfele 35Mbit-eket mér.
Persze az ace3-al is nekiállt tesztelgetni és ott is hasonlókat mért, ill. egy kicsit lassabbat.
Elővette a régi tp-link routert és dupla-nat os megoldással (tehát a tplink wan portjával) rádugta a mikrotikre, majd annak a wifijével "két falon keresztül" is 24/40-t mér.
Mondanom se kell, hogy az agyamra megy azzal, hogy isteniti a tplinket és fikázza a mikrotiket. Van valakinek ötlete, hogy ezt mi okozza? A wifi dupla chain-es, a legkevésbé terhelt csatornán, alap+kiterjesztett csatorna, tehát akár 300Mbit kapcsolati sebességget is támogatva van beállítva. A router tőlem 100 km -re van, nem tudok (és nem is akarok) oda menni. Számomra bosszantó az ügy.
-----------És akkor egy másik szopás. 3 napja beüzemeltem egy cégnél egy capsmanos hálózatot, 3011es központi router + capsman, a kliensek ac lite két sávos kis routerek 5 db. Este felprogramoztam, királyul megy, végigsétálva az irodán sehol nincs szakadás, szépen átcsatlakozik egyik ap-ról a másikra, stb.
Másnap éles terhelés, 20 munkát végző eszköz wifin (az 5 , ill. jobbára 4 ap-ra, mert az egyik elég kieső helyen van egy tárgyalóban), látszólag minden rendben, majd dél körül minden dolgozó felcsatlakozik a telefonjával is, összesen kb 34-38 wifis eszköz, a hálózat drasztikusan belassul, az egyik gépen a ping (bix.hu) közel 2 mp-re nő. (azon az ap-n amire rácsatlakozik 1ms), az ap-k terhelése nagyjából egyenletes. Az egyik ap -ra talán 14-15 eszköz is felcsatlakozik. 3 percenként hívogat a rendszergazda...., állítsak át valamit, mert nem jó. Átállítottam 1 csatornás N-re a hálót, mert a userek szerint ledobálja őket a wifi. Talán valamit javult.
Időnként egy egy laptop a "csatlakozáskor nem lehet csatlakozni a hálózathoz hibaüzit kapnak".
Természetesen itt is jól van bekonfigolva a rendszer, capsman forwarding van, se a központi router, se az ap-k nincsenek leterhelve, az iroda 2 szintes, a legnagyobb probléma, hogy sok az olyan hely, ahol kb egyforma térerővel jön 3 ap is.. Minden router 1 frekvencián van, de a környező wifik miatt nem igazán tudom megoldani, hogy az ap-k más más frekin menjenek. (meg szerintem akkor a váltás sem ilyen sima..)A legnagyobb probléma, hogy 1 éven belül még 100 eszközt akarnak wifin rákapcsolni a hálóra. (nem tudom mit jelent, 40 új munkatársat?!).
-
m0ski
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
L2TP VPN-t állítottam be IPSec-el.
Működött is egészen addig, amíg a tűzfalon a végére be nem tettem drop all-t az input oldalra.
Kísérleteztem, és annyi kiderült, hogy a leírásokban megadott portokon kívül használhat egy random UDP portot is, mert ha a drop input-ot csak TCP-re szűkítem, akkor megy a VPN.Köszönöm!
-
Fooler89
őstag
válasz E.Kaufmann #4573 üzenetére
Igen, nálam is úgy van megoldva, hogy wpaddal ismerik fel a proxyt, mivel van pár laptop ami néha wifin néha pedig vezetéken megy. Bár mostmár beégethetném a beállítást, mégis valahogy szerapálni szeretném a forgalmat.
llacee: transzparens proxy nálam nem ment HTTPS-es vagy nem szűrt vagy a https hibákat. Ugye mindenhova telepíteni kellene a saját certemet, ami 400 mobilnál csinálja az jó anyja
bambano: Igen, ilyen egyszerűen is lehetett volna kérdeznem
Köszönöm a választ![ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
De pl a HTTPS-t hogy oldod meg? A 443-ast is átirányítod?
A Windows kliensek egész jól felismerik a DNS-ben és a DHCP opcióban megadott proxy infókat, de a mobil macerásabb. [link]
A DHCP-s módszer működik Mikrotik-en is, a DNS-est nem próbáltam, a DC a DNS szerver.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Fooler89
őstag
Azt szeretném első sorban elérni, hogy a pfsense futó proxyt, wifin keresztül is használható legyen.
Most mivel van átjárás a hálózatok között, megadom kézzel a pfsense proxy címét a böngészőben, minden működik, de a forgalom a wan1-en keresztül megy. Ha kiveszem a proxybeállítás akkor viszont a WAN2-ön.
Azt szeretném hogy maradjon a WAN2-ön ilyenkor is a forgalom.Lenne egy visio ábra (remélem érthető)
A jövőben szeretnék a diákoknak is wifit adni ott viszont már szükségem lenne hogy proxyn keresztül menjen a dolog. Ráadásul mobilokra, szóval nem is tudom, hogy lenne értelmes megoldani a szűrést.
Elméletben hogyan kéne ezt megoldani?[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Cirbolya_sen #4568 üzenetére
Rossz tűzfal szabályok, esetleg a NAT, MTU gond, vagy még az hogy bekapcsolta az illető a Proxyt, valahogy a tűzfalon meg transzparensbe tette. Nekem pont egy 3011-en nem muzsikált fényesen a Proxy direktbe sem (böngészőben beállítva), miközben a mögötte lévő külön Proxy meg szépen muzsikált.
Esetleg még azt érdemes megnézni, a névfeloldás rendben van-e, amúgy passz.[ Szerkesztve ]
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Sziasztok
Néhány napja üzemel egy alap beállításos /a beállítást nem én csináltam/ mikrotik 3011 router, vannak oldalak amik nem jönnek be /www.ubnt.com, google driver stb/ ezt csak most vették észre.
Most hajkurászom a belépési adatokat, szerintetek mit nézzek elsősorban, mert ilyen hibával még nem találkoztam mikrotiknél.köszönettel
Cirbolya_sentinel
-
Ablakos
őstag
Rászántam magam egy RB1100AHx4 -re. Még az ára is (84e) elfogadható. Most úgy látom minden üzlet kínálatából kifutott a termék. Mindenhol a kb 20-25ezerrel drágább DUDE van, ami nekem felesleges.
Termék frissítés várható a mikrotiknél?[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
most fedeztem fel, hogy a mikrotiknek van 10 gigás rezes sfp+-sza is: s+rj10 néven.
eddig nem is kerestem, mert azt írták róla, hogy nem lehet megcsinálni a nagy áramigény miatt.viszont ha veszel egy crs326-ot, két asus xg100c-t meg két ilyen sfp+-t, akkor a szerver meg a munkaállomás össze lesz kapcsolva 10 gigán, és a többi gép is hozzáfér a switchen keresztül a szerverhez.
így első ránézésre ez tűnik a legjobb megoldásnak. ráadásul ez az s+rj10 a seneticnél bruttó 18k alatt van.
-
llacee
őstag
válasz bambano #4562 üzenetére
Két NIC volt, amit néztem Asus xg100c, amit Te is írsz 30 amazonról, vagy 35e Intel x540-T1
Viszont, így nem úszom meg a switchet, ami Asus u2008 két 10gbe porttal 80e.Így egymás között 10gbe és a switchen lévő többi gigás eszköz is lát mindenkit, csak drága.
Az lenne a legjobb, ha szerinted működik olyan switch, ami 10gbe sfp+ al rendelkezik, ide jönne a két gép és akkor elvileg plusz hálókártya nélkül lát mindenki mindenkit.A microtik igy felel annyi és a kártyák is, bár a kábelek elég drágák.
Bár ha jobban meggondolom két általad ajánlott asus rj45 crosslinkbe és 1-1 plusz nic ugyan ez a felállás.
Köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Valószínűleg nagy badarságot fogok kérdezni, de megpróbálom.
NAS 1PCIe8x bővítővel, Workstation több PCIe bővítővel rendelkezik szabadon.
Jelenleg 1Gbps switchre csatlakoznak.
10Gbe-re szeretnék bővíteni, elsősorban a szerver és a Workstation közti kapcsolatnak kellene ez a sebesség, de jó lenne, ha megoldható lenne, hogy a switch többi tagja is lássa a szervert legalább 1 gbps-el.1. és egyben legdrágább 1-1 10gbe NIC és egy Switch.(Asus U2008)
2. 1-1 Mellanox Connectx-2 10gbe és twinax cable, de itt akkor peer-to-peer van a többi gép "csak" 1gbps másik NIC-en keresztül.3. És most jön a kérdés: [link]MikroTik CSS326-24G-2S+RM sfp+ portjába dugom a twinaxokat, akkor a switch többi tagja felé láthatóak a Mellanox kártyás gépek, vagy ez így nem működik?
Köszönöm a segítséget!
-
bambano
titán
konkrétan ezt írtad:
"Lan2: 2 vm ami a külvilág felöl, és lan1 böl is elérhetö kell legyen,": ezt két módon lehet megoldani: külön címtartományba teszed és a 2011-essel routolsz, vagy két interfészt lógatsz be mindkét guestbe és a két guest oldja meg magának, hogy a két hálózatot elérje.lehet a második is, annak az lesz az eredménye, hogy két vagy három tűzfalat kell kézzel karbantartani.
emlékeim szerint a 2011-esben olyan switch chip van, amelyiket nem kezeli az ebtables, tehát ott nem tudsz vlanok között hardverből tűzfalazni.
-
quby
őstag
válasz bambano #4558 üzenetére
"...most már csak azt kellene eldöntened, hogy melyik eszköz mit csináljon...." Ezt mire fel is irod pontosan?????? A diódarálómmal tevezek heggeszteni, a fürésszel meg a tetöt fogom javitani.
Szükségem van vlanokra, más miatt is...Tisztában vagyok vagyok vele hogy mire való a vlan és mikor használjuk. Nem az volt a kérdésem hogy kell e az nekem, mert tudom hogy igen, hanem hogy az adott eszközön az adott szituációt hogy is kell megodjam....A többit magamban tartom, mert bannolnának....
Mellesleg: "problem solved"A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.
-
bambano
titán
"Ergo a 2011-en lévö lábán legalább 3 vlan kellene bejöjjön.": most már csak azt kellene eldöntened, hogy melyik eszköz mit csináljon.
én a magam részéről nulla darab vlan-t javaslok, és azt, hogy ha már vettél egy 2011-es routert, akkor routolj.
-
quby
őstag
válasz bambano #4556 üzenetére
Rossz megközelités??? Nem irtam semmilyen megközelitést. Nem indultam ki abbol mit tudok, semmire nem irtam hogy eddig mit csináltam. Cisco-n azért lenne kész mert azzal naponta dolgozok, és van is a garázsban minden, de nem azt akarom használni..
Szal:
Lan1: helyi háló, bridge 6 porttal, ebben a subnetben kellene legyen az esxi managemant-je
Lan2: 2 vm ami a külvilág felöl, és lan1 böl is elérhetö kell legyen,
Lan3: csak kifelé kellene elérhetö legyen, szeparálva a másik két vlantolLan2 és lan3 egy fizikai vason (esxi) fut, és egy link-en kapcsolodik a 2011-hez. Ergo a 2011-en lévö lábán legalább 3 vlan kellene bejöjjön. A switch virtual lesz az esxi-n....
A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.
-
bambano
titán
teljesen rossz megközelítés.
nem abból kell kiindulni, hogy mit tudsz bekonfigurálni, hanem abból, hogy mire lenne szükség.tehát először azt írd le, hogy a virtuális gépeknek milyen vlanra van szüksége és miért.
"Ciscon már kész lenne.": akkor azt kell venni. 24 portos rendes cisco switch 230 ezer körül van a seneticnél most, + tréfa, 24 portos crs 46 + tréfa.
-
quby
őstag
Sziasztok!
A következöt szeretném megoldani!
van egy 2011-em aminek az egyik portján egy szerver lóg Esxi-vel. A szerveren futó VM-eknek különbözö vlan-okba kellene kerülni. Nyilván a különbözö vlan-okra különbözö tűzfal szabályokkal (de ez késöbb elöbb a vlanok menjenek). Egy link van, tehát azon menne a managemant, és 3 subnet. Sajnos az esxi-s konfiban sem vagyok biztos, igy legalább a mikrotiknek kellen tuti menjen.
Van egy helyi háló, ami 6 port egy bridge-ben, és egy port a szervernek. A Szervers port bele kellene tartozzon a helyi háós bridge-be is, meg vlanosba is. Gondolom csinálni kell vlan interfészt, csak azt nem tudom hogy annak egy bridge be kellene kerüljön a vlan interfésszel meg fizikaival, vagy a fizikai alá kellene tenni a vlanokat? Ciscon már kész lenne....
[ Szerkesztve ]
A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.
-
Klupido
tag
Szeretnék érdeklődni,hogy van aki használ RouterBOARD wAP LTE -t.
Telenor 4G -t szeretnék rajta megosztani.
Érdekelne ,hogy a mobilal mért 99/35 Mbit menne rajta? -
bambano
titán
válasz E.Kaufmann #4551 üzenetére
szerintem nem feltétlenül.
másrészt ha úgyis cseréled, cseréld ac-sre, az se sokkal drágább.nekem mondjuk nagyon bejön, hogy a 922UAGS-5HPacD panelen van sfp is, de ymmv.
-
bambano
titán
válasz E.Kaufmann #4549 üzenetére
attól tartok, hogy az nv2 protokoll kicsit belemókol a csomagok sorrendjébe, emiatt a tcp időnként megáll, pláne, ha ssl vagy ilyesmi is van rajta.
emlékeim szerint az nv2 szétdobálja két streamre a csomagokat, emiatt felmerült bennem, hogy előfordulhat, hogy a csomagok érkezési sorrendje megváltozik.
persze az is lehet, hogy egy tcp szálon történő kommunikációt pont nem tud terhelésmegosztani az nv2, ezért lassul le. rég volt, hogy ilyet olvastam
-
bambano
titán
válasz E.Kaufmann #4547 üzenetére
próbáltam burkoltan jelezni, hogy az MBps az megaBYTEpersec mértékegység, 50 MBps az 400+ Mbps, az nem megy át az n-es protokollal is max. 150Mbps/stream csatornán.
-
bambano
titán
válasz E.Kaufmann #4545 üzenetére
50 MBps?? az nem megy át egy kétcsatornás nv2-es linken.
50 Mbps meg kevés.szerk: azzal meg nem tudsz mit kezdeni, hogy teleszemetelték a szabad frekvenciákat...
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz bambano #4544 üzenetére
Az eszköz betonstabil, webes felületét mindig elérem, magától nem indul újra.
Csak épp annó Nstreme protokollal hasított a kapcsolat és kicsi volt a ping, közben a környékre pakoltak fel még mindenféle rádiót 5GHz-n, próbáltunk más frekiket keresni, de nstreme-vel használhatatlan lett a link, állandóan szakadt. NV2-vel sokkal stabilabb, de nagyobb is a késleltetés és érzetre bizonyos programokkal melyek másik oldalon levő szerverrel kapcsolódnak nem az igazi már a link. Lassan reagál a kliens, néha adatbázis hibát dob, miközben (nem pont közben, hanem pl előtte vagy utána próbálva) nagy állományok szépen, gyorsan átjönnek (Olyan 40-50 MBps megvan 10 km-re).[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz E.Kaufmann #4543 üzenetére
azt tapasztaltad, hogy nem stabil a 912UAG-5HPnD?
én most akarok több ilyesmit beszerezni.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
E.Kaufmann
veterán
válasz E.Kaufmann #4540 üzenetére
Látom, nem sokakat izgat itt még az IPv6
Közben azt látom, hogy az egyik legújabb RC changelog-jában megjelent a következő:
dhcpv6-server - added DHCPv4 style user options
Na hátha ez lesz a nyerő.Más:
912UAG-5HPnD rádiókat cserélnénk lassan, amit PtP-ben használtunk, de kérdés, hogy mire érdemes, akár Mikrotiken belül, akár azon kívül. Nem kellene sokkal nagyobb sebesség, inkább kisebb késleltetés, meg nagyobb stabilitás.
[ Szerkesztve ]
-
iminet
tag
válasz bambano #4500 üzenetére
Tapasztalatból mondom hogy különbség van a kettőben, bár nem biztos hogy normál felhasználás mellett ez feltűnik, tesztekben már biztosan.
A 3011-et teszteltem nemrég, a PPPOE teljesen megeszi a CPU-t. Nem volt semmi szabály csak minimál hogy menjen. 800-körüli sebességgel.
A 1100 most van nálam, tegnap esti kísérletezgetés eredménye 920 körül feletti sebesség igaz a cpu-t 80-90 %-ra pörgette. De ezek is még csak 1-2 teszt volt, mert benéztem a beállításokat és a beüzemelés kicsit tovább tartott. -
E.Kaufmann
veterán
Szeretnék egy hálózaton hirdetni IPv6-os DNS szervereket (egy másik alhálózatból, AD DNS szervereket). IPv6-os DHCP alatt nincsenek ilyen DHCP opció kódok, mint IPv4-es alatt vagy akár a Windows server IPv6-os DHCP szervere alatt. NDP-nél találok olyat, hogy hirdessen DNS-t csak épp nem tudom, hol kell beállítani a hirdetendő DNS szervereket. Vagy a router ilyenkor csak magát hirdeti? Amúgy működik a névfeloldás, mert a kliensek a v4-es DNS címeket megkapják v4-es DHCP-n, de szeretném, ha v6-os DNS szerver címeket is kapnának. A másik alhálón, ahol a DNS szerverek vannak, meg is kapják a kliensek a Windows szerver DHCP-jétől.
Ja, egy 750Gr3 routeren játszanám el ezt, 6.41-es RouterOS-sel.
[ Szerkesztve ]
-
Core2duo6600
veterán
Ott sem találtam anno amikor kerestem infot arról, hogy mit tud a 3011 PPPOE alatt
csak olyat, amikor dhcp kliensként kapcsolodott a modemhez, amiből nem derül ki, hogy a PPPOE alatt mit tud, amire kerestem.Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
tami_
csendes tag
válasz Cirbolya_sen #4534 üzenetére
- nehogy elhidd, tudja a gigat. Olvass kulfoldi forumot is ;-)
hg1dfb
-
bambano
titán
válasz Cirbolya_sen #4534 üzenetére
nem mondtam olyat, hogy a gigás net felejtős.
azt mondtam, hogy nem tud http-n gigával letölteni A ROUTER.
tehát amikor a http kliens is a routeren fut.ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne tudna gigás netet routolni, amikor pc-n akarsz letölteni.
-
bambano
titán
válasz Cirbolya_sen #4531 üzenetére
hálózatteszteléshez keresek vasat. felmerült openwrt-s házi router, mikrotik, meg pc. eddig a pc a nyerő.
mivel most beesett egy kosár hardver, mert más projekthez vettünk, így megnéztem ebből a szempontból is.
a lényeg, hogy úgy akarom tesztelni a hálózatot, hogy letöltök http-n egy nagy fájlt, és megnézem, hogy mennyi idő alatt jött le. ezzel teszteltem a routereket. pár tűzfal szabály volt csak.1. A 3011-es a két darab 1.4 GHz-en pörgő arm magjával nem bírta kisámfázni a gigás hálózatot. rotfl. ez volt a legrosszabb eredmény.
2. Második versenyző egy crs-326 volt, ami az egy darab 800 MHz-en pörgő magjával leverte a porba a 3011-et. ez gigarotfl.
3. a harmadik versenyző egy 9 darab 1.2GHz-en járatott maggal szerelt alap ccr volt, ez kinyomta a gigát, de ehhez bő másfél magot hajtott ki padlógázon. És a port szeparálását se értem.
4. a negyedik versenyző, amivel leginkább meg voltam elégedve, az az rb1100ahx4 volt. Ebben négy 1.4GHz-en járatott arm mag van, de lehet benne még valami trükk (=hw gyorsító), mert ez a router tűnt a legösszeszedettebbnek.Teljesítményben is ez a sorrend, de ha ár/teljesítmény nézek, akkor az, hogy az ahx4 kevesebb, mint felébe kerül a ccr-nek, az tovább javítja a megítélését.
Ez nyilván nem általános értékítélet, mert egy nagyon speciális, kifacsart igény szerint teszteltem a routereket, de nekem most ez kell De az, hogy a 3011 nem bírta kisámfázni a gigát, az erősen lol, meg az is, hogy a harmad annyi lóerős crs gyorsabb volt. Nyilván könnyen előfordulhat, hogy routingban megfelelően teljesít bármelyik router.
Annak viszont nagyon örültem, hogy a ros-ban egy csomó dolog meg van csinálva rendesen. Biztos, hogy valakik először elolvasták a szabványt, utána leprogramozták, és utána kivitték az életbe és meghajtották rendesen, mert például az ahx4 pontosan úgy működik, ahogy józan paraszti ésszel elvárná az ember, és nem csak az alap dolgokban.
-
bacus
őstag
válasz Cirbolya_sen #4531 üzenetére
Gondolom, hogy egy jól megfogalmazott teszt bármelyiket ki tudja hozni győztesként.
Kb mintha egy terep rally autót hasonlítanánk egy mikrobuszhoz.
A 3011-t én még semmivel nem tudtam kiakasztani és egész biztos a másikat se tudnám. (Csak olyanom nincs elérhető teszt közelben)
-
-
-
bambano
titán
crs-326. hibajelenség: az összes led ki van kapcsolva.
már agyaltam, hogy visszaküldöm, de előbb még szétnéztem a neten.
és van olyan, hogy /system leds
dikkmáEgy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bacus
őstag
válasz Zwodkassy #4522 üzenetére
Passz Talán ha kicsit részletesebben kifejtenéd, hogy akkor ez most hogy is van nálad (pl egy router, vagy kettő összekötve) stb. Még nem csináltam ilyet, de ki tudja mikor lesz rá szükség. Lesz kis nyugalom itt körülöttem próbálkozom pár teszt routerrel..
-
tibi77
csendes tag
válasz Core2duo6600 #4519 üzenetére
Akkor marad a külön alháló. Különösebb oka nincs az egy alhálónak azon kívül, hogy így lett volna kedvesebb a szívemnek...köszi.
-
bambano
titán
szerintetek ha switchnek kell egy crs-326, akkor switchos vagy routeros?
-
bacus
őstag
válasz Zwodkassy #4515 üzenetére
Esetleg valami ilyesmi? Alant a link, ahol ajánlották
/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat in-interface=eth1 dst-address-type=broadcast dst-port=5678 protocol=udp to-addresses=10.40.1.31https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=46218
-
senior tag
válasz Core2duo6600 #4517 üzenetére
Oké. Ip / Firewall / Filter alatt tudok engedélyezni és/vagy tiltani.
De utasítani, irányítani hogy merre menjen? Hogyan? -
Core2duo6600
veterán
Ha a vezetékes eszközöket fixálod a dhcp én akkor igen, mivel a maradék lesz a wifi.
Miért lényeges, a külön subnetet még érteném, de egy subneten belül mi értelme van ?
Külön alhálóval biztosan menne nálam is így van.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
tibi77
csendes tag
SOHO routernek konfigolt RB2011-en hogyan tudom megoldani a legegyszerűbben, hogy a wlan port kliensei külön pool-ban megadott, de azonos subnetből kapják a dinamikus IP címeket? Pl. 192.168.1.100-110 a vezetékes intefészeknek, 192.168.1.120-130 a wlan eszközöknek? Ha új DHCP szervert hozok létre külön pool-al, akkor ki kell venni a bridge-ből a wlan1-et, különben nem hozzárendelhető az új DHCP-hez, akkor viszont értelemszerűen nincs net, mert nincs azonos bridge-ben a kettő. Külön alhálózattal talá menne, mert létrejönne a dinamikus routing szabály, de jó lenne azonos hálózaton belül maradni. Megolható valahogyan?
-
Core2duo6600
veterán
válasz Zwodkassy #4515 üzenetére
Pl így :
10 ;;; Wifi -> Lan drop
chain=forward action=drop in-interface=bridge-Wifi out-interface=bridge-LAN log=no log-prefix="wifi -lan "Csak nyilván neked engedélyezni kell.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
quby
őstag
válasz bambano #4511 üzenetére
Nem tudom mit értesz ez alatt:
"...kernel pppoe-nál nem lehet mtu-t állítani...."...de lehet....miért ne lehetne....bár a kernel pppoe-t nem értem.
-
senior tag
válasz Core2duo6600 #4514 üzenetére
Oké, legyen az "Ip / Firewall / Filter". De hogyan?
Itt hogyan adom meg azt, hogy a 192.168.81.255:47808-re érkező csomagokat a 122.16.81.255:47808-re továbbítsa? -
Core2duo6600
veterán
válasz Zwodkassy #4513 üzenetére
Szerintem az ip / firewall / filter alatt a forward lánccal nagyobb sikered lenne.
Amennyiben ugyanazon a routeren van mind a 2 subnet.Amit fent látok az egy port átírányítás
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
BacNet IP broadcast forgalamat szeretnék továbbítani két subnet között: UDP 47808.
Meg lehet ezt vhogyan oldani? Nekem eddig nem sikerült :-(Ip / Firewall / Nat
add action=dst-nat chain=dstnat dst-address=192.168.81.255 dst-port=47808 \
log=yes protocol=udp to-addresses=172.16.81.255Log
dstnat: inr-1 outunknown 0), src-mac 00:e1:xx:xx:xx:xx, proto UDP, 192.168.81.209:47808 -> 192.168.81.255:47808, len 40 -
bambano
titán
válasz Ablakos #4508 üzenetére
nem közismert, de a linuxban a kernel pppoe-nál nem lehet mtu-t állítani.
a routerekben pedig az szokott lenni.úgyhogy egyrészt jó, ha hagyod magad és arra állítod, ami gyárilag benne van, másrészt meg kell egy clamp-mss tűzfal szabály.
-
Ablakos
őstag
válasz Core2duo6600 #4509 üzenetére
Nálad az ether-13 -as interfésznek milyen mtu értéke van? (amin a pppoe van)
-
Ablakos
őstag
Hátha valaki beleakadt ilyen hibába
Nem tudok authentikálni a dropboxra mobil eszközökkel a belső wifi hálózaton keresztül (hiba nincs, csak loop). Ha mobilnetre kapcsolódom azonnal sikeres.
Próbáltam vakmerően a teljes tűzfalszabály láncot kikapcsolni, de így sem. Mi lehet még ami ebbe beleszólhat a mikrotikben? -
bambano
titán
egyébként a kérdésem oka: tegnap éjjel összedrótoztam egy redundáns router+switch kombót, de mivel nem volt elég routerem itthon, egy 3011 meg egy crs326-os switch volt a router. A 3011-ben két magos, 1.4GHz-en járó armv7-es mag osztja az észt, a crs-ben egy 800 MHz-en járó egymagos armv7.
és a crs lazán leverte routingban a 3011-et. még nyomozom, miért.
-
Core2duo6600
veterán
Hogy tudom megoldani, azt, hogy figyeljem, hogy a különböző gépek mennyit forgalmaznak ?
Mennyit szed le, mennyit tölt fel ilyesmire gondolokGigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
bambano
titán
válasz Core2duo6600 #4501 üzenetére
szerverszobába kellene, tűzfalat akarok csinálni belőle.
csak sima ip routing, pppoe nem lesz.
költségkeret mind a kettőre lenne, még agyalok, hogy melyiket válasszam.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Core2duo6600
veterán
válasz bambano #4498 üzenetére
Én nem akartam kockáztatni, hogy esetleg kevés lesz a Gigabites nethez, ezért választottam az 1100 ast.
Adatot én sem találtam róla.
sem itt, sem a googleval.
Mert olyanokat láttam csak, hogy nem PPPOE vel mérték.
De ez viszi simán a Gigabitet, és nem is erölködik.Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Autós topik
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- 2x8GB 3600MHz Apacer NOX memóriakitek GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL! ÁRON ALUL! Hűtőbordás, dobozos!
- Eladó! Kishibás Rtx2070 8GB!
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- PlayStation 5 Pro + Vertical Stand
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest